Lente!!

Maar dan nu echt. Tjongejonge, wat ben ik hier aan toe. Heerlijk weer vandaag, in trui buiten gelopen. En veel gedaan natuurlijk, want er is in april altijd enorm veel te doen. En het schijnt de hele week zo te blijven, zonnetje, oplopende temperaturen. Heerlijk!!

Het heeft wel gevolgen voor de tuin. Bedenk dat nu er voorlopig geen regen valt zaaisels wel elke 2 of 3 dagen een scheut water nodig hebben. Want als zaaisels (zaden) uitdrogen tijdens de kieming kunnen ze doodgaan, houd ze vochtig.

En alles komt nu tegelijk. Sommige soorten moeten nog worden gezaaid (deze week staan de courgettes en pompoenen op het programma). Sommige soorten kiemen pas net. Sommige soorten moeten worden verspeend. En sommige soorten moeten worden uitgeplant.

2 weken geleden heb ik de zaailingen van de Consolida ajacis Sydney Blue Picotee verspeend. En wanneer mogen ze dan worden uitgeplant. Nou, ik vond vandaag een mooie dag.

Consolida ajacis Sydney Blue Picotee in P9

De zaailingen zijn groot genoeg. Aan het middelste potje kun je zien dat de worteltjes al voorzichtig onderuit het potje komen. Daarbij ook belangrijk: Consolida’s kunnen prima tegen kou en koude grond, en over het algemeen worden ze niet heel erg lekker gevonden door slakken.

Even voorzichtig uit het potje gehaald:

Consolia ajacis Sydney Blue Picotee kluit

En ja hoor, genoeg worteltjes, gezond, genoeg loof. Zo niet, dan had ik het hele kluitje nu weer voorzichtig in het potje terug kunnen doen, water gegeven en verder later groeien. Maar van mij mogen ze de grond in:

Consolida ajacis Sydney Blue Picotee geplant

En daar staan ze dan, 6 plantjes (of eigenlijk 6 kluitjes met zo’n 5 zaailingen per kluitje), het stro wat weggehaald, want de zaailingen moeten eerst maar aanslaan, groeien en genoeg licht en lucht krijgen. Als ze groter zijn mag het stro weer wat terug……. maar als het meezit zijn de zaailingen volgende maand zo groot dat het hele kale ruimte zonder stro vullen. Dat hoop ik tenminste.

Ruud heeft voor het eerst gewied, we hebben alle zaaisels water gegeven, pastinaken zijn gezaaid, de potten die in de kas hebben overwinterd zijn buiten gezet en hebben voeding en water gekregen. De zon en de planten zelf moeten de rest doen.

Ook morgen naar de tuin, nieuwe krootjes zaaien want die komen heel slecht op. En klimcourgettes zaaien. Nog wat potten leeg en schoon maken voor soorten die nu aan het kiemen zijn. De Oca’s mogen opgepot worden en ook de Crosne. Er moeten flink wat soorten verspeend worden. En er kunnen weer wat soorten uitgeplant worden.

En dus alles controleren in de tuin. Wordt er niets aangevreten door slakken? Zaaisels water geven. Groeien de aardbeiplanten al? Hekwerkjes en beschermende gaaswerken maken voor klimmers en tegen vraatzuchtige vogels (die dwars door het gaas een deel van de doperwtenzaailingen hebben weggepikt – letterlijk en figuurlijk :-)).

De knofloken groeien goed:

Knofloken april 2015

In november geplant, de winter zonder problemen overleefd, en nu door meer licht en langzaam opwarmende grond verder aan de groei. Als ik er nu een knoflook uit zou halen zou ze nog helemaal geen bolletje hebben, ze ziet er onder de grond uit als een preitje. En we hebben nog wat knofloken in de schuur, deze nieuwe knofloken mogen eerst nog wat groeien.

Gieser Wildeman peer in knopMaar we gaan geen knoflook kopen, als de oude voorraad in de schuur volgende maand op is, gaan we wel van deze knofloken oogsten. Want zo jong en vers, met pas een begin van een bolletje zijn ze heerlijk van smaak, heel zacht en mild, als een soort kruising tussen prei, lenteui en knoflook.

Tot slot nog een foto van de peer Gieser Wildeman. Al 3 jaar geen enorme oogst per jaar maar ook geen beurtjaar en dat is wel zo leuk. Zoveel oogst dat je niet meer weet wat je er mee moet doen (natuurlijk weet ik dat wel, in rode wijn koken en inmaken in potten) is leuk, maar het betekende vaak dat we het jaar erop geen peren konden oogsten. Dit is beter, liever elk jaar 5 emmers peren dan het ene jaar 10 emmers en het jaar erop helemaal niets.

En zoals je kunt zien gaat ze in ieder geval bloeien. En we kunnen al zo ongeveer inschatten dat we, als alles goed gaat, we rond oktober weer 3 of 4 emmers peren kunnen oogsten. Fijn om alvast te weten :-).

Morgen genieten van de tuin…… en van de lente!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marjolein

Hoi Diana,

Ook ik vond het heerlijk om vandaag eindelijk weer met mijn neus boven zaaigeultjes te hangen. Zomer- en winterwortels gezaaid en plantuitjes er tussen om de wortelvlieg te ontmoedigen.

De vijf soorten tomatenzaden die ik bij je besteld had zijn allemaal gekiemd. Nog lang geen tomaten natuurlijk, dat blijft spannend in de volle grond, maar het begin is er. En ook de Jaltomaat en de Garden Pearls zijn goed gekiemd.

Fijne week,
groetjes,

Marjolein.

Mieke R

Vandaag ook aan de gang in m’n postzegelmoestuin. In november knoflooktenen gepoot en zag tot een week, of 2 geleden nog niets. Mislukt volgens mij, waarbij ik het niet kon laten om voorzichtig met m’n vingers in de aarde te wroeten. Niets. Twee dagen later de eerste puntjes en nu 8 mooie plantjes. Alles opgekomen. Spannend. Geduld tot juli. Tomatenplantjes staan nog binnen en hebben bijna een echt blad. In de siertuin komen net als vorig jaar zomaar een paar slaplantjes op. Heeft eerder een emmer met snijsla gestaan. Verder moet alles nog gezaaid worden. Werk aan de winkel van de week. Voor mij is het moestuinseizoen geopend. Allemaal veel succes.
Mieke

Isabelle

Hoi Diana,

Wat een mooie handige site heb je! Ik heb er al heel wat nuttige informatie vandaan gehaald en ik kan niet wachten om eens wat van de inmaakrecepten uit te proberen. (Want hoewel mijn moestuintje niet zo groot is komt er genoeg oogst vanaf) 🙂 Ook je tuindagboek is fijn om te lezen en nog leerzaam ook.

Nu heb ik een vraagje, en ik vroeg me af of je (of een andere lezer) me misschien zou kunnen helpen.
Ik heb meer dan een maand geleden siernetels (coleus) gezaaid. Ik heb ze gezaaid in een zaaitray met potgrond en ze staan binnen voor een zonnig raam, waarachter de temperatuur al snel oploopt. Er kiemden echter maar twee zaadjes (van de 30, ik had er veel gezaaid in de hoop ook veel verschillende kleuren te krijgen, want het was een kleurenmix). Ik heb ze later opnieuw gezaaid (ongeveer 2 weken geleden) en deze keer de zaadjes niet afgedekt, want ik las ergens dat het lichtkiemers zijn. Weer zijn er maar 2 opgekomen.
Ik vroeg me af of er je misschien een idee hebt wat ik verkeerd zou kunnen hebben gedaan of iets weet wat ik misschien nog zou kunnen proberen.

Groetjes,
Isabelle

Isabelle

Hoi Diana,

Bedankt voor de snelle reactie en de informatie. Ik zal het ze voor een derde keer zaaien en deze keer de potgrond wat verluchtigen met grof zand (staat vast nog wel ergens in de schuur) en erop letten dat ze niet teveel/te weinig water krijgen. En mocht het niet werken dan denk ik dat het inderdaad oudere zaden waren. Dan probeer ik het volgend jaar gewoon opnieuw met andere zaden :).

Groetjes,
Isabelle

Ton Notermans

Hoi Diana,

De knofloken bij mij zijn wat kleiner, tenminste die buiten staan.
Dit jaar heb ik voor het eerst zes stuks in de koude kas in een plastic krat/bak gezet en die zijn drie keer zo groot. ( tuingrond met potgrond)
Ik ben benieuwd hoe snel deze volgroeid zijn. En of ze van roest gevrijwaard blijven, dat was vorig jaar een ramp in de knofloken.
Het zaadgoed gaat allemaal prima.
Ben heel benieuwd hoe de Sojabonen worden.
Ik dacht enkele maanden geleden dat je het wat rustiger aan ging doen met de nieuwsbrief, maar je hebt de vaart er goed in. Blij toe!
Het wordt mooi weer deze week, genieten dus allemaal.
Groet,

Ton

Marleen

Via deze weg wil ik je enorm bedanken voor je prachtige, volledige site.
Ik ben een echte beginneling in de moestuin, en ik heb al erg veel gelezen op je site. Ik heb de zaaikalender gedownload, en ga er nu zelf mee aan de slag. Echt heel handig! En wat een leuk blog! Ga zo door!
Groetjes, en geniet van de komende lente 🙂
Marleen

Trudie Jansen

Hallo Diana,ook bij mij gaat de knoflook als een speer,eind oktober geplant,en ze gaan nu erg de hoogte in,gewoon in de tuin,en ook de paprika,s Faludi en Golden Treasure gaan nu erg goed,ondanks de lagere temperatuur in huis,volgend jaar heb ik ok een propagator,lijkt me toch gunstiger.
De uien en sjalotten gaan oon behorlijk,en de eerst gezaaide wortels komen nu ook hel voorzichtig boven de grond,en ik vind het schitterend om dit mee te maken,elke dag zie je wel wat veranderen,en het wordt nu echt wat drukker,en ik heb maar ongeveer 15 vierkante meter tuin,maar net zo leuk,wacht vol spanning op het volgende tuindagboek,vriendelijke groet Trudie.

miep

Eindelijk lente.
geniet er gewoon van om een nieuw tuin dagboek te lezen.
ook mijn tomaten zaden komen mooi op.
en vandaag zet ik ze mooi in de kas. Kunnen ze even van de zon genieten.
vanavond zet ik ze weer keurig binnen.
Want s nacht is het nog te koud.
zit te wachten op ijsheiligen.
En vandaag een mooie vrije dag. Dus zal ik ook even in de moestuin.
pompoen moet ik nog voor zaaien.
en alles moet water hebben.
Voor in de tuin heb ik bloemen gezaaid voor de vlinders. Dus ben benieuwd wat daar van op komt.

barbara brinkman

Hallo Diana

Vandaag hoop ik ook van de lente te kunnen genieten, gister moest ik werken. Ik heb afgelopen weekend de courgettes gezaaid. Ook heb ik opnieuw de maïs gezaaid, de vorige keer zijn ze allemaal verrot op de slaapkamer. Nu maar eens beneden op de vensterbank zetten, kan ik ze beter in de gaten houden en beneden is het nu ook niet meer zo warm. Ik heb ook savooiekool gezaaid, kijken wat daarmee gebeurt. Ik heb de rode biet buiten in mijn kasje gezet denk je dat ze dat daar overleven? Als het vandaag ook zulk mooi weer word, ga ik sla, wortel, radijs en spinazie uit zaaien in de volle grond. Radijs voor de tweede keer en spinazie ook. en dan natuurlijk een rondje water geven.

Nou veel plezier allen met de lente en het mooie weer wat er aan komt.

gr Barbara

Simone

Hallo Diana, vol jalouzie lees ik je verhaal over het heerlijke weer , hier in Groningen/Drenthe is het nog donker en koud gisteren op de volkstuin liep mijn buurman nog met wollen muts op en shawl om. Ook vandaag nog geen lente hier 🙁 . Al mijn zaailingen van de tomaten kwamen op maar na het verpoten in de 9 cm potjes hebben ze het allemaal opgegeven een kleine “ramp” ik denk dat de potgrond te koud en nat was. Moet dus weer opnieuw beginnen, maar mijn knoflook staat er net zo goed bij als die van jullie , altijd spannend tuinieren

Vr. Gr Simone

Hannah

Vorige week trok ik ook uit nieuwsgierigheid een knoflook uit de grond en het oorspronkelijke bolletjes was bijna weg! Ik heb ‘m weer terug gestopt maar heb al wel bladeren ervan gebruikt in de lentestamppot… Jouw tomatenzaadjes heb ik inmiddels gezaaid, spannend!

Hannah

Vijf van de zes van jouw tomaten zijn ontkiemd! Twee gisteren en drie vandaag…

Jeroen

Hoi Diana,

Ik heb een vraag: op verschillende plekken (bijvoorbeeld de info pagina v.d. pepers) zeg je dat je Osmocote gebruikt als voeding, ik vroeg me af waar jij dit koopt? Want ik zou dit ook graag willen gebruiken alleen weet ik niet zo goed waar ik dit kan halen.. Alvast bedankt voor je antwoord!

Groetjes

Jeroen

Hoi Diana,

Dankjewel voor je uitgebreide antwoord!

Ik heb ook Plantacote gekocht, deze lijkt me goed en ook niet te duur! Kan deze ook prima gebruikt worden voor alle groentes? Of kan ik deze bij bepaalde groentes beter niet gebruiken?

Groetjes

Linda

Hoi Diana, de peper en paprikazaden die ik bij je heb besteld doen het heel goed. Ik heb ze met drie of vier zaailingen bij elkaar gezet. Ik wil ze straks in een grotere pot verpoten en vraag me nu af hoe groot deze moet zijn. Ik doe dit ook altijd met mijn tomaten. Die staan, dan wel per plant, in potten van 15 liter naast elkaar (in Lidl kas tentjes). Dat doe ik al een tijd zo en gaat heel goed. Vorig jaar heb ik steeds een peperplant per pot van 5 liter gedaan. Ze stonden buiten en deden het redelijk (mijn tentjes stonden vol met komkommer en tomaat). De pot leek toen wat groot voor de plant. Dit jaar heb ik een echte tuinkas aangeschaft (jippie !!) en wil ik ze in potten in de kas zetten. Hoe groot moet de pot zijn denk jij om 3 of 4 zaailingen bij elkaar te zetten. Ik twijfel tussen 10 of 15 liter. Groetjes Linda

Jan Bulder

Hallo,

Ik heb 2 potten gekocht.
Maar ik weet niet zeker waar ze voor dienen.
Ik zou je graag een foto sturen, maar ik zie nergens een mogelijkheid.
Hoe kan ik je een foto sturen?

Mvrgr, Jan

Christa

Ha Diana,
Inderdaad, heerlijk lenteweer! Voor het eerst heb ik (begin maart) gezaaid in de platte bak. En zowaar: alles is opgekomen en we kunnen volgende week raapstelen eten! Dat is wel een feestje 🙂 Maar niet alles gaat zo fijn natuurlijk… Ik heb dit jaar veel meer moeite met de tomaten opkweek. Ben toch bang dat het (ook) aan de bladaarde ligt die ik nu gebruik. Je had al gewaarschuwd he. Het zaad kwam goed op, maar daarna is de groei er snel uit. Ben nu de nog (te) kleine zaailingen aan het overpotten naar een mengsel van bladaarde en compost, plus wat zand. Hopelijk gaan ze nu toch aan de groei. Anders wordt het planten kopen vrees ik. Maar goed, ik heb er voor ons kleine kasje ook niet zoveel nodig.
Over knoflook nog iets grappigs. Twee jaar terug in de voortuin wat overgebleven teentjes gelegd. Vorig jaar niet teruggezien (dacht ik), maar nu blijk ik ‘bosknoflook’ te hebben: een stuk of tien scheutjes die in een bosje bij elkaar staan. Blijkbaar is er vorig jaar toch een bolletje gevormd, waarvan de teentjes nu uitlopen!
Veel tuinplezier komende dagen! Groet, Christa

barbara brinkman

hallo allen,

wat een weertje, he! niet normaal, het lijkt wel of nu alles ook meteen sneller groeit. de plantuitjes die ik geplant heb, komen allemaal al boven en de sjalotjes ook. de knoflook heeft bij mij meer moeite, maar dat komt waarschijnlijk omdat ze pas net 4 weken buiten staan en niet zoals bij jullie al in oktober. hoop wel dat het nog wat word. De tomaten en paprika’s die binnen achter het raam staan doen het erg goed. ik heb er inmiddels al een raampje bij open gezet. en ze zuipen ongelijk veel water nu, met deze warmte.
de bieten doen het echt goed in het kasje. nou nog ff afwachten of het nog wat met de omgewaaide zaadjes gebeurt, het kasje is voor de tweede keer omgevallen, met allemaal zaadjes van vorig jaar bloemen. ik heb uit frustratie maar gewoon alles in de bakjes teruggedaan en water gegeven. er komt het een en ander op, maar ja wat is het? verrassing!
nou dat was het van hieruit weer even.

gr barbara

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties