Oogst 2013

Kroot OpolskaWe hebben er dit jaar lang op moeten wachten, maar nu is het toch echt zomer. En als ik de weerberichten bekijk op alle bekende websites, lijkt het dat ook nog een week of 2 zo te blijven. Hoera!

Hoera voor onszelf. En daarnaast hoera voor de aardappelen. Want op een paar kleine phytophthora-oprispingen lijkt het rustig op de volkstuin. En warm maar droog weer is niet goed voor phytophthora (en dus wel goed voor verdere groei van de aardappelen), en dus mogen die aardappelen nog blijven staan. En krijg ik zelfs hoop voor de buitentomaten.

Op de foto kroot Opolska, langwerpige rode kroten in flink formaat, ondertussen geoogst (en er knolvenkel voor in de plaats gezaaid).

Kool onder netDe grond is hier nog nat, een paar dagen geleden heeft het nog 17 millimeter geregend. Maar komende week moet wel een keer de waterpomp mee. Om de tonnen te vullen, en wellicht met de slang eens water te geven in de kas (want het is geen pretje om in 3 kassen en 2 mini’s ongeveer 40 gieters water te geven, met ruim 45 graden :-)).

Op de foto zie je de kolen onder het net. We moeten deze week nog flink spitskool eten. Ik gaf gisteren mijn vader een spitskool en hij vertelde me dat hij ze in geheel invriest. Gewoon de spitskool zoals ik die meegaf even schoonmaken, buitenste bladeren eraf, stronk bijsnijden en dan zo een zak in en de vriezer in. En als hij dan spitskool wil eten, haalt hij in de middag de kool uit de vriezer en snijdt die in stukken wanneer ze nog half bevroren is. En dan zo het kokende water in. Ga ik zeker eens proberen. Ondertussen trouwens nieuwe spitskool, voor de herfstteelt gezaaid, die kunnen over een week of 3 worden uitgeplant (mooi op tijd, want dan zijn de aardappelen gerooid en is er weer plaats).

En verder zitten de kapucijners al in de vriezer, ook wat sugar snaps. Vandaag de allerlaatste rabarber van dit jaar invriezen, de vrijdag geoogste krootjes koken, raspen en invriezen. We hebben veel aardbeien gegeten en ik heb flink wat aardbeien gedroogd, aardbeienjam slaan we dit jaar over omdat we zeker nog zo’n 12 potten op zolder hebben staan.

Aalbessen door het netEn zowiezo alle inmaak eens nakijken, wat er nog goed is, etc. En dan kunnen we komende week aalbessengelei gaan maken, en aalbessensap invriezen. Want als we tussen de mazen van het net gluren, zien we dat ze rijp zijn.

Ondertussen ook al flink wat kruiden gedroogd (en kruidenzout gemaakt), en kruiden voor de thee gedroogd (diverse soorten munt, stevia, zwarte bessenblad, citroenmelisse, citroenverbena, aardbeien, etc.).

Vandaag dus een dag thuis, inmaak nakijken en opruimen, potten verzamelen voor komende week. Maar ook de eerste zaden geoogst, dus voorzichtig een begin gaan maken met de zadenlijst.

Aardbeien gedroogdEn ik wil een pagina gaan maken over drogen; want er is enorm veel informatie te vinden op internet over het drogen in een droogapparaat, maar zoveel verschillende verhalen, hoe je ze droogt, hoe lang, op welke temperatuur, etc. Ik hoop daar zelf door ervaring een wat duidelijk verhaal over te vertellen, met wellicht een goede tabel over droogtemperatuur en droogtijden. En wat tips wat te doen met de gedroogde groenten.

Op de foto alvast een voorproefje, gedroogde aardbeien op een tray. Ik kan ze in een pot bewaren tot ik weet wat ik ermee wil doen (in de thee is ze zeker lekker, maar ik wil ook eens proberen of ik ze weer tot leven kan wekken met behulp van een drupje water – misschien klein scheutje Cointreau erbij 🙂 – en dan door de yoghurt).

 

17 reacties op Oogst 2013

Anne Marie 7 juli 2013 om 08:26

Hoi Diana,

Wat een grote kroten.
Op je vorige bijdrage de foto van jouw knoflookbollen. Ik heb de mijne gisteren gerooid.
Ook deze zien er fantastisch uit met een aantal hele grote. Ik plant de tenen (van de Marokkaanse winkel in Groningen) in november voor in de kas(zou ook muizen tegenhouden, maar nog nooit 1 in de kas gezien). Ik hang ze in de veranda (een soort overkapping met open aan de voorzijde).
Ik had weer luizen op de paprika’s. Heb elke dag gecontroleerd en direct met
jouw middeltje buiten (ik heb ze in pot in de kas) goed bespoten. Ik zie geen
luizen meer na 3 dagen. Moet dat dan toch nog een keer of moet ik gewoon controleren of ze terugkomen? Verder zie ik op 1 blad van een aubergine een soort stekeltjes, die vast zitten. Weet jij hoe dat komt. Bij de rest dus niet.

Ik heb nog een vraag: ik heb Tulbaghia Violacea (van jou gekocht) vroeg in
het voorjaar gezaaid en in mei verspeend. Het zijn nu een paar sprieten (de langste 15 cm), in een soort rozet. Dus wel al kleine plantjes. Kun je ze nu beter
in een grote pot zetten en in de winter in de kas (beschermd met vliesdoek).
Ze zullen nu toch niet meer bloeien? En hoeveel plantjes in een pot van 35 cm?
Verder doen de meeste zaden het goed op enkele uitzonderingen na.
Alvast bedankt voor je antwoord en succes met je tuin.

Anne Marie

Judith de Groot 7 juli 2013 om 13:19

Hoi Diane,

Mijn complimenten voor je prachtige uitgebreide site. Ik was aan het zoeken naar de cerinthe op google en kwam zodoende bij jouw site terecht. Ik kan me zo voorstellen dat jullie heerlijke maaltijden kunnen bereiden van al je groentes en fruit.
Is het mogelijk via jou zaden te bestellen? Ik heb o.a. belangstelling voor de cerinthe major purpurascens, papaver somniferum (zwart enkel en black paeony) en de ageratum (hogere vorm lila of roze)

Diana 7 juli 2013 om 19:51

Hallo Judith,

Ik heb wel een zadenlijst maar die is in mei gesloten, omdat het nu toch te laat wordt om nog te zaaien, en omdat ik een nieuwe zadenlijst ga maken en hopelijk weer verse zaden kan oogsten voor een nieuwe zadenlijst rond november van dit jaar.
Maar hier kun je wel al de algemene informatie vinden over de zadenlijst (prijs, verzenden, etc.): https://mooiemoestuin.nl/zadenlijst-2012-2013/
Ik vrees dat de Cerinthe daar niet in zal staan, want die heb ik dit jaar niet gezaaid. Maar ik hoop wel dat ik van een aantal andere leuke soorten dit jaar zaden kan oogsten. Voorlopig doet het weer haar best nu om mee te helpen aan een leuke oogst :-).

groetjes,
Diana

Diana 7 juli 2013 om 19:59

Hallo Anne Marie,

Je kunt nu beter wel oppassen met spuiten tegen luizen, want de bladeren kunnen nu gemakkelijk verbranden in de hete zon.
Goed controleren en als je maar een paar luizen ziet kun je die ook gewoon met de hand wegvegen.

Op aubergines zitten zowiezo kleine stekeltjes, ze kunnen nog wel eens wat irriteren als je er gevoelig voor bent. De stekeltjes worden naar de plant toe ook wat groter, op het uiteinde van het voelen ze eerder aan als haartjes.

Goed om te horen dat de Tulbaghia goed is gekiemd en gegroeid!
Als je een kasje hebt, en een pot, dan is het wel erg mooi voor haar dat ze eerst een jaar daarin mag groeien en kan overwinteren onder glas.
Ze zal dit jaar niet bloeien, maar als je een goede pot voor haar hebt en haar de komende maanden met wat voeding kunt vertroetelen, kun je haar na het overwinteren in de kas zo rond april volgend jaar uitplanten in de vollegrond. Als je de zaailingen van elkaar kunt scheiden zou het mooi zijn als je ze een centimeter of 3 tot 4 van elkaar uit kunt planten in de pot, dan hebben ze genoeg ruimte om dit jaar nog te groeien.

groetjes,
Diana

Judith 7 juli 2013 om 09:08

Hallo Diana,

Ik volg je tuindagboek altijd met veel plezier en leer veel van alle informatie op je site. Wij hebben ook een kas (1) en een moestuin en voor tips kijk ik altijd even bij jou wat er groeit en bloeit.
Ik ben benieuwd naar het drogen van kruiden en fruit. Ik wil daar nl. ook wat meer mee doen.

Groet Judith

Diana 7 juli 2013 om 09:44

Hallo Judith,

Leuk!
Ik heb vannacht (want een droogapparaat kun je heel gemakkelijk aanzetten tot in de nachturen) aardbeien gedroogd, en gember (van de markt, voor in de winterthee), en bietjes (voor in de zomer-moestuinthee). Ik hoop vandaag alvast een beginnetje te maken met een pagina (onder Tuinieren overig).

groetjes,
Diana

Judith 7 juli 2013 om 18:37

Aardbeien en bietjes voor in de thee, dat klinkt spannend! Geeft biet een lekkere smaak aan thee? Waar combineer je dat mee?
Ik hou ‘Tuinieren overig’ in de gaten en laat je weten wanneer ik ook een poging heb gedaan.
Ben wel benieuwd naar dat droogapparaat

Groet Judith

Diana 7 juli 2013 om 19:22

Hallo Judith,

Ik heb vandaag al een stukje over Drogen in een dehydrator geschreven (maar dus nog lang niet klaar): https://mooiemoestuin.nl/tuinieren-overig/drogen-in-een-droogapparaat/

Ik durf nog niet te zeggen of bietjes in de thee lekker zijn. We kochten eens een zomerfruitthee en daar zitten echt stukjes biet, wortel maar ook rozijntjes, sinaasappel en nog veel meer in. Dus dachten we “dat kunnen we zelf ook” :-). Thee van bietjes alleen is waarschijnlijk niet lekker, maar gemengd met kruiden en fruit hopen we een lekker mengsel te maken. Het geeft in ieder geval wel een mooie rozerode kleur aan de thee. Aardbeien zijn zeker lekker in de thee, dat hebben we al meerdere keren geproefd (zowel als toevoeging aan gekochte groene thee als een eigen brouwsel van aardbeien, munt, citroenverbena en een takje venkel).

groetjes,
Diana

Judith 11 juli 2013 om 10:52

Wat een uitgebreide omschrijving van de dehydrator, erg handig!
Ik ga eerst eens proberen om wat kruiden in de oven te drogen.
Leuk dat je zoveel verschillende dingen droogt en er thee van maakt. Ik ga ook wat experimenteren.

meatfreak 7 juli 2013 om 21:52

Ziet er weer allemaal prachtig uit, Diana. Net zoals jou ben ik ook erg blij met deze hogere temperaturen, je ziet echt alles exploderen in groei. Dat drogen is inderdaad een erg interessant onderwerp om te doen, zelf heb ik enkel ervaring met drogen van pepers maar had er niet eens bij stilgestaan dat je natuurlijk ook aardbeien kunt doen. Misschien wel iets om te proberen en om zo een flakes mix of poeder te maken in combinatie met aardbeien of dergelijke 🙂 Hoe staat het eigenlijk met je pepers?

Groetjes,
Stefan

Diana 8 juli 2013 om 08:43

Hoi Stefan,

Goed om te horen dat het bij jou ook goed gaat!
De pepers beginnen nu pas echt goed te groeien, de grond is nog heel lang koud gebleven in de kas.
De annuums bloeien, sommigen maken hun eerste pepertjes, de rest wacht nog even maar de planten groeien in ieder geval goed.

Ik heb het plan om in de Stockli om en om per verdieping afwisselend appelplakjes en stukjes habanero’s te leggen:
voor ‘habanero-infused dried apples’ :-).

Dit is wellicht wel wat voor jou: http://www.youtube.com/watch?v=QGYd2oRLOsc (deel 1 waarin de marinade wordt gemaakt kun je er ook vinden).

groetjes,
Diana

meatfreak 9 juli 2013 om 22:25

Hoi Diana,

bedankt voor de link. Inderdaad wel eens leuk om te proberen al heb ik alleen niet zo’n goede droger, zo’n brakke Bohman. Heb vorig jaar wel gemerkt dat hij eigenlijk te warm wordt. Habanero-infused dried apples klinkt goed 😀 Wel eens leuk om mee te experimenteren deze zomer. Annuums hangen hier vrijwel allemaal vol met pepers, Chinense moeten eerst nog wat meer groeien. Volgens mij kan ik ook zeer binnenkort mijn knoflook oogsten. Kun je deze eigenlijk “te” lang laten staan of steekt het niet op een weekje?

Groetjes,
Stefan

Diana 10 juli 2013 om 08:33

Hallo Stefan,

Knofloken kun je wel te lang laten staan hoor, maar ‘te lang’ is dan wel tot het loof volledig dor en droog op de grond ligt of al grotendeels is verdwenen. Dan zie je bij het oogsten dat het velletje om de knoflookbollen al deels verdwenen is en de knoflooktenen in die bol alweer met groene sprieten uitlopen.

Ik hoor inderdaad niet zulke goede verhalen over Bohman, snel kapot.
En goede dehydrator is helaas wel erg prijzig, als je maar een paar keer per jaar droogt is het eigenlijk wel goedkoper om dan in de oven te drogen.

groetjes,
Diana

meatfreak 10 juli 2013 om 18:09

Vriendelijk bedankt voor de feedback over de knoflook, zal ze van het weekend oogsten 🙂

Rietje 9 juli 2013 om 08:23

Hoi Diana,
Als fan van jouw dagboek wil ik graag een voor mij intrigerende vraag met je delen. Een paar jaar geleden droegen mijn courgette planten enkel manlijke bloemen. Dit deelde ik met mijn collega’s en van de twee had er een ook enkel manlijke bloemen en de andere had wel vrouwelijke bloemen. We hebben allemaal een tuin op de zware klei. Heb jij een idee hoe je de productie van vrouwelijke bloemen bij de courgette kunt stimuleren? Er zitten op dit moment ook alleen nog manlijke bloemen in m’n courgette planten.
Hartelijke groet, Rietje

Diana 9 juli 2013 om 10:28

Hallo Rietje,

Ik heb zelf (ook op zware klei) nog nooit alleen maar mannelijke bloemen gehad.
Wellicht kun je de oorzaak zoeken in het ras, de omstandigheden/voedingstoestand en de gezondheid van de plant (bijvoorbeeld door een slecht wortelgestel door niet verbeterde kleigrond kiest de plant ervoor om nog geen vrouwelijke bloemen te maken, als de kans op succes daarvan klein is).

Fosfor (de P in NPK) en kali (de K in NPK) staan erom bekend dat ze helpen bij knopvorming, bloei, vruchtvorming. Stikstof (de N in NPK) staat erom bekend dat ze veel vegetatieve groei geeft, hetgeen dan soms wel ten koste van de bloei kan gaan. Als je dus voeding wilt geven kun je bij kuipplanten, bloeiende planten, vruchtgewassen een voeding geven die relatief veel kali en fosfor bevatten.

Maar bedenk daarbij dus dat de structuur van de grond, het ras, het weer, etc. ook allemaal invloed hebben.

groetjes,
Diana

Rietje 9 juli 2013 om 21:32

Diana, Bedankt voor je reactie! Rietje


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!