Lente!!

Eindelijk, de lente is onofficieel begonnen (volgende week officieel maar met dit prachtige weer kun je toch niet ontkennen dat het nu ook al echt zo voelt).

Afgelopen week veel verplichtingen en dus 5 hele dagen niet naar de tuin geweest (jaja, het was afzien :-)). En wat een verschillen zijn er dan al te zien. Nog even een foto van vorige week zaterdag:

Zaailingen erwten en kapucijners in kas

De zaailingen van doperwten, kapucijners, peultjes en Lathyrus.

En dan diezelfde zaailingen gisteren, 7 dagen later dus:

Zaailingen na een week

Eigenlijk de meesten wel groot genoeg om uit te planten. Dus is Ruud aan de slag gegaan met het bouwen van klimrekken voor deze planten op het veldje waar de peulgewassen mogen komen.

Dat komt natuurlijk doordat Ruud de bouwer is en ik de zaaier. Maar ook een beetje omdat hier Ruud geen zin in had:

Veldje voor wortelgewassen

Hoor je het hem al zeggen? ‘Ik pak een riek en dan schuif ik al dat stro opzij. Zo kun je toch geen uien poten. De grond kan zo ook niet opwarmen (het enige puntje waar ik hem wel ook wel een beetje gelijk in moet geven). Het ziet er niet uit. Het ligt overal op het pad, je breekt er je nek over’.  En zo nog wat opmerkingen. Ik heb nog geprobeerd te zeggen dat het inderdaad wel een nadeel is dat de grond nu niet zo makkelijk opwarmt, maar dat het een voordeel is dat de grond in het najaar minder snel afkoelt. Maar die opmerking leek niet aan te komen, want Ruud had zich al omgedraaid en stortte zich op het bouwen van een klimrek.

Dus heb ik de schone taak op mij genomen om de uien te poten.

Uien gepoot

Het kost inderdaad wat meer tijd, dat geef ik toe (maar die tijd win je in veelvouden terug als er zoveel minder gewied hoeft te worden in de komende 10 maanden). Ik heb ook nog wel eens het advies gehad om het stro er nu af te halen (maar bij elkaar is het nu een hele berg stro, waar moet ik het laten), en dan weer terug te leggen als alles over 2 maanden is opgewarmd en geplant (maar dan moet ik dus ook al flink gaan wieden want het onkruid wordt nu al wakker). Plus 2 keer stro verplaatsen. En ik heb het vorig jaar opgemeten, op een diepte van 30 centimeter scheelde het in april slechts 1,5 graad (de kale grond warmer dan de bedekte grond). Ik vind het echt prima zo.

En dus schuif ik in rijen het stro wat opzij tot ik de kale grond eronder zie. Uitjes gepoot, en ertussen ook 2 rijen zomerwortelen en 1 rij winterpeen.

Wortelgewassen gezaaid en gepoot

Het stro ligt nog wat opzij want anders kiemt er natuurlijk niks, tegen die tijd dat de uien uitlopen en de wortelen al redelijk plantjes zijn ga ik het stro weer aanschuiven.

Ik ben er wel 2 uurtjes mee bezig geweest. En daarna ben ik naar Ruud gegaan om te zeggen dat het eerste veldje al vol was, Ruud had ondertussen het bouwsel voor het klimrek klaar en zat op zijn knieën een rijtje stro weg te schuiven waar de peultjes in geplant kunnen worden. Was hij overtuigd, of was het berusting? 🙂

Lang niet zoveel gedaan als we hadden gewild, ik had nog heel veel zaden en bloembollen bij me om te zaaien en op te potten, dat is er verder niet van gekomen (maar dat komt zeker ergens deze week), we zijn de middag geëindigd met het buiten zetten van de terrasstoelen, lekker in de zon gezeten, een flesje water gedronken, gezien dat een pimpelmees een nest aan het bouwen is in een koolmezennestkast, en dat onze nieuwe achterbuurman met grote mond maar ieniemienie hartje 🙂  de kas aan het afbouwen is die de vorige tuinder heeft neergezet. Ja, de lente is echt begonnen!

Terrasstoelen buiten gezet

Mocht je nog willen zien hoe het ondertussen met de pepers en paprika’s gaat, en of de tomaten al zijn gekiemd, etc., morgen(maandag) staat mijn blog weer op de pokon-website.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda

Hallo Diane, wat een prachtige website heb je toch! Ik volg je al jaren. Had eerst een moestuin / volkstuin van 80m2, maar dat gaf teveel opbrengst en teveel gedoe (heen & weer fietsen en dan thuis nog alles schoonmaken & invriezen). Daarom zojuist ons dakterras leeggehaald en nu opnieuw als mooie moestuin ingericht. Alles wat mooi & eetbaar is, is welkom, en mag lekker door elkaar groeien (maar wel wisselteelt). Ik wil proberen zo’n lang mogelijk oogstseizoen te hebben, zodat ik zo min mogelijk hoef in te vriezen of te wecken. Er gaat niets boven vers, en bovendien is het leuk om ‘s winters ook plantjes te zien.

Grote hulp op het dakterras zijn twee konijntjes die het groentenafval eten, en waarvan ik het stro en keutels (ze doen hun ding keurig op een toiletje van houtsnippers) in de compostbak doe. Daardoor hoef ik weinig omhoog en omlaag te tillen.

Wat ik zo leuk vind aan jouw site – naast de schat aan informatie natuurlijk – zijn je blogs. Het geeft het gevoel dat we samen tuinieren. Veel gezelliger om samen blij op te springen dat de zon eindelijk schijnt! En samen onze nek te breken over alle zaailingen in de kamer…

Vera Drost

Ik zit ook pas op deze site en ik vind het heel erg leuk geschreven.
Zelf heb ik een stuk grond van 500m2 , dat is 10 jaar een siertuin geweest met vijvers e.d omdat de grond zanderig is en een moestuin niet echt ging.( de tuin is in Scheveningen bij de duinen )
Dit jaar heb ik alle grond verbeterd en nu komen er 3 grote stukken moestuin.
Ik heb al eerder een moestuin aan huis gehad , alles biologisch en een vette kleigrond.
Toch lees ik nu leuke tips…en ik ga genieten van met mijn handen in de aarde!

Arthur Voogd

Hallo Linda,

kijk eens naar de Garden Tower. Kun je no meer op je dakterras.
Groet,

Arthur

Linda

Hallo Arthur, dat ziet er interessant uit! Voor het dakterras is gewicht per m2 echter belangrijk, dus dat durf ik niet aan (er staat al veel op natuurlijk). Ook heb ik denk ik ruimte genoeg voor ons tweeën. En ik heb een grote compostbak nodig ivm de konijnen.
Voor mensen met een klein tuintje of stevig balkon is dit echt perfect trouwens, vooral de combinatie met composteren. Keukenafval erin, water erbij en de rest gaat vanzelf.

Trudie Jansen

Hallo Diana,wat leuk om te zien dat de erwten en capucijners in een week zo goed gegroeid zijn,ook mijn erwten zijn al in de volle grond gepoot,die had ik op een heel koude slaapkamer opgekweekt,en ze zijn goed angeslagen.Maar wat een berg stro ligt er bij jullie op de grond,het is wel effectief,maar in dat kleine mini groentetuintje van mij hoeft dat niet,maar heb er wel heel veel plezier in,en door jou raad en advies leer ik alleen maar bij.
Diana,heb ik het goed gelezen dat de worteltjes ook al gezaaid konden worden?Zou wel te gek zijn,want ik heb een beetje ruimte de komende week,en dan blijf je ook lekker bezig,vooral omdat het mooi en droog weer is,kunnen we mooi gebruik van maken,kijk ook al uit naar je blog op de pokonsite,vind ik ook erg leuk,fijne zondag nog,Trudie .

Irene

Hoi Diana,

Wat een leuk bericht wederom, ik heb ook helemaal de lente kriebels en vandaag weer een hoop gedaan in de Volkstuin en kas. Nu een zere rug van het (deels) omspitten van de groenbemesting maar een voldaan gevoel!
Heb de Lathyrus plantjes (via jou besteld) vandaag buiten uit geplant, ze waren inmiddels zo’n 10 cm hoog. Verder o.a. radijsjes, lente uitjes en rucola in de kas gezaaid, ik ben benieuwd!
Verder heb ik nog een vraag over de tomaten zaden die ik bij je gekocht heb. Ik kan namelijk niet vinden wanneer ik ze moet zaaien en zo. Heb bewust gekozen voor een vroeg, midden en laat ras.

[V] FRUIT PUNCH
[M] CANESTRINO DI LUCCA
[L] GERMAN RED

Ik zou het heel fijn vinden als je me hierover wilt informeren of een link wilt doorsturen.
Dank en hartelijke groet,

Irene.

Maartje

Hi Diana,

Weer een leuke blog om te lezen! En zo herkenbaar ook, de reactie van je man op het stro als bodembedekker :-). Ik heb vandaag je tomatenzaden gezaaid, ben weer erg benieuwd. Iedereen een goed tuinjaar gewenst!

Liz & Co

Hi Diana,

stro op de tuin is een uitstekend systeem, waait het stro niet weg bij harde wind? Dat is nl ons probleem. Wat denk je van hooi op de grond ipv stro? Gaaf dat je “kasplantjes” het zo goed doen. Volgend weekend worden de dagen langer dan de nachten. Ik ben vergeten hoe dat heet in ‘t Nederlands. Jouw plant-uitjes lijken groter dan onze, de gele plantuien hier zijn 1,5 cm en de rode 2 cm doorsnee. Hoeveel uien plant jij? In december hebben wij ongev 10 mtr geplant en komende weken gaan er nog 20 mtr in. Bedankt voor je tuin mijmeringen.

Marieke

Ik heb vandaag 4 strobalen uitgespreid over mijn tuin van 100m2 maar net niet genoeg. Mijn zoon vond het wel zonde van zijn bedje in de zon. Het ziet er prachtig uit vind ik zelf. Ik kreeg wel vreemde blikken en zelfs de vraag waar ik toch mee bezig was met een meewarige blik van mijn buurman. Het was wel prachtig om te zien dat hij nu ook stro in zijn kas heeft liggen zoals ik vorig jaar ook al had. Ze beginnen aan me te wennen hier in Rotterdam. Nog even en er verschijnen meer tuinen met stro….

Veel tuinplezier deze week, geniet van het zonnetje allemaal.

Christa

hoi Diana,
Ja, het stro-gebeuren 🙂
Hier op het complex zijn we nog steeds de enige (het ziet er denk ik te slordig uit ofzo).
Maar we zijn nu ook de enige met bewerkbare grond – al die mooi omgelegde bedden zijn compleet uitgedroogde kleiwoestijnen. Dat moet toch een keer gaan vervelen zou je denken?
Ik doe het iets anders dan jij in het voorjaar.
Ongeveer twee weken voordat ik ga zaaien/poten/planten schuif ik het stro (een minder dikke laag dan jij hebt hoor) opzij en maak ik de bovenlaag met een drietand los. Dan mengt de overgebleven stalmest nog wat met de klei eronder. Dat laat ik een paar dagen ‘drogen’. Daarna gaat er een laag bladcompost op en dat dek ik weer af met zwart plastic totdat ik ga zaaien etc.
Klinkt wel bewerkelijk maar valt eigenlijk reuze mee. Mij bevalt het vooral erg dat door deze ‘behandeling’ de toplaag beter te bewerken is en opwarmt. De klei eronder blijft nog lang nat en koud…
groetjes! Christa

Lotte

Nu het toch weer even over het stro gaat…
Je was toch met een test bezig, Diana? (Voor Pokon, mbt welke bodembedekker fijn werkt)
Benieuwd of je al grote voor-/nadelen hebt gezien, zo na de eerste paar maanden!

Zonnige groet!

Monique

Hoi ik heet Monique en ben een nieuwkomertje bij julie, achter mijn boerderij heb ik een flinke groente,kruiden en theetuin en met een kas erop maar dit alles laat wel eens te wensen over kwa onderhoud want als je alles een beetje op orde wil hebben vraagt dat toch wel op den duur heel veel van je lijf maar goed dat daar gelaten is het echt super hoor en dan bedoel ik alles wat met tuinieren te maken heeft en nu nog weer wat meer Diana want dit schrijven wat jij doet komt bij mij liefdevol binnen , dank je daarvoor,
Mijn tuin bonen die ik in de kas opvoor heb gezaaid zijn alweer flink gegroed en nu ga ik hiermee stoppen want ik ga mijn kikkererwten en andere bonen soorten zaaien.
Lieve groetjes, Monique

Anne-Marijke

Hallo Diana,
wat zien jouw capucijners en peultjes er mooi uit, bij mij lukt het niet zo erg, ze staan in de koude kas en ik heb ze gelijk met de tuinbonen eind januari gelegd. De tuinbonen doen het ook slecht.
Geef jij ze geregeld water? Ik had begrepen dat je ze meteen als je ze gelegd hebt water moet geven en verder niet meer.
Mijn aardbeien staan er wel mooi bij, is het verstandig om daar stro met kippen, geiten en schapenmest tussen te leggen of is kippenmest te scherp?
Dank vast voor je advies.

Martin

Hallo Diana,

Een paar jaar geleden ben ik in mijn tuin gaan experimenteren met het verbouwen van groenten. Doordat ik informatie op het internet zocht kwam ik al snel jouw site tegen en ik mag wel zeggen dat het altijd leuk is je site te bezoeken.

Dit jaar heb ik een koude bak geïmproviseerd door opsluitbandjes recht op te zetten en daar overheen een glasplaat te leggen. Nu heb ik een vraag over witte en rode kool en ijsbergsla. Daarvan heb ik zaadjes in de vensterbank laten kiemen en de kolen zijn inmiddels in potjes gedaan. Kunnen deze met nachttemperaturen van ongeveer -2 in de koude bak buiten blijven of moeten ze ‘s nachts naar binnen? Dat laatste doe ik nu dus, op pantoffels net voor het slapen gaan naar buiten om de potjes een voor een in de schuur te zetten. En ‘s morgens om half zeven het omgekeerde ritueel.

Is dat echt nodig? Of kunnen de plantjes onder glas wel wat kou verdragen?

Met vriendelijke groeten,
Martin

margriet

Hoi Diana. Wat een mooi dagboek weer. Hier het weekend de gele plantui en sjalotten en knoflook gepoot. Tussen de rijen plantui moeten nog wortels gezaaid worden. Dat wordt denk ik komend weekend. De rode ui wacht ik nog even mee. Dat deel tuin moet ook nog omgespit worden. Ach we hebben nog tijd. Bij ons op het complex nog maar weinig actieve tuinders. . Ze vinden ons misschien als nieuwe tuinders wel te enthousiast. Gisteravond de laatste pepers en paprika en aubergine verspeend en inmiddels flink wat tomaten. De ( vroege) vitabella pootaardappelen liggen sinds twee weken in de koude schuur voor het raam om voor te kiemen. Wanneer ga jij de aardappelen poten? Ik durf het niet voor april. . De nicola moet ik nog een licht en koel plekje voor vinden. ..
Ik vind het heerlijk om je website door te spitten. Zoveel leuke en handige informatie. Het liefst wil ik alles wel uitproberen want ik word er super enthousiast van…. maar dat wordt iets teveel
Groetjes

Martin

Hallo Diana,

Bedankt voor je tips. Het plan van aanpak is gewijzigd en de koolplantjes blijven nu in de koude bak. De ijsbergsla hou ik binnen en vertroetel ik nog een beetje tot de temperatuur wat hoger wordt.
Ik ben benieuwd wat de rode kool gaat doen want afgelopen jaar wilde er geen een sluiten. De witte kool wel en de rode kool niet en er is nergens iets te vinden over het waarom. Net als de broccoli. Zo gauw die roosjes begon te vormen raakten ze in bloei. Prachtige gele bloemen, dat wel maar niet eetbaar meer. (Geloof me!) Misschien heb jij hier ook een goede raad over?
Zo heb ik nog een hele boel vragen maar daar zal ik je niet meteen mee lastig vallen. Eerst maar eens goed bemesten, compost in de tuin en vrolijk door experimenteren.

Groetjes,
Martin

patricia

hey Diana,
leuke site om te lezen en steeds weer bij te leren
de pepers en paprika’s die ik bij je besteld heb doen het zeer goed ,ze zijn al overgeplant in grotere potjes
de tomaten heb ik begin maart geplant en ze staan allemaal al boven ,denk ze volgende week in grotere potjes te planten
groetjes patricia

Marian

Hoi Diana,
Elke dag kijk ik wel even op je site! Verveelt nooit, blijft leuk om te lezen!
Ook ik ben volop aan het zaaien, binnenshuis, maar ook in de kas. Ik vroeg me af hoe vaak je water geeft in de kas, de zomerprei die ik heb gezaaid is goed opgekomen, maar ik twijfel of 2x water geven per week te veel is… Op zonnige dagen loopt de temperatuur op tot 25 a 30 graden (met automatische raamuitzetters). De prei groeit nu nauwelijks, soms een geel exemplaar ertussen…. Hoor graag wat jij er van vindt. Dankjewel alvast!

Marian

Hoi Diana, nog bedankt voor je antwoord op mijn vraag; ik hoef me geen zorgen te maken om de prei; wat jij beschrijft klopt als een bus!

Sterckx Joris

Ik heb gisterenavond al een deel van mijn paprika en tomatensoorten in grotere potjes overgeplant. 🙂 Ik was zo fier als iets.
Een goeie tip die ik zowieso al kan geven: zaai nooit in combinatie met gewone buitengrond. 3/4 van wat ik hierin had gezaaid ging kapot. Puur zaai/stekgrond of mengeling met potgrond lukt wel perfect.

Ik had dit weekend mijn plantuitjes allemaal gepoot (ook sjalotten). Nu ben ik in al mijn ijverigheid ze vergeten water geven tot en met vandaag. Nu is mijn vraag, kan dit kwaad? De grond zelf was vorige weekend nog iets of wat nat en kleverig dus er zat volgens mij wel wat vocht in.
Ik zou vanavond wat kunnen gieten, maar ik heb dan schrik dat het snachts zou aanvriezen en misschien meer schade dan goed aanbrengt.? Graag jullie advies.

Kan je vanaf nu ook reeds pastinaak zaaien? Zou dit willen combineren dit weekend met de worteltjes die ik ga zaaien. Ik heb trouwens vorig weekend mijn moestuin omgespit en wat kwam ik tegen…. 3 pastinaken waarvan het loof volledig was opgegeten door mijn kippen die in de winter op het erf mochten lopen. We hebben ze dinsdag meteen klaargemaakt en ze waren nog lekker 😀

Aileen

Dag Diana,

Ik wil graag mijn poot uitjes poten. En dan net als jou tussen de rijen stro leggen. Dit ook ivm onkruiddruk, en geen zwarte grond (permacultuur)

Mijn vraag aan jou: Krijg ik dan geen last van muizen? Of zo ja, eten de muizen dan mijn uien niet op??

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties