De eerste migratie van 2016

Ik had maar eens bedacht dat ik thuis de lathyrussen, erwten, peulen en kapucijners ging zaaien. Ik zaai deze soorten sowieso graag voor, al kun je ze ook prima direct in de volle grond zaaien. Maar hier vinden we voorzaaien wel zo prettig, want de grond is hier nog kletsnat van alle regen die er in de afgelopen weken is gevallen, de kans dat de zaden rotten in de grond (nou grond, noem het maar modder) is vrij groot.

Bovendien hebben we altijd het idee dat we hier bespied worden. Ik heb wel eens gehoord dat er altijd duiven op de uitkijk zitten, met geavanceerde apparatuur als gsm’s waarschuwen ze elkaar wanneer wij iets buiten ter plaatse zaaien, en vooral wanneer wij naar huis fietsen. Twee uur later is alles opgevreten.

Dus de vraag is; zaai ik in de volle grond, in kou en wind, moet daarvoor eerst het stro weghalen, alles na het zaaien zo afdekken dat het aan alle kanten duifdicht is, een afwatering graven voor het overtollige water en dan maar hopen dat het weer mee zit? Of vul ik thuis bij de kachel een tray met potgrond-mengsel en leg ik in elk vakje een doperwtenzaadje, dek het af met nog wat meer potgrond-mengsel, was mijn handen en schenk een goed glas wijn in? Soms is kiezen niet zo moeilijk :-).

Maar goed, na het zaaien in de volle grond, inclusief alle bijbehorende ontberingen ben je daarna wel klaar (tenzij je opnieuw moet zaaien omdat de zaden zijn verdronken of opgevreten). En is het wachten op kiemen en groeien.

Wij zullen na de kieming de zaailingen naar de tuin moeten brengen en later, als ze nog wat meer gegroeid zijn nog uit moeten planten.

Afijn, zo zagen de zaaisels er afgelopen dinsdag uit:

Gezaaide doperwten voor verhuizing

Achter in de huiskamer, zo licht mogelijk, op de koude grond, want heel veel warmte willen doperwten natuurlijk niet. Maar je kunt zien dat bij zo gecontroleerd zaaien wel bijna elk zaadje kiemt. De zaaitray kocht ik trouwens een paar jaar geleden bij het Vlaams Zaadhuis maar ik begreep dat die ze niet meer verkoopt, geen idee waar ze nu nog te koop zijn, maar ik ben er wel heel erg blij mee, want ze zijn stevig, gaan jaren mee, hebben mooie grote vakjes en de worteltjes kunnen er prima in groeien.

Als je goed kijkt zie je dat de grond vrij droog is. En dat komt omdat we ze dinsdag hebben verhuisd, een paar dagen daarvoor ben ik al gestopt met water geven om de tray’s niet zwaarder te maken dan nodig.

En zo zijn de tray’s dan aangekomen in de kas:

Gezaaide doperwten na verhuizing

Direct bij aankomt in de kas heb ik ze weer wat water gegeven, je kunt zien dat de zaailingen nog kort en stevig zijn, maar als we ze nog veel langer in de huiskamer hadden laten staan waren ze lang en dun geworden. Dus warm kiemen en daarna de kou in, het is wel bijna een beetje zielig, maar het is echt beter voor ze.

In de kas geen duiven. Maar dan zijn er wel muizen, en ook die eten graag jonge zaailingen en zaden en net gekiemde zaden van zetmeelrijke soorten als erwten, peulen, kapucijners, etc.. Dus moeten we onze jonge aanwinsten nog wel even goed beschermen.

Gezaaide doperwten verhuisd naar kas

Dus gaan er glas- of perspexplaatjes op de tray’s die in onderbakken staan. Dubbel handig want het beschermt tegen muizen, maar het houdt ook gelijk nog wel wat kou tegen, als de zon schijnt krijgen de zaailingen nog wat extra warmte.

Zaailingen kapucijners

Op deze foto zie je vooraan de zaailingen van kapucijners, erachter zie je wat hogere en slankere zaailingen, dat zijn de Lathyrussen.

De zaailingen mogen op deze relatief beschutte plaats blijven tot ze tegen het glazen dak groeien. Dan moet het glas eraf en mogen de zaailingen nog een weekje afharden en groeien tot ze uitgeplant kunnen worden.

Ook dan moet er nog wel iets gebouwd of gedrapeerd worden, want de duiven zitten nog steeds met gsm klaar en lusten ook deze jonge planten. Als de zaailingen zijn uitgeplant, en een centimeter of 30 hoog zijn vinden duiven ze ineens niet lekker meer (of beter gezegd, dan zijn we een paar weken verder en zijn er lekkerder hapjes te vinden voor ze). En pas dan zijn de planten veilig (en ook dat is maar relatief want zodra er peulen in de planten hangen en groeien, zo rond eind mei/ begin juni, dan komen de duiven terug, en dan met meer, en hongeriger dan ooit :-). Maar dat is voor later zorg.

Op vrijdag gingen we nog even kijken op de tuin, alles goed met de zaailingen, niet aangevreten, niet te nat, niet te droog, niet geschrokken van de kou?

Nee hoor, alles goed:

Erwtenzaailingen 26-02-16

Dit is dezelfde tray als de foto hiervoor, met links de kapucijners en rechts de Lathyrussen. Tussen dinsdag en vrijdag – ondanks de kou – zijn ze zelfs al wat gegroeid, denk ik. Nog een paar dagen en de zaailingen groeien tegen de glasplaatjes aan en dan moeten de glasplaatjes eraf. Maar dan zijn ze ook groot genoeg, muisjes vinden ze dan ook niet echt lekker meer. Bovendien hebben wij een walhalla voor muizen – al het stro in de tuin levert heel veel graan voor de muizen, en dat mogen ze opeten, want dat scheelt ons weer het wieden van graan-‘opslag’ :-).

Voor nu heb ik niets anders meer te melden dan dat de knofloken goed gaan groeien:

Knofloken 22 februari 2016

En dat ik, als we thuis zijn, op mijn handen zit. Want de biologische tomatenklok tikt. Ik ga het volhouden, toevallig heb ik geen tijd dit weekend. Maar dinsdag is er tijd, en dan ga ik toch heus tomaten zaaien, en dan heb ik me voor het eerst sinds een jaar of 5 weten te beheersen en het zaaien van tomaten uit weten te stellen tot maart, en dat vind ik al heel knap van mezelf. En maart is maart, 1 maart is dus ook maart, en op 1 maart ga ik tomaten zaaien. Terwijl Ruud dit leest na mijn schrijven zie ik dat hij iets zou willen zeggen maar wijselijk niet aan deze (niet te winnen) discussie begint :-).

Nog even tot slot; ik heb voor de website van Pokon ook weer een blogje geschreven, en daarin laat ik zien hoe het ondertussen met de zaailingen van pepers, paprika’s en aubergines gaat: Blog Pokon

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

59 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kim

Leuk! Ik heb de tomaten al gezaaid…ik kon niet meer wachten. 18 soorten in totaal. Ben benieuwd dit jaar!

Gr Kim

Kim

Jij ook veel plezier! Ga je volgen!

Agnes Weber

Hallo,

18 soorten. Wat geweldig maar waar laat je die allemaal?

Groet Agnes

margriet

Hoi Diana. Leuk tuindagboek weer. Doperwten beginnen hier net hier en daar boven de grond te piepen maar nog niet van harte. Vandaag pootgoed van vanderwal ontvangen. Ook aardbei stekken en knoflook. Die moet nodig de grond in maar het is zo nat. .. aubergine zaden ook nog binnen. Die morgen gelijk maar zaaien. Goed weekend en knap dat je het Tot 1 maart kunt volhouden hoor!

Ruben

Altijd weer leuk om een nieuw artikel in je tuindagboek te lezen! Ik word elke keer al enthousiast zodra ik zie dat je weer een nieuw stuk online hebt gezet!

Toen ik afgelopen weken bezig was met de planning voor komend jaar stuitte ik op wat onduidelijkheid over de vruchtwisseling… Op jouw site staat een volgorde beschreven, maar op schema’s zoals deze: http://farm4.static.flickr.com/3258/2667875022_c32c67d9b2.jpg lijken ze het juist precies andersom te doen.
Voor alle duidelijkheid zou ik dus graag precies weten hoe jij het nou doet: komen er op het stukje waar dit jaar koolgewassen staan volgend jaar bladgewassen of peulgewassen te staan?

Groetjes,
Ruben

Ruben

Wat een verhaal zeg! Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Daar kan ik wat mee 🙂
De grootste reden dat ik nu een goed vruchtwisselingsplan wilde maken is niet omdat ik per sé strikt de regeltjes op wil volgen, maar vooral omdat ik dat plan dan gewoon elk jaar kan aanhouden en ik niet elk jaar opnieuw voor een puzzel sta. Maar nu ik er nog eens goed over nadenk zou het natuurlijk zomaar kunnen dat ik mijn tuin nog eens uitbreid of bedenk dat ik volgend jaar alsnog een vak aardbeien wil (dat heb ik nu helemaal niet) of iets dergelijks, en dan sta ik natuurlijk alsnog voor die puzzel…

Dan heb ik bij deze besloten toch maar niet zo’n strikt plan te maken en volgend jaar maar gewoon te kijken hoe alles het best uitkomt.

Dankjewel voor de hulp!

Ruben

Ruben

Ach, zo blijven we in de winter ook een beetje bezig zullen we maar zeggen…

Ik zag zojuist dat de peper- en paprikazaailingen die ik eind januari via de deno-methode heb gezaaid bruine uiteinden aan de kiemblaadjes krijgen… Een aantal hadden dit al vanaf het begin, maar ik nam aan dat dit gewoon een beschadiging was die ze opgelopen hadden toen ze uit het zaadje kwamen. Helaas beginnen nu steeds meer plantjes bruine uiteinden te krijgen. Heb jij (of iemand anders die dit leest) enig idee waar dit aan zou kunnen liggen?

Ter informatie: ik heb de zaailingen voorzichtig van de koffiefilters gehaald en ze daarna per 3 in, met brekerzand verarmde, potgrond in de onderste helft van een pak melk (met gaten in de bodem) gezet. Sindsdien staan ze, bij gebrek aan een ander raam, bij een raam op het noorden op een verwarmde kamer van ongeveer 19-20 graden. Ze beginnen net aan hun derde blaadje. Toen ik ze in het ‘potje’ zette heb ik de potgrond volledig verzadigd met water en het overtollige water uit laten lekken boven een handdoek, sindsdien heb ik ze geen water meer hoeven geven. Al zal dat niet lang meer duren omdat de potgrond langzaamaan wat droger begint te worden.

Groetjes,
Ruben

Paul Solleveld

hoi Diana,
Fijn dagboek heb je, lekker om altijd weer te lezen. Bij mij in de kas groeien de erwten al flink door, de tuinbonen hebben hun kopje ook al boven de grond gestoken en hebben hun tweede echte bladeren al. Gisteren 18 aardbeiplanten geplant,4 soorten, korona,frau schindler mieze, nog 2 mooie soorten waarvan mij de naam even niet te binnen schiet…een vraagje , kan je tussen de aardbeien ook mulchen met cacaodoppen of is dit te scherp vvor de vruchten?
Verders in huis gezaaid, aubergine’listada de Gandia’ en ‘Guedeward’ en pepers en ja hoor vorige week ook de eerste 4 rassen tomaten, ik heb er 20 van en ga ze met tussenpozen van 2 wkn zaaien en dan kijken of er verschil tussen zit, zo niet dan zaai ik ze volgend jaar eind mrt allemaal tegelijk in de kas.
Ik heb een stuk kas die ik huur bij ONZE MOESTUINEN ONDER GLAS in Almere,dit is een oude rozenkas geweest,deze ging failliet en begon toen dit project, heel gezellig daar.
Tot je volgende blog, ik kijk er nu al weer naar uit.
gr. Paul

nadi

Hoi Diana,
Wat goed dat je het volhoud met tomaten zaaien. Ik heb me ook weten te beheersen (maar ik speel vals want heb zoals iedereen in NL griep, dus dat hielp wel :p)
Ik heb wel een vraag over je peultjes en kapucijner zaailingen. Moeten ze niet eerst afgehard worden als ze van binnen naar buiten gaan? Is het gewoon in een keer hop naar de koude kas?

Groetjes!
Nadine

Barbera

Hoi Diana,

Wat zal jij het moeilijk hebben met schrikkeljaren. Heel leuk stuk weer. Ik geniet van jouw schrijfsels.

groeten,
Barbera

Marja

Hoi Diana,
Ik houd mij nog meer in, want ik zaai dit jaar volgens de zaai-kalender van Maria Thun.
Ik zaai 12 maart (kan de gehele dag ) bij wassende maan.
Ik heb eens een artikel gelezen van een proef met tomaten zaaien op 12 manieren.
De beste resultaten gaven de tomaten, die met wassende maan werden gezaaid.
Ik ben benieuwd, tuinieren is een grote verrassing en uitdaging.
a.s. Dinsdag en woensdag, wanneer jij wil zaaien is het de dag voor de bladgewassen, o.a.
Bloemkool en prei zaaien.
Ik volg je blog en leer ontzettend veel van je. Hartelijk dank daarvoor.
Ik tuinier pas voor het 2e jaar en moet nog zoveel ontdekken. Groetjes

Jenneke

Leuk, ik gebruik ook de zaaikalender van Maria Thun en heb ook een paar boeken van haar. Volgens haar bevindingen zijn de beste tomatenresultaten van planten die zijn gezaaid op vruchtdagen als de zon in de waterman staat en dat is van 3 maart tot 5 maart 15.00 uur.
Op 12 maart staat de zon in het teken vissen en niet meer in de waterman.
Voor de winterwortel zijn de beste resultaten als de zon in de stier staat, uiteraard op worteldagen en die zijn van 16-19 mei, mocht je die ook willen zaaien.

franky

Hallo Diana,
1 Maart lijkt mij ook een prima datum….en 1 maart is inderdaad “in maart” . Ben ook van het ongeduldige type.

Emma

Hallo Diana,
Bedankt voor je fijne blog! Ik leer er ontzettend veel van. Dit jaar is mijn eerste jaar moestuin met een kleine koude kas. Ik vind het ontzettend lastig in te schatten hoeveel ik van alles moet zaaien. Nu ik de tray zie die jij hebt met doperwten enz vraag ik me af of ik wellicht wat te zuunig ben geweest. Hou je bij het (voor)zaaien veel rekening met zaadjes niet niet ontkiemen? En zorg je er vervolgens voor dat je voor alles wel een plekje vindt?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groeten Emma

Tineke

Wat zijn jullie allemaal vroeg met planten… Ik start meestal op zijn vroegst pas eind maart. Nu hoor ik hier dat de lathyrus al wordt voorgetrokken, de tomatenplanten etc. De tomaten begrijp ik nog wel als je een kas hebt, maar de lathyrus, wanneer zet je die dan buiten? Ik hoor graag hoe jullie hier tegenaan kijken.

Linda

Hoi Diana, Vreeken verkoopt trays (daar heten ze zaai en stekplaten) die er wel enigszins op lijken, maar van de Wal verkoopt ze ook nog steeds (net gekeken) maar nu zijn de zwart, dus misschien niet helemaal zoals die van jou, maar wel het zelfde principe denk ik. Ik ga morgen mijn tomaten voorzaaien en denk dus ook maar meteen mijn kapucijners ! Heerlijk !

Mayra

De paprika’s en pepers groeien nu Volgens verwachting, tomaten en erwten zijn deze week aan de beurt.

Mayra

Ik merk dat ik dit jaar wat meer geduld heb, geleerd van de fouten van vorig jaar denk ik

Diniedam

Wat een geweldige moestuindag was het vandaag;-)). Heerlijk in het zonnetje de fruitbomen en struiken gesnoeid. Klein beetje opgeruimd. Volgende week weer verder en hopelijk kan ik na volgende week m’n tuin laten omploegen. Ik ga m’n kapucijners en doppers rechtstreeks in de tuin “leggen”. Wil graag voorzaaien..euh..leggen, maar gezien m’n nieuwe tuin… Geeeen idee hoeveel ik moet doen. Dus dan maar rechtstreeks;-)

De pepers en paprika’s gaan super! Heb echt veel geluk met de oude zaden die ik in 2008(en anders 2009) bij jou hen gekocht. Zelfs de Aji Panca komt op. Denk van de 6 Cap 220 er 4 “bruikbaar” zijn. De andere 2 zijn te klein.. Dat wordt niet wat. Binnenkort ff verpoten naar P9 potjes en dan gaan mijn tomaten ook de grond in;-)
Heerlijk!!!Zin in dit jaar;-)
Groetjes Danielle

Diniedam

Thx Diana! En ja, we gaan zeker wat info/foto’s ed uitwisselen van de cap220 en de Aji;-). Ben heeeel benieuwd!

Groetjes Danielle

Hannie

Hoi Diana, wat inspirerend, jouw site. Ik moest ook lachen om de duiven die elkaar laten weten wanneer het zo ver is… Dit jaar houd ik me in tot half maart (voornamelijk eenjarigen en vaste planten zaaien maar dit jaar ook tomaten, komkommer, knoflook en sowieso pompoenen). Maar de zakjes zijn in huis en het hart klopt bij de aanblik van de foto’s er op aanmerkelijk snel(ler). Ik lees je weer en verheug me er op. Hartelijke groeten, Hannie

john

Wat een drukte Diana, heerlijk te lezen dat iedereen zaait,plant en plezier heeft. T was vandaag ook een heerlijk dagje. Vandaag aardappels gepoot, de paprika en de tomaten gezaaid en verschillenden fruit soorten rond de tuin geplant. Dit is het eerste jaar dat ik pronkbonen ga zetten, 10 mix soorten gekocht bij Vreekens zaden. klein gedeelte gaat als beschutting dienen en de rest gaat rond de tuin geplant worden. Voorzaaien doe ik de eerste week van maart in potten 60 bonen, verheug me enerzijds op de kleuren van de pronkbonen en anderzijds op een goede opbrengst. Morgen ga ik de tuin met een grote bak uitbreiden en kom dan op een oppervlakte van 65 m2. Thijm gezaaid Tagetes en de oost Indische kers, en de mexikaanse Olijfkomkommer zijn per post onderweg. Ik hoop ze snel te krijgen. Ik wens iedereen hier fijne moestuindagen. Gr John

Astrid Hamhuis

Hallo
Even over die scheermesjes (snijbonen dus die te laat geplukt zijn)
hier een tip die ik vorig jaar van een vriendin gekregen heb ,na ook een hele pan met stampot snijbonen weggegooid te hebben.
knijp in de boon en knapt die dan is die goed knapt die niet laat hem dan maar hangen, zaad voor volgende jaar of weggooien.
Het werkt echt, ik heb dit jaar geen scheermesjes meer gehad.
veel succes groetjes Astrid

Astrid

Hallo Diana
Ik ga die twee goede soorten snijbonen ook maar eens proberen.
Zelf heb ik alleen ervaring met prijswinners.
Bedankt voor de tip.
Groetjes Astrid

john

Hoi Diana, ik volgde mijn overbuur, een Kroatische vriend die dit al jaren doet. Indien het kouder wordt dekt hij af met vlies, en teveel regen wat folie. Idd hoop ik dat het goedgaat.

Sperciebonen zaai ik al 2 jaar binnen, dan in potten en laat ze in mijn foliekasje grote planten worden. Wij hebben hier een invasie van vogels en slakken vandaar. Ik heb wel een nieuw pad gemaakt rond de groententuin met zelf gemaakte grove houtsnippers, en idd werkt dit best goed. Hoe grover des te beter. Is het weer goed, geen regen dan strooi ik houtas tegen de houten planken, ook hier heb ik best wel goede ervaringen. Hoewel, alle slakken hou je niet tegen.

Pronkbonen is natuurlijk een ander geval, je hebt gelijk om noch effe te wachten. Ook ik verheug me op de Olijfkomkommer, Schijnbaar een vrij hoog wordende plant.

Groetjes John

Eddy

Hello Diana,
Je bent er weer vroeg bij. Ik wacht nog een paar weken. Ik heb ooit gelezen dat dit weinig of geen verschil uitmaakt.
Hier komen de houtduiven en kauwen zich ook te goed doen. Een aantal winters geleden hebben ze de spruiten en broccoli helemaal opgevreten.
Bij het Vlaams Zaadhuis kan je die kweekplaten nog altijd kopen, zie P. 138 van de catalogus of ga naar de web site. Ik heb die groene al meer dan 20 jaar en ze zijn nog als nieuw.

Groetjes

Eddy

Saskia Broeckx

Diana,

bij Beekenkamp Verpakkingen zijn er nog stevige te verkrijgen: https://verpakkingen.beekenkamp.nl/nl/Zaaitrays

groetjes
Saskia

Ann

Dag Diana, de witte bakken, waar de trays inzitten, waar heb je die gehaald? Groeten, Ann

Wilma steneker

Hoi Diana,

Dat ziet er allemaal goed uit!
Mijn zolder staat ook al helemaal vol met ‘baby’s !
Ik kan niet wachten op de lente.
Een vraagje: heb jij wel eens aardappels gekweekt in aardappeltorens?
Ik las hier iets over op internet. Heb jij daar ervaring mee!
Groetjes wilma

Martien Optendrees

Beste Diana,
Erg bijzonder voor mij om te lezen hoe de duiven reageren op alles wat er in de moestuin gebeurd. Ik zelf woon op het platteland in het oosten van het land, en heb ook geregeld houtduiven in en rond de tuin. Soms wel een stuk of 30 in een weiland bij mij voor de deur. Maar hier totaal geen last van. Wel van de konijnen, maar dat is een ander verhaal, en deze kunnen gelukkig nog niet vliegen. 🙂 Door het lezen van jou site, verleden jaar bij toeval ontdekt, daar ik iets zocht op internet over tomaten, voor het eerst snijbiet gezaaid. Ik ben daar erg blij mee, is hier een succes. Het leuke ondervind ik nu dat de groene snijbiet Lucullus redelijk winterhard is. Is nu zelf nog een maaltje van te plukken. De rode is geheel verdwenen.

Groet,
Martien

nadi

Hoi Diana,
Wat sneu om te horen dat mensen hun konijnen rond de vakantie tijd loslaten bij de volkstuin vereniging. Wij hebben zo ook 2 konijnen van het Aziel geadopteerd die ook gewoon “vrijgelaten” waren. Maar dat overleven tamme konijnen nooit lang. Misschien een idee volgende keer de dierenaziel te bellen? Die komen dan het konijntje ophalen en zoeken een nieuwe baas voor ze.
Groetjes

Arjen

Dag Diana,

Ik heb kort vraagje over aarbeien. Wanneer kan ik de stekken van vorig jaar in de volle grond planten? Staan nu in potjes buiten.

Dank

Gr
arjen

Hannah

Wat is bijna iedereen vroeg in de weer met zaaien! Eind februari heb ik pas gezaaid, dopertwen en capucijners, sjalotten, broccoli, bloemcoli en Alexanderbloem. Allemaal in de koude kas (rand van grindtegels met oud raam erop). Thuis heb ik aubergine gezaaid, hopelijk gaat die beter dan vorig jaar, toen kreeg ik één zielig plantje.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties