Feuilleton

Graangras teruggeven aan het stro

En dit is dan deel 2 van het feuilleton “hoe irriteer ik me mateloos aan een flinke hoeveelheid stro”.

Strook bomen met onkruidEn Ruud was vrijdag zo vrolijk. Had vast ook iets met het mooie weer te maken. Ruud maakte een hekwerk voor de kolen. Ik haalde na het verspenen en zaaien zo links en rechts wat onkruidjes uit het stro. Ruud grapte “Je moet wat je eruit haalt wel weer teruggeven aan het stro hè”.

Het was een leuke dag, nuttig want veel gedaan. Heerlijk warm, de hele dag buiten in t-shirt. En in vrolijke vrede afgesloten met een pilsje en glas wijn op het zonnige terras op de volkstuin.

Maar dat kan dus in één dag zomaar omslaan. Gisteren was bewolkt, regenachtig, koud, en met windkracht 6. En Ruud irriteerde zich, er was wat stro op het hoofdpad gewaaid. Driftig ging hij een riek pakken (alsof het een heel pak was in plaats van een flinke hand vol) en het stro weer helemaal terug op z’n plaats brengen (volgens mij verder weg dan waar het eigenlijk vandaan kwam, maar ik heb niks gezegd, voelde de bui al hangen).

En we besloten een stuk tuin schoon te maken. Op de foto zie je de rand langs de sloot waar wat fruitbomen in leivorm staan. Het stro ligt er al vanaf november, en er is sindsdien nog niet 1 keer gewied. En wieden is ook een groot woord. Ik was hier in een kwartier klaar mee.

En ik heb het gedaan zoals het hoort, onkruid dat niet bloeit en geen extra groot blad heeft weer als mulch teruggeven aan de tuin. En dan natuurlijk op een veilige manier, met de wortels zonder al te veel grond zo veel mogelijk ondersteboven (als ‘benen’ in de lucht) zodat ze niet de kans krijgen om weer in de grond vast te groeien, maar zullen verdorren en zelf ook weer op zullen gaan in het stro. Groot blad en bloeiende soorten (om zaadvorming te voorkomen) gaan weg.

Strook bomen zonder onkruidEn dit is dan het resultaat. Ik dacht, ik maak Ruud blij en meld dat ik klaar ben, zoveel sneller dan vroeger (waarbij ik altijd al minimaal een half uur nodig had om al die kleine plukjes vogelmuur, herderstasjes en straatgrasjes te verwijderen). Ruud kwam gelijk kijken. “Nou, ik zie geen verschil met hiervoor”. Jammer. “Het groeit zo weer vast”. Ik heb dat wat ik zojuist schreef over het ondersteboven leggen van onkruid, etc. nog een soort van geprobeerd uit te leggen. De boodschap kwam niet aan, denk ik.

Ik gaf het op, ben verder gegaan in de kas, zaailingen water geven, nog wat eenjarige bloemen verspenen, potten buiten zetten. Toen ik door het glas van de kas naar buiten keek zag ik Ruud, op z’n knieën ook een stukje schoonmaken, ongetwijfeld op zijn eigen manier, met schrepel en afvalemmer. En dat is ook goed.

We hebben het er verder niet meer over gehad. Want toen ging zomaar later in de middag de zon schijnen. Woensdag gaan we weer naar de tuin. Ik hoop op mooi weer, want dat helpt wel bij de acceptatie van het stro, denk ik, hoop ik.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lex

Hoi Diana,

Woensdag mooi weer moet wel lukken geloof ik. Het zou 22 graden worden!!

Lex

Hannah

Ze lijken op bleekpotten voor rabarber (ik heb er nu een emmer met gaatjes overheen staan bij één rabarberplant).

Jan Bulder

Hallo Diana en Hannah,

Ik krijg ook steeds meer de indruk dat het bleekpotten zijn. Ik vraag aan Jan en Alleman of zij de potten herkennen, maar tot nu toe is bleekpot de enigste serieuze optie.

Het optillen om te kijken hoe de rabarber groeit is inderdaad lastig, want ze zijn best zwaar.

Ik heb ze gekocht van iemand die ze omgekeerd een stukje in de grond ingegraven had en er dan gebruikte als bloempot.

Groetjes, Jan

Groetjes, Jan

Marian

Hou het stro vol Diana, de voordelen wegen echt op tegen de nadelen. Wij willen het liefst altijd alles “netjes” hebben in onze tuin, maar neem het wegwaaien en rommelige door bijv de vogels op de koop toe. Het is echt zoveel beter voor de bodem en tegen onkruid. In de natuur is ook alles zoals t komt en daar is het bodemleven heel rijk. Ik doe het sinds anderhalf jaar ook in mijn (grote!) tuin (zowel bloemen als kleine moestuin, zonder kas) en ben heel blij dat ik op deze wijze ben gaan tuinieren. Langzaam aan zie ik aan alle kanten dat de bodem er erg op vooruit gaat. Ik gebruik ook totaal geen mest of bestrijdingsmiddelen, maar probeer alles op natuurlijke wijze te lijf te gaan. En het wordt steeds mooier in mijn tuin.
Groetjes,
Marian

Angelika

Hallo Diana en Marian,

Mag ik misschien vragen hoe jullie aan die hoeveelheden stro komen? Die kleine zakjes die je bij de dierenwinkel kan kopen voor de cavia zetten ook geen zoden aan de dijk. En die zitten ook nog eens vol onkruidzaden. Halen jullie ergens balen vandaan? Of laten jullie die bezorgen? Ik wil namelijk ook graag op deze manier gaan tuinieren.

Alvast bedankt.

Groetjes,
Angelika

Christa

Wij hebben stro gewoon bij een boer in de buurt gehaald. Er blijken twee geperste strobalen (niet de afmetingen van Diana he!) achterin de auto te passen 🙂 Het is tarwestro en ik heb er de helft van onze tuin mee bedekt (ca. 70 m2 denk ik). Kostte 4 euro per baal. En inderdaad veeeeele malen goedkoper dan zo’n zakje in de dierenwinkel!
Tip: sommige (oudere) tuinders houden thuis kippen of konijnen, daar gebruiken ze ook stro voor en dan hebben ze vaak goede adresjes. Deze kleinveehouders herken je op de tuin aan het veelvuldig gebruik van de oranje en blauwe nylon sluitkoorden van de strobalen 🙂

Angelika

Hallo Diana en Christa,

Dank voor jullie reacties. Ik zal hier ook eens rondneuzen bij maneges en boerderijen. Die zijn hier wel in de buurt.

Groetjes,
Angelika

Maureen

Hallo Diana,
Met bewondering lees ik alles op je website en ben vooral verbaasd over al het sto. Ik heb maar een moestuintje van 40 m2 op pure zandgrond. Ik gebruik alleen stro bij de aardbeien. Maar uit een vorige reactie begrijp ik waarom je het doet. Maar hoe doe je dat na het zaaien van b.v. radijsjes, wortelen en ander zaaigoed? Laat je de rijtjes vrij van stro en leg je het er later neer. Hebben die jonge tere zaailingen geen moeite om door het stro te komen?

Maureen

Vol bewondering lees ik door je website. Ik heb nog niet alles gelezen en er staat zoveel dat ik wat moeite heb om alles in me op te nemen en bruikbaar te maken voor mijn kleine moestuin van 40 m2. Maar wat geeft het me een inspiratie. Bij alles wat ik lees en bij het zien van de foto’s heb ik één ding waarbij ik me van alles afvraag. Sto! Waarom ligt er overal zoveel sto? Gebruik je dit alleen op braakliggend grond? En hoe doe je dat na het zaaien. Hebben de jonge plantjes geen moeite om door het stro te komen, of haal je het stro weg na het zaaien? In mijn tuintje, op pure zandgrond, gebruik ik alleen stro bij de aardbeien. En bij het lezen van je website vraag ik me steeds vaker af, waarom en is het voor mijn tuintje ook beter?

Agnès

Wat super dat je toch zo vaak uitgebreid antwoord geeft! Is fijn om te lezen.

Simone

Hallo Diana en Maureen, ik wil even reageren op het feit dat Maureen op zandgrond tuiniert en haar vraag over de werking van stro. Wij tuinieren op de Hondsrug ( het lijkt soms wel stuifzand) ik heb twee bedden omrand met planken en op die bedden stro , voordeel = de grond blijft onder het stro mooi en vochtig hoef nooit te gieten, als ik het stro opzij schuif zie ik de wormen bezig het stro in de grond te trekken en te verwerken. In de rest van de tuin zie je niet zoveel wormen . Door de omranding blijft het stro op z,n plaats maar gaan slakken tegen die rand zitten daarvoor heb ik bekertjes bier daar ingegraven net als Diana trek je eventueel onkruid/tarwe sprietjes er heel gemakkelijk uit
Ik hoop dat je er wat aan hebt vr.gr. Simone

Maureen

Hallo Simone en Diana,
Bedankt voor jullie reacties. Ik denk dat ik ook meer stro ga gebruiken. En die tip van de planken die Simone heeft zou ik heel goed kunnen toepassen. Dan is het voor onze dochter ook duidelijker waar ze wel en niet mag lopen. Want gister stieffelde ze met haar maatje 22 door de net gezaaide snijbiet.
Groetjes, Maureen

nadi

Hoi Diana.
Je zult wel blij zijn dus met de goede weersvoorspelling van de komende tijd 🙂
Uit nieuwschierigheid vraag ik me af hoe het met je zoete aardappels gaan? 🙂
Bij mij helaas een paar op de kop, maar heb er 2 die het fantastisch doen. De grootste doe ik maar binnenkort in de grond, ik krijg het idee dat Hie nu wel behoefte heeft aan wat voeding. 🙂
Iedergeval hoop dat het humeur wat opvrolijkt met dit weer 🙂

barbara brinkman

Hallo Diana,
Ik heb even een vraagje over de stambonen die ik binnen heb gezaaid. Ze komen allemaal prachtig op, maar nu staan ze op de slaapkamer met de zon erop. En ze gaan allemaal bloeien, “wat nu”, moet ik ze nu naar buiten doen of gewoon binnen laten bloeien. het zijn al aardige planten van zo een 15 cm.

Dan heb ik ook nog de vraag, hoeveel planten heb je ongeveer nodig om een beetje goeie oogst te krijgen voor een gezin van 3 personen.

groetjes barbara

barbara brinkman

hallo Diana,
Ik heb eigenlijk maar 1 soort boon gezaaid. Zoals je weet is dit mijn eerste jaar moestuin en wil gewoon met 1 soort beginnen. Is het nu nog mogelijk om nog andere bonen/of dezelfde nog eens te zaaien dan. Dan zet ik deze nu buiten, het word echt een beetje volle boel boven.

gr barbara

Gonnie

Hallo Diana,

Even een andere vraag.
Kan ik nog ergens iets vinden over de kosmoskalender?

Groetjes

mijke

Haha, ik moet stiekem wel een beetje lachen om je man en zijn stille strijd met het stro. Ik zie hem al helemaal bezig met zijn riek, al mopperend. Tja als je al zo verschrikkelijk lang gewend bent om met kale grond te tuinieren dan kan het best wel even een omslag zijn natuurlijk. Maar wel volhouden hoor! Wij hebben vorig jaar onze (groningse klei)grond de hele zomer gemulcht met hooi dat ik gewoon verzameld heb in het park (dat kan bij ons wel want ons tuintje is maar 14 vierkante meter ;). Dat kwam van een gemaaide bloemenweide, en zat dus tjolvol met zaad. Maar we hebben een goed dikke laag gelegd en zowaar, we hebben de hele zomer niet een keer hoeven wieden! Pas toen we te lui waren en de laag niet op tijd aanvulden kwam er onkruid omhoog, maar ook dat was een minimale hoeveelheid werk omdat het onkruid meer in de mulchlaag groeide dan in de grond, en je kon de mulch er simpelweg als een soort plakken van aftrekken en ze op zn kop weer terugleggen. En klaar was kees! Ja, wij zijn helemaal om, mulchen is echt fantastisch! Hopelijk zal de tijd en ervaring je man dit ook doen inzien. Succes!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties