Ongeduldig

Tomatenzaailingen in trayNou, nu ben ik wel klaar met dat koude weer 🙂 Al mogen wij niet klagen hoor, hier geen sneeuw of andere ongemakken, 2 dagen mooi weer, alleen de temperatuur en de wind maken het ijzig koud. En dus tuinieren we alleen binnen.

Vol ongeduld, want de tomaten zijn op 4 soorten na allemaal gekiemd, en ze groeien de tray uit. Ik heb me voorgenomen me nu aan de kosmosagenda te houden en vrijdag gaan ze de potjes in. Op de foto kun je al zien dat ze al wat de hoogte in willen groeien. Is nu nog niet erg, al had ik ze dus een dag of drie geleden wel over willen zetten, 2 dagen lang de hele dag de zon op het raam heeft ze goed geholpen 🙂

Potjes klaar op te gaan verpottenAls we ze vrijdag over gaan zetten planten we ze gewoon een derde dieper dan ze nu staan. En dan gaan ze gelijk weer naar een nog wat koudere kamer. Ondertussen is alles klaar voor vrijdag, want dat wordt nog wel een projectje op zich, bij elkaar zijn het 157 zaailingen die overgezet gaan worden. We hebben de potjes al klaar, even in heet water gelegd en daarna gevuld met een mengsel van potgrond, brekerzand en cocopeat. En ze staan nu in huis alvast wat op te warmen, dan hoeven de zaailingen vrijdag niet in al te koude grond worden uitgeplant.

 

Peperzaailingen op 13 maart 2013Op de warme kamer staan de pepers (niet heel warm, maar wel in een raamkozijn op het Zuidwesten, de kamer is licht verwarmd doordat de schoorsteen van de kachel er doorheen loopt). En daar doen ze het best goed. Jammer dat in de nachten het raam wel veel kou afstraalt, door de vorst. We doen ‘s avonds het gordijn dicht zodra het donker wordt, dat houdt wellicht wat kou tegen. In ieder geval gaat het best goed met ze, ook zij wachten op wat warmer weer.

In ieder geval lijkt het komend weekend wat minder koud te worden en kunnen we lekker naar de tuin. Er is genoeg te doen, al kijken we ook nog wel even naar het weer en wachten we nog steeds even met het poten van de aardappelen, tot zeker de vorst goed uit de grond is.

Maar we gaan wel worteltjes zaaien, bleekselderij, en wellicht nog wat kool. En eens kijken hoe het nu met de zaaisels is. Want de nachten zijn wel heel koud maar door de 2 dagen volop zon die we net hebben gehad is het in de kas al snel een graad of 20, dus wellicht is er al sla, andijvie, rucola, peterselie, etc. gekiemd.

Morgen brengen we in ieder geval alvast weer wat zakken potgrond en brekerzand naar de tuin. En wat emmers koemestkorrels, want als het zaterdag gaat regenen is het wel een mooie dag om de vakken waar groenten komen die deze maand nog worden gezaaid/geplant te gaan bemesten. Door de regen kunnen de korrels lekker afbreken en de voeding in de bodem worden opgenomen.Citroengras genoeg wortels

En dan nog even een foto van het citroengras, een paar weken verder. Gewoon wat stengels gekocht (uiteraard wel goed gekeken naar de versheid van de stengels en een halve millimeter van de onderkant af gesneden zodat het verdroogde stukje weg is en ze vanuit het verse deel weer uit kan lopen).

In een glas water (af en toe verversen) in de huiskamer (daar is het warm genoeg) wortel laten schieten. De wortels zijn groot en sterk genoeg, morgen gaan ze opgepot worden (in huis uiteraard, ze kunnen pas half april naar de kas). En hopen we er komend najaar lekkere frisse citroenstengels van te oogsten, voor de thaise curry 🙂

En tot slot nog even een huishoudelijke mededeling: ik had al eerder gemeld dat de website te groot wordt. En daarom ga ik een webhosting pluspakket aanvragen. En dat betekent dat waarschijnlijk aanstaande dinsdag (19 maart) de website een dagje niet beschikbaar zal zijn.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

44 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marco

Goedemorgen Diana,

Zaai jij wortels al in de koude grond of in de kas?

Marco

Gonnie

Vanmorgen de eerste worteltjes gezaaid in de volle grond.
Ook meteen een klein stukje in de kas, even bekijken hoe dat gaat.

Diana, een goeie tip in brekerszand het zaad mengen!

Robert

In de kas zaai ik al half januari de worteltjes, wel een soort voor de bak of kas (amsterdam forcing sprint) om in april de eerste te kunnen oogsten.

Robert

Deze Amsterdam Forcing 3 Sprint is oa bij Tabernal verkrijgbaar.

Groetjes Robert

johan

Nog een grotere site !! haha
is ook wel een schat aan informatie watje beheerd , ik betrap me er vaak op met iets dat ik even kijk hoe jij het doet.
Super site en ga gewoon lekker door en hopen op een goede oogst !! 9 in ieder geval veel plezier , misschien nog wel belangrijker…)

johan

Help !!
Vorig jaar heb ik bij jou tomaat sprite en grape besteld
nou hadden de langwerpige soort meet opbrengst dan de wat rondere….
weet jij zo welke de langste vruchten heeft?

Karin

Beste Diana, even een vraagje over sjalotjes, ik heb poot sjalotten gekocht die er net zoals knoflook ( dus een knol met teentjes ) uitziet ik vraag me nu af of ik deze voordat ik ze poot dus ook net zoals met knoflook per teentje moet poten. Volgens de winkel moet ik ze niet uit elkaar halen, maar dat gaat een beetje tegen mijn gevoel in.
Alvast bedank voor je reactie, je hebt trouwens een super leuke interessante site!

Gea

Dag Diana
Een vraagje over pepers en paprika. Mijn denomethode loopt niet echt goed, hoewel ik wel een warmteplaatje heb, met doorzichtige deksel, denk ik dat ze niet warm genoeg staan. Een enkeling is wel ontkiemt en staat nu in een potje, maar met een erg lange spriet en daar bovenop 2 blaadjes. Wanneer ik hem nu wil verpoten, mag ik hem dan dieper in de grond zetten of kan het stengeltje daar niet tegen. Op zich is het wel een stevig stengeltje. Graag je advies, want ik ben er nu heel zuinig op.
Groetl
Gea

Ans Voordouw

Hoi Diana,

Bedankt weer voor het prima zaad weer dit jaar. Alles is opgekomen, zo’n 80-90% per soort, dus heb ik nu maar 1 probleempje: waar laat ik al die tomaten, peper en paprikaplantjes.

groetjes

ans

Janneke

Dag Diana,

Ik heb net als Gea wat problemen met de pepers. Ik had veel goede kiemplantjes, maar in potjes met cocopeat gezet. Nadat er een aantal doodgingen heb ik ze overgezet in potgrond met brekerzand. Een klein aantal staan er aardig bij, maar willen maar niet groeien. Ze staan nu in een iets verwarmde kamer in een propagator, , die ze op 20 graden houdt voor het raam. Overdag doe ik de deksels er af, en ‘s avonds zet ik die er weer op. Maar er blijven plantjes dood gaan. Eigenlijk staan alleen de paprika’s er redelijk bij. De obergines hebben al lang het leven gelaten. Misschien te nat of te droog? Het is mijn eerste probeersel, en ik heb ze ook nog moeten overlaten aan een oppasser tijdens mijn vakantie. Vandaag begin ik overnieuw met de denomethode, nog tijd genoeg lijkt mij, mag ook volgens de Kosmosagenda. Zal ik de plantjes uit de verwarmde propagator halen? Of ook dieper planten? Het is een leuk experiment, maar ik begrijp nu wel dat ik nog een aantal jaren ervaring er bij nodig heb om het geheel goed te laten lukken, maar het blijft spannend!
Ik hoop dat je mij een advies kan geven, veel vragen deze keer…..
Nog een tip voor gebruikers van de Kosmos agenda: ik heb jouw overzicht in reepjes geknipt voor iedere dag en deze in mijn privé/werk agenda geplakt. Nu kan ik in één oogopslag zien wat ik die dag in de tuin kan doen, reuze handig!
Groetjes, Janneke

Janneke

Dag Diana,

Ik heb je adviezen opgevolgd, de pepers staan in de aarde in de propagator. En nu maar hopen dat het nu wel lukt!
Bedankt, je hoort nog van mij of het gaat lukken.

Janneke

Dag Diana,
Ik laat je nog even weten dat de pepers die het zo moeilijk hadden het nu allemaal goed doen in de propagator op 20 graden, met de deksel er op, dag en nacht. Ze hebben allemaal 4 blaadjes. Met dit weer laat ik ze nog maar even lekker warm staan. De nieuw gezaaide pepers in de andere propagator op 27 graden (ja, ja, ik heb inmiddels een beginnend kweekcentrum), komen bijna allemaal op, behalve de little elf. Maar ze staan pas een week, dus allemaal snel gekiemd, en de elfjes komen vast ook nog wel. Zal ik de gekiemde pepers en aubergines met 2 blaadjes naar de 20 graden propagator verplaatsen? En zal ik ze dan, als de temperatuur gaat stijgen, langzaam aan lagere temperaturen laten wennen? Je snapt, ik ben heel erg zuinig op mijn kleine plantjes. Alvast bedankt voor je eventuele advies!

Ivette

Hoi Diana,
Wat jammer dat ik nu pas je site heb ontdekt…! Erg leuk.
Mijn tomaatjes moeten ook over naar grotere potjes. T wordt erg druk op de vensterbank. Gelukkig zijn het er niet zoveel als de jouwe (ong 40).
Vorige jaren zaaide ik altijd wat later. Dan konden de potjes direct de tunnel in (ik heb geen kas), maar dit jaar was ik eens “op tijd”. Helaas werkt het weer nu niet zo mee…(hier ligt nog sneeuw). Verder wil ik dit jaar onze fruithaag gaan uitbreiden en proberen een pluktuin aan te leggen. Plannen genoeg dus ik ga je site zeker volgen.
En ja, Gardeners World is idd het leukste tuinprogramma. Blij dat het weer begonnen is!
Groetjes Ivette

Janneke

Ha Diana,
Net je laatste bericht gelezen, ik wens je succes met de uitbreiding.
Dat wordt dinsdag afzien hoor! Je moet nl. weten dat elke keer als ik achter mijn laptop ga zitten (tig keer per dag), ik begin met je dagboek, gewoonte geworden.
Ik zal niet de enige zijn vermoed ik, het zegt genoeg over de kwaliteit van je site! Hier (in Friesland) breekt er een schraal zonnetje door dus ga ik nu weer even plantjes uit de grond kijken.
Janneke P.

Angelika

Ha ha! Herkenbaar. Ik kijk ook dagelijks een paar keer in het dagboek om te zien of er al iets nieuws is, of dat iemand een reactie heeft gegeven. Je ziet maar Diana, je voorziet in een grote behoefte! Succes met het overzetten!
Grtz, Angelika

johan

Vraagje….
Mijn tuinbonen en kapucijners die ik voorgezaaid heb ik potjes zien er prachtig uit en groeien als de beste , de tuinbonen zijn nu 15 cm hoog en de kapucijners al wel 25 cm….. ze voorspellen deze week bij ons hooguit -2 graden , zou jij ze nu buitren zetten of nog een week wachten ? ze staan al wel een week in de kas en kunnen wel wat kou verdragen… ….

johan

haha , wat een dilemma …. deze week hier nog tot -5 … ik wacht nog , net als jij ook met de aardappels die voor as woensdag stonden ingepland… de grond is echt nog te koud.

spaarmoeder

Ik ben benieuwd naar de nieuwe website! Als beginnendtuinierster kom ik zoveel te weten op je site! Heel erg bedankt!

petro verschuren

hoy diana
het zaad wat ik bij jou heb gekocht gaan heel goed ik heb eerst de denomethoden toegepast was niet echt een succses volgend jaar ga ik een propagator maken dan hoop ik dat dat beter gaat de rest van de peper zaden normaal in potgrond gedaan en alles is bijna uitgekomen ook mijn eigen geoogste zaden zoals madame janet en de adjouma,s de rest ook ik zit te wachten op iets warmere tempraturen zo dat ik de aardappelen kan gaan poten de rest wat ik heb kunnen zaaien heb ik gezaaid de tomaten zaaingen die eigenlijk te snel gingen heb ik verspeend iets dieper in de grond gezet nu maar afwachten als back up heb ik voor de zekerheid wat nieuwe tomaten gezaaid aan komende weken worden de tempraturen hoger dus ik kan niet wachten om te beginnen

opi Bernard

Wat baal ik van weertje, en wat er nog aankomt dee’z week……
Ik las zojuist dat iemand Gardeners World had gevold op BBC2 , nauw dat is dan ook een waardevol program, volgt het al jaren op de vrijdagavond .Wij missen dan ook zo’n program op nl, daar wordt uitleg gegeven over zaaien , planten, stekken , snoeien al naar de tijd van het jaar.
En wat een verschil met h.t.k. of Rob V…….. op onze rtl4.
Men grijpt een zak potaarde, dan er worden wat bloeiende planten uit de tuincentra ingegooid, en dat is het dan, nauw dat is mij geen kijken waard !!!
Ik denk dat velen van u dit wel beamen ,wij pakken toch liever zelf de spa en hark enz…

Diana succes met de site-wisseling, en vraag de weergoden om, geef ons eens de echte lente.

Gr. opi Bernard
postcode 7412.

Janine

Ha Diana, nog een fan van jouw site! Wat een informatie heb je erop staan, echt super om af en toe te kijken hoe jij het doet.
Zag dat je citroengras worteltjes hebben gekregen. Ik heb citroengras binnen gezaaid (kun je gedroogd zo lekker thee van zetten). De eerste sprietjes komen nu boven de aarde uit. Ben benieuwd of ze de grootte van jouw citroengras bereiken…

Brenda

Hoi Diana!

Ook hier staat het huis vol met zaaibakjes. Vorig jaar voor het eerst okra gezaaid; niet één zaadje is gekiemd. Dit jaar tijdens een vruchtperiode de zaden een nachtje in water op de verwarming laten staan. De volgende avond in een kweekbakje gezet, bovenop de cv ketel laten staan. Resultaat; 95% is ontkiemd! Nu hopen dat ze het goed blijven doen… Heb jij er ervaring mee?
Ik heb trouwens mijn peperpant al 2 winters door geloodst in de huiskamer en hij ziet er nog patent uit. Geeft weliswaar niet meer die enorme oogst als het eerste jaar, maar hij mag er wezen! De pepers zijn nog altijd even pittig en smakelijk.

Gr. Brenda

PS Ben het volkomen eens wat de Engelse tuinprogramma’s betreft. Zo vind ik de Engelse moestuinbladen ook veel leuker dan de bladen die hier verkrijgbaar zijn. Geef mij maar de GYO (Grow Your Own)!!

Brenda

Hmm, dat voorspelt weinig goeds; de okra zal het bij ons buiten moeten redden! Maar we krijgen natuurlijk een hele lange en warme zomer, dus onze okra gaat ons verbazen! Als alternatief zal ik vragen of onze tuinburen misschien een plekje over hebben in hun kas…
Wat leuk dat de Grow Your Own zo populair blijkt! Helaas heb ik zelf geen iPad en zal dus rustig af moeten wachten tot er iemand in mijn omgeving naar Engeland gaat…

Gr. Brenda

Angelika

Hoi Brenda,

Dank voor de tip. Ik heb gelijk online een uitgave van Grow Your Own via de ipad app besteld. Lekker gelezen gisteravond. Het enige moestuintijdschrift dat je in NL kunt krijgen is de Fresh 2x per jaar. Maar dat gaat meer over koken (ook leuk) dan over echt moestuinieren, terwijl dat wel het onderschrift van het tijdschrift is. Nogmaals dank dus!

Groetjes
Angelika

Gea

Dag Angelika
Dat leek me nu ook leuk, maar bij de boeken in de winkel van iBook kan ik hem niet vinden. Kun je uitleggen hoe je dat hebt gedaan? Ik kan geen rubriek tijdschriften vinden. Kun je me helpen?
Groet en b.v.d.

Angelika

Hoi Karin,

Ik kwam er eigenlijk op via google, maar als je op je ipad naar de app store gaat en dan zoekt op Grow your own, dan kun je de app gratis downloaden. Die app komt dan in de Kiosk (dus niet ibooks maar wel een zelfde soort icoontje) te staan. In de app kun je dan de tijdschriften aankopen. De nieuwste kost € 5,49, maar die van vorige maand en ouder kost € 2,69. Ik hoop dat het je zo lukt.

Groetjes,
Angelika

Angelika

Sorry, ik bedoelde natuurlijk Brenda, ik zag de verkeerde naam.

Angelika

Oh, nu wordt het geloof ik nog erger Gea, ik zag nu pas dat het een berichtje van jou was. Ben hier niet zo goed in geloof ik 🙂

Gea

Maakt niet uit, je omschrijving was duidelijk en het is me gelukt. Ik ga proberen een exemplaar te kopen. Bedankt
Groet gea

Janneke

Hoera, je bent er weer, alles goed gegaan?
JannekeP

Rita

Hallo Diana,

Welke groentes en kruiden kunnen geplaatst worden op een balkon op het noorden?

vriendelijke groet
Rita

Rita

Hallo Diana,

Dank je wel voor je reactie.

Er komt toch wel redelijk wat zon op het balkonnetje van 2.75 bij 2.75.
Wij hebben tray’s met worteldoek bekleed en daar wil ik het e.e.a. in zetten,bv kruiden,boven op sla en wat spinazie of zo,wij hebben ook een aantal bakken (niet te groot) daar wilde ik peultjes en doperwten in zetten.

Ik heb inmiddels de link over fruit en kruiden in potten gelezen,de groente link moet ik nog bekijken en lezen want daar heb ik nog geen tijd voor gehad omdat ik druk bezig was met zaaien :o)).

Ik heb nog wat vraagjes over de aardappel.
Hoe moet je aardappelen in een pot of bak kweken,zijn daar bepaalde regels voor,kan je daar ook aardappels voor gebruiken die je bij de aardappelboer gekocht heb?

vriendelijke groetjes
Rita

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties