Ik ben er nog hoor

Ik kreeg al bezorgde mailtjes van mensen die zich afvroegen of ik ziek was. Nee hoor, gewoon druk :-). We hebben een kast gekocht en zoals dat dan wel vaker gaat moet dan wel het achterwandje worden geschilderd. En als dat dan gedaan is blijkt de computerkast er niet meer naast te passen en moet die verzet worden. Maar dan kan de bank daar niet meer staan en willen we dan maar stoelen kopen. En dan moet dat wandje ook maar gelijk geverfd worden. etcetera. etcetera. Zucht. Nee hoor, het wordt heel mooi. Maar het kost wel tijd. En soms heb ik wel eens het idee dat ik daar nier zoveel van heb :-).

Pot met blauwe besMaar gisteren een dagje naar de tuin, de stof- en terpentinedampen even uitblazen. En op zo’n zaterdagmiddag nog best veel gedaan.

Omdat er toch steeds vaker wordt gezegd dat er een vorstperiode aankomt, en dan willen we toch de blauwe bessen in de grond hebben.

En dus is Ruud aan het graven geslagen, tot op de vette blauwe klei, want de potten met blauwe bessen in turf zijn groot en diep (diameter 50 centimeter). Groot genoeg voor de bessen, al moet ik ze natuurlijk wel elk jaar wat voeding geven, want de voeding in de potgrond/turf is komende zomer uitgewerkt.

En het was zwaar werk , de klei nog steeds kletsnat en daardoor extra zwaar. Het pad modderig en glibberig.

Blauwe bessen ingegraven op rijMaar de bessen zien er nu heel blij uit (vind ik zelf). Een mooi plekje, achter de kas, in de namiddag in de schaduw maar verder voldoende zon, op rij. Rond de planten hebben we houtsnippers gestrooid, dat houdt het onkruid (hopelijk) wat tegen. Maar niet in de pot zelf, want houtsnippers die gaan composteren gebruiken daarvoor stikstof uit de grond. Makkelijker gezegd; dan groeien de planten niet goed omdat er voeding uit de grond wordt gebruikt voor die compostering.

We moeten het pad nog netjes aanvegen, maar dat had weinig nut, er ligt een emmer vol met modder op. We wachten op beter weer :-).

Daarnaast ook gelijk eens wat gezaaid, het is tenslotte 2014. In de volle grond in de kas heb ik wat pluksla gezaaid, en een paar rijtjes radijs, een rijtje mosterdblad, en een rijtje rucola.

Uien gezaaid januari 2014En in een paar plastic bakken de uien en de prei gezaaid. Er wordt wel eens gezegd dat je winterprei veel later moet zaaien, maar zelf zaai ik al zeker 10 jaar de winterprei tegelijk met de zomerprei, in januari (maar meestal dan wel pas eind januari, dat geef ik toe). Gaat prima zo. Ik gebruik er gebruikte plastic bakken voor waar ik onderin gaatjes in maak, voor de afwatering. In dit soort plastic bakken  zit vlees, of een bamipakket of dat soort dingen. Als de bakken maar hoog genoeg zijn (zodat de wortel flink naar beneden kunnen groeien.

Soms laat ik de zaailingen tot het uitplanten in mei in deze bakken staan. Maar als ik nog wel eens te dicht op elkaar gezaaid heb, of als ik het idee heb dat de zaailingen niet goed meer in de bak groeien, dan knip ik gewoon de bak weg en plant de hele kluit met zaailingen alsnog in de grond. Maar dat is dan pas eind maart of begin april. We zullen het zien. Voor nu is het gezaaid, eerst maar wachten op de kieming, en afhankelijk van het weer kan dat zo maar een week of 3 duren.

Salvia elegans januari 2014Tot slot nog een foto van de Salvia elegans (ja, die met die heerlijke ananasgeur). Ze bloeit altijd pas laat in het jaar (vanaf oktober). Begin december hebben we haar in de kas gezet, voor de overwintering. Maar omdat het nog steeds niet of amper heeft gevroren heeft ze nog flink wat blad, en zelfs zo links en rechts nog wat bloempjes. Een beetje lente, en dat terwijl de echte (koude) winter waarschijnlijk nog moet gaan beginnen.

Genoeg nu, Ruud staat met verfkwast te wachten tot ik de computer afsluit, alles uit de kast haal en schoon maak, en hij verder kan met verven. Maar wellicht vanmiddag nog tijd om verder te gaan met de allerlaatste loodjes van de planning.

 

11 reacties op Ik ben er nog hoor

Diana 12 januari 2014 om 09:41

Ik kreeg onderstaande mail van Jurrina en Rob, over een zelfgemaakt droogapparaat. Wellicht heeft iemand iets aan de tip.
(ik heb overigens wel het idee dat niet elke kachel geschikt is, de onze wordt zo heet dat ik daar niet op kan drogen want dan kookt het):

Hoi Diana,
Tijdje niets op je site, maar wil je even een tip mailen.
Heel veel mensen hebben geen geld voor zo een dure voedseldroger.
Maar per toeval kon ik aan een paar stapelpannen (aluminium) komen, en kwam op het idee om deze als voedseldroger te gebruiken op onze gaskachel (kan natuurlijk ook op een houtkachel of CV).
Ik heb hierbij 2 theelichtjes gekocht (bakpapier er op), goed voor 2 lagen in elke pan….. (4 lagen in 2 pannen) en je raadt het al, gaat helemaal super en kost amper iets. Super gedroogde tomaten en paprika, tevens knoflook mee gedroogd en nu bezig met uien en van de week wat kruiden proberen. Hoop dat je het leuk vindt en dat je deze tip ook doorgeeft aan al je lezers.
Wij genieten en hebben heel van aan je site.
Mvg. Jurrina en Rob

Lies 12 januari 2014 om 11:38

Zet je je planning ook op de site??

lies

Diana 13 januari 2014 om 09:57

Hallo Lies,

Ja hoor, ook de planning zet ik op de website. Je kunt die hier vinden: https://mooiemoestuin.nl/tuinieren-overig/mijn-planning/
Ik heb de tomaten er al ingezet, en eenjarigen. En als de planning voor de kruiden en pepers, aubergines, etc. klaar is ga ik die er ook gelijk bij zetten (hopelijk nog deze week).

groetjes,
Diana

Dini de Vries 12 januari 2014 om 12:52

Hoi Diana,
Ik heb vorige week mijn zaaiuien binnen gezaaid, ze zijn inmiddels gekiemd, is het handig om ze binnen bij gemiddelde kamertemperatuur van 17 graden te houden, of kan ik de zaaibak beter in de onverwarmde kas zetten?
Dini

Diana 13 januari 2014 om 10:01

Hallo Dini,

Uien doen het prima in een onverwarmde kas. In huis is er ook nog wel kans dat ze lang en dun worden als ze eenmaal groeien.
Het zou handig kunnen zijn om een tussenstap aan te houden. Het is nu best koud, wellicht kun je de zaaisels eerst nog een week of 2 afharden op een koude zolderkamer voor het raam, of zoiets. Aan de andere kant, uien zijn best sterk en kunnen echt veel kou verdragen. Dus als het niet deze week al gaat vriezen zou je de zaaisels ook gelijk al over kunnen brengen.

groetjes,
Diana

Eddy 13 januari 2014 om 19:54

Hello Diana,

Met die blauwe bessen heb je wel veel om handen. Ik heb er ook een viertal in de volle grond staan. De oudste heb ik zo’n 30 jaar geleden geplant. Hier is het eerder leemgrond en ik heb zowat alle regels overtreden. Ik beschouw de blauwe bes als een sierheester, mooie bloemen in de lente, mooie en lekkere bessen in de zomer en een mooie bladverkleuring in de herfst. Daarom staan ze op een 60 cm bijeen zodat ze lijken één struik te vormen. De bodem is niet echt zuur, wel heb ik veel compost ondergewerkt en kregen ze geregeld een dikke mulchlaag, meestal zaagsel. Ook gebruik ik een zuurreagerende meststof voor rhodo’s. Verder heb ik ze de eerste jaren wat zwavel gegeven maar toen mijn doos opgebruikt was, ben ik ermee gestopt. Ze staan in mijn moerastuin samen met Lysichiton, Iris, Primula … En die komt in de winter meestal onder water te staan.. Maar dar deert ze niet. Ik heb daarover gesproken met een beroepskweker uit Limburg. En die bevestigde wat ik al lang vermoedde: de voornaamste parameter is niet de Ph maar wel water, vocht. Als dat er voldoende is, loopt het wel los met die Ph. Mijn blauwe bessen groeien en bloeien. Ik heb ook Camellia’s in de tuin: geen probleem.
Hopelijk heb je (en je vele volgers) hier iets aan. Een blauwe bes is immers een juweel in de tuin.

Groetjes

Eddy

Diana 15 januari 2014 om 10:10

Hallo Eddy,

Ik vind de blauwe bes ook een mooie heester, vooral de felrode herfstkleur is prachtig. Leem is blijkbaar toch een heel andere grond dan klei. Onze blauwe klei is zeer vochtvasthoudend. En regenen doet het hier meer dan genoeg (zo’n 20 kilometer van de kust hebben we wel eens het idee dat de buienwolken bij Rockanje aan land komen maar pas bij ons gaan vallen :-)).

Ook wij hebben voor het planten van blauwe bessen zakken turf en compost in het grote plantgat gegooid, maar na 3 jaar begonnen de bessen hier toch duidelijk weg te kwijnen, takken af te sterven, planten nog steeds maar zo’n 40 tot 60 centimeter groot. Onze tuinbuurman had ook een blauwe bes, ook goed behandeld, maar daar ging de bes na 5 jaar gewoon dood. En om dat hier te voorkomen hebben we ze dus in potten met turf gezet.

Want onze eerst blauwe bes staat nu een jaar of 6 in een pot met turf, ingegraven in de grond, en daar heb ik dit jaar zeker 4 kilo bessen van kunnen oogsten. Op onze vette klei lijkt de zuurgraad dus wel een rol te spelen. Of het moet de dichtheid van de grond zijn, dat is bij vette klei natuurlijk bij langdurige regen bijna boetseerklei, zelfs na ruim 20 jaar elk jaar grote hoeveelheden compost en mest, etc. toevoegen.

groetjes,
Diana

Eddy 15 januari 2014 om 19:09

Hello Diana,
Blauwe klei, het koude zweet breekt me uit. Ja, ik heb die ooit gezien wanneer we kampeerden bij een boer aan de Nederlandse kust. Jij zult daar wel een affiniteit mee hebben. Ik niet. Mijn eerste volkstuintje had zware leem, geen klei. Die grond bleef lang nat en koud, geen goede drainage, moeilijk om te bewerken. Wel vochthoudend en hoewel die grond nagenoeg uitgeput was door mijn voorganger, gaf hij toch een redelijke oogst! Toch ben ik snel naar de voorzitter gestapt voor een tuin ‘boven’ met lichte grond. En zo geschiedde. Nadeel: die grond houdt de voedingsstoffen niet zo goed vast.
Ik zou mij nog een blauwe bes willen aanschaffen. Nummer een op mijn lijstje (via eliminatie van Chandler en Spartan) is Ozark Blue. Heb jij een suggestie?

Groetjes

Eddy

Diana 17 januari 2014 om 09:27

Ach, affiniteit met vette klei kan ik het zelf niet noemen hoor, maar het is wat we hebben en dus doen we het daar maar mee. Ik vervloek het wel eens, wanneer na een fikse regenbui het water nog 2 dagen blijft staan. Maar ik prijs het wel eens als ik in de zomer van mensen op zandgrond hoor dat ze om de dag water moeten geven (en wij dus niet :-)).

Een ras adviseren kan ik niet, wij hebben 1 Blauwe bes in pot die het prima doet en die hebben we zonder naam gekocht. De andere 3 planten deden het niet goed, maar dat lag aan niet aan de rassen. Ik vind de informatie van Guy de Kinder altijd zeer waardevol: http://www.houtwal.be/vakartikels/kleinfruit_houtig/vaccinium/rassenkeuze_blauwbessen.htm

groetjes,
Diana

Michiel 9 februari 2014 om 08:43

Diana, Ik vraag mij nu af of jij dan je zomerprei zaait in de koude kas omdat op de meeste zakjes staat dat je de zomerprei moet opkweken bij 18 tot 20 graden.

Diana 9 februari 2014 om 12:10

Hallo Michiel,

Prei kan heel goed tegen kou, al duurt het kiemen en de groei dan natuurlijk wel langer. Ik heb de zaden ook wel eens warmer laten kiemen, gaat prima, maar na de kieming moeten de zaaisels dan wel vlot koeler worden gezet omdat de zaailingen anders heel dun en lang en iel worden. Dus ik heb de zaaisels van prei en uien nu gewoon in de koude kas staan, het kiemen duurt dan zeker een week of 4 maar aangezien ik ruim op tijd ben vind ik dat niet erg. En zo kan ik de beperkte ruimte in huis gebruiken voor pepers, paprika’s, aubergines, etc., de soorten die echt warm moeten blijven tot eind april.

groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!