Groen

Bloeiende pruimVoor m’n gevoel heeft het dit jaar heel lang geduurd. Maar nu is het er echt, lente. Bloesems bloeien, planten groeien, en de tuin begint zich langzaam te vullen. De koolmezennestkast is bezet, een paar keer per dag worden we door aanstaande vader mees boos gesommeerd vooral op te hoepelen.

Op de foto rechts de bloesem van de Gieser Wildeman peer.

Vandaag het gaas voor de kapucijners weggehaald want de planten begonnen in het beschermingsgaas te klimmen, in plaats van in het hek waar ze bij staan. De planten zijn nu zo’n 40 centimeter hoog en als het goed is veilig voor vogelvraat.

En dat komt mooi uit, want het gaas kunnen we direct opnieuw gebruiken, ter bescherming van de koolplanten die we buiten hebben uitgeplant. Vandaag een aantal zaailingen uitgeplant, wat eenjarigen die groot genoeg zijn, Maar ook wat kruiden, wat krootjes en ook de courgettes en pompoenen. En voor die laatste 2 soorten is het nog best vroeg, officieel planten we die pas begin tot half mei uit. Maar door het mooie weer kiemden ze wat sneller dan verwacht, en ik verwacht hier nu geen echte nachtvorst meer, en bovendien staan ze op broeimest.

Voor die broeimest hebben we een paar weken geleden verse paardenmest (met veel stro erin) op een hoop gegooid. En die mesthoop zal binnenkort gaan beginnen te composteren (door de droogte komt het dit jaar wat later op gang dan normaal). Komend weekend schijnt het te gaan regenen en dan kan de compostering langzaam beginnen. En daarbij komt energie = hitte vrij, en dat geeft de zaailingen dus extra warmte.

Courgettezaailing in grond in mest

Je kunt de zaailingen natuurlijk niet zomaar in de mesthoop planten, de mest en vooral urine die erin zit zouden de tere worteltjes van de zaailingen verbranden en de zaailingen zouden dat niet overleven. En dus maken we een gat ter grootte van ongeveer een emmer midden in de mesthoop en vullen die helemaal vol met half tuinaarde en half potgrond. En daar mag de courgette-zaailing dan in. Elke zaailing krijgt zo’n 80 x 80 centimeter ruimte want het zullen flinke planten worden (pompoenen zelfs nog wat meer). Direct een flinke slok water erbij, en dan wachten we of de zaailingen aanslaan en gaan groeien.

En zo is er elke dag veel te doen; uitplanten, maar ook verspenen, en nog zaaien, maar ook alles water geven wat is uitgeplant of gezaaid. We hebben ook besloten om voorzichtig te starten met het uitplanten van de tomatenzaailingen, paprika’s, pepers en aubergines in de kassen. Want de grond is daar ondertussen ruim 12 graden warm en met dit weer stijgt die grondtemperatuur bijna een halve graad per dag.

Eerste tomaat geplant

Zo klein nog…… Maar sterk, gelijk een stok erbij gezet want ze gaat flink groeien en zal moeten worden opgebonden en gediefd. Als we elke keer wanneer we op de tuin komen een paar planten uitplanten komen er zaaitray’s leeg, en komt er daardoor ook eindelijk wat ruimte in de kassen. En in mijn hoofd. Want er staan ondertussen misschien wel meer dan  250 P9-potten in de kassen, met van alles en nog wat, wachtend op uitplanten, of gewoon groeiend, of kiemend.

Morgen ook nog een dag naar de tuin en dan gaan we dus weer wat tomaten, paprika’s en pepers uitplanten. Maar ook courgettes zaaien want ik heb wel 4 x de Lebanese White uitgeplant maar ben blijkbaar helemaal vergeten om de Black Beauty te zaaien, ik kan haar tenminste tussen al die zaailingen niet vinden. Ook nog nieuwe spruitplanten zaaien want die zijn slecht gekiemd.

En het wordt nu eindelijk tijd om stokbonen te gaan zaaien. En sojaboontjes, want daar ga ik dit jaar eens meer van zetten (want we vinden ze heel lekker maar kenden nog niet zoveel recepten, nu kan ik er wat meer mee en heb ik ook gelezen dat ze in de peul ingevroren kunnen worden en dan, wanneer we ze willen eten, ik ze in de peul kan koken en vervolgens eruit halen en dan gebruiken). Het gaat het ras Black Jet worden (zwarte edamame boontjes zouden de lekkerste onder de sojaboontjes zijn).

Vandaag de eerste aardappelen boven de grond gespot. Het waren er pas 4, maar toch, het begin is er…..

Eerste aardappel komt boven

En morgen dus weer een drukke dag op de tuin. En als we naar huis gaan nemen we de laatste spinazie uit de kas mee om te eten. En dat komt goed uit: spinazie eruit, en gelijk weer plaats voor het uitplanten voor wat tomaten en pepers.

En de dag erop eten we sla. We kunnen 1 klein kropje sla oogsten. Niet genoeg als maaltijd voor ons samen. Maar we maken er ons eigen ‘slamengsel’ van door wat peterselie (de laatste van vorig jaar) toe te voegen. En we mengen er nog wat zuring doorheen, en wat bieslook, en natuurlijk rucola:

Rucola Sweet Oakleaf

En daarnaast ook nog wat mosterdblad:

Mosterdblad

Zachtgekookt eitje erbij…… een lentemaaltijd, heerlijk!!

 

17 reacties op Groen

Lex 20 april 2015 om 20:22

Hoi Diana,
Ik heb een probleem, mijn kapucijners zien er behoorlijk hopeloos uit naar mijn mening. De meeste zijn nu naar roodbruin verkleurd. De grond om de plantjes begint te barsten terwijl er toch zat water in zou moeten zitten, want bij de rest is niks aan de hand. De plantjes zijn bijna net zo groot als toen ik ze heb geplant.
Wat moet ik doen? Opnieuw zaaien of zo laten? (Of iets anders neerzetten?)

Lex

Diana 21 april 2015 om 07:23

Hallo Lex,

Ik durf niet zo te zeggen wat er mis is met je kapucijners, het kan bijvoorbeeld kou zijn geweest, of de overgang van een warm huis naar de koude nachten en brandende zon op de tuin. Te weinig voeding zou ook kunnen. Onze kapucijners hebben ook een wat paarsbruine gloed gehad toen het nog zo koud was maar ze beginnen nu sneller te groeien en worden nu weer fris grijsgroen.
Maar vraag het me even wanneer je me op de tuin ziet, ik durf niet te zeggen of ik dan weet wat het is, maar dan kom ik even kijken.
Je kunt ze in ieder geval nu nog wel zaaien, maar niet zo lang meer (als je ze in mei of juni nog zaait is de kans groot dat ze prima planten maken maar niet meer bloeien en vrucht zetten).

Ik zie je wellicht vanmiddag op de tuin (en anders vrijdag),
Diana

maartje 21 april 2015 om 05:42

Hi Diana,

Ik heb een vraag over tuinbonen. Deze heb ik rond dezelfde tijd als jij ze hebt geplant ook in mijn tuin gezet. Vorig jaar toen ik op kleigrond tuinierde groeiden deze uit tot vrij hoge planten. Nu tuinier ik op meer zanderige grond en blijven ze klein en staan inmiddels ook al in bloei. Is dit bij jou ook het geval en heb je nog tips? Helpt het om er extra voeding bij te geven?

Diana 21 april 2015 om 07:29

Hallo Maartje,

Op zandgrond is er minder voeding en vocht dan op kleigrond (vocht loopt sneller weg terwijl klei vocht langer vasthoudt). Wellicht kun je daar de reden in zoeken. Maar ook hier op de kleigrond beginnen de tuinbonen al te bloeien, en ze zijn nog maar 20 centimeter groot. Geen idee hoe het komt, wellicht toch iets te maken met het feit dat de winter bijna warmer was dan de lente. En als ze eenmaal gaan bloeien kun je dat niet heel goed meer tegenhouden, bloempjes uitknijpen kan wel maar de kans is enorm groot dat ze daarop reageert met nieuwe bloempjes maken.

Ik weet niet hoewel en welke voeding je al hebt gegeven, als je denkt dat het genoeg zou zijn, dan is dat zo. Maar als je twijfelt zou je nog wat bij kunnen geven, en dan maar hopen dat ondanks de bloei de planten ook nog gewoon doorgroeien. regelmatig water geven helpt natuurlijk ook, tot het weer gewoon wat vaker gaat regenen.

groetjes,
Diana

Christa 21 april 2015 om 21:15

Ik heb dus precies hetzelfde! Wel een beetje geruststelling dus… Ook hier kleine planten die al gaan bloeien, enorm aangevreten ook nog. Vorig jaar gingen de planten van onderuit nieuwe scheuten maken, ik moest ze zelfs gaan wegknippen, zo bossig groeiden ze! Daar is dit jaar echt geen sprake van. Ik vrees dat het geen bonen invriezen wordt dit jaar 🙁

Diana 22 april 2015 om 07:35

Hallo Christa,

Ja, hier hetzelfde. Geen idee waarom, geen ander ras zaden gekocht, geen andere bemesting, of wat dan ook. Dus zal het wel aan het weer liggen (fijn dat we dan nog iets de schuld kunnen geven :-)). Hier helaas ook geen tuinbonen in de vriezer. Maar gelukkig doen de kapucijners het hier (tot nu toe in ieder geval) heel goed, dus dan vriezen we die maar in.

Ik hoop dat je planten ondanks de bloei toch nog wat gaan groeien!
Diana

Mayra 23 april 2015 om 17:10

Hier hetzelfde probleem, plantjes van ongeveer 20 cm hoog die al bloeien, ik laat het maar gewoon zo en kijk wat er van komt, dit is mijn eerste keer tuinbonen dus ik weet van weinig…

Marco 21 april 2015 om 07:29

Ha Diana,

ik heb een week of 2 geleden zomerwortels en krootjes gezaaid, daarna heeft het niet mee geregend. Wat adviseer jij, gewoon afwachten wat er op komt?

Marco

miep 22 april 2015 om 06:54

Het is weer leuk om nieuw tuin dagboek van je te lezen.
De helft van de tomaten staan nu bij mij in de volle grond in de kas.
wegens ruimte gebrek.
courgette en de pompoen durf ik nog niet naar buiten te doen.
ben bang dat het mis gaat hier aan de wadden zee.
is hier nog erg koud.
groetjes miep

Diana 22 april 2015 om 07:38

Hallo Miep,

Er is inderdaad een groot verschil tussen het strand van Rockanje en de Waddenzee, ik zou daar ook nog geen pompoenen buiten zetten. Maar hier hebben we altijd wat warmte van de stad, en op Voorn-Putten is het toch altijd warmer dan in Noord-, Oost, en Zuidoost Nederland.
En natuurlijk altijd en elke dag naar de weerberichten kijken deze weken :-).

groetjes,
Diana

Jenny van der Klaauw 22 april 2015 om 18:39

Hoi Diana,

Ik lees met veel plezier je tuindagboek! Sinds oktober zijn mijn ouders trotse bezitters van een volkstuin, hier in Leiden. Het is nog volop ontdekken en uitproberen en daar mag ik gezellig mee helpen. Ik heb begin maart zaadjes geplant van een spaanse peper. Ze groeien goed in mijn vensterbank en nu zag ik dat een van de plantjes al een soort hangende knopjes gaat krijgen. Laat ik die gewoon zitten of haal je de eerste eruit? Het plantje zelf is namelijk helemaal nog niet zo groot. Ik krijg graag wat advies van je.
Groetjes
Jenny

Diana 23 april 2015 om 12:21

Hallo Jenny,

Ik weet niet wat je ‘niet zo groot’ noemt; paprika’s en pepers gaan vaak bloeien wanneer ze aan hun eerste vertakking beginnen en dat is op een hoogte van zo’n 25 tot 30 centimeter. Als je planten dus zo groot zijn is het geen probleem. Maar als ze slechts 10 of 12 centimeter groot zijn is het een ander verhaal. Dan kunnen je planten bloeien van plezier of van ellende :-). In ieder geval heeft het vaak niet zo veel nut om de eerste bloemknopjes te verwijderen, als de planten willen gaan bloeien zullen ze dat toch doen, als je bloempjes verwijdert zal de plant niet ineens gaan groeien maar juist nieuwe bloempjes maken. En dus is het verspilling van energie. Als je plantjes echt veel te klein zijn kan het handig zijn om het pepertje te verwijderen, want die vraagt veel energie, meer dan bloempjes.
In ieder geval denk ik dat het waarschijnlijk goed is als je de plantjes gaat verpotten naar grotere potten, met verse voedingsrijke grond; en dan bepaalt het plantje zelf of ze verder wil groeien of bloeien of bij voorkeur allebei.

Ik hoop dat je zo in ieder geval verder kunt!
Veel plezier en succes in je eerste moestuinjaar, samen met je ouders!!
Diana

Jenny van der Klaauw 23 april 2015 om 21:44

Dank je wel voor je reactie! Het plantje is ongeveer 25 cm, dus dat is prima. Ik ga ze morgen lekker in grotere potten zetten en ben benieuwd wat er allemaal nog verder gaat groeien en bloeien!
Groetjes Jenny

Diana 24 april 2015 om 08:59

Het klinkt alsof ze helemaal gezond is en er dus gewoon aan toe is om te bloeien en vrucht te zetten.
Gelukkig!
En veel succes met oppotten en veel plezier met de verdere opkweek!
Diana

Dees 23 april 2015 om 10:36

Hallo Diana,

Mooi dat nu alles op gang komt nu het warmer wordt.
Mijn kas is niet erg groot en heb eigenlijk teveel tomaten gezaaid.
Kan je 2 planten bij een stok zetten op wordt dat te krap.
Tevens heb ik voor het eerst aubergines, om wisselteelt aan te houden kan ik deze het beste bij de paprika en peper kant zetten of tussen de tomaten.
Groet D’s

Diana 23 april 2015 om 12:34

Hallo D’s,

Nou ja, ik doe het nooit, maar ik hoor van wel meer mensen dat ze wel eens 2 tomatenplanten aan 1 stok telen. Bedenk dat het wel lastiger groeien is; de planten moeten de hoeveelheid grond, voeding en vocht delen en daar zul je bij de verzorging wat rekening moeten houden. En verder kan ik alleen maar zeggen dat het misschien leuk is om eens te proberen. Maar zelf waag ik me er niet aan, ik zaai gewoon het aantal planten waar ik plaats voor heb, en dan heb ik per plant een meer dan prima opbrengst (uiteraard afhankelijk van het ras), kan er goed bij om te dieven, toppen, opbinden, etc..
Over de wisselteelt; dat blijft heel lastig in de kas. Zowel de paprika, peper, aubergine en tomaat behoren tot dezelfde familie (Solanaceae = nachtschadefamilie). En dan is vruchtwisseling nog steeds handig maar de planten zijn allemaal gevoelig voor ongeveer dezelfde ziekten en plagen. Om die reden let ik er zelf niet zo op waar ik de planten tussen of naast zet, ik probeer vooral rekening te houden met de wensen van de planten (waarbij Aubergines wel het meest gevoelig is voor meeldauw en hier een mooi plekje in de volle zon, zonder al te veel vochtige bladeren van andere planten zoals komkommer in de buurt.

Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
Diana

Dees 23 april 2015 om 20:02

Bedankt voor je advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!