Ontmanteld

Voltooid deelwoord van ontmantelen: met de nadruk op voltooid. Oftewel: klaar.

Het stukje tuin in april:


 

In de zomer niet eens een foto van deze tuin gemaakt (dan zal het ondertussen wel zo’n rotzooi zijn geweest dat ik die niet meer durfde te laten zien).

Eind september, de ontmanteling begonnen:

 

En nu, klaar:

 

Dag tuin, ik weet zeker dat de volgende huurder veel plezier aan je gaat beleven! Ik begreep dat er 7 mensen op de wachtlijst staan dus verwacht ik dat binnen een week of 2 een nieuwe huurder er een mooi plekje van gaat maken

Zo, en dan kunnen we ons nu gaan storten op de tuin die we nog over hebben. Want daar is nog genoeg te doen. Sterker nog, het is er nu nogal een rotzooi, doordat we gisteren 3 rozen, een niet te versjouwen vijg in grote speciekuip, een artisjok en een bronskleurige venkel als laatste van de tuin hierboven hebben weggehaald. Plus nog wat lege potten, een groot hekwerk, 1 laatste tuinstoel, wat tonkinstokken en een parasolvoet. Allemaal maar even snel in de eigen tuin geschoven.

En dit is wat we dan nog hebben:

 

En dat is voor ons ruim voldoende. Er moet veel opgeruimd en ook ingeruimd worden. Ruud gaat nog 1 verhoogde bak maken, rechts waar hij al wat grond heeft gestort (die uit de verhoogde bakken van de andere tuin kwam).

En het gaat best wat worden! Ik voel het 🙂 ! Nu de andere tuin is opgeruimd en weg is kunnen we ons hier op gaan storten. Er zijn nog 2 kleinere vakken waar vandaan ik de foto heb gemaakt; daar gaan we mest storten zodat daar courgettes en pompoenen kunnen groeien. En op het langwerpige stuk rechts komen kleinere verhoogde bakken die hoger worden, voor wortel, pastinaak, etc.. Misschien eindelijk eens schorseneren.

En we kopen een nieuwe appelboom, die komt rechts, net buiten beeld. En ik wil een kiwibes. En een roze blauwe bes. En achter het terras is ook nog een groot vak van 8 vierkante meter, voor de compostbak. Nog een verhoogde bak? Of maak ik er mijn ‘speelhoekje’ van, voor wat leuke eenjarigen, kruiden, etc.? Of misschien gewoon een palm en een banaan en andere planten met (sub)tropische uitstraling? Heerlijk om erover te verzinnen, en niet te snel beslissen, de tijd nemen om nieuwe ideeën in te laten dalen :-).

Maar nu even geen tijd. Want de zadenlijst komt eraan, ik ben de allerlaatste soorten aan het verpakken En ga zeker aanstaande woensdag (1 november) de zadenlijst open op de website zetten. Voor wie daar interesse in heeft: ik ga dit jaar proberen een beetje ‘zen’ te blijven (probeer ik elk jaar trouwens). En dat betekent dat het misschien iets langer gaat duren voor ik op een mail reageer, zorg vooral dat je het mailadres goed overneemt en vraag een leesbevestiging, dan moet het goed komen, zorgvuldigheid voor snelheid is mijn motto voor deze allerlaatste officiële zadenlijst. En zoals ik al eens eerder aangaf heb ik nog flink wat gripzakjes en ga ik dan volgend jaar misschien van een klein aantal toch nog wat zaden oogsten. Van een stuk of 10 tomatenrassen, 5 paprika’s, 2 pepers, 3 eenjarigen, iets in die trant.

Nu snel weer verder met de laatste zaden, ik zal daardoor het eerstvolgende blog waarschijnlijk overslaan maar er verschijnt aan het einde van de week wel een blog op de website van pokon, en die link zal ik tegen die tijd natuurlijk op facebook en op deze pagina delen.

Tot slot dan nog een foto van een Lavandula x multifida in pot, die had ik voor de verhuizing afgeknipt om later op te ruimen. Maar daar was ze het zelf niet mee eens, binnen 2 weken maakte ze nieuwe bloeistengels en nu bloeit ze weer volop. En natuurlijk mag ze dan nog blijven, ook al moeten we een beetje onhandig om haar heen lopen, terwijl we sjouwen met kruiwagens grond, hekwerken, planten, potten, houten planken, etc..:

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Hoi Diana,
Fijn dat de tuin nu klaar is voor de nieuwe huurder. Hij/zij zal er blij mee zijn. Het geeft jullie wel een stukje rust denk ik. Ik hoop dat je die rust ook in acht neemt bij het komende zadengedoe. Ik herinner me de vorige jaren nog………. Wij, aanvragers van zaden kunnen best een tijdje wachten hoor. In ieder geval, sterkte de komende tijd!

Groetjes,
Ria

Maartje

Hi Diana!

Leuk om je blog weer te lezen. Ik vroeg me af welke bodembedekker je gaat gebruiken voor het gedeelte van de tuin wat klaar is. Toch weer stro? Of die cacaodoppen? Groetjes en fijn weekend, Maartje

Petra

Hoi Diana,
Wat moet dat een goed gevoel geven dat jullie het ‘oude’ deel nu klaar hebben en jullie je nu kunnen gaan focussen op het nieuwe stuk.
Het herinrichten bijna klaar, als ik het goed lees en nu weer verder gaan met de opbouw. Waarna jullie volgend jaar heerlijk kunnen gaan genieten in jullie zitgedeelte van al dat moois wat groeit en bloeit.

groetjes
Petra

Angelique

Hallo Diana, mooi opgeruimd zo en de nieuwe eigenaar zal er zeker blij mee zijn. Jullie hebben er altijd zo goed voor gezorgd. Leuk de zadenlijst. We wachten wel even hoor. Kunnen toch nu niet veel met die zaden. Veel zenmomentjes de komende tijd! Hartelijke groet, Angelique

Paula Bos

Een blank canvas als het ware. Veel succes ermee.

Jaap van Vliet

Hallo Diana. Wij hebben vorig jaar ook 1 van onze 2 gehuurde tuinen van 150m2 opgezegd. Even moeilijk afscheid nemen na vele jaren maar nu zoooooo blij met minder werk.
(minder, minder, waar heb ik dat meer gehoord?) Voor komend seizoen ga ik ook eens wat verhoogde bakken proberen, ziet er handig uit. Veel tuinplezier op je “nieuwe” stek.

Dinet

Jaa! Ik heb ook een kiwibes, fantastisch!
Dit jaar waren alle bloesems bevroren, maar vorig jaar zat hij tjokvol (hij is 1m breed en 2 hoog) en hoe langer je de vruchten laat hangen hoe lekkerder.

Anoniem

Wat een werk. Wij hebben al 7 jaar kiwibes, een man en een vrouw. Af en toe zien we een verdwaalde bloem maar bessen – ho maar. Toch geven we de moed niet op.

Groeten van Kirsten.

Anoniem

Dan heb je misschien twee mannelijke bessen?
Zo lang duurt het nou ook niet voor je bessen hebt
Emmie

Inge de Munck

Wat een geweldige blog heb je toch, Diana. Omdat ik dit jaar zelf wat weinig tijd had (ik heb ook nog een bescheiden hondenopvang), heb ik minder gereageerd op jouw blogs. Maar je moest eens weten hoe ik geniet van al die verhalen, temeer ik er ook zo intens veel van leer. Je doet het met passie, dat lees je uit alles. Ik vind het zo geweldig wat en hoe je dat doet !

Ik ben zelf een beginneling, heb afgelopen jaar voor het eerst een redelijk grote moestuin zelf mogen inrichten in onze eigen achtertuin. Wij wonen op een boerderij met een stuk perceel, dus kon ik lekker mijn gang gaan, terwijl de honden om mij heen lagen toe te kijken (achter het hek, anders eten ze mijn oogst op). De honden vinden er overigens niets aan hoor, zo’n moestuin, want dan kunnen ze niet direct naast het vrouwtje liggen haha!

Maar ik ben echt bevangen door het moestuinieren. Als klein kind heb ik altijd gedroomd dat ik een kas zou hebben met eigen groenten. En die heb ik nu ook. Om de kas ben ik een moestuin aan het bouwen. Afgelopen jaar heb ik de gehele moestuin ingericht. Maar komend jaar wil ik nog flink uitbreiden, omdat het best wel een succes is gebleken. We hebben de hele zomer en herfst veel uit de tuin kunnen eten en ook veel kunnen weggeven en dat is eigenlijk nog leuker !

Omdat ik veel mensen ken vanuit de berner (=hond) wereld, heb ik een aantal contacten die mij hebben kunnen helpen. Iemand kon een terrasje aanleggen, een ander had stekjes van o.a. aardbeien, de ander kon goed timmeren en heeft voor mij een super mooie werktafel en kweekkast gemaakt. Het is mijn kleine paradijsje waar ik dan ook super graag ben. Met alle informatie van vooral jouw blog, ben ik verder gaan bouwen. Ik kon jou zo goed volgen en zag daarmee ook of ik op de goede weg was. De paprika’s vielen erg tegen (groeide eigenlijk maar traag, ik had veel planten, maar uiteindelijk weinig paprika’s). Daarentegen heb ik de hele zomer tomaten en komkommers kunnen eten, wat een feest ! Ik kan alweer zo uitkijken naar de lente, ik ben zo benieuwd hoe het volgend jaar erbij staat.

Gisteravond had ik de eerste twee boomchili’s van de boom in de kas geplukt. En nu komt het. Ik wilde toch even voorzichtig proberen hoe zo’n chili zou smaken. Dus wat deed ik, ik heb een klein stukje afgesneden en in mijn mond gestopt. De eerste hap was eigenlijk ok en leek op een zoete paprika. En je begrijpt hem al, daarna nam ik een forse hap, omdat ik inderdaad dacht dat deze vrucht een paprika was. Wat er toen gebeurde kan ik gelukkig navertellen. Deze chili begon wel zooooo erg in mijn mond en op mijn lippen te branden. Maar ook alles wat ik daarna met mijn (gewassen) vingers heb aangepakt (mijn oor, neus en ogen) begonnen zo hevig te branden ! Niet te geloven. Ik was alleen thuis (met de honden) en heb (stom!) meteen met water gedept (gelukkig had ik niets ingeslikt!). Toen kwam mijn man thuis, ik riep naar hem dat ik even niets kon zeggen, waarop hij gelukkig direct is gaan zoeken op internet. GEEN WATER! Inderdaad, daarmee werd het nog erger. Dus ik melk gedronken (toevallig hadden wij melk in huis, hebben wij NOOIT in huis), maar ook vooral mijn mond ingesmeerd met yoghurt. Het duurde een uur totdat de pijn iets minder werd. Ik ben mij doodgeschrokken haha. Je begrijpt de boom chili haal ik direct uit mijn kas, die komt niet meer terug. Met zoiets kan ik toch geen gerechten maken. Mijn hemel, wat is dit afschuwelijk ! Kortom, je leert soms ook wat je het volgende jaar niet meer in je tuin moet zetten !

Nog even over jouw fotografie, ik fotografeer mij ook helemaal “de blubber” ! Ik vind het geweldig om elk stadium van de planten en vruchten te fotograferen. Jouw duidelijke foto’s geven veel inzicht in wat je wel of niet moet doen. Nu ik toch elke dag mijn camera voor de honden in mijn handen heb, heb ik inmiddels dus ook een nieuwe hobby, het fotograferen van mijn/onze moestuin. Prachtig om de ontwikkeling te volgen. Waar ik zeer veel van geleerd heb zijn jouw foto’s van de tomaten. Welke delen je eruit moet halen (dieven) etc. echt helemaal top.

Volgend jaar dus de juist onze tuin uitbreiden (terwijl jullie iets kleiner gaan). Ik zal dat natuurlijk ook op een gegeven moment ervaren dat het misschien iets teveel gaat worden. Maar voorlopig gaan wij nog even uitbreiden (vooral ook voor courgettes en pompoenen, die groeien zo groots en hebben zo’n grote opbrengst, daar kan ik zoveel mensen blij mee maken).
Komend jaar wil ik ook meer uien gaan zaaien/planten, ik weet alleen nog niet welke uien het beste en lekkerste zijn. Misschien heb je nog een tip.

Ik kan nog uren op deze site vertellen, maar ik zal jullie allemaal niet al teveel vermoeien. Maar wat super leuk om te ontdekken ook dat er zoveel mensen bezig zijn met moestuinieren. En gelijk hebben we met z’n allen. Als je toch proeft hoe het is om uit je eigen tuin te eten of je eet iets uit de supermarkt, dat is echt een wereld van verschil. Het is echt super leuk werk (als je groene handen hebt natuurlijk) en als je het dan ook nog eens ’s avonds vers op tafel kan zetten, wat wil een mens nog meer hihi !

Groetjes uit de Achterhoek – Gaanderen (Gemeente Doetinchem)
Inge

Jettie Boonstra

Hallo Diana,
Jammer dat ik zover weg woon..ik had graag het vrijgekomen land gehuurd.
Hier kom je ook op een wachtlijst..zoveel vraag is er naar volkstuinen.
Daarom zoek ik naar manieren om de groente en bloementuin te combineren.
Ik lees over de kiwibes..nog nooit van gehoord..heb je er een foto van en kan die passen in een kleine tuin in een woon wijk ?
Ik zie uit naar je volgende stukje, Jettie.

marie

Sireen, schaam je!

Ria Snijders

Helemaal mee eens!!

Nancy

Hoi Diana.

Altijd handig zo,n vroege dienst Mijn bestelling is gedaan!! En nu terugkijkend denk ik die is ook leuk en die ook!! Maar we moeten delen dus ik laat het hier bij..Het voelt als de start, van opnieuw uitzoeken en planningen maken. Wat wel en wat niet, en ineens schiet met te binnen hoe ga ik dat doen met die paprika zaden,als we een week in februari op vakantie zijn? Die vertrouw ik niet zomaar iemand toe. Ik denk dat ik ze maar mee moet nemen.;)
Ik las je ontmanteling blog en dacht toen dat stuk heb je volgens mij nog niet zolang geleden
opgeknapt. Je zal er vast een goede reden voor hebben maar ik vond het er zo knap uit zien met al die bakken. Nb Heb je wel eens gedacht aan kunststof planken? Dan ben je echt voor altijd klaar. Hier een bak van overgebleven planken gemaakt.Wel duurder maar denk op den lange duur voordeliger.

sini dietvorst

Dag Diana
Ben ook benieuwd naar de reactie op kunststof planken.
Ik heb de zadenlijst ingeleverd. Wat een mooie producten. Ben er zo benieuwd naar. Ik voelde mij als een kind dat een nieuw speelkeukentje kreeg. Wat ben ik blij dat ik op jouw site ben terechtgekomen. ( per ongeluk geloof ik, weet niet eens meer hoe) Heb intussen al zo veel geleerd en toegepast.
Je merkte op dat schorseneren op je toekomstlijst staan. Die verbouw ik al enkele jaren en als de grond maar los genoeg is worden de wortels wel een halve meter. Alleen dit jaar zijn ook hier de rode miertjes op los gegaan! Heel jammer.
Vriendelijke groet
Sini

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties