Tomaat van Diana

Als tomaten blijken te zijn gekruist oogst ik er geen zaden van. Omdat er al zoveel rassen bestaan (er staan er meer dan 13.000 geregistreerd op de website van Ventmarin). En omdat ik denk dat van die 13.000 tomaten er ook wel echt enorm veel redelijk overbodig zijn, heel veel lijken op heel veel andere rassen.

En zomaar een willekeurige tomaat een naam geven vind ik ook niet zo zinvol. Maar ik heb wel altijd gedacht dat, als ik na al die jaren tomaten telen, eens iets zou telen wat echt een waardevolle aanvulling zou kunnen zijn, dan zou ik dat wel heel leuk vinden. En dan zou ik het ook wel een naam willen geven, een toepasselijke. Maar dat is dan helaas niet mijn sterkste punt.

En nu is het dan zover :-). Ik heb een tomaat, 2 identieke planten, beiden gekruist, met een gele vleestomaat als moeder. En alles klopt. Alles wat ik van een ‘eigen’ tomaat zou willen heeft ze.

Tomaat van DianaEven de opsommingen:

Ze is een stamtomaat, moet dus gediefd en opgebonden worden.

Ze is middelvroeg, met de kanttekening dat dit jaar wel een erg lang/koud voorjaar had en alle tomaten later waren dan normaal. Zit qua vroegheid tussen Bychok en Malakhitovaya Shkatulka in, in een zomer als deze zou ze zeker ook buiten kunnen (in een zomer als die van vorig jaar vrees ik dat ze wellicht zou verregenen).

Heel belangrijk vind ik zelf de kleur, en die is erg mooi; ze verkleurt bij rijping naar een warm abrikoosachtig geeloranje aan de bovenkant, en aan de onderkant wordt ze rozerood. Als je de tomaat in de breedte doorsnijdt, zie je de rozerode rand, dan abrikoosgeel met een duidelijke rozerode marmering.

Tomaat van Diana trosHet meest belangrijke blijft de smaak; en die is prima. Niet de lekkerste tomaat (dat zijn dit jaar de Liguria, Brandywine Sudduth en Black & Red Boar), maar ze zit zeker in de top 10. En ze heeft heel veel sap, dat maakt haar lekker voor op een boterham, op een hamburger, bij de barbecue maar ook in de soep.

Ook heel belangrijk; gezondheid en opbrengst. Gezond is ze zeker, staat nog volop te groeien, en gisteren weer 6 vruchten van kunnen oogsten, er zitten nog bloemen en vruchten in de plant, het blad is nog gezond. De opbrengst is prima. In de tros zitten de kleine vleestomaten dicht op elkaar, de tomaten wegen zo tussen de 128 en 172 gram per stuk, en er zitten 7 tot 11 tomaten in een tros, dat is dus een opbrengst van gemiddeld zo’n 1,5 kilo tomaten per tros.

Tomaat van Diana meerDe tomaten zijn zowel begin rijp lekker (dan nog meer abrikoosgeel met weinig rozerood), maar ook in volrijp stadium (dan dus meer abrikoosoranje met veel rozerood). Je kunt het verschil tussen net rijp en extra rijp goed op de foto zien. De tomaten blijven fruitig en sappig, worden niet melig/crèmig.

Heeft in mijn ogen dus alles; veel, lekker, gezond, mooi, en redelijk vroeg. En dus doe ik nu heel erg mijn best om er echt zoveel mogelijk zaden van te oogsten. En tussendoor aan zoveel mogelijk mensen laten proeven, vragen wat zij van de smaak vinden (tot nu toe alleen maar positief).

En dan vind ik haar dus de moeite waard om te bewaren. Dan moet ze wel volgend jaar nog hetzelfde zijn als dit jaar. En dus hoop ik komend najaar zoveel mogelijk mensen wat zaden van deze tomaat te geven, ze komt als gratis in de zadenlijst te staan. En omdat het misschien wel leuk is, had ik bedacht om te vragen of mensen die dit lezen een leuke naam kunnen/willen verzinnen.

En om daar wat tegenover te stellen mag degene die de naam verzint die ik heel leuk vind voor deze tomaat, uit de zadenlijst die in november op de website verschijnt 30 zakjes zaden kiezen, als een soort bedankje of prijsje, hoe je het noemen wilt. Vroeger organiseerde ik nog wel eens een klein wedstrijdje op het tomatenforum, peperforum (zelfs kortgeleden nog op de volkstuin, dat verloor ik zelf overigens). En dus nu een soort wedstrijd/prijsvraag op mijn eigen website :-).

Moeten daar dan nog regels aan verbonden zijn? Dat denk ik niet, behalve dan dat wanneer de naam die ik het leukst vind voor haar meer dan 1 keer wordt genoemd, uiteraard telt dan de persoon die als eerste die naam noemt. Als je een leuke naam weet reageer dan op dit tuindagboek (mag Engels, Nederlands of een andere taal, mag mijn naam in zitten maar hoeft zeker niet, mag Nederland of Nederlands in zitten (tussen al die Amerikaanse, Engels, Franse, en Russische namen). Hoeft ook niet, maar mag allemaal. Gewoon een leuke, toepasselijke naam dus.

Je moet bij het plaatsen van een reactie je mailadres opgeven, maar die zal hier niet te zien zijn, die zal ik alleen kunnen zien. Als je nog niet eerder hebt gereageerd, dan zul je een mail ontvangen waarin wordt gemeld dat ik je bericht eerst goed moet keuren (om spam en andere ellende te voorkomen). Volgende week zondag zal ik (hopelijk) uit de namen die binnen zijn gekomen de leukste naam kiezen.

Ik hoop dat er mensen zijn die het leuk vinden, beter zijn in namen verzinnen dan ikzelf. En meest van alles hoop ik dat ik veel mensen blij kan maken met wat zaden komend najaar. En het allermeest hoop ik dat ze volgend jaar bij al die mensen ‘soortecht’ terugkomt en er een nieuw tomatenras is dat een waardevolle aanvulling is voor het al bestaande assortiment.

3 september 2013: ik sluit deze ‘wedstrijd’. Omdat ik een erg leuke naam heb uitgekozen. Zie bij de reacties, en natuurlijk nog even in het volgende tuindagboek (dat ik in de loop van vandaag schrijf), nog even wat het is geworden.

Iedereen in ieder geval heel hartelijk dank voor alle leuke reacties! En alle naamsuggesties!

 

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janny bas

Leuk, zo’n zelfgeteelde tomaatkruising en helemaal leuk dat je er een naam aan wil geven en dat wij die mogen kiezen! Ik doe mee en heb een naam.
Wat dacht je van TOMADIA?

Groene groetjes Janny

ria

Diana, gefeliciteerd met je eerste eigen tomaat.

Er schieten twee namen door mijn hoofd:

Surprise uit Spijkenisse
Diana’s glory

Als ik nog iets bedenk laat ik het je weten.

Sarah

Mee eens!

Sarah

Diana s glory dan wel te verstaan!

De Zandeik

Proficiat met je eigen tomaat, het ziet er een heel mooie uit.
Naamgeving is ook aan mij niet besteed, maar allez:
Diana’s First
Diana’s Tombrikoos

Leo Liekens

Hoi Diana,

Leuk die tomaat ben benieuwd hoe het verder gaat.
Misschien Diana’s Delight als naam.

Janneke

Hallo Diana,
Proficiat met je prachtige tomaat, ik kan niet wachten om haar uit te proberen.
Door je enthousiaste verhaal kwam ik op de naam: Apricot Starlet.
Hoewel het natuurlijk ook geweldig is om je eigen naam er in te hebben, dan zou het Diana’s (Apricot) Starlet kunnen zijn. Misschien te lang. Enfin, succes ermee, je kunt trots zijn.
groeten, JannekeP

vincent

diana leuk zo een tomaat en nog gratis aangeboden ook top !

suc6 met het bedenken met een naam hier een paar namen

yellow heart
flower red
golden flower

Birgit

Wow, je eigen tomaat “ontwikkelen”. Daar zou ik mijn eigen naam in terug willen zien. Geweldig. Ik stel voor Di’s Apricot.
Hartelijke groet,
Birgit

Harold

Diello.
Kort, krachtig, uniek en met een verborgen “j” er in.

Simone

Hoi Diana, wat een geweldig resultaat lijkt me heerlijk en de tomaat heeft ook een mooie “binnenkant” net kunst. Het deed me aan een mandala denken omdat het jouw prestatie is mijn voorstel voor een naam
DIAMANDALA daar zit ook nog een beetje en mooie diamant met acht facetten net zoals in jouw tomaat.
Ik houd me aanbevolen voor wat zaden

Groetjes Simone

Christa (Elst)

Wie zitten er eigenlijk in de selectiecommissie? :-))

Kurt

Je spreekt van ‘ze’, dus ik zou ze Lady Di noemen.

Gea

Deze tomaat ziet er super uit, Diana: gefeliciteerd met het restultaat.
Wanneer je genoeg zaden hebt, zou ik graag dit nieuwe ras volgend jaar willen uitproberen.

Maar nu de naam. Wat vind je van: Diana Augusta.
Het eerst deel van de naam, hoe kan het ook anders, de jouwe, omdat jij deze tomaat hebt gecreëerd.
En het tweede deel vanwege de betekenis: oogst.
Oftewel: Diana’s oogst!

Cecile

Lady Di, dat lijkt me wel wat….

Groetjes uit Wijchen

meatfreak

Ziet er mooi uit en klinkt als een smaakvolle tomaat, deze wil ik volgend seizoen ook zeker voor je zetten. Hou altijd wel van nieuwe en aparte soorten en dat hij nog eens smakelijk is uiteraard helemaal top 🙂 Een naam verzinnen… Apricot Pink was het eerste wat in me op kwam.

Kristel

Hallo Diana,

Wat geweldig, een tomaat van jouw hand! En ze ziet er prachtig uit.
Je heb zoveel mensen (waaronder mezelf) aan de tomatenkweek gezet met je inspirerende verhalen. Dan is dit een mooie bekroning.
Ik zou zeggen: Diana’s blossom.
Succes met de keuze.

Kristel

Corien Velders

Wat een mooie tomaat! En wat geweldig dat er nieuwe soorten ontstaan doordat mensen zoals jij er de moeite voor doen! Ik kan niet kiezen tussen de volgende twee namen:
– sweet golden Diana
– Diana d’oro.
Dat laatste betekent gouden in het italiaans.
Ik hoop deze nieuwe tomaat te mogen uitproberen. Heb al jaren prachtige tomaten van jouw zaden. Heel veel succes!

Christa (Elst)

Mogen we al gaan stemmen? 🙂
Ik vind Diana’s Delight geweldig klinken, maar ik zag op internet dat de naam als gereserveerd is voor een Clematis… Helaas Leo… ik had het je gegund.
Dan doe ik zelf nog maar een duit in het zakje: Diamondoro. Met de klemtoon op de middelste O. ‘t Is net Italiaans 😉
Gechecked: Google kent het woord nog niet!

Leo Liekens

Geen probleem zolang het maar een totaal andere plant (ras)is.
Er zijn veel planten met dezelfde namen vandaar ook vaak de nodige verwarring meestal kun je beter op de latijnse naam afgaan die zijn wel uniek door de familie en rastoevoeging.

Patricia

Hai Diana,
Geweldig! Een eigen tomaat, gefeliciteerd!
Ik zat ook gelijk te denken aan Lady Di, maar bij die naam denkt men gelijk aan de prinses van Engeland en niet aan Diana uit Spijkenisse, ben ik bang.
En omdat de tomaat alles heeft…… “Di’s Everything” of “Diana’s Everything”
Er zitten trouwens erg leuke namen bij. Het wordt nog moeilijk kiezen 🙂
Succes ermee en groetjes

Mireille Hamelink

Hoi Diana,

Wat een mooie site ik kijk er iedere week wel op.
Maar een leuke naam voor een tomaat is niet zo makkelijk maar we hebben het toch geprobeerd.
de TROPICANO tomaat.

Succes met het uitzoeken van de tomaten naam

Aka

Hoi Diana,

Mijn complimenten, hoor. Ik stel voor: Hello Diana’s First!

Aka

Oeps, zag dat Diana’s First al een van de eerste suggesties was, dan is Hello Diana’s First! niet erg origineel.

In de herkansing dan: Fantastic Tomagirl

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Wat een mooie tomaat, Proficiat!
Er zijn al leuke namen bij, ik ben er niet zo goed in om een naam te bedenken, ik zal wel mee stemmen! (en in de toekomst misschien zaaien en proeven)
Groetjes Inge

Saskia Broeckx

Proficiat! En wat een leuk initiatief!
Diana’s Delight is een van mijn favorieten, maar ik begrijp dat die naam al gereserveerd is voor een Clematis. Diana d’oro vind ik ook een erg geslaagde suggestie.

Namen verzinnen is niet mijn forte, maar ik waag een poging: Diana’s Choice.

Ben benieuwd welke naam het uiteindelijk wordt. Je mag hoe dan ook alvast een zakje opzij leggen 😉

Groetjes
Saskia

kristel

hallo Diana

Sunshine of Diana’s Sunshine, vind wel dat ze iets weg heeft van een zonnetje!!!
Golden Globe vind ik ook mooi.

groetjes Kristel

Wendy

Gefeliciteerd!

Wat dacht je van:

Dutch Dame of Dutch Dandy of Dutch Design of Dutch Sunset

groetjes,

Wendy

Patricia

Hai Diana,
Geweldig! Een eigen tomaat, gefeliciteerd!
Ik zat ook gelijk te denken aan Lady Di, maar bij die naam denkt men gelijk aan de prinses van Engeland en niet aan Diana uit Spijkenisse, ben ik bang.
En omdat de tomaat alles heeft…… “Di’s Everything” of “Diana’s Everything”
Er zitten trouwens erg leuke namen bij. Het wordt nog moeilijk kiezen 🙂
Succes ermee en groetjes

martijn

hoi Diana

ik dacht aan abrikooswonder of apricotmiracle

Dini de Vries

Hallo Diana, ik lees je site regelmatig en vind hem super.Gefeliciteerd met je eigen tomatenras.

IK vind Sunny Eureka 2013 wel een toepasselijke naam.

Hartelijke groet,
Dini

Hedwig

Hoi Diana,

Ik volg je dagboek nu ruim een jaar en mijn kleine kasje puilt uit van exotische pepers en andere groenten, ik heb er een nieuwe hobby bij gekregen, allemaal dankzij jouw aanstekelijke enthousiasme!

Ik doe ook graag mee in de competitie, de kleur van jouw nieuwe tomaat doet me aan de kleur van koraal denken, dat is ook trouwens ook helemaal de modekleur van 2013, dus wat te denken van Coral Queen?

En ook ik houd me aanbevolen voor gratis zaadjes hiervan, doei!

Mieke R

Bijzonder zo’n kruising. Het lijkt wel kunst, als je de foto’s ziet. Daarom kies ik voor de naam “Artemis”. Er is nog een reden, waarom ik deze naam kies. Diana, is de Romeinse godin van de jacht en zelf wil ik nooit m’n eigen naam ergens aan geven omdat het gezegde luidt: Gekken en dwazen schrijven hun namen op deuren en glazen. Daarom kies ik voor “Artemis”, de Griekse godin van de jacht.
Gefeliciteerd met het mooie resultaat.
Mieke R

ted sluys

Hallo Diana,

Ik geniet al erg van je site en straks hopelijk ook van je tomaat. Dus als je mij op je lijstje wilt zetten…
En dan een naam voor je tomaat
Diana Maxima[want alles is tegenwoordig met maxima] of
Diana Regina [dat is natuurlijk ook wat Maxima doet]
En als je je eigen naam toch niet verwerkt wil zien zou ik kiezen voor
Stairway to heaven

Groet,
Ted

wia bonte

Hallo Diana

Proficiat!!! Wat een prachtige tomaat. Het is een feest op je bord.
Doordat je anderen letterlijk en figuurlijk laat meegenieten van het wel en wee in je tuin, kreeg je al vaak complimenten van andere tuiniers. Maar dat de natuur zelf je bedankt voor alle zorg en toewijding d.m.v. deze tomaat, dat is wel iets om trots op te zijn.
Mijn voorstel voor de naam is dan ook: ‘Diana’s Proud’.

Groeten,
Wia

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties