Water geven

Aardbeiplanten na de winterIk had toch hoop hier eens een leuk stukje te kunnen schrijven, dat alles zo goed groeit, etc. Maar niets is minder waar, gisteren in winterjas met sjaal en handschoenen naar de tuin. Het was er grijs, zowel de lucht als de grond. En koud natuurlijk, nog steeds.

Op de foto de aardbeien zoals ze er nu uitzien, afgelopen week maar eens al dode bladeren afgeknipt zodat er wat meer licht en lucht in de planten kan komen. Met wat zon en warmere temperaturen zouden de planten weer aan de groei kunnen gaan.

Ik had foto’s van de zaaisels boven kunnen maken, maar dat heb ik een paar dagen geleden al gedaan, en ik vrees dat er ook binnen niet heel veel goed gaat. Dat wat koud staat, staat te niksen en te wachten op zon en warmere temperaturen. Dat wat (te) warm staat wordt nu echt heel hoog en dun en lang. Nou vooruit, vanmiddag dan maar eens een moie foto maken voor bij de uitleg bij het zaaien, hoe zaailingen eruit zien wanneer ze te vroeg, te donker en te warm zijn gezaaid (of wanneer de natuur je voor de gek houdt en het eind maart nog steeds veel te koud en te donker is :-)).

Is er dan  niks leuks te melden? Jawel hoor, in de koude kas is eindelijk Lathyrus Mollie Rilestone gekiemd, daar ben ik erg blij mee. En ook de eerste echte koudekiemers gekiemd (in een onderbak, met perspexplaatje erop kan het in de zon in die bak al flink warm worden en in de nachten weer flink koud); die grote verschillen in temperatuur hebben soorten als Cirsium canum, Dracocephalum argunense, Allium carinatum pulchellum, Alcea pallida doen kiemen. Ook peterselie, selderij, verschillende soorten sla, andijvie, bietjes, wat koolsoorten zijn gekiemd.

UienveldjeEn dat moet allemaal wel netjes worden verzorgd, koud of niet, ze hebben wat water nodig, komende week kunnen er wat soorten worden verspeend. En ook buiten is het droog (ik zou bijna zeggen ‘gevriesdroogd’ :-)).

Op de foto het ‘uienveldje’, het enige veldje dat al vol is. Knoflook, sjalotten, plantuitjes, zaaiuitjes en gezaaide worteltjes, over een paar weken ziet het er ongetwijfeld een stuk voller en groener uit.

Het heeft hier ook al zeker 2 weken niet meer geregend (ook niet gesneeuwd), en dat in combinatie met de vorst en de straffe Oostenwind heeft ervoor gezorgd dat de bovenlaag van de grond hier flink droog is. En dus gisteren met winterjas, sjaal en ijskoude vingers alles wat er al in de grond zit water gegeven. De pootuitjes, knoflook, zaaiuien, gezaaide radijs, sjalotten, gezaaide worteltjes en zilveruitjes, alles heeft een goede broes water gehad.

Weeuwenteelt spitskool gaat draaienOok in de kas weer water gegeven, de zaaisels uiteraard, maar ook de weeuwenteelt planten, gezaaide spinazie, rucola, etc. De weeuwenteelt spitskool is nog wat gegroeid en met wat fantasie zou je kunnen zeggen dat ze op het punt staat een kooltje te gaan vormen, in ieder geval beginnen de blaadjes in het hart zich langzaam in een punt te draaien. Met wat geluk en vooral betere temperaturen kunnen we ze over een week of 3 eten.

En dan tot slot; vandaag niet naar de tuin maar een dagje achter de computer, voor de website. Vandaag komt de tomatendatabase af, nog 21 soorten te gaan, en dan is ze klaar! En dan is er verder nog genoeg te doen, maar ik ben blij dat dat in ieder geval gedaan is (voor nu dan, er komen hopelijk komende zomer weer zo’n 50 soorten bij :-)).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Edwin

Hallo Diana,
Hele mooie site heeft u .
Ik volg het al zo,n 2jaar en heb al veel profeit van gehad ,dank u.
Nu heb ik een vraag :ik heb ongeveer 10kruiwagens compost bij de gemeente gehaald ,is het mogelijk dat ik hier in kan telen?zonder dat ik het meng met bv potgrond?
Mvgr Edwin

edwin

bedankt voor je reactie Diana,ik zal het ter harte nemen.
mvgr edwin

Bozo

Tja, het is idd bar met het weer, het ziet er trouwens niet naar uit dat er veel veranderd de komende 8 a 10 dagen: http://www.weerplaza.nl/15daagse
Ik denk er aan om de aardappels pas over een dag of 14 te poten, dat kan best maar liever eerder natuurlijk.
Tot die tijd zaai ik maar door, ik kan nog wel wat bakjes kwijt en de oudste zaailingen van kool, sla en bieten etc. kan ik langzamerhand wel naar de kas verplaatsen.
Maar van de temperaturen word je niet echt vrolijk.
Allemaal toch een vrolijk Pasen gewenst!

Nancy

Hallo Diana,
Erg mooi om te lezen hoe je te werk gaat. Prachtige moestuin in wording weer voor dit jaar. Alleen nog wachten op beter weer. We worden wel op de proef gesteld zeg!
Het blijft alleen maar bij wat opruimen in de tuin en voorzaaien in huis.
Het commentaar is niet van de lucht omdat nu ook bijna overal plantjes staan haha.
Ik wens je een fijne Pasen en ik kom hier weer graag terug lezen.
groetjes,
Nancy

Christa

Hoera! Vandaag zijn 50 kapucijnerplantjes de grond ingegaan. Binnen achter het koudste raam opgekweekt, afgelopen dagen in het tuinhuis laten afharden en nu, beschermd door gaas, op hun nieuwe plek gezet. Als het niet opnieuw hard gaat waaien en vriezen tegelijk moet het lukken. Ach, soms moet je de natuur wat extra vertrouwen geven 🙂

Brecht

Vandaag toch nog eens de moestuin in !!

3 bedden bemest: de wortel-, kool- en het aardappelbed.
Vliesdoek over het kool- en aardappelveldje, in de hoop dat de grond daardoor toch enkele graden meer ‘opwarmt’.
In het wortelveldje mijn sjallotjes geplanten en worteltjes en zaaituien gezaaid en vliesdoek erover…
En inderdaad het is redelijk droog, dus water geven.

Allé hup, op naar een volgende koude week :s :p

Groeten
Brecht

Nick Ringelberg

Koud allemaal he!

Ik ben uit verveling ook maar een weblog begonnen 🙂
Ik deed dit al eigenlijk via facebook, maar het is zo toch misschien iets leuker!

Ik hoorde dat het de komende dagen/week/weken niet veel beter gaat worden. ook niet in Limburg….! Vandaag was het wel lekker, zolang je maar niet in de wind stond. Ik heb zelf problemen met de sla, wat zaad wat volgensmij niet goed is, of te koud of te weinig ligt.. ik weet het niet, misschien moet ik er eens tegen gaan zingen 😉

nick

thnks en woeehoee het word warmer 🙂

Arthur

Goedenavond, inderdaad het schiet nog niet op in de volkstuin, ook bij ons niet in Vlissingen. Ik heb nog wel een vraag. Ik heb te weinig ruimte voor mijn tomaten zaailingen thuis, dus vandaag heb ik een aantal tray’s naar de koude kas op de volkstuin gebracht. Mijn vraag kunnen de zaailingen al naar de koude kas.
MVG Arthur

Arthur

Dank voor je uitgebreide reactie, ik laat wel horen hoe het afloopt,
MVG Arthur

johan

heb je de aardappels al in de grond?

johan

en nog een vraagje…. strooi jij vinassekali bij het plantgat in of doe je dit later?
ik hoor graag van je

Wilma

Hoi Diana,

Vraagje,

Mijn pootaardappels liggen in een koele donkere gangkast, nou hebben ze al uitschieters van z’n 10 cm is dat erg? en wat doe ik daarmee?

Groetjes Wilma van den Brink

Gea

Dag Diana en alle andere tuinliefhebbers
Ik heb gemaild met het Vlaams zaadhuis en de trays zijn niet meer leverbaar. Jammer! Want ik ben wel op zoek naar een goede kwaliteit ipv die dingen die je hooguit 3 of 4 keer kunt gebruiken en dan scheuren ze of deuken in of andere ellende. Maar goed ik blijf zoeken. Dus tips blijven welkom.
Ik las een tip over zelfgemaakte kokertjes van krantenpapier. Een blad van de krant 3 x dubbelvouwen zodat er een reep van ongeveer 15 cm ontstaat. Die om een longdrinkglas rollen met aan de onderkant 2 cm over die druk je tegen de bodem aan en daarna haal je het glas er uit. Ik heb voor de zekerheid er een nietje bovenin gedaan maar dat hoeft niet. De onderkant druk je dan een beetje naar binnen zodat ze stevig staan. Ideaal voor penwortelzaad zoals papavers, wortel, bietjes e.d. Ik ga vanmiddag de winterwortel er in zaaien, zodra het een plantje is zet je hem met papier direct de tuin in. Geen beschadigingen en het papier verteerd in de loop van de weken. (Schrijft men) ik ga het dus uitproberen en zal laten weten hoe het gaat.
Groet
Gea

Janneke

Dag Diana en lezers van de site,,

Ik kijk uit naar je aangekondigde foto’s van de zaailingen die het moeilijk hebben in dit weer. Ik, als beginnende peperkweker, vind het behoorlijk lastig de plaats te bepalen waar mijn troetelkinderen zich het beste kunnen ontwikkelen. Ze zeggen ook zo weinig…. Wel laten ze hun kopjes hangen als ze te droog, te warm, etc. staan. Na een actie van mij komt het tot nu toe wel goed…. Ze staan allemaal in de 20 graden propagator met de deksels er op , een constante temperatuur, dat lijkt mij toch het beste. De vraag is of ze ook in de directe zon onder het schuine raam mogen staan, ik durf het nog niet aan, lijkt mij zo warm…. Ze staan nu aan de andere kant, wel genoeg licht, maar de kamer is koud, dus vandaar nog in de couveuse. En sommige pepers zijn lang en dun, met name de Aji Ahuchapeau. Ik heb hem nu opnieuw gezaaid, staat in de 28 graden propagator en ik zal hem niet zo lang door laten groeien, dus eerder verplaatsen. Zo rommel ik wat aan…. Misschien heb je nog een extra tipje voor mij!
Hartelijke groet en alvast dank, Janneke

Janneke

Nog even een reactie voor Gea, ik gebruik wc rolletjes, een tip die ik ergens op internet heb gelezen, dat moet ook goed werken! Groet, Janneke

Gea

dag Janneke,
die tip had ik ook al gelezen, maar de wc rolletjes hebben 2 nadelen. ze hebben een standaard maatvoering en het duurt langer voor ze verteerd zijn en dan kunnen bietjes of winterwortelen daar hinder van ondervinden. dus vandaar dat deze tip mij handiger leek. Je kunt een longdrinkglas gebruiken, of een fles of iets anders om zo je eigen diameter te bepalen.
zo heb ik in het verleden wel van die turfpotjes gebruikt, en ondanks dat de worteltjes daar wel doorheen groeien, heb ik wel de indruk er aan overgehouden dat het plantje extra moeite moest doen. maar we zullen zien… groet en dank voor je reactie

Gea

Dag Diana
De aantallen van mij staan niet in verhouding met de aantallen die jij moet zaaien, dus ik snap dat zoveel papier en inkt niet goed is voor de tuin. Ik zaai ook wel in potjes dus mijn aantallen krantenpapier “potjes” zijn niet zo hoog. Ik ga het vrijdag uitproberen. Bedankt voor de tips over de potjesmaker en marktplaats. Daar ga ik zeker naar op zoek.
Groet
Gea

Angelika

Hallo Gea en Diana,

Ik heb zo’n pers om perspotjes van potgrond/zaaigrond te maken, maar ik vind het een geweldige klus met weinig resultaat. De aarde moet precies de juiste vochtigheid, zels natheid, hebben om een stevig kluitje/potje te Krijgen. De mijne maakt 1 kluitje per keer dus je bent zo een uurtje bezig om een flink aantal van die dingen te maken. Tijd die ik liever aan wat anders besteed. Zaadhandel van der Wal verkoopt die persjes. Maar ik zou gewoon voor trays gaan. Mocht je ergens goede tays vinden dan hoor ik graag waar, want ik heb ook al lopen zoeken. Volgende week eindelijk hogere temperaturen! We kunnen beginnen!

Groet,
Angelika

opi Bernard

Hallo tuinlief-hebbers

Veel klaagzangen over ons hollands weer, maar eens wordt dat beter zegd Piet P….
Rustig afwachten is mijn devies, jaren geleden in begin juni vroor het een nachtje enkele graden, alle aardappels lagen zwart ter aarde en de boontjes dito.
Op het einde van dat seizoen was de oogst toch nog prima, d.w.z. alles wat groeit en bloeit heeft zon en warmte nodig , dus haastige spoed gaat zelden goed…….

Wie heeft ervaring met zoete mais en met welk ras/merk? Is voorkienen in potjes aanteraden ? Hoe voorkom ik dat duiven/kraaien hun maag vullen met de jonge mais plantjes die ze uit de grond rukken?

En nu maar wachten op de zon en regen……
weergoden geef ons dee’z zegen……
Vr.gr
opi Bernard 7412

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties