Lekker!

Ja, lekker, maar niet voor ons:

Agastache opgevreten

Agastache Kolibri, eind februari zo zorgvuldig gezaaid, met liefde opgekweekt, vol verwachting wat ze gaat worden, en woensdag met zorg uitgeplant en water gegeven. En dit was dan woensdag, slakken hebben geen enkele boodschap aan emotionele banden, in 1 nacht zonder over na te denken weggevreten.

Nou ja, dan heb ik ook geen band meer met de slakken. En omdat ik dit wel een klein noodgeval noem de slakkenkorrels maar tevoorschijn gehaald. Heeft niet mijn voorkeur, ik gebruik nog geen half doosje per jaar (en uiteraard alleen Escargo of een zusje ervan, omdat dat niet schadelijk is voor andere dieren en alleen de slakken doodt). En dan vooral ook bijna alleen in de kas, omdat ze daar veel schade aan kunnen richten,  zich explosief kunnen vermeerderen, en dus niet weg kunnen omdat de kas een bijna gesloten systeem is.

ik heb liever dat ze iets minder eten, zolang de plant sterker mag zijn dan de slak vind ik het goed, en dan hebben de vogels ook nog wat te eten. Maar in 1 nacht dit, dan ben ik er wel klaar mee.

Agastache niet opgevreten

Nou ben ik altijd wel voor het principe ‘spreid je kansen’, en dus staan er nog 2 Agastache Kolibri-planten. En ook best dichtbij die eerste die zo gehavend is (centimeter of 30). En deze is nog bijna intact. Slakken eten blijkbaar liever ook eerst de plant helemaal op en beginnen dan pas aan de volgende. En als ik het goed zie zijn ze ook al heel voorzichtig aan deze begonnen. Nu ik de foto op dit formaat bekijk zie ik er nota bene zelfs 1 liggen (rechts achterin).

Zucht, dood maken is allesbehalve mijn hobby, maar als ik moet kiezen tussen Agastache en slak, kies ik nu eenmaal voor Agastache.

Tuinbonen onder het net

Van de tuinbonen zijn ze ook duidelijk aan het snoepen. Maar de tuinboon lijkt het te winnen, ze groeit sneller dan de slak kan eten. Maar ik houd ze wel in de gaten.

En komt gelijk de grote vraag; zou het door het stro komen? Maar dat kan ik natuurlijk niet beoordelen. We hebben elk jaar slakken, soms wat erger, soms juist minder erg, maar ze zijn er altijd. En de zachte winter zal ze hebben geholpen om heelhuids en hongerig het voorjaar in te gaan. En dan heb ik het nog niet over de baby’s die massaal worden geboren. Het is wel zo dat ze een lekker koel en vochtig verstopplekje hebben onder het stro. Maar anders zitten ze vaak onder stenen, afval, potten. Of erger nog, onder randen van potten (iedereen die tuiniert heeft wel eens een pot opgepakt en daarbij een slak met de blote handen dood geprikt – ik word al wat misselijk als ik er aan terugdenk :-)).

Afijn, we gaan het allemaal zien en beleven. Het is in ieder geval duidelijk; de slakken zijn er dit jaar in grotere getalen dan vorig jaar. Ik hoop maar dat de natuur het zelf een beetje oplost, laten er vooral wat meer lijsters en kikkers en egels geboren worden. Ze mogen bij ons gratis naar eten zoeken.

Tot slot nog even een foto van iets wat wij dan ook lekker vinden:

Radijsjes oogst

De slakken trouwens ook, maar hier zijn ze vanaf gebleven (de Agastache en tuinbonen blijkbaar toch lekkerder). Voor de foto nog even het loof eraan gelaten, maar direct na de foto het loof van de radijsjes gedraaid en op de compostbak. En de radijsjes eten we als snack, maar vanavond mogen ze ook door de eerste sla van eigen tuin. En morgen eten we spinazie, ook van eigen tuin. Ook lekker!

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Trudie Jansen

Hoi Diana,je bent niet de enige die ongemak van slakken ervaart,ik ben al 6 andijvieplantjes kwijt door slakken,en ook nog eens 6 andijvieplantjes en 10 preiplantjes met de storm van een paar weken geleden,ik heb maar een zeer klein en licht kasje,en met de storm ging deze om,echt balen,maar ik heb er 10 gekocht en in potten op en ijzeren plantenrek(daar houden naaktslakken niet van)en daar groeien ze aardig door het warme weer en zon van nu,en wat de slakken betreft,als ik die s,morgens in de tuin zie,maak ik ze meteen dood,gelukkig alleen maar kleintjes,maar beter dan vorig jaar,toen waren het enorm grote slakken,en dat was beslist niet leuk,en de huisjesslakken krijgen een vliegreisje over de schutting,maar die zijn er nog niet zo veel,dus ik zou zeggen Diana,houd goede moed,en probeer het zo goed mogelijk op te lossen zoals het voor jou gevoel het beste is,vriendelijke groet Trudie Jansen.

Lars

Hoi Diana,

Slakken…brrr, spreek me er niet van. Ik ga iedere avond even met de zaklamp op pad om die kleine e**ertjes op te sporen (moestuin bakken staan in de achtertuin 🙂 ). Die krijgen dan een enkele reis naar de overkant van de sloot. Slakken zijn nog wel bij te houden, waar ik juist erg veel last van heb zijn rupsen. Vooral op koolplanten. Nu nog niet uiteraard, maar als het straks warmer wordt… Ik had vorig jaar bijv. boerenkool gezaaid. Compleet opgevreten. Ook de paksoi is niet veilig. Die kweek ik nu, en dat gaat best goed. Als ik Paksoi in juni/juli zaai dan kan ik het wel vergeten. Wordt compleet kaal gevreten door die groene monters.

Geeft wel stof tot nadenken he. Al die groente in de supermarkt is helemaal gaaf. Wat daar allemaal wel niet voor rotzooi overheen is gespoten…

Oh ja, de zaadjes van de tomaten en pepers die ik bij je heb gekocht zijn super. Ik had van alle soorten de helft gezaaid. Nu staat de hele vensterbank vol. 🙂
Veel te veel voor mijn tuintje… Vrienden, kennissen en buren zijn er echter blij mee. 🙂

Succes met de tuin verder.

Groeten,

Lars

Mark en Marion

Rups is ook onze voornaamste zorg. Maar momenteel beginnen de slakken ook ons weer grijze haren te bezorgen. Je hebt gelijk Diana, time 2 kill!

Agnita

hoi Lars,
Ik weet niet hoe groot je perceel boerenkool is, maar bij zaadhandelvanderwal kun je anti-insektengaas kopen.
Ik had ook veel last van rupsen en vooral witte vlieg. Het is even een investering, maar het gaas is oersterk en gaat jaren mee. Ik gebruik het nu voor het 4e jaar en heb sindsdien prachtige boerenkool, geen omkijken naar, behalve dan onze beruchte slakken, maar dat is beheersbaar. Neem wel gaas met maaswijdte tegen witte vlieg.
groetjes
Agnita

Lars

Hallo Agnita,

Perceel kun je het niet eens noemen. Ik heb mijn moestuin in de achtertuin in bakken en potten. Vorig jaar had ik 5 boerenkool planten staan, verspreid in de tuin.
Bedankt voor de tip. Ik ga dat gaas bestellen.

Groeten,

Lars

miep

Aaaaaa bah.
Ja zelfs ik heb er wel dood geprikt met me handen. Als ik pot op tilden bah.
gaver de rillingen lopen me over de rug.
en heb er wel met me blote voeten in gestaan.
in zo vieze Naaktslak. Bah.
maar hier zitten de klieren al in de kas.
mijn sla was al aan gevreten.
Dus druk doende met Slakkekorrels. Veilig voor de andere dieren.
en met eierschalen van de kippen prak ik keurig en doe ik rond om de plant.
hebben ze een hekel aan.
en we zijn in het bezit van een slakke vreter.
ik kan niet aan zien maar mijn vriend doet het met liefde.
1 van onze kippen heeft hij geleerd dat je ze kunt opeten.
niet dat mevrouw kip in de moesttuin los mag. Dan hou ik niks over.
maar als ze voor de deur staat van hek van de moesttuin krijgt ze een beloning.
Verse slakken.
Bah Bah Bah.
Maar goed zo ruimt het op. En ik vindt ze echt niet leuk in de tuin.
ook heb ik veel last van rupsen.
en al zo lang als ik de moestuin heb. Heb ik nog nooit een kool plant kunnen oogsten.
Dit jaar proberen we het weer.
De kool planten staan onder klamboes. Tuin gelijk kleurig.
en hopelijk vliegen de vlinders dan mooi voor bij.
We zullen het zien. Groetjes michelle

Agnès

Gardners World is zo leuk! Jij hebt me er op geattendeerd en ik kijk er elke week naar uit!

Mireille

20 jaar geleden keek ik al naar gardner’s world. En dat is verwaterd, maar toen ik me bedacht een moestuin te beginnen, heb ik het gelijk weer gekeken. Het blijft een mooi tuin programma, leuker dan de hollandse varianten.

Groetjes Mireille.

Mark en Marion

Mee eens. We kijken wel eens naar het EO programma van Hollandse bodem, maar dat is eigenlijk niet zo’n boeiend programma voor ons moestuinders. B’tje te simpel.

Mark en Marion

Klopt als een bus. We krijgen te weinig praktische info en de kandiddaten zijn wat minder.

miep

Loop niet met me blotevoeten door de moestuin. Maar over de tegels achter huis. Dat is het voordeel van de moestuin in de achtertuin.
kijk wel uit met al die slakken Bah Bah.
Ja heb de aflevering ook gezien.
en ben toch net wat banger voor beestjes dan die 2 vrouwen.
Bbbbrrrrr moet er niet aan denken dat er een spin onder zit.
gaver.

En die monty don. Geen idee zal even google.
dan snap ik wat je bedoelt.

Slakken door midden snijden

Christel

Het komt ook op zondagochtend, de herhaling van vrijdagavond.

Groet christel

miep

Bedankt voor de tip. Heb het gezien. Wauw.
ik moet echt een grotere tuin.
groetjes michelle

Mayra

ooow, dus slakken eten tuinbonenplantjes, kleine rotzakken!! vroeg me al af wie er van de blaadjes at.

Mayra

Dankjewel Diana, ik heb 36 plantjes en er zijn er ongeveer 6 aangevreten, er is nog hoop maar ik ga nu wel actie ondernemen, vreemde is dat de jongere plantjes die ik rechtstreeks op de tuin had gezaaid ongemoeid blijven. Pff, tuinieren is niet zo simpel als ik dacht, maar we houden vol en zetten door!

Hannah

Zaailingen zijn ook nergens veilig voor die beesten, behalve thuis…

mijke

He wat een naarlingen die slakken! In principe eten ze wel altijd eerst de zwakste plantjes op, een soort natuurlijke selectie zou je kunnen zeggen. Maar als ze met zo veel zijn dan kan dat wel eens een iets te sterke selectie zijn! Of het door het stro komt weet ik niet. Wij mulchen met hooi en hebben daarbij juist absoluut géén last van slakken (in tegenstelling tot buren die niet mulchen, het verschil tussen de slakkenoverlast bij ons en 1 meter verderop is best groot). Misschien is hooi iets minder stevig en scherper waardoor ze er niet overheen gaan? Ik weet het niet. Enfin, als je je mooie kleine babyplantjes tegen slakken wilt beschermen kun je natuurlijk ook voor een fysieke barriere kiezen. Eierschalen werken wel redelijk maar mijn ervaring is dat die nooit echt goed blijven liggen. Wij kopen tegenwoordig van die doorzichtige plastic bekers van wel 330 of zelfs 500 ml. Daar knippen we de bodem uit (vooral niet te netjes met lekker veel kartels) en dan zetten we ze op zn kop over het plantje heen. Knappe slak die daar nog overheen komt! Je kunt ook een petfles doormidden knippen en over het plantje heen zetten tot ie sterk genoeg is, maargoed dan moet je natuurlijk wel genoeg fris drinken en dat doen wij niet 😛 Een laatste optie die je vast al wel kent is koperdraad er omheen doen, daar krijgen ze een electrisch schokje van, dat schijnt toch het allerbeste te werken. Maar wij hebben met plastic bekers dus al prima resultaat! Ik hoop dat ze je andere plantjes met rust laten in het vervolg. Succes!

Berber de Jong

Tuinieren op een klein balkonnetje op 8 hoog is vaak lastig, maar heeft één groot voordeel: Er zijn hier geen slakken 🙂

barbara brinkman

Hallo Diana
Even een vraagje over de bonen. Ik heb nu de stamslabonen buiten gezet, omdat ze binnen bloeiden. Nu heb ik de vraag, kunnen deze plantjes tegen een hekwerk groeien, of moet dat stokken zijn. Ik heb ze nu bij het hekwerk van ijzerdraad gezet. Gaat dat lukken of kan ik er beter bamboe stokken bij zetten.

groetjes Barbara

barbara brinkman

hallo Diana
Dat is goed om te horen, dan kan ik het huidige netwerk dus gebruiken. En hoef ik geen stokken aan te schaven.

Dank je wel voor het antwoord weer, tot de volgende vraag maar weer.

gr Barbara

Pien

Het is toch prachtig, wij sturen naar mensen naar de maan, doen de ene geweldige uitvinding na de andere maar elk jaar weer hebben moestuinders een slakkenprobleem. Voor mij is de oplossing gevonden door indische loopeenden maar niet iedereen zal die kunnen houden. Maar voor wie dat wel kan, verdiep je er in, ze eten niets liever dan naaktslakken en zijn echt heel leuk! En laten itt kippen alle planten met rust.

Maar vorige week ergens gelezen dat ook paneermeel geweldig werkt, zet een schaaltje neer en ze komen er graag op af! Ja, dat is lokken dus wellicht heeft dat ook nadelen maar liever paneermeel eten dan onze kleine tuinboonschatjes. Toch?

Karin

Hallo Pien,

Ik heb ook zitten denken aan een paar Indische loopeenden in de tuin. Maar ik vraag me af: pletten ze met hun platvoetjes niet al je zaailingen in de tuin? En houden ze nu wel of niet van water om in te zwemmen? Daar kwam ik ook niet helemaal uit.
Ik hoop van jouw ervaring te leren.
Groetjes,
Karin

Pien

Wat leuk dat er interesse is in diie eenden. Ze hebben absoluut water nodig (voor hun verenkleed) en ze maken daar een modderpoel van. Maar zo’n babybadje van een paar euro bij de action is voldoende, wel regelmatig verschonen. Ze maken niets, echt niets kapot in de moes of siertuin. Je moet er wel een paar hebben, eentje is echt superzielig! Ze lopen bij mij los, zwemmen in de sloot en komen aan het eind van de dag terug naar hun hok om daar te eten. En moeten ‘s nachts in dat hok als er vossen zijn. De eieren, echtelke dag, zijn voor sommigen een gruwel, voor anderen heerlijk in cake en gebakken, niet geschikt om te koken vind ik. Ze kunnen niet vliegen maar komen als ze heel hard rennen een beetje omhoog, in het Engels heten ze running ducks. En dat is veel beter dan loopeenden, ze rennen als gekken. Zijn nu voorwerp van onderzoek voor Wageningen omdat ze schapenland vrijhouden van de lleverbotslak. Ze eten gewoon korrels, ik geef Havens legkorrel voor kippen en daar doen ze het goed op. En handje graan in afwasteil met water, dat slobberen ze op. Maken bij onraad wat lawaai maar dat is niet vergellijkbaar met een haan of zo hoor. Ik kan er nog uren over praten maar adviseer je op internet tekijken. Er is een geweldig filmpje op you tube, gewoon running ducks intypen. Het zijn overigens niet echt knuffeldieren, ik heb mij eendjes vanaf dag 1 uit de broedmachine en ze zijn superaanhakelijk maar ik kan ze niet pakken. Maar als je een beetje buiten woont, met een slootje of zo en je hebt slakken….niet twijfelen, ik raapte vroeger elke avond een emmer vol, ik zie zelfs nooit meer een naakstlak!! Ze eten niets liiever!

Karin

Hoi Pien,
Wat een leuk enthousiast en uitgebreid verhaal!
Het lijken me echt geweldige beesten en nog nuttig ook.
Ik maak me alleen wel zorgen om onze vijver. Het is nu een mooie heldere vijver van 1 m diep, maar denk je dat de eenden daar een modderpoel van gaan maken, zoals je beschreef? Of zullen ze toch liever in een ondiep badje van de action willen?
Ik zal eens kijken naar die filmpjes.
Groetjes,
Karin

Lotte

Oh, wat zou ik het leuk vinden om loopeenden te houden! Maar ook wij zitten op een volkstuin waar je geen dieren mag hebben. Leuk om het verhaal van Pien te lezen.

Christa

Weinig slakken bij ons, maar wel… woelmuizen!! Grrrr
Bijna alle bedden zijn ondergraven. Ben maar gestopt met uien poten want ze vallen gewoon in een gat. Heel frustrerend. aan de oppervlakte zie je niets, maar zodra je gaat harken zie je overal gaten en tunnels. En omdat het klei is hark je het niet zomaar even egaal. Geen idee wat ik eraan kan doen.
Onze tuinbonen hebben het slecht, van onder door de woelmuizen en van boven door vogels, slakken en hagel. Ze zien er niet uit, hebben de hele winter staan miezeren (in tegenstelling tot vorig jaar) en beginnen nu uit armoe maar te bloeien.
Ik heb nog wat extra gezaaid en uitgeplant. Maar zoveel tuinbonen als vorig jaar hoef ik niet op te rekenen zie ik al 🙁

Saskia

Hallo Diana,

Ik heb sinds kort een moestuin van 100 vierkante meter, kan je me vertellen hoeveel tijd ik er ongeveer per week aan kwijt zal zijn? (in het begin natuurlijk veel meer, want er is nog helemaal niets, het is een pas omgevreesd stuk weiland)
Groetjes, Saskia.

Hetty Wijman-Velthuis

Dank voor de snelkoppeling Gardeners World. Uitzending gemist doet met UK niet en daardoor al veel gemist. Nu kan ik inhalen…………….. en nog wel op momenten die voor mij gunstig zijn.

Eddy

Op zondag is er op BBC2 een herhaling van Gardeners’ World gevolgd door Beechgrove Garden, dat is de Schotse tegenhanger.

Groetjes

Eddy

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Ik heb weer een poosje heerlijk op je site zitten lezen, leuk hoor!!
Was een poosje geleden,…..ga nu weer snel naar mijn landje. Heb er weer zin in.
Groetjes, Inge

Greetje uut 't westerkwartier

Moi allemaal,
Wat kan het toch verschillen in den lande.
Hier helemaal nog geen last van slakken.
Ik durf het bijna niet te zeggen omdat het eind van de week gaat regenen en het dan wel eens snel kan veranderen!
Ik heb nu nog een klein groentetuintje en een kasje maar geniet er erg van.
Ook geniet ik van alle verhalen en tips van iedereen, wat een kennis zo alles bij elkaar, super!
En vooral een dikke pluim voor Diana en Ruud!!!
Een groetje van Greetje

Kristel

Mijn humane manier om slakken tegen te gaan: Oost Indische Kers kweken en deze tussen de andere planten zetten. Slakken vinden deze plant niet leuk en gaan er met een boogje om heen.
Dit jaar heb ik eerst een heel leger aan Oost Indische Kers planten gekweekt, voordat ik andere soorten ging zaaien. Dan blijven slakken ook van de kleine zaailingen af. Handig!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties