De verhuizing

Natte grond december 2013Zo, de kerstdagen voorbij. Het was gezellig maar toch ben ik ook altijd wel weer blij als het allemaal voorbij is. De donkerste dagen hebben we gehad, ik zou bijna denken dat ik afgelopen week al kon zien dat het om een uur of 5 ietsiepietsie langer licht bleef dan de weken ervoor, maar dat zal wel iets met de wens en de vader en de gedachte zijn :-).

In ieder geval gisteren weer eens lekker naar de tuin geweest. Want er is nog steeds meer dan genoeg te doen. Maar niet om te spitten.

En op de foto kun je zien waarom. De grond is kletsnat van alle regen. Het lijkt nog mee te vallen want er staan niet echt plassen. Maar als je een spa in de grond steekt slurpt het gewoon, en na een klein gaatje graven stroomt het water daarin.

Geeft niks, genoeg andere dingen te doen, maar het is duidelijk dat we vooral zo min mogelijk op de grond lopen, want die klinkt dan zo in, dat het spitten bijna voor niets was. En dus blijven we op de paden en gaan we de bessen verzetten.

Zwarte bes verzettenAchter de 3e kas staat al een jaar of 8 een zwarte bes. Ze staat er niet best, langs de rand in de tuin, krijgt er weinig aandacht, verzorging (en dat kun je ook wel zien, want ze is groot en slecht gesnoeid).

Het was nog wel even tobben om de grote struik uit de natte grond te halen, maar op de foto zie je haar in de kruiwagen, daar hebben we haar gelijk goed kunnen snoeien, gekruiste takken weggesnoeid, maar ook het aantal gesteltakken (de takken waarop de struik is gevormd) teruggebracht naar 4 dikke takken).

Ze krijgt een mooi plekje in de halfschaduw, langs de kas, met  potgrond in het plantgat.

En we hebben 3 Blauwe bessen in de volle grond staan. En één in een pot met turf. Die ene in pot met turf doet het prima, we hebben er dit jaar zeker 3 kilo blauwe bessen van geoogst.

De andere 3 planten doen het zeer matig. We waren van plan ze ook in pot te zetten, maar door tijdgebrek kwam het er niet van, we hebben ze na een paar weken maar gewoon in de grond geplant.

Blauwe bes in potTwee jaar later zien ze er nog net zo iel en sneu uit als bij het planten. De kalkrijke vette klei doet de planten duidelijk geen goed. En dus hadden we afgesproken dat we ze deze winter zouden oppotten, in zure grond/turf want anders zouden de planten komende zomer echt langzaam weg gaan kwijnen.

Een ook dat is gisteren gelukt. Op de foto zie je één plant in pot. De pot is groot genoeg, met voldoende afwateringsgaten onderin, en gevuld met een mengsel van potgrond en tuinturf.

De zwarte bes gaat gewoon met kluit de grond in, de blauwe bessen graven we in, met de pot tot aan de rand van de grond. Maar niet gisteren, want de grond was zo kletsnat dat het geen doen was om de gaten te graven voor de potten.

Maar ze staan wel klaar, op rij. Als het weer het toelaat en de grond wat droger is kunnen ze worden ingegraven.

En dan is er nog 1 plekje in de rij over. En ook daar heb ik al wat voor; de Jostabes (een kruising tussen kruisbes en zwarte bes). Die struik staat nu nog bij de sloot, bij de rabarber, en ze heeft daar niet naar haar zin (teveel schaduw, weinig voeding want de rabarber ‘vreet’ alles op).

Bessen op hun plekEn dus staan de planten al op rij, naast elkaar, achter de kas. Alleen de potten nog ingraven, en de jostabes moet er nog bij komen. Ja, het was een vruchtbare dag :-).

Tot slot nog even over het vorige tuindagboek: ik heb wat mailtjes gekregen van mensen die zich afvroegen hoe ik het kersttoetje maakte…… Uiteindelijk heb ik het recept nog aangepast, omdat het niet helemaal naar mijn zin was (origineel was het een recept met bitterkoekjes, en met frambozen die ik niet had, en met 3/4e deel wel erg vette slagroom, en met hele, rauwe eieren en dat lijkt me zeker met jonge kinderen niet handig).

En dus heb ik het recept op eigen gevoel en smaak aangepast (alleen eidooiers die ook nog worden gegaard, met Griekse Yoghurt erbij waardoor het frisser wordt, etc.), en het is nu iets geworden wat ik zelf wel echt erg lekker vindt. En echt niet moeilijk om te maken, maar wel heel feestelijk, en leuk en lekker voor in de winter maar ook in de zomer.

IJs met blauwe bessen en aalbessensausIk heb het recept op de pagina van blauwe bessen gezet (omdat ik die er nu eenmaal in heb gebruikt, al kun je er zelf ook andere fruit voor gebruiken), je kunt het hier vinden: https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/blauwe-bes/ (onderaan de pagina).

Zo, dan nu nog even Oud & Nieuw, en dan gaan we maar eens verzinnen wat we kunnen gaan zaaien :-). Iedereen een gezellig uiteinde gewenst!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angelique

Hallo Diana,

Welke verhouding turf/aarde heb jij aangehouden voor de blauwe bes in pot?
Hier ook zware klei waar de bes het niet goed op doet.

natuurlijk-rijk

Die zwarte bes was inderdaad aan wat snoeiwerk toe, maar nu gaat ie helemaal floreren!

Joop Wigman

Dag Diana,
Een heel prettig uiteinde gewenst.
Ik geniet altijd van je dagboek!
vr.gr. Joop Wigman, Zutphen

Hetty Wijman-Velthuis

Hallo Diana,

heb jij tuinervaring opgedaan met de ipomoea batata oftewel de zoete aardappel?
Ik heb enkele knollen apart gehouden (na een kookfestijn mmm, lekker) om evt. te planten in mijn moestuintje. Ik hoop dat jij of anderen die dit lezen me informatie kunnen geven hoe ik dit het beste kan aanpakken.
Ze smaken in ieder geval lekker wanneer je ze roerbakt in ruim olie.
Dank alvast, groetjes, Hetty.

Carine

Allereerst een groeizaam 2014 Diana!
Welk ras blauwe bes heb je staan?
Ik wil er ook eentje kopen en in een kuip planten, ik tuinier ook op klei namelijk.

Sonja

Ik wil graag een aalbessen struik maar heb ook van die verschrikkelijke kleigrond. Is planten in een pot een optie ?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties