Koud

Knoflook half maart 2013Ondertussen hoop ik weer foto’s te kunnen uploaden, alleen niet in mapjes zoals ik gewend was. En dat betekent dat ik een enorme ‘kast’ krijg met honderden foto’s, het zij zo (hopen dat ik niet eens iets terug hoef te zoeken :-)).

Eerste testje is de knoflook zoals die er nu bij staat, niet gek voor zo’n lange periode, begint zelfs al wat te groeien.

Neemt niet weg dat het wel erg lang erg koud is en blijft. Ook nu nog een hele week, en dat betekent weer het poten van de aardappelen uitstellen, en het zaaien van bepaalde soorten. Bloemen zijn wel in huis gezaaid, maar ondertussen liggen in een zakje verschillende soorten sla klaar, rucola, rode kool en noem maar op. Meestal kun je het wel zaaien maar kiemen zal het met deze temperaturen niet. Dus als ik moet kiezen tussen nu zaaien en gewoon wachten, kies ik voor dat laatste (met frisse tegenzin overigens).Peterselie gekiemd

Ondanks de kou begint er in de volle grond in de koude kas wel wat te kiemen; radijs, spinazie, rucola, mosterdblad, etc.. En in de tray’s beginnen ook wat soorten te kiemen (op de foto platte peterselie, maar ook Consolida, spitskool, rode kool, etc. komen nu voorzichtig op. Als we op de tuin zijn staan de zaaisels open en vrij, als we weg gaan dekken we de bakken met de tray’s af met glasplaatjes en perspex plaatjes; dat houdt de warmte vast (als de zon eens zou schijnen, warmt het dan ook nog extra op), houdt vocht vast en houdt de muizen buiten.

Verder lijken de weeuwenteelt groenteplanten (bloemkool en spitskool) eindelijk ook iets te gaan groeien. Een week of 3 geleden hebben we kalk gestrooid (buiten en in de kas), komend weekend gaan we koemestkorrels strooien. Ik heb het idee dat we vorige jaren eind maart al regelmatig uit de kas wat konden oogsten, nu is zelfs de spinazie pas 2 sprieten groot.Kas 3 met isolatie

Afgelopen week hebben we eens een soort binnenkooi gemaakt in de kas. Van isolatiemateriaal, 1 meter hoog, we hadden daar op zolder nog rollen van liggen. Met stokjes een beetje professorisch vastgezet. We hopen dat de grond in de kas daardoor in de komende wekend wat beter opwarmt en dat ook groenten en bloemen die er voorgezaaid zijn wat profijt van hebben.

En dan nog even over een leuk project dat ik samen met tuinbuurvrouw Yvonne heb bedacht; wij lusten allebei graag thee, we hebben allebei een tuin, ik heb een droogapparaat (1+1+1 = 3 :-)). En dus misschien vreemd dat we er nooit eerder over hebben verzonnen, maar nu zijn we van plan om samen komende zomer kruidenthee te maken. Geïnspireerd door het boekje “Thee uit eigen Tuin” van Peter Bauwens, en door de vruchtenthee die Yvonne in de theewinkel In den Biesenschuur in Spijkenisse kocht, met daarin rozijntjes, vruchtjes maar ook kleine stukjes wortel en bietjes (die de thee mooi kleuren). Dat kunnen wij ook!!

En dus nog wat leuke soorten uitgezocht die geschikt zijn voor thee (een zoete kaneelachtige basilicum, komkommerkruid voor de bloempjes, anijs, kamille, etc.), waar we dan komende zomer hopelijk zelf vruchtenthee, kruidenthee en misschien wel groentethee van gaan proberen te maken. Ik ga over dit onderwerp komend weekend een nieuwe pagina maken, en daar dan komend jaar in vertellen en laten zien wat we gebruiken, hoe lang welke kruiden moeten drogen, en natuurlijk hoe het eruit ziet en hoe het smaakt (het belangrijkst).

Dat voor later, straks even naar de tuin (Lathyrussen in de kas voorzaaien), het is niet veel maar toch even naar buiten, even wat water geven, de tuin bekijken (alsof ik het allemaal door goed te kijken kan laten groeien).

Gelukkig is er 1 bekend gezegde; “Elk weer heeft zijn tegenweer” (oftewel, na deze lange, koude, donkere weken kunnen we rekenen op een lange, mooie, droge april- of meimaand. Daar rekenen we dan maar op :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

47 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Juliette

Hoi,.
Echt een superleuke site. Sinds 2 jaar ben ik in mijn tuin aan het moezelen..
Maar het was maar een klein strookje en bovendien had ik mega last van katten.
Ik heb me ingeschreven voor een volkstuin en na 8 maanden op de wachtlijst heb ik nu iets meer dan 100 vierkante meter. Er staat een kleine kas op en een koude bak. Ik ben dus ook aan het voorzaaien in mijn vensterbanken en elke x gaat er een berg naar de kas. Het weer is wel direct een uitdaging voor me. Maar ik heb al mooie zaaiingen gebracht. Zelfs paksoi en rode kool.. Nu hopen dat het weer snel beter gaat worden he! Interessant van die thee. Ik ga zelf ook aan het experimenteren. Heb al mooie stekken borage staan ook en kamille in de vensterbank. Vreekens zaden in dordrecht heeft echt alles op dit gebied.. Ik weet niet of je ze kent ook online te bestellen en mooie site. Ik zelf heb er allemaal geneeskrachtige kruiden gekocht. Veel s6 dit jaar he!
Leuke site is dit hoor! Groet Juliette

J.J.

Hallo.

Ook hier de spinazie nog niet veel verder dan 2 sprieten blad.

Vraagje wat nou de term weeuwenteelt inhoud bij bv bloemkool?

Gr. J.J.

natuurlijk-rijk

Goed idee, van die thee! dat rijmt nog ook 😉

johan

als ik jou naam aanklik krijg ik een melding van een trojaans paard , dus mensen niet klikken !!

Zandeik

Ik kijk regelmatig op de site van natuurlijk-rijk. Nog geen problemen gehad.

Gonnie

Hallo Diana,

Ik wil graag rarbarber en aspergesplantjes gaan planten.
Ik wil deze tijdens de kosmoskalender planten maar onder welke periode behoren deze?

Gonnie

Ja zeker heb ik er iets aan.

Aan wortelperiode had ik nog niet gedacht, maar dat gaat h’m wel worden want dat vind ik nu het belangrijkst.
Grote wortels hebben ze niet.

Dank je voor de info, Gonnie

Simone

Hallo Diana, lijkt me interessant om je bevindingen over de thee tevolgen
Je schrijft dat je de weeuwen bloemkool nu koemest hebt gegeven ik dacht dat er alleen kalk bij moest , heb ze ook 3 weken geleden verpot en “bekalkt” du nu de koemest ? ze staan er goed bij onder een geimproviseerd kasje met 6 lagen plastic . Het is een wonder dat het goed gaat want de tuin ligt hier in noord.ned. Op het oosten !

Brecht

Hallo,

Ook hier in West-Vlaanderen dwarrelt er terug sneeuw uit de lucht. 🙁
Dus ook vandaag geen worteltjes, radijsjes, spinazie, kervel, … zaaien. Ook geen aardappelen planten.

Even naar mijn serre lopen om de erwten, tuinbonen, kolen en prei dat ik in potjes gezaaid heb water te geven. In de huiskamer even kijken hoe mijn paprika’s eindelijk kiemen. Mijn knolselder en groene selder die mooi gekiemd zijn, en mijn zaaiajuin die heel slecht wil kiemen (misschien staan ze te warm of krijgen teveel licht ?).

Trouwens Diana, ik heb jou site sinds 2 weken ontdekt en moet echt zeggen proficiat voor jou !! Al heel wat leuke en nuttige tips hier gelezen !!

Groeten uit Belgie
Brecht

Janneke

Donker en koud, mag ik dan aannemen dat dat ook voor (knoflook)bieslook geldt? Dat zou een hoop geknoei van mijn kant verklaren!
JannekeP

Bozo

Nou, ik hoop maar dat die kou snel uit de lucht is……
Kunnen mijn aardappels eindelijk eens de grond in, ze zijn al zo mooi voorgekiemd.
En de sla-plantjes zouden de koude grond op kunnen…….
Spitskool is kapotgevroren in de kas, had er nog wat vliesdoek over gelegd maar ik denk dat ze net te klein waren….
Raar weer, ik ben er wel klaar mee nu!

Christa

Ja, ik heb het ook he-le-maal gehad met die kou. Ik word er zo chagrijnig van 🙁
Wat ik wel bijzonder vind is dat zaden lijken te ‘weten’ dat het buiten nog te koud is.
Alles wat ik dit jaar binnen heb gezaaid kiemt beduidend trager dan vorig jaar, terwijl de omstandigheden binnen hetzelfde zijn. Zelfde plaatsen in huis, zelfde datum (plus of min twee dagen), zelfde kiemkrachtig zaad. Het meest opvallende vind ik nog wel de kapucijners. Zowel vorig jaar als dit jaar op 18 maart binnen gezaaid. Op exact dezelfde manier: vijf (voorgeweekte) erwten per potje, een keer water geven, voor het koudste raam van de woonkamer gezet (ca. 16 graden). Vorig jaar waren ze in vijf dagen zo ver dat ze aan de onderkant uit de potjes groeiden, nu is er nog geen een echt boven de aarde uit (ze beginnen allemaal net een beetje wakker te worden). Typisch he? Maar wel fijn dus, want ik moet het gaas nog zetten en daar kijk ik met dit weer niet naar uit 🙂
groetjes, Christa

Anne Marie Noordendorp

Hallo Diana,

Je bent weer lekker bezig. Ook een leuk idee met je tuinbuurvrouw.
IK heb een vraag. Ik moet nodig mijn tomatenzaailingen verspenen.
Nu heb ik de zakken met potgrond in ons houthok liggen. Wel overdekt, maar
niet geheel afgesloten, waardoor de zak hard aan voelt. De potgrond zal
wel een beetje bevroren zijn. Wat is de oplossing? Een zak in de bijkeuken zetten.
Het is daar wel een beetje verwarmd. Hoe lang duurt dat, voordat de potgrond kunt gebruiken? Moet de zak dicht blijven?
Ik heb er nooit rekening mee gehouden dat het zo lang koud blijft. Ik snak naar de echte lente.
Alvast bedankt voor je antwoord.

Anne Marie

Inge Wendrich

Hallo Diane,
Wat krijg je toch ontzettend veel reacties op je site, erg leuk om te lezen.
Ik heb je zaden ontvangen, en gezaaid, maar het wil nog niet zo erg. Ze staan op de zolder voor het raam, maat het is nu op de zolder niet zo heel warm, maar ik zag al enkele puntjes komen,dus. Het zal wel goed komen.
ik heb vandaag al wel wat tomaten verspeend, uit zaad van een vleestomaat
Uit de winkel,ik ben benieuwd wat dit zal worden. Ook wat artisjokken verpot
Ik hoop dat het goed komt.
In onze kas aan het spitten geweest, erg harde kluiten, zo veel mogelijk klein gemaakt, wat kalk en compost opgedaan, en afgedekt met plastic zakken en
Wat karton, ik hoop zo de grond wat losser te krijgen.
Diane, vorig jaar had ik aardig wat tomaten in de kas, mag ik nu op de kant waar ik vorig jaar geplant had, nu toch wel weer tomaten zetten? Of is dat beter van niet?
Misschien hoor ik het van je
Vast bedankt!!
Groetjes, Inge

Tom Van Uffel

Hey Diana

Ik heb begin maart enkele tomatensoorten gezaaid. Volgens de deno methode die ik leerde kennen op jouw site. Dit lukte prima en het potje met de zakjes nam niet veel plaats in beslag. Na het kiemen heb ik ze dan overgezet in en bakje met een mengsel van potgrond en zand. Nu zijn we weer een beetje verder en bij de grootste zaailingen komt er naast de twee kiemblaadjes nu een derde blaadje bij. Nu is mijn vraag, wanneer zet ik de miniplantjes over in een andere pot en hoe groot mag deze pot dan zijn?

Groetjes vanuit het koude België

Jeanne Heijmans

Wat heb jij veel ruimte, ik had mijn aardappels gepoot toen het 2 dagen lente was, nu staan ze in de schuur,zo te lezen kunnen ze eind deze week naar buiten, ik hoop het zo,het zit zo tegen qua weer. Nog nooit mee gemaakt. vorig jaar op deze dag was het 25 graden,en zaten we buiten, ook niet goed want in de zomer hebben we niets gehad. mijn spinazie heeft al 4 blaadjes doen het super goed in de koude kas, had ik ook niet verwacht,evenals de sla en wortelen.succes diana je hebt een mooie site,waar ik iedere week met interesse lees.

Inge Wendrich

Hallo Diane,
Bedankt voor je tips, en het stuk op je site over vruchtwisseling, erg leerzaam, we gaan er zeker mee aan de slag, zo goed als het ons lukken zal.
We hebben er zin in,
Groetjes, Inge.

Happy van der Valk Bouman

Hallo Diane

geef je ook wel eens lezingen over het moestuinieren?
Wil je even contact met mij opnemen?
groetjes Happy

petro verschuren

hoy Diana ik heb mijn tomaten die te warm stonden resultaat lange lantjes weinig blad heb ik een tijdje geleden wat dieper gezet die gaan nu er wat meer zon op komt in combinatie met warmte gaan nu goed er komen nu al meer blaadjes aandus dat gaat goed gr petro

Yvonne

Hallo Diana,
Ik heb een tijdje geleden best veel zaden bestellt bij jouw. Tomaten,Pepers,
een-en tweejarigen, en meer. Pepers met de demo methode laten kiemen, en tomaten in een aardemengsel, beide doen het hier heel goed. Ik heb ook heel veel zaaibakjes met bloemen die ik in vermiculiet gezaaid heb. Die zijn nu eigenlijk zover om te zetten in potjes. Wel nog heel klein. Sommigen hebben maar twee echte bladjes. Maar ja ze moeten nu in de aarde anders groeien ze niet meer. Kan ik die potjes (met een- en tweejarigen) dan wel s`nachts al buiten laten in een heel piepklein laag kasje? Ik zit in Frankrijk en wij hebben toch een iets ander weer dan in Nederland. Vandag was er echt lente met temperaturen van 18 grad. Maar ja s`nachts koelt het ook behoorlijk af, zo`n 5 t/m7 graad. Ik zou de potjes af kunnen dekken met vlies of dergelijk. Wat denk jij?
Verder wens ik je veel sterkte met de kou. De lente is pas 3 dagen oud, het mooie weer komt zeker. Trouwens hier zeggen ze dat aardappelen pas in de aarde moeten als de eik beginnt te bloeien. 15.april is een goed moment volgens de kosmoskalender.
Groetjes Yvonne

Yvonne

Hallo Diana,

Bedankt voor je snelle antwoord.
Het is idd nog erg koud`s`nachts. Maar ik zou minder gevoelige plantjes gaan wennen aan koelere omstandigheden.
Wat doe jij eigenlijk met de aarde uit de potjes als de planten op het land komen? Kan die op de kompost? Of mengen met andere aarde en dan terug op het land?

Groetjes, Yvonne

Janneke

Leuk hoor, je nieuwe theepagina. Het boekje is jammer genoeg uitverkocht. Ik had het vorig jaar bijna gekocht, het kwam er niet van en verdween uit mijn gedachten. Wat ik in je rijtje planten mis, is je Vervaine. Komt er vast wel bij. In elk geval heb ik weer iets om af en toe aan te klikken op je site.
Succes,
JannekeP.

Sanne

Hallo Diana,

Ik heb een vraagje aan je: Ik heb vroege pootaardaardappels besteld en inmiddels ontvangen. Maar hier zitten geen uitlopende kiemen aan zoals je benoemt op je site bij het stuk ‘aardappelen’. Ze liggen nu koel en zonder licht in de garage te wachten op beter weer zodat ik ze kan gaan planten. Nu las ik op je site over kiemen vd aardappels. Moet dit bij vroege aardappelen ook? En is het zinvol om dit nu nog te gaan doen? Hoop namelijk dat het volgende week niet meer ‘s nachts gaat vriezen en dat ik ze dan kan gaan planten. Of kan ik nog beter een paar weken wachten?

Een hoop vragen. Ik hoop dat je me een beetje kan helpen!

Groetjes, van een beginnende moestuinder, Sanne

Sanne

Bedankt voor je reactie! Ik heb de pootaardappeltjes verhuist naar de zolder. En nu wachten op beter weer….

Bozo

Ja, daar was ik ook benieuwd naar.
Ik heb vroege, middenlate en late aardappels, deze liggen al een tijdje voor te kiemen en hebben al hele mooie kiempjes.
Ik wilde de vroege aardappels eigenlijk volgende week poten maar is dat wel verstandig?
En wanneer moeten vroege aardappels uiterlijk in de grond?
Die late (Sarpo Mira) kan half mei ook nog wel de grond in, maar de vroege (Frieslander) en middenlate (Ditta) moeten eerder lijkt mij?!?

Bozo

Hallo Diana,
Dank voor je antwoord!
Ik zat ook al te kijken naar het weerbericht…..en dacht te poten na de Pasen, zie de link: http://www.weerplaza.nl/15daagseverwachting/?r=midden&type=eps
Maarja, dat kan zo maar weer veranderen, niets zo veranderlijk als het weer!
Ik heb trouwens wel vast vliesdoek over de aardappelpercelen gelegd, of het met deze temperaturen uitmaakt weet ik niet maar elke graad is er 1. 🙂
Je krijgt het wel druk met al die vragen beantwoorden, fijn dat je dat wil doen!
Veel teeltplezier en succes!

Zandeik

‘k Kijk al uit naar je theepagina. Op de site van gekruid.be wordt vermeld wat er in hun theemengelingen zit. Misschien heb je er iets aan.
Hopelijk gaat dat tegenweer niet het andere uiterste op.
Groetjes,
Kristien

Marco

Hoi Diana,

wanneer denk jij de aardappels te gaan poten? heb ik een beetje een leidraad, ik kom van goeree-overflakkee dus das in de buurt.

Marco

Marco

sorry niet gezien, wel gelezen nu…zou het idd schelen door alvast bijv. een tunnel neer te zetten? ik ga dit jaar voor het eerst over 1 bed een tunnelplaatsen, ben benieuwd of het scheelt.

silvana

ik heb dit jaar voor het eerst een klein landje op een moestuincomplex, maar vind het ook erg moeilijk om dat geduld te hebben. Misschien moeten we maar met zijn allen de mooiweerdans (tegenhanger van de regendans) gaan doen.
Ik vind die kruising peper juist heel interessant. Wie weet heb je wel een bijzonder nieuw soortje.
Ik heb mijn zaaisels op de logeerkamer gezet, het zijn er niet zo veel als jij hebt, maar ik heb ook maar een klein landje.
Als je lekkere thee gaat kweken, denk dan ook aan stevia, daarmee kun je de thee vooraf heerlijk zoet maken op een gezonde manier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties