Voortgang

Jammer van het weer, te koud voor de tuin, te nat voor de tuin, teveel storm voor de tuin. Deze week maar 1 middag echt kunnen tuinieren. En dan dus maar hard werken, want we zijn nog steeds niet helemaal klaar voor het nieuwe jaar (en het nieuwe jaar is echt al begonnen).

Ik eindigde vorige week met de tuinbonenzaailingen die half waren opgevreten door wat dan ook (ik hou het voorlopig op slakken). Na bijna een week niet te zijn geweest was het spannend om te gaan kijken hoe ze er nu bij staan (als ze er nog zijn, want het was zelfs mogelijk dat ze gewoon tot op de grond waren opgevreten).

Tuinbonenzaailingen 1 week later

Nou, het is nog steeds niet geweldig, maar het had slechter gekund. De slakkenkorrels die er nog liggen zijn aan het schimmelen, het grootste nadeel van dit soort (biologische) slakkenkorrels. Maar het heeft blijkbaar toch gewerkt, er komen nieuwe blaadjes aan de tuinbonenzaailingen, en die worden ook niet meer aangevreten. Allemaal niet leuk, maar helaas (voor de slakken), ik hoop dat de zaailingen zo goed groeien dat er niet nog meer korrels nodig zijn.

Ook even gecheckt:

Bieten voor uitplanten zaden

Dit zijn bieten van vorig jaar, kleintjes. Ik wil er graag zaden van oogsten, want ik vind ze zo mooi en lekker en ze zijn in Nederland amper te koop, het gaat om de McGregor’s Favourite, een lekkere rode biet met heel donker blad, geweldig naast oranje Tagetes of gele Calendula’s. Maar het oogsten van bietenzaden is nog best lastig. Bieten zijn tweejarig, heel soms schieten ze in hun eerste jaar al door (in een droge warme zomer bijvoorbeeld), maar dat is bijna altijd nog te laat om er zaden van te oogsten. Bovendien is juist dit een ras dat niet zo snel doorschiet en dat is natuurlijk ook een heel goede eigenschap.

Maar in dit geval betekent het dat ik deze rode bietjes ergens afgelopen zomer heb gezaaid. Ik heb ze vervolgens in november gerooid, want bieten zijn niet tot heel matig winterhard. Om ze in leven te houden heb ik ze in de kas gezet, in een afgesloten bakje van piepschuim (dat houdt de vorst voldoende tegen). In wat vochtige grond liggen de bietjes te wachten tot ze volgende maand weer uitgeplant mogen worden. Als ik de bietjes in maart weer uitplant in de volle grond zullen ze eerst gaan groeien, en rond mei gaan bloeien. En dan kan ik er hopelijk rond augustus zaden van oogsten (mits het niet teveel regent en de zaden daardoor schimmelen). Nee, het leven van iemand die zaden wil oogsten van tweejarige groenterassen gaat niet altijd over rozen :-).

Dan is er verder nog de kas, in 1 kas staan sinds afgelopen herfst weeuwenteelt bloemkool en spitskool en jonge andijviezaailingen uitgeplant. We hebben er al weken (zeg maar maanden) niet naar omgekeken, te druk met het opruimen en winterklaar maken van de tuin. Maar nu is het februari, en heel voorzichtig gaan de zaailingen groeien (dat moet ook want we willen over 2 maanden spitskool en bloemkool oogsten).

Kas met planten en mos

Overduidelijk dat de grond vrij zuur is (op vette klei kan de grond in de kas ook zuur worden, door elk jaar het toevoegen van zaailingen die in potgrond staan). Na 3 jaar wordt het dit jaar zeker tijd dat we weer eens gaan kalken.

Maar voor nu helpt het ook al als we die grond met mos en algen eens opentrekken met een drietand en/of schrepel. Met wat licht en lucht in de grond kunnen de planten weer wat makkelijker voedingsstoffen opnemen en groeien.

Kas met planten februari 2016

Na het opentrekken ziet het er zo uit, dat is al veel beter. Achterin de spitskool, vooraan de bloemkool.

En zo begint heel voorzichtig het nieuwe tuinseizoen, wat Canna’s en andere bolletjes opgepot, een paar rijtjes rucola in de kas gezaaid. Vandaag nog wat scherpzaad spinazie in de kas gezaaid. De tuinbonen groeien. De kapucijners en de reuzenpeulen beginnen te kiemen, en dat geldt ook voor de doperwtjes en de Lathyrussen. Selderij en peterselie zijn gezaaid (maar het duurt wel een paar weken voor ze kiemen).

Radijsjes gezaaid kas februari

De in januari gezaaide radijsjes zijn allemaal gekiemd en kunnen nu gaan groeien, het duurt nog een paar weken, maar als het weer eens wat mee wil werken met een zonnetje en niet te lage temperaturen, dan zouden we zomaar over een week of 4 al de eerste radijsje van eigen tuin kunnen eten.

Tot slot nog even een foto van een sjalotje;

Sjalotten geplant

Want ook die hebben we vanmiddag gepoot (of noem je dat bij sjalotten ‘geplant’?). Over 3 tot 4 weken gaan we ook de gele plantuien poten (hoe verwarrend, plant je pootuitjes of poot je plantuien – en als je plantuien – of pootuien – poot, dan poot je vast ook sjalotten want dat zijn toch een beetje broertjes en zusjes).

Afijn, er komt nog een hele week regen aan, En als er niet in de tuin kan worden getuinierd, dan tuinieren we maar binnen; komende week ga ik  de eerste eenjarigen van dit jaar zaaien (de soorten en rassen die langzaam kiemen en langzaam groeien zoals de Rhodochiton, Impatiens, etc..

Het begint alleen al wel druk te worden in huis, met alle zaailingen van pepers, paprika’s en aubergines die voor de ramen staan. Het wordt tijd voor de lente, dat is beter voor de tuin (die nu ijskoud en kletsnat is), beter voor ons (want dan kunnen we eindelijk buiten gaan tuinieren en genieten van het weer), en beter voor ons huis (dat nu al zo vol komt te staan dat we ons bed al een stukje hebben moeten opschuiven).

Nog even een huishoudelijke mededeling: ik ga vandaag bij de zadenlijst de soorten eruit halen die uitverkocht zijn (want er zijn ondertussen meer soorten uitverkocht dan nog wel voorradig). Voor de mensen die zaden hebben besteld en de informatie van die soorten nog niet hebben gekopieerd, je kunt tomaten, paprika’s, pepers, etc. altijd terug vinden in de bijbehorende databases, en dat geldt ook voor de eenjarigen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Emmie engel

Dag Diana, hoe was jouw bramenport?
Groet,Emmie

cees

Wat leuk,

dat had ik nou nooit bedacht. Spitskool als leeuwenteelt.
Ga ik volgend jaar zeker ook doen. Ik zaai ze november / februari meestal voor op de vensterbank.

Dank voor de inspiratie, Diana.

Trudie Jansen

Hallo Diana,leuk om te lezen dat de sjalotten al in de grond gezet zijn,geldt dat voor alle soorten van sjalotten,ik heb namelijk de red gourmet,maar het is hier nog behoorlijk nat in Nijmegen,maar zou ze heel graag in de grond willen zetten,ook mijn handen jeuken om buiten aan de slag te gaan,de paalhouders met de palen staan,maar toen werd het weer heel nat,dus weer even wachten,maar volgende week,vanaf dinsdag,kunnen we weer verder,en het zou leuk zijn als ik de sjalotten erin kan zetten,wel na het spitten natuurlijk,en op een koude slaapkamer staan al wat zaailingen die goed opkomen,maar dat mag pas eind mart naar buiten,of als het weer mee zit iets eerder.Een fijn weekend verder en kijk morgen weer op de pokonsite om te kijken wat voor nieuws daar staat,vriendelijke groet,Trudie.

Trudie Jansen

Dank je wel Diana,gelukkig zakt het water goed weg,en aan het eind van de week wordt al wat droger dus we gaan lekker aan de slag,en wat de pokonsite betreft,ook wat Floor schrijft is leuk om te lezen,vriendelijke groet Trudie.

Anneke Bouckaert

Hallo Diana,
Ik weet niet echt wat weeuwenteelt is. Hoe werkt het en met welke groente doe je dat?
Als je tijd over hebt hoor ik graag wat hierover.
gr. Anneke

Danielle Mertens

Hoi Diana,

Ik ben dit jaar voor het eerst zelf aan het voorkweken en zaaien op het stukje moestuin van mijn vader. Superleuk om zo samen bezig te zijn. Hij is mijn vraagbaak, maar ik volg jou ook op de voet. Wat een mooie site heb je, en ik heb ook wat zaadjes bij je besteld.
Nu heb ik met de deno methode pepers en paprika ‘gezaaid’. Dat gaat hartstikke goed, na 10 dagen is de ongeveer de helft van de paprika’s en de Black hungarian peper ontkiemd.
De Numex pepers zijn nog niet ontkiemd, ik neem aan dat dat gewoon wat langer duurt omdat het een andere soort is?
En de aubergine Diamond (die heb ik bij jou besteld) is ook nog niet ontkiemd na 10 dagen. Ik heb maar 1 zaadje gezaaid in het filterzakje. Wat denk je, zal ik nog even wachten (geduld bewaren is moeilijk) of er nog een paar zaadjes bij stoppen in het zakje?

Alvast bedankt!
Groetjes Danielle

Anneke Bouckaert

Hoi Diana,
Dank voor je supersnelle en uitgebreide reactie. Dit ga ik zeker allemaal doen in september.Ik kan niet wachten om het allemaal toe te passen. Kas staat nu leeg in de winter.
gr. Anneke

marjo van der burg

goedemorgen Diana, hoeveel aardperen kun je in een speciekuip pootten. gr. marjo

marjo van der burg

dank je wel Diana.

Ilse

Hoi Diana,

Wat zien de kolen er bij jou goed uit!
Mijn zijn nog wat kleiner, maar starten eindelijk met groeien! Onze tuin ligt gewoon aan de verkeerde kant en planten in de voortuin zie ik nog niet helemaal liggen. Ben bang dat de buurtbewoners alles oogsten en niet wij ;).

Welke slakkenkorrels gebruik jij?
Wij hebben bijzonder veel naaktslakken sinds vorig jaar en ze eten echt alles wat los en vast zit. Mede daardoor zijn mijn kolen nog klein, ze moeten steeds de schade weer inhalen.
Heb bij de praxis wel bio-korrels gevonden, maar die mochten niet in het water komen, anders zouden ze het water vervuilen.
Nu werken wij met een soort hydrobakken in de kas (onderin water, planten wortelen in kokers naar het water toe), dus komen de korrels altijd in het water door de slakken lijkt mij?

Groetjes,
Ilse

Saskia Elandt

Hallo Diana,

Ik volg al een aantal jaren jouw site met veel plezier waar ik een hoop tips vanaf haal,
nu ben ik bezig met het voorzaaien van prei, netjes in een grote pot met potgrond vermengd met wat korrels voor lucht, alleen ze komen wel goed op maar nu een aantal weken later lijkt het wel of ze helemaal slap gaan hangen en niet groeien, ze staan in de achterkamer, op het zuiden, niet voor het raam hoor, maar op een plank aan de muur, met voldoende licht, wat doe ik verkeerd? Nu moet ik wel zeggen dat ik ieder jaar prei probeer maar het is me nog niet gelukt om goede prei te zaaien 🙁
Heb jij misschien een antwoord?

groetjes,

Saskia

Saskia Elandt

Hallo Diana,

dank je wel voor je bericht, ik heb ook gewone potgrond gebruikt met daar doorheen heel fijn grint, ik noem dat korrels, maar daar zit verder niks door, geen mest ofzo, hier in huis schommelt de temperatuur zo tussen de 19 en 22 graden, misschien is de pot die ik nu heb gewoon niet groot genoeg en heb ik te dicht gezaaid zodat ze niet genoeg ruimte hebben.
Ik denk dat ik het ook eens ga proberen in de volle grond zodra het weer het toelaat, dat heb ik nog niet eerder gedaan.
Ik vind het super dat je de tijd vind en neemt om iedereen een persoonlijk bericht terug te sturen, moeten het er natuurlijk geen honderden worden dan mag je wel een secretaresse nemen:)
Nogmaals bedankt!

groetjes Saskia

Eddy

Hello Diana,
Blijkbaar heb jij en heel wat volgers last van slakken. Ik niet.
Mijn kas is nagenoeg vrij van slakken, niet dat ik daaraan veel verdienste heb. Als ik elk jaar in de herfst de kas opruim, blijkt daar telkens een pad te wonen. Is die daar ingetrokken of gewoon binnen getuimeld en de uitgang niet meer gevonden, ik weet het ook niet.
In de tuin is een ander paar mouwen en daar geldt de spreuk ‘de aanhouder wint’. Ik heb een aantal bakstenen, de ene kant is hol en de andere vlak. Die zijn hier populair in de bouw. Op de plaatsen waar er slakkenvraat is leg je ze , een vijftal b.v. , de holle kant beneden. De slakken maken gretig gebruik van die schuilplaatsen en na enkele dagen is die plaats slakkenvrij en leg je die stenen een paar meter verder. Het principe is dus: lever schuilplaatsen. In een mum van tijd ben je van honderden slakken verlost en heb je een slakkenarme tuin op een zeer ecologische wijze.

Groetjes

Eddy

Joop van der Boor

Vandaag andijvie geplant in de kas wel gekocht bij het tuin centrum boers Maassluis
prima tuincentrum ook voor fruitbomen en bessenstruiken daar mijn zaailingen net hun kop op steken gebruik ik voor tweede ronde we gaan het zien bloemkool en spitskool staan er al en zien er mooi uit tuin bonen staan ok te kiemen en mooi zijn al boven de grond geen last van slakken groetjes Diana Joop van der Boor

Margriet

Hoi Diana,
Het weer zit inderdaad nog niet mee. Maar ach, dat komt vast wel goed. Vandaag toch ook best wat zon.
Mijn paprika zaadjes lijken niet goed te willen kiemen. Van de peperzaadjes ook nog maar een paar. De paprika zaadjes waren al van vorig jaar. Daar had ik nog maar een paar van, dus nu maar wat nieuwe zaadjes voor rode paprika gekocht. Bij van der Wal had ik Sweet banana gehaald, maar ook die lijkt niet te willen kiemen. Voorzichtig even gegluurd bij de zaadjes, maar er lijkt weinig “leven” in te zitten. Toch staan ze best lekker warm in de vensterbank boven de verwarming. Ik heb nu wat peper en paprika zaadjes via de deno methode “gezaaid”. Hoop dat dit lukt. Ook de doperwtjes in de zaaitrays komen nog niet boven, maar het is dan ook wel erg koud geweest in de kas. Ik had daar ook al even gegluurd en meende wel wat kleine kiempjes te zien. Ze staan er inmiddels 18 dagen en had toch al wel wat boven verwacht. Hopen op een beetje minder kou. Dat helpt vast. Het kriebelt vreselijk ook de tomaten te zaaien, maar dat vind ik toch te vroeg. Ik probeer mezelf een beetje in te houden….
Groetjes Margriet

margriet

Dank je wel voor je reactie. ‘ s avonds verplaats ik de kweekkas wel. Temperatuur is niet heel erg veel verschil. Max 3 graden schat ik zo in. Maar het is natuurlijk geen propagator. .. maar vorig jaar ging het zo prima. Ik vermoed dat van de paprika’s de kiemkracht niet zo denderend meer was. Misschien dit keer via de denomethode

Hanneke Walinga

Hallo Diana,

Mijn naam in Hanneke Walinga en ik werk in een prachtige boekwinkel in het midden van het land. We willen graag een keer een avond organiseren over moestuinieren en aangezien jij een bron van veel kennis bent op dit gebied wilde ik je daar graag een vraag over stellen. Om dat nou via de reacties op je website te doen leek me een beetje ongepast en daarom wilde ik je vragen of ik je op een andere manier kan bereiken. Zou je mij dat willen laten weten?
Ik hoop van je te horen!

Vriendelijke groet,
Hanneke

Heba

Hoi Diana,

Ik heb afgelopen week de varenbladlavendel gezaaid en ze zijn alweer ontkiemd. Waarschijnlijk ben ik een beetje vroeg, maar hopelijk gaat het goed. Ik heb op internet gezocht naar het aantal planten per vierkante meter om een mooie dichte bos lavendel te krijgen, maar ik kan het voor deze soort nergens vinden. Heb je enig idee hoeveel planten ik bij elkaar moet zetten?

Alvast bedankt!

Groetjes Heba

john

Beste Diana,

Ik lees al een tijdje hier op dit blog en moet zeggen, ik ben erg onder de indruk. Je vindt hier eigenlijk alles wat je nodig hebt om goed te kunnen tuinieren. Heel fijn te lezen en geen onzin,

Vr gr John

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties