Gelukkig Nieuwjaar!

 

Iedereen een gezond, gelukkig en groeizaam 2014 gewenst!

 

Ik had eigenlijk maar 1 goed voornemen; om het wat rustiger aan te gaan doen en wat minder rassen van tomaten en pepers, etc. te zetten. Maar dat voornemen staat nu al een beetje op losse schroeven. Want geen idee hoe het zo is gegroeid, maar ondertussen heb ik ruim 800 soorten tomaten. Waarvan een aantal nodig gezaaid moeten worden.

Tomatenzaden voor 2014Want tomatenzaden zijn ongeveer 6 jaar kiemkrachtig. Van elk ras bewaar ik de gegevens, waar ze vandaan komen en in welk jaar. En nu zijn er soorten die ik nog nooit heb gezaaid maar wel al in 2006 bij me zijn gekomen. En dus wordt het lastig kiezen, en heb ik weer eens plaats tekort.

Op de foto zie je de tomatenrassen die ik heb, met de letter S. Op de foto lijkt het niet eens zoveel. Maar het zijn toch echt 49 zakjes/soorten. En zo heb ik dus nog 25 porties (nou ja, bijna dan, gelukkig zijn er niet veel tomaten waarvan de naam met een Q of X begint :-)). Ik moet maar eens verzinnen hoe ik dit moet gaan oplossen….

En dus ben ik een paar dagen geleden begonnen met de planning voor 2014 (eindelijk). En daar vandaag verder mee. En dan ook gelijk de planning voor de pepers en paprika’s en aubergines. Want die ga ik eind deze maand al zaaien (ja, nu het eenmaal januari is lijkt het toch best heel snel te gaan).

Want ook gelijk eens verzinnen wat ik komende weken kan gaan zaaien. Want het nieuwe jaar is begonnen. Niet komend weekend maar de week erop wordt het toch echt tijd om eens wat in de kas te gaan zaaien; vroege sla, veldsla, andijvie, misschien wat spitskool, rucola natuurlijk, radijsjes. Ik verheug me er nu al op!

 

14 reacties op Gelukkig Nieuwjaar!

lina 1 januari 2014 om 12:03

jij ook een groeizaam nieuwjaar gewenst! het begint te kriebelen, he? komt ook doordat het nog steeds geen winter lijkt met deze temperaturen. ik ga zo mijn zaden ook eens bekijken, gelukkig heb ik er niet zoveel als jij, maar toch genoeg om meer zaden te hebben dan plaats in de tuin………

Margareth 1 januari 2014 om 13:07

Insgelijk en dat we nog lang mogen genieten van je fantastische tuindagboek waar je het moestuinieren met zo veel passie beschrijft
gr Margareth

Bauke 2 januari 2014 om 14:37

Diana en alle medelezers, een heel gelukkigen voorspoedig tuinjaar voor u en de uwen. Diana dank voor het vele leesplezier van deze site.
Bauke

Els 3 januari 2014 om 09:09

Een fantastisch tuinjaar gewenst en bedankt voor al het inspirerends, wat je ons iedere keer weer voorschotelt.

Mime 3 januari 2014 om 09:48

Diana, de allerbeste wensen voor 2014!
Je blijft me inspireren en je site kan wat mij betreft niet tippen aan het beste moestuinboek. Dit jaar ga ik ook 3 strobalen beplanten! Ik ben benieuwd.
Heb je er al eens aan gedacht om je zadenbank te gaan delen. Dan heb je minder werk, je zou dan allebei de helft maar hoeven zaaien en dan de zaden naar de ander opsturen. “delen is het nieuwe hebben, zag ik laatst in een artikel”. Aan mij zou je dan helaas weinig hebben, ik bewaar alleen mijn favorieten, maar er zijn er op het tomatenforum en op het chiliforum die net zoveel zaden als jij hebben en wellicht met hetzelfde probleem zitten. Een gedeelde zadenbank is ook veel zekerder,als het bij 1tje onverhoopt misgaat heeft de ander altijd nog. .
Zo deel ik mee in het in standhouden van een goede bloedlijn in Maranskippen. De bloedlijnhouder zet zo bij verschillende Maranshouders zijn kuikens uit, die (ook ik) houden de bloedlijn zuiver. Een aantal jaren geleden had ie een vos en waren al zijn kippen weg, kon ie toch zijn bloedlijn weer voortzetten.
In Wageningen doen ze de zaden trouwens in de diepvries, dan gaan ze veel langer mee.
groetjes van Mime

Diana 4 januari 2014 om 10:18

Hallo Mime,

Ik ruil wel al een flink aantal jaren met een paar mensen, en die hebben altijd wel weer iets wat ik ben kwijt geraakt, of waarvan mijn zaden ondertussen al weer wat ouder waren geworden. En dat is inderdaad heel handig, want anders verlies ik soorten waar ik erg blij mee ben.

Maar de favorieten als Bychok, Malakhitovaya Shkatulka, Liguria, Black Cherry, Orange Banana, Pineapple Fog, en zo nog een rijtje, zijn allemaal vorig jaar of dit jaar gezaaid, en dat betekent dat ik komend jaar eens een jaar krijg met allemaal soorten die ik zelf ook niet ken. Dat wordt een spannend jaar :-).

Ik heb Hetty (over de Maranskippen) je mailadres gestuurd.

groetjes,
Diana

meatfreak 3 januari 2014 om 11:46

De beste wensen en veel succes met het kiezen van de peper en tomatensoorten 🙂

Hetty Wijman-Velthuis 3 januari 2014 om 17:13

Ik heb ook Marans kippen en zoek nog broedeieren om dit voorjaar in te zetten bij mijn broedse dames. Kun je me van het adres/telefoonnummer voorzien zodat ik mee kan doen in het delen en hebben?
Blij word ik steeds van dit soort berichten…………………. en natuurlijk een vruchtbaar en groeizaam 2014 gewenst voor allen die poten, fokken, zaaien en oogsten.

Mime 3 januari 2014 om 18:15

Diana, er ontstaan perongeluk nog broedeierstromen op je moestuinblog. Wil je Hettie mijn mailadres geven of mij Hetties e-mailadres?
groetjes, Mime

Elly Opdam 3 januari 2014 om 21:24

Diana en Ruud
Een heel gezond en mooi tuin jaar gewenst .
Ik ga weer genieten van je verhalen in je dagboek !
En ook ik sta te popelen om weer te gaan zaaien .
Groetjes Elly Opdam

Elly Opdam 5 januari 2014 om 23:00

Diana ik wil eind deze maand ook beginnen met paprika zaaien in een kweekbak ,maar op de verpakking staat in maart zaaien .
Ik wil de Golden Calwonder gaan kweken ,maakt dit wat uit ?
Of is deze gewoon een van de latere soort ?
Groetjes Elly

Diana 8 januari 2014 om 10:20

Hallo Elly,

Sorry voor de late reactie! Hier erg druk met alle mailtjes die ik krijg, maar ook met verven en opruimen, dat was ook eens heel hard nodig 🙂
In principe kun je elke peper en paprika zaaien tussen begin januari en half maart. De vroegere soorten zou je wat later kunnen zaaien, maar zelf vind ik vroegere soorten juist zo leuk omdat je dan al vroeg in het seizoen pepers en paprika’s kunt oogsten (maar dat werk niet als je ze dan laat zaait).

Het is dus maar wat je zelf wilt. De Golden Calwonder (ik ken alleen de Early Calwonder, wellicht het rode zusje), is een Amerikaans ras (Cal in Calwonder staat voor California) dat niet echt heel vroeg of laat is.

Ik ga zelf alle paprika’s en pepers dit jaar in de laatste week van januari zaaien, dat vind ik prettig (vroeg genoeg om bij een mislukking nog een tweede poging te wagen, maar wel al wat lichter buiten waardoor de planten minder last krijgen van hoge, slappe groei). Maar er zijn mensen die liever in februari of maart zaaien (er zijn ook mensen die al in december zaaien, maar zelfs ik vind dat wel erg vroeg – en donker) voor pepers :-).

groetjes,
Diana

coby 10 januari 2014 om 19:00

Hoi diana,
Ben toch niet te laat ? Het mag toch de hele maand nog 🙂
De allerbeste wensen nog .
Ben reuze benieuwd naar jouw planning als het af is , en wat het jaar ons allemaal brengt 🙂
Bij ons staat deze maand in ieder geval al de pepers in de planning en de paprika’s .
En zodra de ( winterse ) buien die eraan komen voorbij zijn kan de kas afgemaakt worden.
Maar wanneer komt nou je boek uit hihihihi.
Oh ja, nog ff een brutale vraag , gebruik jij ook een weckketel?
Ik zelf sta nog in twijfel om dat te gaan gebruiken namelijk .

Groetjes coby

Diana 12 januari 2014 om 09:35

Hallo Coby,

Ook jij nog een gelukkig en gezond en groeizaam 2014 gewenst!
Eindelijk…eindelijk…eindelijk ben ik flink op weg met de nieuwe planning :-).

Ik heb geen weckketel. Heb er wel over getwijfeld, maar de aanschaf is best kostbaar. En eigenlijk lukt het me zo ook prima. Er zijn natuurlijk mensen die boontjes en bloemkool wecken, maar dat doe ik toch niet. Ik maak jam en gelei in, en chutney, en tomatensaus, maar verder vries ik ook veel in. En dus op een gegeven moment besloten om geen weckketel te kopen. Maar wellicht verandert dat nog wel eens hoor, maar voor wat ik nu inmaak heb ik geen weckketel nodig.

groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!