2 dagen later…..

…… en spierpijn, en ongelooflijk vuile handen (van potgrond) die ik nooit meer schoon lijk te kunnen krijgen……

Nog even voor alle duidelijkheid; Zo was het vrijdag in kas 2:

Kas vol met zaaisels

En zo was het eind van deze middag:

Kas 2 na het uitplanten

Afgelopen vrijdag, kas 3:

Kas 3 voor het uitplanten

En dezelfde kas 2 dagen later, aan het eind van deze middag:

Kas 3 na het uitplanten

En zo dus de afgelopen 3 dagen ruim 100 tomatenplanten en ruim 50 paprika- en peperplanten geplant. En zijn we dan nu klaar? Nee, natuurlijk niet. Want de grote bakken hebben we leeg gemaakt en alle zaailingen die nog kiemen, groeien en wachten in kleinere bakken gezet, zodat ze tussen de geplante tomatenzaailingen, etc. in kunnen staan.

Alles uitgeplant volgens mijn planning (want zonder die planning en indeling zou het echt chaos zijn). Voor wie het nog wil weten, links en rechts van het hoofdpad heb ik iets meer dan 1 meter ruimte. Daar staan tomatenzaailingen, pepers, paprika’s en aubergines op 40 centimeter afstand in de rij, en de rijen staan op een afstand van 55 centimeter van elkaar (en dat is voor mij krap maar net genoeg om er tussen te kunnen staan wanneer de planten groter zijn en er getikt, gediefd, getopt en blad verwijderd moet worden.

Op de 3e foto kun je aan de rechterkant de tomatenzaailingen zien, ondanks de koude nachten maar dankzij de warme zon van de afgelopen 2 weken zijn ze toch nog prima gegroeid. De meesten zagen er voor het planten zo uit:

Tomaat Isis voor dieven

Ik heb er voor alle duidelijkheid even 2 pijltjes in getekend, de 2 blauwe pijltjes geven de diefjes aan die er gelijk al uit mogen (mits het een stamtomaat is en dit is de Isis Candy en dat is een stamtomaat). De beste manier om te leren dieven is volgens mij nog steeds om vroeg te beginnen, want ze zijn nu nog zo gemakkelijk te herkennen.

Zo ziet dezelfde zaailing eruit na het verwijderen van de diefjes:

Tomaat Isis Candy na dievenJe kunt gelijk zien wat ik waar weg heb gehaald. Als de planten nog zo jong zijn gaat dat heel gemakkelijk met je duim en wijsvinger, de sappige stengels breek je heel gemakkelijk af. Als planten veel groter en ouder zijn is het vaak handiger er een knipschaar of mesje voor te gebruiken. Wist je trouwens dat de dieven van tomaten heel gemakkelijk te stekken zijn? Je kunt daar beter wel iets grotere dieven voor gebruiken (dus ze nog 1 of 2 weekjes laten groeien). Ik heb er vorig jaar eens iets over geschreven: Tomaten stekken.

En dan nu……. zijn we net wakker :-). Na al het harde werken met glaasje wijn op de bank geploft en langzaam ingedut. Leeftijd. Morgen verplichtingen, maar woensdag gaan we naar de tuin om buiten zaailingen die groot genoeg zijn uit te planten. En dat zijn er ook nog heel wat:

Krootjes gekiemd

Zoals 150 gekiemde krootjes, maar ook spitskool, knolvenkel, veel eenjarigen, etc. En verspenen wat gekiemd is. En bonen zaaien, en opnieuw citroenkoriander zaaien, want die zijn volledig opgevreten door slakken (langs de slootkant uitgeplant, het was ook bijna vragen om ellende).

Tot slot nog 1 foto van de courgettes en pompoenen:

Potten op courgetteplanten tegen vorst

Er komt een koude nacht aan, tot rond het vriespunt. Voor de tomaten en pepers ben ik niet bang meer, de grond in de kas is al ruim 12 graden warm dus zal de grond wat warmte afstaan aan de koude lucht. Maar voor de jonge courgette- en pompoenplanten ben ik toch wat huiverig. En dus aan het einde van de middag grote lege potten ondersteboven over de courgette- en pompoenplanten gezet. In de namiddagzon warmt het onder de potten nog flink op (en de potten en planten en grond ook), en ik hoop dat de zaailingen daar komende nacht nog van kunnen profiteren…….. al scheelt het maar 2 graden, kan net genoeg zijn. Overmorgen gaan de potten er weer vanaf, want daarna worden de nachten weer warmer.

En zo puzzelen we tot ijsheiligen (12 mei) nog even door, elke dag het weerbericht goed in de gaten houden, en daar waar nodig kijken of we met wat vliesdoek, een pot of wat dan ook, zaailingen kunnen helpen tegen de laatste speldenprikken van de winter.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
miep

Wat een werk wat een werk.
en een duidelijke uitleg bedankt.
Hier sloeg gister de stress toe. Vries punt min 5 had ik gehoord op de radio.
Dus alles wat nog los stond in de kas gauw binnen gezet. En ze mogen straks weer de kas in.
van mij mag het mooi weer worden en blijven. Courgette moeten nodig in de tuin.
en de pompoen groeit ook uit zijn potje.
maar misschien is jou idee top. Gewoon een pot er overheen zetten.
heb je die er overdag ook over staan ,
of kan ik rond 9 uur s ochtend de potten er af halen en rond 4 a 5 er weer overheen.
groetjes miep

Pedro

Ziet er goed uit allemaal! Wat een werk, maar zo te zien een top organisatie.

Zelf ook druk bezig geweest, de kas is vorige week gearriveerd en is gisteren na een paar dagen hard werken feestelijk geopend 🙂 De tomaten, paprika’s pepers en aubergines staan al te acclimatiseren in hun potjes en mogen over enkele dagen de grond of een grotere pot in. Vannacht meteen een koude nacht gehad maar gelukkig had ik de stroom ook al geregeld en heeft het ventilatorkacheltje alles mooi op temperatuur gehouden, zo’n 8-9 graden Celcius.

Nu begint het echt leuke werk, inrichten en vooral genieten. Ook heb ik een voliere omgebouwd tot open kas, polycarbonaat op het dak en de zijkant en gaas aan de voorkant, dit wordt mijn luxe tomaten afdak.

Nu maar hopen op het mooie weer!

kim

Hier heeft het vannacht 9 graden gevroren! Er staat dus nog niks in mijn kas,(koude) , dus echt nog even wachten…en ondertussen word mijn huis een bushbush. De planten hebben het warm….dat dan weer wel : )

kim

Hoi Diana, bij mij staat nog steeds niks in kas, het is echt te koud denk ik. Mijn tomaten groeien heel erg goed en de eerste bloemtros zitten erin! Nu vraag ik me af. De tomaten, allemaal lijken zich nu te gaan splitsen in 2 takken. Ik denk dat ik er 1 weg moet halen, en dat diegene zijn waar geen tros aanzit, maar daar lijkt ook iets van een tros in re komen? Wel weg halen? Kan hier jammer genoeg gern foto plaatsen. Ik hoor graag! Of van iemand anders.

kim

Ja, dat leek er inderdaad op, en zodoende wist ik dat ik er 1 noest verwijderen. Dat heb ik inmiddels gedaan! Anders raak ik het overzicht helemaal kwijt. Dank voor de hulp!

Hetty Wijman-Velthuis

Ja, die – 9 graden was wel een toppertje naar beneden dus. Hier ook zo koud, aardappels onder vliesdoek en bobbeltjesplastic maar ietsje schade is toch wel geleden zo te zien. Het mag van mij voorbij zijn met vorst en ik denk alle tuinders met mij. Diana weer een mooi verslag, ik ga einde deze week tomaten in de kas zetten, het wachten is nog op het schermdoek. Ze zien er prima uit en wachten op hun vaste plekje. De woelmuizenplaag ben ik aan het bestrijden met carbid, dit lijkt tot nu goed te werken……………ik probeer nog maar niet te vroeg te juichen. Ik houd je/jullie op de hoogte. PS de kas van P. van Wijk is echt een aanrader.

Miranda

Hier was het vannacht -10 graden en mijn komkommers en tomaten in de kas hebben het niet overleefd. Dat was flink balen. Kijk 1 keer niet naar het weerbericht, is het direct mis. Als ik de tomaten nu direct opnieuw zaai, ben ik dan nog op tijd?

Renée van Esch

O….lees nu pas terug bij de reacties.
Hier het zelfde gebeurd…en ook hetzelfde gevraagd…heb ik nu tijd

Snik…

Christa

Wow, -10! Ik denk niet dat we dat gehaald hebben in de Betuwe. Maar ik had (en heb) niets afgedekt. Toch stonden sla en raapstelen er nog patent bij vandaag. Duimen dat het zo blijft. Ben toch wel bang geworden voor de kruisbessen en de aardbeien…
De aardappels zitten nog allemaal onder het stro, behalve drie bakjes poters in de kas. Hoop maar dat die het vannacht ook overleven…

Renée van Esch

Snik…..en toen kwam die koude nacht (hier min 6) en door mijn slechte gezondheid is het helemaal aan mij voorbij gegaan. Gevolg…drama, al mijn paprika en peper zaailingen hangen er slap bij. Net spinazie die net uit de wok komen…..
Kijken hie ik er morgen voor sta…..heb ik nig tijd om alles opnieuw te zaaien ?

Alvast bedankt voor je reactie

Renée

Renée van Esch

Dank voor je lieve reactie Diana,
Ik heb vandaag alle zaailingen bekeken en zonodig geknipt.
Het ziet er niet uit zo, maar geef ze graag nog een kans(je)

miep

Hier zijn de aardappelen helemaal kapot gegaan. En zal straks kijken wat vandaag de schade is.
zal vandaag de nieuwe aardappelen in pot zetten.
Gr miep

miep

Ja loof was al 20 cm.
en probeer dit jaar op die manier van die zakken dan stapelen.
En ik had ze mooi in speciekuip.
maar ja alles binnen gehaald behalve de Doe.
Heb al nieuwe gekocht. Moet ze eerst weer even op kweken.

Pedro

Ook afgelopen nacht weer flink koud geweest, ik hoop dat de meesten goede maatregelen hebben kunnen treffen tegen de vorst. Bij jou alles in de kas nog alles in orde Diana? Het zou een kleine ramp zijn als na al dat werk je zaailingen en plantjes bevroren zijn.

Sterkte voor degene die opnieuw moeten beginnen met hun paprika’s, pepers en tomaten. Het blijft een gok om alles vroeg naar buiten of in de koude kas te zetten. De natuur is niet te voorspellen.
Ik ben blij met mijn ventilator kacheltje in de kas, dan maar een paar euro stroom verbruik voor die paar koude nachten. De voorspellingen voor later deze week zijn gelukkig weer beter.

Wendy

Hoi Diana,

Dit is mijn eerste seizoen. Ik heb al veel van je geleerd. Wat staat er veel nuttige informatie op je site, daar kan geen boek tegen op wat mij betreft dan.
Ik heb alleen een vraag. Ik heb binnen diverse tomaten, paprika’s, komkommers, aubergines en courgette voor gezaaid. Ik heb een houten kweekkas en een tuinkas van de lidl. Kan ik de zaailingen direct vanuit huis in de kweekkas en tuinkas zetten? Alvast bedankt voor je advies.

Simone

Hallo Diana , bij ons is al het aardappelloof bevroren ongeveer 10 cm hoog was het maar de ervaring leert dat er wel weer nieuw loof boven komt.
Ha, ha zo makkelijk is het leven niet van een tuinder, alle andijvie en raapstelen weg door de slakken , bladrandkevers in de bonen , 1e tomaten zaaisel mislukt enz. In Groningen zeggen we nait soezen, kop d,r veur , rustig doorgaan dus
Met optimistische groet Simone.

Mayra

hier niet gevroren gelukkig, want ik had afgelopen vrijdag al mijn mais uitgeplant. Vanavond maar even afdekken.

Mayra

pff, ik zal blij zijn als het zo is, en dan is mijn moestuin nog wel aan huis… dus eigenlijk heb ik niets te zeuren over sjouwen enzo

Michelle

Hallo.
Is er iemand die mij misschien verder kan helpen. Mijn courgette planten heb ik nog binnen staan en de wat oudere bladeren worden gelig met vlekjes (een beetje transparant) en sterven af. Nu viel me op dat er op de onderkant van de bladeren allemaal zwarte puntjes zitten.
Wat is dit en wat kan ik daar het beste tegen doen?

Ik ben bang dat mijn courgette planten het niet gaan overleven als ik het zo laat 🙁

Groetjes Michelle

Janneke

Hallo Diana,
Ik heb een vraag over m’n jonge tomatenplantjes (money maker), ze staan nog in 9 cm potjes in de kas, bij verschillende wordt het onderste eerste blad (niet de zaadblaadjes, die heb ik er al afgehaald) een soort roodkleurig, zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van het blad (daar zie je het erger), het blad ziet er gewoon niet zo fris uit, het krult ook een ietsje naar binnen, ik heb er wel een foto van maar weet niet of ik die kan/mag mailen naar je. Weet jij wat het is en wat ik er aan kan doen? B.v.d.
Janneke

Marianne

Hier in Zeeland valt het gelukkig mee met de vorst.
En in de kas gaat het allemaal prima met de tomaten- paprika- en peperplantjes.

Ik heb wel een vraagje:
in de moestuin hebben we nu verhoogde bedden gemaakt met oude dakpannen.
Als onderste laag heb ik extra houtsnippers gelegd (zelf oude takken door de hakselaar gehaald).
Daarop de aarde (kleigrond) vermengd met compost uit onze eigen compostbakken.
Maar nu komt mijn zaaigoed helemaal niet op!
Ik vraag me af of ik wel genoeg aarde heb, of de verhoudingen wel kloppen.
En zo niet, met welke aarde kan ik het dan het beste bijvullen?
Iemand tips??
Alvast bedankt!

Marianne

Hoi Diana,

Bedankt voor je reactie!

Helaas heb ik dat deel van de compost niet goed onthouden 🙁
Want aantal jaar geleden kwam ik veel op jullie site voor allerhande info.

De bakken zijn 1,5 bij 2,5 meter en 2 bij 2,5 meter.
De hoogte is ca. 30 cm en het is nog niet tot de rand gevuld.
Bij 1 bak heb ik zeker nog 10 cm over.
Het is geen aparte bak, de dakpannen hebben we als omheining in de aarde gezet.
De bodem is ook gewone klei met daarop de houtsnippers.
Dat is geen dikke laag hoor, hooguit 2 cm.
En daarop dan de compost met aarde.

Toevallig had ik ook worteltjes gezaaid 😉
En een rijtje snijbiet.
Niets afgedekt, want het is hier niet zo koud.
Maar het was wel droog en we zijn ook nog een week weggeweest toen het hier vrij warm was.
Ik heb nu als test wat rucola gezaaid, om te kijken of deze opkomt. Want die doet het in principe altijd en overal.
In de andere bak had ik andijvieplantjes uitgeplant.
2 van de 5 hebben het niet overleefd.

Kan ik nu beter alles er uit halen en de snippers zoveel mogelijk verwijderen?
En dan extra tuingrond erbij doen??

Groetjes!

Marianne

Bedankt Diana voor je tips!
Omdat er nu nog niet veel instaat, wil ik het er toch zoveel mogelijk uitscheppen.
En dan nog tot de rand bijvullen met grond,
Eens even kijken waar ik hier goede tuingrond vandaan kan halen.

Oh, nog 1 vraagje: welke grond kan ik het beste in de kas gebruiken voor de tomaten en paprika’s?
Ik gebruik meestal zakken bemeste tuinaarde en 1x in de 3 jaar vervang ik dat grotendeels.
Nu heb ik er ook al wat compost opgegooid.
De tomaten wil ik er komend weekend inzetten.

Cheryl Zaaijer

Hoi Diana,

Ik was laatst opzoek naar een paar laag blijvende peper, paprika, tomaten en aubergine soorten. Die vond ik bij de database van uw site, alleen zijn sommige niet op internet te vinden. Bijvoorbeeld Jip en Janneke en Pukkie (aubergine). En ik zou graag willen weten waar u de zaden van al uw soorten koopt? Ik weet dat u van uw eigen planten zaden oogst, maar u moest toch met gekochte zaden beginnen?
Alvast bedankt!

Cilia

Wat ook een leuke webwinkel voor zaden is: http://www.seedaholic.com in Ierland.
Ze leveren erg snel, binnen een week heb ik de zaden al in huis en met een uitgebreide beschrijving erbij van de planten of kruiden. Ze hebben ook erg veel organic zaden. Dat probeer ik zelf zo veel mogelijk te kopen. Je kan gemakkelijk via bijv. Paypal betalen.

Cheryl Zaaijet

Heel erg bedankt Diana en Cilia ik ben benieuwd naar de soorten!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties