Voor en na

Peultje Shiraz uitgeplantWat jammer dat de lente weer vertrekt. Het was gisteren heerlijk, zelfs tijdens tuinwerk te warm voor een jas. En dat vonden wij niet alleen. Vogels fluiten, zijn al nestjes aan het maken. Veel meer mensen op de volkstuin dan anders, allemaal al druk aan het harken, zaaien en noem maar op.

Maar volgens alle weerberichten komt er toch echt weer een periode aan met flink wat vorst. En daar houden we natuurlijk dan toch rekening mee in de tuin. Eigenlijk wilden we morgen aardappelen poten, dat stellen we maar uit. De pootuitjes gaan wel morgen de grond in, die kunnen ook best wat vorst hebben, maar de rode plantuitjes en de zaai-uien die groot genoeg zijn om uit te planten moeten toch ook maar wachten. We hebben wel al de tuinbonen, peultjes en sugar snaps uitgeplant (de foto is van de peul Shiraz (een donkerpaars peultje), uiteraard wel gelijk voorzien van een hekwerk om te klimmen en een net om ze te beschermen tegen vogelvraat).

Volkstuin half februari 2013En verder zijn we zo links al wat aan het zaaien (wat radijs buiten en in de kas, wat spinazie in de kas, zilveruitjes buiten, sjalotten uitgeplant, en uiteraard van alles aan het voorzaaien, in de kas en in huis). Maar nu het weer koud wordt lijkt het alsof alles een beetje op laag pitje staat; nog maar even niet de mest van de rabarber halen, ze beschermt haar nu nog even tegen de komende vorst. Nog maar even niet het dode blad van planten wegknippen, nog maar niet de rozenstruiken snoeien. Allemaal maar even wachten tot na de komende vorst.

Als je echter foto’s bekijkt van 2 weken geleden en van nu, dan zijn er toch al best grote verschillen. De bovenste foto van de tuin is 2 weken geleden. Donker, gespit, grote plakken grond, en verder nog alles kaal en leeg. Bij de plank zie je iets wat groen lijkt, dat zijn de knoflookplantjes.

Volkstuin 1 maart 2013En 2 weken later ziet het er dan zo uit. Er lijkt niet heel veel verschil, maar als je goed kijkt is het zowiezo al lichter op de foto (dankzij af en toe een waterig zonnetje op woensdag), alles is geharkt, en ligt klaar voor het komend teeltjaar. De knoflookplantjes in de verte lijken al iets groener. Erachter zie je nu een blauw net, dat is het net dat ter bescherming over de tuinbonen hangt. Helemaal rechts zie je witte stokjes, dat is om de plaats aan te geven van de geplantte sjalotten (we gebruiken er in 30 cm grote stukken gezaagde elektriciteitsbuis voor, kun je wel 20 jaar lang hergebruiken).

Al met al ziet het er al vriendelijker uit, en al is alles nog leeg, in ons hoofd is het al vol gepland (en geplant :-)). het vruchtwisselingschema is klaar en we weten al waar de bietjes komen, waar de vroege aardappelen, de worteltjes, etc.

En we zijn ook druk met opruimen. In de herfst is het best nog netjes in de kas, maar in de loop van de herfst en winter hoopt het er nogal in op. Alles wat we in de winter op de tuin vinden, “zet maar even in de kas”. En dan staat ze vanzelf vol, met kratjes, potten, stoelen, netten, stokken, gereedschap en noem maar op.

Kas 3 overzicht 28 februari 2013Gelukkig hebben we 3 kassen, in de andere 2 kassen zijn de radijs, spinazie, rucola, etc. gezaaid. Kas 3 (de laatste kas die we hebben gezet, vandaar de naam die ze heeft gekregen) is altijd de verzamelplaats voor ‘spullen’.

Zoals je op de foto’s kunt zien begint kas 3 er in 2 weken tijd ook al weer een stuk beter uit te zien. Eerst stonden de weeuwenteelt bloemkoolplanten tussen de tonnen en bakken en stokken in, nu krijgen ze meer licht, de grond is wat opengetrokken, dus ook meer lucht. We kunnen ze nu weer water geven, ze hebben wat kalk gehad en volgende week krijgen ze wat koemestkorrels.

Kas 3 overzicht 1 maart 2013Links zie je ook weer witte stokjes, daar heb ik nog 3 rijtjes spinazie gezaaid. En verder staan er rechts nog wat kleine plantjes die de winter in de kas hebben doogebracht en overleefd. De komende weken worden die buiten uitgeplant en gaat de kas zich vullen met bakken met zaailingen. En gaan we de stokken voor tomaten, pepers, komkommers, etc. alvast uitzetten. Nog even door de kou van de komende dagen heen (ach, voor mij wel weer even mooi tijd om de tomatendatabase te gaan maken), eind volgende week wordt het hopelijk weer wat warmer en kunnen we dan echt heel veel gaan doen in de tuin.

Nog even een belangrijke mededeling: vanaf 8 maart (vrijdag) begint Gardener’s World weer, het leukste tuinprogramma op tv (vind ik): BBC 2, van 21.00 tot 21.30 uur.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
marjo koenders

voor het eerst je site bezocht. Indrukwekkend!
Maar, waar andere sites je vooral willen verkopen, kan ik bij jou nergens vinden hoe ik zaadjes kan bestellen. Dus als je mij een mailtje zou willen sturen hierover, graag! Heb overigens al wel genoten van je producten via de zaadjes van mijn schoonzus!

Groet Marjo

claudia boonstra

Heerlijk hé, dat lente gevoel van de afgelopen dagen !
Ik had even een vraagje : ik had al verschillende zaadjes voorgezaaid wat allemaal al mooi is opgekomen, ze zijn al een paar dagen naar buiten om af te harden, maar nu komt er vorst 🙁 moet ik alles steeds naar binnen halen ? (ze hebben het daglicht al echt nodig, ze zijn aardig spillig) of kunnen ze onder een plastic platte kas… komt de vorst daar niet in ?
Hoor graag van je…

Bozo

Ja, dat blijft idd een afweging.
Ik heb ook slaplanten en koolplanten en zomerprei in de koude kas staan om af te harden.
Moet ik dat allemaal weer terughalen?
Ik zou ook nog graag wat peulen en doperwten op de koude grond willen zaaien, zou dat kunnen of kan ik beter wachten tot na die kou?

Bozo

Dank voor je tips Diana!
Het afgelopen jaar was mijn 1e tuinjaar en mede dankzij jouw site en tips was het een best jaar!
Zeer gewaardeerd!
Ik laat mijn zaailingen dan ook nog even staan en mocht het idd zo extreem koud worden haal ik de sla wel weer eventjes naar huis.
Het zaaien van de peulen en doperwten zal ik na de vorst doen, net wat je zegt, het zal door de kou echt niet veel uitmaken wat betreft kiemtijd!
Nogmaals dank voor de tips!

Sanne

Hallo Diana,
Complimenten voor je website! Sinds januari heb ik een moestuin toegewezen gekregen. En elke dag kijk ik wel even op je site voor informatie en om te kijken wat je al zaait en plant. Nu heb ik vraagje over je foto/peulen:
* Ik kan niet goed op de foto zien of je de peulen nu aan twee kanten van het klimgaas hebt geplant of aan één kant.
groetjes, Sanne

Nick

brrrrr, ik had de vroege aardappelen al onder het zand gepropt, maar dat moet vast wel goed gaan, misschien maar ff een zeiltje overheen gooien…… komt een heel pak sneeuw zondag en dan heb ik een vrije dag…. hopelijk wordt het nog aangenaam jassen weer en kan ik onder de schuurkap hekjes maken met tuinnetten tegen de konijnen van de bosrand…. ze vonden me 5 aangekochten aardbeieplantjes te lekker om te laten staan en me eigen kweek lieten ze staan…. hopelijk schieten ze nog door….

Enig idee of lege flessen hier tegen helpen? Ik dacht altijd dat dit alleen tegen mollen was…..

Mooi tuintje, maar die kas is een rommeltje… ik mis daar een oppottafel/kast voor je rommel 🙂

nick

dan heb ik een geluk dat ik in limburg woon…. hier gaat het meevallen…. hopelijk….

Gonnie

Hallo Diana,

Heerlijk om de web-site te volgen. Iedereen die de kriebels heeft en zich echt nog moet inhouden in de tuin.
Thuis begint het bij mij ook een plantenkweek te worden, aangezien de zon op het zuiden het beste vanuit de tuindeur is, staat mijn woonkamer er vol van.
Zometeen de sjalotten gaan uitplanten, dit volgens schema van de kosmos.

Tja en na een winter opslag ligt je hele kasje inderdaad vol spullen, maar dat komt allemaal weer goed.

Doei

johan

Ja , zeker jammer dat het nu wat kouder is …. heb je kusje over de schutting gezaaid maar is inderdaad een lastige kiemer… ik geef nog niet op !!
kunnen tuinbonen wel wat kou/vorst hebben?

Inge Wendrich

Hallo Diane,
Wat Leuk om weer je gezellige Site te Bezoeken. Ik ben sinds een weekje weer terug in Nederland, en viel gelijk in de boter, Wat een Lekker weertje.
Dus gelijk weer je Site bezocht, en ook gelijk aan het zaaien begonnen.
Al weer lekker op de tuin aan het spitten geweest en dergelijk, maar nog
Niets gepoot of buiten gezaaid en daar wacht ik nu nog maar even mee
I..v.m. de kou.
Diane, ik heb een vraagje, moet de kas ook geheel gespit en bemest worden? De grond is nu erg hard, zou ik die eerst goed nat moeten maken?
Of kan ik die los proberen te harken en dan wat nieuwe aarde en wat compost op doen? Bij ons op de volkstuin is het water nog niet aangesloten.
Wij hebben zware kleigrond, moet ik dit dan met kalk bewerken
Ik wacht maar af, je hebt het wel erg druk denk ik, maar het wordt wel gewaardeerd geloof ik. Nou Diane b.v.d
Groetjes…..Inge.

Inge Wendrich

Hallo Diana, ik heb geen E-mail adres van je, of ik kan het niet vinden.
Allereerst bedankt voor je tips, we gaan het zeker uitproberen . Graag wil ik ook wat zaden bij je bestellen, mits voorradig een sperzieboon
Laag 1 x
Stoksperzieboon 1 x gewoon een lekker boontje
Peper: 1 x ring of fire
1 x mini Bell
1 x lollepop tomaat
Is er misschien nog een lekker snoeptomatenras
Speciaal lekker zoet, voor kinderen??
1 x. Koriander confetti
Bloem: 1 x Rudbecka green Wizzard
Ik hoor wel als ik het soms anders moet bestellen, maar ik kan dit niet zo gauw ontdekken
Groetjes, Inge.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties