Voorbereidingen

Benodigdheden Deno 2014Een mooie dag om de voorbereidingen te treffen voor de zaden die ik morgen via de denomethode ga zaaien. Op de volkstuin is echt niks te doen, het grondwater staat zo hoog (terwijl het gewoon door plenst) dat alles, zelfs de kassen, in de modder staan. Dat is niet fijn, maar slechter nieuws is nog dat het aan het einde van de week toch even goed gaat vriezen. Vriezen is niet erg, maar vorst na een kletsnatte periode is soms funest voor planten die al niet heel winterhard zijn. Dus terwijl ik tussendoor hoop dat de tijm, rozemarijn, Salvia microphylla, etc. het allemaal overleven, tref ik voorbereidingen voor het zaaien van de pepers, paprika’s en aubergines.

Morgen is het zover, en op de één of andere manier is het voor mij altijd de start van de lente, al lijkt die nog zo ver weg. En dus verheug ik me al op morgen, als een kind op de Efteling :-).

En wat zijn die voorbereidingen dan:

  • Vanavond de kamillethee zetten zoals ik die wil gebruiken morgen
  • Plantenspuit schoon
  • Labels gemaakt (geknipt van lamellen) en geschreven
  • Zaden liggen klaar
  • Koffiefilters, plastic zakjes, etc. liggen klaar
  • Heel belangrijk; de propagator van zolder gehaald, gevuld met zilverzand en water, en aangezet om voor te verwarmen (zodat de zaden morgen na  het zaaien gelijk lekker warm staan). Omdat ik geen potgrond gebruik bij het zaaien zet ik altijd een potje met potgrond in de propagator, zodat ik met de voeler toch kan zien hoe warm het in de propagator is. En de thermostaat staat op 27 graden. Lekker warm dus.

Propagator voorverwarmenEn verder alvast 9-centimeter-potjes opgehaald van de tuin. Die ga ik morgen in een grote bak met heet water leggen. Dan zijn ze schoon (en met schoon bedoel ik dan vooral ‘vrij van schimmels, slakkeneitjes en andere ongewenste tuinresten’).

En verder potgrond en brekerzand gekocht, en een grote mand van de volkstuin gehaald waar ik het in kan gaan mengen. En die mand met potgrond-zandmengsel gaat komend weekend naar binnen. Zodat ook die grond wat op kan warmen, want als peperzaden bij 27 graden kiemen is het niet best als ze daarna in potgrond van 6 graden of zo worden uitgeplant :-).

En dat is het dan wel zo’n beetje. Nou ja, het wordt ook voorzichtig tijd dat ik boven de slaapkamers eens goed opruim zodat daar over een paar weken voldoende plek is voor (hopelijk) allerlei zaaisels en zaailingen.

Maar morgen dus eerst eindelijk weer eens zaaien, heerlijk!

9 reacties op Voorbereidingen

natuurlijk-rijk 27 januari 2014 om 22:13

Mijn paprika-zaden staan al op de chauffage 😉

Diana 28 januari 2014 om 10:48

Zo ga ik nog denken dat ik laat ben met zaaien 🙂
Veel plezier met de opkweek!
Diana

meatfreak 29 januari 2014 om 01:40

Altijd een leuke tijd het zaaien van pepers. Ik heb ze vandaag de grond ingestoken en hou ze alweer nauwlettend in de gaten. Natuurlijk komt er de komende 4 dagen nog niks op maar je weet het nooit 🙂 Veel succes in elk geval!

petra 29 januari 2014 om 12:37

hoi Diana, ik zoek me wild om de verhouding grond mix (intratuin tuinaaarde en brekerszand) voor de zaailingen (demo methode) van de pepers, tomaten, paprika en ook voor in de zaaibakjes voor de sla e.d. wil je me wijzen waar ik dat vinden kan?
Vorig jaar was groot succes met een nieuwe grote kas. 24 tomaten en 3×24 pepers (veel te veel)
Bedankt alvast

Diana 29 januari 2014 om 21:12

Hallo Petra,

Het is maar wat je zelf prettig vindt. Voor het voorzaaien van prei, kool, etc. houd ik ongeveer 1 deel brekerzand op 7 delen potgrond aan. Voor pepers, paprika’s, tomaten, bloemen, etc. (het overgrote deel van de soorten die ik zaai) houd ik ongeveer 1 deel zand op 5 delen grond aan. Maar voor bonen en vochtgevoelige planten ook wel eens 1 deel zand op 4 delen grond. Maar dat meet ik niet af hoor. Ik gooi potgrond in een mand en meng daar zoveel zand door dat ik het zelf een lekker rul, luchtig mengsel vind.

Ik hoop dat je komend jaar weer zo’n goed jaar krijgt!
Diana

bert 16 februari 2014 om 19:00

hoi,hoe gaan jullie om met de tuinkasgrond? elk jaar de bovenlaag verversen? ik zet de tomatenplaten nu in grote potten in de tuinkas,die vervolgens weer in de tuinkasgrond worden gepoot. en elk jaar de grote potten weer voorzien van nieuwe grond.
gr. bert

Diana 16 februari 2014 om 21:40

Hallo Bert,

Lees vooral even het onderste stuk op deze pagina over de vruchtwisseling: https://mooiemoestuin.nl/moestuin/vruchtwisseling/
Daar vertel ik dat wij alle planten in de volle grond in de kas planten, en dat we dan elke 4 of 5 jaar een deel van de grond in de kas vervangen door grond van buiten. Jouw manier kan natuurlijk ook. Maar hier staan elk jaar meer dan 175 planten in de 3 kassen, dus dat zou hier zeer kostbaar worden in grond en potten, maar vooral ook heel werk want dan moet er ook vaker water worden gegeven, wellicht bijvoeden, etc.

groetjes,
Diana

marian 18 februari 2014 om 07:40

Goedemorgen Diana, Lees met veel interesse en plezier jouw website.
Heb gelezen dat je zelf zaaigrond ‘maakt’. Heb je een bepaalde verhouding? en is dit dan geschikt voor alle zaden.

Diana 18 februari 2014 om 10:36

Hallo Marian,

Ik gebruik ongeveer 5 delen potgrond op 1 deel brekerzand (te koop bij elke bouwmarkt). Soms nog iets meer zand (4 delen potgrond en 1 deel zand; zoals bij bonen, Mediterrane bloemen en kruiden, etc.). En soms net iets minder (6 delen grond en 1 deel zand; bij bijvoorbeeld prei, kool en andere veelvraten).

groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!