Zaailingen

Denomethode klaar om over te zettenEen aantal van de via de deno-methode gezaaide zaailingen zijn groot genoeg om naar een potje te verhuizen.

Dit is natuurlijk ook de reden dat je de zakjes rechtop zet, zaailingen willen altijd naar boven groeien. Op de foto zie je dat de eerste 2 blaadjes al de koffiefilter uit gingen piepen.

Maar sommige zaden zijn ook nog niet gekiemd. En dus haal ik nu de zaailingen eruit die al 2 groene blaadjes hebben. En de rest van het filter gaat weer opgevouwen terug het zakje in, en dan over een paar dagen weer eens kijken.

Het overplanten is altijd een beetje priegelwerk. Pak de zaailingen vooral niet bij het worteltje vast want dat is nu het meest kwetsbaar. Ik sproei het filter nu nog even goed nat, dan laten de zaailingen wat makkelijker los, en ik pak de zaailingen bij de 2 blaadjes vast.

Met een potlood heb ik alvast gaatjes geprikt in het potgrond/zandmengsel in de 9-centimeter potjes. En dan is het een kwestie van de worteltjes in de gaatjes laten zakken, voorzichtig aanduwen en direct water geven (en dat is dan niet over 10 minuten of zelfs 2 minuten, maar echt direct zodat de grond en het vocht zich gelijk om de worteltjes sluit.

En klaar is Kees. Voor nu dan, want er zijn nog veel zakjes met een aantal zaden maar ook nog genoeg zakjes met nog geen enkel kiemend zaadje. Elke 2 of 3 dagen kijken of er weer soorten zijn die ondertussen zijn gekiemd, of groot genoeg zijn om over te gaan naar een potje met grond.

Zaailingen net over gezet na denomethodeIk zet altijd, als het even mogelijk is, 3 zaailingen in 1 potje van 9 x 9 centimeter. Dat gaat al jaren goed. Nooit meer, soms minder (als ik maar 1 kiemend zaadje had), maar het liefst met 3, en zo mogen ze tot het einde van het tuinseizoen bij elkaar blijven.

Op de foto zie je alle potjes die ik vandaag heb gevuld. Allemaal per 3 zaailingen in een potje, allemaal een eigen labeltje, allemaal water gehad. En nu dus een stuk koeler dan in de propagator bij 27 graden. In een licht en zonnig raamkozijn (als de zon tenminste nog bestaat, ik heb haar al een tijd niet meer gezien :-)).

Op een licht verwarmde slaapkamer waar het zo rond de 15 tot 20 graden is (afhankelijk van dag, nacht, zon en wel of geen kachel aan). En dat is goed genoeg voor de pepers en paprika´s, ze hoeven nu echt niet meer bij 25 graden te staan. Ze willen vooral licht en als de zon schijnt staan ze achter het glas lekker warm.

Is er verder nog wat te doen in de tuin. Jawel, en zo hard gewerkt dat ik er nog spierpijn van heb. Het kruidentuintje is omgespit, en de eerste planten staan erin (bieslook, knoflookbieslook en Monarda fistulosa voor de thee).

Tuin zonder populierenEn we hebben al ruim 20 jaar populierenstekken langs de achterkant van de tuin staan. Elk jaar snoeien, vreten veel vocht en voeding. En eerlijk gezegd vind ik ze ook niet mooi (we hielden zo op zo’n 2 meter hoogte en dan zijn het stakerige, sprieterige bomen die weinig blad geven, onderin kaal zijn). We hadden ze vooral staan voor wat privacy, voor onszelf maar vooral voor de kassen. Want achter de populieren ligt een sloot en dan een fietspad. En daar lopen mensen hun hond uit te laten, fietsen kinderen naar school, fietsen mensen naar het winkelcentrum. Maar lopen soms er ook jongens die het heel grappig vinden om de kassen in te gooien. We hebben daar echter al gaaswerk (we noemen ze keienvangers) voor staan. En dus waren de populieren niet mooi, maar ook overbodig.

En daarom zijn ze in de afgelopen dagen gerooid (na 20 jaar gingen ook de eerste bomen dood, ze staan ook nog eens half in het water). En wat een ruimte en licht houden we dan over. En je kunt op de onderste foto zien dat het ook echt een fietspad is :-).

Boompjes langs fietspadWe hebben er nu fruitboompjes geplant, laagstam. Een stoofappeltje (Dijkmanszoet), een vroege handpeer (Noord-Hollandsche Suikerpeer), een Bloedpeer (hand/stoof, met rood vruchtvlees), en een ouderwetse Schone van Boskoop (voor de appelmoes).

Om te zorgen dat de takken van de boompjes niet heel erg de tuin in groeien ga ik ze wat strategisch snoeien en leiden. Op de foto zie je dat 2 takken mooi naar links en rechts groeien, maar ook een tak juist naar achter, de takken die erg van linksaf en rechtsaf afwijken ga ik snoeien. Maar nu nog niet, eerst maar eens aanslaan en wortels maken.

Alleen daarom al jammer dat het al dagen regent en hard waait, maar zelf ben ik dat eerlijk gezegd ook wel zat. Wellicht volgende week maar eens de eerste bloemen in huis voorzaaien, want tuinweer is het voorlopig niet (niet zonder lieslaarzen in ieder geval).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
natuurlijk-rijk

Hier staaan de paprika’s gewoon in zand en op de chauffage, ze doen het prima en ik moet dus niet zitten priengelen 😉

Eddy

Hello Diana,
Je bent wel erg in de weer. Niet overdrijven !
Wat bedoel je met ‘en zo mogen ze tot het einde van het tuinseizoen bij elkaar blijven ‘ ? Worden ze niet verpot of uitgeplant ?
Eddy

Jos

Hoi Diana,

even een vraag over de Deno Methode. Vorige week zondag de zaden gezaaid volgens de Deno methode. Een aantal zaden zijn aan het kiemen of zelfs al uitgeplant. Een aantal geven nog geen teken van leven. Met namede Haberero en mini aubergines. Zaden hebben trouwens geen tekenen van rot of een schimmel.
Hoelang geef jij de zaden om te kiemen? En wanneer start je een tweede zaai?

groet,
Jos

Thea

Goedemiddag Diana,
Wat een mooie leerzame site.
Ik heb inmiddels ook via de deno methode gezaaid, lang niet alles komt op,maar we wachten nog even af.
Mijn vraag is waar heeft u zaad van de cerinthe major yellow candy gekocht?
Ik kan het op internet niet vinden.
Bedankt en ik zal zeker u site bezoeken.

Vr.gr. Thea

Eddy

Hallo Diana,
Ik heb enkele dagen nodig gehad om te bekomen van de shock. Doe je dit al vele jaren dat uitplanten per 3 en doe je dit ook met andere soorten? Is daarover iets te vinden in je archief? Ik hou ook wel van experimenteren maar dit is totaal nieuw!
Groetjes

Eddy

Mady

Hallo Diana, & andere site-bezoekers,

Mooie site, veel leerzame informatie

Ik ben op zoek naar één, twee reuze-uien/ mammoet-uien
Is er zaad, waar te koop?
Kun je me tippen waar ik de UI kan kopen?
Ik hoor t graag!

Groet, Mady

Edda

Hoi Diana ,
Mijn zaden zijn nog niet allemaal ontkiemd in de propagator en nu is het zand op de bodem droog. Maak jij dat elke keer weer nat?
Groetjes,
Edda

Edda

Dank je wel. Nee het staat niet bij mijn gebruiksaanwijzing, ik heb een andere propagator gekocht, zie ik.
Groet,
Edda

Sanne

Hoi Diana,
Ik heb net alle pepers en paprika’s per 3 in p9 potjes gezet. Wanneer zijn de voedingsstoffen in de potgrond op en moet ik ze in nieuwe potgrond zetten? 3 of 4 weken?
Groetjes Sanne

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties