The Great Migration

Zaaisels in kas 2….. is eigenlijk een mooie serie natuurdocumentaires van de BBC. Maar wij hebben zo onze eigen migratie. Want ik heb nog eens heel goed naar de weerberichten gekeken, en besloten dat alles naar de tuin mag. Maar dan ook alles (behalve de soorten die nog niet zijn gekiemd, die mogen nog een paar dagen in huis blijven tot na de kieming).

En dus raakt het nogal overvol in de kassen. Doe mij trouwens vooral niet na, ik ben ruim 4 weken te vroeg en ik neem de gok, vooral omdat ons huis te donker is en ik gewoon teveel zaailingen heb. En omdat ik 18 kilometer van de Zuid-Hollandse kust woon waar het toch minder koud is dan in het Noorden, Oosten, en Zuidoosten van Nederland. En omdat ik niet zal klagen als het toch nog gaat vriezen en ik in allerijl oplossingen moet gaan verzinnen. Maar ik ben er blij mee. Wat licht en lucht voor de zaailingen. En eerlijk gezegd, ook voor onszelf, want het werd nogal krap in huis :-).

Maar ter illustratie wat foto’s van de kassen zoals die er nu uitzien. Overal bakken met zaaisels en zaailingen. Sommige soorten net gezaaid, sommige soorten net gekiemd, sommige soorten groeien en sommigen soorten kunnen al uitgeplant worden.

In de komende 3 weken zal een groot deel hiervan uitgeplant gaan worden. En dat is maar goed ook want de kassen moeten tegen die tijd leeg zijn zodat we de tomaten, paprika’s, pepers, komkommers, meloenen, aubergines uit kunnen meten en uit gaan planten.

Zaailingen in kas 3

Rechts de tomaten, links Dahlia’s die uit gaan lopen en nog wat bakken zaailingen en zaaitrays.

Zaailingen minikas

Zelfs in het kleine kasje staan zaailingen (met aan de andere kant radijsjes en spinazie).

Peperzaailingen

Ook de pepers en paprika’s staan nu op de tuin. Op een plekje waar de zon niet heel vol kan schijnen. Want de zon is al zo sterk dat wat grotere zaailingen die uit het relatief donkere huis komen verbrande blaadjes kunnen krijgen als ze zo plotseling in de volle zon worden gezet. Als ze eenmaal zijn gewend schuif ik ze wat meer de zon in. En mocht het nog gaan vriezen, dan moet ik gaan overwegen om eventueel zaailingen weer mee naar huis te nemen, of ze te gaan beschermen met vliesdoeken, emmers en gieters warm water en noem het maar op. Maar ik ben optimistisch….. ik ga er echt vanuit dat er geen vorst meer komt.

Stambonen om uit te planten

Tot slot nog een foto van de bonen. Ja, een beetje te vroeg. Sterker nog, een bekend gezegde is dat bonen de meimaand niet mogen zien. Nou, deze zien de aprilmaand zelfs :-).

Is niet erg, gokje, ik had nog wat zaden van dit ras (Cantare, een stamslaboontje, Chinees boontje) over van vorig jaar. Misschien gaan ze het niet halen, maar als ze het wel halen zullen we al heel vroeg van die heerlijke haricot-vert-achtige boontjes eten. Ik ga ze morgen uitplanten in een verhoogde bak (want de vollegrondtemperatuur is nu 6 graden, de grondtemperatuur in de verhoogde bak 7 graden, en in de kas 9 graden). Dus met 1 graad verschil in de verhoogde bak mogen de zaailingen daar hopelijk verder groeien (al zal die groei in die koude grond vast eerst een week of 2 stilstaan). Als er nog vorst komt zal ik ze nog afdekken met een vliesdoekje. En mocht er nog meer vorst komen, dan hebben we gewoon pech. Over een week of 2 ga ik de officiële stokbonen en stambonen voor dit jaar zaaien.

Ondertussen heb ik gisteren in huis de komkommers, courgettes, pompoenen, en meloenen voor dit jaar gezaaid. Die mogen daar blijven tot ze zijn gekiemd, lekker warm, geen koude nachten, er is weer plaats voor het zonnige raam en ik hoef niets te beschermen tegen muizen.

Morgen naar de tuin, proberen wat orde te scheppen in alle zaaisels, uitplanten wat mogelijk is, water geven wat al is uitgeplant. Druk dus :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia

Hoi Diana,
Fijn dat je altijd nog tijd hebt voor een nieuw tuindagboek update!
Mijn vraag: kan ik een cherrytomaat in huis opkweken?
Ik wens je succes met de zaailingen!
Groetjes, Saskia

Hetty Wijman-Velthuis

prachtig, prachtig en heel erg herkenbaar. Ik heb nu voor het eerst dit jaar een kas (adviezen gelezen en gevolgd van jouw site Diana) achter de moestuin en geniet volop. Allemaal bakjes met zaaigoed, potjes met uitgeplante tomaten en noem maar op. Heerlijk. Ik wens ieder een goed seizoen en Diana, bedankt voor je inspiratie en zeer duidelijke foto’s met bijbehorende adviezen. Geweldig dat iedere mislukking een leerproces is voor jou en alle volgers.

Cheryl

Hallo Diana en andere lezers,

Vandaag is er een tomatenplantje een beetje geknakt niet helemaal door. Maar hij kan niet meer op zijn eigen stengel blijven staan. Ik heb hem tussen twee stokjes omhoog gebonden en een stukje lint om de knak gebonden (niet te strak). Is er een kans dat het plantje het overleeft of kan ik het tot hopeloos verklaren? Het plantje is trouwens ongeveer 12 cm hoog.

Groetjes Cheryl

Cheryl

Heel erg bedankt ik ga het zeker proberen!

Margriet

Hoi Diana,

Wat dapper, alles al naar de tuin. Maar… het ziet er hier vooralsnog goed uit met het weer. Ik heb afgelopen woensdag ook de boontjes voorgezaaid in bakken in de koude kas. De broccoliplantjes zijn bijna groot genoeg om uit te planten. Tomatenplanten, aubergines, pepers en paprika’s gaan ook goed. De snackkomkommers, courgettes en meloen zijn inmiddels ook gekiemd en dat groeit meteen als kool. De ananaskers is nog een beetje klein. Bosuitjes 2 soorten gezaaid zo’n 2 week geleden. En ook worteltjes. Daar bij beide nog niets te zien, maar het komt vast goed. En ik heb de eerste zak met de vroege aardappelplanten gevuld. De tweede moet nog, maar misschien vandaag. Nog een hele fijne zondag allemaal en hopen dat het lenteweer flink doorzet.

Groet Margriet

Arnold Spek

Beste Diana,

Een aantal van de tomatenplantjes zijn nu behoorlijk groot. Ik heb ze eind februari gezaaid. Wanneer kunnen ze naar de kas? Kunnen de plantjes die later (half maart) gezaaid en verspeend zijn ook al naar de kas?

Ik heb ook vorige week in een tray basilicum gezaaid. Kunnen deze eventueel tussen de tomatenplanten gepoot worden?

Alle complimenten trouwens voor je site!!

Arnold

Ilse

Hallo Diana,

Dapper om alles al naar buiten te doen!
Ik twijfel nu over die stap en heb een paar plantjes naar de kas gebracht. Kijken hoe zij het doen de komende dagen.

Ik had nog een korte vraag over spinazie.
Hoe kan ik zien dat ze klaar is met groeien en klaar is om geoogst te worden?
Mijne zijn al iets groter dan hier op de foto, kan ik ze dit weekend oogsten?

Groeten,
Ilse

Pedro

Hoi Diana,
Je treft het met het weer, en met jou iedereen 🙂

Ik heb een vraagje over mijn tomatenplantjes, die stonden op een tafel onder een dubbele TL bij mijn ouders omdat het bij mij thuis al helemaal vol stond. Echter nu hebben we daar een kasje gemaakt (polycarbonaat platen, helder, 10 mm) en besloten een gedeelte van de planten alvast daar naartoe te verhuizen. ‘s Avonds gaan ze weer naar binnen, handig het kasje staat naast de achterdeur. En in afwachting van de levering van mijn eigen kasje kunnen nu de plantjes toch al lekker het licht in (paprika’s en pepers staan nog maar even binnen).

Nu gaat bij een aantal van de tomatenplantjes het blad krullen, ‘s morgens is het nog niet recht getrokken. Plantjes doen het op het oog verder wel goed maar zien er gewoon niet helemaal lekker uit. De grotere rassen hebben er minder last van dan de dwerg rassen. Is dat normaal of komt het door de overgang naar de warmere kas? De kas kan alleen gelucht worden via de deur maar het is er niet super warm.

Ze krijgen regelmatig water maar worden wel snel droog, ik heb echter gelezen dat tomaten beter te droog kunnen staan dan te nat, als beginner is het lastig inschatten wat nu te droog is en wat te nat is. Als de bladeren gaan hangen is het echt te droog, dat snap ik. Giet nu ook water op het onderbakje zodat de potjes van onder volzuigen met water.

Groeten en succes met alle zaailingen in je kas!
Pedro

Pedro

Hoi Diana,

Bedankt voor je snelle reactie!

Dat artikel had ik ook al gelezen en misschien zijn het inderdaad krul koppen al hebben de wat lagere bladeren er ook wat last van (wel minder).

Planten zijn inderdaad al vrij groot, zijn 1 maart gezaaid. “Groot” is overigens lastig in te schatten want het zijn vooral de kleinere soorten (o.a. window box) die er het meeste last van hebben. De Yellow pear is bijvoorbeeld al dubbel zo hoog maar heeft er geen last van.

Ik ga ze gewoon nog wat beschutter zetten, misschien toch te veel licht overdag (‘s avonds staan ze weer binnen). Het is wel geen direct zonlicht want het polycarbonaat geeft een redelijk diffuus licht.

Ik zal ze ook wat meer water geven, mijn vader staat iedere dag met zijn gietertje klaar en ik zeg hem steeds dat hij niet teveel water moet geven maar misschien heb ik het wel fout en moeten ze gewoon meer water hebben 🙂

Dankt voor je advies, uiteindelijk resultaat laat ik je tezijnertijd nog weten!

Pedro

Bedankt weer Diana,

Ik kom net van mijn ouders af en ben er denk ik achter wat het probleem is. De planten zijn na de eerste opkweek bij mij naar mijn ouders verhuisd en hebben daar binnen gestaan onder tl verlichting. To zo ver geen punt meer er is ook een raam waar overdag de volle zon op staat! De plantjes zijn dus gewoon verbrand denk ik. Vandaag een plantje met bruine vlekken en afgestorven gedeeltes van de bladeren. Balen! Weer wat geleerd, we dachten het zo goed te doen met lekker veel licht maar de zon is de boosdoener geweest.

Zou ik nu nog cherry tomaatjes kunen zaaien die ik nog kan oogsten dit jaar (in de kas)?
Dan zaai ik een extra serie voor als er toch teveel afvallen van de eerste serie.

pedro

Wederom bedankt Diana, je help mij als beginner enorm met je advies. Ik struin ook heel Internet af maar tegen zo’n prettig persoonlijk advies kan de beste site of boek niet op! Je site is overigens zowat mijn referentie site en niet alleen voor mij als ik zie hoe vaak ik Diana’s mooie moestuin tegenkom als ik google op een moestuin vraag.

Groetjes en fijn weekend!
Pedro

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties