Tomatendieven 2.0

Even een kort tuindagboekje over het dieven van tomaten. Want gisteren was het weer zover. Nog even de foto van afgelopen zondag:

 

Toen moesten we in de hitte tomaten dieven en opbinden want we konden niet meer wachten, het was te hard nodig. En gisteren, 6 dagen na de vorige ronde, zagen de planten in de kas er zo uit:

 

In één week zijn de planten al weer zo hard gegroeid dat ze nu zo’n 140 centimeter hoog zijn en ook weer flink afbuigen van de stok. Je ziet links naast de bloemtros een flinke dief van zo’n 15 centimeter lang. En dat allemaal in een paar dagen tijd, minimaal 30 centimeter gegroeid en flinke dieven.

En dus was het weer tijd voor een rondje in de kassen. En toen kwam ik gelijk 2 gevalletjes tomatendieven 2.0 tegen: dieven aan het einde van een bloemtros. Normaal gesproken verschijnen dieven in een oksel, net boven een blad. Maar bij sommige planten (zeker niet alle tomaten en bij alle trosjes hoor!) wordt ook aan het einde van een bloemtrosje een dief gemaakt.

Het ziet er in het begin vaak onschuldig uit, als 2 blaadjes aan het einde van een tros bloempjes. Maar uiteindelijk  groeit dat uit tot een nieuwe ‘tak’.

Op deze foto zie je bovenaan de bloemtros, waar ook al wat tomaatjes aan groeien. Onder het laatste bloempje zie je een verdikking en daar begint een nieuwe tak te groeien.

 

Op deze foto zie je dezelfde tros iets dichterbij plus de ‘oplossing’. De rode streep geeft aan waar ik de dief van de tros afknip. Want je kunt deze dief helaas niet laten zitten, ook niet terwijl je al weer een nieuw bloemtrosje ziet. Uiteindelijk wordt de tak heel lang en groot. En je ziet bij de wit-met-rode pijl alweer een nieuwe dief. En zo wordt deze dief uiteindelijk zo groot en wild dat ze te zwaar wordt voor de bloemtros. Ik heb wel eens gezien dat zo’n dief-aan-een-bloemtros door de zwaartekracht een hele tros van een tak afscheurde. Bovendien geldt voor deze dieven hetzelfde als voor de dieven die in de bladoksels verschijnen; je wilt ze niet, omdat ze energie van de plant vragen en je die energie wilt gebruiken voor bloei, vruchtzetting en rijping.

Nog een voorbeeld:

Op deze foto zie je ook weer een tros, nu al tomaatjes. En bij de wit met rode pijl zie je dat na de laatste bloemen een verdikking verschijnt, en daarachter begint een nieuwe tak = dief. Alleen wordt hier voor de dief met nieuwe groeitop eerst nog een klein bloemtrosje gevormd. En die mag dan blijven, want wellicht worden dat nog nieuwe tomaatjes.

Op deze foto zie je hoe ik het heb ‘opgelost’, de dief afgeknipt maar dan net na het nieuw gevormde bloemtrosje.

Zoals gezegd, zeker niet elke tomatenplant krijgt dieven aan het einde van een bloemtros, wij zien het bij ongeveer 5% van alle tomatenplanten. Maar als je ze tegenkomt is het in ieder geval wel belangrijk om zo’n dief te herkennen en te verwijderen.

Ik heb dit stukje ook op de pagina met teeltzorgen bij tomaten geplaatst.

Voor de mensen die geen tomaten hebben, of geen interesse in tomatenplanten, tomatendieven, etc.: sorry, ik beloof voor de volgende keer foto’s van de tuin zoals die er nu uitziet, en van de oogst. Want we eten nu volop sla en andijvie, rucola en mosterdblad, radijsjes en tuinkers. En eind volgende week eten we tuinbonen, en misschien ook al doperwtjes.

Op mijn facebookpagina heb ik zaterdag nog een foto + link geplaatst naar het recept van een erg lekkere en makkelijk te maken cake met aardbeien en rabarber, te lekker om niet hier ook even te melden:

Aardbeien-rabarbertulband

 

En tot slot nog een foto van een mooie Papaver somniferum Patty’s Plum. De zaden waren ondertussen al 6 jaar oud maar kiemden nog prima. En dit is het resultaat:

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henriette

Mooie foto van de papaver .En je tomaten planten wat zijn ze al groot. Hier staan ze in de moestuin , kassen zie je hier hier haast niet. Maar een landklimaat is zomers zo wie zo warmer.

Gr Henriette
http://www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Kiwi

Hoi Diana en alle andere fervente moestuiniers,

Hoewel mijn tomatenplantjes pas 30 cm zijn weer heel erg bedankt voor je heldere informatie over dieven Diana 🙂

Ik hoop dat ik hier wel een vraag over mijn peultjes kwijt mag: die krijgen perkament-kleurig blad dat verpulvert als je het aanraakt, terwijl de stengel nog volledig in tact is. Heeft iemand een idee wat er mis kan zijn?

Alvast heel erg bedankt!

Anoniem

geef je water op het blad, of op bij de voet van de plant? als je ze op het blad water geeft, dan zijn je bladeren verbrand

Michel

Het zou ook aan je bemesting kunnen liggen.

bas

geef je water op het blad, of op bij de voet van de plant? als je ze op het blad water geeft, dan zijn je bladeren verbrand

Kiwi

Alleen op de voet…

Bas Domburg

Eerste week van april stokbonen geplant in de kas .Deze laat ik langs een touwtje omhoog groeien. Eet nu al heerlijk stokbonen de snijbonen komen eraan. Zo kun je dus ook vroeg bonen eten.

Willy Hermans

Bij mij wil het dit jaar niet lukken met de bonen. Ik laat ze altijd voorkiemen in de kas in potjes en plant ze dan later in de volle grond. Ben bezig aan mijn derde poging. Maar alleen een enkele boon wil een plantje worden. . Zowel bij de stokbonen als de stambomen wil het niet lukken. De witte bonen staan er wel mooi bij. Waar kan dit aan liggen, de twee vorige jaren lukte het uitstekend. Ik heb ze op een stuk grond staan wat niet met gedroogde mest bewerkt is en waar ook de erwtjes in een bak staan, die het uitstekend doen. Zandgrond in Zuidwest Brabant.

Liane

Die cake ziet er bijzonder lekker uit. Ik ga kijken of ik morgen tijd heb. Aardbeien en rabarber zijn er in overvloed. Dank je wel voor het recept.

Wilma

Hoi Diana,

Ik vroeg mij af, waarom gebruik je geen Tomatenspiralen? Scheelt veel werk met opbinden.
Mij bevalt het uitstekend. Maar ik denk dat je er wel een reden voor zal hebben. Ik ben nieuwsgierig
Groetjes wilma

Nadi

Hoi Wilma,

Ik dacht al dat ik de reden ergens gelezen had.
Op de tomaten teelt pagina van Diana schrijft ze het volgende:

“Er zijn ondertussen ook al weer een tijd gedraaide metalen stokken te koop (google op de naam ‘tomatenspiraal’). Je prikt de stok in de grond naast de tomatenplant en wanneer de hoofdstengel weer is gegroeid wikkel je de plant een slag in de spiraal tot de hoofdsteel daarin ‘vast’ zit. Ook dit is niet onze favoriete manier, simpelweg omdat we deze stokken wat te kort vinden voor het gebruik in onze (hoge) kas maar voor een kleinere/lagere kas en voor buiten zijn ze prima geschikt en lekker makkelijk (en ik vind ze eigenlijk ook best decoratief).”
Hier is het stukje te vinden: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-teeltzorgen/

Wij gebruiken bij het aflopende gedeelte van de tunnelkas ook spiralen. Daar is het toch niet zo hoog. Jammer eigenlijk dat er gewoon geen langere tomatenspiralen zijn. Ze zijn inderdaad echt ideaal

Groetjes

Wilma

Hoi Diana,

Ik begrijp het, maar in sommige Tomatenspiralen zit bovenaan een gaatje, ik bevestig daaraan een touwtje die ik bovenaan de kas vastmaak, dan kan je dus het laatste stuk tomatenplant gewoon om de draad winden, scheelt veel tijd i.pv. opbinden.
Misschien een idee?
Ps, ik vind de foto’s van de tuin prachtig, leuk dat je de vruchtwisseling wat loslaat, ik ben daar ook mee begonnen en bevalt me prima, je krijgt er een hele spannende tuin van en het bevalt de gewassen prima!

Saskia

Hoi Diana!

Wat super informatie weer! Onze tomaten planten zien er uit alsof ze benen en armen hebben gekregen en klaar zijn om het wilde pad te gaan volgen. Dankzij jou weet ik ze nu weer te temmen. Dank je!!

Margriet Stuivenberg

Hallo Diana,
Ook hier zijn de tomaten weer gediefd ze staan in mijn moestuintje bij huis aan spiralen , werkt ideaal.
Helemaal blij werden mijn man en ik vanavond van de eerste oogst tuinboontjes, alsof er een engeltje over……

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties