Dorst

Juni, en dan al zo lang zo warm. En droog. Kurkdroog. Gortdroog. Zo droog dat de scheuren in de grond staan. Daar valt niet meer tegenaan te lopen/sjouwen met gieters.

Ik hoor zojuist op de radio dat het zo warm is dat er elke dag 8 millimeter vocht verdampt. Hoeveel water moeten we dan geven om te zorgen dat er geen vochttekort is. Er zal vast een handig rekensommetje voor zijn, maar ik heb de puf niet om erover te verzinnen. Te warm.

’s Avonds gaan we naar de tuin. Overdag is geen optie, tussen de kassen is het hier op de volkstuin nog een paar graden warmer dan de al 28 graden die we op de thermometer zien.

Dus vroeg eten, op de fiets, benzinepompje mee. En dan in de herrie maar sproeien en sproeien en sproeien…..

 

We zijn blij met onze pomp (mooi verjaardagscadeau!). Zoals gezegd is het voor ruim 350 vierkante meter volkstuin geen doen meer om elke dag (voldoende) water te geven met de hand. We zouden nog steeds niet klaar zijn als het nacht is 🙂 .

Dus deze droge en warme maand hebben we al drie keer de motoren gestart, en geven we de hele tuin water met de pomp, dan kunnen we de andere dagen gewoon met de hand de planten water geven die dat willen.

We klagen trouwens niet hoor! De tuin vaart er wel bij (mits de planten dus voldoende water krijgen).

Als we geen pompje zouden hebben, en niet alles in de tuin water zouden kunnen geven, welke planten zouden dan onze prioriteit hebben?

De top 8 van moestuinplanten die je nu echt regelmatig water moet geven, ongeveer in volgorde van belangrijkheid:

  1. Aardappelen. Aardappelplanten die niet genoeg water krijgen kunnen natuurlijk geen goede oogst aardappelen geven. Maar daarnaast is er de kans op een droogte-gat, een holte midden de aardappel, vaak met een wat bruine rand er omheen. Zie op de pagina over aardappelen meer hierover plus foto.
  2. Tomaten. Tomaten hebben in hun groeistadium veel vocht nodig (ze is tenslotte ook ‘veel plant’). Mocht de plant te weinig vocht uit de grond kunnen halen, dan lost ze dat op door het vocht dan maar uit de onrijpe tomaten te halen. En dat is dan neusrot. Op de pagina met teeltzorgen bij tomaten heb ik dat uitgelegd plus foto’s. Akelig, wil je echt niet.
  3. Dit zelfde verhaal over neusrot geldt ook voor paprika’s (en groter formaat pepers), ook zij zijn gevoelig voor neusrot in droge perioden.
  4. Potten. Misschien een open deur maar wel belangrijk. Er zijn planten in potten die bij 2 dagen volledig droog staan al dood zijn/gaan. Bijna alle potten met groenten, fruit, kruiden, eenjarigen, kuipplanten hebben in deze warmte/droogte elke dag of om de dag water nodig.
  5. Komkommers. Een oud gezegd is: ‘Een komkommer giet je groot, een meloen giet je dood’. Oftewel, sla de meloen gerust af en toe een paar dagen over maar de komkommer niet, komkommerplanten drinken niet, ze zuipen.
  6. Uien. Een ui bevat veel vocht, en juist in dit stadium (want het groene blad is groot genoeg, nu begint de bol eigenlijk pas te groeien) is voldoende water heel belangrijk. Ze wordt niet snel ziek of zwak door vochtgebrek maar blijft gewoon klein.
  7. Aardbeien, natuurlijk! Zonder vocht geen aardbeien, daar valt verder niet zo veel over te zeggen, dat is duidelijk genoeg.
  8. Fruitbomen en -struiken. Die hebben niet perse heel veel of vaak vocht nodig, volwassen bomen en struiken hebben al een diep wortelgestel en kunnen vaak zelf wel water vinden. Maar als de droogte zo lang aanhoudt als nu zijn de fruitbomen en -struiken vaak de planten die je overslaat, omdat ze toch wel voor zichzelf zorgen. Maar nu groeien de appeltjes, rijpen de bessen, etc.. Normaal gesproken zorgen ze voor zichzelf maar nu hebben ze ook echt wat hulp nodig

En dat wil niet zeggen dat je bonen, worteltjes, mais, kool, pompoenen, kool, bieten, knolselderij, kruiden, etc. over moet slaan hoor, maar als wij maar een uur op de tuin zijn, dan krijgen de 7 soorten op het lijstje het eerst water, en de fruitbomen op nummer 8 is vooral iets om stil bij te staan als er een langere periode van droogte is.

Genoeg tekst voor dit blog. Het is misschien leuk om te eindigen met wat foto’s.

Weet je nog dat ik eind april in een blog liet zien hoe we aardappels uitmeten en poten? Zo zag het vak er toen uit:

 

En nu zo:

Water geven hè 😉

En dus ook in de kas (want de tomaten en paprika’s, etc. groeien en we willen geen neusrot:

 

Misschien ook nog handig om te vermelden dat wanneer de eerste tomaten gaan rijpen we juist drastisch gaan minderen met water geven. Want rijpe tomaten barsten als ze teveel water krijgen. Dus gieten tijdens de groei, rustig aan tijdens de rijping.

Oh ja, het is mijn favorietenjaar (met o.a. alle favoriete tomatenrassen van de afgelopen 10 jaar). Ze moet nog rijpen maar nu al zo mooi:

 

Speckled Roman, als ze rijpt wordt ze helderrood met goudgele streepjes.

Mijn definitie van een favoriet: gezond, lekker, veel en mooi, in die volgorde ook. En deze voldoet ook aan die beschrijving:

 

Geen favorietenjaar zonder de Liguria, want niet alleen gezond maar ook heel veel, en heel erg lekker (en sappig en zo’n ouderwetse volle tomatensmaak), en mooi als ze nog wat is gegroeid en fel lichtrood van kleur is. En om dat te laten zien nog even een foto van vorig jaar:

 

Tot slot nog een bloemenfoto want de bloei van eenjarigen barst hier nu los. Voor wie het vorige blog heeft gemist; op mijn facebookpagina maak ik een fotoalbum met foto’s van bloemen, groenten, etc.: www.facebook.com/mooiemoestuinblog. Ik ga ook nog een aantal keren in de komende blogs mijn verzoek herhalen om je uit te schrijven voor de nieuwsbrieven als je me ook via de facebookpagina volgt (want niet iedereen leest mijn blog elke week of elke maand; voorlopig staan er 7 mailadressen minder in de lijst dan vorige week en dat is op ruim 3000 mensen een druppel op een gloeiende plaat (om een beetje bij het onderwerp te blijven 🙂 ).

 

Amaranthus Hopi Red Dye

Nou vooruit, nog één dan,  de tuin gisteravond in de late zon, na het water geven:

 

We genieten ervan!

 

35 reacties op Dorst

loes bloks 19 juni 2017 om 10:45

goede morgen Diana

wat te doen met de stammen van de tuinbonen

mag er al blad af van de tomaten planten

gr loes

Diana 19 juni 2017 om 12:49

Hallo Loes,
Als je de tuinbonenplanten hebt gerooid mogen ze op de composthoop.
En je mag al blad verwijderen van tomaten, als je dat wilt. Kijk even op de pagina met teeltzorgen bij tomaten (onder Groenteteelt/Tomaat/Tomaat teeltzorgen) voor informatie over wanneer en hoeveel blad je kunt verwijderen.
groetjes, Diana

Tamar 19 juni 2017 om 16:39

Maar als de tuinbonen luis hebben niet op de composthoop he, neem ik aan? Of gaan die met dit weer wel dood? (Mijn composthoop is best lekker warm ook!)

Diana 20 juni 2017 om 08:58

Hallo Tamar,

Uiteindelijk gaan je planten na het rooien en op de compost gooien binnen enkele uren dood, en dus is er niets meer te eten/drinken voor de luizen.
Ik heb ergens gelezen dat de eitjes/luizen die door de vliegende ‘moederluizen’ op de tuinbonenplant worden gelegd luizen zonder vleugeltjes geven, dus ze kunnen dan ook niet naar andere gewassen vliegen. En luizen zullen niet overwinteren, dus daar hoef je niet over na te denken (zoals je dat wel doet met bijvoorbeeld een schimmelziekte in tomatenblad als phytophthora). Hier gaan alle tuinbonenplanten zonder verder na te kijken gewoon op de composthoop, maar wij hebben nooit veel bonenluis in de tuinbonen (doordat we ze vroeg zaaien, op tijd toppen en de planten rooien als de bonenluis nog niet op het hoogtepunt is).
Maar misschien weet iemand die dit leest hier nog iets meer of beters over te zeggen.

groetjes,
Diana

Agnita 19 juni 2017 om 10:59

Voor degenen, die ook een pomp willen aanschaffen, koop alsjeblieft een accu en een bilgepomp, kost ca 150 euro, als je die nieuw aanschaft. Herrie maken is wel uit te houden, zolang je het zelf doet, maar de buren nemen het vaak niet in dank af, als die voor hun rust lekker met een wijntje op de tuin zitten. Bij ons mag het gelukkig niet.

Anne 19 juni 2017 om 12:50

Ik probeer me al een tijdje te verdiepen in de aanschaf van een waterpomp voor de tuin. Denk dat je een hele nuttige tip geeft! Kun je met zo’n pomp grondwater oppompen? En hoe sla je dan een put?

Diana 19 juni 2017 om 13:06

Hallo Agnita,

Bij ons mag het gelukkig wel 🙂 .
We hebben een benzinepomp omdat die over het algemeen veel meer liters per uur pompt dan een elektrische pomp. En ik kan niet naar de tuin op de fiets met een elektrische pomp plus een opgeladen accu.
We melden het altijd even netjes aan onze tuinburen als we de pomp bij ons hebben. Vorig jaar nul keer gebruikt, nu 3 keer in deze bijzonder droge maand.

En eigenlijk zijn onze buren best blij want niet alleen melden we het netjes, maar we vullen als dank voor hun ’tuinburencollegialiteit’ gelijk ook even hun waterton, of ze mogen na ons ook even de tuin sproeien. Andersom doen onze tuinburen dat trouwens ook. Er is hier nog nooit ruzie geweest omdat iemand een pomp aan had, al geef ik toe dat het wel een herrie is. Overleg, tussendoor een uurtje uitzetten, bij voorkeur aanzetten als er geen naaste tuinburen op de tuin zijn, begrip voor elkaar en een beetje voor-wat-hoort-wat doet wonderen.

groetjes,
Diana

Marlies 19 juni 2017 om 13:06

Hi Diana,

Wat voor pomp hebben jullie? (Merk en type)
Voor ons zou het ook een goede optie zijn.

Dank je!
Groeten, Marlies

Diana 19 juni 2017 om 16:35

Hallo Marlies,
Wij hebben een Gardena 9000/3 maar die is best duur. We hebben die eigenlijk gekocht omdat er 20 jaar geleden nog niet veel keus was en we toen een Gardena kochten. Die is vorig jaar kapot gegaan maar we hadden daar dus alle aansluitingen, aanzuigslang, koppelstukken en opzetstukken nog van. Ik heb de pomp Ruud voor z’n verjaardag gegeven, de pomp kostte toen euro 299,= in een aanbieding bij Groenrijk. Als ik eerlijk ben zie ik ook goede pompjes om ons heen voor zo rond de 150 tot 200 euro. Aan de andere kant zijn we wel heel tevreden over deze Gardena en hopen dat ook deze weer heel lang mee gaat. Misschien zijn er andere mensen die lezen en tips hebben voor merken, websites, etc..
groetjes,
Diana

Brenda 21 juni 2017 om 14:33

Een waterpomp, moet je een vergunning bij de gemeente aanvragen?

Diana 22 juni 2017 om 07:54

Hallo Brenda,
Nee hoor, je hoeft zeker geen vergunning aan te vragen.
groetjes,
Diana

Leon van de Kerkhof 6 juli 2017 om 20:32

Een kleine aanvulling beste mensen: de noodzaak tot een vergunning (of melding) is afhankelijk van onder andere het waterschap. (mijn bron hiervoor is de website van provincie Noord-Brabant). Hoeveelheid water, diepte van de put, grondwaterbeschermingsgebied of onderlagen kunnen daarbij een rol spelen. In bepaalde gebieden van Nederland zijn grondlagen die alleen maar doorboord mogen worden met een vergunning; raadpleeg bij twijfel de website van jullie waterschap. Dit bericht is niet om jullie te ontmoedigen, maar om volledig te zijn en om te voorkomen dat we met onze mooie hobby niet voor nare verrassingen komen te staan. Tevens is het een stimulans om zoveel mogelijk hemelwater te gebruiken!! 🙂
groetjes, Leon.

Danny van der Krogt 19 juni 2017 om 14:55

Dag Diana,

Mijn pomp doet ongeveer 45 liter per minuut.
8mm water betekend 8 liter per vierkante meter.
Dus om aan te vullen op een tuin van 350 m^2 is dit 2800 liters per dag
Met mijn pomp is dat dus 2800/45 = 62 minuten sproeien gelijk verdeeld over de oppervlakte
het sommetje is dus:

(8*oppervlakte tuin)/pompcapaciteit (in liters per minuut) = liters/(liter per minuut) = Minuten

Diana 19 juni 2017 om 15:50

Hallo Danny,
Dankjewel voor je reactie, de som en algemene uitrekensom.
Ik heb vast nog nooit verteld dat ik vroeger nooit meer dan een 4 of een 5 haalde voor wiskunde.
Begrijpen doe ik het dus niet, maar uitrekenen kan ik het nu wel en dat is fijn.
Nogmaals hartelijk dank!!
Diana
p.s.: onze pomp geeft volgens de gebruiksaanwijzing 150 liter per minuut maar die hebben we nooit voluit staan want dan spetteren we alles letterlijk uit de grond. Maar wel handig als we de 1000-litervaten willen vullen 🙂 .

Mike 21 juni 2017 om 10:16

Hoi Diana en anderen,

Ik ben nog hard op zoek naar een 1000-litervat, maar waar ik ook kijk – meestal zijn de vaten gebruikt voor chemicalien. Waar kan ik “schone” en toch goedkope vaten vinden?

Diana 21 juni 2017 om 13:35

Hallo Mike,
Kijk even op marktplaats, daar worden ze best veel aangeboden en dan staat het erbij wanneer ze gereinigd zijn.
groetjes, Diana

Saskia Boidin 19 juni 2017 om 18:21

Ik ga het nog een keer zeggen (ik heb helemaal geen aandelen ofzo hoor)
Ik ben zo blij met mijn blumar watergeefsysteem!
Ik heb een kas van 3 x 6, en watervat in de kas van 400 liter en een ander vat buiten van 1000 liter. De laatste droge warme week is er maar 60 liter uitgegaan voor de kas!
Het systeem geeft elke plant naar behoefte, met een keramische sensor, siepelt langzaam de grond in, dus gaat direct naar de wortels in de ondergrond. Er verdampt zo veel minder water en de kas is zo ook veel minder vochtig.
De kas staat helemaal vol met van allerlei, alles staat er prachtig bij en ik heb er helemaal niets aan gedaan, qua water dan.
Ik ben er helemaal gelukkig mee!

Ann 19 juni 2017 om 20:59

Klinkt super! Dank je voor de tip.

Diana 20 juni 2017 om 08:43

Hallo Saskia,
Dankjewel voor de tip!
Ik zag dat je een typfoutje hebt gemaakt, als mensen googelen op blumar komen ze bij een Spaans visbedrijf terecht 🙂
Voor mensen die interesse in het watergeefsysteem hebben: https://www.blumat.nl/.
groetjes,
Diana

anja 20 juni 2017 om 11:41

Ze zijn nu te koop bij de Lidl voor 12 euro of anders via de web shop.
FLORABEST® Bewateringsset
Zuinige bewatering voor onder andere perken en plantenbakken
Complete 57-delige set voor een buissysteem van 20 meter.
Groetjes
Anja

Yvonne 20 juni 2017 om 14:58

Dag Anja,
Klinkt goed! Op de website staat o.a een kraan. Ik heb een waterton naast de kas en geen elektra op de tuin, heb ik er dan iets aan. Je snapt ik ben geen techneut.
Groet,
Yvonne

Riny 19 juni 2017 om 22:26

Diana, ik mis je site van inmaken. Ben je daar mee gestopt?groeten Riny

Mathijs 20 juni 2017 om 08:00

Als je geld wil uitgeven aan kwaliteit en betrouwbaarheid kies dan voor een Honda WX10. Niet per se stiller, wel een aangenamer geluid door de viertaktmotor. Bovendien bijzonder zuinig met brandstof! Op onze 5000 m2 grote moestuin draait hij dagelijks probleemloos een aantal uren.

Anoniem 20 juni 2017 om 08:01

Riny, de inmaak staat bovenaan onder RECEPTEN.

Nadi 20 juni 2017 om 08:37

Hoi Diana,

Ondanks dat het zo droog is ziet je tuin er wel geweldig uit.
Ik vind het hier in vergelijking met vorig jaar ook heel goed gaan. Toen shouwde we ook met water maar anders om. Emmers met water weggeschept uit de tuin.

Ik loop alleen een beetje achter. 1 van de kassen zit al vol met tomaten maar de tweede kas hebben we pas vorig week schoon kunnen maken. De tomaten moeten redelijk dringend de grond in sommigen hebben het al niet overleefd. Alleen ik weet niet zo goed of ze dat zo fijn vinden met dit warmte… misschien probeer ik het met een paar.

Anyway, Succes nog met al dat water geven. 🙂

Groetjes

Diana 20 juni 2017 om 21:23

Hallo Nadi,
Ja, vorig jaar zo slecht dat ik nu niet durf te klagen dat de pompoenen niet groeien en de komkommers en meloenen het niet geweldig doen 🙂
Want al het andere gaat meer dan prima.
Voor je tomatenzaailingen: vrijdag, zaterdag en zondag wordt het wat minder warm. En misschien bij het uitplanten extra veel water geven. En de deur open laten staan. Ik neem aan dat je tomaten nu in pot staan, en dan moet het zo lukken. Ik heb hetzelfde euvel eens gehad en zo ging het hier prima (ik heb de zaailingen ook nog uitgeplant in de kas in een flink plantgat met potgrond – ze groeiden binnen de kortste keren weer mooi donkergroen en fris uit en ik heb er wel minder van kunnen oogsten maar wel altijd nog 3 of 4 trossen per plant.
Succes!
Diana

Ria 20 juni 2017 om 14:13

Beste Paul,
Waarom aldoor maar weer reclame maken voor je eigen website? Het gaat langzamerhand een beetje irriteren.

Diana 20 juni 2017 om 14:40

Hallo Ria,
Dankjewel voor je reactie. Je bent de derde persoon die in de afgelopen 4 blogs reageert op paul. Ik heb hem in reactie op het vorige blog al gevraagd om te stoppen met zijn reclame omdat mensen zich er nu duidelijk aan gaan irriteren. Hij heeft daar niet meer op gereageerd maar zet gewoon weer een nieuw bericht. Wel een volhouder 🙂 .
Maar vandaar dat ik nu zijn berichtje heb verwijderd en ook aangemerkt als spam. Eventuele volgende berichten van hem zullen dus niet meer verschijnen, en als dat wel gebeurt verwijder ik ze voortaan gewoon handmatig.
groetjes,
Diana

Emmie 20 juni 2017 om 15:42

Mis je de afgestane vierkante meters?
En houdt de nieuwe huurder het wel goed bij of gaat dat je niet aan je hart?
Zelf hebben we langzaam maar gestaag meters gehuurd en zitten nu op 500 vierkante meter.
Maar al met pensioen…..
Groet,Emmie

Diana 20 juni 2017 om 21:33

Hallo Emmie,

Dankjewel voor de belangstelling! Ik mis het stukje tuin soms wel, ja.
De nieuwe huurder heeft er geen tijd voor, verzorgt alleen het kasje dat erop staat en heeft de rest vorige week afgedekt.
En dat woeste veld vol onkruid gaf wel een dubbel gevoel, beetje verdrietig maar tegelijkertijd leuk om te zien dat de tuin me nog niet was vergeten; tussen al het onkruid door kiemde en groeide er ook rode tuinmelde, boomspinazie, zelfs een paar Mimulusjes, wat komkommerkruid. Nu is het afgedekt met zeilen, volgend jaar weer een nieuwe huurder. We hebben nog even verzonnen of we het dan terug willen huren. Maar besloten dat niet te doen: als ik onze eigen tuin nu zie (altijd nog rond de 375 m2) hebben we er onze handen vol aan. En we oogsten genoeg groenten. Dus het is goed zo.

groetjes en succes met jullie grote tuin, we weten wat een plezier en werk en oogst het oplevert 🙂
Diana

Saskia Boidin 20 juni 2017 om 23:07

O Ja het is blumat, sorry!
De flora bewateringsset is inderdaad stukken goedkoper. Maar het is ook wel een ander principe. Dat is een druppelsysteem, wat je zelf op 3 plaatsen in kunt stellen harder of zachter.
De blumat heeft een keramische sensor. Dan bepaalt het systeem zelf, per plant, wanneer er meer en wanneer er minder water naar de plant toe moet. Dat is helemaal luux!

Anoniem 21 juni 2017 om 11:01

Hallo ik ken de blumat niet maar ben bij de lidll toch weer twee setjes ‘a 9,99 euro gaan kopen ze bevallen prima en er zit 20 meters slang bij te veel voor de kas maar zo kan ik zelfs de potten water geven zonder meters te lopen
Misschien zijn de setjes in Frankrijk goedkoper dan bij jullie Anja maar het is een hele uitkomst
Het is hier al een hele tijd boven 30 graden en dat zal deze week nog aanhouden
Dus smorgens vroeg uit bed en dan naar binnen!!

Marianne 24 juni 2017 om 09:18

Hoi Diana,
Voor de tweede keer heb ik een mini moestuin in mijn achtertuin en ik weet niets maar dan ook NIETS van planten en bloemen af. Ik vind het vreselijk leuk om groente uit mijn eigen tuin te kunnen eten. Jouw website is de eerste waar ik naartoe ga voor informatie! Super bedankt want je hebt me al een hoop geleerd. Dat wilde ik even zeggen. 😉

Groetjes,
Marianne

Diana 24 juni 2017 om 09:51

Hallo Marianne,
Dankjewel voor je aardige woorden. Ik hoop dat je een goede oogst krijgt en je blijft (mini)moestuinieren!!
groetjes, Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties