Koud

Ik voel het als ik iets plant, of als ik mijn handen in de waterton was, het is allemaal nog ijskoud. De pruimenboom staat vol in knop, maar met dit koude weer blijven ze ook in knop. Het is lente maar alles staat even stil, wacht op wat meer warmte. En zo gaat het ook met veel zaailingen en zaden, de uitjes die we 3 weken geleden hebben gepoot lopen nog niet uit, zelfs de sjalotten niet (al zitten ze wel vast, dus er zijn wel wortels gegroeid).

De kapucijners staan er nog hetzelfde bij als toen we ze hebben geplant (misschien ietsje gegroeid, maar niet heel veel), er komt zelf een soort paarsachtige zweem over het blad, een teken van kou.

Zelfs de rabarber loopt maar heel langzaam uit:

Rabarber loopt uit

Maar ze komt wel, als de temperatuur eenmaal oploopt zullen we toch over een week of 3 rabarber van eigen tuin kunnen eten. Lekker! Ik gebruik de roodstelige rabarber vers in taarten, desserts, etc.. En de grote groene rabarber gebruik ik om rabarbermoes in te maken.

Om het verschil even te laten zien rechts een foto van dezelfde rabarber, maar dan op 7 april 2014 gemaakt. Al zegt ook dat niets hoor, ik heb ook nog een foto van 19-04 2013:

Dezelfde rabarber op 07 april 2014
Dezelfde rabarber op 07 april 2014
19-04-13
Dezelfde rabarber op 19 april 2013

Je ziet, een koude of warme winter zegt ook niet alles, het weer in het voorjaar heeft er ook heel veel invloed op. Maar wel grappig om elk jaar een foto te maken en dan de verschillen te zien.

De tomaten in de kas leven nog steeds, er zijn er 3 dood, die moet ik nog even opnieuw zaaien. En voor zover ik dat kan bedenken/beredeneren is dat vooral te wijten aan vocht; in een warme kamer droogt het vocht op, maar als het zo koud is als in de koude kas niet, de combinatie van kou en vocht is voor 3 zaailingen net iets teveel van het goede (of dit geval het slechte) geweest.

Maar groeien doen ze niet echt, ook zij wachten op betere tijden.

Tomaat Purple Passion aardappelblad

Maar zodra de temperatuur gaat stijgen (ik begreep vanaf komend weekend) zullen ze wel gaan groeien. Want op de 3 dode zaailingen na staan de tomaten er niet onaardig bij. Op de foto een zaailing van de Purple Passion. Ik heb nog wel eens een mailtje gehad van iemand die dacht dat er tussen de tomatenzaailingen die ze uit mijn zaden had opgekweekt zaden/zaailingen zaten die geen tomaat waren. maar dat komt door het blad, verschillende tomatenrassen hebben verschillende bladeren, ook al als ze zo jong zijn. Bij het ras dat je op de foto ziet wordt het aardappelblad genoemd. En mocht je ooit twijfelen (ik heb ook wel eens gezien/gehoord dat mensen met heel veel liefde en zorg onkruid aan het opkweken waren), ruik dan, dat maakt het altijd duidelijk.

En voor Evelyn; je ziet dat zelfs bij een zaailing zo klein en koud de kiemblaadjes al voorzichtig geel kleuren. Als de zaailing over een week een stuk groter is zal de zaailing de kiemblaadjes laten vallen.

Tomaat zaailing Fahrenheit Blues

Dit is een foto van het ras Fahrenheit Blues. Je kunt al zien dat de steeltjes iets paarsachtigs hebben. En ook de achterkant van het blad en zelfs de nerf heeft iets van paarsblauw in zich. Een goed teken, want dat hebben bijna alle ‘blauwe’ tomaten. Ik hoop alleen dat deze Fahrenheit lekkerder is dan de originele blauwe OSU Blue (zoals ik de Dancing with Smurfs van 2014 al veel lekkerder vond dan de OSU Blue).

Tot slot van dit tuindagboek dan nog een positief bericht;

Spinazie bijna oogstklaar

Volgende week eten we spinazie :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tamara

Door de storm is mijn kas op de moestuin helemaal verwoest. Gelukkig stond er nog niks in. Ik heb in de achtertuin thuis een muurkasje staan waar alle ‘baby’s’ groot gebracht worden, die staan er nog goed bij. Dus idd geduld hebben en wachten op warmer weer…..en in de tussentijd de schade herstellen. Pfff, wat een verschil met vorig jaar. Je foto’s laten het ook mooi zien!
Groetjes, Tamara

miep

Wat erg nu net in het voorjaar de kas kapot.
Gelukkig stond er niks in.
hopelijk is de schade snel hersteld.

miep

Het is verschrikkelijk koud.
De rabarber is net zo klein als die van jou.
en gister kwam ik er achter dat de Maggie eindelijk leven laat zien.
dacht dat ze er niet meer was.
En ik heb zo zin in het voorjaar.
maar helaas moeten we nog even geduld hebben.
en de spinazie ziet er nu al lekker uit.

En ik had een vraagje over de courgette.
Had mij al even in gelezen op je site.
Dit jaar wordt het hier de eerste keer.
maar nou heb ik 2 rassen gekocht.
Black beauty en de diamant f1.
En ik was wel van plan om er zaden van te nemen. Voor het volgende jaar.
Maar als ik ze alle 2 in mijn tuin doe gaan ze kruisen.
wat voor ras krijg ik dan zijn ze dan wel lekker. Kan het kwaad.
En ik heb dit jaar pompoenen in de tuin. Die gaan ook kruisen.
O jeetje snap er zelf niks meer van. Of zal ik het gewoon proberen.
Wie van de lezers heeft er ervaring mee.
Ik was er al achter gekomen dat ik de courgette beter niet in de kas kan doen.
beetje last van ruimte gebrek.

Groetjes

Jetske

Beste Diana,
Allereerst dank voor alle informatie die je op jouw (prachtige, overzichtelijke en zeer complete) site hebt gezet. Ik ben vooral heel blij met het erg uitgebreide stuk over ‘groenten in potten’, aangezien ik een kleine stadstuin heb, die bovendien bijna volledig betegeld is, dus alles gaat bij mij in potten.
Nu heb ik een zoontje die verslaafd is aan cherry-tomaatjes, dus daarvan hoop ik zoveel mogelijk te planten/oogsten. Ik heb nu 9 heel gezond uitziende zaailingen in mijn vensterbank staan, maar geen 9 potten beschikbaar. Zou ik meerdere plantjes in 1 grote pot (20l) kunnen zetten? Bijvoorbeeld 2 of zelfs 3? Zoals je ook bij paprika’s en pepers aanraadt, of werkt dat bij tomaatjes niet?
Alvast veel dank.
Groeten van Jetske

Jetske

Hallo Diana,
Daar heb ik zeker wat aan. Dank je wel dat je de moeite hebt genomen voor een uitgebreid antwoord.
Fijn paasweekend.
Groeten van Jetske

Cheryl

Hallo Diana,

Ik heb vorige week 4 zakjes zaden gekocht watermeloen (sugar baby), tomaten (Tiny Tom), pepers (cayenne) en sperziebonen (record ??) op de verpakkingen staat dat je ze in maart, april en mei kan zaaien. Komt de oogst dan niet te laat? En ik had gister ook aardbeien gekregen kun je die nu nog zaaien?

Groetjes Cheryl

Simone

Hallo Diana en Jetske , ik wil even reageren op de vraag van Jetske;
Ik kweek al jaren in potten van 38 cm doorsnee 3 of 4 tomatenplanten. Dat gaat heel goed als het maar hoog opgaande planten zijn ik zet er lange stokken in die ik wat naar buiten laat steken zodat de planten elkaar niet gaan raken, dus als het ware een omgekeerde wigwam . Tegen de regen kan ik er dan een grote plastik hoes (tuinmeubelhoes) over aan brengen. Goede mest onder in de pot en regelmatig mesten , ik hoop dat je er wat aan hebt Jetske.

Groetjes Simone

Kelly

Beste Diana,
Allereerst mijn complimenten voor de zeer waardevolle informatie op je site. Ik kan geen mogelijkheid vinden om je te e-mailen. Ik wil je graag iets sturen over knolraap om een vraag over te stellen. Zou je mij terug kunnen emailen? Hartelijk dank, Groet Kelly

Mark en Marion

Zozo wat is jouw spinazie al groot! Zo snel groeit ie bij ons nog niet.

Sandra

Volg al meer dan twee jaar trouw je tuindagboek en dit heeft er bij mij voor gezorgd dat, nu ik eindelijk een huis met tuin heb, ook ik ben begonnen met moestuinieren. Het eerste dat ik geplant had, was afgelopen najaar een stuk rabarberwortel. Wat baalde ik dat ik begin april nog maar een ieniemienie plantje had: volgens de persoon van wie ik de wortel had, zou het al een behoorlijke plant moeten zijn. Gelukkig ben ik door dit tuindagboek weer een beetje gerustgesteld. Nog iets meer dan een jaar wachten en dan hoop ik op een eerste kleine oogst en tot die tijd hoop ik te kunnen genieten van al het andere dat nu langzaam op begint te komen.

margriet

Hoi Diana

Ik zie op je site dat je stokbonen voor zaait in de kas . Gewoon 7 bij elkaar. Als je ze bij de stokken later uit plant haal je de plantjes dan los van elkaar om ze ver genoeg uit elkaar kunnen te kunnen zetten?
Groetjes Margriet

Margriet

Dank je Diana. Ik bedoelde ook wel om 5-7 per stok te planten. Ik had vorig jaar 5 per stok, maar denk dat 7 ook heel goed zal werken. Maar normaal als ik ze ter plaatse om de stok zaai, dan houd ik tussen de boontjes wel wat ruimte. Nu 7 bij elkaar voor zaaien, ik bedoelde dat je dan 1 dotjes met 5-7 plantjes aan elkaar krijgt. Kun je dat zo ook in 1 “dotje” bij 1 stok zetten, of een beetje los halen om ze een cm of 15 uit elkaar om de stok heen de zetten?

Hier schijnt de zon met af en toe wat wolken, maar het lijkt weer een beetje voorjaar!
Fijne Pasen

Kelly

Diana, dank voor je uitleg/emailadres. In een boek staat een stukje over knolraap. Nu vraag ik mij af of deze benaming wel juist is en het niet om een andere groente gaat. Zie foto:comment image?dl=0
Omdat het een om een passage uit een boek gaat weet ik niet of het toegestaan is om deze te plaatsen en wilde ik deze e-mailen. Omdat hier meer mensen kunnen helpen met het antwoord zal ik de foto met jullie delen met alleen de relevante tekst en dan de foto weer verwijderen.

Kelly

Ik had de pagina’s over knolraap inderdaad al gelezen, interessant! Dankjewel voor je antwoord Diana.

koen

Hoi Diana,
Allereerst wil ik zeggen dat de zaden die ik van je heb ontvangen zo goed als allemaal opgekomen zijn. Alleen de true jamaican scotch bonnet nog niet, maar met de oplopende temperaturen op zolder moet dat ook goed gaan komen.

Ik had alleen nog wel een vraag. Van tomaten en dergelijke weet ik dat je ze dieper kan planten voor meer stevigheid of als ze iets te ver doorgeschoten zijn. Nu zijn een paar van mijn calendulas heel dun opgeschoten(de rest staat wel heel mooi, misschien een andere soort) en vroeg ik me af of ik deze ook dieper kan zetten(tot net onder de kiemblaadjes) of dat ze dan gaan rotten. Of iets algemener; welke soort planten kan je niet dieper zetten/welke soorten kan je wel dieper zetten?
Koen

Pedro

Hoi Diana,
Leuke toevoegingen weer in je tuindagboek, het blijft leuk om te lezen!
Vandaag na lang wikken en wegen en veel vooronderzoek een kasje gekocht. Vooral aan de informatieve topics over kasjes op je site heb ik veel gehad, bedankt daarvoor!

Eerst wilde ik mijn voliere bekleden met polycarbonaat platen. maar uiteindelijk toch besloten om voor het echte te gaan. Het is een ACD Prestige kasje geworden met schuine wanden, circa 10 m2 en twee autmatische ramen en hordeur. Niet super groot maar voor mij een geweldige toevoeging. Wat ik je graag nog wilde vragen, het kasje is aan twee kanten begrensd door een kippenhok en schutting. De oost en zuidkant zijn vrij. OP de zuidkant staat altijd volop de zon (als deze tenminste schijnt 🙂 ). Nu lees ik overal dat je de voorkant het beste op het zuiden kan zetten en de zijkanten op oost/west. Gaat dat ook op als de westzijde niet de volle zon krijgt?

Ik wil het kasje graag zo verstandig mogelijk plaatsen en dacht dat de schuine zijkant op het zuiden het meeste licht en warmte vangt, maar dat komt niet overeen met wat ik veel lees op de diverse fora. Jij nog een goede tip?

Bedankt!

Pedro

Dank je Diana,

Tof dat ze zo snel op mijn vraag reageert.

Groeten
Pedro

Edda

Diana,
Wat gebruik je voor kalk? Temperzon? Krijg je dat er nog makkelijk af?
Groetjes,
Edda

desiree revet

hallo diana,
ik was benieuwd of jij je tomaten/paprika’s en komkommers nog voeding geeft terwijl je ze binnen opkweekt?
of is de bemeste tuinaarde waarin je ze zaad voldoende tot ze de kas ingaan?
mvg desirée

nadi

Dit zou ik ook graag willen weten 🙂

Agnès

Als ik de plantjes verspeen zet ik ze in potgrond. Daarin zit voeding voor zo’n 6 weken. Dat is zo’n beetje wel voldoende voor de periode tot ze de grond in gaan. In bemeste tuinaarde zou ik zelf nooit zaaien of plantjes inzetten na het verspenen. Mss heb je hier iets aan?

desiree revet

bedankt agnes,
ik heb zeker wat aan je advies. ik heb het nog even nagekeken maar heb gelukkig toch potgrond gebruikt.
gr desirée

Tessa

Hoi Diana,
De zaadjes van de tomaten die ik via jou besteld heb komen nu ook op, daar wordt ik ontzettend blij van! Zal komende week wel helemaal goed komen met het mooie weer :). Alvast een hele fijne en warme tuinweek gewenst 🙂

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties