De eerste migratie van 2016

Ik had maar eens bedacht dat ik thuis de lathyrussen, erwten, peulen en kapucijners ging zaaien. Ik zaai deze soorten sowieso graag voor, al kun je ze ook prima direct in de volle grond zaaien. Maar hier vinden we voorzaaien wel zo prettig, want de grond is hier nog kletsnat van alle regen die er in de afgelopen weken is gevallen, de kans dat de zaden rotten in de grond (nou grond, noem het maar modder) is vrij groot.

Bovendien hebben we altijd het idee dat we hier bespied worden. Ik heb wel eens gehoord dat er altijd duiven op de uitkijk zitten, met geavanceerde apparatuur als gsm’s waarschuwen ze elkaar wanneer wij iets buiten ter plaatse zaaien, en vooral wanneer wij naar huis fietsen. Twee uur later is alles opgevreten.

Dus de vraag is; zaai ik in de volle grond, in kou en wind, moet daarvoor eerst het stro weghalen, alles na het zaaien zo afdekken dat het aan alle kanten duifdicht is, een afwatering graven voor het overtollige water en dan maar hopen dat het weer mee zit? Of vul ik thuis bij de kachel een tray met potgrond-mengsel en leg ik in elk vakje een doperwtenzaadje, dek het af met nog wat meer potgrond-mengsel, was mijn handen en schenk een goed glas wijn in? Soms is kiezen niet zo moeilijk :-).

Maar goed, na het zaaien in de volle grond, inclusief alle bijbehorende ontberingen ben je daarna wel klaar (tenzij je opnieuw moet zaaien omdat de zaden zijn verdronken of opgevreten). En is het wachten op kiemen en groeien.

Wij zullen na de kieming de zaailingen naar de tuin moeten brengen en later, als ze nog wat meer gegroeid zijn nog uit moeten planten.

Afijn, zo zagen de zaaisels er afgelopen dinsdag uit:

Gezaaide doperwten voor verhuizing

Achter in de huiskamer, zo licht mogelijk, op de koude grond, want heel veel warmte willen doperwten natuurlijk niet. Maar je kunt zien dat bij zo gecontroleerd zaaien wel bijna elk zaadje kiemt. De zaaitray kocht ik trouwens een paar jaar geleden bij het Vlaams Zaadhuis maar ik begreep dat die ze niet meer verkoopt, geen idee waar ze nu nog te koop zijn, maar ik ben er wel heel erg blij mee, want ze zijn stevig, gaan jaren mee, hebben mooie grote vakjes en de worteltjes kunnen er prima in groeien.

Als je goed kijkt zie je dat de grond vrij droog is. En dat komt omdat we ze dinsdag hebben verhuisd, een paar dagen daarvoor ben ik al gestopt met water geven om de tray’s niet zwaarder te maken dan nodig.

En zo zijn de tray’s dan aangekomen in de kas:

Gezaaide doperwten na verhuizing

Direct bij aankomt in de kas heb ik ze weer wat water gegeven, je kunt zien dat de zaailingen nog kort en stevig zijn, maar als we ze nog veel langer in de huiskamer hadden laten staan waren ze lang en dun geworden. Dus warm kiemen en daarna de kou in, het is wel bijna een beetje zielig, maar het is echt beter voor ze.

In de kas geen duiven. Maar dan zijn er wel muizen, en ook die eten graag jonge zaailingen en zaden en net gekiemde zaden van zetmeelrijke soorten als erwten, peulen, kapucijners, etc.. Dus moeten we onze jonge aanwinsten nog wel even goed beschermen.

Gezaaide doperwten verhuisd naar kas

Dus gaan er glas- of perspexplaatjes op de tray’s die in onderbakken staan. Dubbel handig want het beschermt tegen muizen, maar het houdt ook gelijk nog wel wat kou tegen, als de zon schijnt krijgen de zaailingen nog wat extra warmte.

Zaailingen kapucijners

Op deze foto zie je vooraan de zaailingen van kapucijners, erachter zie je wat hogere en slankere zaailingen, dat zijn de Lathyrussen.

De zaailingen mogen op deze relatief beschutte plaats blijven tot ze tegen het glazen dak groeien. Dan moet het glas eraf en mogen de zaailingen nog een weekje afharden en groeien tot ze uitgeplant kunnen worden.

Ook dan moet er nog wel iets gebouwd of gedrapeerd worden, want de duiven zitten nog steeds met gsm klaar en lusten ook deze jonge planten. Als de zaailingen zijn uitgeplant, en een centimeter of 30 hoog zijn vinden duiven ze ineens niet lekker meer (of beter gezegd, dan zijn we een paar weken verder en zijn er lekkerder hapjes te vinden voor ze). En pas dan zijn de planten veilig (en ook dat is maar relatief want zodra er peulen in de planten hangen en groeien, zo rond eind mei/ begin juni, dan komen de duiven terug, en dan met meer, en hongeriger dan ooit :-). Maar dat is voor later zorg.

Op vrijdag gingen we nog even kijken op de tuin, alles goed met de zaailingen, niet aangevreten, niet te nat, niet te droog, niet geschrokken van de kou?

Nee hoor, alles goed:

Erwtenzaailingen 26-02-16

Dit is dezelfde tray als de foto hiervoor, met links de kapucijners en rechts de Lathyrussen. Tussen dinsdag en vrijdag – ondanks de kou – zijn ze zelfs al wat gegroeid, denk ik. Nog een paar dagen en de zaailingen groeien tegen de glasplaatjes aan en dan moeten de glasplaatjes eraf. Maar dan zijn ze ook groot genoeg, muisjes vinden ze dan ook niet echt lekker meer. Bovendien hebben wij een walhalla voor muizen – al het stro in de tuin levert heel veel graan voor de muizen, en dat mogen ze opeten, want dat scheelt ons weer het wieden van graan-‘opslag’ :-).

Voor nu heb ik niets anders meer te melden dan dat de knofloken goed gaan groeien:

Knofloken 22 februari 2016

En dat ik, als we thuis zijn, op mijn handen zit. Want de biologische tomatenklok tikt. Ik ga het volhouden, toevallig heb ik geen tijd dit weekend. Maar dinsdag is er tijd, en dan ga ik toch heus tomaten zaaien, en dan heb ik me voor het eerst sinds een jaar of 5 weten te beheersen en het zaaien van tomaten uit weten te stellen tot maart, en dat vind ik al heel knap van mezelf. En maart is maart, 1 maart is dus ook maart, en op 1 maart ga ik tomaten zaaien. Terwijl Ruud dit leest na mijn schrijven zie ik dat hij iets zou willen zeggen maar wijselijk niet aan deze (niet te winnen) discussie begint :-).

Nog even tot slot; ik heb voor de website van Pokon ook weer een blogje geschreven, en daarin laat ik zien hoe het ondertussen met de zaailingen van pepers, paprika’s en aubergines gaat: Blog Pokon

 

59 reacties op De eerste migratie van 2016

Kim 26 februari 2016 om 21:43

Leuk! Ik heb de tomaten al gezaaid…ik kon niet meer wachten. 18 soorten in totaal. Ben benieuwd dit jaar!

Gr Kim

Diana 27 februari 2016 om 08:45

Hallo Kim,
Je bent daarmee net zo vroeg als ik de vorige jaren nog was :-).
Dinsdag wordt mijn dag, ik kan me er nu al op verheugen!
Veel plezier met de opkweek van je zaailingen!
Diana

Kim 27 februari 2016 om 16:31

Jij ook veel plezier! Ga je volgen!

Agnes Weber 29 februari 2016 om 14:57

Hallo,

18 soorten. Wat geweldig maar waar laat je die allemaal?

Groet Agnes

margriet 26 februari 2016 om 22:54

Hoi Diana. Leuk tuindagboek weer. Doperwten beginnen hier net hier en daar boven de grond te piepen maar nog niet van harte. Vandaag pootgoed van vanderwal ontvangen. Ook aardbei stekken en knoflook. Die moet nodig de grond in maar het is zo nat. .. aubergine zaden ook nog binnen. Die morgen gelijk maar zaaien. Goed weekend en knap dat je het Tot 1 maart kunt volhouden hoor!

Diana 27 februari 2016 om 08:47

Hallo Margriet,
Wij zijn altijd erg tevreden over de prijs en kwaliteit van de zaden van van der Wal, ik heb mijn zaden 2 weken geleden ontvangen, en ga vandaag al flink wat zaaien.
groetjes en veel plezier met je aankopen en het zaaien/poten/planten ervan!
Diana

Ruben 26 februari 2016 om 23:34

Altijd weer leuk om een nieuw artikel in je tuindagboek te lezen! Ik word elke keer al enthousiast zodra ik zie dat je weer een nieuw stuk online hebt gezet!

Toen ik afgelopen weken bezig was met de planning voor komend jaar stuitte ik op wat onduidelijkheid over de vruchtwisseling… Op jouw site staat een volgorde beschreven, maar op schema’s zoals deze: http://farm4.static.flickr.com/3258/2667875022_c32c67d9b2.jpg lijken ze het juist precies andersom te doen.
Voor alle duidelijkheid zou ik dus graag precies weten hoe jij het nou doet: komen er op het stukje waar dit jaar koolgewassen staan volgend jaar bladgewassen of peulgewassen te staan?

Groetjes,
Ruben

Diana 27 februari 2016 om 09:17

Hallo Ruben,
Een vruchtgewas is altijd ingewikkeld en moet eigenlijk per persoon worden gemaakt, want wat ik wil, op mijn grond, in mijn bemesting, met de weersomstandigheden hier, en met de soorten die ik lust, hoeft zeker niet te zijn wat voor jou in jouw omstandigheden handig en werkzaam zou zijn.
Op het plaatje van de link zie ik dat er elk jaar een groep wordt geteeld die zwaarder bemest moet worden, tot na de kool er ineens iets na moet komen dat helemaal geen mest wil (peul na kool). Dat kan prima hoor, in de afgelopen 20 jaar ben ik wel tot de conclusie gekomen dat het niet allemaal zo strak hoeft te worden gezien. Ik zou met kunnen voorstellen dat wortelgewassen ook fijn zouden zijn na kool, want wortelgewassen houden weliswaar ook niet zo van mest maar zijn wel heel blij met de rulle grond die kool achterlaat. Maar aardappelen laten ook een losse structuur achter (en dat is hier op de vette klei altijd wel belangrijk, maar veel minder belangrijk als je op zandgrond tuiniert).
Bedenk vooral wat je wilt telen, hoeveel vakken je hebt en hoe je die wilt verdelen, en denk logisch na over wat een groente of groep groenten doet, wat ze met de grond doet, hoeveel voeding ze gebruikt en welke ziekten er kunnen heersen. Uiteindelijk denk ik dat dat het belangrijkste is. Vul al die gegevens in binnen je vakken en dan kan de puzsel beginnen :-).
Ik heb zelf na de koolgewassen wortelgewassen (omdat kool een losse structuur achterlaat, niet zo veel voeding gebruikt), maar ik heb maar 2 keer koolgewassen en wel 3 keer wortelgewassen, dus daar begint de cryptogram al :-), er komt ook een keer wortelgewassen na aardappelen (om zo ongeveer dezelfde reden).
Beter dan dit kan ik je niet helpen, ik ben er niet meer zo goed in, al die regeltjes (op een dag bedacht ik me dat als alles zo strict is waarom er dan al 20 jaar hetzelfde fluitekruid hier in de berm groeit en bloeit, zonder vruchtwisseling en er elk jaar gezonder op lijkt te worden :-). Sindsdien let ik gewoon op wat ik wil, wat de groepen doen met grond en voeding en ziekten en daar pas ik mijn vruchtwisseling op aan. Maar het kan hier dus zomaar eens zijn dat ik een keer 3 jaar na het telen van peulgewassen er weer peulgewassen teelde. Dat wil je niet elke 3 jaar maar een keer is heus niet erg….. mits er maar geen ziekte in je peulgewassen zit. Aardappelen, kolen en wortelgewassen zijn het meest ziektegevoelig en daar let ik dus het meest en best op en probeer ik goed te plannen. En de rest mag er een tussen komen maar daar ben iets minder streng voor.

Ik hoop dat je toch verder kunt met dit verhaal :-).
De vruchtwisseling op het plaatje van de link ziet er in ieder geval prima uit, mocht je dat zo willen hanteren (hier werkt het niet want ik heb al drie vakken aardappelen, en 2 vakken aardbeien, waar frommel ik die er tussen :-)).
Sterkte met je vruchtwisseling!
Diana

Ruben 27 februari 2016 om 12:52

Wat een verhaal zeg! Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Daar kan ik wat mee 🙂
De grootste reden dat ik nu een goed vruchtwisselingsplan wilde maken is niet omdat ik per sé strikt de regeltjes op wil volgen, maar vooral omdat ik dat plan dan gewoon elk jaar kan aanhouden en ik niet elk jaar opnieuw voor een puzzel sta. Maar nu ik er nog eens goed over nadenk zou het natuurlijk zomaar kunnen dat ik mijn tuin nog eens uitbreid of bedenk dat ik volgend jaar alsnog een vak aardbeien wil (dat heb ik nu helemaal niet) of iets dergelijks, en dan sta ik natuurlijk alsnog voor die puzzel…

Dan heb ik bij deze besloten toch maar niet zo’n strikt plan te maken en volgend jaar maar gewoon te kijken hoe alles het best uitkomt.

Dankjewel voor de hulp!

Ruben

Diana 27 februari 2016 om 22:08

Hallo Ruben,
Wij hebben een soort van vruchtwisselingsschema maar ook dan wordt er elk jaar nog wel iets aangepast. Na een jaar dat we eigenlijk teveel kolen hadden, dus het jaar erop 1 vak minder kool (en dus schuift alles iets of een andere gewasgroep ertussen plaatsen. Maar wat dan. En vervolgens komen we er aan het einde van het jaar achter dat 1 vak koolgewassen nou wel weer erg weinig was, dus toch maar weer een 2e koolgewassenvak. Maar waar voor in de plaats dan. Het blijft puzzelen, elk jaar weer 🙂
groetjes,
Diana

Ruben 28 februari 2016 om 18:35

Ach, zo blijven we in de winter ook een beetje bezig zullen we maar zeggen…

Ik zag zojuist dat de peper- en paprikazaailingen die ik eind januari via de deno-methode heb gezaaid bruine uiteinden aan de kiemblaadjes krijgen… Een aantal hadden dit al vanaf het begin, maar ik nam aan dat dit gewoon een beschadiging was die ze opgelopen hadden toen ze uit het zaadje kwamen. Helaas beginnen nu steeds meer plantjes bruine uiteinden te krijgen. Heb jij (of iemand anders die dit leest) enig idee waar dit aan zou kunnen liggen?

Ter informatie: ik heb de zaailingen voorzichtig van de koffiefilters gehaald en ze daarna per 3 in, met brekerzand verarmde, potgrond in de onderste helft van een pak melk (met gaten in de bodem) gezet. Sindsdien staan ze, bij gebrek aan een ander raam, bij een raam op het noorden op een verwarmde kamer van ongeveer 19-20 graden. Ze beginnen net aan hun derde blaadje. Toen ik ze in het ‘potje’ zette heb ik de potgrond volledig verzadigd met water en het overtollige water uit laten lekken boven een handdoek, sindsdien heb ik ze geen water meer hoeven geven. Al zal dat niet lang meer duren omdat de potgrond langzaamaan wat droger begint te worden.

Groetjes,
Ruben

Diana 28 februari 2016 om 23:39

Hallo Ruben,
Soms worden puntjes van de eerste blaadjes bruin omdat ze toch iets zijn beschadigd door het zaadhoesje dat ze af hebben moeten ‘werpen’. Maar het kan ook zijn dat de potgrond voor dit formaat zaailingetje toch nog te rijk is, ondanks het verluchtigen met brekerzand. Als ze ondanks dat toch beginnen met hun eerste echte blaadjes denk ik dat het niet onoverkomelijk is, en je kunt dan het beste wat water geven, het ‘verdunt’ dan de concentratie van voedingsstoffen nog iets. En als er eenmaal een 1e en 2e echte blaadjes zijn, dan groeien de zaailingen daar wel overheen. Ik durf het natuurlijk niet heel erg stellig te zeggen want ik kan de zaailingen niet zien (en ik ben ook niet alwetend, in de verte niet :-)). Maar ik hoop dat je hier iets aan hebt, je kunt bedenken wat de oorzaak bij jouw zaailingen is, en vooral dat de derde blaadjes snel komen en de zaailingen ‘er overheen groeien’.
groetjes,
Diana

Paul Solleveld 27 februari 2016 om 07:37

hoi Diana,
Fijn dagboek heb je, lekker om altijd weer te lezen. Bij mij in de kas groeien de erwten al flink door, de tuinbonen hebben hun kopje ook al boven de grond gestoken en hebben hun tweede echte bladeren al. Gisteren 18 aardbeiplanten geplant,4 soorten, korona,frau schindler mieze, nog 2 mooie soorten waarvan mij de naam even niet te binnen schiet…een vraagje , kan je tussen de aardbeien ook mulchen met cacaodoppen of is dit te scherp vvor de vruchten?
Verders in huis gezaaid, aubergine’listada de Gandia’ en ‘Guedeward’ en pepers en ja hoor vorige week ook de eerste 4 rassen tomaten, ik heb er 20 van en ga ze met tussenpozen van 2 wkn zaaien en dan kijken of er verschil tussen zit, zo niet dan zaai ik ze volgend jaar eind mrt allemaal tegelijk in de kas.
Ik heb een stuk kas die ik huur bij ONZE MOESTUINEN ONDER GLAS in Almere,dit is een oude rozenkas geweest,deze ging failliet en begon toen dit project, heel gezellig daar.
Tot je volgende blog, ik kijk er nu al weer naar uit.
gr. Paul

Diana 27 februari 2016 om 09:26

Hallo Paul,
Frau Mieze Schindler is hier altijd lastig, omdat de aardbeien zo snel schimmelen en rotten in een regenachtige week. Maar qua smaak is ze wat ons betreft onovertroffen, en daarmee nemen we haar enige grote nadeel maar op de koop toe.
Ik denk dat cacaodoppen tussen aardbeien ook prima werkt, het is ook een mulch dat vocht vasthoudt, langzaam verteert en dan humus toevoegt, je kunt er prima op lopen en het zal niet heel snel stikstof uit de grond gebruiken. Mijn ervaring (tot nu toe) is wel dat het snel plakkerig en nat wordt/blijft waardoor je het onder je schoenen mee loopt, maar dat geldt voor onze vette klei.
Het klinkt erg leuk, een heel grote kas delen met meerdere mensen en daar allemaal een stukje in huren! Ik kan me wel voorstellen dat iedereen zich wel goed aan regels moet houden, als bij de één de tomaten ziek worden, of een komkommer meeldauw krijgt,dan wil je als buurman natuurlijk wel graag dat die planten jouw planten niet aansteken. Wat dat betreft ben ik dan wel weer blij dat ik lekker egoïstisch alleen maar hoef te denken aan wat ik wil :-).
Heel veel plezier en succes met alle zaaisels!
Diana

nadi 27 februari 2016 om 08:38

Hoi Diana,
Wat goed dat je het volhoud met tomaten zaaien. Ik heb me ook weten te beheersen (maar ik speel vals want heb zoals iedereen in NL griep, dus dat hielp wel :p)
Ik heb wel een vraag over je peultjes en kapucijner zaailingen. Moeten ze niet eerst afgehard worden als ze van binnen naar buiten gaan? Is het gewoon in een keer hop naar de koude kas?

Groetjes!
Nadine

Barbera 27 februari 2016 om 10:58

Hoi Diana,

Wat zal jij het moeilijk hebben met schrikkeljaren. Heel leuk stuk weer. Ik geniet van jouw schrijfsels.

groeten,
Barbera

Diana 27 februari 2016 om 21:47

Hallo Barbera,
Ja, dat is inderdaad nog lastiger, en gewoon 1 maart na 28 februari kost me al zoveel moeite en wilskracht :-).
groetjes,
Diana

Marja 27 februari 2016 om 11:58

Hoi Diana,
Ik houd mij nog meer in, want ik zaai dit jaar volgens de zaai-kalender van Maria Thun.
Ik zaai 12 maart (kan de gehele dag ) bij wassende maan.
Ik heb eens een artikel gelezen van een proef met tomaten zaaien op 12 manieren.
De beste resultaten gaven de tomaten, die met wassende maan werden gezaaid.
Ik ben benieuwd, tuinieren is een grote verrassing en uitdaging.
a.s. Dinsdag en woensdag, wanneer jij wil zaaien is het de dag voor de bladgewassen, o.a.
Bloemkool en prei zaaien.
Ik volg je blog en leer ontzettend veel van je. Hartelijk dank daarvoor.
Ik tuinier pas voor het 2e jaar en moet nog zoveel ontdekken. Groetjes

Jenneke 27 februari 2016 om 16:45

Leuk, ik gebruik ook de zaaikalender van Maria Thun en heb ook een paar boeken van haar. Volgens haar bevindingen zijn de beste tomatenresultaten van planten die zijn gezaaid op vruchtdagen als de zon in de waterman staat en dat is van 3 maart tot 5 maart 15.00 uur.
Op 12 maart staat de zon in het teken vissen en niet meer in de waterman.
Voor de winterwortel zijn de beste resultaten als de zon in de stier staat, uiteraard op worteldagen en die zijn van 16-19 mei, mocht je die ook willen zaaien.

Diana 27 februari 2016 om 22:16

Hallo Jenneke,
Dank voor de tip, voor wie er ook interesse in heeft, google eens op Maria Thun kosmosagenda of Guurtje Kieft van de zonnetuin.
Ik ben zelf na 7 jaar gestopt met het tuinieren volgens de kosmosagenda maar heb het wel een heel leuk experiment gevonden.
veel plezier en succes met deze manier van tuinieren!
Diana

Diana 27 februari 2016 om 21:55

Hallo Marja,
Ik heb zelf 7 jaar lang met de kosmosagenda van Maria Thun getuinierd. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat het me meer beperkingen gaf dan dat het opleverde. Dit is mijn tweede jaar zonder kosmosagenda en ik vind het wel kruising tussen een bevrijding maar ook spannend. bevrijding omdat ik niet meer hoef te denken ‘oh, ik moet nu zaaien, ook al heb ik eigenlijk geen tijd, want de volgende kas op de juiste constellaties is pas over anderhalve week’. En spannend omdat ik er toch ook wel op ben gaan vertrouwen, ondanks het feit dat ik nu niet echte heel erg veel verschil zag met de opbrengst van mensen om me heen
Ik ben benieuwd hoe het tuinieren met de kosmosagenda jou gaat bevallen!
Veel succes met de planning en het zaaien!
Diana

franky 27 februari 2016 om 12:11

Hallo Diana,
1 Maart lijkt mij ook een prima datum….en 1 maart is inderdaad “in maart” . Ben ook van het ongeduldige type.

Diana 27 februari 2016 om 21:56

Hallo Franky,
Ja, en het is dat ik dit weekend verplichtingen heb, want als het had geregend en ik had tuhuis op de bank gezeten, dan durf ik nog niet zo te zeggen of ik maart zonder zaaien had gehaald :-).
Veel plezier met je eigen zaaisels!
Diana

Emma 27 februari 2016 om 12:29

Hallo Diana,
Bedankt voor je fijne blog! Ik leer er ontzettend veel van. Dit jaar is mijn eerste jaar moestuin met een kleine koude kas. Ik vind het ontzettend lastig in te schatten hoeveel ik van alles moet zaaien. Nu ik de tray zie die jij hebt met doperwten enz vraag ik me af of ik wellicht wat te zuunig ben geweest. Hou je bij het (voor)zaaien veel rekening met zaadjes niet niet ontkiemen? En zorg je er vervolgens voor dat je voor alles wel een plekje vindt?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groeten Emma

Diana 27 februari 2016 om 22:02

Hallo Emma,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Het plannen van het aantal zaden dat je wilt zaaien is soms best lastig, zeker als het je eerste jaar is en je nog niet heel goed in kunt schatten hoeveel opbrengst 1 plant geeft en hoeveel je uiteindelijk in een jaar eet van een bepaalde groente en hoeveel vriezerruimte je hebt. Ik vrees dat er niets anders op zit dan proefondervindelijk ervaren :-).
Doperwten geven echt maar weinig opbrengst (maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de geweldige smaak van verse erwtjes). En je kunt ze goed invriezen. Dus wat mij betreft kun je niet genoeg doperwten zetten, zoveel als er hier aan het klimrek passen.
Anders is dat voor bijvoorbeeld sla en andijvie, daarvan zaai ik over het algemeen de helft meer dan wat ik later wil planten (dus 15 zaden en dan uiteindelijk 10 zaailingen overhouden en uitplanten). En je kunt er vanuit gaan dat alle planten rond dezelfde tijd te oogsten zijn, en wat heb je aan 40 kroppen sla die allemaal binnen 2 weken geoogst moeten worden. Dus liever elke 3 weken 15 zaden zaaien en 10 planten kunnen oogsten dan in één keer heel veel zaaien.
Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt!
En heel veel plezier in je eerste moestuinjaar!
Diana

Tineke 27 februari 2016 om 13:08

Wat zijn jullie allemaal vroeg met planten… Ik start meestal op zijn vroegst pas eind maart. Nu hoor ik hier dat de lathyrus al wordt voorgetrokken, de tomatenplanten etc. De tomaten begrijp ik nog wel als je een kas hebt, maar de lathyrus, wanneer zet je die dan buiten? Ik hoor graag hoe jullie hier tegenaan kijken.

Diana 27 februari 2016 om 22:12

Hallo Tineke,
Lathyrus kan echt heel goed tegen kou en kan gezaaid worden wanneer ook tuinbonen, erwten en kapucijners worden gezaaid. Ik heb ooit eens in juni nog Lathyrussen gezaaid, dat werden mooie planten die echter nooit meer bloeiden, niet één bloempje. Als ik er de tijd voor heb zaai ik bij voorkeur wat Lathyrus in februari en wat Lathyrus in maart, die van de eerste zaai bloeit al in juni, die van de tweede zaai wat later en dat geeft dan ook nog een soort van extra lange bloei op die manier. Maar de Lathyrussen die hier nu zijn gekiemd gaan over een week of 2 de grond in, wanneer ze groot genoeg zijn, een paar graden vorst deert ze niet.
groetjes,
Diana

Linda 27 februari 2016 om 13:18

Hoi Diana, Vreeken verkoopt trays (daar heten ze zaai en stekplaten) die er wel enigszins op lijken, maar van de Wal verkoopt ze ook nog steeds (net gekeken) maar nu zijn de zwart, dus misschien niet helemaal zoals die van jou, maar wel het zelfde principe denk ik. Ik ga morgen mijn tomaten voorzaaien en denk dus ook maar meteen mijn kapucijners ! Heerlijk !

Diana 27 februari 2016 om 22:13

Hallo Linda,
Dankjewel voor de tip!
Ik heb in de afgelopen jaren genoeg tray’s verzameld, maar ik krijg best vaak vragen van mensen waar ze de tray’s kunnen kopen, alle tips zijn altijd welkom!
groetjes,
Diana

Mayra 27 februari 2016 om 14:00

De paprika’s en pepers groeien nu Volgens verwachting, tomaten en erwten zijn deze week aan de beurt.

Diana 27 februari 2016 om 22:14

Hallo Mayra,
Mooie gepland! Zo gaat het hier nu ook zo ongeveer, ik had nog wat oude erwtenzaden en die kiemden niet allemaal even goed meer dus daar ga ik komende week ook nog wat extra van zaaien.
Veel plezier met zaaien!
Diana

Mayra 28 februari 2016 om 08:28

Ik merk dat ik dit jaar wat meer geduld heb, geleerd van de fouten van vorig jaar denk ik

Diniedam 27 februari 2016 om 19:10

Wat een geweldige moestuindag was het vandaag;-)). Heerlijk in het zonnetje de fruitbomen en struiken gesnoeid. Klein beetje opgeruimd. Volgende week weer verder en hopelijk kan ik na volgende week m’n tuin laten omploegen. Ik ga m’n kapucijners en doppers rechtstreeks in de tuin “leggen”. Wil graag voorzaaien..euh..leggen, maar gezien m’n nieuwe tuin… Geeeen idee hoeveel ik moet doen. Dus dan maar rechtstreeks;-)

De pepers en paprika’s gaan super! Heb echt veel geluk met de oude zaden die ik in 2008(en anders 2009) bij jou hen gekocht. Zelfs de Aji Panca komt op. Denk van de 6 Cap 220 er 4 “bruikbaar” zijn. De andere 2 zijn te klein.. Dat wordt niet wat. Binnenkort ff verpoten naar P9 potjes en dan gaan mijn tomaten ook de grond in;-)
Heerlijk!!!Zin in dit jaar;-)
Groetjes Danielle

Diana 27 februari 2016 om 22:20

Hallo Dinie,
Ja, geweldig!! Vandaag in trui in de kas staan zaaien, ruim 20 graden, blauwe lucht, vogels fluiten….. lente!
Ik ben benieuwd hoe het met de CAP 220 gaat lopen, misschien kunnen we komende zomer in ieder geval eens foto’s vergelijken met Aji Aghuachapau die volgende Semillas hetzelfde ras zou zijn. In mijn zijn er ook, wel heel kleine, maar toch wat verschillen in vooral de ‘kreukeligheid’ en grootte van de pepers.
Heel veel plezier en succes met al het zaaien in je nieuwe en grote tuin!
Diana

Diniedam 1 maart 2016 om 15:28

Thx Diana! En ja, we gaan zeker wat info/foto’s ed uitwisselen van de cap220 en de Aji;-). Ben heeeel benieuwd!

Groetjes Danielle

Hannie 27 februari 2016 om 20:56

Hoi Diana, wat inspirerend, jouw site. Ik moest ook lachen om de duiven die elkaar laten weten wanneer het zo ver is… Dit jaar houd ik me in tot half maart (voornamelijk eenjarigen en vaste planten zaaien maar dit jaar ook tomaten, komkommer, knoflook en sowieso pompoenen). Maar de zakjes zijn in huis en het hart klopt bij de aanblik van de foto’s er op aanmerkelijk snel(ler). Ik lees je weer en verheug me er op. Hartelijke groeten, Hannie

Diana 27 februari 2016 om 22:22

Hallo Hannie,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ja, zelfbeheersing is heel mooi, maar als de zakjes zaden in huis zijn, er potgrond voorhanden is, en de labels zijn gemaakt, dan wordt het steeds moeilijker om vol te houden :-).
ik verheug me in ieder geval nu al op aanstaande dinsdag – tomatenzaaidag 🙂
groetjes en veel plezier met je plannen en het zaaien!
Diana

john 27 februari 2016 om 23:17

Wat een drukte Diana, heerlijk te lezen dat iedereen zaait,plant en plezier heeft. T was vandaag ook een heerlijk dagje. Vandaag aardappels gepoot, de paprika en de tomaten gezaaid en verschillenden fruit soorten rond de tuin geplant. Dit is het eerste jaar dat ik pronkbonen ga zetten, 10 mix soorten gekocht bij Vreekens zaden. klein gedeelte gaat als beschutting dienen en de rest gaat rond de tuin geplant worden. Voorzaaien doe ik de eerste week van maart in potten 60 bonen, verheug me enerzijds op de kleuren van de pronkbonen en anderzijds op een goede opbrengst. Morgen ga ik de tuin met een grote bak uitbreiden en kom dan op een oppervlakte van 65 m2. Thijm gezaaid Tagetes en de oost Indische kers, en de mexikaanse Olijfkomkommer zijn per post onderweg. Ik hoop ze snel te krijgen. Ik wens iedereen hier fijne moestuindagen. Gr John

Diana 28 februari 2016 om 08:37

Hallo John,
Heb je al buiten aardappelen gepoot? Dat durf ik echt nog niet aan hoor, met alle regen die is gevallen, nu weer vorst en er schijnt weer een week met regen aan te komen.
Wij wachten nog 2 of misschien wel 3 weken. En bonen, pronk, sperzie, snij, zaaien we hier nooit voor half april. Maar misschien woon je wat zuidelijker dan wij?
Ik ga na zeker 7 of 8 jaar, hier ook weer eens olijfkomkommers zaaien, kan ik me ook al op verheugen. Net als op de pronkbonen, ik vond ze vroeger nooit lekker (scheermesjes!) maar sinds we haar een paar jaar geleden hebben herontdekt en er nu waarschijnlijk ook betere rassen op de markt zijn, zetten we ze elk jaar, jong en mals geplukt vinden we ze veel lekkerder dan snijbonen, en dan ook nog mooi in de tuin door de groeiwijze, bloem en de lange peulen.
Heel veel plezier met opkweken en poten en planten en de start van het nieuwe moestuinseizoen!
groetjes,
Diana

Astrid Hamhuis 5 maart 2016 om 23:02

Hallo
Even over die scheermesjes (snijbonen dus die te laat geplukt zijn)
hier een tip die ik vorig jaar van een vriendin gekregen heb ,na ook een hele pan met stampot snijbonen weggegooid te hebben.
knijp in de boon en knapt die dan is die goed knapt die niet laat hem dan maar hangen, zaad voor volgende jaar of weggooien.
Het werkt echt, ik heb dit jaar geen scheermesjes meer gehad.
veel succes groetjes Astrid

Diana 6 maart 2016 om 09:07

Hallo Astrid,
Dankjewel voor de tip! Ik kan tegenwoordig ook wel gewoon aan een boon voelen wanneer ik die niet meer hoef te plukken, ze wordt dan vezelig aan de buitenkant. Bij goede stokbonen als Melissa en Pastoral hoeft dat niet, die blijven tot op het laatste moment zonder draad. Maar bij de pronkbonen is het wel iets waarbij je moet opletten. het gebeurt me niet vaak meer maar als ik toch nog eens een boon heb geoogst die al net iets te ver is, dan wordt die er bij het schoonmaken nog uitgevist, want bij het afhalen en snijden voel je ook direct dat die anders is, met een draad maar ook bijna glazig hard.
groetjes,
Diana

Astrid 6 maart 2016 om 09:54

Hallo Diana
Ik ga die twee goede soorten snijbonen ook maar eens proberen.
Zelf heb ik alleen ervaring met prijswinners.
Bedankt voor de tip.
Groetjes Astrid

john 28 februari 2016 om 11:09

Hoi Diana, ik volgde mijn overbuur, een Kroatische vriend die dit al jaren doet. Indien het kouder wordt dekt hij af met vlies, en teveel regen wat folie. Idd hoop ik dat het goedgaat.

Sperciebonen zaai ik al 2 jaar binnen, dan in potten en laat ze in mijn foliekasje grote planten worden. Wij hebben hier een invasie van vogels en slakken vandaar. Ik heb wel een nieuw pad gemaakt rond de groententuin met zelf gemaakte grove houtsnippers, en idd werkt dit best goed. Hoe grover des te beter. Is het weer goed, geen regen dan strooi ik houtas tegen de houten planken, ook hier heb ik best wel goede ervaringen. Hoewel, alle slakken hou je niet tegen.

Pronkbonen is natuurlijk een ander geval, je hebt gelijk om noch effe te wachten. Ook ik verheug me op de Olijfkomkommer, Schijnbaar een vrij hoog wordende plant.

Groetjes John

Eddy 28 februari 2016 om 14:36

Hello Diana,
Je bent er weer vroeg bij. Ik wacht nog een paar weken. Ik heb ooit gelezen dat dit weinig of geen verschil uitmaakt.
Hier komen de houtduiven en kauwen zich ook te goed doen. Een aantal winters geleden hebben ze de spruiten en broccoli helemaal opgevreten.
Bij het Vlaams Zaadhuis kan je die kweekplaten nog altijd kopen, zie P. 138 van de catalogus of ga naar de web site. Ik heb die groene al meer dan 20 jaar en ze zijn nog als nieuw.

Groetjes

Eddy

Diana 28 februari 2016 om 23:33

Hallo Eddy,
Je hebt helemaal gelijk. Maar ik ben ook graag vroeg omdat een deel van wat ik zaai al uit oudere zaden bestaat. En op deze manier kan ik, als iets niet kiemt, gewoon nog een tweede en eventueel derde poging wagen, of een ander ras ervoor in de plaats zoeken en die zaden alsnog zaaien.
En, oh ja, ik heb ook niet perse heel veel geduld :-).
En dankjewel voor de tip!! Ik heb de rode en zwarte, de rode met extra grote vakjes, en die verkopen ze niet meer. Maar als ze nog andere zaaitray verkopen die ook net zo sterk zijn, dan is dat heel goed om te horen! Er zijn altijd mensen op zoek naar zaaitrays (en dan niet het soort dat van dun plastic is en na 1 of 2 jaar kapot gaat, scheurt, doorbuigt, etc. maar echt sterke trays die wel wat duurder zijn maar ook veel sterker zijn en langer meegaan.
groetjes,
Diana

Diana 29 februari 2016 om 22:07

Hallo Saskia,
Dankjewel voor de tip! Helaas verkoopt Beekenkamp geen tray’s per stuk, je moet er altijd 50 of 100 of een hele pallet afnemen. Maar ik heb wel eens een paar Beekenkamp tray’s op de kop kunnen tikken, en het zijn zeker prima tray’s.
groetjes,
Diana

Ann 22 maart 2016 om 11:40

Dag Diana, de witte bakken, waar de trays inzitten, waar heb je die gehaald? Groeten, Ann

Diana 22 maart 2016 om 20:22

Hallo Ann,
Ik heb de bakken bij Ikea gekocht, maar dat is wel al 6 of 7 jaar geleden, ik heb van meerdere mensen begrepen dat Ikea de bakken niet meer heeft (in ieder geval niet in Nederland). Ik zal morgen even kijken of ik nog ergens een naam op een bak kan vinden, het is in ieder geval iets met ‘Slug” in de naam.
Ik hoop dat je iets vervangends kunt vinden want deze bakken zijn wel heel handig!!
Ik heb wel gehoord dat de Action kleine kattenbakjes verkoopt die heel handig zijn en waar 12 P9-potjes in passen, misschien kun je daar eens kijken…..
groetjes,
Diana

Wilma steneker 28 februari 2016 om 21:43

Hoi Diana,

Dat ziet er allemaal goed uit!
Mijn zolder staat ook al helemaal vol met ‘baby’s !
Ik kan niet wachten op de lente.
Een vraagje: heb jij wel eens aardappels gekweekt in aardappeltorens?
Ik las hier iets over op internet. Heb jij daar ervaring mee!
Groetjes wilma

Diana 28 februari 2016 om 23:42

Hallo Wilma,
Gefeliciteerd!!
Ik heb nog nooit aardappelen geteeld in een toren, het wel vaker gezien, bijvoorbeeld op BBC Gardener’s World (waarbij er autobanden werden gebruikt, tekens een band erop en opvullen met grond. Wel extra voeding geven natuurlijk :-). Op YouTube kun je er ook een aantal filmpjes over vinden.
Als je het gaat proberen, dan hoop ik je dat je hier later nog eens wilt laten weten hoe het is gegaan, en wat de opbrengst was!!
groetjes,
Diana

Martien Optendrees 28 februari 2016 om 22:59

Beste Diana,
Erg bijzonder voor mij om te lezen hoe de duiven reageren op alles wat er in de moestuin gebeurd. Ik zelf woon op het platteland in het oosten van het land, en heb ook geregeld houtduiven in en rond de tuin. Soms wel een stuk of 30 in een weiland bij mij voor de deur. Maar hier totaal geen last van. Wel van de konijnen, maar dat is een ander verhaal, en deze kunnen gelukkig nog niet vliegen. 🙂 Door het lezen van jou site, verleden jaar bij toeval ontdekt, daar ik iets zocht op internet over tomaten, voor het eerst snijbiet gezaaid. Ik ben daar erg blij mee, is hier een succes. Het leuke ondervind ik nu dat de groene snijbiet Lucullus redelijk winterhard is. Is nu zelf nog een maaltje van te plukken. De rode is geheel verdwenen.

Groet,
Martien

Diana 28 februari 2016 om 23:46

Hallo Martien,
Gelukkig hebben wij hier dan weer niet zoveel last van konijnen, op een enkel losgelaten konijntje na in vakantietijd – die nooit lang lijken te overleven, natuurlijk zelfs niet als ze midden in de stad over het hek van een volkstuinvereniging worden gezet 🙁
Wat leuk dat de Lucullus-snijbiet het zo goed doet! De vrij zachte winter zal daar ook aan mee helpen. Ik heb haar zelf toevallige gisteren weer gezaaid, ik vind het voor de teelt van het blad het beste ras (het blad zo zacht en mals, en maar weinig ribben).
groetjes,
Diana

nadi 29 februari 2016 om 11:29

Hoi Diana,
Wat sneu om te horen dat mensen hun konijnen rond de vakantie tijd loslaten bij de volkstuin vereniging. Wij hebben zo ook 2 konijnen van het Aziel geadopteerd die ook gewoon “vrijgelaten” waren. Maar dat overleven tamme konijnen nooit lang. Misschien een idee volgende keer de dierenaziel te bellen? Die komen dan het konijntje ophalen en zoeken een nieuwe baas voor ze.
Groetjes

Diana 29 februari 2016 om 22:05

Hallo Nadi,
Ja, ook wel eens een ‘tamme’ fret gezien, of een halfwilde-halftamme verwaarloosde poes, of 2 kippen op het naastliggende fietspad, etc., we kunnen daar altijd aan zien wanneer de zomervakantie weer begint. Mensen zouden eens na moeten denken voor ze een tam dier voor wiens bestwil dan ook los laten. We bellen soms ook wel het dierenasiel, maar helaas heeft dat meestal weinig nut, om geen enkele andere reden dan dat ons volkstuinencomplex heel open ligt, de dieren die we zien kunnen heel gemakkelijk weer vluchten, de dijk op, de wijk in, het park in, of de weg over en het weiland in, en ze zijn vaak zo bang dat we ze niet kunnen lokken/vangen.
Zucht……
groetjes, Diana

Arjen 29 februari 2016 om 21:30

Dag Diana,

Ik heb kort vraagje over aarbeien. Wanneer kan ik de stekken van vorig jaar in de volle grond planten? Staan nu in potjes buiten.

Dank

Gr
arjen

Diana 29 februari 2016 om 22:23

Hallo Arjen,
Wij gaan onze stekken over een week of 2 uitplanten, als de vorst voorbij is, en de grond dus iets minder koud is, en het voorjaar echt een beetje begint te komen (qua temperatuur maar vooral ook lichturen). Een mooie leidraad is om te kijken naar de oude volwassen aardbeiplanten; als die het eerste nieuwe frisgroen in het hart krijgen, dat is een mooie tijd :-)).
groetjes,
Diana

Hannah 3 maart 2016 om 17:22

Wat is bijna iedereen vroeg in de weer met zaaien! Eind februari heb ik pas gezaaid, dopertwen en capucijners, sjalotten, broccoli, bloemcoli en Alexanderbloem. Allemaal in de koude kas (rand van grindtegels met oud raam erop). Thuis heb ik aubergine gezaaid, hopelijk gaat die beter dan vorig jaar, toen kreeg ik één zielig plantje.

Diana 4 maart 2016 om 08:53

Halo Hannah,
Niet eerder gezaaid dan dat de zaaikalender aangeeft hoor, tot op de dag gepland :-).
Heel veel plezier met alle zaden, zaaisels en zaailingen!
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!