Wedstrijduitslag en iets om niet te vergeten

De wedstrijd is gesloten. Zo, die was toch nog moeilijker dan gedacht :-). Dat had ik niet verwacht, maar mijn blik is vertroebeld doordat de planten in mijn tuin groeiden, en ik zelf de foto’s heb gemaakt. Hieronder volgt de uitslag, met eventuele uitleg, wat statistiekjes en de winnaars 🙂

Maar eerst even de reminder: het wordt langzaamaan tijd om knoflook te poten. Wij hebben dat afgelopen week gedaan, maar het kan zeker ook de komende 3 of 4 weken nog wel (of anders volgend voorjaar maar dat geeft hier toch een kleinere oogst dan knoflook poten voor de winter begint). Ik heb er op de website van Pokon een blog over geschreven: Knoflook telen

En dan nu de uitslag van de wedstrijd;

Uiteindelijk hebben er 73 mensen meegedaan aan de wedstrijd. Iedereen die heeft meegedaan heel hartelijk dank!!En zijn er 9 mensen die alle 15 antwoorden goed hebben. En dus gaf een ordinair potje raden naar het aantal pronkboonzaden de doorslag. En daardoor eerst maar even de oplossing van nummer 16: het raden van het aantal pronkbonen in en naast deze weckpot:

 

Het antwoord? 542

Ik heb alle pronkbonen geteld, 100 per bakje en 42 bonen ernaast = 542 bonen

 

Dit waren de 9 foutloze inzendingen, de bovenste 3 dus de winnaars (zonder achternamen te noemen maar de mensen die alles goed hadden weten dat zelf wel):

  1. Rijk – alles goed en 550 bonen (een verschil van 8)
  2. Delphine – alles goed en 530 bonen (een verschil van 12)
  3. Marie-José – alles goed en 658 bonen (een verschil van 116)

Helaas vielen de nummers 4 tot en met 8 daardoor buiten de prijzen, maar wel zeer vermeldenswaardig om te noemen want het was duidelijk dat het zeker geen makkelijke wedstrijd was:

  • Angelique – alles goed en 422 bonen (een verschil van 120)
  • Alexandra – alles goed en 400 bonen (een verschil van 142)
  • Inge – alles goed en 365 bonen (een verschil van 177)
  • Melanie – alles goed en 326 bonen (een verschil van 216
  • Petra – alles goed en 275 bonen (een verschil van 267)
  • Nanda – alles goed en 180 bonen (een verschil van 362)

Erg knap allemaal!!

En uiteindelijk heb ik zelf besloten om nog een kleine poedelprijs van 10 zakjes zaden uit mijn zadenlijst uit te rijken, aan Sarina, die 3 foute antwoorden had maar het aantal bonen van 540 raadde, en daarmee op slechts 2 bonen na het juiste aantal raadde.

Dan nu de uitslag.


Foto 1:

Het is een kruisbes. Ik had als hint links een stukje van een gemene stekel laten zitten. Van de 73 inzendingen hadden 8 mensen het fout. De originele foto:


 

Foto 2:

Het is een peper. Maar ik heb paprika ook goed gerekend (omdat peper en paprika nog wel 2 termen zijn die bijvoorbeeld door mensen uit België anders worden gebruikt dan in Nederland, en omdat ze botanisch gezien hetzelfde zijn. Er waren dan ook mensen die dit omzeilden door de Latijnse naam Capsicum te noemen. 10 mensen hadden het fout. Er is hier geen volledige foto van want dit is de volledige foto.


 

Foto 3:

Het is een zwarte bes. Instinker, maar als je de volledige foto ziet is het heel duidelijk. 11 mensen hadden het fout. De volledige foto:


 

Foto 4, een moeilijke:

De hint was niet de bloem maar de achtergrond, het diepdonkerpaarse blad van de sla Red Trangle. 38 mensen hadden dit fout, en zij gaven als oplossing onder andere schorseneer, goudsbloem, Centaurea, Hieracium, aardpeer, Madia. Het wordt iets makkelijk met de volledige foto:

En nog makkelijker met de foto van de plant die op de teeltpagina van de sla staat:


 

Foto 5:

Antwoord: aardappel. En dat zou je kunnen zien aan de kleur van de bloem in combinatie met het donkergroene en wat golvende vorm van het blad. 4 mensen hadden het fout. De volledige foto:

Ja, dan was het makkelijk geweest 🙂


 

Foto 6:

Ook een Solanum, in dit geval zou je haar hebben kunnen herkennen aan het viltige grijsgroene blad links en de donkere steel in het midden. Oplossing: Aubergine. 3 mensen hadden het fout. De originele foto:


 

Foto 7:

Oplossing: Blauwe bes. Die was blijkbaar makkelijk, slechts 1 fout. Voor de volledigheid nog even de originele foto:


 

Foto 8:

Eerst even de originele foto:

Ja, dan is het veel makkelijker. 8 mensen hadden het fout, en die noemden als oplossing vooral bieslook, mariadistel en korenbloem. kardoen heb ik trouwens ook goed gerekend.


 

Foto 9

Deze werd ook heel moeilijk gevonden, 33 mensen had het fout, met antwoorden als erwt, peul, Vigna caracalla (lijkt ze ook veel  op!), Lathyrus, kapucijner, Dolichos en pronkboon. Maar ik had al een grote hint in de tekst bij de wedstrijd gegeven; dat elke foto van een plant was waarvan iets eetbaar was, is of zou worden. En daarmee vallen Vigna en Lathyrus af (voor zover ik weet). Pronkbonen bloeien wit en/of rood of roodachtig maar (nog) nooit lilaroze. En ik had een kleine hint gegeven door een stukje van de stok rechts te laten zien waaraan de plant zich rond wikkelt, in tegenstelling tot erwten en kapucijners die zich vooral met hechtrankjes aan een gaaswerk hechten.  Boon, sperzieboon, stokboon heb ik allemaal goed gerekend. Afijn, de volledige foto maakt veel meer duidelijk:


 

Foto 10, die was gelukkig een stuk makkelijker:

Antwoord: Komkommerkruid, Borago. Slechts 1 iemand had het fout. De volledige foto:


 

Foto 11: nu weer een moeilijke…

Oplossing: Cyclanthera pedata, uiteraard heb ik olijfkomkommer en Achocha ook goed gerekend. Moeilijk want is geen gangbare moestuingroente, moet je maar weten omdat jet het eens hebt gezien of geteeld. Als je heel goed kijkt zie je links bovenin een vruchtje maar zo vaag dat het alleen helpt als je toch al een idee had van wat het was. 29 mensen hadden het fout, en die gaven als antwoord onder andere aalbes, vlier, rabarber, quinoa, tomatillo, melothria. Nog even de volledige foto en dan zou je ook het blad kunnen herkennen:


Foto 12: de allermoelijkste? Statistisch gezien wel, 48 mensen hadden dit fout.

De eerste keer dat ik de bloempjes zag was ik ook wel verbaasd, zulke kleine bloempjes voor een boon? Het is een sojaboon, wellicht ook nog deels te herkennen aan de bruinige haartjes op de stengel, en vaag het blad erachter. Zoals gezegd, 48 fout en dat waren antwoorden als Salvia, munt, basilicum, Agastache, crosne, tijm, Proboscidea, en nog zo wat namen. Misschien helpt het als je de volledige foto ziet:

Misschien ook niet, want zonder peul is ze wel heel lastig. Toch hadden ook 25 mensen het dus goed, die hebben zich ook vast een keer verbaasd over zulke pietepeuterige lilaroze bloempjes 🙂


 

Foto 13, het eind komt in zicht:

Beetje instinker, het is een tomatenbloem, maar dan geen enkelvoudig bloempje maar zo’n kluwen tomatenbloempjes die tomaten geven die ik altijd ‘gedrochten’ noem. 11 mensen hadden het fout en zij gaven antwoorden als zonnebloem en aardpeer. De volledige foto maakt het makkelijker want dan zie je de kleine haartjes op de steel, en het blad erachter:


 

Foto 14: is ook weer een moeilijke omdat het geen gangbare groenteplant is:

Ik heb nog een klein beetje geprobeerd te helpen door niet alleen de bloem te laten zien maar ook de zeer stekelige vruchthoes eronder. Even de volledige foto, daar kun je dat nog wat duidelijk op zien:

En dat betekent dat het een Solanum sisymbriifolium is, een litchitomaat. Lastig, 19 mensen hadden het fout, met antwoorden als aubergine, peper, Datura, aardappel. Nee, deze wedstrijd was uiteindelijk toch niet echt gemakkelijk 🙂


 

Foto 15, de laatste, en zeker niet de moeilijkste:

Een uitvergroting van deze foto:

Een bieslookbloem dus. Maar aangezien ik ook niet de hele Allium-familie en hun bloemen ken heb ik die antwoorden ook goed gerekend.


 

En dat was het dan, de laatste wedstrijd (denk ik, want volgend jaar heb ik geen zaden/prijs meer 🙂 ).

Ik ga nu de 3 prijswinnaars en de poedelprijswinnaar mailen om te feliciteren. En gelijk voorzichtig melden dat ze nog een paar dagen op hun prijs moeten wachten want ik moet nog net een paar laatste beschrijvingen maken 🙂 .

Voor wie interesse heeft in de zadenlijst; nog niet helemaal zeker maar ik hoop die op woensdag 1 november te openen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tineke

Ahhh, dat is plaatje nummer 11. Was ik nooit opgekomen. Erg leuk om mee te doen en te puzzelen ook al hebben wij zelf geen moestuin. Blij dat ik de meeste solanums goed had. Behalve de dubbele tomaat. Hoewel ik natuurlijk had kunnen weten dat er ook een tomaat bij zou zitten. Jullie kweken altijd veel tomaten….

Dank Diana voor de leuke wedstrijd.Gefeliciteerd, inzenders die alles goed hadden. En ik ga gewoon binnenkort in de zadenlijst snuffelen.

Chantal Buslot

Ik vond het allemaal prachtige close-ups zeg! Je zou al deze wondertjes in je tuin willen hebben.

Ik wist niet dat er zulke gele dubbele tomatenbloemen bestonden.
Hoe heet die plant?

Alvast bedankt 😀

Yvonne

Dag Chantal,

Het is een gedrocht, kan bij diverse rassen voorkomen. Dit schrijft Diana op haar pagina tomaten teeltzorgen;

Zo noem ik ze maar. Het zijn bijna klompen of kluwen van vruchten. Het komt vooral voor bij de onderste/eerste trossen van flinke vleestomaten (bij gewone en roma en cherry’s kom je dit verschijnsel niet tegen).

Groet,
Yvonne

Machteld

Heel leuk was het , Diana. Door veel op je website te kijken naar foto ‘s en beschrijvingen heb ik veel geleerd. In ieder geval heb ik veel inspiratie gekregen. Ik viel buiten de prijzen maar heb er veel plezier aan beleefd.
Heel erg bedankt voor het organiseren.

Ria

Alle prijswinnaars gefeliciteerd! Heel knap hoor allemaal.

Ria

Caroline

Hè sjuuu! Die bonen hebben mij genekt…. Ik heb nu wel de behoefte om als de wiedeweerga zaden bij je te bestellen als troost.

Simone K

Gefeliciteerd voor degenen die wel alles goed hebben! Misschien volgend jaar wel alles goed. Bedankt voor de wedstrijd was erg leuk om mee te doen. Ik verheug mij nu op de zadenlijst en de voorpret voor 2018

Guus

Eindelijk de naam van nummer 11 en kan ik weer rustig slapen. Het was een pracht puzzel. En degenen die alles goed hadden: Gefeliciteerd!

Machteld

Zou je de namen van de boon en de peper nog kunnen vertellen? Daar ben ik nog zo benieuwd naar. Ik verheug me op je zadenlijst! Ga mijzelf een prijs geven !

Machteld

Dank je wel , Diana.
Succes met de verwachte zaadjesdrukte.
Groet Machteld

Angelique

Geweldige wedstrijd Diana, heel hartelijk dank. Helaas ben ik net buiten de prijzen gevallen, maar toch erg trots dat het hele rijtje foutloos was. Ik ga op 1 november de hele dag F5-en!

I.H

Leuke wedstrijd! Echt een puzzel! Gefeliciteerd allemaal!

Simone

Het was een erg leuke wedstrijd deze keer en ik vind het vooral knap dat mensen het juiste aantal bonen hebben geraden.
Alle prijswinnaars gefeliciteerd en voor volgend voorjaar zaaien maar !

Esther

Ik vond het ook een superleuke wedstrijd. Al heb ik niet meegedaan. Toch regelmatig gekeken of ik nog iets kon vinden en had toch nog een paar antwoorden goed.
Maar van mij mag er volgens jaar best weer een wedstrijd komen, en dan gewoon zonder prijsjes maar voor de eer.
1 november staat in mijn agenda 🙂

Pien W

Zo…..dat was even confronterend! Ik denk altijd dat ik na al die jaren best veel weet (!!!) maar vanochtend zocht ik op “kardoen” en kwam op deze hele oude prijsvraag uit. Ik herinner mij dat ik er destijds helemaal niet uitkwam en niet mee deed maar ik heb toch verdorie nu ook heel weinig vragen goed. Maar wat is zo’n quiz toch leuk!!! Net als destijds het raden naar de zaden. En dus Diana….zou je..als je tijd hebt…..als je je eens verveelt…weer eens zoiets willen organiseren? Ik verheug mij er op! Gr.Pien

Pien W

Wat leuk, de zadenquiz! Ik wist zeker dat het heel goed zou gaan dit jaar. Nou, mooi niet, weer echt moeilijk! Maar er is vooruitgang! Toen had ik nooit van Dolchos lablab gehoord, later heb ik bij jou zaden besteld, die oogst ik inmiddels zelf en ja, dan makkelijk herkenbaar! Gr.Pien

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties