Ik ben er nog hoor

Ik kreeg al bezorgde mailtjes van mensen die zich afvroegen of ik ziek was. Nee hoor, gewoon druk :-). We hebben een kast gekocht en zoals dat dan wel vaker gaat moet dan wel het achterwandje worden geschilderd. En als dat dan gedaan is blijkt de computerkast er niet meer naast te passen en moet die verzet worden. Maar dan kan de bank daar niet meer staan en willen we dan maar stoelen kopen. En dan moet dat wandje ook maar gelijk geverfd worden. etcetera. etcetera. Zucht. Nee hoor, het wordt heel mooi. Maar het kost wel tijd. En soms heb ik wel eens het idee dat ik daar nier zoveel van heb :-).

Pot met blauwe besMaar gisteren een dagje naar de tuin, de stof- en terpentinedampen even uitblazen. En op zo’n zaterdagmiddag nog best veel gedaan.

Omdat er toch steeds vaker wordt gezegd dat er een vorstperiode aankomt, en dan willen we toch de blauwe bessen in de grond hebben.

En dus is Ruud aan het graven geslagen, tot op de vette blauwe klei, want de potten met blauwe bessen in turf zijn groot en diep (diameter 50 centimeter). Groot genoeg voor de bessen, al moet ik ze natuurlijk wel elk jaar wat voeding geven, want de voeding in de potgrond/turf is komende zomer uitgewerkt.

En het was zwaar werk , de klei nog steeds kletsnat en daardoor extra zwaar. Het pad modderig en glibberig.

Blauwe bessen ingegraven op rijMaar de bessen zien er nu heel blij uit (vind ik zelf). Een mooi plekje, achter de kas, in de namiddag in de schaduw maar verder voldoende zon, op rij. Rond de planten hebben we houtsnippers gestrooid, dat houdt het onkruid (hopelijk) wat tegen. Maar niet in de pot zelf, want houtsnippers die gaan composteren gebruiken daarvoor stikstof uit de grond. Makkelijker gezegd; dan groeien de planten niet goed omdat er voeding uit de grond wordt gebruikt voor die compostering.

We moeten het pad nog netjes aanvegen, maar dat had weinig nut, er ligt een emmer vol met modder op. We wachten op beter weer :-).

Daarnaast ook gelijk eens wat gezaaid, het is tenslotte 2014. In de volle grond in de kas heb ik wat pluksla gezaaid, en een paar rijtjes radijs, een rijtje mosterdblad, en een rijtje rucola.

Uien gezaaid januari 2014En in een paar plastic bakken de uien en de prei gezaaid. Er wordt wel eens gezegd dat je winterprei veel later moet zaaien, maar zelf zaai ik al zeker 10 jaar de winterprei tegelijk met de zomerprei, in januari (maar meestal dan wel pas eind januari, dat geef ik toe). Gaat prima zo. Ik gebruik er gebruikte plastic bakken voor waar ik onderin gaatjes in maak, voor de afwatering. In dit soort plastic bakken  zit vlees, of een bamipakket of dat soort dingen. Als de bakken maar hoog genoeg zijn (zodat de wortel flink naar beneden kunnen groeien.

Soms laat ik de zaailingen tot het uitplanten in mei in deze bakken staan. Maar als ik nog wel eens te dicht op elkaar gezaaid heb, of als ik het idee heb dat de zaailingen niet goed meer in de bak groeien, dan knip ik gewoon de bak weg en plant de hele kluit met zaailingen alsnog in de grond. Maar dat is dan pas eind maart of begin april. We zullen het zien. Voor nu is het gezaaid, eerst maar wachten op de kieming, en afhankelijk van het weer kan dat zo maar een week of 3 duren.

Salvia elegans januari 2014Tot slot nog een foto van de Salvia elegans (ja, die met die heerlijke ananasgeur). Ze bloeit altijd pas laat in het jaar (vanaf oktober). Begin december hebben we haar in de kas gezet, voor de overwintering. Maar omdat het nog steeds niet of amper heeft gevroren heeft ze nog flink wat blad, en zelfs zo links en rechts nog wat bloempjes. Een beetje lente, en dat terwijl de echte (koude) winter waarschijnlijk nog moet gaan beginnen.

Genoeg nu, Ruud staat met verfkwast te wachten tot ik de computer afsluit, alles uit de kast haal en schoon maak, en hij verder kan met verven. Maar wellicht vanmiddag nog tijd om verder te gaan met de allerlaatste loodjes van de planning.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lies

Zet je je planning ook op de site??

lies

Dini de Vries

Hoi Diana,
Ik heb vorige week mijn zaaiuien binnen gezaaid, ze zijn inmiddels gekiemd, is het handig om ze binnen bij gemiddelde kamertemperatuur van 17 graden te houden, of kan ik de zaaibak beter in de onverwarmde kas zetten?
Dini

Eddy

Hello Diana,

Met die blauwe bessen heb je wel veel om handen. Ik heb er ook een viertal in de volle grond staan. De oudste heb ik zo’n 30 jaar geleden geplant. Hier is het eerder leemgrond en ik heb zowat alle regels overtreden. Ik beschouw de blauwe bes als een sierheester, mooie bloemen in de lente, mooie en lekkere bessen in de zomer en een mooie bladverkleuring in de herfst. Daarom staan ze op een 60 cm bijeen zodat ze lijken één struik te vormen. De bodem is niet echt zuur, wel heb ik veel compost ondergewerkt en kregen ze geregeld een dikke mulchlaag, meestal zaagsel. Ook gebruik ik een zuurreagerende meststof voor rhodo’s. Verder heb ik ze de eerste jaren wat zwavel gegeven maar toen mijn doos opgebruikt was, ben ik ermee gestopt. Ze staan in mijn moerastuin samen met Lysichiton, Iris, Primula … En die komt in de winter meestal onder water te staan.. Maar dar deert ze niet. Ik heb daarover gesproken met een beroepskweker uit Limburg. En die bevestigde wat ik al lang vermoedde: de voornaamste parameter is niet de Ph maar wel water, vocht. Als dat er voldoende is, loopt het wel los met die Ph. Mijn blauwe bessen groeien en bloeien. Ik heb ook Camellia’s in de tuin: geen probleem.
Hopelijk heb je (en je vele volgers) hier iets aan. Een blauwe bes is immers een juweel in de tuin.

Groetjes

Eddy

Eddy

Hello Diana,
Blauwe klei, het koude zweet breekt me uit. Ja, ik heb die ooit gezien wanneer we kampeerden bij een boer aan de Nederlandse kust. Jij zult daar wel een affiniteit mee hebben. Ik niet. Mijn eerste volkstuintje had zware leem, geen klei. Die grond bleef lang nat en koud, geen goede drainage, moeilijk om te bewerken. Wel vochthoudend en hoewel die grond nagenoeg uitgeput was door mijn voorganger, gaf hij toch een redelijke oogst! Toch ben ik snel naar de voorzitter gestapt voor een tuin ‘boven’ met lichte grond. En zo geschiedde. Nadeel: die grond houdt de voedingsstoffen niet zo goed vast.
Ik zou mij nog een blauwe bes willen aanschaffen. Nummer een op mijn lijstje (via eliminatie van Chandler en Spartan) is Ozark Blue. Heb jij een suggestie?

Groetjes

Eddy

Michiel

Diana, Ik vraag mij nu af of jij dan je zomerprei zaait in de koude kas omdat op de meeste zakjes staat dat je de zomerprei moet opkweken bij 18 tot 20 graden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties