Maart aardappelpootmaand

1 maart – en dat is dan toch elk jaar wel weer een soort van startschot voor de tuin. Natuurlijk zijn we al weken aan het voorbereiden, hebben we al doperwten gezaaid, en sjalotten gepoot, etc.. Maar vanaf 1 maart mogen we toch een beetje ‘los’.

Tuinidee 28-02-16

Zondag hebben we ons nog vermaakt op Tuinidee in Den Bosch (foto van een stukje van de hal waar kruiden en groenten stonden, zelfs al met rijpe tomaatjes in de planten!). En natuurlijk ook wat leuks gekocht, eindelijk weer eens Gloriosa-wortelknolletjes, zaden van Helianthus Prado Red, flessebroesjes, Dahlia’s, Colocasia esculenta, dat soort dingen. Vooral erg leuk om in februari alvast wat lentekriebels op te wekken (mocht dat nog nodig zijn :-))

Ik vraag me wel eens af of het nog allemaal wel zo nuttig en leuk is wat ik op mijn website schrijf, want tuinieren is toch een beetje net als het huishouden (maar dan wel héél veel leuker).

Elk jaar komen er rond hetzelfde moment weer zaken die moeten gebeuren (maar dat mag je niet meer zeggen tegenwoordig, het is nu ‘kunnen’ en niet ‘moeten’). Maar als je wilt dat je aardappelen vrij vlot na het poten al boven de grond komen, dan moet zou je ze wellicht kunnen laten spruiten :-).

Aardappelen spruiten

Helemaal niet verplicht dus, ik ken ook mensen die aardappelen poten zonder ze te laten spruiten. Spruiten betekent dat je de pootaardappelen op een zo licht mogelijk maar ook koele plaats uitspreidt zodat ze alvast kleine en korte uitlopertjes kunnen maken. En dat zorgt ervoor dat wanneer je de aardappelen over een week of 2 tot 3 (afhankelijk van weersomstandigheden en het ras) gaat poten, de aardappelen met de uitlopertjes al een goede start hebben om hun weg naar boven te zoeken en boven de grond te komen.

Dus wel boven de 5 graden maar ook goed koel, en zo licht mogelijk, in een raamkozijn, maar dan op het noorden of oosten (en dat komt goed uit want op het zuiden of westen staan de pepers al in een veel warmer en hopelijk zonniger raamkozijn te groeien). Hier liggen deze pootaardappelen op zolder voor het raam, zonder zon en warmte maar wel heel licht, en bij maximaal een graad of 10 tot 12.

Leg je de aardappelen te warm en/of te donker, dan krijg je dit:

Aardappel Bleue dArtois erg uitgelopen

Een foto van de Bleue d’Artois aardappelen zoals ik ze eens na een zachte winter in de schuur vond. Ik heb nog wel geprobeerd om er wat aardappelen van uit te poten maar dat is niet heel veel geworden. Ze lagen te donker en te warm, en dan worden de uitlopers heel lang en waterig, ze breken snel en dat kost de aardappel veel energie (zodat er niet veel voeding meer in de pootaardappel overblijft). En dat maakt voor die uitgeputte pootaardappelen dan wel erg lastig, om de afgebroken lange waterige scheuten te vervangen door nieuwe (kleinere) uitlopertjes. Al uitgeput voor ze de grond in gaat, dat is nooit optimaal.

Maar hier liggen ze koel en licht, en hopelijk zien de aardappelen er over een week of 3 dan zo uit (foto van 2 of 3 jaar geleden):

Aardappel Kestrel loopt uit

De aardappelen zelf worden al wat zachter, beetje rimpelig, dat komt omdat ze door de omstandigheden meer gaan ‘ademen’. De voeding in de aardappelen wordt gebruikt om sterke, korte en gedrongen uitlopers te maken. Als de aardappelen zo zijn als op de foto, en het is ondertussen al een beetje lente (geen echte vorst meer, en geen overvloedige regen) dan gaan we ze poten.

En tot slot dan nog even……

Tomaten zaaien

Jawel! De tomaten gezaaid! Je kunt nog niks zien aan de zaadjes, sommigen zijn wat groter en anderen wat kleiner maar allemaal beige. Alleen als je ze wel vaker hebt geteeld weet je wat een kleuren en vormen er allemaal in die kleine zaadjes kunnen schuilen.

Even voor alle duidelijkheid; na het maken van deze foto heb ik uiteraard de zaden nog wel afgedekt, in mijn geval met vermiculiet, maar perliet, brekerzand of een ander grof zand is ook allemaal goed.

Ik heb in mijn blog op de pokon-website een foto geplaatst van een overzichtje van een aantal rassen die ik in 2013 teelde, je kunt de foto hier vinden (onderaan de pagina): tomaten op website Pokon

Elk jaar teel ik weer zoveel mogelijk rassen die ik ook niet ken (bij elkaar zo’n 40 tot 45 rassen) , dus ook voor mij allemaal heel spannend. Maar met namen als Belarussian Heart, Teardrops, Green Giant, Striped Stuffer, Sunrise Bumblebee, Glossy Rose Blue, Lila Sari, Speckled Roman, etc., verwacht ik er veel van :-).

Voor wie het heel goed ziet op de foto, ik heb gelukkig genoeg zaden maar niet genoeg plaats en niet genoeg tijd en overzicht voor meerdere zaairondes, en dus zaai ik in elk vakje (indien mogelijk) 2 zaden, allicht dat 1 van de 2 kiemt, en kiemen ze allebei, dan knip ik de minst sterkte zaailing over een paar weken weg.

En dan nu maar wachten op het kiemen…. bij tomaten gaat dat bij kamertemperatuur niet heel veel langer dan 1 tot 2 weken duren.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

69 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Berbie Vleeshouwers-Creemers

Hallo Diana, ik ben erg blij met je raadgevingen steeds. Hartelijk dank. Ik heb zondag 21 februari de tomaten, die ik bij jou gekocht heb, gezaaid in voorverwarmde grond met scherp zand en ze staan er nu al mooi bij. Nog niet alle zaadjes zijn ontkiemt, maar de meeste wel. Ze staan boven de verwarming op de vensterbank in de woonkamer. Ik heb er veel plezier in om ze te zien groeien. Jij ook veel succes met al je zaailingen.
Liefs Berbie Vleeshouwers.

Eddy

Hoi Diana,
Ja, het begint te kriebelen,de lente is in aantocht. Ik vroeg me af welke pootaardappelen je dit jaar hebt gekocht. Gloriosa, verschillende soorten, en Dahlia heb ik bij Verberghe besteld. Ik laat ook de poters spruiten. Er zijn Engelsen die dat doen op potgrond en dan komen er worteltjes aan. Zelf heb ik het nooit geprobeerd.
IK zou ook enkele aardbeisoorten willen kopen. Ik dacht aan Malwina omdat die zo laat is. Duivenvoorden heeft die. Heb jij nog een andere kweker?
Groetjes en dank voor de altijd nuttige antwoorden.

Eddy

Ruben

Hoi Diana,

Natuurlijk is het nog nuttig en leuk wat jij op je website schrijft! Elk jaar beschrijf je het toch weer net op een andere manier. En daarnaast gebeuren er ook elk jaar weer dingen die niet elk jaar hetzelfde zijn en zaai je natuurlijk elk jaar andere soorten 🙂
Zoals je al zegt is het héél veel leuker dan het huishouden, en daardoor dus ook héél veel leuker om over te lezen.

Groetjes,
Ruben

Karin

Niet stoppen hoor Diana met je schrijfsels! Veel te leuk om te lezen!
Overigens: dek jij je tomatenzaadjes niet af bij het zaaien? Het zijn toch geen lichtkiemers?
Groetjes,
Karin

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Ik heb je ook nagedaan hoor, ook mijn tomaten vandaag gezaaid.
Ik heb wel wat meer zaadjes per potje gezaaid, maar ik knip er dan wel wat weg.
(Als het opkomt??)
Lekker gevoel!!! Voor mij is de lente gestart, ondanks de regen hier.
Groetjes, Inge

Mayra

Ook ik aap Diana schaamteloos na…

Greetje

Moi Diana,
Ik kijk er altijd weer naar uit om je moestuinweetjes te lezen.
Het stimuleert, leert en vult aan daar waar ik het zelf even niet weet.
Dit alles gecombineerd met vraag en antwoord maakt het plaatje compleet!
En omdat het vandaag complimentendag is zou ik die graag aan je willen geven!!!
Super, zo je dit allemaal klaarspeelt.

Zo heb ik in navolging van jou en velen onder ons vandaag de tomatenzaadjes gezaaid.
Weer lekker spannend hoe het zal gaan…..

Een groetje van Greetje

margriet

Hoi Diana. Het blijft leuk hoor om je dagboek te lezen! Zie ik het goed dat je de tomaten zaden niet afdekt?
Groet margriet

Ilse

Ik ben erg blij met je tips! Als onervaren tuinier kan ik hier veel leren. Welke aardappels ga jij poten? En waarom deze?

Ries van maanen

Het lukt je nog steeds uitstekend om een reactie uit te lokken .
Dus gewoon doorgaan met schrijven. Het blijft een genot om je berichten te lezen
Groet Ries (IJsselstein)

Ingerlise Hoefsloot

Hoi Diana,
Nee zeker niet stoppen hoor, ik geniet iedere keer weer van je nieuwsbrief, je vertelsels, ik vind het heel inspirerend.
heb vorige week een sereh stengel geplant en een zoete aardappel in een grote pot, beiden hadden mooie wortels gevormd. ik ben heel benieuwd.
groet, Ingerlise

Mark en Marion

Volgens weeronline en het KNMI krijgen we na het komend weekend weer stabieler en zachter weer. En nog droog ook. We zijn blij dat we afgelopen weekend ons tuinpad al gelegd hebben, nu staat niks ons meer in de weg als de weergoden ons eindelijk het startsein gaan geven!

Brigitte

Hoi Dianst, ik ben ‘ eerstejaars’ hier en geniet van jouw schrijfsels. Jij bent mijn ‘ leidraad’. Ik volg je nú en vind het prettig en handig om ook in jouw vorige jaren te duiken, dat geeft een nóg completer beeld. Dus ik zeg…rustig doorgaan zo!

Yvonne

Daar sluit ik mij geheel bij aan. Ik zoek zo vaak op jouw site dat mijn webbrowser van mijn mobiel bij het intikken van de d al jouw website als eerste toont.

Mayra

Huh? Stoppen met je website? Heb ik wat gemist??
Kun je trouwens ook aardappels uit de supermarkt poten?? En ja 2 maart en de regen valt met bakken uit de lucht hier, echt balen hoor!

Mayra

Ah dankjewel! *zoekt al in de zak met aardappelen naar geschikt exemplaar.

En vergeet vooral niet dat er elk jaar nieuwe lezers bij komen. Ik lees al wat langer mee maar ik ben nog steeds verheugd als ik zie dat er een nieuw tuindagboek is hoor! En bij zoekvragen via Google komt jouw website vaak als eerste boven. En dan blijf ik weer hangen omdat ik weer andere leuke of interessante dingen zie op je site.

loes bloks

Hallo diana
Ik lees je website graag
Een vraag
Kan ik kleine aardappelen van mijn eigen oogst gebruiken

Gr loes

Marinka

Hoi Diana,
Nu dacht ik je helemaal begrepen te hebben en verwachtte ik de tomatenzaden via de demo-methode. Niet dus… Waarom niet?
De tomaten die je nu kweekt, zijn die voor in de kas of voor in een tomatenkas buiten?

Ik geniet van je blogs, lekker doorgaan zo hoor!

Marja

Beste Diana,
De herhaling is helemaal niet vervelend, het frist je geheugen weer op.
Ik hoop, dat je nog vele jaren blijft schrijven, mits je het natuurlijk zelf leuk blijft vinden.

john

Hoi Diana,

Het in Herhaling vallen van bepaalde onderwerpen zie ook ik niet als overvloedig. Juist hiermee raak je een draadje waarvan vooral ik veel last van heb op mijn leeftijd, “vergeetachtigheid”. Nee, Tuinieren op niveau is nu eenmaal vallen en opstaan, gaat gepaard met menselijke fouten, vooral omdat je soms iets vergeet. Jij bent Diana, jouw manier van schrijven en beschrijven is gewoon iets bijzonders. Vooral houden zo omdat ik denk, dat veel lezers juist jouw manier van gestalte geven aan informatie op je blog dit zeer waarderen. Groetjes John

john

Je moet niet ons bedanken, wij bedanken jou voor je geweldig interesante en leerzame blog. Van mij een virtuele bos bloemen met alle kleuren van de regenboog.

Sterckx Joris

Misschien eens wat fototjes of video’s plaatsen van werkwijzes enz… die je toepast? Voor leken zoals ik is dat soms wel handig. Ik denk dat het soms wel op kleine zaken kan aankomen zoals plantdiepte, aantal keer water geven, grondsoort enz. bij het zaaien van allerlei groenten. Materiaal dat je gebruikt enz… Nu is het in mijn ogen nog allemaal vrij “algemeen”. Een ervaren tuinierder kan dan wel volgen en weet dat hij/zij goed bezig is. Maar als leek twijfel je veel en doe je zoals in mijn geval maar wat voort zoals je denkt dat het zou moeten 🙂
In ieder geval, hoe persoonlijker hoe leuker in mijn ogen. Hiermee bedoel ik, een buxus stek je online bv ZO (is overal anders) maar jouw persoonlijke methode is dan weer anders bijvoorbeeld en het is net dat dat leuk is zeker als we dan ook weten dat het werkt.

Kristof

Mensen hebben een voorbeeld nodig. Iemand die ze kunnen volgen. Op moestuingebied ben jij voor een hele hoop een voorbeeld. Op zich is het geen herhaling. Ieder jaar is anders + bepaalde details ben je na een jaar vergeten. Dus die kleine nuances in je verhalen zorgt er voor dat we allemaal weer bijleren of zorgt voor bevestiging dat we goed bezig zijn. Mijn/jouw tomatenzaden zijn gepland op de schrikkeldag. Bedankt!

Elisabeth & Co

Bonjour Diana,

Al zijn er bijv. slechts 2 lezers die grote voordelen hebben van je aardappel poten tips en de zeer duidelijke foto’s die je erbij hebt gezet, waardoor voorkomen is cq wordt dat de fouten die jij beschrijft gemaakt worden, dan is wat je geschreven hebt waardevol. Wij zijn blij met je uitleg. En gaan er helemaal rekening mee houden. Tuinieren is nooit helemaal hetzelfde als het jaar ervoor. We lezen alles wat je schrijft. En gebruiken datgene dat voor ons van toepassing is, dus schrijf svp door en herhaal maar want van herhalingen kunnen we allemaal leren. Oh ja, de tuinbonen (feves) zijn in december gezaaid plein terre, ongeveer 10 meter in kouwe grond en staan er prachtig bij, ongeveer 35 CM hoog en eind deze week gaan er nog 200 GR tuinbonen in. De echalotten, uien en knoflook die in december geplant zijn staan er ook heel mooi bij.
Bedankt voor je verhaaltjes en je tips

D's

Hallo Diana,

Ik lees ook de reacties en kan ook deze extra BENADRUKKEN ga zeker door.
De manier zoals je schrijft is zo leuk en het mooie is je bent nog zeer bescheiden over je site.
Nou je mag trots zijn zeker als je merkt hoeveel reacties je elke keer weer krijgt.
Mijn tomaten komen ook deze week aan de beurt en ik ga me verdiepen in de maanstanden voor het zaaien ik heb al wat informatie gegoogled.
Dat las ik uit je vorige blog van een lezer zo zie je maar er is altijd wel iets om te ontdekken.
Mijn aardappels liggen al de hele winter in eierdozen en deze vervolgens weer in kartonnen dozen in de schuur.
Ze zijn wel flink aan het uitschieten, ben benieuwd wat ervan terecht komt.
Zo hier en daar zie ik nog wat korte loten misschien is dat voldoende om te overleven in de grond.
Hoe bewaar jij je pootaardappels?

Groet D’s

marjo van der burg

hallo Diana, ik heb mijn kruiden in huis voor gezaaid zoals lavas salie peterselie tijm koriander enz. nou zijn ze ongeveer al een cm of 8, kan ik ze al buiten uitplanten of moet ik nog een paar weken wachten. gr. marjo

Wendy

Hoi Diana,

Zoals al zovelen voor mij gezegd hebben: “Vooral niet stoppen hoor!”. Ik volg jouw tuindagboek nu precies 1 jaar, dus alles is nieuw en interessant, maar zelfs nu we in de ‘herhaling’ komen, staat er nog altijd wat nieuws bij!

Ons huis wordt nog verbouwd en ondanks de relatief lage woonkamertemperatuur (hooguit 18-19 graden) heb ik toch geprobeerd paprika’s voor te zaaien. Ze staan vlak bij de verwarming pal op het zuiden achter het raam, maar ik wist dat het lang zou duren zonder propagator. De opluchting was groot toen ik gisteren eindelijk na 3 lange weken de eerste stengeltjes groen tevoorschijn zag komen! Vandaag is daar nummer drie bijgekomen en allemaal van Fakir Red van jouw zadenlijst. Nogmaals heel hartelijk dank en succes met de tomaten en aardappelen! Mijn tomaatjes gaan morgen gezaaid worden en aardappelen zijn onderweg.

Gr. Wendy

Martien Optendrees

Hallo Diana,
Er zijn vast wel mensen bij, zoals ik die je site nog niet zolang geleden ontdekt hebben, en die er zeer veel infomatie uit weten te halen, en dit allemaal voor de eerste keer lezen. Ik zelf ben al 40 jaar bezig met tuinieren in o.a de moestuin maar vind het leuk en leerzaam om te lezen hoe andere mensen dit doen. Krijg hierdoor toch steeds weer nieuwe ideeen en probeer weer eens iets uit, zoals een nieuw groente soort of ras. Dus diana, wat mij betreft gewoon door gaan hoor.
Groet, Martien

Hoi Diana,
Ik ben sinds kort fan van jouw blog. Wij hebben een biologische moestuin in Den Haag (www.facebook.com/BiologischeMoestuinhetWelpje/), en ik heb je site aangeraden aan onze deelnemers omdat je ons juist zo op een huis-tuin-en-keuken manier meevoert door alle mogelijkheden en moeilijkheden die je tijdens het tuinieren tegenkomt. Wij zijn stedelingen en moeten het tuinieren echt leren, maar het enthousiasme en het ongeduld die uit je blog spreken, zijn voor ons heel herkenbaar. Dat gecombineerd met uitgebreid en zeer gerichte nuttige informatie! Jouw site is mijn absoluut favoriete tuinsite.

marjo van der burg

bedankt Diana voor je reactie, hier heb ik zeker wat aan. ik heb trouwens geen tuin ik doe alles in potten, bakken en speciekuip naast het huis ik heb er wel 60 en het gaat hartstikke goed daarin. gr. marjo

Simone

Hallo Diana, het was een beetje het intrappen van een open deur jouw overpeinzing of je saai begon te worden. Je hebt het gemerkt ; ook al ben je een ” ervaren” tuinier zoals ik. Het is altijd leuk om alles toch nog weer eens door te lezen want je vergeet zo vaak wat. Het is vaak van : oh hoe zat het ook al weer even kijken op de site van Diana. Erg boeiend vind ik het ook altijd te lezen hoeveel verder jullie in het Westen al zijn met alles , het is z o, n groot verschil met de Noordelijkste tuinders; dan ben ik jaloers maar kan me tegelijkertijd ook verheugen op wat nog gaat komen.
Groetjes Simone

Anne-Marijke

Hallo Diana,

Ook ik geniet iedere keer weer van je schrijfsels.
Al een paar jaar heb ik aardappelen gepoot maar bij ons lukt het niet goed.
Twee jaar achter elkaar vies smakende aardappels en dit jaar grotendeels opgegeten door woelmuizen.
Wij wonen op veengrond en de pootaardappelen heb ik gewoon hier bij het tuincentrum gekocht, je zou dus zeggen dat ze geschikt zijn voor deze grond.
Kun jij mij advies geven welke aardappel het meest geschikt is voor veengrond?

Hartelijke groet,
Anne-Marijke

Sanne

Hallo Diana,
Je schrijft dat je je afvraagt of het wel nuttig is wat je schrijft. Je hebt denk ik geen idee! Mijn vriendin en ik zijn vorig jaar gestart met een moestuin, vanaf scratch. We leren alles al doende. Je website heeft er voor gezorgd dat we niet als kippen zonder kop bezig zijn. Dit jaar dankzij jou een prachtig teeltplan en zaaischema kunnen maken, mét bijbehorende tips per ras en plant. Wist ik vorig jaar echt niet welk ras andijvie er in onze tuin stond, dit jaar doelbewust St. Laurent besteld etc. Moestuinen lijkt zo makkelijk(net als huishouden), maar als je net begint valt er veel te leren en te onthouden. Hartelijk dank! En blijf vooral schrijven! Hier heb je in ieder geval 1 blije lezer. Groetjes Sanne (garden9.nl)

Ray

Ik sluit me aan bij de rest, vooral niet stoppen hoor Diana. Ik vind je website en schrijfsels super. Ik lees elke keer weer met plezier mee en elk tuinjaar is toch net even anders. Ook vind ik het altijd interessant om te lezen hoe andere mensen bepaalde dingen aanpakken. Dus ga vooral zo door!

Groetjes,
Ray

Angelique

Hallo Diana,
Je blijft geduldig alle ‘verontruste’ lezers antwoorden, complimenten! Ik heb een vraag over polycultuur. Door verschillende artikelen hier en daar werd ik enthousiast over deze kriskras-manier van tuinieren door veel planten bij elkaar te doen. Dit jaar wil ik ermee starten. Ben jij van plan ooit eens polycultuur toe te passen?

Groeten,
Angelique

Jannie

Hallo Diana,
Dank voor je blog en website! Zoveel mensen zoveel meningen en dat maakt het voor een beginneling niet eenvoudig.
Ik woon sinds 2 jaar in de Achterhoek op een boerderij met ‘bonte grond’ zoals buurman/ akkerbouwer zegt. de moestuin is 10x10m. 3 compostbakken. Heerlijk tuinieren en zo anders dan in de Dordtse klei van voorheen.
De andere buurman/ veehouder heeft me weer een bakje = 10 kruiwagens ( niet overvol) verse stalmest geschonken. Vorig jaar heb ik dit net voor het poten van de aardappels in de grond verwerkt en we hebben veel mooie, grote Frieslanders en kolen geoogst. Nu wordt geadviseerd de mest een jaar te laten liggen. Ik heb dus de mest net buiten de moestuin naast de compostbakken gelegd. Was dit een goed idee ivm insecten?

Sikko

Hallo Diana,

Sinds een jaar kom ik regelmatig op je website. Aanleiding was dat ik vorig jaar geen aardappels in mijn tuin heb verbouwd. Ik dreigde zo met een open plek in mijn eveneens (deels vette) kleigrond (Oost-Groningen) te blijven zitten. Dat doet een moestuinder pijn aan de ogen. Dus besloot ik te googlen en belandde ik op jouw site.

Wat een schat aan informatie! Ik ging daarop experimenteren met groenten als aubergine, pepers, komkommer en tomaten. In de “volle grond”. Het is een succes geworden. Mede dankzij jouw nuttige tips.

Vanavond kom ik weer even kijken omdat ik half april wel piepers wil verbouwen. Middelvroege. Een deel van mijn 350m2 tuin is hiervoor omgespit. Gelukkig was het hier de afgelopen week droog en zakte ik niet tot de enkels in de modder.

Ik wens alle lezers veel plezier en succes met tuinieren.

Daniela van den Heuvel

Hoi Diana,

Ik lees sinds een maandjes mee op jouw website. Ben sinds vorig jaar een beginnend moestuiner met een veel te kleine en schaduwrijke tuin. Jouw tips helpen me om de juiste groenten voor mijn tuin te kiezen

Ik wil dit jaar serieus ook wat tomaten gaan telen in zo’n kleine kunststof kas. Op de camping (seizoen begint volgende week) hebben we namelijk wel ruimte en meer zon maar ook konijnen en muizen! Omdat tomaten giftig zijn hoop ik eigenlijk dat konijnen en muizen er niet aankomen maar is dat wel zo? Heb jij daar ervaring mee?

Groet,
Daniela

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties