Tomaten

Tomaat 42 days eerste Hèhè, eindelijk…….. volop tomaten. Nou ja, nog niet genoeg om er soep van te koken, maar wel meer dan voldoende om elke dag van te eten.

En heel bijzonder, zowel in de kas als buiten. In de kas beginnen steeds meer rassen te rijpen; Sprite, Jujube Cherry, Green Docters, Belarus Orange, Bychok, Black Russian, Black Pear, Galina’s, etc., maar er zijn ook 2 buitentomaten die al hun eerste rijpe tomaten geven; de Glacier en de 42 days (foto, de 42 days zelfs al een dag of 5 geleden de eerste tomaat van geoogst. En dan is 42 days wellicht wat overdreven maar hier in ieder geval 79 days in de buitenteelt na een koude, donkere lente. Niet verkeerd!

In de kas wordt het wat verwarrend, omdat ik een aantal rassen wat later heb gezaaid (en dus ook zeker 2 weken later hebt uitgeplant) rijpt nu de Bychok, één van mijn favoriete vleestomaten. En daarmee heb ik de eerste rijpe tomaat met 66 dagen (na het uitplanten van de zaailingen) kunnen oogsten.

Tomaat Bychok 447 gramZie foto van de eerste rijpe Bychok, mooi rozerood van kleur, bijna hartvormig en 447 gram schoon aan de haak. En dat maakt haar dus vroeger dan bijvoorbeeld de Black Cherry die normaal gesproken vroeg is maar nu, 2 weken eerder uitgeplant, zelfs nog niet rijp is. Later gezaaide planten hebben duidelijk voordeel ten opzichte van vroeg-gezaaide planten die lang te koud hebben gestaan (en daardoor wellicht een kleine groeiachterstand hebben……?).

Ach, met dit weer maakt het allemaal niet zoveel meer uit. Alles goed water geven en nu rijpen er elke dag weer nieuwe tomatenrassen, elke dag proeven welk ras we het lekkerst van de dag vinden.

En water geven natuurlijk, veel water geven, want de eerste regen lijkt toch pas na volgend weekend te komen. We genieten van het weer en de planten genieten er ook duidelijk van. De Yacon heeft in de maanden mei en juni staan te niksen in de volle grond maar is nu ineens 2 keer zo groot als ze was. Hetzelfde geldt voor de (suikerriet) Sorghum bicolor Red’s Red Sweet. De Lathyrussen staan volop in bloei, en ook de Trachelospermum jasminum (de geur komt ons huis binnen als we de deur in de avond opendoen).

Aardappelen Franceline geoogstVandaag hebben we de aardappelen Franceline geoogst. Niet omdat ze ziek was, maar omdat we afgelopen week een ‘stoeltje’ hebben gerooid en daar tevreden over waren. En aangezien de boerenkool en savooiekool, etc. al in potjes staan te wachten om hun plek in te nemen, vandaag de Franceline’s en Escorts geoogst (de Santé AM en Roseval laten we nog zeker een week staan).

Meer dan tevreden over de Franceline. Per plant zo’n 15 tot 20 prima aardappelen, type Roseval (maar volgens de boeken ‘vroeger’ en meer opbrengst).

Wellicht nog leuk om erbij te vertellen; we hebben de ‘pootaardappelen’ als krieltjes (met achterop de naam Franceline), in februari bij de Lidl gekocht. Meer informatie over dit aardappelras vind je (in het Frans, op Graines Baumaux).

We hebben de aardappelen gelijk gewassen een uur of 2 laten drogen in de zon, en daarna in open kratten gedaan, en zo mogen ze thuis de schuur in. De krieltjes houden we altijd apart, in een emmer, lekker om te bakken. En we kregen deze tips afgelopen weekend van de tuinbuurman; de krieltjes met schil (even goed boenen onder stromend water) even voorkoken. Af laten koelen, en dan mengen met olijfolie en lekkere kruiden (als bijvoorbeeld knoflook, rozemarijn). Na een uur of 2 ‘marineren’ kun je dan de krieltjes aan een satéstok rijgen en ze op de barbecue bakken. Hij vriest voorgekookte krieltjes trouwens ook in.

VitaminewaterTot slot dan nog het slot van de tuindag. Gisteren al te warm voor hete thee. En dus hebben we kannen gevuld met koud kraanwater, in elke kan 10 flinke muntbladeren, 2 Tropaeolum-bloemen (ook een beetje voor het mooi), wat citroensap en tot slot een paar ijsklontjes, gemaakt van puur aalbessensap, erin. De kan rechts is een restje van gisteren, de kan vandaag is vers (de rode aalbes-ijsblokjes moeten nog smelten. Heerlijk verfrissend!

Morgen weer, maar dan gaan we het maken met zwarte bessen-ijsblokjes en citroenverbena. En zo hopen we de komende week elke dag een ander ijswater te maken (met citroenmelisse, verse aardbeien, wellicht eens plakjes komkommer, plakjes limoen, misschien eens een klein pepertje erdoor, etc., mogelijkheden en inspiratie genoeg). En dan volgend weekend te bepalen welke we de lekkerste vonden :-).

 

17 reacties op Tomaten

De Zandeik 14 juli 2013 om 23:05

Leuk dat jullie alweer volop in de tomaten zitten. Hier is het nog even geduld hebben.
Goed idee trouwens van die aalbessensapblokjes.

Marco 15 juli 2013 om 07:14

Hoi diana,

ik heb inmiddels alle frieslanders gerooid maar ik had veel kleine aardappeltjes terwijl ik dit ras juist vaak kies voor de patat. Vorig jaar waren ze ook wat klein daarom heb ik nu een grote pootmaat gekozen. zonder resultaat dus…
Gaat er iets mis of kan ik beter een ander ras kiezen als vroege aardappel.

Gr. Marco

Diana 15 juli 2013 om 07:44

Hallo Marco,

Nee hoor, het klopt prima dat je vanuit grotere pootaardappelen kleinere consumptieaardappelen hebt kunnen oogsten.
Even gekopieerd en geplakt van de pagina over aardappelen:

maat 28/35 mm
De meest voorkomende en ook interessantste soort: heeft voldoende ogen per knol en een goede verhouding tussen de reserves in de knol en het aantal knollen per kilo.

maat 25/28 mm
Is een kleine maat. Heeft minder ogen, dus minder stengels = minder aardappelen, maar wel grotere aardappelen

maat 35/45 mm
Grote maat. Heeft meer ogen, dus meer stengels = meer aardappelen, maar dan wel kleinere aardappelen. Omdat grote pootaardappelen meer reserves hebben in hun knol kunnen ze na bijvoorbeeld vorstschade makkelijker herstellen en daarom zijn deze grotere pootaardappelen geschikt voor de vroegere teelten.

groetjes,
Diana

Inge Wendrich 16 juli 2013 om 19:04

Hallo Diane,
Ik heb een vraagje, moet ik nu, als ik wil zaaien in de volle grond of in de kas, eerst weer bemesten op de vrij gekomen stukjes grond?
Of is dit nu niet nodig?
B.v.d. Groetjes Inge

Diana 17 juli 2013 om 08:56

Hallo Inge,

Of je bij moet mesten hangt af van de voorteelt en nateelt. Als je in het voorjaar goed hebt gemest heb je wel al de beste basis gelegd voor een heel seizoen oogsten. En als je bietjes hebt geoogst (verbruiken niet zoveel voeding, vooral wat kali), en je wilt daarna bijvoorbeeld nog wat boontjes zaaien, dan hoef je niet ij te mesten want boontjes hebben ook niet veel voeding nodig. Maar heb je bijvoorbeeld aardappelen gerooid (en die verbruiken best aardig wat voeding), en je wilt er nu winterandijvie op zaaien (verbruiken ook aardig wat voeding) kun je wel bijmesten, met vooral wat stifstofhoudende mest. Kool heeft ook veel voeding nodig.

Bedenk dus wat je op een stukje grond hebt geteeld en wat dat heeft verbruikt, en wat je erna zaait en of dat een groente is die veel voeding nodig heeft, en of je dus wel of niet bij moet mesten.

groetjes,
Diana

Rieneke 18 juli 2013 om 09:38

Hoi Diana,
Ik heb een vraagje over de boerenkool. Deze heb ik in april in de volle grond gezaaid en nu zijn het inmiddels al aardig grote planten: ongeveer 50×60 cm groot. Sommige bladeren onderaan worden geel. Het lijkt wel of ze al bijna klaar zijn met groeien, maar ja het idee is natuurlijk om het in de winter te eten. Dit zou toch moeten kunnen? En wat betekenen die gele bladeren? Ik geef met dit warme weer om de dag best veel water. De grond heb ik ook goed bemest.
In ieder geval bedankt voor je reactie. En veel succes verder!

Groetjes,
Rieneke

Diana 19 juli 2013 om 09:19

Halle Rieneke,

Het is in ieder geval wel de reden waarom ik pas boerenkool in juni/juli zaai. Ik weet dat ‘april’ achterop een zakje zaad staat, en je kunt ze dan dus ook prima zaaien, maar zelf zaai ik liever altijd een stuk later. Ook bij later zaaien zie je dat op een gegeven moment onderste bladeren geel worden, het afsterven van oudere bladeren terwijl er nieuwe bladeren komen.

Misschien heb je van hetzelfde ras nog wat zaden over? Dan zou het leuk zijn om die nu te zaaien. En dan komende herfst en winter te kijken welke boerenkool (de vroege of de late) de meeste opbrengst geeft, het lekkerst is, ook nog laat in de winter te oogsten is, etc. Ik zou het leuk vinden als je dat komende herfst/winter nog eens in mijn tuindagboek zou melden, want ik ben daar ook wel benieuwd naar (ik zaai ze zelf al jaren pas eind juni, als nateelt na vroege bietjes).

groetjes,
Diana

Rieneke 19 juli 2013 om 11:34

Diana, dat vind ik een leuk idee! Ik heb het zaad niet meer, maar koop een nieuw zakje. Ik laat het je weten van de winter, ben er ook benieuwd naar! Bedankt voor je reactie. 😀

Angelika 20 juli 2013 om 10:46

Uhhh, ik zit ook al met van die grote planten omdat ik bij jouw stukje over boerenkool had gelezen dat je niet te laat moet zaaien en dat jij die altijd in april in de kas voorzaaid. Misschien even aanpassen? 🙂
Groetjes,
Angelika

Diana 22 juli 2013 om 09:03

Hallo Angelika,

Oeps. Ik vrees dat ik het hoofdstukje over boerenkool misschien als wel 5 of 6 jaar geleden heb geschreven. En ik controleer elk jaar de tekst wel, plaats weer nieuwe foto’s als ik die heb, voeg er eens een zin aan toe, of verander iets in de tekst, maar blijkbaar heb ik hier overheen gelezen. Ik ga de tekst zo gelijk aanpassen. En dan ga ik niet schrijven dat je niet in april kunt zaaien hoor, want dat kan prima. Maar omdat je haar ook prima in juni/juli kunt zaaien is ze handig om als nateelt te behandelen. Bij onze tuinbuurman staat de groene boerenkool ook al zo’n 40 centimeter groot, hier zijn de zaailingen nu zo’n 10 centimeter hoog met 3 blaadjes. Allebei prima, ik kan komende winter oogsten, de buurman al vroeg in de herfst. Maar hij kan ze ook laten staan en later oogsten.

groetjes,
Diana

yvonne hesseling 18 juli 2013 om 23:10

Hallo Diana ,ik heb ook een vraag.
Op mijn paardenmest van de laatste winter groeien nu pompoenen.
Kan ik deze mest later in de herfst nog gebruiken om mijn land daarmee te bemesten? Of hebben de pompoenen alle voedsel opgebruikt?
En ik heb nog een andere mesthoop maar daar groeit ook veel onkruid op.
Moet ik die beter afdekken met stro of zo?
Heel veel succes en plezier
groetjes, Yvonne

Diana 19 juli 2013 om 09:26

Hallo Yvonne,

In paardenmest zit niet zo heel veel voedingsstoffen hoor, dat is echt maar tienden van procenten aan NPK. Maar door het composteren van de mest en het stro levert het in de mesthoop warmte op en dat vinden pompoenen en courgettes wel erg prettig. En dus kun je de mesthoop komend najaar prima onderspitten in de tuin, niet voor de voeding maar voor alle andere goede stoffen (humus, sporenelementen, etc.).

Zelf zou ik de mesthoop met onkruid nu (op een minder warme dag :-)) gewoon schoonmaken. Stro tegen het onkruid helpt alleen als het onkruid dat er al op staat al weg is gehaald. En dan kun je dat dus ook prima gebruiken in het najaar (met of zonder stro, allebei goed).

groetjes,
Diana

yvonne hesseling 20 juli 2013 om 22:24

Hoi Diana, bedankt voor je snelle antwoord.
Volgende week wordt het hier in FR weer iets frisser. Dan ga ik wat met de mesthoop doen.
Ik wacht hier nog op de eerste rode buitentomaat.
Duurt wel lang dit jaar.

Groetjes, Yvonne

E 19 juli 2013 om 10:47

Hoi,
Ik heb als beginnende moestuiniertster een vraag.
Ik plukte vandaag wat worteltjes, en behalve oranje kwamen er ook een beetje kleurloze , witachtige uit de grond.
Terwijl ik gewoon oranje heb gezaaid.
Zijn die kleurloze ook eetbaar of is daar iets mis mee?
Groetjes, esther

Diana 20 juli 2013 om 08:49

Hallo Esther,

Ja hoor, ook de bleekachtige worteltjes kun je eten.
Als je ze proeft zou het kunnen zijn dat ze wat minder zoet is, maar prima eetbaar.

groetjes,
Diana

Bessenvlekken | In het land van Pippi 24 juli 2013 om 22:16

[…] sap wat ik in ijsblokvormpjes heb gegoten wil ik gebruiken zoals Diana heeft gedaan. Een kan gevuld met koud water, een paar ijsblokjes van aalbessensap gecombineerd met […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!