Kwijt

Tomatenzaailingen maart 2013Het lijkt buiten nog volop winter. En dus in de afgelopen week verzonnen wat ik dan in huis zou kunnen zaaien. En wat er al kiemt, en wat ik al kan verspenen, wat er in de kas staat op de tuin, tomaten die nogmaals gezaaid moeten worden omdat ze niet zijn gekiemd. En dus raak ik het overzicht langzaamaan kwijt, had ik nou al prei gezaaid? Ook de winterprei al? Worteltjes wel, dat weet ik zeker, winterpeen niet vergeten, die is voor april. En de schorseneren niet vergeten. Heb ik nou helemaal geen Papavers gezaaid, en maar 1 soort Lathyrus?

Zo langzamerhand beginnen de kamers in huis zich te vullen met zaaisels, ik ben blij met mijn labels want dan kan ik nog eens zien wat ik heb. Maar zo een lijstje opnoemen kan ik niet, het is al veel aan het worden.

En dat in deze koude tijd. Er zijn soorten die normaal gesproken nu in de koude kas zouden worden voorgezaaid (zoals Tagetes, Calendula, Tropaeolum), maar die ik nu maar thuis zaai en daar houd tot de temperatuur toch wat beter wordt. Maar het wordt dus wel vol hier, de katten hebben tijdelijk hun slaapplaats in moeten leveren…. sterker nog, zelf hebben we ons bed een stukje opgeschoven om maar plaats voor het raam te bieden aan zaailingen.

En dat alles moet natuurlijk verzorgd worden, elke dag even kijken wat er kiemt, welke zaaisels er met een plantenspuit moeten worden nat gesproeid, welke zaailingen er water moeten hebben, etc. Helaas gaat er ook wel wat dood, gewoon te koud voor het raam en dan blijft de grond te nat. Ik zaai altijd zo weinig mogelijk zaden om later nog een tweede poging te kunnen wagen. Dus ook dat moet nog even worden gedaan. Ik heb het er maar druk mee 🙂

Peper Fidalga Roxa zaailingen verschillendBij de ochtendinspectie vanmorgen, gewapend met plantenspuit en gietertje, zag ik ineens de verschillen tussen 2 Fidalga Roxa-zaailingen (pepers). 1 gaat duidelijk paars blad krijgen, de andere zaailing is blijkbaar gekruist geweest. Normaal gesproken vis ik de overduidelijk andere zaailing er dan uit, die gaat gewoon de kliko in, maar nu (het is lastig op de foto te zien) heeft de gekruiste zaailing min of meer witbont blad. En dus ga ik proberen de 2 zaailingen van elkaar te scheiden en allebei apart op te kweken, want ik ben wel erg benieuwd welke pepers er aan de gekruiste bontbladige plant gaan komen.

De tomaten staan meestal nog met 2 zaailingen bij elkaar (omdat ik nu eenmaal 2 zaden per vakje zaai). Komend weekend ga ik bij elk potje de zwakste van de 2 zaailingen weghalen en een stokje bij de sterke zaailing zetten (ik gebruik er lange satéprikkers voor). Tomaat zaailing

Mochten de planten dan nog flink groeien, kan ik ze later met een bindertjes voor vuilniszakken aanbinden, want tomatenzaailingen zijn wat slappe planten die makkelijk breken. Soms is het niet nodig, maar in sommige jaren wel, al is het maar voor de verhuizing naar de kas over een paar weken (hier aan de kust waait het nogal, het zou niet de eerste keer zijn dat er wat omwaait, breekt of knakt door de wind tijdens de verhuizing van planten en zaailingen).

En zo ‘rommelen’ we maar wat, uiteindelijk wachten we maar op 1 ding; beter weer. Ik heb heel veel meer te doen op de tuin dan thuis, maar het heeft gewoon nog geen nut. Geduld is niet mijn sterkste punt maar het is niet anders, als mijn geduld dan in ieder geval maar beloond wordt met een mooie zomer (hebben we na de slechte zomer van 2012 zowiezo wel recht op :-)).

 

27 reacties op Kwijt

meatfreak 26 maart 2013 om 19:30

Komt bekend voor dat het overzicht op den duur wat kwijt is. Iedereen is die winter beu en het is niet alleen in Nederland dat de koud langer dan normaal aanhoudt. Ook vrienden van me in het buitenland klagen er over dat het langer koud blijft dan normaal. Leuk dat die Fidalga Roxa 2 aparte zaailingen heeft voorgebracht, was dit uit vers zaad van 2012 of van het jaar ervoor? Ik weet van vorig jaar nog ongeveer wat er in de buurt stond namelijk, al was er geen enkele bontbladerig. Leuk dat je ze allebei houdt, heb het hier ook met een soort waarvan de zaailingen verschillend blad hebben 🙂

Diana 27 maart 2013 om 09:30

Hallo Meatfreak,

Ja, en zo lang koud blijven zorgt ervoor dat men rare dingen gaat doen. Ik heb nog nooit in huis rode kool gezaaid, waarschuw ook altijd iedereen dat ze in huis te lang en dun worden en dat je ze gewoon in de kas of buiten voor kunt zaaien. Maar bij gebrek aan een tuin met lekker weer heb ik ze toch in huis gezaaid, het is vragen om moeilijkheden :-).

Ik heb eerst de oudere zaden gebruikt, en daar zijn de 2 zaailingen met veschillend blad uit gekomen. 2 dagen geleden nog wat zaden van 2012 gezaaid, omdat ik anders maar 1 echte Fidalga Roxa-plant zou hebben. En de witbontbladige kruising krijgt een eigen plekje in de kas, prima om te eten, en als ze heel leuk en lekker blijkt te zijn, ga ik er misschien wel zelf zaden van oogsten om te kijken wat daar dan in 2014 uit kan komen. Ik ben benieuwd!

groetjes,
Diana

meatfreak 28 maart 2013 om 21:20

Ik ben er zeker erg benieuwd naar, het is op zichzelf al een mooie soort en als hij gekruisd is kan er zeker wat moois uit komen. Mocht hij leuk en lekker zijn dan hou ik voor volgend seizoen ook een plaatsje apart. Ik ga nou weer verder met tomaten oppotten en schelden op de natte sneeuw die valt 🙁

wendy 26 maart 2013 om 20:29

Hetzelfde verhaal, alles in huis tjokvol! En nog te weinig ruimte… én een tomaat gezaaid waarvan ik niet meer weet wat het is. in ieder geval een sterke groeier, hij is langer dan de andere. Op het kaartje erbij stond: ” Hoog, oranjegroen, blijvert!” vooral dat laatste is belangrijk, dwz dat ik hem lekker en een gezonde plant vond. Hij stamt van een van de zaden van Diana af…
Diana, dat je het kunt, 1 van de 2 plantjes weghalen… ! ik kan dat niet over mijn hart verkrijgen….zaai daarom ook maar 1 plantje per potje. met meer risico dan maar…

Diana 27 maart 2013 om 09:37

Hallo Wendy,

Het doet ook wel zeer hoor 🙂 Maar hier gewoon te weinig ruimte om lege potjes te lang te laten staan, en dus voor alle zekerheid 2 zaden per vakje, en dan moet ik er helaas 1 van weg gaan halen, maar het is geen leuk werkje. Soms komt er 1 uit het potje met nog best een aardig worteltje, die pot ik dan snel op en geef die weg op de volkstuin, er zijn altijd wel gegeadigden voor.

Als je komende zomer een foto van je oranjegroene tomaat mailt weet ik misschien nog wel welke het is. Als de zaden van mij komen, is de keus toch redelijk beperkt, ik denk gelijk aan de Malakhitovaya Shkatulka, hier een favoriet in 2011 en haar daarom nu ook weer gezaaid. Ze is hier samen met de kleine cocktail Thompson Seedless Grape en de late, grote vleestomaat Green Giant wel een favoriet.

groetjes,
Diana

Linda Buteneers-Andries 26 maart 2013 om 21:34

Herkenbaar verhaal! Hier staat ook het hele huis vol trays. Elke dag met argusogen naar het weerbericht kijken. En vandaag kondigen ze toch wat warmer weer aan voor volgende week. Maar vorige week hadden ze dat eigenlijk ook al gezegd! En toch blijven we hopen… tegen beter weten in!

Bozo 27 maart 2013 om 09:16

Hier staat ook alles vol met zaailingen.
Nu word het de weersites in de gaten houden op beter weer.
Vooralsnog lijkt het er op dat ik volgende week mijn aardappels kan poten, dat zou wel zo fijn zijn want het is al aan de late kant.
Waarschijnlijk kan de sla dan ook naar buiten met een tunneltje er over.
De uien zaten voor de vorst al in de grond, hopelijk hebben ze niet teveel schade opgelopen.
Maar al met al begint het er een beetje op te lijken.
Moed houden is het devies!

Christa 27 maart 2013 om 13:56

hoi, hebben jullie ook het probleem dat de aflevering van zaai- en pootgoed zo enorm vertraagd is? Ik wacht nu al drie weken, terwijl ik in september al besteld heb! Ik had zo graag mijn piepers willen laten spruiten, maar op deze manier komt het er niet van 🙁 Dus ik ga ook maar nog meer binnen zaaien, net als iedereen!
Het goede nieuws is trouwens dat de rijtjes raapstelen, rucola en pluksla die ik in die eerste mooie week van maart heb gezaaid in de volle grond en onder biofolie allemaal opgekomen zijn! ’s Nachts dek ik het zaaibed steeds af, dus dat werkt blijkbaar goed. O ja, niet op de volkstuin, maar hier in de achtertuin 🙂
groeten, Christa

Bozo 27 maart 2013 om 15:32

Ik had half februari mijn pootgoed van van der Wal en de 1e week van maart kreeg ik het pootgoed van biologischpootgoed.nl. Mijn zaden bekom ik zo in de loop van het jaar, bij meerdere leveranciers.

Diana 27 maart 2013 om 16:16

Hallo Christa,

Wij hebben in de eerste week van januari (gezamenlijk via de tuinbouwvereniging) pootgoed besteld bij van der Wal, een week of 5 later (na de vorstperiode begin tot half februari) hadden wij voor alle leden de zaden en pootgoed binnen.

Ik weet niet bij wie je hebt besteld, maar van Zaadhandel van der Wal is het bekend dat ze geen pootgoed versturen tijdens een vorstperiode, misschien maar beter ook (liever laat aardappelen dan door vorst aangetaste aardappelen). Mijn ervaring is dat als je twijfelt of pootgoed wel of niet is verstuurd, je ze best kunt mailen hoor, ik kreeg de laatste keer dat ik ze moest mailen in verband met de bestelling van de vereniging binnen 24 uur netjes antwoord.
Als je bij iemand anders pootgoed hebt besteld durf ik het niet te zeggen.

Eigenlijk zou het voor ons, voor de zaadhandelaar en voor de aardappel zelf het beste zijn als het eens lente werd :-).

Robert 28 maart 2013 om 12:40

In september bestellen en nu nog niet in huis hebben herken ik alleen maar van een zadenhandelaar uit Dordrecht. Bij van der wal, leven van het land, Tabernal en de nieuwe tuin wordt het altijd netjes binnen de aangegeven tijd geleverd.

Christa 30 maart 2013 om 11:04

Klopt dus, helaas… Vond dat ze een paar leuke nieuwe soorten hadden en wilde die eens uitproberen. Heb nu de zending wel binnen uiteindelijk, maar niet precies wat ik besteld had… Volgend jaar toch maar weer bij de vertrouwde adresjes 🙂

johan 27 maart 2013 om 14:17

Ook vandaag de tomaten van jou verspeend , doen het allemaal goed maar je merkt toch wel dat ze door het weer toch iets pierig zijn, komt allemaal goed

petro verschuren 28 maart 2013 om 20:01

ik heb van de week mijn aardappelen toch maar gepoot 15 cm diep
moet wel erg hard vriezen dat de grond 15 cm diep bevroren raakt het groeit nog niet maar ik kon niet langer wachten
ik heb van de week cantaloup meloenen gezaaid van zelf geoogste zaden nu maar afwachten dat dat wil lukken heb snel een plantje gekocht mocht het niet lukken
de tomaten gaan goed al een mooi plantje gevormt met 4 blaadjes
de kolen heb ik gezaaid in de koude kas zijn nog erg klein ivm de tempraturen
binnen vond ik geen optie zwakke planten vanaf volgende week hogere tempraturen dus afwachten

harm deiman 29 maart 2013 om 20:04

bij mij staan de aardappelen in plantzakken in de kas. heerlijk om snel eigen aardappels te hebben.
Verder heb ik al sla staan in en buiten de kas, hangen de aardbeien al weer in de kas en heb ik buiten al radijs, wortels en stengelui gezaaid. komt natuurlijk niets op 😉
Vandaag wel weer 9 stekken genomen van mijn kruisbes. Volgend jaar veel jam dus.
O ja diana wat ben ik blij met jouw tip over de ikea-bakken.
oppakken en schoonmaken gaan heel eenvoudig — top

Angelika 29 maart 2013 om 21:09

O, die tip heb ik even gemist. En ik zat al zo jaloers 😉 naar die bakken op de foto’s van Diana te kijken. Welke bakken van Ikea zijn dat?
Groeten,
Angelika

Diana 30 maart 2013 om 09:45

Hallo Angelika,

De naam is Slugis en ik kocht de bakken een paar jaar geleden bij Ikea (de grote bakken kostten toen zo’n 8 of 9 euro, de kleinere 5 of 6). Ik zie de bakken nu echter niet meer op de website van Ikea, misschien worden ze niet meer verkocht, of zijn ze er nog wel in de winkel, maar niet op de website. Misschien weet Harm dat? Ik weet niet wanneer hij ze heeft gekocht. Ik zie de bakken in ieder geval nog wel op bijvoorbeeld een Chinese website: http://store051.com/?pid=31244242 Er passen in 1 grote bak 35 P9-potjes. Er zijn trouwens diepere en ondiepe bakken, de ondiepe bakken zijn uiteraard het best omdat bij de diepere bakken de zaailingen niet boven de rand uitkomen en dus minder licht krijgen.

Ik hoop dat je de bakken nog kunt vinden!
Wellicht Ikea even bellen?, en dan zouden hier andere mensen misschien ook blij zijn als je nog even het antwoord van Ikea zou melden, denk ik)!

Diana

harm deiman 31 maart 2013 om 16:19

ik heb mijn bakken 2 jaar geleden gekocht. dit wordt het 3de kweekseizoen.
ik gebruik ze ook voor de potjes, maar ook voor de snijsla in de kas. Een kleine 10 cm grond erin en dan de snijsla, die komen eenvoudig boven de rand en je kunt dan prima knippen.
Werkt als een dolle
hopelijk zijn ze nog ergens te krijgen, want ze gaan jaren mee, dus goede waar voor weinig

Diana 1 april 2013 om 08:36

Hoi Harm,

Het zou inderdaad jammer zijn als Ikea de Slugis-bakken niet meer zou verkopen.
En wat een handige tip! Had ik zelf nog nooit aan gedacht, 1 van mijn bakken heeft 2 hele zomers en winters in de kas gestaan en staat daardoor een beetje bol aan de onderkant, daar zou ik wat drainagegaten in kunnen maken en dan ook voor snijsla, zilveruitjes, raapsteeltjes en ander ‘breedwerpig spul’ kunnen gebruiken.

groetjes,
Diana

Angelika 2 april 2013 om 09:53

Jammer, maar Ikea verkoopt inderdaad de Slugis niet meer. Op marktplaats zie je ook mensen die er naar op zoek zijn, maar helaas worden ze niet aangeboeden. Ik zag toevallig wel in het krantje van Blokker dat daar nu bakken voor onder het bed van doorzicht kunststof in de aanbieding zijn voor € 7,99. Deze zijn ongeveer 70cm bij 39 cm en 16 cm hoog. Vanmidddag eens kijken of dat wat is. Dank voor jullie reacties in ieder geval!.

Diana 3 april 2013 om 09:10

Hallo Angelika,

Jammer!
De bakken in het Blokker-krantje zien er ook goed uit.
Ik weet natuurlijk niet hoe ze aanvoelen, hoe sterk de bodem is, maar het is wellicht de moeite waard even te gaan kijken, de prijs in de reclame valt ook erg mee.

Ik hoop dat het wat is!
Diana

Ine Eisinga 30 maart 2013 om 09:19

Dag Diana,

Hier in het noorden is het contrast groot dit jaar. De lente wil maar niet komen, maar de zaden kiemen hier (in huis) zeer snel dit jaar. Armeria, volgens opgave van Thompson and Morgan een kiemduur van 30-90 dagen, kiemde hier binnen twee dagen (deno-methode). Toen ik begon met zelf kweken van planten, een paar jaar geleden, was kiemduur uitgangspunt voor mijn zaaiplanning. Dat heb ik snel losgelaten…………..
Net als jij ben ik met meubels aan het schuiven om toch alles maar kwijt te kunnen in huis. Vandaag komt er weer een tafel bij…………
Ook jouw zaden doen het weer zeer goed!

Groet,

Ine

Gea 30 maart 2013 om 22:28

Ik ben niet alleen nieuwsgierig naar de witte bakken maar ook naar de roodachtige/bruine zaaibakken voor een enkel zaadje. Ik heb die nog nooit in een winkel gezien. Of het zijn van die slappe zwarte die eigenlijk maar zeer kort leven omdat ze snel scheuren of van die groene maar die zijn weer zo dun en van hard plastic dat ze snel afbreken.
Op een verkoopsite kun je vaak niet zien van welk materiaal ze zijn gemaak.
Dus ook ik wacht het antwoord met veel interesse af
Groet
Gea

Diana 31 maart 2013 om 09:21

Hallo Gea,

De roodachtige zaaibakken heb ik bij het Vlaams Zaadhuis gekocht:
http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/details/kweekplaten/tuinartikelen/diverse-tuinhulpjes/planten-en-verplanten

Als je je zou willen bestellen moet je wel even navragen welke ze nou bedoelen. De rode heeft 14 x 9 = 126 vierkante vakjes, en de foto klopt. Maar in de beschrijving erbij staat 96 ronde vakjes, misschien een foutje in de tekst. Op de foto zie je eronder nog een witte en een zwarte tray. Beiden heb ik ook. De zwarte vind ik achteraf gezien niet zo fijn, heeft zo kleine vakjes dat je er amper bietjes in kunt zaaien. De witte wel, dat is de tussenvorm en die gebruik ik heel vaak voor groenten als bietjes, kool, sla, andijvie, etc., 1 zaadje per vakje. Voor alle bloemen en grotere zaden als peultjes, lathyrussen, bonen, etc. vind ik de rode bak het meest prettig.

De kwaliteit is zeer goed, niet slap, amper breekbaar, ik ben er zuinig op, ze gaan hier in perioden dat ik ze niet gebuik schoon naar zolder, dat helpt natuurlijk wel. Ik gebruik ze al zeker een jaar of acht (en ze kunnen zeker nog wel 10 jaar of langer mee).

Ik hoop dat je hier iets aan hebt…..
Diana

Ik hoop dat je in

Anna 11 juni 2013 om 14:09

Heb contact opgenomen met het Vlaams Zaadhuis over de zaaitrays. Helaas worden ze niet meer geproduceerd! Toch jammer dat je zo gedwongen worden om die weinig milieuvriendelijke slappe plastic dingen te kopen. Leve de vooruitgang!

Groet,
Anna

Diana 12 juni 2013 om 08:47

Hallo Anna,

Ik begreep inderdaad ook dat het Vlaams Zaadhuis de hard plastic zaaitrays niet meer verkoopt. Op internet zie ik nu wel heel veel nieuwe trays, maar op een plaatje is de kwaliteit niet goed te zien. Mocht iemand goede ervaringen hebben met nog wel leverbare zaaitrays, dan hoor ik (en de mensen die meelezen) het heel graag!

groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!