Zomer

Knofloken liggen te drogenEen erg drukke tijd in de tuin. Er valt veel te oogsten; van sugar snaps en kapucijners tot de eerste bietjes, een allerlaatste portie rabarber (eigenlijk oogst je die niet meer na eind juni maar omdat we door de koude lente pas heel laat konden plukken smokkel ik en neem ik vandaag nog een paar allerlaatste stengels mee).

Op de foto de witte knofloken (we hebben ook rode, die liggen op een ander plekje). Het zou niet zo goed zijn knoflook te wassen na de oogst (in verband met binnendringende schimmels), maar hier zit er flink wat klei aan de knoflook. We wassen ze in de regenton, laten ze daarna in de zon goed opdrogen. En dan gaan ze mee naar huis, worden opgehangen in het houthok (warm en droog maar wel luchtdoorlatend) om te drogen. En natuurlijk niet vergeten om een paar grote bollen apart te houden om er de teentjes in oktober weer van uit te kunnen planten.

Aardbeien kunnen we volop oogsten, sla, andijvie, rucola. De eerste tomaten gegeten, en ook de eerste slangenradijsjes (dezelfde smaak als zomerradijsjes maar heel veel gemakkelijker dan die zomerradijsjes omdat die nu zo vaak worden aangevreten). We eten nu elke dag van de tuin, gisteren sla, vandaag spitskool, morgen bietjes.

Tomaat Maskotka eerste rijpEn naast al die oogst (die niet vanzelf in vriezer, pot of fles terecht komt en dus ook in de avond voor doorwerken zorgt :-)), is er ook het wieden, het dieven, opbinden van tomaten, het zaaien van soorten voor de plaatsen die leeg komen.

Op de foto Maskotka, de vroegste tomaat van dit jaar (in de kas, buiten staan ook vroege tomaten, nog steeds onaangetast door schimmels, we hopen daar ook nog van te kunnen gaan plukken).

Niet vergeten, nog even wat boerenkool zaaien, knolvenkel, wat stamboontjes, spitskool, nieuwe sla en krulandijvie, savooikool. Met Chinese kool en Paksoi wacht ik nog een week of 2 tot 3, omdat mijn ervaring is dat bij nu zaaien de planten toch nog vrij gemakkelijk gaan doorschieten.

De winterprei is uitgeplant, ik heb er wat foto’s van gemaakt en hoop die deze week even op de pagina van de prei te zetten. En ondertussen de eerste zaden geoogst, die kunnen al gedroogd en gelabeld worden. Volgende week kunnen we aalbessen oogsten. Dus gaan we gelei maken. En ik heb ijsblokjeszakjes gekocht. Ik ga gezeefd sap van de aalbessen daarin doen. Lekker om op warme dagen een glas water te drinken met zo’n friszuur rood ijsblokje met aalbessensmaak erin.

Op de foto zie je de kapucijners.

Kapucijners rijpenDe donkerpaarse peulen beginnen al dikker te worden en het blad geel. Zondag gaan we de peulen oogsten, het blad mag op de composthoop. En dan in de avond de peulen doppen. Schorseneren wordt keukenmeidenverdriet genoemd omdat je er vuile handen van krijgt bij het schoonmaken – maar kapucijners kunnen er ook wat van. Als alle kapucijners gedopt zijn hebben we paarse handen. Maar veel te lekker, dat hebben we er zeker voor over.

Oftewel, best druk :-). Helemaal niet erg, ik kan me er prima mee vermaken. En vandaag nog even flink opruimen, wieden, uitplanten, water geven, etc., want het schijnt daarna warm te worden. Zo warm en droog dat we de komende dagen niet hard zullen werken maar lekker in de tuin gaan zitten en genieten van het weer, de planten, wat gezoem van de bijen en ander vliegend spul.

Tot slot op de foto het plekje waar we de komende dagen veel te vinden zullen zijn. Het is er warm (zo tussen de kassen in nog wat warmer dan midden in de tuin), en krap voor ons samen, maar genoeg ruimte om te zitten, een flesje water te drinken en te genieten van het weer en de tuin.

Volkstuin zitje

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bozo

Hier ook druk! 🙂
Gisteren mijn eerste tomaatje geoogst…..een Bartelly!
Heerlijk!
Ik heb nog een ander ras staan, Harbinger, dat is een heirloom ras uit 1890.
Die zitten er dit weekend ook aan te komen, gewone tomaat is dat.
Gelukkig houd de Phytophthora zich gedeisd, ik kan er op dit moment niks van terug vinden, waarschijnlijk komende week de Frieslanders oogsten.
Deze week ook de sjalotten geoogst, Red Sun, heb 2 kisten vol dus ik kan het jaar wel vooruit denk ik! 😉
Ook ik eet alleen maar van de tuin, sla, andijvie, bieten, lenteui, wortelen, komkommer, peultjes, courgette, aardbeien, aalbessen, tomaat en de eerste paprika en bloemkool zitten er deze week ook aan te komen.
Heerlijk, eindelijk begint het seizoen pas echt!!!
Veel tuinplezier een eet smakelijk allemaal! 🙂

Brenda

Hoi Diana,

Ik zie bij jouw knoflook ook van die verdikkingen (broedbollen?) op de steel. Dat heben wij dit jaar voor het eerst. Is dit de reden waarom je ze al hebt geoogst? Ik wilde ze zelf nog een week of 2 laten staan…

Groetjes,
Brenda

Brenda

Hallo Diana!

Ik heb toch maar war eerder de knoflook uit de grond gehaald. Liever het zekere voor het onzekere…
Dit jaar hebben wij maar kleine knoflookjes. Ik heb er twee die ‘normaal’ zijn. Ik durf even niet te zeggen of deze toevallig geen broedbolletjes hebben, maar het merendeel heeft ze. Denk zo’n 90 procent. Ik heb geen idee waardoor dit komt. Zou het te droog zijn geweest? Ik kan me voorstellen dat ze er dan ‘alles’ aan doen om zich voort te planten. Enig idee?

Groetjes,
Brenda

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties