Geduld is een schone zaak (maar wel lastig)

IJs in de ton

Nog een koude week. Met vorst in de nacht. Vanaf het einde van de aankomende week gaat de dagtemperatuur van 5 naar 10 graden en de nachttemperatuur van -2 naar +5 graden.

En daarmee wordt ‘tijd is tijd’ toch iets rekbaarder, wat ons betreft. Want wil ik zo eigenwijs zijn en, omdat het maart is, nu pootuitjes planten terwijl het ijskoud is, en de grond kletsnat? Of wacht ik dan tot volgende week, hopelijk iets minder nat, en pootuitjes planten terwijl mijn vingers er niet vanaf vriezen? Dat laatste dan maar, misschien niet van harte, maar wel beter.

De foto van het ijs in de regenton heb ik gemaakt op zaterdagmiddag rond 14 uur. Zo koud was het hier toen dus nog…… je wilt er je handen niet in wassen. Maar ja, we hebben geen verwarmd water op de tuin, dus dan maar zo snel mogelijk wassen en je bevroren rode handen maar zo lang tegen elkaar wrijven dat ze weer iets opwarmen :-). Armoe dus, en wachten op beter weer.

Maar gelukkig is daar de kas, en daarin was het in de zon toch lekker warm, al ruim boven de 20 graden!

Radijsjes groeien

De radijsjes vinden dat ook fijn. Ik heb ze voor de foto voorzichtig en voor maar heel even iets naar één kant geduwd, en dan kun je al zien dat het worteltje rood wordt en al iets gaat verdikken. Het duurt nog wel een week of 2 tot 3 voor we ze kunnen eten, maar we verheugen ons nu al op dat wat waarschijnlijk onze allereerste oogst van dit jaar gaat worden.

Ook gekiemd:

Prei gekiemd

Prei! Ze komen als lusjes uit de grond. Ze staan in de kas, en daar mogen ze verder blijven groeien tot ze ongeveer potlooddik zijn en buiten uitgeplant kunnen worden (maar dan is het al wel mei).

Ook gekiemd:

Spinazie gekiemd

Spinazie. Ook lekker. Ook in de kas, over een week of 4 kunnen we ze al eten, al zou je dat nu nog niet zeggen.

Zie je trouwens het verschil tussen het kiemen van de prei en het kiemen van de spinazie? Waar prei als een lusje van één stengel uit de grond komt, zo kiemt spinazie met 2 kiemblaadjes, elk stengeltje dat uit de grond komt maakt 2 tegenover elkaar staande blaadjes. Dat is het verschil tussen éénlobbig zaad en tweelobbig zaad.

Nog een voorbeeld:

Basilicum Crimson King zaailingen

Basilicum Crimson Red, net gekiemd (niet nu hoor!!, foto van 2 jaar geleden, Basilicum zaai ik niet voor april want ze kiemt snel, groeit snel maar kan geen graad vorst verdragen). Maar je ziet dat ze kiemt met 2 tegenover elkaar staande blaadjes.

In tegenstelling tot deze Sorghum bicolor:

Sorghum bicolor Reds Red Sweet zaailing

Die als één stengel uit de grond komt en van daaruit rollen de blaadjes uit.

Dus als volwassen plant kun je ook niet zo goed meer zien wat uit éénlobbig of tweelobbig zaad geboren is, want dan is de plant groot, de bladeren groot, etc., maar zo jong kun je het dus echt heel goed zien.

Wat is nog meer éénlobbig? Hosta bijvoorbeeld, en Iris, prei, bijna alle grassen, maïs. Maar misschien wel 80 of 90 procent van alle planten komen uit tweelobbig zaad, alles van sla en kool, tot de meeste eenjarige bloemen, krootjes, tomaten en pepers, komkommers en peterselie, en noem maar op.

En is dit dan heel belangrijk om te weten? Nou, niet echt, het zou handig zijn geweest als alle ‘éénlobbigen’ in maart gezaaid moesten worden, of goed tegen kou zouden kunnen, of zo, maar dat is dus niet zo. Maar ik vind het zelf altijd wel heel leuk om te weten en herken het als ik een zaailing zie die uit éénlobbig zaad is geboren.

Gewoon een grappig weetje dus. Tenzij je wel eens gebruik maakt van onkruidverdelger (gif dus). Want dan is het handig om te weten waarom  het onkruid dood gaat van het gif dat je spuit maar het gras niet. Dat komt omdat gras dus uit éénlobbig zaad komt en dus zo wezenlijk verschilt van onkruid dat uit tweelobbig zaad komt dat het een andere verdelger nodig heeft (hoewel ze geloof ik tegenwoordig ook wel regelmatig in een middel gecombineerd worden). Maar goed, ik wilde hier niet iets schrijven over gif maar over één- en tweelobbig zaad.

Tot slot dan nog even terug naar de tuin:

Aardbeien groen tussen oud

Een aardbeienplant zoals die er gisteren uitzag. Het buitenblad is blad van vorig jaar en in deze winter langzaam doodgegaan. Maar ertussen verschijnt nu het frisse nieuwe blad. Nog maar klein, maar het zou zomaar kunnen dat het volgend weekend zulk lekker weer is dat ik het oude blad weg kan gaan knippen zodat het jonge blad alle ruimte krijgt om te gaan groeien. Deze week laat ik het nog even zitten, als een soort van bescherming tussen en boven het jonge blad, tegen de koude nachten die deze week nog komen.

Maar vanaf volgende week kunnen we dus eindelijk echt helemaal gaan beginnen, heel veel zaaien, plantuitjes poten, aardbeiplanten fatsoeneren, de tuin indelen, de gezaaide en gekiemde tuinbonen, doperwten, kapucijners uitplanten, eenjarigen zaaien.

Geniet nog maar even van een weekje rust, volgende week is het voorbij 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

56 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joyce

Hoi Diana,

Nog eventjes en dan gaat het echt beginnen, hoewel het eigenlijk al wel deels begonnen is. Je aardbeiplant ziet er groot uit zeg! Die van mij zijn qua grootte misschien de helft. Wanneer voed je de aardbeien?
Ik heb dit daar een pak aardbeienmeststof gekocht van dcm. Eens kijken wat dat is. Er staat dat je de eerste bemesting van febr t/m mei kunt doen en de 2e bemesting geloof ik van juni t/m sept. Tja wat is nu wijs… Heb jij hier misschien een tip voor?

Nog een paar weekjes wachten en dan gaan we radijsjes en spinazie oogsten, zin in!!

Groetjes

Saskia

Hoi Diana,

Even een vraagje over de stro als mulch. Jij gebruikt deze het gehele jaar als bedekking van de grond. Heb je dan geen last van extra veel slakken als het nat weer is? En hoe zit het in het voorjaar met het opwarmen van de grond?
Ik heb het eind vorig jaar ook als bedekking op een deel van mijn tuin gelegd, maar als ik nu kijk is het eronder een stuk natter dan op het deel wat ik alleen met blad heb afgedekt.
Ik heb dan ook de neiging om het stro eraf te halen, zodat de grond kan opwarmen/opdrogen.
Wat zijn jou ervaringen hiermee?

Groeten, Saskia.

Mark en Marion

Hey Diana,

Wij dachten hier muizen te hebben dus hebben muizen/rattengif gestrooid. Maar we vonden alleen slakkensporen over het gif heen. Bleek dus toch al een (zeer vroege) slakkenplaag te zijn. Het is dan ook een erg nat en relatief zachte winter geweest. Zou het rattengif ook slakken doden?

Mark en Marion

Gelukkig hebben we geen kinderen en staat het gif uit
de buurt van huisdieren.

Maar rattengif wil je niet op je groenten, want dat is ook voor mensen schadelijk. Slakkenkorrels heb je in een biologische variant IJzer(III)fosfaat doodt alleen slakken en is onschadelijk voor vogels en zoogdieren.

Cathy

Hoi Diana,

Wat hebben wij al veel van jouw stukjes opgestoken! Wij hebben sinds december een tuin van 200 m2 met kas, koude bak en een flinke lap (klei)grond overgenomen. Er is dit najaar geploegd, alles lag grof maar de kinderen hebben erop gelopen, iets wat nooit had gemogen. Door alle overvloedige regen staat het half blank en het schijnt volgens de tuinbuurmannen niet aan de drainage te liggen. Heb jij dit ook wel eens meegemaakt? Wij weten nietzo goed wat we er aan kunnen doen maar zien onszelf nog geen aardappels poten en fruitstruiken planten in die erge drassige grond. Wat is wijsheid, misschien heb jij tips voor ons? Dank je wel!

Cathyanne

Dank je wel Diana, jouw antwoord levert in elk geval op dat we de uien en wortelen gaan verplaatsen. Aan de ‘natte’ kant hadden we aardappelen, kool- en uien/wortelbedden gepland;-)
We waren van plan om over een week of zoiets te bemesten (maar kool houdt niet zo erg van veel mest, toch?) en inderdaad compost door de grond te mengen. Hopen op wat droger weer vrees ik. Dank je voor je reactie!

Cathy

Aha, niet goed gelezen dan. Dank je!

jenny van der Klaauw

Hoi Diana,
Heerlik hoor om weer beug te zijn met de lente. In mijn vensterbank stan de eerste kleine plantjes al van paprika en peper. Nog heel even en dan moet ik gewoon met de tomatenzaadjes in de weer! Kan bijna niet meer wachten! Over tomaten geproken, mijn man vraagt zich af of er ook een tomaat bestaat die pittig is? Hij is gek van pepers en tomaat, dus hij zoekt een soort van combi. Bestaan die? Hoor het graag van je. Groetjes van Jenny

leen

hoi,
Ik lees dat jij alles in een kas hebt staan. zijn er dingen die je nu al kan doen om daarna buiten te zetten in volle grond, zonder kas? Steek ik ajuin bijv. meteen in volle grond of moet ik dat eerst binnen in een potje aarde laten schieten? En look? Mijn aardappels heb ik in het licht liggen en ik heb zaadjes van tuinboontjes, erwten en kerstomaatjes gekiemd in een potje aarde binnen, maar wat nu gedaan ermee? Ik begin er voor het eerst aan… spannend!

Sanne

Hoi Diane,

Wat heb je toch een mooie website. We halen er erg veel informatie af.
Ik heb een vraag over dahliaknollen. Deze hebben we afgelopen weekend in plastic potten geplant (normale maat niet heel diep ofzo) en in de koude kas gezet. Vrij grote kas overigens.
Nu heeft het hier vannacht buiten gevroren en zal nog wel paar keer gebeuren komende maand. Is het dan in de kas te koud nu nog? Vriest het in de kas? Kan ik ze beter binnen zetten en zo ja tot wanneer?
Bedankt Sanne

Mieke

Dag Diana,
Ik ben sinds 4 maart lezeres van je nieuwsbrieven.
(had ik al veel eerder moeten doen!!)
Mijn vraag is het witte op de grond op de foto van de radijsjes, zijn dat de witte steentjes van de zaai en stek grond?
Mijn handen jeuken ook al langere tijd maar ik heb net als jij besloten om nog ff te wachten met zaaien alhoewel ik deze week met ‘binnen’ d.w.z. in potjes op de vensterbank op het zuiden het vorig jaar gewonnen tomaten, komkommer en meloenzaad wil gaan uitproberen.
Of het lukken gaat weet ik niet dus afwachten maar.
Groetjes Mieke

Mayra

Hier ook nog te koud en te nat. Vanmiddag zag het nog wit van de hagel helaas. Mijn vensters zijn overbevolkt nu..

Jan Zegge

Dag Diana,

Voor het eerste jaar heb ik een kweekkasje.
Ik heb daarin peultjes en kapucijner gezaaid (16-1). Die staan op dit moment zo’n 5 cm hoog.

Nu lees ik dat jij die (al) buiten gaat uitplanten.

mijn vraag;
Kunnen die bevriezen, hebben die bescherming nodig of trekken die het vanaf hier zelfstandig in de volle grond?

Alvast bedankt voor een reactie.

Groet,

Jan

Jan Zegge

Dag Diana,

Bedankt voor het antwoord. dan kunnen we dit weekeinde aan de slag.

en die duiven…ja die liggen al op de loer…..en het net gereed.

groet,

Jan

Liz & Co

Vanacht gaat het bij ons (in Zuid-West Frankrijk) koud worden. Eén van de 5 nachtvorstjes de voorbije 3 maanden. De tuinbonen (in december gezaaid) gaan het vannacht vast wel overleven. We hebben hier veel ruimte voor de groententuin, maar we hebben geen kas want de zomers zijn hier vaak (te) heet. zaaien in de vensterbank gaat ook niet want die hebben we niet. Franse huizen hebben kleine ramen. Overdag is het rond de 10 en we gaan naar 15 in ‘t weekend en daarna krijgen we dagen van rond de 17/18. We gaan de komende weken wel van alles zaaien oa Dille naast de tuinbonen, prima tegen luis. Je pennestreken zijn weer erg leuk Diana met erg duidelijke foto’s. Vraagje, wij willen aardbeien planten, welke verschillende rassen geven ons zeg maar van juni tot eerste vorst veel lekker fruit.
gr

Jannie

Hallo Diana,
Ik dacht een berichtje te hebben gestuurd met een vraag over stalmest, maar ik zie het niet terug.
Ik heb iets niet goed gedaan?

Jannie

Hallo Diana,
Dank je voor je bericht en je antwoord op mijn vraag! Ik koop gedroogde koemestkorrels voor dit jaar en gebruik de stalmest dan voor komend jaar. Van de wisselteelt en veelvraters 😉 heb ik al kennis genomen. Slakken heb ik nauwelijks. We wonen in het buitengebied van Zelhem en er zijn veel natuurlijke vijanden van de slakken (merels en muizen) en die vijanden hebben ook weer vijanden (uilen en torenvalken. Vorig jaar 6 jongen in de torenvlaknestkast).
Nogmaals dank en de hartelijke groet
Jannie

Judith Sinninghe Damste

Hallo diana,

even 2 korte vragen: kan ik 1 jaar oude paardenmest (zonder stro en ammoniak) ook gebruiken als compost (er zitten heeeel veeel wormen in)
en vraag 2: mijn zorgvuldig gekiemde aubergine en paprika zaailingen staan nu al enkele weken in potjes in zaai- en stekgrond voor een zuidelijk raam, maar ze zijn nu wel erg slungelig en slap geworden. Wat gaat er fout?
Judith

Inge Wendrich

Hallo Diane ,
Ik heb een vraagje, ik heb de tomaten gelijk met jou gezaaid, maar ze groeien al best wel, (bij jou toch ook denk ik?) Nou heb ik ze op de zolder voor het raam, best wel warm dus, vooral met het zonnetje erop. Nu moeten ze dacht ik , wat koeler staan toch? Anders worden het van die sprieten. Bij welke temperatuur zou dit kunnen? In mijn bijkeuken is het wel koeler, maar natuurlijk niet zo licht, en s’nachts best wel koud denk ik zo’n 14-15 graden. Is het verstandig of toch te koud, denk je?
Ik hoop dat je me een beetje raad kunt geven, b.v.d.
Gr. Inge

Inge Wendrich

Bedankt voor je snelle antwoord Diane!
Ik ga ze ook maar op een koele kamer zetten, en de verwarming uit!
Sukses hoor,gr Inge.

Edda

Dag Diane,

Vandaag druk bezig geweest met het voorzaaien van bloemen zoals salvia, rudbeckia en leeuwebek. Ik vraag me af hoe je dit het beste kan doen. In een grote bak en later verpotten ? Dat is wel veel werk. Ik heb nu in kleine potjes gezaaid en in ieder potje twee zaden gedaan. Geen idee of ik die ook weer moet verpotten naar grotere potjes. Het wordt langzamerhand wel erg vol hier in huis!

Groetjes,
Edda

carla

Hoi Diana,
ik heb van een vriendin uit Canada een oud tomatenras gekregen. Petit Moineau. Ik zag hem niet op jouw zadenlijst. (oud ras, uit midden Canada, bekend van voor 1950 https://potagersdantan.wordpress.com/2010/10/12/la-tomate-petit-moineau-2/ voor als je Frans kunt lezen…) wat ik er van begrijp: een struik, vanaf aug vrucht, mini, zoet, veel opbrengst. Ik heb nog over, als je hem wilt hebben, stuur ik graag wat naar je op.
hartelijke groet
Carla

Nanda

Hallo Diana,

Wat een heerlijke website! Als beginneling is er heel veel te leren, en de informatie is uitgebreid duidelijk en leuk geschreven! Hartstikke bedankt dat iedereen mag genieten van alle info!

Ook mijn handen jeuken om aan de slag te gaan, mijn vensterbank binnen staat al vol met ontkiemde plantjes, ik heb geen kas dus ik ben bang dat ik iets te enthousiast ben geweest, maar goed we gaan het zien, als ze te hard groeien ga ik ze overdag wel met potje en al buiten zetten.

wia bonte

Hallo Diana en andere tuiniers,

Even een tip voor iedereen die nog wat zaden, planten, gereedschap, boeken of wat dan ook op tuingebied mist.
Op 20 maart is de Groenmoes Markt in Oirschot. Bestseweg 52. Van 10 uur tot 17 uur.
Jarenlang gingen een vriendin en ik naar Tuinidee in den Bosch. Maar omdat we steeds meer moesten zoeken naar de echte tuin dingen en struikelden over terrasverwarmers, terrastegels e.d. en de “mooie” tuinvoorbeelden steeds meer vierkante meters dezelfde, in het gelid staande planten werden, zijn we daarmee gestopt.
De organisator van de Groenmoes Markt vond ook dat Tuinidee steeds meer Terrasidee werd en uit onvrede hierover is dit goede initiatief ontstaan.
Er komen 70 deelnemers en daar zijn veel bekende namen bij. Er zijn zelfs appelbomen te koop met maretakken erop. Niet dat ik die nou beslist zou moeten, maar het geeft wel aan dat er hele mooie en ongewone tuinartikelen zijn.

Groetjes,
Wia

Sterckx Joris

Ik heb ook heel wat zaailingen die mooi aan het uitkomen zijn. Maar heb de fout gemaakt om zaai/stek grond te mengen met gewone aarde. Resultaat is nu dat er ook onkruid tussen zit en bij het uitkomen weet je niet meteen of het nu aan zaailing is of onkruid 😀 Deze fout ga ik dus al niet meer maken.

Mag je roze of blauwe korrel geven aan zaailingen/plantjes als meststof (1 bolletje) of is dit niet toegelaten.

Eerst stonden mijn zaailingen op zolder, maar daar kan het nogal koud zijn en is er iets minder licht, enkel westen. Heb dan alles verhuisd naar een slaapkamer op het zuiden en daar gaan ze lekker door. Hier hebben ze VEEL licht, ook direct zonlicht want heb geen gordijnen of iets anders hangen daar (pc kamer). Ook staat de verwarming daar constant op en daar houden ze volgens mij ook wel van, de warme lucht botst echt regelamtig tegen het venstertablet dat alles mooi doet opwarmen 🙂
Volgens mij mag het dus best goed warm zijn om te kiemen en is zonlicht ZEER belangrijk.
Water geven doe ik op het gevoel, ik voel eens met bovenkant van mijn vingers aan de grond en als er iets blijft kleven of vochtig aanvoelt dan is de grond nat genoeg en anders geef ik wat water bij.

margriet

Hoi Diana.
Wat heerlijk Dat het zonnetje weer schijnt. En dan geduld bewaren. … lastig. Vorig jaar meloen in de kas gekweekt. .. maar ik lees op de verpakking dat het op een beschutte zonnige plaats ook kan. Zou meloen ook ik een grote pot gekweekt kunnen worden? Buiten is de bestuiving een stuk zekerder in ieder geval.
Morgen de Egyptische platronde voorzaaien. Denk misschien ook wat doperwten extra want ze zijn lang niet allemaal opgekomen. Ook de knoflook en sjalotten dit weekend de tuin in. Vooral nodig tijd voor de knoflook. Fijn weekend!

Groetjes margriet

Margriet

Dank je wel Diana. En ik denk dat ik dit jaar (wegens plaatstekort in de kas) de meloen onder onze overkapping (zonnig en beschut) in pot ga proberen. Vorig jaar twee flinke meloenen geoogst (zelf met kwastje in de weer om te bevruchten), waarvan 1 niet heel erg lekker, de ander heerlijk.
Zouden de koude nachten een probleem kunnen geven voor rode en gele plantuitjes en jonge aardbeienplanten? Die willen we eigenlijk dit weekend ook in de tuin zetten, maar ik twijfel nog een beetje.
Groetjes

marjo van der burg

hallo Diana, weet jij of je uit pitten van een citroen een citroenboompje kunt kweken. mvg. marjo

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Ik wil even iets aan je kwijt, ik heb op 1 maart de tomaten gezaaid, en deze zijn iets te snel gekiemd denk ik, ik heb ze nu koeler staan, maar toch al wel 5 a 6 cm, ik hoop dat dit niet nog langer gaat groeien , we zullen het zien.
Maar nu las ik ergens, dat je ook tomaat schijfjes kon leggen in een potje aarde, en dan afdekken met ong. 1 cm aarde, dit heb ik op 2 maart geprobeerd, van een lekker snoeptomaatje, nu zijn er toch 3 zaadje gekiemd!! Heb je dit al eerder gehoord, of uitgeprobeerd? Ik vind dit echt leuk, ik weet niet hoe het verder zal verlopen, maar ik moest het even aan je vertellen. Leuk toch?
Nou , ik wens jullie een fijn (tuin) weekeind.
Groetjes, Inge .

Marco

Hi Diana,

Nog even geduld hebben!

Zou je het leuk vinden om komend seizoen een volledig organisch bemeste potgrond voor ons te testen?

Groeten,

Marco

Sterckx Joris

Diana,

Vandaar dat ik ook niet meet de combinatie van gewone aarde en zaaigrond gebruik maar alleen nog zaaigrond. Roze en blauwe korrel zijn idd geen kunstmestkorrels dus deze zal ik mij ook niet aanschaffen maar dan wel zoals je zei gewoon potgrond voor groenten.
Ik heb volgens jouw zaailijst de tomatenplanten reeds in febr. gezaaid, met resultaat een deel kapot en ééntje die al 10cm hoog staat te pronken :p
Aan licht hier geen gebrek staan allemaal om het zuiden gericht en warm staan ze dus ook zeker, is een nieuwbouwwing en als de zon op de ramen zit gaat de temperatuur dan ook wat hoger dan de 21graden die ingesteld staat, door de goede isolatie is het dus meestal zo’n 23 graden vermoed ik.
Mijn paprika zaailingen + tomaatzaailingen die ik begin maar heb gezaaid zijn nu zo’n 2 a 3cm OF beginnen nu net hun kopje uit te steken.
Wat kan ik nu best doen om misschien de groei te vertragen want ik vermoed aan dit tempo dat het redelijk grote planten zullen worden. Probleem is bij mij dat wanneer ik ze niet aan het raam zet ze misschien wat weinig licht krijgen of is op 1 meter van het raam bv ook goed?

Voor derest heb ik gisteren 2/4 van mijn moestuinveld omgespit zo’n 40 a 50 m², vandaag zou ik op een stukje de eerste uien en sjalotten poten. Ik heb gele ui, rode ui en gele sjalot.
Wanneer mag je buiten met erwten en snijbonen beginnen?
Op het doosje van de erwten (vroege) staat reeds aangeduid in februari. Maar met de natte grond misschien nu ook aan beginnen?. De snijbonen staat op het doosje pas buiten in mei.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties