Voor en na

Eerst even dit:

 

De eerste 5 aardbeien geoogst. We hebben ze (uiteraard) gedeeld, en dat is dan 2,5 aardbei p.p. Ze waren heerlijk, al moesten we er wel een klein stukje vanaf snijden. En dat kwam omdat er ondertussen nog een liefhebber (pissebed) in een aardbei zat te smikkelen. Morgen weer nieuwe aardbeien plukken, en misschien dan nu wel genoeg voor een heel schaaltje vol!

Terwijl we het druk hadden met zaaien, planten, water geven, opbinden, tikken, etc., etc. is de tuin een beetje verwaarloosd geraakt. Nou kan ik daar beter tegen dan Ruud. En dus kan ik het wieden ook een stuk langer (zonder irritatie) uitstellen dan Ruud. Maar nu waren we het er wel samen over eens dat er nodig gewied moest worden. Want uiteindelijk willen we groenten oogsten, en het onkruid eet en drinkt nu alles op wat we aan de groenten geven, het groeit ook sneller en groter dan groenten. Gek hè 🙂 ?

En dus gingen we aan de slag, gewapend met schrepel, onkruidsteker en afvalbak. Bak voor bak, vak voor vak. Nog lang niet klaar maar elke dag doen we 2 vakken of bakken.

En naast alle voordelen van bakken die ik al eens eerder noemde vind ik het ook wel heel fijn dat je makkelijk ‘je target’ voor een dag kunt bepalen en af maken; ik wil 2 bakken per dag schoonmaken, en dan is de rest van de tijd voor alle andere ‘klusjes’.

 

Op de foto zie je een verhoogde bak voor het wieden. Ja, veel heermoes, en dat groeit nu ook zo hard. Maar vlak ook de herderstasjes, distels, vogelmuur en zo nog wel 50 soorten onkruid niet uit.

 

Zo, klaar!! Als er veel onkruid heb,  heb je ook wel echt ‘eer van je werk’  als je het schoon hebt gemaakt.  En je ziet waar je bent gebleven, ook handig.

En dan nog iets over de andere klusjes: en dan over de paprika’s en pepers in de kassen. Dat ik bij tomaten de dieven weghaal en wat blad verwijder had ik al verteld. Bij de paprika’s en pepers (en aubergines) doe ik eigenlijk hetzelfde maar dan alleen bij het onderste gedeelte van de plant. Op een hoogte van zo ongeveer 25 centimeter gaat een paprikaplant vertakken. En vanaf die vertakking (in meestal 2, 3 of 4 zijtakken) zie je ook altijd de eerste bloempjes verschijnen.

Alles wat onder die vertakking groeit haal ik weg, zowel blad als ‘dieven’. Nieuwe bladeren worden na dat verwijderen niet meer gemaakt, maar nieuwe ‘dieven’ worden de hele zomer op dat onderste gedeelte (dat dan al een beetje houtig wordt) gewoon telkens opnieuw gemaakt. Als je ze laat zitten worden het vaak heel lange, slappe takken die op de grond vallen of liggen en amper bloemen/vruchten maken maar vooral energie van de plant gebruiken. En dus haal ik ze zo vroeg mogelijk weg.

Op de foto zie je een paprikazaailing zoals die er nu in de kas uitziet.

Ja, ook dit jaar weer met 3 bij elkaar, en voor wie daar interesse in heeft kijk even hier over het hoe en waarom: Pepers per drie. En dat doe ik dus ook bij paprika’s en aubergines.

De zaailingen hebben nu genoeg blad om wat weg te knippen. En de kleine diefjes verwijder ik al als de zaailingen nog in de potjes staan en dus zie je die niet op deze foto.

Maar zo ziet de met-z’n-drieën-zaailing er na 5 minuten uit:

 

Ik heb even een witte pijl gezet bij de vertakking. Er hangt net een blad voor maar je ziet erboven wel de bloempjes, en die zie je nooit op die onderste 25 centimeter van de ‘stam’. Vandaar dat ik de diefjes en de bladeren dus weghaal, en ik bind de stam (met z’n drieën bij elkaar) gelijk aan een stok vast. Later heeft ze die steun nodig, als de planten groot en zwaar worden van alle vruchten die ze (hopelijk) gaan dragen. Ik kan er nu nog makkelijk bij, en de langer wordende zaailingen kunnen nu niet meer om gaan vallen. En tot slot kan ik vanaf nu tegen de stok tikken om de bloemen te bevruchten (want de trillende stok zorgt ervoor dat het stuifmeel loslaat).

Voor alle duidelijkheid nog een voorbeeld, een peper (maar dat is dus bijna hetzelfde als een paprika):

 

Op deze foto kun je de vertakking wat makkelijker zien, bij de witte pijl. In dit geval vertakt de zaailing zich in 2 zijtakken, en je ziet direct bij die vertakking een uitgebloeid bloempje, en een stukje verder naar boven zie je meer bloemknopjes.

Je ziet hier ook dat de steeds groter wordende zaailingen op hun nog dunne stammetjes al wat wiebelig worden. En dus bind ik ook hier de 3 zaailingen aan een stok:

 

Het ziet er bijna een beetje zielig uit maar dat valt reuze mee; ik wil dat de zaailingen niet te vast aan de stok zitten, het touwtje is losjes aangebonden (want de stammetjes zullen dikker gaan worden deze zomer). Maar ik wil wel dat ze bij elkaar blijven en dichtbij de stok blijven.

En zo hoop ik dat de plant (met z’n drieën dus) er over een maand of 3 zo uit gaat zien (foto van een paar jaar geleden, gemaakt in september van de peper Tazmanian Black:

 

Het is een lastige foto want de plant staat er niet helemaal op, ik zal dit jaar proberen eens een wat betere foto te maken. Maar je kunt wel zien dat het 3 planten bij elkaar zijn, en je kunt zien waar de vertakking begint (en dat vanaf dat punt ook de pepers verschijnen). Daaronder verwijder ik dan nog steeds alle dieven (al worden er steeds minder dieven gemaakt als er ook pepers worden gemaakt).

En zo heb ik ruim 70 planten gediefd, blad verwijderd en opgebonden. Ook weer klaar voor de zomer. Dit jaar net zo veel aubergines, veel minder pepers en veel meer paprika’s. Ruud vraagt zich nu al af wat we in hemelsnaam met al die rijpe paprika’s moeten gaan doen 🙂 . Eerst maar kijken of ze verder goed groeien en lekker veel rijpe vruchten maken, over eventuele overschotten denken we later maar na.

Tot slot nog even wat mededelingen:

Ik heb weer een blog geschreven op de website van Pokon: Erwten en bonen.

En ik geef ook gelijk even de link naar een nieuwe wedstrijd op de website van Pokon – ‘mooiste-moestuinfoto-wedstrijd’

En tot slot nog even reclame voor mijn eigen facebookpagina. Ik meld het daar direct wanneer ik een nieuw blog heb geschreven of een pagina op de website heb bijgewerkt. En ik heb er een ‘foto-album’ gemaakt waar ik de foto’s van alle eenjarigen van dit jaar in wil gaan zetten: https://www.facebook.com/mooiemoestuinblog/.Ik weet niet hoeveel foto’s ik er kan/mag plaatsen (anders moet ik straks ook nog een instagram-account aanvragen, en eigenlijk vind ik dit al wel modern genoeg 🙂 ), maar ik hoop dat ik er misschien ook nog een fotoalbum voor tomaten of paprika’s, etc. kan maken.

In ieder geval voor de mensen zonder Facebook 2 foto’s die ik daar al plaatste:

 

Petunia Night Sky, ietsje paarser dan op de foto (foto gemaakt in het koele avondlicht waardoor ze iets blauwer lijkt). Nu al een favoriet, en de zomer moet nog beginnen 🙂

 

En een foto van een bloempje van de peper Schwarze Peperoni.

Van nu af aan neem ik elke dag dat we naar de tuin gaan het fototoestel mee, want er gebeurt nu zoveel tegelijk in de tuin dat er elke dag weer iets nieuws te zien is!

 

15 reacties op Voor en na

Paula Bos 2 juni 2017 om 11:49

En ik dacht veel onkruid te hebben staan. Overigens niet in het groente deel, maar in de siertuin waar ik ook snijbiet en zo heb. Het groeit nu zo hard, bij mij veel zevenblad en ook heermoes. De hittedagen van vorige week waren voor mijn aubergines en diverse pepers en paprika’s de doodslag, terwijl mijn tomaten floreren. Onbegrijpelijk soms. Ik heb wel je adviezen gevolgd, dus met 3 bij elkaar en zo. Ik zal de overige maar vertroetelen.

Dewi 3 juni 2017 om 09:42

Hoi Diana…. je kunt heel veel foto’s en album maken op facebook … mijn facebook pagina staat meer dan 1000 foto’s en ongeveer 20 albums ( en ik kan nog meer albums maken als ik wil )… -) -)

Diana 3 juni 2017 om 10:17

Hallo Dewi,
Dankjewel voor je reactie/tip!! Dan ga ik ook nog wat albumpjes aanmaken 🙂
Fijn weekend!
Diana

Els 3 juni 2017 om 13:48

Prachtige blog heb je, erg informatief !
groeten,
Els

Yvonne 4 juni 2017 om 07:56

Heerlijk die regen van gisteravond en vannacht! De regentonnen zijn weer vol en de groente geniet! Mooie dag! Groet, Yvonne

Diana 4 juni 2017 om 10:25

Hallo Yvonne,
Gefeliciteerd!! Hier helaas amper 1 millimeter geregend.
Maar vanaf dinsdag gaat het een week lang regenen, zeggen de weersvoorspellingen. Niet leuk voor ons, maar wel heel goed voor de tuin.
groetjes, Diana

Hans 4 juni 2017 om 09:37

Hoi Diana,

Mooi die Petunia’s.
Heb ik daar in het voorjaar een half miljoen gekweekt.
En zie ze overal mooi bloeien.

Hans

Diana 4 juni 2017 om 10:27

Hoi Hans,
Leuk!! Dan werk je bij of voor of namens Easyplant? Want daar heb ik dit jaar de plugjes van de Petunia Night Sky en Amore Mio besteld. Ik heb ook nog de Bidens Bee Dance, zo klein nog maar ook al vol bloempjes.
Ik ben er in ieder geval heel tevreden over!!
groetjes, Diana

Margriet Stuivenberg 5 juni 2017 om 13:32

Hallo Diana ,
Ik lees altijd met plezier jouw blog.
Nu heb ik een vraag, ik heb dit jaar iets nieuws gedaan, ik heb tussen de rijen tuinbonen aardappels gepoot, het ziet er heel goed uit tuinbonen dragen tot hoog aan top en geen luis, aardappel bloeit sinds 1juni. Vraag is kan deze combienatie ervoor zorgen dat er geen luis op de planten zit. Ik tuinier in achtertuin op zuidkant. Aardappel in pot die eerder gepoot zijn bloeit nog lang niet.
Ik hoop iets terug te horen van je.

Diana 6 juni 2017 om 09:03

Hallo Margriet,
Ik vrees dat ik geen antwoord heb op je vraag. Ik ben ook maar hobbytuinder en weet erg weinig van combinatieteelt, simpelweg omdat ik me er nooit zo mee bezig heb kunnen houden, had het altijd al moeilijk genoeg om een vruchtwisseling in elkaar te breien :-). Maar als je googelt op het woord combinatieteelt vind je heel veel informatie over wat goede en wat slechte buren zijn. Misschien ga ik me er nog wel eens in verdiepen maar voor nu heb ik geen antwoord voor je. Hier staan tuinbonen in een vak met stokbonen en de tuinbonen zijn ruim een meter hoog en staan vol in bloei, morgen kunnen we zelfs al wat gaan oogsten. En de aardappelen staan er hier een stuk verderop ook prima bij, en beginnen te bloeien. Dus of het bij jou zo goed gaat omdat ze bij elkaar staan of omdat het gewoon een goed jaar (tot nu toe) is voor tuinbonen en voor aardappelen, ik durf het niet te zeggen.
groetjes,
Diana

Ron Liekens 5 juni 2017 om 18:37

Onkruid….., bestaat niet! Ongewenst kruid, dat is iets anders. Ligt gevoelig bij sommigen die van natuur houden in al zijn vormen. Misschien eens kijken wat je verwijderd ook nuttig kan zijn, al is het maar als voedingstoffen voor je gewenste planten (groenbemester) of om ongewenste insecten weg te houden. Informeren is de boodschap. Heb zo zelf al veel van mijn vooroordelen kunnen omzetten naar nuttige zaken.
See ya

Diana 6 juni 2017 om 09:28

Hallo Ron,
Is het woord on-kruid niet gewoon een samenvoeging van het woord ongewenst-kruid? Ik zie zelf het verschil niet zo :-).
Hoe zou ik het dan moeten noemen in een stukje tekst? Ik kan niet in elke zin waarin ik het woord onkruid noem er tussen haakjes achter gaan zetten dat onkruid niet bestaat en dat het snel kiemende en snel groeiende en/of snel bloeiende en zaadvormende eenjarige, tweejarige of vaste planten zijn die soms ook nut hebben maar in een tuin er wel voor kunnen zorgen dat andere planten niet goed groeien :-).
Ik weet natuurlijk dat brandnetel heel gezond is in de thee, dat heermoes kieseriet bevat en daardoor in een gier algemeen plantversterkend is, dat je een heerlijk stamppotje kan maken van vogelmuur, dat Symphytum relatief veel stikstof levert. Het nut van perzikkruid, pispotten en kweekgras is me nog niet helemaal duidelijk.
Misschien schrijf ik er nog wel eens een pagina over als ik meer tijd heb, maar voor nu noem ik ongewenst kruid maar gewoon onkruid, en ga ik er vanuit dat als mensen meer willen weten over dat soort planten ze googelen op de naam en dan op informatieve websites terecht komen zoals de website van Velt, Natuurlijk tuinieren, en zelf vind ik de website Anne Tanne’s Kruidenklets ook altijd erg leuk en informatief.
groetjes,
Diana

Conny 16 juni 2017 om 21:10

In mijn tuin erg (en dan bedoel ik ook echt erg) veel last van zevenblad. En ja, dat kun je ook eten. Maar dat kun je tulpenbollen ook en dat doe ik ook niet. Waarom zevenblad dan wel 🙂 . Aan de andere kant, mocht mijn hele moestuinoogst mislukken, dan heb ik altijd het zevenblad nog… Maar noem het onkruid of ongewenst kruid, maakt niet uit, het werk heb je er toch wel van. Iemand zei ooit “onkruid is datgene wat je niet in je tuin wilt hebben”. En in mijn woordenboek staat daarbij “zevenblad” en “heermoes” 🙂 .

Marja van Straaten 9 juni 2017 om 01:21

Hoi Diana. Ik dief trouw al mijn tomatenplantenen laat de top heilig in tact, maar bij m’n peperplanten top ik de eerste paar ‘toppen’ met bloemknopjes zodat de plant juist dieven gaat maken. Vooral aan de onderkant wordt t dan lekker bushy mét bloemetjes onder de 25 cm!
Groeten van Marja.

Diana 9 juni 2017 om 12:16

Hallo Marja,
Dat is bijna het omgekeerde van wat ik doe, ik heb de ervaring dat die dieven die onder de eerste vertakking groeien vaak slap zijn, makkelijk breken en (in de volle grond in de kas) pas na ruim 50 centimeter slappe stengel een eerste bloemtrosje maken. Bijzonder om te horen!! Het is nu te laat want al onze peper- en paprikaplanten zijn al gediefd en opgebonden, maar ik ga het zeker onthouden, en er misschien volgend jaar eens mee experimenteren en kijken wat de eerste en meeste opbrengst geeft.
Dankjewel voor het delen van je ervaring!
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties