We moesten wel

Ruud zegt: ‘Je nek is verbrand’. Ik zeg: ‘Dan zal ik ondanks het warme weer meer gebukt in de tuin hebben staan werken dan achterover hebben geleund’ 🙂 . En dat was ook echt zo (terwijl het ook heel vaak niet zo is hoor).

Maar ik moest. Te lang te warm om nog te kunnen wachten met dieven en opbinden in de kas. En dus zocht ik een (dacht ik) mooie dag uit; zaterdag 30 graden, zondag 24 graden, maandag 30 graden. Nou, dan is de dag snel gekozen, zondag de kas in. En met zon en 24 graden buiten is het in de kas nog steeds tropisch warm met temperaturen boven de 35 graden.

Dus wekker zetten, want vroeg naar de tuin. En 3 flessen water mee.  En een handdoekje. Parasol opzetten. 2 buurmannen met kas zijn deze week niet op de tuin en wij hebben aangeboden om hun kas bij te houden. Au, dat zijn in deze hitte dus geen 3 maar 5 kassen. Na elke kas een kwartier zitten, drinken en mezelf een beetje droogdeppen, dit moet toch net zo gezond zijn als een sauna 🙂 .

Voor alle duidelijkheid: het dieven, tikken, toppen binden in de kassen zijn altijd mijn taak. Dat wil ik ook altijd zelf, simpelweg omdat ik weet welke rassen waar staan, ik voor de zadenlijst gelijk controleer of alles klopt, noteer welke rassen zichzelf toppen, welke rassen moeilijk of juist makkelijk zijn, etc.. En Ruud zorgt dan altijd voor het wieden en het water geven in de kas.

En omdat we zoveel kassen water moesten geven, en de regentonnen zo goed als leeg waren had Ruud het benzinemotorpompje meegenomen.

Dus op zondag, normaal gesproken toch een rustdag, stonden wij in de snikhete kassen, in de herrie van de motorpomp, overal modder, tot onze ellebogen in het tomatengroen. Voor het goede doel.

Want zo begon het:

 

Bij deze plant zijn er niet eens zoveel dieven maar de hoofdstam moet gewoon heel nodig worden opgebonden. Als ik daar nog lang mee wacht wordt de kans groter dat ik die hoofdstam niet meer zonder knakken aan de stok kan binden (want de stam is dan niet buigzaam genoeg meer).

En dus is dit 1 kantje van 1 kas voor het opbinden, dieven en blad verwijderen:

 

Ik ben tevreden over de tomatenplanten tot nu toe. Je kunt ook gelijk niet of amper zien dat de komkommer achterin de kas niet groeit, de 2 planten (of beter plantjes) zijn nog steeds niet veel groter dan zo’n 5 centimeter. Daar hoeft gelukkig nog niets aan opgebonden te worden, dat is dan het voordeel 🙂 .

En toen we klaar waren:

 

De tomatenplanten zijn opgebonden, gediefd, en de onderste bladeren heb ik verwijderd (dat doe ik omdat er dan wat licht en lucht in de planten kan komen, de jonge tomaatjes vrij gaan hangen, de luchtvochtigheid in de kas wat lager wordt want minder blad = minder verdamping). Je kunt nu zelfs ook de paprikaplant ertussen zien staan, ook die krijgt nu meer licht en lucht om te groeien.

Ik haal in de kas altijd blad weg, maar dat doet zeker niet iedereen, het is maar wat iemand handig of prettig vindt, en het hangt bijvoorbeeld ook af van de plantafstand (nogal krapjes hier 🙂 ), de grootte van de kas, de mogelijkheden om te luchten, etc.). In de buitenteelt kun je bedenken dat blad juist kan beschermen, tegen wind en regen. Ook dan haal ik wel wat blad weg, maar veel minder, alleen het blad waar volgroeide tomaten kunnen gaan rijpen in de zon.

En bij het weghalen van het blad kom ik gelijk de eerste tomaatjes tegen. Altijd weer leuk (verwachtingsvol is een beter woord) om te zien wat er hopelijk geoogst kan gaan worden over ongeveer anderhalve maand.

 

De Speckled Roman, vorig jaar een favoriet, wordt groot en rood met goudgele streepjes, ik hoop dus zoals op deze foto van vorig jaar:

 

Niet voor niets een favoriet, toch? Mooi en veel en dan ook nog eens lekker. En zoals al een paar keer geschreven teel ik dit jaar voor mijn allerlaatste zadenlijst mijn meest favoriete soorten/rassen, maar ik heb wel ook wat nieuwe rassen gezaaid. Onder andere deze:

 

Tomaat Ficarazzi, een tomaat die vooral geschikt zou zijn voor soep en saus, in potentie kan ze in ieder geval een heel goede opbrengst gaan geven met een heel breed vertakte tros bloempjes/tomaatjes.

Afijn, ik kon ook niet bij elke tomaat te lang gaan staan treuzelen, en de lens van de camera besloeg als ik te lang in de kas bleef. En dus weer hard aan het werk.

Na 5 kassen hebben we 3 van deze kruiwagens vol met onkruid, tomatenblad en dieven. En na elke kas waar ik klaar was kon Ruud vervolgens met de pomp water geven, en dan dus geen gietertjeswerk maar flink wat water. We hoeven nu nog niet bang te zijn dat er rijpe tomaten barsten door teveel vocht, en in dit groei- en bloeistadium kunnen de planten wel wat extra water gebruiken. Dan kunnen ze ook gelijk eens een kleine week vooruit en hoeven we niet om de dag te gieten.

Ik had nog wel een tuindagboek beloofd met foto’s van bloemen. Dat is de schuld van het weer hoor, ik was hier op zondagochtend ook niet blij mee. Maar we waren zondagmiddag, toen we nat en vuil en bezweet naar huis gingen, wel erg blij dat het klaar was. Voor nu dan, want ik verwacht binnen een week de volgende ronde in de kassen te moeten doen (maar dan op een licht bewolkte dag bij 21 graden, dat is toch anders).

Als goedmaker tot slot dan nog in ieder geval één bloemenfoto:

 

Petunia Amore Mio. vrolijk en rijkbloeiend. Met wat fantasie kun je er rozerode hartjes in zien. Helaas kan ik er geen zaden van oogsten (want kwekersrechtelijk beschermd en ook nog eens een F1-hybride), maar ik geniet er wel van!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henriette

Wat staan de tomaten er mooi bij in de kas. Hier ( in roemenie) staan ze gewoon in de tuin het is nu al 26 graden en van de zomer zo rond de 35 /40 dus heerlijk voor tomaten en andere warmte minnende planten.
gr Henriette
http://www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Sanne

Een vraagje niet over tomaten maar over lage boontjes.
Wat is ongeveer de kiemtijd van de zaden als je ze niet voorwelt.
Alvast bedankt, degene die hier het antwoord op geeft.

K.M.M.H.

MARION.

Een vraag van heel andere orde.
Op ons tuincomplex worden we vreselijk geterrorriseerd door de (beschermde VEENMOL)
Je vraagt je dan ook af wie beschermt ons als tuinders.
Weet je misschien een oplossing voor dit prangende probleem. Het is om gek van te worden.
Voorbeeld je legt een heel zakje erwten en er komen er maar 2 boven de grond. Allemaal opgevreten voor dat ze kans zien om boven de grond te komen. Aardappelen Krootjes bijn alles komt aangevreten uit de grond.
Er zijn al collega tuinders die overegen om te stoppen met hun hobby.
MARION.

Laura

Hallo marion,
Ik vang per jaar ruim 200 veenmollen en maak ze dood.
Ze zitten meestal onder stenen van bv. een paadje, til de steen op dan zie je duidelijk de sporen giet er wat afwasmiddel in en veel water, na een paar minuten komen ze boven.
Laura

Thony

Beste Marion,
ik heb ook veel veenmollen. Ik denk dat die veel de schuld krijgen van wat muizen en slakken opeten. Wat ze wel doen is gangen graven dwars door een wortelgestel heen, die schade kan je herkennen omdat er dan hele plantjes letterlijk omvallen.
Ik maak paden met laminaatdelen die ik elke dag even omkeer. Ze maken er nesten waar je de volwassen dieren dus makkelijk uit kan vangen, en de eiklompen zijn ook makkelijk weg te halen. Wat me opvalt is dat als er een veenmol onder een plank zit er nooit een slak onder zit. Ik vermoed dat ze slakken eten. Ze staan er ook om bekend om andere schadelijke insecten te eten, zoals emelten.
Zelf maak ik geen veenmollen dood maar ik zet ze uit waar ze geen kwaad kunnen. Maar beschermd zijn ze dus niet. Ze zijn bedreigd in hun natuurlijk leefgebied, dat is iets anders.
Een veenmol doodmaken op een volkstuin heeft geen invloed op de populatie in de natuur.
Met vriendelijke groet,
Thony

Martha

http://www.landschapsbeheerzeeland.nl/projecten/ruimte-voor-plant-en-dier/project/veenmol/40

Ik snap dat het zeer frustrerend is als je zoveel schade oploopt door veenmollen. Maar als je op bovenstaande link het artikel leest, ga je misschien toch anders tegen de veenmol aankijken?

Wij hebben sinds 2 jaar een invasie van naaktslakken op ons volkstuincomplex met desastreuze gevolgen….nieuwe aanplant is na een nacht verdwenen. Niks helpt, wij tuinieren biologisch, maar de egels, merels en padden eten de naaktslakken niet……
Biologische slakkenkorrels helpen ook niet tegen de vieze vraatzuchtige naaktslakken.

Nadi

Ik weet niet zeker of dit bij jou ook helpt maar de dure natuurlijke slakkenkorrels van de tuincentra werken bij ons niet goed. We hebben nu de slakkenkorrels van de aldi met hetzelfde werkzame stoffen erin maar het werkt een stuk beter! Voorheen hadden ze die ook bij de action maar hebben ze iets nieuws ervoor inplaats dat niet werkt.

Succes met de slakken invasie!

Ps. Ik lees af en toe op de moestuin forum dat veel mensen ze ook rapen savonds wanneer het donker is met een zaklamp.

jannie

ik had nog nooit van veenmollen gehoord…. heb ze, gelukkig, ook nog nooit gezien. MAAR ik heb “gewone” mollen: die eten mn plantjes niet echt op maar ik vind ze smorgens boven op een molshoop…… als dat tenminste niet al met de zaadjes gebeurd was.. weet iemand hier een oplossing voor?

Martha

Heel herkenbaar verhaal over de warmte en toch aan de slag moeten!
Tomaten- en komkommerplanten zijn geen goede buren! Sinds ik dat weet, staan de komkommerplanten aan de andere kant van de kas bij elkaar in een hoekje. Sindsdien groeien de komkommerplanten veel beter en geven een grotere oogst!

Ann

Waarom zouden zij geen goede buren zijn? Allebei houden ze van voldoende voedsel in de grond. Ze zijn geen familie van elkaar. Dat is een goeie zaak. Enige reden die ik zou kunnen bedenken is de andere waterbehoefte. Komkommerplanten hebben veel meer water nodig.

mario

Off topic vraagje; de peulen van mijn kapucijners komen te voorschijn maar zijn groen. Worden ze later paars of heb ik een ‘groen ras’ geplant? Ik heb nl gewoon gedroogde consumptie kapucijners gebruikt als zaaigoed, en weet dus niet welk ras ze zijn. Ze blijven laag, ca 40-60cm en hebben wel paarse bloemen.

Marja

Hoi Mario,
Groene capucijners worden later niet paars. Je hebt dus een groene soort. De paarse variant wordt direkt paars, de z.g. Blauwschokkers. Qua smaakt maakt het niet zoveel uit. Beiden hebben paarse bloemen.

Marianne

Hallo Mario,
De meeste kapucijners zijn paars. Maar er zijn groene uitzonderingen en het kan natuurlijk zijn dat je die getroffen hebt. Ook de paarse beginnen echter groen en veranderen al groeiend van kleur. Je kunt het dus gewoon nog even afwachten. Hoewel mijn blauwschokkers wel net tevoorschijn komen en die ook in het piepklein al een heel dun paars streepje vertonen.
Ze zijn er in lage en hoge variant, dus die 50 cm kan ook prima. De paarse bloem is denk ik wel een indicatie voor de eindkleur. Maar dat weet ik niet helemaal zeker.
Succes!

Brenda

Wat staat het er mooi bij zeg, ik bedenk me er allemaal lekkere gerechten bij

Even een vraag. Ik woon in Ede en koop altijd Pomodori plantjes en gele cherrie plantjes, kan het nu nergen kopen. Heeft iemand een tip?

Saskia Boidin

Ik heb voor mijn grote kas blumat aangeschaft, bewaterings systeem met keramische sensors.
Luux!!!! Ik heb een grote water bak in de kas, die nu alle planten voorziet.
Je hoeft nooit meer water te geven, de sensors regelen zelf hoeveel water er bij een plant moet komen. Een komkommer staat gezamenlijk naast een klein andijvie plantje. Het water sijpelt langzaam on demand. Het kost veeeel minder water omdat het alleen terplekke komt, de kas is veel minder vochtig , de grond bij een plant is soms niet eens vochtig, dan zit het alleen dieper waar het nodig is.
Waterpeil in mijn watervat daalt heel langzaam, het is zo efficiënt, er verdampt heel weinig, ook bij die hitte zelfs, en de planten staan er heel tevreden en goed bij.
Alleen…….. Wel heel duur hoor.
Ik ben er helemaal blij mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties