2 dagen later…..

…… en spierpijn, en ongelooflijk vuile handen (van potgrond) die ik nooit meer schoon lijk te kunnen krijgen……

Nog even voor alle duidelijkheid; Zo was het vrijdag in kas 2:

Kas vol met zaaisels

En zo was het eind van deze middag:

Kas 2 na het uitplanten

Afgelopen vrijdag, kas 3:

Kas 3 voor het uitplanten

En dezelfde kas 2 dagen later, aan het eind van deze middag:

Kas 3 na het uitplanten

En zo dus de afgelopen 3 dagen ruim 100 tomatenplanten en ruim 50 paprika- en peperplanten geplant. En zijn we dan nu klaar? Nee, natuurlijk niet. Want de grote bakken hebben we leeg gemaakt en alle zaailingen die nog kiemen, groeien en wachten in kleinere bakken gezet, zodat ze tussen de geplante tomatenzaailingen, etc. in kunnen staan.

Alles uitgeplant volgens mijn planning (want zonder die planning en indeling zou het echt chaos zijn). Voor wie het nog wil weten, links en rechts van het hoofdpad heb ik iets meer dan 1 meter ruimte. Daar staan tomatenzaailingen, pepers, paprika’s en aubergines op 40 centimeter afstand in de rij, en de rijen staan op een afstand van 55 centimeter van elkaar (en dat is voor mij krap maar net genoeg om er tussen te kunnen staan wanneer de planten groter zijn en er getikt, gediefd, getopt en blad verwijderd moet worden.

Op de 3e foto kun je aan de rechterkant de tomatenzaailingen zien, ondanks de koude nachten maar dankzij de warme zon van de afgelopen 2 weken zijn ze toch nog prima gegroeid. De meesten zagen er voor het planten zo uit:

Tomaat Isis voor dieven

Ik heb er voor alle duidelijkheid even 2 pijltjes in getekend, de 2 blauwe pijltjes geven de diefjes aan die er gelijk al uit mogen (mits het een stamtomaat is en dit is de Isis Candy en dat is een stamtomaat). De beste manier om te leren dieven is volgens mij nog steeds om vroeg te beginnen, want ze zijn nu nog zo gemakkelijk te herkennen.

Zo ziet dezelfde zaailing eruit na het verwijderen van de diefjes:

Tomaat Isis Candy na dievenJe kunt gelijk zien wat ik waar weg heb gehaald. Als de planten nog zo jong zijn gaat dat heel gemakkelijk met je duim en wijsvinger, de sappige stengels breek je heel gemakkelijk af. Als planten veel groter en ouder zijn is het vaak handiger er een knipschaar of mesje voor te gebruiken. Wist je trouwens dat de dieven van tomaten heel gemakkelijk te stekken zijn? Je kunt daar beter wel iets grotere dieven voor gebruiken (dus ze nog 1 of 2 weekjes laten groeien). Ik heb er vorig jaar eens iets over geschreven: Tomaten stekken.

En dan nu……. zijn we net wakker :-). Na al het harde werken met glaasje wijn op de bank geploft en langzaam ingedut. Leeftijd. Morgen verplichtingen, maar woensdag gaan we naar de tuin om buiten zaailingen die groot genoeg zijn uit te planten. En dat zijn er ook nog heel wat:

Krootjes gekiemd

Zoals 150 gekiemde krootjes, maar ook spitskool, knolvenkel, veel eenjarigen, etc. En verspenen wat gekiemd is. En bonen zaaien, en opnieuw citroenkoriander zaaien, want die zijn volledig opgevreten door slakken (langs de slootkant uitgeplant, het was ook bijna vragen om ellende).

Tot slot nog 1 foto van de courgettes en pompoenen:

Potten op courgetteplanten tegen vorst

Er komt een koude nacht aan, tot rond het vriespunt. Voor de tomaten en pepers ben ik niet bang meer, de grond in de kas is al ruim 12 graden warm dus zal de grond wat warmte afstaan aan de koude lucht. Maar voor de jonge courgette- en pompoenplanten ben ik toch wat huiverig. En dus aan het einde van de middag grote lege potten ondersteboven over de courgette- en pompoenplanten gezet. In de namiddagzon warmt het onder de potten nog flink op (en de potten en planten en grond ook), en ik hoop dat de zaailingen daar komende nacht nog van kunnen profiteren…….. al scheelt het maar 2 graden, kan net genoeg zijn. Overmorgen gaan de potten er weer vanaf, want daarna worden de nachten weer warmer.

En zo puzzelen we tot ijsheiligen (12 mei) nog even door, elke dag het weerbericht goed in de gaten houden, en daar waar nodig kijken of we met wat vliesdoek, een pot of wat dan ook, zaailingen kunnen helpen tegen de laatste speldenprikken van de winter.

 

45 reacties op 2 dagen later…..

miep 28 april 2015 om 06:09

Wat een werk wat een werk.
en een duidelijke uitleg bedankt.
Hier sloeg gister de stress toe. Vries punt min 5 had ik gehoord op de radio.
Dus alles wat nog los stond in de kas gauw binnen gezet. En ze mogen straks weer de kas in.
van mij mag het mooi weer worden en blijven. Courgette moeten nodig in de tuin.
en de pompoen groeit ook uit zijn potje.
maar misschien is jou idee top. Gewoon een pot er overheen zetten.
heb je die er overdag ook over staan ,
of kan ik rond 9 uur s ochtend de potten er af halen en rond 4 a 5 er weer overheen.
groetjes miep

Diana 28 april 2015 om 07:24

Hallo Miep,

Volgens mij maakt het niet zoveel uit, tenzij het langer is dan voor 1 of 2 dagen, want daarna komen de courgettes en pompoenen licht tekort (niet dat ze daar gelijk dood van gaan maar ze zullen wel al heel snel langer en dunner gaan groeien). Wij gaan vandaag niet naar de tuin, dus de potten blijven hier tot morgenochtend over de planten staan, dus zowel overdag als in de nacht. Als je zelf kunt kiezen zou ik rond 15 uur in de middag de potten erover zetten, krijgen de planten tot die tijd meer dan voldoende licht en zon en warmen ze na die tijd nog lekker op voor de nacht. En de potten dan weer om 09 uur of zo weg halen. Maar dus niet erg als ze eens eerder of later worden geplaatst en ook niet heel erg wanneer ze eens een hele dag over de planten blijven staan, maar liever niet natuurlijk.
Wij doen hetzelfde ook vaak bij aardappelen wanneer die al vroeg boven de grond komen en het nog gaat vriezen (aardappelen kunnen al snel vorstschade oplopen).

groetjes,
Diana

Pedro 28 april 2015 om 07:23

Ziet er goed uit allemaal! Wat een werk, maar zo te zien een top organisatie.

Zelf ook druk bezig geweest, de kas is vorige week gearriveerd en is gisteren na een paar dagen hard werken feestelijk geopend 🙂 De tomaten, paprika’s pepers en aubergines staan al te acclimatiseren in hun potjes en mogen over enkele dagen de grond of een grotere pot in. Vannacht meteen een koude nacht gehad maar gelukkig had ik de stroom ook al geregeld en heeft het ventilatorkacheltje alles mooi op temperatuur gehouden, zo’n 8-9 graden Celcius.

Nu begint het echt leuke werk, inrichten en vooral genieten. Ook heb ik een voliere omgebouwd tot open kas, polycarbonaat op het dak en de zijkant en gaas aan de voorkant, dit wordt mijn luxe tomaten afdak.

Nu maar hopen op het mooie weer!

kim 28 april 2015 om 16:49

Hier heeft het vannacht 9 graden gevroren! Er staat dus nog niks in mijn kas,(koude) , dus echt nog even wachten…en ondertussen word mijn huis een bushbush. De planten hebben het warm….dat dan weer wel : )

Diana 29 april 2015 om 08:15

Hallo Kim,

Ja, ik heb gehoord dat het in het Oosten van het land nog flink heeft gevroren. Bijzonder, zo dichtbij en toch zulke grote verschillen. Hier heeft het niet gevroren, waarschijnlijk wel net boven de grond, maar niet op 150 cm hoogte in ieder geval).
Sterkte nog heel even met je oerwoud in huis :-)!
Diana

kim 1 mei 2015 om 08:56

Hoi Diana, bij mij staat nog steeds niks in kas, het is echt te koud denk ik. Mijn tomaten groeien heel erg goed en de eerste bloemtros zitten erin! Nu vraag ik me af. De tomaten, allemaal lijken zich nu te gaan splitsen in 2 takken. Ik denk dat ik er 1 weg moet halen, en dat diegene zijn waar geen tros aanzit, maar daar lijkt ook iets van een tros in re komen? Wel weg halen? Kan hier jammer genoeg gern foto plaatsen. Ik hoor graag! Of van iemand anders.

Diana 1 mei 2015 om 16:01

Hallo Kim,

Als je zeker weet dat je geen struiktomaat hebt zal toch 1 van de 2 takken weg moeten (tenzij je een ‘tweetakker’ wilt maken maar dan moet je wel heel goed weten wat je doet en al ervaren zijn in het dieven verwijderen). Op deze pagina heb ik een flink aantal foto’s geplaatst van potentiele dieven, zowel de gewone bekende kleine diefjes als de planten die zichzelf hebben getopt, vertakt, etc.. Misschien zie je daar iets wat op je eigen situatie lijkt? De link: https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-teeltzorgen/.
Als er niets is dat daar op lijkt kun je wellicht een link naar een foto plaatsen (op imageshack of via dropbox, etc. kun je foto’s plaatsen en die delen via een link).

Ik hoop dat je er zo uit komt!
Diana

kim 1 mei 2015 om 16:40

Ja, dat leek er inderdaad op, en zodoende wist ik dat ik er 1 noest verwijderen. Dat heb ik inmiddels gedaan! Anders raak ik het overzicht helemaal kwijt. Dank voor de hulp!

Hetty Wijman-Velthuis 28 april 2015 om 18:26

Ja, die – 9 graden was wel een toppertje naar beneden dus. Hier ook zo koud, aardappels onder vliesdoek en bobbeltjesplastic maar ietsje schade is toch wel geleden zo te zien. Het mag van mij voorbij zijn met vorst en ik denk alle tuinders met mij. Diana weer een mooi verslag, ik ga einde deze week tomaten in de kas zetten, het wachten is nog op het schermdoek. Ze zien er prima uit en wachten op hun vaste plekje. De woelmuizenplaag ben ik aan het bestrijden met carbid, dit lijkt tot nu goed te werken……………ik probeer nog maar niet te vroeg te juichen. Ik houd je/jullie op de hoogte. PS de kas van P. van Wijk is echt een aanrader.

Diana 29 april 2015 om 08:19

Hallo Hetty,

Ja, het scheen flink te hebben gevroren in het Oosten. Hier dus echt niet, waarschijnlijk een graadje vorst aan de grond, maar de planten hebben daar niets van gezien of gevoeld. Goed om te horen dat je erg blij bent met de kas!!
Veel sterkte en succes met de woelmuizen!!
Diana

Miranda 28 april 2015 om 19:44

Hier was het vannacht -10 graden en mijn komkommers en tomaten in de kas hebben het niet overleefd. Dat was flink balen. Kijk 1 keer niet naar het weerbericht, is het direct mis. Als ik de tomaten nu direct opnieuw zaai, ben ik dan nog op tijd?

Renée van Esch 28 april 2015 om 21:55

O….lees nu pas terug bij de reacties.
Hier het zelfde gebeurd…en ook hetzelfde gevraagd…heb ik nu tijd

Snik…

Diana 29 april 2015 om 08:24

Hallo Miranda,

Wat verdrietig voor je!!
Ja, het blijft in deze tijd echt balanceren op het randje en er kan tot 12 mei nog steeds nachtvorst komen. Hier werd 1 graad vorst verwacht en daarom hebben we dus de potten ondersteboven op de courgettes gezet, ze mogen er straks weer vanaf.
Je kunt nog tomaten zaaien, zo snel mogelijk nu (ik heb zelf vorige week nog een paar laatste tomatenzaden gezaaid van 2 soorten waarvan ik nog 1 plant tekort kwam, in de zon in een raamkozijn kiemden de zaden al na 1 week. En je kunt zeker ook nog komkommers zaaien, dat kan zelfs de hele maand mei ook nog wel, al zorgt zo snel mogelijk zaaien natuurlijk wel ook voor een vroegere oogst.

Veel sterkte en succes met opnieuw zaaien!
Diana

Christa 28 april 2015 om 20:46

Wow, -10! Ik denk niet dat we dat gehaald hebben in de Betuwe. Maar ik had (en heb) niets afgedekt. Toch stonden sla en raapstelen er nog patent bij vandaag. Duimen dat het zo blijft. Ben toch wel bang geworden voor de kruisbessen en de aardbeien…
De aardappels zitten nog allemaal onder het stro, behalve drie bakjes poters in de kas. Hoop maar dat die het vannacht ook overleven…

Diana 29 april 2015 om 08:27

Hallo Christa,

Wij gelukkig ook niet, zelfs geen nachtvorst (hooguit wat vorst aan de grond).
Voor de nachten naar vrijdag en naar zaterdag worden nog wel nachttemperaturen van 2 tot 4 graden gegeven (en dan kunnen wij hier dus op 4 graden rekenen).
Nog 2 weken voor het ijsheiligen is (en zelfs dat is niet veilig, ik kan me wel eens herinneren dat we na die datum ook nog wel eens een keer een nachtvorst je hebben gehad, ook een keer hagel trouwens :-)).

groetjes,
Diana

Renée van Esch 28 april 2015 om 21:54

Snik…..en toen kwam die koude nacht (hier min 6) en door mijn slechte gezondheid is het helemaal aan mij voorbij gegaan. Gevolg…drama, al mijn paprika en peper zaailingen hangen er slap bij. Net spinazie die net uit de wok komen…..
Kijken hie ik er morgen voor sta…..heb ik nig tijd om alles opnieuw te zaaien ?

Alvast bedankt voor je reactie

Renée

Diana 29 april 2015 om 08:33

Hallo Renée,

Wat verdrietig! Ik vrees dat het voor het zaaien van paprika’s wel echt heel laat is geworden. Ik heb vorig jaar toevallig eens 3 reuzenpaprika’s gezaaid waarvan ik de zaden pas in april kreeg. Ik heb ze gelijk gezaaid (ik denk rond 20 april of iets in die buurt). En mede dankzij de prachtige zomer vorig jaar hadden we toen toch in september prima planten en een late oogst in oktober, maar goed, het was toch oogst. Dus het is te proberen. Maar zelf zou ik dan nu toch ook maar gewoon wat paprikaplanten in een tuincentrum/kweker kopen, om in ieder geval zeker ook een vroege en goede oogst te hebben.

Ik hoop dat je planten wellicht iets zijn bijgekomen? Het klinkt alsof ze echt teveel hebben geleden, maar je weet maar nooit. Ik denk dat ik zelf zoveel mogelijk snotterige blaadjes weg zou halen, is verspilde energie, en speuren naar wellicht levende blaadjes in de bladoksels bijvoorbeeld, in de hoop dat de stengels nog gezond zijn en opnieuw uit willen gaan lopen.

Heel veel sterkte met je gezondheid, en met de planten en/of het zaaien!
Diana

Renée van Esch 30 april 2015 om 16:47

Dank voor je lieve reactie Diana,
Ik heb vandaag alle zaailingen bekeken en zonodig geknipt.
Het ziet er niet uit zo, maar geef ze graag nog een kans(je)

Diana 1 mei 2015 om 08:16

Ik hoop dat het nog goed komt met ze!!
Diana

miep 29 april 2015 om 06:13

Hier zijn de aardappelen helemaal kapot gegaan. En zal straks kijken wat vandaag de schade is.
zal vandaag de nieuwe aardappelen in pot zetten.
Gr miep

Diana 29 april 2015 om 08:40

Hallo Miep,

Stonden je aardappelen dan al zover boven de grond? Hier heb ik pas bij 1 van de 4 soorten een centimeter of 4 loof. En hier heeft het dan ook nog eens gelukkig niet gevroren. Er is in ieder geval nog voldoende tijd om opnieuw aardappelen te poten. Maar het blijft verdrietig, al dat werk voor niets. Ik hoop dat je aardappelen toch nog weer bijkomen – wij hebben zelf een paar jaar geleden eens vorstschade gehad aan de vroege aardappelen en uiteindelijk groeiden de aardappelen daar doorheen. Toen er eenmaal weer gezonde groei was heb ik de lelijke/beschadigde stengels afgeknipt. Het kost de plant natuurlijk wel energie maar uiteindelijk hadden wij toch nog gewoon een goede oogst. Ik hoop dat het bij jou ook nog goed komt!

groetjes,
Diana

miep 29 april 2015 om 14:45

Ja loof was al 20 cm.
en probeer dit jaar op die manier van die zakken dan stapelen.
En ik had ze mooi in speciekuip.
maar ja alles binnen gehaald behalve de Doe.
Heb al nieuwe gekocht. Moet ze eerst weer even op kweken.

Pedro 29 april 2015 om 07:07

Ook afgelopen nacht weer flink koud geweest, ik hoop dat de meesten goede maatregelen hebben kunnen treffen tegen de vorst. Bij jou alles in de kas nog alles in orde Diana? Het zou een kleine ramp zijn als na al dat werk je zaailingen en plantjes bevroren zijn.

Sterkte voor degene die opnieuw moeten beginnen met hun paprika’s, pepers en tomaten. Het blijft een gok om alles vroeg naar buiten of in de koude kas te zetten. De natuur is niet te voorspellen.
Ik ben blij met mijn ventilator kacheltje in de kas, dan maar een paar euro stroom verbruik voor die paar koude nachten. De voorspellingen voor later deze week zijn gelukkig weer beter.

Diana 29 april 2015 om 08:44

Hallo Pedro,

Gelukkig hier vannacht niet koud geweest, 6 graden. En gisternacht hier ook alleen maar wat vorst aan de grond gehad.
Hier geen schade, al gaan we natuurlijk wel straks alles weer goed controleren. En wederom elke dag met argusogen naar het weerbericht kijken.

Het is inderdaad heel verdrietig voor de mensen die veel schade hebben door de nachtvorst van gisteren!!

groetjes,
Diana

Wendy 29 april 2015 om 12:37

Hoi Diana,

Dit is mijn eerste seizoen. Ik heb al veel van je geleerd. Wat staat er veel nuttige informatie op je site, daar kan geen boek tegen op wat mij betreft dan.
Ik heb alleen een vraag. Ik heb binnen diverse tomaten, paprika’s, komkommers, aubergines en courgette voor gezaaid. Ik heb een houten kweekkas en een tuinkas van de lidl. Kan ik de zaailingen direct vanuit huis in de kweekkas en tuinkas zetten? Alvast bedankt voor je advies.

Diana 30 april 2015 om 08:09

Hallo Wendy,

Dankjewel voor je aardige woorden!
Houd de weerberichten heel goed in de gaten, zoals je in de andere reacties kunt lezen zijn veel mensen nog verrast door een strenge nachtvorst in het Oosten van het land. Officieel is het op 12 mei ijsheiligen en dan kunnen de planten naar de kas. Alles wat je eerder doet heeft dus een risico. Dat risico heb ik genomen, omdat ik 18 kilometer van zee woon (door de zee wat minder koud). Maar ook dan nog met argusogen de weerberichten volgen.
Zodra je de zaailingen naar de kas wilt brengen is naast die kans op nachtvorst nog iets heel belangrijk; de zon. Een kas kan bijna als een vergrootglas werken en als de zon dus fel schijnt kunnen alle in huis opgekweekte zaailingen last krijgen van verbrande bladeren, zelfs zo ernstig dat zaailingen dat niet overleven. Breng de zaailingen dus vooral in een week dat het wisselend bewolkt en zonnig is zodat de zaailingen kunnen wennen aan het sterke licht en de sterkte van de zon.

Veel succes, en vooral plezier ermee!!
Diana

Simone 29 april 2015 om 17:24

Hallo Diana , bij ons is al het aardappelloof bevroren ongeveer 10 cm hoog was het maar de ervaring leert dat er wel weer nieuw loof boven komt.
Ha, ha zo makkelijk is het leven niet van een tuinder, alle andijvie en raapstelen weg door de slakken , bladrandkevers in de bonen , 1e tomaten zaaisel mislukt enz. In Groningen zeggen we nait soezen, kop d,r veur , rustig doorgaan dus
Met optimistische groet Simone.

Diana 30 april 2015 om 08:19

Hallo Simone,

Gisteren alles op de tuin geinspecteerd en we hebben een heel klein beetje vorstschade bij wat boontjes en wat aardappelen, maar zeker niet iets wat blijvende schade geeft. Maar ook hier gaat (zoals altijd) niet alles over rozen hoor. Geen enkel citroenkorianderplantje overgehouden, dank aan de slakken. Voor ongeveer 75% van uitgeplante krulandijvie en sla geldt hetzelfde. En de tuinbonen bloeien al, 20 centimeter hoog. Maar we hebben al spinazie en radijsjes gegeten, morgen eten we andijvie van eigen tuin. Vandaag rabarbercake bakken. En een rucolapesto maken, allebei ook van eigen tuin. De worteltjes kiemen, de aardbeien groeien en beginnen te bloeien, de perenboom zit vol bloesem, maar pruimen zullen we dit jaar helaas niet krijgen. Ik kan me in al die 24 jaar niet herinneren ooit eens een jaar te hebben gehad waarin echt alles lukte. We zijn eraan gewend :-).

groetjes en sterkte met alle strubbelingen!
Diana

Mayra 29 april 2015 om 18:44

hier niet gevroren gelukkig, want ik had afgelopen vrijdag al mijn mais uitgeplant. Vanavond maar even afdekken.

Diana 30 april 2015 om 08:30

Hallo Mayra,

Ja, ik zag zojuist dat er vrijdag en zaterdag nog 2 koude nachten komen (met in Spijkenisse 3 graden dus dat zou dan wel 2 of 3 graden koude kunnen zijn in het Oosten van het land – en dan dichtbij de grond ook nog weer kouder dan op 150 centimeter hoogte ). Ik kijk morgen nog even naar het weerbericht en desnoods zetten we dan morgen weer potten over de courgettes, aardappelen en bonen.
Ik begreep dat het maandag echt voorbij is en de nachttemperaturen naar 8 of zelfs 9 graden gaan stijgen (maar eerst zien en dan geloven :-)).

groetjes,
Diana

Mayra 30 april 2015 om 15:20

pff, ik zal blij zijn als het zo is, en dan is mijn moestuin nog wel aan huis… dus eigenlijk heb ik niets te zeuren over sjouwen enzo

Michelle 30 april 2015 om 12:12

Hallo.
Is er iemand die mij misschien verder kan helpen. Mijn courgette planten heb ik nog binnen staan en de wat oudere bladeren worden gelig met vlekjes (een beetje transparant) en sterven af. Nu viel me op dat er op de onderkant van de bladeren allemaal zwarte puntjes zitten.
Wat is dit en wat kan ik daar het beste tegen doen?

Ik ben bang dat mijn courgette planten het niet gaan overleven als ik het zo laat 🙁

Groetjes Michelle

Diana 1 mei 2015 om 08:15

Hallo Michelle,

Ik durf niet te zeggen wat de zwarte puntjes zijn die onderaan je bladeren zitten. Ik weet ook niet hoe groot je planten al zijn en wanneer je ze hebt gezaaid. Maar Courgettes staan niet heel graag heel lang in een pot. Ze maken een puntige wortel die heel kwetsbaar is (daarom gaat het ook heel vaak fout als ze nog verplant moeten worden). Dat zou ook een reden voor de gele bladeren kunnen zijn (of onvoldoende voeding). Als je planten zwarte luis hebben zou je kunnen overwegen om die met een flinke straal water schoon te spoelen. Maar uiteindelijk zal, als de planten groot genoeg zijn, de beste remedie waarschijnlijk zijn om ze buiten uit te planten. Er komen nog 2 koude nachten aan, dus wellicht die nog even afwachten, maar dan zou je kunnen overwegen om maandag of zo de planten buiten te planten (als de planten al zo groot zijn als ik uit je woorden lijk te begrijpen).

Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
Diana
p.s.: je kunt eventueel ook nog prima opnieuw courgettes zaaien hoor, zelf heb ik nu 4 planten staan en zaai ik half tot eind meer nog een keer 4 planten.

Janneke 1 mei 2015 om 10:07

Hallo Diana,
Ik heb een vraag over m’n jonge tomatenplantjes (money maker), ze staan nog in 9 cm potjes in de kas, bij verschillende wordt het onderste eerste blad (niet de zaadblaadjes, die heb ik er al afgehaald) een soort roodkleurig, zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van het blad (daar zie je het erger), het blad ziet er gewoon niet zo fris uit, het krult ook een ietsje naar binnen, ik heb er wel een foto van maar weet niet of ik die kan/mag mailen naar je. Weet jij wat het is en wat ik er aan kan doen? B.v.d.
Janneke

Diana 1 mei 2015 om 16:10

Hallo Janneke,

Het roodpaars verkleuren van vooral de onderkant van de bladeren duidt op kou. Dat is niet alleen bij tomaten zo, maar de onderste bladeren van bijvoorbeeld onze kapucijners zijn nu ook roodpaars (van de kou). En hier hebben we in de kas ook wat tomatenplanten waarvan de onderkant van de bladeren paarsig zijn. Niet te verwarren met rassen die paarsblauwe tomaten geven, want die kunnen ook wat paarsigs in het blad hebben maar dat heeft hier dus niets mee te maken.

Nog 1 koude nacht vannacht, vanaf zondag wordt de nachttemperatuur 8 tot 10 graden en dan zou die paarse verkleuring langzaam weg moeten gaan trekken.
Hier staat het ook uitgelegd: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/paarse-bladeren-bij-de-tomaten/

Ik hoop dat dit het is?
Diana

Marianne 1 mei 2015 om 10:07

Hier in Zeeland valt het gelukkig mee met de vorst.
En in de kas gaat het allemaal prima met de tomaten- paprika- en peperplantjes.

Ik heb wel een vraagje:
in de moestuin hebben we nu verhoogde bedden gemaakt met oude dakpannen.
Als onderste laag heb ik extra houtsnippers gelegd (zelf oude takken door de hakselaar gehaald).
Daarop de aarde (kleigrond) vermengd met compost uit onze eigen compostbakken.
Maar nu komt mijn zaaigoed helemaal niet op!
Ik vraag me af of ik wel genoeg aarde heb, of de verhoudingen wel kloppen.
En zo niet, met welke aarde kan ik het dan het beste bijvullen?
Iemand tips??
Alvast bedankt!

Diana 1 mei 2015 om 16:20

Hallo Marianne,

Ik zou zelf nooit houtsnippers op de bodem van een bak leggen en dar grond op storten. De houtsnippers zullen gaan composteren en dat is prima, maar daarvoor is stikstof nodig en die wordt dan uit de grond gehaald. Lees daarover ook even hier: https://mooiemoestuin.nl/moestuin/compost/ (en dan bij de alinea waar staat ‘Mijn eigen fout van een paar jaar geleden’).

Op zich zouden zaailingen nog wel moeten kiemen, er is alleen een grote kans dat ze niet goed zullen groeien (stikstoftekort). Ik weet niet wat je hebt gezaaid en wanneer en waar je het mee af hebt gedekt en of je heel regelmatig water hebt gegeven. Wat dat soort factoren wegen natuurlijk ook heel zwaar. En dan heb ik het nog niet over het koude weer. Ik heb ruim 4 weken geleden worteltjes gezaaid en die beginnen nu pas te kiemen (grond gewoon nog te koud), en ook uien hebben er langer dan normaal over gedaan om uit te lopen.

Of je grond bij moet vullen durf ik niet te zeggen, want ik weet niet hoeveel grond er nu in je bak zit, hoe hoog je bak is, etc.. Onze bakken vul ik tot aan de rand van de houten bak met grond en ik heb daar gewoon tuingrond voor gebruikt met wat compost en wat brekerzand (omdat we hier op zware klei tuinieren en zand die klei wat luchtiger maakt).

Ik heb dus helaas geen pasklaar antwoord voor je, maar ik hoop dat je hier wel verder mee kunt!!
Diana

Marianne 3 mei 2015 om 10:37

Hoi Diana,

Bedankt voor je reactie!

Helaas heb ik dat deel van de compost niet goed onthouden 🙁
Want aantal jaar geleden kwam ik veel op jullie site voor allerhande info.

De bakken zijn 1,5 bij 2,5 meter en 2 bij 2,5 meter.
De hoogte is ca. 30 cm en het is nog niet tot de rand gevuld.
Bij 1 bak heb ik zeker nog 10 cm over.
Het is geen aparte bak, de dakpannen hebben we als omheining in de aarde gezet.
De bodem is ook gewone klei met daarop de houtsnippers.
Dat is geen dikke laag hoor, hooguit 2 cm.
En daarop dan de compost met aarde.

Toevallig had ik ook worteltjes gezaaid 😉
En een rijtje snijbiet.
Niets afgedekt, want het is hier niet zo koud.
Maar het was wel droog en we zijn ook nog een week weggeweest toen het hier vrij warm was.
Ik heb nu als test wat rucola gezaaid, om te kijken of deze opkomt. Want die doet het in principe altijd en overal.
In de andere bak had ik andijvieplantjes uitgeplant.
2 van de 5 hebben het niet overleefd.

Kan ik nu beter alles er uit halen en de snippers zoveel mogelijk verwijderen?
En dan extra tuingrond erbij doen??

Groetjes!

Diana 4 mei 2015 om 08:16

Hallo Marianne,

Je zou inderdaad de snippers zoveel mogelijk kunnen verwijderen maar ik weet niet hoeveel werk dat is. Je zou ook extra voeding kunnen geven zodat die niet op raakt door wat de snippers verbruiken, en dan gaat het dus om stikstof (dus een stikstofrijke voeding als bijvoorbeeld bloedmeel). Droogte is ook wel funest voor zaaisels. Zolang de zaden nog zaden zijn slapen ze gewoon door en kiemen ze pas wanneer je ze met water en licht wakker hebt gemaakt. Maar als de zaden eenmaal kiemen en de zaadhuid en zaadlobben zijn gebroken is er een korte maar erg kwetsbare periode voor de kiemende zaden en kunnen ze echt niet zonder vocht.
Hier zijn ook flink wat sla- en andijviezaailingen gesneuveld, hier vooral dankzij slakken.

groetjes,
Diana

Marianne 4 mei 2015 om 09:32

Bedankt Diana voor je tips!
Omdat er nu nog niet veel instaat, wil ik het er toch zoveel mogelijk uitscheppen.
En dan nog tot de rand bijvullen met grond,
Eens even kijken waar ik hier goede tuingrond vandaan kan halen.

Oh, nog 1 vraagje: welke grond kan ik het beste in de kas gebruiken voor de tomaten en paprika’s?
Ik gebruik meestal zakken bemeste tuinaarde en 1x in de 3 jaar vervang ik dat grotendeels.
Nu heb ik er ook al wat compost opgegooid.
De tomaten wil ik er komend weekend inzetten.

Diana 5 mei 2015 om 07:45

Hallo Marianne,

Ik durf niet te zeggen of tomaten het goed doen op bemeste tuinaarde. Zelf ben ik er niet zo’n fan van, maar voor grotere zaailingen zal het geen probleem zijn. Wij telen tomaten gewoon in de vollegrond, dus in de grond die er gewoon van nature ligt. En dat is hier kleigrond die we in de afgelopen 20 jaar elk jaar wat hebben verbeterd door oude stalmest en zelfgemaakte compost toe te voegen en onder te spitten. En dat gaat hier altijd goed. Misschien kan iemand anders die je vraag leest zijn/of haar ervaringen met bemeste tuinaarde voor tomatenteelt vertellen.

groetjes,
Diana

Cheryl Zaaijer 1 mei 2015 om 20:09

Hoi Diana,

Ik was laatst opzoek naar een paar laag blijvende peper, paprika, tomaten en aubergine soorten. Die vond ik bij de database van uw site, alleen zijn sommige niet op internet te vinden. Bijvoorbeeld Jip en Janneke en Pukkie (aubergine). En ik zou graag willen weten waar u de zaden van al uw soorten koopt? Ik weet dat u van uw eigen planten zaden oogst, maar u moest toch met gekochte zaden beginnen?
Alvast bedankt!

Diana 2 mei 2015 om 07:48

Hallo Cheryl,

Tomaat Jip en Janneke heb ik van iemand gekregen, ik meen dat die zaden vroeger door de Hema werden verkocht, maar of dat nu nog zo is durf ik niet te zeggen.
De aubergine Pukkie (en trouwens ook Ukkie) heb ik gekocht bij http://www.denieuwetuin.be, erg leuke webwinkel van bijzondere soorten tomaten, pepers, kruiden, boontjes, basilicum, etc., etc.. En verder komen mijn zaden overal en nergens vandaan, soms gekocht, soms geruild, etc.. Google eens op namen als Thompson & Morgan (Engeland), Graines de Baumaux (Frankrijk), Baker Creek (Amerika), voor leuke en bijzondere soorten zaden. En zelf heb ik dit jaar weer 2 lage soorten tomaten en o.a. de minipeperplant Masquerade, ik hoop daar genoeg zaden van te oogsten voor in mijn zadenlijst (die rond half november hopelijk weer op de website komt te staan).

Ukkie en Pukkie van De Nieuwe Tuin zijn in ieder geval erg leuk, en ik ben altijd tevreden over de snelheid van leveren, etc.. En zij hebben ook dwergtomaten, en kleine paprikaplanten als Mini Bell, etc..

groetjes,
Diana

Cilia 2 mei 2015 om 10:06

Wat ook een leuke webwinkel voor zaden is: http://www.seedaholic.com in Ierland.
Ze leveren erg snel, binnen een week heb ik de zaden al in huis en met een uitgebreide beschrijving erbij van de planten of kruiden. Ze hebben ook erg veel organic zaden. Dat probeer ik zelf zo veel mogelijk te kopen. Je kan gemakkelijk via bijv. Paypal betalen.

Cheryl Zaaijet 2 mei 2015 om 20:41

Heel erg bedankt Diana en Cilia ik ben benieuwd naar de soorten!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!