Geduld

…is nooit mijn sterkste punt geweest :-). Terwijl ik weet dat het altijd beter is de zaden in de denomethode de eerste dagen met rust te laten, heb ik dat natuurlijk weer eens niet volgehouden.

De zaden die nu aan het zwellen en kiemen zijn, zijn zo teer dat je ze heel gemakkelijk beschadigd. En toch vrijdag maar eens een paar zakjes open gemaakt. Het was vervolgens hun schuld dat ik de rest ook bekeek, want sommigen waren te nat en heb ik wat drooggedept, anderen waren wat droog en heb ik iets meer vocht gegeven.

Eerste peperzaden kiemenEn de eersten zijn gekiemd, hoera! En dat was snel, dinsdag gezaaid, vrijdagmiddag gekiemd. Van de 57 zakjes die in de propagator (26 tot 27 graden) staan zijn er in 19 zakjes 1 of meer kiempjes te zien.

Traditioneel zijn dat altijd de meest verse zaden en de paprika’s en vroege annuum pepers. Soorten als paprika Earliest Red, Blue Jay, Golden Treasure, Elephant Ear, Mini Bell, maar ook al een Aubergine Vera, en onverwacht 3 chinensepepers (die normaal gesproken altijd net wat langer/meer warmte nodig hebben); Trinidad Congo, Orange Blob en Habanero Black.

Dus het gaat goed. Zo goed dat we het vandaag nog druk hebben. Want straks eerst een kuip heet water vullen om de 9-centimeter potjes er een half uurtje in te leggen, zodat ze zeker geen slakkeneitjes of andere ellende bevatten. En daarna een andere kuip vullen om daarin een mengsel van 5 delen potgrond en 1 deel brekerzand te maken. En die mag dan naar binnen zodat die grond niet zo koud meer is als ik ergens eind deze week de eerste zaailingen over kan gaan zetten.

Rubens zaden met en zonder theeEerst nog even over het testje met de thee, waar ik het al eerder over had; het staat 1-0 voor de Rubens zonder thee :-).

Zie foto; op hetzelfde moment gezaaid, op dezelfde manier, zijn er van de 9 Rubens-zonder-thee-zaden nu (op zondag) 7 gekiemd. Van de 9 Rubens-met-thee-zaden nog niet één.

De foto is nog van vrijdagmiddag, waarbij je rechts de zaden zonder thee ziet, en als je heel goed kijkt zie dat bij het rijtje van 4 zaden rechts de bovenste van die vier een wit kiempje heeft (hetzelfde kiempje dat je op de bovenste foto in close-up ziet).

Daarmee houdt de test nog niet op, want ik heb nog meer rassen dubbel gezaaid, met en zonder thee, het zou nog kunnen dat zaden met thee minder snel schimmelen bijvoorbeeld. Maar bij de Rubens is de test gewonnen door de zaden-zonder-thee.

En zojuist voor alle duidelijkheid nog even een foto gemaakt, en zo snel kan dat dus gaan. Dezelfde zaden als op de eerste en tweede foto, en dan nog 2 dagen later.

Denomethode Rubens groeitJe kunt al duidelijk zien dat het wit dat nu zichtbaar is het worteltje gaat worden. Want aan het witte steeltje zie je al kleine zijworteltjes komen. En in het zaadje zelf zie je de kleur in het midden donkerder worden, want daar zitten de eerste 2 kiemblaadjes nog in. Over een dag of 4 tot 5 zullen de kiempjes wel zo ongeveer klaar zijn om uit het papier te komen en voorzichtig in het iets opgewarmde potgrondmengsel te worden geplant. En dat wordt dan ongetwijfeld het volgende tuindagboek :-).

Is dat dan het enige wat er nu gebeurt? Nee hoor, Ruud heeft gisteren een stuk van kas 2 gespit, aanstaande dinsdag gaan we naar de tuin en ga ik het zwarte gras Ophiopogon planiscapus nigerscens rond de vijver weghalen, en op andere plekken weer uitplanten (want door het gras is de vijver nog amper zichtbaar en er groeien distels doorheen die ik niet goed weg kan halen). En we gaan vaste kruiden als bieslook, knoflookbieslook, maggi verzetten. En de compostbak in de nieuwe tuin een start geven want daar wil ik over 3 maanden Tropaeolum in gaan laten groeien. En we verwachten deze week de bestelde fruitbomen en dus moeten er wat dode populieren langs de sloot worden omgezaagd en de grond voor de boompjes worden voorbereid. Nee, wij vervelen ons niet :-).

Nog even een opmerking; ik heb afgelopen week alle tomatenrassen die in de zadenlijst staan in de tomatendatabase gezet. En dat betekent dat de tomatendatabase op dit moment weer helemaal bijgewerkt is, en dat ik de uitverkochte soorten uit de zadenlijst weg ga halen (want informatie over die soorten kun je dus vanaf nu gewoon in de database vinden).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos

Hoi diana,

Leuk om te zien dat de Deno methode goed werkt. Vorig jaar heb ik alle pepers, tomaten en aubergines gewoon in potgrond gezaaid. Vandaag me toch maar eens gewaagd aan de Deno methode. Ben ontzettend benieuwd of het goed gaat.de zaden waar ik er nog maar een paar van heb, heb ik nog niet gezaaid. Wil eerst het resultaat afwachten.

Hoe kan ik zien of ik de zaden te naast of te droog hebt staan. Heb het nu op gevoel gedaan. Ik heb de koffiefilters zo nat gemaakt dat ze goed vochtig zijn. Maar dat ze nog niet druipen van het water.

Groeten,
Jos

Jos

Naast = nat

Jos

Jeeej….de eerste tomaten en aubergine zijn aan het kiemen middels de Deno methode. Hopen dat de pepers gaan volgens. Een aantal soorten zwellen al wel op. Dus ik heb goede hoop.

Groetjes,
Jos

pepper

Hallo Diana,

Allereerst enorm bedankt voor deze website, ik heb hier al veel geleerd en ideeën opgedaan. Zo ook de deno methode, hier ben ik van het jaar ook voor het eerst mee gestart. Ik heb aubergines, pepers en paprika’s gezaaid. Hiervan gaat straks een deel in de kas als struikjes van elk 3 zaailingen (idee ook weer hier opgedaan, haha).
Het andere deel wil ik in potten buiten zetten, ook als struikjes van 3. Zijn potten van 15 liter groot genoeg om een struikje van 3 peperzaailingen in te zetten, en kan een struikje van 3 auberginezaailingen ook in een 15 liter pot? En een struikje van 3 paprikazaailingen kan dit ook in een 15 literpot?

Groeten,

Pepper

Pien

Hoi Diana, ik misbruik deze manier van reageren voor iets heel anders……ik hoop elke dag dat je wat ervaringen met je droogapparaat doorgeeft. Ik heb je twee keer een mail gestuurd maar krijg de melding dat dat niet lukt. En ik zie geen andere “knop”. En ja, ik snap dat je ook wel gek kunt worden van alle fanmail maar ik wil je graag laten weten dat ik superblij ben met je site, een absoluut naslagwerk! Superduidelijk, heerlijke recepten maar de droger…..wat heb je gemaakt? Ik hoop zo op wat ervaringen en met mij vat nog wel wat fans! Groeten, Pien

Pien

WAT LEUK! Jij kan mijn emailadres zien, als je mij mailt zal ik je laten zien wat ik -tot 2 keer toe- voor melding krijg. Maar voorlopig verheug ik mij enorm op je ervaringen! Groeten, grote fan Pien

petro verschuren

hoy diana

dat is lang geleden ik heb me verdiept in het maken van een electrische propagator net als jij gebruikt ik heb er zelf 2 gemaakt dat had ik al veel eerder moeten doen echt super mijn eerste peper zaden heb ik nu al over moeten potten en de rest volgende week echt een geweldig ding ik ben net zo ongeduldig als jij het seizoen kan mij niet snel genoeg beginnen
gr petro

Herma Kuikhoven

Hoi Diana,

Wat heb je een prachtige site! Ik was in voorgaande jaren via google al eens op je pagina beland maar nu heb ik eindelijk eens de tijd om hem van voor naar achter te lezen, heerlijk! Ik hoop ooit eens net zoveel over moestuinieren te weten te komen als jij. Op dit moment ben jij mijn tuiniergoeroe hahaha. Ik heb nu twee jaar een beetje aangemodderd met mijn moestuin maar dit jaar ga ik er vol tegen aan en hoop ik hier veel te kunnen leren waardoor het in mijn moestuin ook zo goed gaat.

Alvast bedankt voor het delen van je kennis!!!

Lies

Hoi!
Superleuk die deno methode. Vooral als je niet veel ruimte hebt.
Ik heb het ook vorige week dinsdag gedaan en afgelopen woensdag kon ik vier hazelnoottomaatjes en 1 puntpaprika overzetten in een potje. Het staat allemaal in een kasje met rooster als bodem. Het kasje staat op een radiator.
Het punt is alleen dat ik bang ben dat het te hard gaat. Sinds woensdag zijn alle plantjes in anderhalve dag zeker een centimeter gegroeid. Ze staan redelijk licht maar niet echt voor het raam. Zouden ze toch te weinig licht krijgen en daarom zo hard groeien? Grt, Lies

Lies

Dank je! Ik ga even wat verschuiven in huis. Grt, Lies

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties