Warm water

Na alle warmte van de afgelopen 2 weken is het vandaag bij het opstaan voor het eerst weer eens regenachtig. Voor onszelf niet heel wenselijk, maar voor de tuin des te meer. En dat maakt dan wel heel veel goed, want wat zal het allemaal gaan groeien nu! Een regenbui doet zo veel meer dan alle gieters die wij kunnen gieten, zelfs al geven we heel veel water. En de regen valt op de grond die is opgewarmd door de zon van de afgelopen weken. Het zal ongetwijfeld een explosie van groei en bloei veroorzaken (helaas ook van niet-gewenste planten :-)).

De regen is goed voor de aardbeien:

Eerste aardbeien bloeien

Waarvan de eersten heel voorzichtig gaan bloeien. Nu nog heel dicht bij het hart van de plant. Maar nu het eenmaal gaat regenen zullen de planten (en dus ook de steeltjes met bloempjes/vruchten) snel verder groeien.

Maar de regen is ook goed voor de knoflook, uien, gezaaide worteltjes, de fruitbomen en -struiken, kapucijners, doperwten, aardappelen, en niet vergeten de al bloeiende tuinbonen.

En dus voor ons kans om in regenachtig weer in de kas te gaan beginnen. We hebben de weerberichten nog eens goed bekeken, en besloten dat we die goed genoeg vinden om alle planten/zaailingen die groot genoeg zijn te gaan planten in de kassen. En dus gistermiddag laat al wat zaailingen geplant, en daarmee zijn de 2 minikassen klaar.

Eerste zaailingen uitgeplant

Kasjes natuurlijk eerst onkruidvrij gemaakt, alles netjes uitgemeten en geplant, stokken er gelijk bij gezet, en vandaag nog even de labels aan de stokken vastmaken.

En dan gaan we beginnen in de grote kassen. de grote vraag is alleen waar?!?

Kas vol met zaaiselsWe hebben duidelijk nog heel veel op te ruimen voor alles kan worden uitgemeten, de stokken kunnen worden gezet en de zaailingen kunnen worden geplant. Héél véél (want dit is 1 kas, ik kan verklappen dat kas 3 minstens zo vol staat).

Waar ga ik er in vredesnaam allemaal mee naar toe? Sommige soorten nog niet gekiemd, of in ieder geval te klein om buiten te worden uitgeplant. Sommige soorten te lekker voor slakken, zeker als ze zo jong zijn, mogen ook nog niet naar buiten. Voor sommige soorten is het nog niet warm genoeg, zeker de grond niet, en moeten ook nog in de kas blijven. En dus wordt het dit weekend ook druk met het uitzoeken van de zaaisels en zaailingen, eventueel verspenen, of uitplanten, of een nieuw plekje in de kas geven. Maar waar?

We hebben gisteren in ieder geval de stokpronkbonen uitgeplant.

Stokken met bonenzaailingen

Ook best vroeg. Maar de zaailingen waren al behoorlijk groot (wat sneller gekiemd door het warme weer van de afgelopen 2 weken). En pronkbonen kunnen wat meer kou verdragen dan andere bonensoorten. En natuurlijk ook weer goed gekeken naar de weerberichten. Vandaar dat ze nu buiten in de grond staan, uiteraard eerst de stokken gezet. Erachter zie je trouwens het Gieser Wildeman-boompje in bloei staan.

En zo hoop ik vandaag nog wat meer buiten uit te kunnen planten, want dat er na dit weekend ruimtegebrek in de kas is lijkt mij een understatement :-). Vandaar dit vroege tuindagboek, nog even ontbijten en dan snel naar de tuin. Indeling in de kassen mee en opruimen, stokken zetten en planten uitplanten. Ik hoop er morgen even wat foto’s van te kunnen maken.

Tot slot nog even een foto van de viooltjes:

Viooltjes nog vol in bloei april 2015

Nog zo vol in bloei, en ze bloeien al vanaf oktober vorig jaar! Ik probeer ze zo lang mogelijk te laten staan, maar vanaf vandaag zal er af en toe één tussenuit worden gehaald, simpelweg omdat er gezaaide eenjarigen uitgeplant kunnen gaan worden. Maar dit weekend en komende week nog even van ze genieten!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dees

Hallo Diana

Vandaag ben ik ook naast mijn eigen tuin in de kindermoestuin bezig geweest.
Veel kinderen komen met voorgezaaide AH plantjes en die kampen met hetzelfde probleem,waar zetten we die in hun kleine privé tuin.
Maar kinderen zijn erg oplossingsgerecht bezig en op het einde is alles in hun tuin geplaatst.
Even afwachten als het gaat groeien wat er dan dicht op elkaar staat , maar dat is een probleem voor later.
Zelf merk ik dat in mijn kleine kas het ook aardig vol staat, eerst de bakken in het pad buiten de kas zetten planten, water geven en daarna de bakken weer terug zetten een hele verhuizing.
Ik hoop dat ik binnenkort ook alles buiten kan planten.
De bonen wil ik in potten zetten om daarna buiten te planten, ik denk dat ik dat thuis in een grote plastiek zak zet, een creatieve oplossing om zo een kasje te maken.
Vindt het altijd moeilijk met bonen ivm de vakantie periode weet jij ongeveer hoelang een boon erover doet van boon tot oogsttijd.?
Hartelijke moestuingroet,
D’s

Christa

hoi Diana,
Heerlijk die regen! Er mag van mij nog wel wat vallen hoor. En tussendoor schijnt de zon, heel feestelijk.
Even een goed stro-bericht delen.
In november een dikke laag stalmest in ons kasje op de aarde gelegd. Afgedekt met een dikke laag stro en niets meer aan gedaan. Vandaag zijn we aan de slag gegaan in het kasje en kon ik constateren dat het stro zijn werk goed heeft gedaan: de grond eronder is mooi rul en vochtig, beetje harken, beetje compost erbij en klaar.
Ik ben dik tevreden. Ik kan zelfs een deel van de mest recyclen: de bovenste plakken waren wat uitgedroogd en heb ik in een zak gedaan, voor straks bij de pompoenen en meloenen 🙂 Het overtollige stro ligt klaar om tussen de aardbeien te leggen, zodra het niet meer regent. Leuk hoor, het stro experiment!!

Hannah

Bijna alle planten lijken wel stalmest te krijgen bij jullie! helaas wil de manege in de buurt geen stalmest afstaan omdat het niet schijnt te mogen en ze hebben er wel eens problemen mee gehad, dan maar dwars door de stad andere maneges proberen… Hoe krijg je tuinbonen en aardbei al bloeiend? Onze appelboom wil nog niet eens bloeien en er zitten blauwe kevers in die gaten in de bladeren eten…

Hannah

Hallo Diana, de bloemknoppen van de appelboom staan nu echt op springen en ik heb een deal met een plaatselijke manege, dinsdag met de fietskar erheen! Thuis blijven de paprikaplantjes klein, vreemd, alsof de groei stilstaat… De courgettes groeien uit hun potjes en moeten echt in een groterepot, 9 cm las ik op je blog, en de komkommer ook…

Mayra

anders zoek je iemand die een paardje heeft? Zo heeft een dinnie van mij een paardje en kan ik zodoende aan poep in verschillende fases van ontbinding komen.

Marjolein

Hoi Diana,

De verschillende lathyruszaden die ik bij jou heb gekocht had ik in potjes opgekweekt tot mooie plantjes, en twee weken geleden uitgeplant op de moestuin. Klimrekje erbij, gaas erom tegen de vogels, mij kon niks gebeuren.

Tot het me gisteren opviel dat ze in de afgelopen twee weken niet tot nauwelijks gegroeid zijn, en dat er aan de randen van de bladeren kleine rondje hapjes uitgenomen zijn.

Na wat gegoogle vermoed ik dat dit veroorzaakt wordt door de bladrandkever. Nooit van gehoord, maar hij doet zijn naam eer aan. Weet jij, of iemand die dit leest, of hier (zonder gif) iets aan te doen valt?

Ondertussen hebben we met z’n allen mazzel met het weer vandaag, dat had ik niet verwacht. Fris windje, maar uit de wind is het heerlijk in de zon.

Groetjes,
Marjolein.

Simone

Hoi Marjolein, ik wil even reageren op de gekartelde randjes door de bladrandkever , dat hebben wij elk jaar bij de tuinbonen en de sugarsnapbonen , niets aan doen kan geen kwaad.
Vr. Gr Simone

Marjolein

Hoi Simone,

Dank je wel voor je reactie, dan laat ik ze nog maar even staan, misschien komt het groeien nog…

Groetjes,
Marjolein.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties