Klaar!

Spullen voor DenomethodeUiteindelijk nog wel de hele middag bezig geweest met het zaaien van alle pepers, paprika’s en aubergines. Niet dat het zoveel werk is, maar ik houd altijd de planning erbij, en soms zie ik dat ik van iets wel 3 planten heb geplant maar er maar 2 zaden heb. Of dat er toch nog een plekje ergens over is, of juist plaats tekort waardoor ik een soort moet schrappen.

Maar het is in ieder geval klaar. Een soort van lente ingeluid :-). Voor de mensen die de denomethode niet kennen; je zaait daarbij niet in grond, maar in papieren koffiefilters. Dat klinkt een beetje eng, maar eigenlijk is het juist zeer gecontroleerd. Kleine zaden hebben voldoende voedingsstoffen bij zich om de kracht te hebben om te kiemen (daarna moeten ze uiteraard binnen niet te lange tijd wel over naar grond om in te wortelen). Je zaait op het papier en dat papier maak je goed vochtig. En dan vouw je het dubbel en gaat het in een plastic zakje dat je aan de bovenkant open laat (zodat er wel zuurstof bij kan maar het lang genoeg goed vochtig blijft). Ik heb er meer over geschreven op deze pagina: Denomethode.

En dus plastic kleedje, labels, plantenspuit, papier, etc. klaar gelegd, en de zaden natuurlijk.

Denomethode met thee en kamilleZoals ik in het vorige dagboek schreef was ik van plan een testje te doen, met kamille/-zwarte thee. En zo’n testje heeft alleen nut als je dat bij dezelfde zaden doet (hetzelfde ras, oogst uit hetzelfde jaar). En dus bij 5 verschillende rassen pepers en paprika’s wat meer gezaaid. Zo’n 15 tot 20 zaden per ras in totaal, gelijk verdeeld over 2 koffiefilters. 1 met gewoon water (links op de foto), de ander met lauwe zwarte thee met kamille (rechts op de foto).

Leuk om het zo eens te proberen, ik ben benieuwd of zaden van de in thee gedrenkte koffiefilters sneller of makkelijker kiemen.

De kunst bij de denomethode is een beetje inschatten hoe nat het papier moet zijn; vochtig genoeg om een bodem te kunnen zijn waar de zaden goed in kunnen kiemen. Maar niet zo nat dat de zaden erin gaan rotten. Liever iets aan de drogere kant dan echt kletsnat, want over een paar dagen kan ik eens gaan kijken hoe het met de zaden gaat en wat bij sproeien met de plantenspuit.

Zakjes voor de DenomethodeNadat alle soorten zijn gezaaid gaan ze in een bakje. Rechtop natuurlijk, want zaden willen altijd omhoog, naar licht en lucht, kiemen. Als je de zakjes plat legt kunnen de zaden geen kant op want boven de zaden liggen 4 lagen koffiefilter. Rechtop in een bakje, kunnen ze langs het papier naar boven kiemen.

Gistermiddag zijn ze de propagator in gegaan, en die schommelt zo ongeveer tussen de 26,5 en 28,0 graden. En dat is een prima temperatuur voor pepers, aubergines en paprika’s om te kiemen.

En mocht je geen propagator hebben…. dan is juist de denomethode erg handig; omdat het bakje met zaaisels maar weinig ruimte inneemt en je het dus gemakkelijk op een elektrisch apparaat kunt zetten dat 24 uur per dag warm blijft (een modem, digitale tv-box, bij de boiler op zolder, bovenop een aquarium, in elk huis is er wel een apparaat dat altijd aan of op standby staat en dus constant warmte afgeeft).

In de propagator, bij ongeveer 27 graden, verwacht ik over een dag of 5 tot 6 de eerste kiempjes te kunnen zien. En dus dan hier hopelijk een tuindagboek met de eerste resultaten.

Want op de volkstuin wordt het de komende dagen erg koud, te koud om veel te doen, maar in huis worden er eind deze week al potjes gevuld met potgrond/zand, voor de eerste pepers en paprika’s die hopelijk in of na het weekend willen kiemen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
kristel

Hallo Diana
Hier ben ik ook al bezig, heb gisteren de eerst plantjes in aarde gezet.
Elk jaar gaat het beter met de denomethode, in de eerste jaren dat ik deze gebruikte waren mijn zaadjes dikwijls rot van te natte koffiefilter, het is moeilijk in te schatten wanneer te nat of te droog. Sinds dit jaar steek ik ze even tussen een keukenhanddoek voor ze in het plastiekzakje gaan om het te veel aan vocht weg te nemen en dit werkt prima.
Groetjes Kristel

johan

graag zou ik even van je horen of jij de komkommer chrystal apple of lemon apple buiten of in de kast teelt.
ik zou ze graag buiten proberen….

Corine

Even een aanvulling en een vraag. Ik heb een kweekkastje gebruikt die op de vloerwarming staat. Geeft een prima constante temperatuur van 21 graden. Nu zitten de wanden van het kastje vol met condens. Is het dan noodzakelijk om de schiuifjes te openen om het vocht te laten ontsnappen? Gevolg is dan wel dat de temperatuur daalt.

Heerlijk gevoel wel dat het seizoen weer begonnen is.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties