Warm

Knoflook in bak voor wiedenNou is warm misschien overdreven, maar het is in ieder geval niet koud. En ik ben niet zo’n wintertype maar het zou best nog even mogen vriezen. Want we zien af en toe nog een paar muggen vliegen, en ook de slakken zijn er nog, en er is ook nog steeds genoeg te eten voor ze.

Het onkruid groeit gewoon door. Ook in de verhoogde bakken in de nieuwe tuin. En vandaag al 1 groot voordeel ontdekt van de verhoogde bakken-tuin; het scheelt maar 15 centimeter, maar het is toch net wat minder diep bukken bij het wieden. En dat voel ik vandaag (of eigenlijk voel ik het juist niet, want zowaar geen spierpijn :-)).

Knoflook in bak na  wiedenGisteren 9 bakken schoon gemaakt, nog 8 te gaan. En Ruud heeft nog wat tegels kunnen halen voor een laatste stukje pad. En nog een stukje gespit (maar daar was het eigenlijk veel te nat voor).

In ieder geval ziet de bak met knoflook er weer netjes uit. Schoon, de grond tussen de knofloken in wat omgewoeld zodat er weer wat lucht in kan. Ze zijn al zo’n 12 centimeter groot. En ze vinden het niet erg als het nog gaat vriezen.

Door de aanhoudende warmte zien we ook planten al uitlopen die dat nog niet zouden mogen doen, van zwarte bes en aalbes tot braam. Zelf gooit Ruud altijd een kruiwagen vol met oude mest over de rabarber, ter bescherming, maar ze krijgt er ook wat voeding en een betere structuur van de grond door. En aan die hoop met mest valt nog niets te zien, maar bij 2 tuinburen zag ik de rabarber al boven de grond komen.

Rabarber loopt al uit jan 2014En dat is dat eigenlijk wel echt veel te vroeg. Er vanuit gaand dat het nog gaat vriezen, want dan vriezen de bovengrondse delen weer weg. Tuinbuurman 1 heeft het zo gelaten, tuinbuurman 2 heeft alsnog een emmer grond over de uitgelopen rabarber gegooid zodat die weer onder de grond zit.

En tot slot nog even over één van de projectjes van dit jaar: ik heb al eens eerder gemeld dat we wat strobalen hebben gekocht. Om groenten in te telen. Ik heb de planning nog niet gemaakt, moet eerst even kijken waar ik de strobalen zou kunnen zetten, en aan de hand daarvan wil ik dan ook gaan verzinnen wat ik er in zou kunnen telen.

Ik heb 9 strobalen. In 2 strobalen, dat is zeker, komen paddenstoelen. En dat vind ik wel heel leuk om eens te proberen, maar ik moet er wel een goed plekje in de schaduw of halfschaduw voor vinden. En ik zou ook heel graag eens een strobaal met aardappelen proberen. En één met aardbeien.

In ieder geval waren er wat vragen en opmerkingen over de strobalen, afgelopen najaar. Er waren mensen die het beter vonden om de strobalen buiten te laten, zelf hadden we verzonden de strobalen in de kas te bewaren tot gebruik.

Strobalen in kasEn zo staan onze strobalen er bij. In de kas. Let niet op de rommel, er staan wat potten, de Citroenverbena (Aloysia triphylla) staat er te overwinteren, er liggen wat zeilen, etc. Maar als je goed kijkt zie je de strobalen op plastic onderstellen staan, dus van de natte grond af. En verder schoon en droog opgestapeld.

Bij een tuinbuurman zagen we ook de strobalen, in dezelfde week gekocht, bij dezelfde boer. Maar dan buiten laten staan (onderste foto). Ik weet niet hoe de strobaal er van binnen uitziet. Maar het zou best kunnen zijn dat er ook van binnen al wat aan het composteren is. Van buiten is ze in ieder geval al grauw grijs van kleur, nat, alsof ze al aan het vergaan is.

Strobalen buitenIk weet nog steeds niet wat beter is. Maar voorlopig denk ik wel dat het beter is om de strobalen droog te bewaren. Ik wil ze in de laatste week van februari of de eerste week van maart gaan voorbereiden.

Dan mogen ze naar buiten, ga ik de balen stikstofrijke mest geven (in de vorm van bloedmeel) en dan mogen ze nat regenen. Dat brengt het composteringsproces op gang. En een week of 2 daarna kan ik er dan, als het allemaal gaat zoals het zou moeten, aardbeienstekken en aardappelen, etc. in gaan planten/poten.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marjan Vos

Hoi Diana, mijn ervaring met stro. Lekker buiten laten staan, dan worden ze goed vochtig en composteren al een beetje. De aardbeien groeien als kool.
Groet, Marjan

Mariel

Hallo Diana, allereerst complimenten voor je site.
Overzichtelijk, informatief en heel veel leuke ideeen doe ik hier op.
Ik ben reuze benieuwd wat er straks op/uit het gaat groeien.

Renée van Esch

Hoi Diana,

Ook ik zal met veel aandacht je ervaringen met de strobalen volgen. Zeker of er verschil is met jouw (in de kas) manier of toch gewoon buiten van de buurtuinders 😉
Als het goede resultaten geeft, dan ga ik het volgend jaar ook proberen. Lijkt mij in ieder geval fijn voor mijn rug….

Dank weer voor alle info !

Renée

Carla Boskma

Hallo Diana
Ook ik ben heel benieuwd naar het tuinieren met strobalen. Ik ga aardappelen en aardbeien proberen. Ik heb een nieuwe site gevonden voor biologische zaden , niet te duur: Aedoszaden.nl. Misschien interessant voor andere lezers.
Gr. Carla

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties