Verspenen

Eerst even ons uitzicht gisteren:

Kas 3 als uitzichtBijna de hele dag gemiezerd. maar op het grijze weer na was ik heel blij; links in het hoekje in de minikas zie je al spinazie groeien. In de grote kas staan overal trays en potten met zaaisels. Als je er zon bij denkt lijkt het wel voorjaar :-).

Ik weet niet of er een officiële betekenis voor verspenen is. Maar voor zover ik weet betekent het “Het uit elkaar halen van dicht op elkaar gezaaide planten, en die vervolgens apart oppotten of uitplanten.” Of zoiets. Zoals dit dus:

Tagetes breedwerpig gezaaid

Dit is Tagetes Kees Orange. Breedwerpig gezaaid in een plastic bakje. Nu pas net gekiemd, vooral niet aankomen. Pas als het echte plantjes zijn, met meer dan 2 blaadjes ga ik ze verspenen. En dat wordt dan dus priegelen, want ik wil zoveel mogelijk zaailingen heel overkrijgen in een nieuw en eigen potje. Tegen die tijd nieuwe foto’s. Ik doe dit niet zo vaak, heeft gewoon niet zo mijn voorkeur. Maar de tray’s waren allemaal in gebruik. En met Tagetes durf ik het wel aan, ook al ben ik er niet zo handig in.

Mijn voorkeur:

Zaaitray met vanallesEen tray, ze zijn helaas nu niet meer te koop bij het Vlaams Zaadhuis, het is lastig een goede tray te vinden (daarom ben ik er altijd zuinig op). Deze tray heeft sterke vakjes van 4,5 bij 4,5 centimeter en dat is best groot voor een tray. Ik zaai erin (logisch :-)). Maar dan, alles heeft zijn eigen tijd. Je ziet dat er al vakjes leeg zijn, van soorten die ik al eerder ‘verspeende’ (al pot ik dus het hele kluitje/plugje over naar een 9-centimeterpot en haal zaailingen zeker niet uit elkaar, want de worteltjes zitten in zo’n tray altijd dicht op elkaar). Voorwaarde is dan dus wel dan je dun zaait, met 60 zaailingen in zo’n klein vakje wordt het ook niks want dan heeft geen van de zaailingen genoeg ruimte.

Je ziet ook zaailingen die nu verspeende kunnen worden en je ziet zaailingen die pas net kiemen, en zaailingen die nog helemaal niet zijn gekiemd. Deze week vul ik de vakjes die leeg zijn weer met potgrond/brekerzand, en dan kan ik daar weer in zaaien.

Sommige soorten gaan dus nog over naar andere potjes, maar sommige soorten groeien zo snel en zijn zo sterk dat dat niet nodig is:

Gele Mosterd groot genoeg om uit te plantenGele Mosterd. Lekker, want de blaadjes lijken qua smaak wel wat op een kruising tussen radijs en rucola (pittig maar dan zonder het nootachtige), lekker in een stamppotje of in een salade. En als de plant eenmaal gaat groeien en bloeien (met gele trosjes bloemen) en zaden maakt heb ik zelfgeteeld mosterdzaad. Voor in de zoetzuur-inmaak, of in de curry of wat dan ook.

Maar Gele Mosterd, officieel Sinapis alba (vreemd want alba betekent toch wit, daarom schijnt ze ook wel witte mosterd te worden genoemd, voor de ingewikkeldheid), is heel sterk. Slakken en vogels en muizen vinden haar niet lekker en ze kan heel goed tegen kou.

Op de foto hierboven zie je haar nog in haar tray (met ervoor heel kleine zaailingetje van melde en nog niet gekiemde zaaisels van Barbarea en Snijselderij). Hieronder zie je pluggen Gele mosterd zoals ze uit de tray zijn gekomen:

Gele Mosterd pluggen

En zo heeft Ruud ze uitgeplant. Je ziet dat ze genoeg worteltjes hebben. Ik ga hier ook niet meer in priegelen om er zaailingen tussenuit te halen – ze zoeken zelf maar uit wie de sterkste gaat worden in de grond en het hardst groeit, en wie het misschien niet gaat halen.

Maar andere soorten hebben gewoon nog tijd nodig, of beschutting tegen kou, regen, beestjes of wat dan ook, en worden nog overgezet naar 9-centimeterpotjes.

Verspeende zaailingenHier mogen ze zeker nog een paar weken in staan, tot ik ze groot genoeg vind (en veilig genoeg qua weer of beestjes) om uitgeplant te worden in de volle grond. En helaas is er geen enkele andere regel hierin te bedenken dan dat wat je zelf veilig genoeg vindt. Zo even uit mijn hoofd zijn dit de volgende zaailingen (van links naar rechts): 5x Baby Rose Garden Party (een zaairoosje, leuk hè!), 5x Erysimum Little Kiss Lilac, dan 4x Agastache Kolibri, dan 9x Asarina procumbens, daarna 3x Slangenradijs, vervolgens 3x Asarina scandens Jewel Mixed, daarna 1x Impatiens namchabarwensis en tot slot 5x Platte Peterselie.

En zo staan er ondertussen al weer 3 bakken vol met dit soort mengsels van zaailingen (en 3 bakken tomatenzaailingen, en thuis 2 grote bakken paprika-s en peperzaailingen). Oftewel, ik weet zelf ook niet meer wat ik allemaal heb gezaaid, verspeend of nog niet, zonder planning zou ik echt een beetje hulpeloos zijn :-).

Dus vanmiddag maar de voorlopig laatste zaden uit de papieren zak halen die nog gezaaid moeten worden, en dat zijn dan pompoenen, komkommers, courgettes, meloenen, Basilicum, en wat bloemensoorten als Ipomoea’s en Amaranthus. En daarmee ben ik echt ruim vroeg genoeg. Want het is nog niet eens april. Maar de zaailingen kunnen over een week of 3 mee naar de tuin, en in de koude kas is het dan hopelijk wel al zo warm dat het daarin niet meer gaat vriezen en het overdag in de zon al flink warm wordt.

Tot slot nog even een huishoudelijke mededeling: kopieer vooral vandaag nog even de informatie uit de zadenlijst als je dat nog niet hebt gedaan. Want morgen sluit ik echt de zadenlijst. Iedereen die zaden bij me heeft besteld, heel hartelijk dank daarvoor!! En veel plezier en succes met zaaien en de opkweek! En wellicht tot komend najaar!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mayra

leuk weer! Het grote zaaifestijn zal hier plaats vinden in de meivakantie, alles staat al vol met pepers…
Korte vraag (again) Ik heb ongeveer een maand geleden parika gezaaid, zaden waren van buzzy organic, de plantjes zijn opgekomen maar zijn nu een goede maand verder maar geen tot weinig groei, het blijft bij de kiemblaadjes helaas, wat te doen?

miep

Die van mij kwamen niet eens op. Zelfde merk zaden gekocht.
Nu probeer ik het met Diana haar zaden.
groetjes miep

Agnita

hallo Mayra en Miep,
ik heb ook een paar maal buzzy zaden gehad, slecht resultaat en ik koop ze niet meer
groetjes
Agnita

Bea

Hallo Mayra,

Krijgen je paprikazaailingen wel voldoende licht en warmte?

Hannah

Goed dat ik het lees! Stel nog besteld en hopelijk nog net op tijd… Nu zaai informatie kopieren voordat ik weer iets te vroeg zaai 😉

Groet, Hannah

Simone

Hallo Diana, je schrijft dat slakken niet van gele mosterdplantjes houden is dat alleen bij de gele mosterd of hebben andere mosterdplanten hetzelfde effect ? Zou je dat mosterzaad dan rondom geliefde slakkenplanten kunnen zaaien als bescherming ? Ik leg zelf wel takjes van de salieplant rondom sl.planten de salieplanten die ergens in de tuin staan bieden een schuilplaats aan de slakken maar ze eten er niet van . Daarom gebruik ik de takjes/blaadjes als “vestingsmuur” 🙂 vr. Gr. Simone

Saskia

Hoi Diana,

Ik ben dit weekend in een boek begonnen over de bodem (het weer was er wel naar om binnen te blijven 🙂 ) Een erg interessant boek waarin je veel te weten komt over het wel en wee van de bodem en hoe deze samenwerkt met de planten.
Heel leerzaam. Het heet het bodemvoedselweb van Jeff Lowenfels, een echte aanrader!

Groetjes, Saskia.

Gerard Deijkers

Goedenavond Diana. Wij tuinieren in het noorden van het land (Hollandskroon)tegen de Waddenzee aan. wat mij dit voorjaar verbaasde geen emelten dit jaar met spitten ..enig idee/
Groetjes Gerard

barbara brinkman

hallo Diana en andere lezers,

Ik heb bijna geen last van slakken. Bij de Gamma kan je slakkentape kopen. Dit is een soort koperband die je om je bak of pot kan plakken. Al moet ik wel zeggen dat ik het voor de zekerheid heb vast geniet. plakken op hout blijft niet echt goed zitten. Maar het werkt goed. Dit jaar heb ik bijna geen bier bakjes neer hoeven zetten. Ik vind dat altijd zo zielig. Ik heb liever dat ze een blokje om gaan.
Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tip.

gr barbara

Cheryl

Hallo Barbara,

Wat slim! Nou slim spul dan. Ik vind het ook altijd erg zielig meestal zet ik ze dan een stuk verder op terug de slakken. Maar dat heeft eigenlijk helemaal geen zin.

Groetjes

Cheryl

Hallo Diana,

De zaden van de zadenlijst oogst u die van uw eigen planten?
Ik ben van plan om in de tuin een paar grote bakken te gaan plaatsen (die maken we zelf), daar wil ik graag tomaten en ananaskers in gaan telen. Is het dan verstandig om een doorzichtige plastic plaat erboven te maken? Vooral voor de tomaat. En hebben ze dan genoeg ruimte? De bakken worden 1 meter diep en verder 2 bij 1 meter. Hoeveel planten kan ik dan per bak?

Groetjes Cheryl

Cheryl

De plastic plaat is ter bescherming tegen regen.

Cheryl

Bedankt!!

Monika

hallo Diana,
bedankt voor de mooie info over het zaaien/verspenen van bloemen.
VdWal heeft zaaitrays, hij noemt zij stektrays, met 40 vakjes (1 vakje = 5,5×6,1cm) of met 66 vakjes (1vakje = 4,4×4,6cm), dus ook best groot. Alleen is dat niet zo stevig plastic, maar daar is de prijs ook naar (2,00 euro). https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/zaaihulpmiddelen_kweekkasjes
Als onderbak is misschien de ‘kweekbak 15 l zwart’ geschikt?
Heb ook nog een vraagje aan jou: hoe lukt het om bv worteltjes en pastinaak te zaaien in het stro? Schuif je dan het stro opzij en na het zaaien weer terug of laat je de zaaivoor dan open liggen?
Groetjes, Monika

desiree revet

beste diana,
ik hoop niet dat die boom op je tuin is gevallen…
gr desiree
rozenburg

Lex

Hoi Diana,

Ik heb een heel stuk over yacons geschreven, omdat ik er zelf graag meer over wilde weten. Nu zag ik dat je nog geen pagina had over yacons, dus eventueel kan ik hem naar je mailen? Dan kun je hem zelf misschien nog wel aanvullen met foto’s en e.v.t. op de website plaatsen.

Anja

Ik heb een jaar of tien geleden per mail verschillende tuinders bij mij in de buurt (in het groene hart) aangeschreven of ik enkele zaaitrays kon overnemen. Dat lukte wonderwel. Ik kon binnen de kortste keren gratis en voor niets gebruikte zaaitrays en ook kleine potjes ophalen bij verschillende adressen in Nieuwerkerk a/d IJssel en Moerkapelle. Goed schoonmaken was het enige dat ik hoefde te doen. Probeer het gewoon, nooit geschoten is altijd mis:-)

Josien Wouterse

Hallo allemaal,
kweekplaten.nl heeft zaaitrays en onderplaten. Ik heb er geen ervaring mee, maar ze zien er stevig uit!

Jeroen

Hoi Diana,

Vol afgunst kijk ik toch altijd naar die mooie stevige zaaiplaten. De huidige alternatieven zijn toch minder… Enig idee waarom die dingen niet meer gemaakt worden?

Saskia

Dag Diana,

hier vond ik er die er erg op lijken: http://www.containerwise.co.uk/propagation-trays-600-400.html. Maar ik weet niet of ze ook aan particulieren verkopen …
Groetjes, Saskia

Margriet

Hoi Diana,

Wat een wind en regen gisteren en ook vandaag nog wat. Ik heb een vraag. Wilde dit jaar graag proberen meloen te kweken. De Outdoor Wonder F1 suikermeloen, zaadjes van Sluisgarden heb ik gekocht. Nu lees ik op je site dat in de kas met bestuiven wel wat moeilijker is. Ik vraag me af of twee planten beter is dan 1, zodat er voldoende vrouwelijke en mannelijke bloemen tegelijk “open” zijn. Maar ik heb alleen een lange muurkas, waar ook een deel van de tomaten, komkommer, aubergine een plekje krijgen. Ivm de vruchtwisseling kunnen er dit jaar niet teveel tomatenplanten in de kas, maar zal ik wat meer in potten onder onze overkapping houden. In de kas komen ook wat paprika’s in pot op een plank of op de grond. Dus de ruimte is beperkt. Als de kans van slagen groter is met twee planten, offer ik graag een extra ruimte op voor de meloen. Wat denk jij?

Groet Margriet

martin

Hallo Diana
Ook ik volg al jaren de site en het tuindagboek
Waar ik ook veel van jou overneemt
Heb zelf ook een volkstuin met koude kas
Dit jaar de 2e week van januari mij pepers en paprika gezaaid
Staan met ze 2e in 10 cm potten lekker voor het slaapkamer raam in het zonnetje
planten zijn stevig en zeker al 15 cm hoog met al +\- 15 bladen
Maar toen ik ze vanmorgen water ging geven zag ik dat er bij de paprika al knoppen in kwamen Wat raad jij mij aan om te doen knopjes er uit knippen ,overpotten in grotere potten ?
Mee naar de kas nemen en uit poten lijk mij nog geen optie
mij vrouw zegt dat ik er te goed voor ben teveel water teveel licht ( teveel aandacht )

Groeten Martin

barbara brinkman

hallo Diana

even op de vraag meloenen te komen. Jullie hebben het over meloenen in de kas. Wil dat zeggen dat meloenen in de volle grond in de tuin niet gaat lukken. ik heb ook meloenen gezaaid, ze doen het niet zo goed hoor, ze hebben nog steeds de twee kiembladeren en verder niks. zouden ze te koud staan? maar ik hoop toch dat ze nog wat gaan doen. maar als ze toch niet in de tuin kunnen, maakt dat niet zoveel meer uit. en hoe is dat dan met komkommers, die doen het binnen wel heel goed, maar kunnen die ook in de tuin in de volle grond.

gr barbara

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties