Voor en na

Eerst even dit:

 

De eerste 5 aardbeien geoogst. We hebben ze (uiteraard) gedeeld, en dat is dan 2,5 aardbei p.p. Ze waren heerlijk, al moesten we er wel een klein stukje vanaf snijden. En dat kwam omdat er ondertussen nog een liefhebber (pissebed) in een aardbei zat te smikkelen. Morgen weer nieuwe aardbeien plukken, en misschien dan nu wel genoeg voor een heel schaaltje vol!

Terwijl we het druk hadden met zaaien, planten, water geven, opbinden, tikken, etc., etc. is de tuin een beetje verwaarloosd geraakt. Nou kan ik daar beter tegen dan Ruud. En dus kan ik het wieden ook een stuk langer (zonder irritatie) uitstellen dan Ruud. Maar nu waren we het er wel samen over eens dat er nodig gewied moest worden. Want uiteindelijk willen we groenten oogsten, en het onkruid eet en drinkt nu alles op wat we aan de groenten geven, het groeit ook sneller en groter dan groenten. Gek hè 🙂 ?

En dus gingen we aan de slag, gewapend met schrepel, onkruidsteker en afvalbak. Bak voor bak, vak voor vak. Nog lang niet klaar maar elke dag doen we 2 vakken of bakken.

En naast alle voordelen van bakken die ik al eens eerder noemde vind ik het ook wel heel fijn dat je makkelijk ‘je target’ voor een dag kunt bepalen en af maken; ik wil 2 bakken per dag schoonmaken, en dan is de rest van de tijd voor alle andere ‘klusjes’.

 

Op de foto zie je een verhoogde bak voor het wieden. Ja, veel heermoes, en dat groeit nu ook zo hard. Maar vlak ook de herderstasjes, distels, vogelmuur en zo nog wel 50 soorten onkruid niet uit.

 

Zo, klaar!! Als er veel onkruid heb,  heb je ook wel echt ‘eer van je werk’  als je het schoon hebt gemaakt.  En je ziet waar je bent gebleven, ook handig.

En dan nog iets over de andere klusjes: en dan over de paprika’s en pepers in de kassen. Dat ik bij tomaten de dieven weghaal en wat blad verwijder had ik al verteld. Bij de paprika’s en pepers (en aubergines) doe ik eigenlijk hetzelfde maar dan alleen bij het onderste gedeelte van de plant. Op een hoogte van zo ongeveer 25 centimeter gaat een paprikaplant vertakken. En vanaf die vertakking (in meestal 2, 3 of 4 zijtakken) zie je ook altijd de eerste bloempjes verschijnen.

Alles wat onder die vertakking groeit haal ik weg, zowel blad als ‘dieven’. Nieuwe bladeren worden na dat verwijderen niet meer gemaakt, maar nieuwe ‘dieven’ worden de hele zomer op dat onderste gedeelte (dat dan al een beetje houtig wordt) gewoon telkens opnieuw gemaakt. Als je ze laat zitten worden het vaak heel lange, slappe takken die op de grond vallen of liggen en amper bloemen/vruchten maken maar vooral energie van de plant gebruiken. En dus haal ik ze zo vroeg mogelijk weg.

Op de foto zie je een paprikazaailing zoals die er nu in de kas uitziet.

Ja, ook dit jaar weer met 3 bij elkaar, en voor wie daar interesse in heeft kijk even hier over het hoe en waarom: Pepers per drie. En dat doe ik dus ook bij paprika’s en aubergines.

De zaailingen hebben nu genoeg blad om wat weg te knippen. En de kleine diefjes verwijder ik al als de zaailingen nog in de potjes staan en dus zie je die niet op deze foto.

Maar zo ziet de met-z’n-drieën-zaailing er na 5 minuten uit:

 

Ik heb even een witte pijl gezet bij de vertakking. Er hangt net een blad voor maar je ziet erboven wel de bloempjes, en die zie je nooit op die onderste 25 centimeter van de ‘stam’. Vandaar dat ik de diefjes en de bladeren dus weghaal, en ik bind de stam (met z’n drieën bij elkaar) gelijk aan een stok vast. Later heeft ze die steun nodig, als de planten groot en zwaar worden van alle vruchten die ze (hopelijk) gaan dragen. Ik kan er nu nog makkelijk bij, en de langer wordende zaailingen kunnen nu niet meer om gaan vallen. En tot slot kan ik vanaf nu tegen de stok tikken om de bloemen te bevruchten (want de trillende stok zorgt ervoor dat het stuifmeel loslaat).

Voor alle duidelijkheid nog een voorbeeld, een peper (maar dat is dus bijna hetzelfde als een paprika):

 

Op deze foto kun je de vertakking wat makkelijker zien, bij de witte pijl. In dit geval vertakt de zaailing zich in 2 zijtakken, en je ziet direct bij die vertakking een uitgebloeid bloempje, en een stukje verder naar boven zie je meer bloemknopjes.

Je ziet hier ook dat de steeds groter wordende zaailingen op hun nog dunne stammetjes al wat wiebelig worden. En dus bind ik ook hier de 3 zaailingen aan een stok:

 

Het ziet er bijna een beetje zielig uit maar dat valt reuze mee; ik wil dat de zaailingen niet te vast aan de stok zitten, het touwtje is losjes aangebonden (want de stammetjes zullen dikker gaan worden deze zomer). Maar ik wil wel dat ze bij elkaar blijven en dichtbij de stok blijven.

En zo hoop ik dat de plant (met z’n drieën dus) er over een maand of 3 zo uit gaat zien (foto van een paar jaar geleden, gemaakt in september van de peper Tazmanian Black:

 

Het is een lastige foto want de plant staat er niet helemaal op, ik zal dit jaar proberen eens een wat betere foto te maken. Maar je kunt wel zien dat het 3 planten bij elkaar zijn, en je kunt zien waar de vertakking begint (en dat vanaf dat punt ook de pepers verschijnen). Daaronder verwijder ik dan nog steeds alle dieven (al worden er steeds minder dieven gemaakt als er ook pepers worden gemaakt).

En zo heb ik ruim 70 planten gediefd, blad verwijderd en opgebonden. Ook weer klaar voor de zomer. Dit jaar net zo veel aubergines, veel minder pepers en veel meer paprika’s. Ruud vraagt zich nu al af wat we in hemelsnaam met al die rijpe paprika’s moeten gaan doen 🙂 . Eerst maar kijken of ze verder goed groeien en lekker veel rijpe vruchten maken, over eventuele overschotten denken we later maar na.

Tot slot nog even wat mededelingen:

Ik heb weer een blog geschreven op de website van Pokon: Erwten en bonen.

En ik geef ook gelijk even de link naar een nieuwe wedstrijd op de website van Pokon – ‘mooiste-moestuinfoto-wedstrijd’

En tot slot nog even reclame voor mijn eigen facebookpagina. Ik meld het daar direct wanneer ik een nieuw blog heb geschreven of een pagina op de website heb bijgewerkt. En ik heb er een ‘foto-album’ gemaakt waar ik de foto’s van alle eenjarigen van dit jaar in wil gaan zetten: https://www.facebook.com/mooiemoestuinblog/.Ik weet niet hoeveel foto’s ik er kan/mag plaatsen (anders moet ik straks ook nog een instagram-account aanvragen, en eigenlijk vind ik dit al wel modern genoeg 🙂 ), maar ik hoop dat ik er misschien ook nog een fotoalbum voor tomaten of paprika’s, etc. kan maken.

In ieder geval voor de mensen zonder Facebook 2 foto’s die ik daar al plaatste:

 

Petunia Night Sky, ietsje paarser dan op de foto (foto gemaakt in het koele avondlicht waardoor ze iets blauwer lijkt). Nu al een favoriet, en de zomer moet nog beginnen 🙂

 

En een foto van een bloempje van de peper Schwarze Peperoni.

Van nu af aan neem ik elke dag dat we naar de tuin gaan het fototoestel mee, want er gebeurt nu zoveel tegelijk in de tuin dat er elke dag weer iets nieuws te zien is!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paula Bos

En ik dacht veel onkruid te hebben staan. Overigens niet in het groente deel, maar in de siertuin waar ik ook snijbiet en zo heb. Het groeit nu zo hard, bij mij veel zevenblad en ook heermoes. De hittedagen van vorige week waren voor mijn aubergines en diverse pepers en paprika’s de doodslag, terwijl mijn tomaten floreren. Onbegrijpelijk soms. Ik heb wel je adviezen gevolgd, dus met 3 bij elkaar en zo. Ik zal de overige maar vertroetelen.

Dewi

Hoi Diana…. je kunt heel veel foto’s en album maken op facebook … mijn facebook pagina staat meer dan 1000 foto’s en ongeveer 20 albums ( en ik kan nog meer albums maken als ik wil )… -) -)

Els

Prachtige blog heb je, erg informatief !
groeten,
Els

Yvonne

Heerlijk die regen van gisteravond en vannacht! De regentonnen zijn weer vol en de groente geniet! Mooie dag! Groet, Yvonne

Hans

Hoi Diana,

Mooi die Petunia’s.
Heb ik daar in het voorjaar een half miljoen gekweekt.
En zie ze overal mooi bloeien.

Hans

Margriet Stuivenberg

Hallo Diana ,
Ik lees altijd met plezier jouw blog.
Nu heb ik een vraag, ik heb dit jaar iets nieuws gedaan, ik heb tussen de rijen tuinbonen aardappels gepoot, het ziet er heel goed uit tuinbonen dragen tot hoog aan top en geen luis, aardappel bloeit sinds 1juni. Vraag is kan deze combienatie ervoor zorgen dat er geen luis op de planten zit. Ik tuinier in achtertuin op zuidkant. Aardappel in pot die eerder gepoot zijn bloeit nog lang niet.
Ik hoop iets terug te horen van je.

Ron Liekens

Onkruid….., bestaat niet! Ongewenst kruid, dat is iets anders. Ligt gevoelig bij sommigen die van natuur houden in al zijn vormen. Misschien eens kijken wat je verwijderd ook nuttig kan zijn, al is het maar als voedingstoffen voor je gewenste planten (groenbemester) of om ongewenste insecten weg te houden. Informeren is de boodschap. Heb zo zelf al veel van mijn vooroordelen kunnen omzetten naar nuttige zaken.
See ya

Conny

In mijn tuin erg (en dan bedoel ik ook echt erg) veel last van zevenblad. En ja, dat kun je ook eten. Maar dat kun je tulpenbollen ook en dat doe ik ook niet. Waarom zevenblad dan wel 🙂 . Aan de andere kant, mocht mijn hele moestuinoogst mislukken, dan heb ik altijd het zevenblad nog… Maar noem het onkruid of ongewenst kruid, maakt niet uit, het werk heb je er toch wel van. Iemand zei ooit “onkruid is datgene wat je niet in je tuin wilt hebben”. En in mijn woordenboek staat daarbij “zevenblad” en “heermoes” 🙂 .

Marja van Straaten

Hoi Diana. Ik dief trouw al mijn tomatenplantenen laat de top heilig in tact, maar bij m’n peperplanten top ik de eerste paar ‘toppen’ met bloemknopjes zodat de plant juist dieven gaat maken. Vooral aan de onderkant wordt t dan lekker bushy mét bloemetjes onder de 25 cm!
Groeten van Marja.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties