Geduld is een schone zaak (maar wel lastig)

IJs in de ton

Nog een koude week. Met vorst in de nacht. Vanaf het einde van de aankomende week gaat de dagtemperatuur van 5 naar 10 graden en de nachttemperatuur van -2 naar +5 graden.

En daarmee wordt ‘tijd is tijd’ toch iets rekbaarder, wat ons betreft. Want wil ik zo eigenwijs zijn en, omdat het maart is, nu pootuitjes planten terwijl het ijskoud is, en de grond kletsnat? Of wacht ik dan tot volgende week, hopelijk iets minder nat, en pootuitjes planten terwijl mijn vingers er niet vanaf vriezen? Dat laatste dan maar, misschien niet van harte, maar wel beter.

De foto van het ijs in de regenton heb ik gemaakt op zaterdagmiddag rond 14 uur. Zo koud was het hier toen dus nog…… je wilt er je handen niet in wassen. Maar ja, we hebben geen verwarmd water op de tuin, dus dan maar zo snel mogelijk wassen en je bevroren rode handen maar zo lang tegen elkaar wrijven dat ze weer iets opwarmen :-). Armoe dus, en wachten op beter weer.

Maar gelukkig is daar de kas, en daarin was het in de zon toch lekker warm, al ruim boven de 20 graden!

Radijsjes groeien

De radijsjes vinden dat ook fijn. Ik heb ze voor de foto voorzichtig en voor maar heel even iets naar één kant geduwd, en dan kun je al zien dat het worteltje rood wordt en al iets gaat verdikken. Het duurt nog wel een week of 2 tot 3 voor we ze kunnen eten, maar we verheugen ons nu al op dat wat waarschijnlijk onze allereerste oogst van dit jaar gaat worden.

Ook gekiemd:

Prei gekiemd

Prei! Ze komen als lusjes uit de grond. Ze staan in de kas, en daar mogen ze verder blijven groeien tot ze ongeveer potlooddik zijn en buiten uitgeplant kunnen worden (maar dan is het al wel mei).

Ook gekiemd:

Spinazie gekiemd

Spinazie. Ook lekker. Ook in de kas, over een week of 4 kunnen we ze al eten, al zou je dat nu nog niet zeggen.

Zie je trouwens het verschil tussen het kiemen van de prei en het kiemen van de spinazie? Waar prei als een lusje van één stengel uit de grond komt, zo kiemt spinazie met 2 kiemblaadjes, elk stengeltje dat uit de grond komt maakt 2 tegenover elkaar staande blaadjes. Dat is het verschil tussen éénlobbig zaad en tweelobbig zaad.

Nog een voorbeeld:

Basilicum Crimson King zaailingen

Basilicum Crimson Red, net gekiemd (niet nu hoor!!, foto van 2 jaar geleden, Basilicum zaai ik niet voor april want ze kiemt snel, groeit snel maar kan geen graad vorst verdragen). Maar je ziet dat ze kiemt met 2 tegenover elkaar staande blaadjes.

In tegenstelling tot deze Sorghum bicolor:

Sorghum bicolor Reds Red Sweet zaailing

Die als één stengel uit de grond komt en van daaruit rollen de blaadjes uit.

Dus als volwassen plant kun je ook niet zo goed meer zien wat uit éénlobbig of tweelobbig zaad geboren is, want dan is de plant groot, de bladeren groot, etc., maar zo jong kun je het dus echt heel goed zien.

Wat is nog meer éénlobbig? Hosta bijvoorbeeld, en Iris, prei, bijna alle grassen, maïs. Maar misschien wel 80 of 90 procent van alle planten komen uit tweelobbig zaad, alles van sla en kool, tot de meeste eenjarige bloemen, krootjes, tomaten en pepers, komkommers en peterselie, en noem maar op.

En is dit dan heel belangrijk om te weten? Nou, niet echt, het zou handig zijn geweest als alle ‘éénlobbigen’ in maart gezaaid moesten worden, of goed tegen kou zouden kunnen, of zo, maar dat is dus niet zo. Maar ik vind het zelf altijd wel heel leuk om te weten en herken het als ik een zaailing zie die uit éénlobbig zaad is geboren.

Gewoon een grappig weetje dus. Tenzij je wel eens gebruik maakt van onkruidverdelger (gif dus). Want dan is het handig om te weten waarom  het onkruid dood gaat van het gif dat je spuit maar het gras niet. Dat komt omdat gras dus uit éénlobbig zaad komt en dus zo wezenlijk verschilt van onkruid dat uit tweelobbig zaad komt dat het een andere verdelger nodig heeft (hoewel ze geloof ik tegenwoordig ook wel regelmatig in een middel gecombineerd worden). Maar goed, ik wilde hier niet iets schrijven over gif maar over één- en tweelobbig zaad.

Tot slot dan nog even terug naar de tuin:

Aardbeien groen tussen oud

Een aardbeienplant zoals die er gisteren uitzag. Het buitenblad is blad van vorig jaar en in deze winter langzaam doodgegaan. Maar ertussen verschijnt nu het frisse nieuwe blad. Nog maar klein, maar het zou zomaar kunnen dat het volgend weekend zulk lekker weer is dat ik het oude blad weg kan gaan knippen zodat het jonge blad alle ruimte krijgt om te gaan groeien. Deze week laat ik het nog even zitten, als een soort van bescherming tussen en boven het jonge blad, tegen de koude nachten die deze week nog komen.

Maar vanaf volgende week kunnen we dus eindelijk echt helemaal gaan beginnen, heel veel zaaien, plantuitjes poten, aardbeiplanten fatsoeneren, de tuin indelen, de gezaaide en gekiemde tuinbonen, doperwten, kapucijners uitplanten, eenjarigen zaaien.

Geniet nog maar even van een weekje rust, volgende week is het voorbij 🙂

 

56 reacties op Geduld is een schone zaak (maar wel lastig)

Joyce 6 maart 2016 om 13:33

Hoi Diana,

Nog eventjes en dan gaat het echt beginnen, hoewel het eigenlijk al wel deels begonnen is. Je aardbeiplant ziet er groot uit zeg! Die van mij zijn qua grootte misschien de helft. Wanneer voed je de aardbeien?
Ik heb dit daar een pak aardbeienmeststof gekocht van dcm. Eens kijken wat dat is. Er staat dat je de eerste bemesting van febr t/m mei kunt doen en de 2e bemesting geloof ik van juni t/m sept. Tja wat is nu wijs… Heb jij hier misschien een tip voor?

Nog een paar weekjes wachten en dan gaan we radijsjes en spinazie oogsten, zin in!!

Groetjes

Diana 6 maart 2016 om 22:36

Hallo Joyce,
Wij gaan de aardbeien binnenkort voeden, binnen 2 weken, zodra ik het oude blad heb weggeknipt. Dat doen we met een algemene organische mest. En een week of 2 tot 3 voor de oogst geven we wat kali (voor een goede bloei en vruchtzetting).
En dat is dan allemaal voor de groei en de vruchten. En dan geven we na de oogst nogmaals mest, want het geven van zoveel vruchten (en vervolgens stekken maken) put de planten wel uit. We geven dus in juli/augustus nog wat voeding maar dan in een wat kleinere voeding, vooral bedoelt om de planten weer sterk te maken voor ze de winter in gaan.
groetjes,
Diana

Saskia 6 maart 2016 om 14:07

Hoi Diana,

Even een vraagje over de stro als mulch. Jij gebruikt deze het gehele jaar als bedekking van de grond. Heb je dan geen last van extra veel slakken als het nat weer is? En hoe zit het in het voorjaar met het opwarmen van de grond?
Ik heb het eind vorig jaar ook als bedekking op een deel van mijn tuin gelegd, maar als ik nu kijk is het eronder een stuk natter dan op het deel wat ik alleen met blad heb afgedekt.
Ik heb dan ook de neiging om het stro eraf te halen, zodat de grond kan opwarmen/opdrogen.
Wat zijn jou ervaringen hiermee?

Groeten, Saskia.

Diana 6 maart 2016 om 22:46

Hallo Saskia,
Op onze vette klei ervaren we juist dat het onder het stro veel minder nat is. Het is wel nat onder het stro, en de grond is heel zacht en veerkrachtig. Maar waar geen stro ligt is de grond hard en het water blijft er in plassen staan. En dat doet het dus zeker niet onder het stro.
We hebben zeker niet meer slakken dan normaal, maar zeker ook niet minder. We hopen alleen dat het evenwicht wat beter is. Want slakken vinden fijne schuilplaatsen onder het stro. Maar vogels en egels, etc. zijn ook niet gek want zij weten juist dat er veel eten onder het stro te vinden is, en zo lost het zich vanzelf weer op (dat hopen we in ieder geval). het is hetzelfde als met muizen, hier veel muizen onder het stro. Om te schuilen maar ongetwijfeld ook om de tarwekorrels op te eten. En ook hierbij hopen we dat we met het stro weer andere dieren lokken die onder het stro de muizen op zoeken.
Over het opwarmen; ongetwijfeld heeft elk voordeel ook hier weer een nadeel; door het stro zal de grond wat minder makkelijk op kunnen warmen in het voorjaar. Maar in het najaar zal de grond door het stro minder snel afkoelen.
Misschien is het leuk om een deel van de tuin te bedekken en een deel niet, en dan eens een jaar te ervaren wat de verschillen zijn, in vochtigheid, warmte, vroegheid van oogst, opbrengst, etc.. het wordt voor ons ook pas het tweede jaar, dus wat dat betreft zijn we ook nog weer aan het leren en ervaren.
groetjes,
Diana

Mark en Marion 6 maart 2016 om 15:30

Hey Diana,

Wij dachten hier muizen te hebben dus hebben muizen/rattengif gestrooid. Maar we vonden alleen slakkensporen over het gif heen. Bleek dus toch al een (zeer vroege) slakkenplaag te zijn. Het is dan ook een erg nat en relatief zachte winter geweest. Zou het rattengif ook slakken doden?

Diana 6 maart 2016 om 22:49

Hallo Mark en Marion,
Ik heb geen flauw idee of rattengif ook slakken doodt. Ik zou denken dat rattengif geen slakken doodt, want anders zou het ratten- en slakkengif heten. Maar ik weet het niet zeker, als er iets is waar ik zo min mogelijk verstand van heb en wil hebben, dan is het van wat er voor rotzooi in gif zit :-). Ik weet wel heel zeker dat rattengif heel slecht is voor mensen, als de gemeente Spijkenisse hier blokken gif komt neerleggen als ze een plaag vermoeden, dan zit het gif in een box met kinderbeveiliging en dat zal niet voor niets zijn.
groetjes,
Diana

Mark en Marion 7 maart 2016 om 09:20

Gelukkig hebben we geen kinderen en staat het gif uit
de buurt van huisdieren.

Sanne, Biologische Moestuin Het Welpje 7 maart 2016 om 19:12

Maar rattengif wil je niet op je groenten, want dat is ook voor mensen schadelijk. Slakkenkorrels heb je in een biologische variant IJzer(III)fosfaat doodt alleen slakken en is onschadelijk voor vogels en zoogdieren.

Cathy 6 maart 2016 om 20:42

Hoi Diana,

Wat hebben wij al veel van jouw stukjes opgestoken! Wij hebben sinds december een tuin van 200 m2 met kas, koude bak en een flinke lap (klei)grond overgenomen. Er is dit najaar geploegd, alles lag grof maar de kinderen hebben erop gelopen, iets wat nooit had gemogen. Door alle overvloedige regen staat het half blank en het schijnt volgens de tuinbuurmannen niet aan de drainage te liggen. Heb jij dit ook wel eens meegemaakt? Wij weten nietzo goed wat we er aan kunnen doen maar zien onszelf nog geen aardappels poten en fruitstruiken planten in die erge drassige grond. Wat is wijsheid, misschien heb jij tips voor ons? Dank je wel!

Diana 6 maart 2016 om 22:56

Hallo Cathy,
Ja, dat is wel heel erg lastig. Ook wij hebben kleigrond, en ook hier staan de plassen op het pad, het heeft ook wel veel geregend, de grond is verzadigd, bij elke nieuwe bui blijft er gewoon water staan. Wij hebben wel veel minder last van inklinken en plassen op de grond sinds we tuinieren met bodembedekking. Ik kan je niet veel meer adviseren dan zorgen dat er niet meer over de tuin wordt gelopen, en de grond gaan verbeteren. En dat laatste lukt niet in 1 jaar, wij vullen de grond op onze tuin al ruim 20 jaar zo vaak mogelijk aan met compost, mest met stro. Compost + mest = meer humus en meer humus is grondverbeterend, luchtdoorlatend, etc..
Wellicht kun je wel ook rekening met je planning houden, ik zou zelf op stukken in de conditie zoals je die noemt geen uien of worteltjes telen. Aardappelen en koolgewassen laten na de teelt een goede structuur in de grond na. En compost maken, heel veel compost maken. Al blijft klei wel klei, dus ook gewoon hopen op wat minder regen.
groetjes,
Diana

Cathyanne 7 maart 2016 om 21:20

Dank je wel Diana, jouw antwoord levert in elk geval op dat we de uien en wortelen gaan verplaatsen. Aan de ‘natte’ kant hadden we aardappelen, kool- en uien/wortelbedden gepland;-)
We waren van plan om over een week of zoiets te bemesten (maar kool houdt niet zo erg van veel mest, toch?) en inderdaad compost door de grond te mengen. Hopen op wat droger weer vrees ik. Dank je voor je reactie!

Diana 8 maart 2016 om 10:01

Hallo Cayhyanne,
Kool houdt heel erg van mest hoor!! Geen verse mest natuurlijk want dat is vooral door de ureum erg scherp (ammoniak) maar kool wil wel een echt stevige bemesting. Uien en worteltjes houden juist niet van mest.
groetjes en succes ermee!
Diana

Cathy 8 maart 2016 om 14:54

Aha, niet goed gelezen dan. Dank je!

jenny van der Klaauw 6 maart 2016 om 22:27

Hoi Diana,
Heerlik hoor om weer beug te zijn met de lente. In mijn vensterbank stan de eerste kleine plantjes al van paprika en peper. Nog heel even en dan moet ik gewoon met de tomatenzaadjes in de weer! Kan bijna niet meer wachten! Over tomaten geproken, mijn man vraagt zich af of er ook een tomaat bestaat die pittig is? Hij is gek van pepers en tomaat, dus hij zoekt een soort van combi. Bestaan die? Hoor het graag van je. Groetjes van Jenny

Diana 6 maart 2016 om 23:03

Hallo Jenny,
Nee, de tomaat kan geen capsicaïne produceren(dat wat een peper pittig maakt) (nog niet in ieder geval, wie weet wat er met genetische manipulatie uiteindelijk nog eens mogelijk gaat worden, al dan niet gewenst). Maar ik snap wel wat hij bedoelt want ik vind tomaten zelf ook lekker met een paar korreltjes zout en lekker wat vers gemalen zwarte peper. En in salsa’s, sauzen, etc. op basis van tomaten gaat hier standaard een pepertje in. Maar ik vrees dat dat voorlopig de enige manier is :-). Ik weet niet of je man zelfgemaakt peperzout kent: https://mooiemoestuin.nl/inmaken/zout-peperzout/. Wij vinden het erg lekker, wellicht is het iets voor je man….
groetjes,
Diana

leen 7 maart 2016 om 09:35

hoi,
Ik lees dat jij alles in een kas hebt staan. zijn er dingen die je nu al kan doen om daarna buiten te zetten in volle grond, zonder kas? Steek ik ajuin bijv. meteen in volle grond of moet ik dat eerst binnen in een potje aarde laten schieten? En look? Mijn aardappels heb ik in het licht liggen en ik heb zaadjes van tuinboontjes, erwten en kerstomaatjes gekiemd in een potje aarde binnen, maar wat nu gedaan ermee? Ik begin er voor het eerst aan… spannend!

Diana 8 maart 2016 om 09:24

Hallo Leen,

Ik vrees dat moestuinieren wat dat betreft nog niet zo heel gemakkelijk is. Het is ook niet moeilijk hoor maar elke groente heeft net als alle planten in de natuur een eigen tijd, om te kiemen, te bloeien en te verwelken (denk aan het verschil tussen een narcis en een roos en een boterbloem, een beetje dat idee).
Even kort de antwoorden op je vragen:
Je kunt zeker al buiten gaan zaaien!
plantuitjes mogen nu de vollegrond in (wij gaan dat aanstaande zaterdag doen)
Met knoflook ben je zelfs al laat (wij planten knoflook begin november, het kan nu nog wel maar is wel al erg laat, doe het deze week nog, gelijk in de vollegrond)
Wij gaan de aardappelen over een week of 2 poten, maar kijken wel goed naar het weer (niet teveel regen en niet te veel kou in de verwachting)
De tuinbonen en erwten kun je uitplanten wanneer de zaailingen groot genoeg zijn, kou is geen probleem voor ze (maar laat ze wel wat afharden door ze eerst een paar dagen overdag buiten te zetten maar in de nacht binnen te zetten, anders schrikken ze zo van 20 graden binnen naar 4 graden buiten. En pas op voor vogels, zij lusten de jonge plantjes erg graag dus zorg dat vogels er de eerste weken niet bij kunnen.
De tomaten zul je nog binnen moeten houden tot begin-half mei (in de eerste week van mei kun je naar de weersverwachtingen kijken en als er geen nachtvorst meer wordt verwacht mogen de plantjes worden uitgeplant.

Misschien is het handig om van alles wat je hebt gezaaid of wilt gaan zaaien op de pagina van de groenteelt op deze website te kijken (ik heb over elke bekende groentesoort een pagina met informatie en foto’s gemaakt/geschreven, met tips over wanneer je het kunt zaaien, waar, hoe warm, welke standplaats ze moeten hebben, welke voeding of juist niet, wanneer je ze kunt oogsten, etc., etc.. Kijk daarvoor even op de indexpagina.

groetjes en heel veel plezier en succes met je eerste moestuinjaar!!
Diana

Sanne 7 maart 2016 om 10:42

Hoi Diane,

Wat heb je toch een mooie website. We halen er erg veel informatie af.
Ik heb een vraag over dahliaknollen. Deze hebben we afgelopen weekend in plastic potten geplant (normale maat niet heel diep ofzo) en in de koude kas gezet. Vrij grote kas overigens.
Nu heeft het hier vannacht buiten gevroren en zal nog wel paar keer gebeuren komende maand. Is het dan in de kas te koud nu nog? Vriest het in de kas? Kan ik ze beter binnen zetten en zo ja tot wanneer?
Bedankt Sanne

Diana 8 maart 2016 om 09:31

Hallo Sanne,
Dankjewel!
In een (onverwarmde) kas vriest het net zo hard als buiten. Maar het voordeel van een kas is dat het er niet ook nog regent en waait en sneeuwt en hagelt. En bovendien kan het er overdag, als de zon wil schijnen, al flink opwarmen. En die warmte blijft in de avond nog wel lang hangen in een kas. En die zon/warmte heeft de grond ook opgewarmd, en die warmte kan in de nacht weer wat afgestaan worden zodat het langer duurt voor grond in de kas bevriest dan de grond buiten.
Dus probeer daar altijd gebruik van te maken, houd de deur op mooie dagen gesloten (is nog meer warmte), zet zaaisels op de grond in plaats van ergens op een tafel ver boven die warmere grond. En zo gaat het ook met je Dahliaknollen; al vriest het in de kas, de Dahliaknollen zitten in een pot onder de potgrond, en die is overdag lekker opgewarmd en zal niet zo snel meer bevriezen. Wij zien in onze kas wel eens bevroren grond maar dat is dan echt midden in de winter, als het langere tijd zowel overdag als ’s nachts vriest. Je hoeft nu dus niet bang te zijn. Als de Dahlia’s eenmaal uitlopen en het gaat dan nog vriezen, dan wordt het lastiger, want het blad van Dahlia’s is dan natuurlijk wel vatbaar voor vorst. Maar dat gaan we dan wel weer zien :-). Ik ga de Dahlia’s hier hopelijk komend weekend oppotten in de koude kas, het is er een mooie tijd voor (en ik plant ze dan zo rond half tot eind april uit in de tuin).
groetjes en succes ermee!!
Diana

Mieke 7 maart 2016 om 13:48

Dag Diana,
Ik ben sinds 4 maart lezeres van je nieuwsbrieven.
(had ik al veel eerder moeten doen!!)
Mijn vraag is het witte op de grond op de foto van de radijsjes, zijn dat de witte steentjes van de zaai en stek grond?
Mijn handen jeuken ook al langere tijd maar ik heb net als jij besloten om nog ff te wachten met zaaien alhoewel ik deze week met ‘binnen’ d.w.z. in potjes op de vensterbank op het zuiden het vorig jaar gewonnen tomaten, komkommer en meloenzaad wil gaan uitproberen.
Of het lukken gaat weet ik niet dus afwachten maar.
Groetjes Mieke

Diana 8 maart 2016 om 09:59

Hallo Mieke,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Het witte op de grond bij de radijsjes is brekerzand, een grof soort zand dat ik gebruik om gezaaide radijsjes mee af te dekken. Dat vind ik zelf handig, ik maak een geultje in de grond, radijszaden erin en afdekken met het zand. Het zand laat gelijk zien waar ik heb gezaaid, ik ken er niet per ongeluk in wieden of wat dan ook, de streep markeert de zaden. En de zaden krijgen door het zand genoeg licht en luchtigheid op onze vette klei om er makkelijk doorheen te komen bij het kiemen. Ik doe hetzelfde bij bijvoorbeeld worteltjes.
Ik hoop dat het gaat lukken met je zelf gewonnen tomatenzaden, watermeloen en komkommer! Maar als ze niet zijn gekruist en je de zaden goed rijp hebt geoogst zou ik niet weten waarom niet. Dus heel veel plezier en succes met het zaaien van je zelfgewonnen zaden!!
Diana

Mayra 7 maart 2016 om 19:40

Hier ook nog te koud en te nat. Vanmiddag zag het nog wit van de hagel helaas. Mijn vensters zijn overbevolkt nu..

Jan Zegge 7 maart 2016 om 22:16

Dag Diana,

Voor het eerste jaar heb ik een kweekkasje.
Ik heb daarin peultjes en kapucijner gezaaid (16-1). Die staan op dit moment zo’n 5 cm hoog.

Nu lees ik dat jij die (al) buiten gaat uitplanten.

mijn vraag;
Kunnen die bevriezen, hebben die bescherming nodig of trekken die het vanaf hier zelfstandig in de volle grond?

Alvast bedankt voor een reactie.

Groet,

Jan

Diana 8 maart 2016 om 10:35

Hallo Jan,

Tuinbonen, erwten, peulen, kapucijners kunnen heel goed tegen kou, dus die kunnen echt al buiten worden uitgeplant (als je ze binnen hebt gezaaid is het wel handig om ze eerst af te harden door ze overdag buiten te zetten en in de nacht binnen, om de overgang van 20 graden binnen naar 2 graden buiten niet te groot te maken). En je moet de zaailingen, als je ze eenmaal uit gaat planten, wel goed beschermen tegen vogels, want die zijn gek op deze jonge zaailingen (tot ze een centimeter of 30-35 hoog zijn).
En verward deze soorten vooral niet met pronkbonen, sperziebonen en snijbonen, want die kunnen geen koude verdragen en worden pas vanaf ongeveer mei gezaaid.

groetjes en veel plezier en succes met de peultjes en kapucijners!
Diana

Jan Zegge 10 maart 2016 om 19:35

Dag Diana,

Bedankt voor het antwoord. dan kunnen we dit weekeinde aan de slag.

en die duiven…ja die liggen al op de loer…..en het net gereed.

groet,

Jan

Liz & Co 7 maart 2016 om 22:47

Vanacht gaat het bij ons (in Zuid-West Frankrijk) koud worden. Eén van de 5 nachtvorstjes de voorbije 3 maanden. De tuinbonen (in december gezaaid) gaan het vannacht vast wel overleven. We hebben hier veel ruimte voor de groententuin, maar we hebben geen kas want de zomers zijn hier vaak (te) heet. zaaien in de vensterbank gaat ook niet want die hebben we niet. Franse huizen hebben kleine ramen. Overdag is het rond de 10 en we gaan naar 15 in ’t weekend en daarna krijgen we dagen van rond de 17/18. We gaan de komende weken wel van alles zaaien oa Dille naast de tuinbonen, prima tegen luis. Je pennestreken zijn weer erg leuk Diana met erg duidelijke foto’s. Vraagje, wij willen aardbeien planten, welke verschillende rassen geven ons zeg maar van juni tot eerste vorst veel lekker fruit.
gr

Diana 8 maart 2016 om 10:43

Hallo Liz,
Zeventien tot achttien graden klinkt heerlijk, Zuid-West Frankrijk zelf klinkt trouwens ook wel heerlijk :-).
Over je vraag: als je zo lang door wilt plukken kan ik je van harte een goede doordrager adviseren (die geven aardbeien in kleinere vorm en hoeveelheden van juni tot het koud wordt). Zelfs de laatste eenmaaldragende aardbei is in augustus wel klaar met de aardbeien. Ik vind zelf de eenmaal dragende rassen wel ook heel erg leuk en lekker, en daarvan vinden wij de Frau Mieze Schindler wel de lekkerste. Maar ook de Elianny, Sonata en Senga Sengana vinden wij erg lekker (moderner, grotere aardbeien, Frau Mieze’s zijn echt heel ouderwets, zacht maar zo vol aardbeiensmaak). Google even op aardbeien en kwekerij van Duivenvoorden, dat vinden wij een goed kweker maar ze geven op hun website ook prima informatie over de rassen en hun smaak en opbrengst.
groetjes en nu alvast een prachtig en warm weekend gewenst (hier wordt het 10 graden en dat gaat ook al als lente voelen 🙂
Diana

Jannie 8 maart 2016 om 13:34

Hallo Diana,
Ik dacht een berichtje te hebben gestuurd met een vraag over stalmest, maar ik zie het niet terug.
Ik heb iets niet goed gedaan?

Diana 8 maart 2016 om 14:40

Hallo Jannie,

Ja hoor, dat heb ik gezien en ook beantwoord. Maar je hebt je berichtje geplaatst in mijn vorige tuinboek: https://mooiemoestuin.nl/maart-aardappelpootmaand/#comments
Ik zal je vraag en mijn antwoord nog even hieronder plakken:

Jannie
8 maart 2016 om 09:54
Hallo Diana,
Dank voor je blog en website! Zoveel mensen zoveel meningen en dat maakt het voor een beginneling niet eenvoudig.
Ik woon sinds 2 jaar in de Achterhoek op een boerderij met ‘bonte grond’ zoals buurman/ akkerbouwer zegt. de moestuin is 10x10m. 3 compostbakken. Heerlijk tuinieren en zo anders dan in de Dordtse klei van voorheen.
De andere buurman/ veehouder heeft me weer een bakje = 10 kruiwagens ( niet overvol) verse stalmest geschonken. Vorig jaar heb ik dit net voor het poten van de aardappels in de grond verwerkt en we hebben veel mooie, grote Frieslanders en kolen geoogst. Nu wordt geadviseerd de mest een jaar te laten liggen. Ik heb dus de mest net buiten de moestuin naast de compostbakken gelegd. Was dit een goed idee ivm insecten?

Diana
8 maart 2016 om 10:49
Hallo Jannie,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Wij laten ook niet altijd mest een jaar liggen hoor. Voor de compostering is dat het beste, maar wij vinden het niet perse nodig. Wij gebruiken ook vaak verse mest maar die ligt dan wel al vanaf november/december op onze tuin al te composteren of te rusten. En daarmee heeft de mest tijd genoeg om te spoelen (vooral de ammoniak in de urine die ook in verse mest zit is heel schadelijk). Dus dan is de mest wel al een half jaar oud. En dan is het prima voor aardappelen, kool vruchtgewassen, bladgewassen, etc.. Niet voor uien, worteltjes en peulgewassen hoor.
Voor beestjes zijn we nooit bang, in/op/onder de grond zorgt het bodemleven zelf voor evenwicht en zoekt een teveel aan pissebedden of wat dan ook hun weg. Ik heb het natuurlijk niet over luizen, slakken, etc. maar van de insecten die in de mest leven hebben wij nog nooit last gehad.
groetjes,
Diana

Jannie 10 maart 2016 om 10:25

Hallo Diana,
Dank je voor je bericht en je antwoord op mijn vraag! Ik koop gedroogde koemestkorrels voor dit jaar en gebruik de stalmest dan voor komend jaar. Van de wisselteelt en veelvraters 😉 heb ik al kennis genomen. Slakken heb ik nauwelijks. We wonen in het buitengebied van Zelhem en er zijn veel natuurlijke vijanden van de slakken (merels en muizen) en die vijanden hebben ook weer vijanden (uilen en torenvalken. Vorig jaar 6 jongen in de torenvlaknestkast).
Nogmaals dank en de hartelijke groet
Jannie

Judith Sinninghe Damste 8 maart 2016 om 14:03

Hallo diana,

even 2 korte vragen: kan ik 1 jaar oude paardenmest (zonder stro en ammoniak) ook gebruiken als compost (er zitten heeeel veeel wormen in)
en vraag 2: mijn zorgvuldig gekiemde aubergine en paprika zaailingen staan nu al enkele weken in potjes in zaai- en stekgrond voor een zuidelijk raam, maar ze zijn nu wel erg slungelig en slap geworden. Wat gaat er fout?
Judith

Diana 8 maart 2016 om 14:51

Hallo Judith,
Het is zeker heel goed en bruikbaar!
Maar mest is mest en compost is compost. Compost heeft een veel lossere structuur dan mest (zeker als die zonder stro is).
Ik zou compost bijvoorbeeld bovenop de bestaande grond gooien terwijl ik mest (die veel vaster is van structuur) vooral onder of door de grond zou werken.

Zaai- en stekgrond heeft vaak (niet altijd) minder voeding in de samenstelling. Ik weet niet of je nog na kunt kijken hoeveel voeding er in de grond zat, maar anders zou je kunnen overwegen om bovenop de grond in het potje (als dat niet tot aan de rand is gevuld) wat potgrond te doen, daar zit dan weer nieuwe voeding in, wel potgrond, geen zaai- en stekgrond. Ik heb er in mijn laatste blog op de website van pokon een stuk over geschreven, lees dan ook nog even de reactie van Jolanda daar onder het stuk en mijn antwoord daarop, want dat gaat ook over zaai- en stekgrond: https://www.pokon.nl/blog/12/zaaien-en-zaailingen/

groetjes,
Diana

Inge Wendrich 8 maart 2016 om 14:20

Hallo Diane ,
Ik heb een vraagje, ik heb de tomaten gelijk met jou gezaaid, maar ze groeien al best wel, (bij jou toch ook denk ik?) Nou heb ik ze op de zolder voor het raam, best wel warm dus, vooral met het zonnetje erop. Nu moeten ze dacht ik , wat koeler staan toch? Anders worden het van die sprieten. Bij welke temperatuur zou dit kunnen? In mijn bijkeuken is het wel koeler, maar natuurlijk niet zo licht, en s’nachts best wel koud denk ik zo’n 14-15 graden. Is het verstandig of toch te koud, denk je?
Ik hoop dat je me een beetje raad kunt geven, b.v.d.
Gr. Inge

Diana 8 maart 2016 om 14:55

Hallo Inge,
Nee hoor, mijn tomaten moeten nog kiemen, die heb ik op 1 maart gezaaid.
Hier komen de tomaten, als die hopelijk ergens komende week gaan kiemen, op een onverwarmde kamer te staan in het volle licht. Als de zon schijnt wordt het er wel 20 graden, maar in de nachten zal het er slechts een graad of 13 tot 15 zijn. Dus je bijkeuken zou wel kunnen maar lijkt mij gewoon te donker. Om te voorkomen dat ze te lang en dun worden is het echt het allerbelangrijkst dat ze licht staan.
groetjes,
Diana

Inge Wendrich 8 maart 2016 om 18:46

Bedankt voor je snelle antwoord Diane!
Ik ga ze ook maar op een koele kamer zetten, en de verwarming uit!
Sukses hoor,gr Inge.

Edda 8 maart 2016 om 15:23

Dag Diane,

Vandaag druk bezig geweest met het voorzaaien van bloemen zoals salvia, rudbeckia en leeuwebek. Ik vraag me af hoe je dit het beste kan doen. In een grote bak en later verpotten ? Dat is wel veel werk. Ik heb nu in kleine potjes gezaaid en in ieder potje twee zaden gedaan. Geen idee of ik die ook weer moet verpotten naar grotere potjes. Het wordt langzamerhand wel erg vol hier in huis!

Groetjes,
Edda

Diana 10 maart 2016 om 08:24

Hallo Edda,
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen, er zijn nu eenmaal heel veel wegen die leiden naar prima planten :-). Zelf pas ik al verschillende methodes toe; voor pepers, paprika’s en aubergines de denomethode, voor tomaten zaaien in een tray met kleine vakjes, tuinbonen zaai ik per zaadje in een 9 centimeter potjes, etc., etc.. Eenjarigen zaai ik vaak in een tray met niet te kleine vakjes, en die plant ik later over naar 9-centimeter potjes. Daar mogen ze in blijven en kunnen nog flink groeien tot ze in april of mei buiten mogen worden uitgeplant.
Je zult zelf moeten ervaren wat je de beste, handigste en makkelijkste manier van zaaien vindt. Maar ik denk dat je het prima doet, het kost alleen inderdaad veel ruimte, maar daar hebben we allemaal last van 🙂
groetjes en heel veel plezier met de zaaisels en zaailingen!
Diana

carla 9 maart 2016 om 11:23

Hoi Diana,
ik heb van een vriendin uit Canada een oud tomatenras gekregen. Petit Moineau. Ik zag hem niet op jouw zadenlijst. (oud ras, uit midden Canada, bekend van voor 1950 https://potagersdantan.wordpress.com/2010/10/12/la-tomate-petit-moineau-2/ voor als je Frans kunt lezen…) wat ik er van begrijp: een struik, vanaf aug vrucht, mini, zoet, veel opbrengst. Ik heb nog over, als je hem wilt hebben, stuur ik graag wat naar je op.
hartelijke groet
Carla

Diana 10 maart 2016 om 08:46

Hallo Carla,
Wat leuk!! Ik heb haar zelf inderdaad niet (maar er zijn er ook nog wel duizenden die ik niet heb hoor, ik moet nog flink door sparen :-)), ik zag deze informatie in de database van Tatiana: http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki/Petit_Moineau. Ik begrijp kleine rode cherry, maar wel stamtomaat, vroeg en Canadese heirloom. Ik zou haar erg graag willen proberen. Ik durf alleen niet te zeggen of dat dit jaar nog lukt, alle zaden voor dit jaar zijn gezaaid en dat zijn zoveel rassen dat de kassen al vol gepropt gepland staan :-). Maar indien niet voor dit jaar, dan zeker voor volgend jaar.
Ik moet nu weg en ben pas laat thuis maar ik stuur je vanavond een mailtje.
groetjes,
Diana

Nanda 9 maart 2016 om 16:42

Hallo Diana,

Wat een heerlijke website! Als beginneling is er heel veel te leren, en de informatie is uitgebreid duidelijk en leuk geschreven! Hartstikke bedankt dat iedereen mag genieten van alle info!

Ook mijn handen jeuken om aan de slag te gaan, mijn vensterbank binnen staat al vol met ontkiemde plantjes, ik heb geen kas dus ik ben bang dat ik iets te enthousiast ben geweest, maar goed we gaan het zien, als ze te hard groeien ga ik ze overdag wel met potje en al buiten zetten.

Diana 10 maart 2016 om 08:33

Hallo Nanda,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Wel oppassen met wat je buiten zet, en waar je het zet hoor, voor zaailingen die nu nog in het relatieve donker (zelfs in een raamkozijn) in huis staan, kan zomaar naar buiten gaan ook een behoorlijke schok zijn (verbranding van de tere blaadjes door felle zon en/of schrale wind). Dus zoek een licht plekje met niet al te veel direct zon, en let gewoon goed op, dan komt het vast goed want er komen een paar leuke dagen met wel 10 graden overdag aan. Wij gaan al wat zaailingen naar de kas brengen, wel alleen de soorten die ook wat vorst kunnen verdragen want de nachten blijven nog wel koud.
groetjes,
Diana

wia bonte 9 maart 2016 om 17:03

Hallo Diana en andere tuiniers,

Even een tip voor iedereen die nog wat zaden, planten, gereedschap, boeken of wat dan ook op tuingebied mist.
Op 20 maart is de Groenmoes Markt in Oirschot. Bestseweg 52. Van 10 uur tot 17 uur.
Jarenlang gingen een vriendin en ik naar Tuinidee in den Bosch. Maar omdat we steeds meer moesten zoeken naar de echte tuin dingen en struikelden over terrasverwarmers, terrastegels e.d. en de “mooie” tuinvoorbeelden steeds meer vierkante meters dezelfde, in het gelid staande planten werden, zijn we daarmee gestopt.
De organisator van de Groenmoes Markt vond ook dat Tuinidee steeds meer Terrasidee werd en uit onvrede hierover is dit goede initiatief ontstaan.
Er komen 70 deelnemers en daar zijn veel bekende namen bij. Er zijn zelfs appelbomen te koop met maretakken erop. Niet dat ik die nou beslist zou moeten, maar het geeft wel aan dat er hele mooie en ongewone tuinartikelen zijn.

Groetjes,
Wia

Diana 10 maart 2016 om 08:40

Hallo Wia,
Dankjewel voor de tip! Ik ken het helemaal niet, ziet er leuk uit, en met interessante exposanten, van De Nieuwe Tuin tot fruitbomenkwekerijen, aanbieders van yacon en andere eetbare knollen en wortels, eenjarigen en vaste planten, Silene met eenjarige bloemenzaden. Leuk!!
Ik weet niet of ik zelf in de gelegenheid ben (wij zijn erg druk in eigen achtertuin, leeg halen, opnieuw bestraten, etc.) maar ik ga het in ieder geval onthouden en er mensen op wijzen, misschien ook even in het volgende tuindagboek doen….
groetjes en nogmaals dank!
Diana
p.s.; wat je schrijft over Tuinidee herken ik, het is ook de reden dat we wel 5 of 6 jaar niet meer zijn geweest. Ik was daardoor positief verrast over Tuinidee, veel ‘aangelegde’ tuintjes met bloeiende narcissen, hyacinten, etc.. Veel over moestuinieren en een hal met alleen stands over eten (natuurlijk ook big green eggs en worst maar toch ook over eetbare bloemen, fruitbomen, kruiden, wecken en drogen en inmaken, etc.).

Sterckx Joris 10 maart 2016 om 12:34

Ik heb ook heel wat zaailingen die mooi aan het uitkomen zijn. Maar heb de fout gemaakt om zaai/stek grond te mengen met gewone aarde. Resultaat is nu dat er ook onkruid tussen zit en bij het uitkomen weet je niet meteen of het nu aan zaailing is of onkruid 😀 Deze fout ga ik dus al niet meer maken.

Mag je roze of blauwe korrel geven aan zaailingen/plantjes als meststof (1 bolletje) of is dit niet toegelaten.

Eerst stonden mijn zaailingen op zolder, maar daar kan het nogal koud zijn en is er iets minder licht, enkel westen. Heb dan alles verhuisd naar een slaapkamer op het zuiden en daar gaan ze lekker door. Hier hebben ze VEEL licht, ook direct zonlicht want heb geen gordijnen of iets anders hangen daar (pc kamer). Ook staat de verwarming daar constant op en daar houden ze volgens mij ook wel van, de warme lucht botst echt regelamtig tegen het venstertablet dat alles mooi doet opwarmen 🙂
Volgens mij mag het dus best goed warm zijn om te kiemen en is zonlicht ZEER belangrijk.
Water geven doe ik op het gevoel, ik voel eens met bovenkant van mijn vingers aan de grond en als er iets blijft kleven of vochtig aanvoelt dan is de grond nat genoeg en anders geef ik wat water bij.

Diana 12 maart 2016 om 09:05

Hallo Joris,
Ja, als je potgrond of zaaigrond of een potgrondmengsel gebruikt kun je in ieder geval bedenken of uitrekenen hoeveel en welke voeding er voor hoe lang in zit. Maar met tuingrond gemengd met zaaigrond wordt dat lastig. Je kunt bedenken dat als zaailingen niet meer groeien en het blad langzaam geel wordt er niet genoeg voeding voor ze is. Ik ken geen roze en/of blauwe korrels, dus ik weet ook niet wat er qua N-P-K in zit en het klinkt als kunstmest dus wellicht snelwerkend en dan is de kans op verbranding van de worteltjes groot (maar dat weet ik niet zeker, dat denk ik). Ik zou zelf eerder alsnog potgrond kopen en de zaailingen verpotten of wat potgrond bovenop de grond die al in de potjes zit doen. Dan geef je in ieder geval nog wel wat uitgebalanceerde voeding.
groetjes en succes ermee!
Diana

margriet 11 maart 2016 om 18:10

Hoi Diana.
Wat heerlijk Dat het zonnetje weer schijnt. En dan geduld bewaren. … lastig. Vorig jaar meloen in de kas gekweekt. .. maar ik lees op de verpakking dat het op een beschutte zonnige plaats ook kan. Zou meloen ook ik een grote pot gekweekt kunnen worden? Buiten is de bestuiving een stuk zekerder in ieder geval.
Morgen de Egyptische platronde voorzaaien. Denk misschien ook wat doperwten extra want ze zijn lang niet allemaal opgekomen. Ook de knoflook en sjalotten dit weekend de tuin in. Vooral nodig tijd voor de knoflook. Fijn weekend!

Groetjes margriet

Diana 12 maart 2016 om 09:15

Hallo Margriet,
Ja mooi weer en dan is geduld lastig. Maar de lage nachttemperaturen weerhouden ons er nog wel van al te enthousiast te worden :-).
Een meloen kan zeker prima in pot, fijn zelfs omdat meloenen niet van al te veel water houden. En ze kan ook goed buiten groeien, maar of ze daar ook een goede opbrengst hangt heel erg af van het ras dat je kweekt, en zijn kleine vroege rassen en grote late rassen (zoals je ook vroege en late tomatenrassen hebt). En pas in de buitenteelt wel op voor meeldauw, in een regenachtige zomer kan dat nog wel eens voor problemen zorgen.
Veel succes met al het zaaien en planten!!
Diana

Margriet 12 maart 2016 om 09:24

Dank je wel Diana. En ik denk dat ik dit jaar (wegens plaatstekort in de kas) de meloen onder onze overkapping (zonnig en beschut) in pot ga proberen. Vorig jaar twee flinke meloenen geoogst (zelf met kwastje in de weer om te bevruchten), waarvan 1 niet heel erg lekker, de ander heerlijk.
Zouden de koude nachten een probleem kunnen geven voor rode en gele plantuitjes en jonge aardbeienplanten? Die willen we eigenlijk dit weekend ook in de tuin zetten, maar ik twijfel nog een beetje.
Groetjes

Diana 12 maart 2016 om 23:03

Hallo Margriet,
Wij wachten met onze rode plantuien nog een week of 2 tot 3 , maar vandaag zijn hier de plantuitjes gepoot, mart is een mooie maand voor het poten van plantuien, alleen rode plantuien hebben graag iets warmere temperaturen. En het is ook prima om jonge aardbeienplanten uit te planten, zelf zou ik nog net een dag of 3 wachten, dan is de laatste vorst voorbij, wordt het iets warmer en gaat het regenen, en dat lijkt me nog beter voor jonge planten om uitgeplant te worden.
groetjes,
Diana

marjo van der burg 12 maart 2016 om 14:32

hallo Diana, weet jij of je uit pitten van een citroen een citroenboompje kunt kweken. mvg. marjo

Diana 12 maart 2016 om 23:13

Hallo Marjo,
Uiteraard kun je de pitjes uit een citroen zaaien, uiteindelijk zijn het zaden. Maar bedenk dat het zaaien zelf niet zo heel moeilijk is maar des te lastiger om van zo’n zaadje een volwassen plant te kweken. Ze is een tropische plant, kan echt geen graad vorst verdragen, moet dus binnen overwinteren, en het duurt wel enige jaren voor je überhaupt een boompje hebt opgekweekt, en pas dan kun je gaan denken aan een paar vruchten. Dus niet mekkalijk maar leuk om te doen. Volgens mij heeft iedereen wel eens een citroenzaadje, avocadopit, etc. gezaaid.
groetjes,
Diana

Inge Wendrich 12 maart 2016 om 18:08

Hallo Diana,
Ik wil even iets aan je kwijt, ik heb op 1 maart de tomaten gezaaid, en deze zijn iets te snel gekiemd denk ik, ik heb ze nu koeler staan, maar toch al wel 5 a 6 cm, ik hoop dat dit niet nog langer gaat groeien , we zullen het zien.
Maar nu las ik ergens, dat je ook tomaat schijfjes kon leggen in een potje aarde, en dan afdekken met ong. 1 cm aarde, dit heb ik op 2 maart geprobeerd, van een lekker snoeptomaatje, nu zijn er toch 3 zaadje gekiemd!! Heb je dit al eerder gehoord, of uitgeprobeerd? Ik vind dit echt leuk, ik weet niet hoe het verder zal verlopen, maar ik moest het even aan je vertellen. Leuk toch?
Nou , ik wens jullie een fijn (tuin) weekeind.
Groetjes, Inge .

Diana 12 maart 2016 om 23:17

Hallo Inge,
Ik heb ook op 1 maart gezaaid en hier kiemen nu de eerste zaden, ik denk koeler gezaaid dan jij.
Misschien kun je de lang zaailingen ook gewoon wat koeler zetten; zo licht mogelijk en niet te warm zijn de beste omstandigheden voor tomaten.
Natuurlijk kun je gewoon een plakje tomaat zaaien, de zaden uit het plakje kunnen gewoon kiemen, de rest zal uiteindelijk composteren.
Om zaden te oogsten van tomaten laat je de zaden fermenteren om het kiemremmende laagje rond de zaden te verwijderen, maar ook zonder dat (dus gewoon een plakje of stukje tomaat) zal zorgen dat een deel van de zaden kiemen.
groetjes en veel plezier en succes met de zaailingen!
Diana

Marco 12 maart 2016 om 22:39

Hi Diana,

Nog even geduld hebben!

Zou je het leuk vinden om komend seizoen een volledig organisch bemeste potgrond voor ons te testen?

Groeten,

Marco

Sterckx Joris 13 maart 2016 om 08:49

Diana,

Vandaar dat ik ook niet meet de combinatie van gewone aarde en zaaigrond gebruik maar alleen nog zaaigrond. Roze en blauwe korrel zijn idd geen kunstmestkorrels dus deze zal ik mij ook niet aanschaffen maar dan wel zoals je zei gewoon potgrond voor groenten.
Ik heb volgens jouw zaailijst de tomatenplanten reeds in febr. gezaaid, met resultaat een deel kapot en ééntje die al 10cm hoog staat te pronken :p
Aan licht hier geen gebrek staan allemaal om het zuiden gericht en warm staan ze dus ook zeker, is een nieuwbouwwing en als de zon op de ramen zit gaat de temperatuur dan ook wat hoger dan de 21graden die ingesteld staat, door de goede isolatie is het dus meestal zo’n 23 graden vermoed ik.
Mijn paprika zaailingen + tomaatzaailingen die ik begin maar heb gezaaid zijn nu zo’n 2 a 3cm OF beginnen nu net hun kopje uit te steken.
Wat kan ik nu best doen om misschien de groei te vertragen want ik vermoed aan dit tempo dat het redelijk grote planten zullen worden. Probleem is bij mij dat wanneer ik ze niet aan het raam zet ze misschien wat weinig licht krijgen of is op 1 meter van het raam bv ook goed?

Voor derest heb ik gisteren 2/4 van mijn moestuinveld omgespit zo’n 40 a 50 m², vandaag zou ik op een stukje de eerste uien en sjalotten poten. Ik heb gele ui, rode ui en gele sjalot.
Wanneer mag je buiten met erwten en snijbonen beginnen?
Op het doosje van de erwten (vroege) staat reeds aangeduid in februari. Maar met de natte grond misschien nu ook aan beginnen?. De snijbonen staat op het doosje pas buiten in mei.

Diana 13 maart 2016 om 10:35

Hallo Joris,
Je kunt tomaten vanaf ongeveer half februari tot half april zaaien, dus als je in februari zaait ben je wel heel vroeg, ik heb ze op 1 maart gezaaid en hier zijn de meesten nu gekiemd. Ik durf niet te zeggen waarom bijna al je tomatenzaden niet zijn gekiemd of zijn doodgegaan, maar dat is wel erg verdrietig. Het kan de grondsoort zijn (te vet, te rijk, te dichte structuur), slechte zaden, te droog en dus verdroogde kiempjes, te nat en daardoor rotten van de zaden, teveel mogelijke oorzaken, ik hoop dat je zelf kunt bedenken wat er mis is gegaan.
Over het lang en dun worden van zaailingen heb ik een stukje geschreven: https://mooiemoestuin.nl/zaailingen-te-lang-en-te-dun/
Erwten en snijbonen zijn echt heel verschillende planten, de doperwten liet ik in het vorige tuindagboek zien, ze zijn ondertussen zo’n 10 centimeter hoog, in februari gezaaid. Maar bonen kunnen helemaal niet tegen kou, die zaai je echt niet voor half-eind april.
Lees even deze hoofdstukken voor de juiste periode en teelt van deze 2 verschillende groenten:
erwten: https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/peulgewassen/peul-en-erwt/
bonen: https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/peulgewassen/boontjes/

groetjes, Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!