Tijd voor de website

Dit wordt echt een heel kort tuindagboekje. Want zoals al dagen wordt aangekondigd, is het al voelbaar kouder. En dan gaat het de komende dagen vriezen, en ik hoor iets over sneeuw. Het is natuurlijk ook pas 10 maart, maar we werden afgelopen week zo verwend door het heerlijk lenteweer, dat dit nu wel een tegenvaller is.

Het tuinieren staat daarmee op een laag pitje. En op zich is dat ook niet zo erg, want nu tijd voor het bijwerken van de website. Iedereen nog heel hartelijk dank voor de feedback over de tomatendatabase! Leuk dat er zo meegedacht wordt!

En nu dus endelijk tijd voor de tomatendatabase. Ik heb uiteindelijk besloten ze te verdelen over 2 pagina’s (zodat ze per pagina niet al te groot/lang worden en het goed te doen bijft om op alfabet te zoeken). Iemand wil me ook helpen om de lange rij in 2 of 3 kolommen te zetten, maar hoe dat werkt weet ik niet, en dat is voor later zorg, eerst maar alle tomaten erin zetten.

Pagina 1 is klaar, er staan 137 tomaten in (en komend najaar komen er daar uiteraard weer nieuwe rassen bij): Tomatendatabase A tot en met L.

Met de tweede pagina (vind je in het dropdownmenu onder Database, naast Tomatendatabase, met de naam Tomatendatabase 2) ben ik gisteren begonnen, ik hoop er de komende dagen/weken ongeveer eenzelfde hoeveelheid tomaten in te zetten, en dan rassen die beginnen met de letters M tot en met Z.

Zadenkamer 1Tot zover over de website. Vandaag alvast even de emmer gepakt, die ga ik straks vullen met heet water en daarin ga ik de potjes die ik deze week nodig heb even leggen (zodat slakjes, eitjes, etc. daar niet levend uitkomen). Want bijna alle tomaten zijn gekiemd en moeten deze week wel vanuit de tray in P9-potjes worden verpot. En een aantal bloemen zijn gekiemd en al zover dat ook zij een 9 centimeter-potje in mogen.

En dus moeten we ook een stellage in huis gaan maken, waar ik naast de 55 peperzaailingen een kleine 150 tomatenzaailingen kwijt kan, en alle bloemen die eraan komen. Op de 2 foto’s zie je hoe onze slaapkamers er vanaf nu zo ongeveer uit gaan zien. De foto’s zijn van 5 maart vorig jaar, ik zou bijna denken dat ik achter loop, want zover ben ik nu nog niet (of ben ik wat verstandiger geworden en eindelijk eens wat later gezaaid :-)).Zaaibakken binnen

Toch, over een week ziet het er wel weer uit als op de foto’s. En daar heb ik het dan toch ook druk mee, alles water geven, zorgen dat elke zaailing evenveel aandacht krijg. We hebben 2 kamers op het Zuid-Westen, 1 daarvan verwarmd, 1 onverwarmd. En 1 kamer op het Noord-Oosten. En dus loop ik veel heen en weer met zaailingen die groot genoeg zijn om naar de onverwarmde kamer te gaan. Maar ook zaailingen die het daar niet goed blijken te doen en dan weer terug moeten naar de warme kamer.

Over het algemeen staan de pepers en bloemen nu op de warme kamer, de tomaten op de koele kamer, en op de koude kamer op het Noord-Oosten staan nu de Yacon, Crosne en de pootaardappelen (die al mooi zijn uitgelopen en best de grond in zouden kunnen, maar even wachten tot de vorst voorbij is).

Komende week dus verpotten, heel veel verpotten. En heel veel zaaien en dan vooral éénjarigen en wat algemene groenten (van knolselderij tot rode kool, kruiden, etc.).

Maar vandaag nog even proberen zoveel mogelijk tomaten in de database te zetten.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
aletta

je zult wel verlangen naar een soort schuur/ werkplaats zoals carol klein heeft. dank voor je leuke verslagen die je met ons deelt

meatfreak

Balen dit weer hé, Diana. Wilde eigenlijk mijn tunnel gaan opzetten maar met de vorst is de grond weer opnieuw bevroren. Is toch te hopen dat deze weer ontdooit is voordat het mei wordt. Hoe staat het verder met de peperzaailingen? Heb zelf pas 2 weken geleden gezaaid ivm drukte maar ze groeien alweer erg hard en met een ontkiemingspercentage van 88% mag ik niet klagen. Veel succes met de database en hoop dat de peperdatabase ook weer terug komt.

Robert

De folie over de tunnel spannen zou ik zeker niet met koud weer doen. Daar kan je beter mee wachten tot het een graad of 20 is om de folie mooi strak gespannen te krijgen. Met vorst krijg je de grondankers zeker niet de grond in, hopen op snel warmer weer.

meatfreak

Nee klopt dit heb ik vorig jaar ook pas eind mei gedaan toen het warmer was om die reden. Maar de folie spannen is op een middagje gebeurd met z’n 2’n. Die ankers graven en opzetten is wat meer werk, zijn 11 bogen en dan 2 deuren. Mijn pepers en tomaten zullen er blij mee zijn 🙂

Annemiek

Haha herkenbaar, dat geloop met die zaailingen, van de ene kamer naar de andere….vandaag de sla, peulen en lente ui maar weer van de koude muurkas naar mijn praktijk (10 graden minimaal) verhuisd, tot na de vorst.

Robert

Ik ben volgens mij de enige die even geen probleem met de vorst heefd.
Vorige week is de grond van de nieuwe moestuin machinaal gespit en wat vorst om de grotere stukken grond kapot te vriezen kan geen kwaad.
Daar in tegen wel weer het zaaigoed in de oude tunnelkas goed afgedekt met een dubbele laag vliesdoek.

spaarmoeder

Ik ben hier ook druk in de weer. Het neemt allemaal wel veel ruimte in.
Ik vind het prachtig dat je zoveel soorten er op na houdt. Ik probeer hier maar twee soorten tomaten te laten groeien. Vorig jaar had ik bizar veel tomaten en hoop dit jaar ook op een goede oogst.
Succes met alles!

michiel

Ik had ook al enkele plantjes en zaailingen in de tunnel staan (een glazen kas zit er bij mij nog niet in ik ben 15 dus ik kan nog niet veel investeren) maar ik heb mijn plantjes en zaailingen afgedekt met in dikke laag stro dat hebben we toch genoeg(k’woon op een boerderij) en ik heb tot nu nog geen schade ondervonden en hopelijk komt die er niet ook!

Nick

hey hey,

kun je als HTML plakken? Dan maak ik 3 rijtjes voor je.

groetjes
Nick

johan

Super dat ik op de valreep nog even wat tomaten zaden bij je kan bestellen, vrijdagavond gaan alle soorten in de grond en hopelijk kiemen ze net zo goed als de paprika’s die nu hun 2de bladpaar al krijgen….. en nu maar hopen op voorjaar !!

kaatje

hoi diana wat een mooie site als ik jou niet had bakte ik erniks van heb een vraag zaai je tomaaten het zelfde als pepers en als de pepers zyn ontkiemd en in de aarde gezet zyn gaan ze dan terug in de warmte bak of erbuiten wens je een heel mooi tuinjaar kaatje

Angelika

Hallo Diana,

Ik zag jouw reactie over de tomaten en dat je die dus redelijk koud zet (in ieder geval niet in een warme huiskamer). Geldt dat dan ook voor aubergines? Of staan die net als pepers en paprika’s graag wat warmer?

Groetjes
Angelika

Gebke Verhoeven

Hallo Diana,

Zou je even contact met mij op willen nemen. Ik ben journalist voor het magazine gezondNU en erg geïnteresseerd in je site.

Groeten,
Gebke Verhoeven
redactie gezondNU

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties