Paars

Peul ShirazEerst even een foto, van de laatste peultjes Shiraz die we kunnen oogsten. De oogst van peultjes, sugar snaps, doperwten, kapucijners en tuinbonen is daarmee dit jaar weer voorbij – we hebben er lekker van gegeten en de vriezer begint zich weer te vullen. Het loof mag op de composthoop, en de eerste vrijgekomen plekjes zijn ondertussen alweer opgevuld (met bietjes, knolvenkel, andijvie).

We zijn begonnen met het rooien van de aardappelen. Omdat het blad er nu toch wel slecht uit gaat zien. En ik oogst liever wat kleinere aardappelen die wel goed, gezond en lekker zijn, dan nog langer wachten tot ze nog wat gegroeid zijn maar we wel een deel moeten weggooien omdat ze zijn aangetast door phytophthora.

Basilicum Crimson KingBovendien hopen we zo verspreiding (voor onze aardappelen, tomaten en voor de aardappelen en tomaten van andere medevolkstuinders) te voorkomen. En voorlopig zijn we niet ontevreden. Bleue d’Artois geoogst, wel veel krieltjes maar toch ook genoeg grotere aardappelen. En eigenlijk wel prima Kestrel geoogst. Nu komen Sante AM en Roseval en Franceline nog aan de beurt, maar die planten zien er nog prima uit, daar wachten we nog even mee, we bekijken het per week.

Erg mooi vind ik zelf de Basilicum Crimson King, zo donkerpaars heb ik maar weinig Basilicumrassen gezien (te koop bij T&M). De smaak lijkt op die van de Genovese basilicum, ik wil er komend weekend eens een ‘dramatisch’ donkerpaarse pesto van maken :-).

KoolrabiKomend weekend wil ik ook gelijk eens de zaden nakijken, wat ik nu nog kan en wil zaaien. Niet zo heel veel meer hoor, er staat al veel kool voorgezaaid, bietjes uitgeplant, etc., maar natuurlijk komen nu de latere koolsoorten als Chinese kool, paksoi, etc. aan de beurt. En natuurlijk nog weer nieuwe sla en andijvie zaaien. Misschien toch nog een rijtje worteltjes, wat mosterdblad, een rijtje stengelui, rammenas, late koolrabi. De vroege koolrabi kunnen we nu oogsten, naast de grote Superschmelz kregen we wat zaailingen van dit paarse ras (foto).

En verder gaat vrijdag de (benzine-)waterpomp mee naar de tuin. Want het begint zo langzamerhand nu toch wel droog te worden. De onderlaag is nog best vochtig, maar zeker de jonge zaailingen en plantjes kunnen wel een flinke slok gebruiken. En dan geven we ook de uien water, de kassen eens goed water geven, de bloementuin en niet vergeten de fruitbomen en -struiken. En alle tonnen zijn zo goed als leeg, die kunnen dan ook gelijk gevuld worden. Want volgens alle berichten kan het nog wel eens meer dan een week duren voor het gaat regenen. Je hoort mij niet klagen, we genieten van het mooie weer, en een dagje water sproeien is ook altijd leuk.

Peper Cayenne Violet eerste pepersTot slot nog een foto van de eerste pepers van de Cayenne Violet. Na de paarse bloei verschijnen nu de kleine cayennepepers, onrijp is de kleur helderpaars, erg mooi. Rijp wordt de kleur rood, maar zelfs dan zit er nog een paarsroze gloed onder het rood.

We eten al volop tomaten, al valt de oogst (net als bijna alles) een week of 2 later dan ‘normaal’. Nu kunnen we ze samen nog opeten, maar na het weekend wordt de oogst waarschijnlijk al zo groot dat we soep gaan maken, gaan invriezen. En dit jaar dus de roma’s (en daar heb ik er dit jaar extra veel van) ook drogen in de dehydrator. Vandaag de tomaten maar weer eens gediefd, opgebonden en wat blad verwijderd. De eerste tomaten staken al een centimeter of 30 boven mijn hoofd en die heb ik getopt.

Vanavond nog maar even de 2,5 kilo geoogste aalbessen koken en sap van maken. Moestuinieren houdt niet op als je in de middag met de oogst naar huis gaat :-).

 

17 reacties op Paars

Marco 11 juli 2013 om 08:07

Ha Diana,

Je merkt idd dat echt alles later is, wij gaan van het weekend de eerste bietjes eten uit de volle grond (staan al erg lang, thuis eerst opgeweekt in maart). De boontjes die ik binnen het voorgetrokken en 2,5 maand buiten staan (eerste paar weken in een tunnel) gaan eindelijk vruchtgeven, bijkomend nadeel, volgende week gaan we op vakantie…helaas slechte timing met het koude voorjaar. Hopelijk kunnen we in augustus nog wat eten….Dit geldt ook voor de tomaten, gaan rijpen als wij vertrekken…jammer.

ria 11 juli 2013 om 08:37

Hallo Diana,
Jammer dat je aardappels eigenlijk te vroeg uit de grond moeten. Dat is natuurlijk het nadeel van een volkstuincomplex. Het voordeel is natuurlijk de gezelligheid, de hulp, raad en daad, enz.. Want dat heb je natuurlijk niet als de moestuin bij je huis is, maar ik heb daarentegen nog geen enkel teken van phytophtora gezien, de aardappelplanten staan er nog steeds prachtig bij. We eten er al wel van hoor, maar ik trek er naar behoefte een plant uit.
Ik ben benieuwd hoe jij de paarse peultjes Shiraz vond. Ze zien er prachtig uit maar wij vonden ze niet zo smakelijk. De gele vonden we veel lekkerder, maar een paar paarse er tussendoor staat wel leuk op je bord.
Voor de rest gaat hier alles goed, ook al is het veel later dan andere jaren. Iedere dag weer een puzzel wat we zullen eten, niet omdat er haast niets is, maar omdat de keuze zo groot is. Ik merk wel dat als ik je berichten lees dat in Spijkenisse de oogst toch wel iets vroeger valt dan hier in de kop van Noord-Holland. Hier bijvoorbeeld beginnen de aalbessen nu pas te kleuren, de diverse soorten basilicum zijn nog piepklein en ook al staan de meeste tomaten in de kas er zitten alleen nog maar veelbelovende groene tomaatjes aan, terwijl jij de eerste rijpe tomaat al hebt geplukt. Overigens, het lijkt wel of de tomatenplanten minder trossen en ook minder volle trossen hebben dan andere jaren. Als ik naar jouw foto’s kijk zie ik dat verschijnsel toch niet. Maar misschien verbeeld ik me dat ook maar.
Ik wilde ook nog even zeggen dat de bloemenzaden die ik van je gekocht heb het ook allemaal goed doen. Een grote verrassing was de Lychnis yunnanensis die dit jaar ging bloeien: wat een leuke plant is dat!

Groetjes van Ria.

Diana 11 juli 2013 om 15:53

Hallo Ria,

Ach, de aardappelen smaken in ieder geval prima :-).
En uiteindelijk is er vast een goede oogst, nog 3 van de 5 landjes te gaan en we hebben al een krat en een flinke emmer vol, de ‘bewaaraardappelen’ gaan we volgende week of de week erop rooien. Als elk tuinlid direct zieke aardappelen of tomaten verwijdert valt een uitbraak mee, maar helaas schort het daar wel eens aan.

Ik vind de Shiraz-peultjes eigenlijk wel lekker. Maar ik moet daarbij zeggen dat wij nooit gestoofde peultjes eten (klein jeugdtrauma :-)). We roerbakken ze, in geheel of schuin doorgesneden, en dan vinden we ze prima eetbaar, lekker knapperig, en lekker in combinatie met spitskool, de vroege Parijse worteltjes, verse knoflook, en wat kruiden als gember, sojasaus, etc. Ik heb ze wel gewoon rauw en even gekookt geproefd en dan vind ik er niet veel aan (maar dat geldt eigenlijk voor alle peultjes – geef mij voor salades, etc. maar sugar snaps :-)).

Hier oogsten we wel al verschillende soorten tomaten, maar dat gaat nu toch ook nog maar per 1 of 2 tomaten per ras hoor (ik merk hier ook eigenlijk geen verschil in trosgrootte). Maar met nog een mooie week met zonnig weer in het vooruitzicht zullen we binnenkort volop tomaten, etc. kunnen gaan oogsten.

groetjes,
Diana

ria 11 juli 2013 om 17:07

Peultjes roerbakken, dat ga ik snel eens proberen. En ja, de sugar snaps zijn heerlijk om zo rauw te eten of door een salade. Ik zit nu midden in de peultjes-, sugar snaps- en doperwtenoogst. De kapucijners moeten nog beginnen, de planten hangen vol maar ze moeten nog wat dikker worden en vandaag heb ik de laatste kilo’s tuinbonen geplukt. Zo zie je maar dat alles hier wat later is.

Groetjes,
Ria

Diana 13 juli 2013 om 08:13

Hallo Ria,

Dat scheelt inderdaad, hier zijn op het hele complex de laatste kapucijners en tuinbonen vorige week al wel geplukt.
Er komen hier al wat gaten in de volkstuin (die we vandaag weer snel op gaan vullen met zaaisels en zaailingen :-).

groetjes,
Diana

Ronny 11 juli 2013 om 11:47

Hoi Diana,

Ik kijk al ruim 2 jaar af en toe op de website om de dagboeken te lezen.
Dit jaar zelf ook begonnen met een tuintje en ik moet zeggen…. dat valt nog niet mee! Het lijkt altijd zo makkelijk als ik je zie bloggen, maar dat is het niet :).
Ik vind het al een drama om plantjes niet te laat of te vroeg te zaaien, stekken en te planten.

Met dat in het achterhoofd wou ik voor volgend en de rest van dit seizoen proberen jouw zaaikalender aan te houden. Ik had de PDF gedownload, maar ik vroeg me af of je ook het Excel bestand nog beschikbaar hebt voor ons?
Dit zodat ik bijvoorbeeld de huidige maand een kleurtje kan geven en ik snel kan zien wat ik moet doen. Dit wil toch wat moeilijker met de PDF.

Succes dit jaar!

Diana 11 juli 2013 om 16:02

Hallo Ronny,

Volhouden hoor. Tuinieren is inderdaad niet zo simpel als soms wordt gedacht, je hebt er wel degelijk tijd en aandacht voor nodig, maar dat maakt de oogst dan ook extra waardevol :-).

Ik heb de groentezaaikalender wel in excel maar die ligt erg overhoop. Ik heb afgelopen winter nog wat soorten ertussen gezet, de kleuren kloppen nu niet, ik moet nodig de hele lijst nakijken en aanpassen. Wellicht kun je voor dit seizoen nog met de bestaande pdf.-lijst vooruit, en dan hoop ik vanaf de herfst weer wat meer tijd te hebben om de excellijst aan te passen. Misschien vind ik zelfs nog wel een manier om de hele excel op de website te plaatsen, in plaats van de lijst in pdf.

Als het me niet lukt de kalender in excel te plaatsen, mail me dan komende winter even, dan hoop ik in ieder geval de kalender te hebben aangepast en wil ik je die uiteraard mailen.

groetjes,
Diana

Ronny 12 juli 2013 om 16:12

Hoi Diana,

Helemaal goed, doe ik dat!
Mocht je problemen hebben met het op de site krijgen van de Excel, geef dan even een gil; Ik maak regelmatig websites en kan je er ongetwijfeld wel even mee helpen.

Groeten,
Ronny

Nick Ringelberg 13 juli 2013 om 07:06

als het je niet lukt, is digitale hulp dicht bij 🙂

Diana 13 juli 2013 om 08:23

Halo Ronny en Nick,

Beiden bedankt voor het aanbod!
Fijn om te horen dat wanneer het lukt, ik jullie mag vragen om hulp.
Duurt nog wel even, eerst vandaag maar eens koolrabi, aalbessen, tomaten, komkommers en bietjes oogsten :-).

groetjes,
Diana

maartje 11 juli 2013 om 13:17

Hallo Diana,

Ben voor het eerst op je site. Complimenten! Echt een hele leuke en mooie website en zeer informatief. Ik las net je stukje: Paars. Wat een mooie foto’s van prachtig paarse varieteiten. Ik krijg helemaal zin om je complete website te spellen en zelf aan de slag te gaan met mooie gekleurde en smaakvolle rassen. Je schreef dat je het loof na het oogsten van de peulen weggooide. Zonde! De zachte uiteinden van de ranken van peulen en erwten zijn, rauw, verrukkelijk in de soep, sla of pasta!! Vlak voor het opdienen toevoegen. Eet smakelijk alvast.

Groetjes Maartje

Diana 11 juli 2013 om 16:12

Hallo Maartje,

Dankjewel, en tips m.b.t. groenterecepten zijn hier altijd welkom!
Ik weet dat je de jonge ranken van peultjes en doperwten, etc. kunt eten, maar hier zijn de planten nu al echt flink aan het afsterven, helemaal geel en alle blad en stengels zijn stug. Maar gelukkig is er nu van alles te kiezen, het wachten op de oogst heeft lang geduurd maar nu komt dan ook alles tegelijk; bietjes, worteltjes, spitskool, koolrabi, de eerste boontjes, tomaten, sla, andijvie, snijbiet, stengelui, knoflook, aardappelen, rucola, de eerste courgettes en komkommers….. teveel keus per dag 🙂

groetjes,
Diana

Anja 12 juli 2013 om 11:20

Hoi Diana,

Prachtige foto’s van het paarse ‘spul’. De paarse koolrabi had ik ook. Jammer dat je voor bereiding de schil verwijdert, waardoor je de paarse kleur niet terugziet op je bord, of eet jij ze ongeschild?

Bij mij begint het loof van de Frieslanders gelig te worden. Ik heb er al wat gerooid de afgelopen en die waren heerlijk. Nu ga ik eind volgende week voor 2 of 3 weken op vakantie. Weet jij of het verstandig is dan nu het loof van de aardappelen te verwijderen? Kan ik de aardappelen dan veilig tot na mijn vakantie in de grond laten zitten, of is het beter ze allemaal te rooien?

Alvast bedankt!

Groetjes,
Anja

Diana 13 juli 2013 om 08:20

Hallo Anja,

Uiteraard eten wij koolrabi ook geschild hoor, de schil is echt behoorlijk taai en hard.

Ik vrees dat ik je niet kan helpen met je vraag. Ik weet niet of je blad geel wordt van het afsterven of van de Phytophthora. Tuinier je veilig thuis of op een volkstuincomplex waar al wat phytophthora is gesignaleerd, etc. Blad wat nog redelijk goed is zomaar verwijderen lijkt me in ieder geval geen optie (want het blad is nodig voor de opname van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen – dan lijkt me gelijk rooien wel zo handig). Er lijkt tot 25 juli alleen maar droog en zonnig weer te worden voorspeld. Als het hier regenachtig was geweest hadden we de aardappelen wellicht deze week al allemaal gerooid, nu het zo droog en zonnig is verwacht ik niet dat de phytophthora snel verder uit zal breiden en wachten we met het rooien van de rest.

groetjes,
Diana

Juliette 13 juli 2013 om 20:45

Hallo Diana,.
Ik heb munt in verschillende soorten en wil je vragen wat je met munt allemaal kunt. Ik heb het niet over de verwerking in eten of het maken van thee, maar over bijv. geurolie, voetenbadje, of shampoo of iets in die richting. Weet je misschien een goede site hiervoor. Ik heb geen idee hoe en waar ik moet beginnen. Ik moet munt gaan oogsten.. Kan ik het ook drogen of invriezen en later gebruiken? Ik heb meerdere kruiden die ik teveel heb en ik kan eigenlijk ook nergens hele goede info vinden hierover op het internet. Drogen zonder oven en het maken van olie ed. of luchtverfrissers.. Groetjes Juliette

Diana 14 juli 2013 om 09:00

Hallo Juliette,

Ik heb gisteren muntblaadjes in water gedaan, een opengesneden pepertje erbij en ijsblokjes van aalbessensap, was erg lekker.
Je kunt munt prima drogen (in de oven of dehydrator, op een rooster, blaadjes zoveel mogelijk naast elkaar, op lage temperatuur (tussen 35 en 45 graden), duurt ongeveer 5 tot 7 uur (afhankelijk van muntsoort/dikte van het blad). En je kunt munt ook prima invriezen, al zijn ontdooide muntblaadjes niet mooi meer maar donkergroen en nat en slap (maar geven nog prima smaak).

Van crèmes en shampoo, etc. heb ik geen verstand. Er zijn heel veel websites die recepten plaatsen voor dat soort dingen, zoek vooral in het Engels, zoals ‘making my own shampoo’, of ‘recipe facial cream’ en dan vind je tientallen websites met recepten, zoals deze http://www.vintageamanda.com/2010/02/how-to-make-luxurious-face-and-body-cream/

groetjes,
Diana

Juliette 14 juli 2013 om 12:07

hoi,..
dank voor je advies.. ik kan altijd op je rekenen.
groetjes juliette


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!