Aardbeien en nog eens aardbeien

Afgelopen week ruim 4 kilo aardbeien kunnen plukken (en dat ondanks de kou, moedige jongens, die aardbeien!). En daar moet dan ook wat mee worden gedaan natuurlijk :-).

Dus na de aardbeienchocoladejam nu ook nog aardbeienvlierbloesemjam en aardbeienlimoncellojam gemaakt. En gisteren meegenomen naar de tuin, 3 potten jam, pakje crackers onder de arm, en laten proeven aan wie er wilde proeven.

Eerst even voor alle duidelijkheid, alle drie de recepten heb ik gisteren al op de pagina van de inmaak gezet (sorry, ik had de laatste 2 recepten per ongeluk in mijn tuindagboek geplaatst, ze staan nu weer waar ze horen, op de pagina van de inmaak dus).

drie keer aardbeienjam

Uiteindelijk hebben 9 mensen de jammetjes geproefd, maar er kwam niet een duidelijke winnaar uit. Bij alle drie de jams konden mensen ook niet zeggen wat erin zat, maar vooral dat de ene jam frisser smaakte, of honingachtig, of er een bekend smaakje in zat waar ze niet op konden komen. En dat is maar goed ook, uiteindelijk moet het aardbeienjam zijn, en geen chocoladejam of vlierbloesemjam. Als ik vervolgens vertelde dat het chocolade was, of vlierbloesem, dan proefden mensen het wel, of ‘herkenden’ ze het is wellicht een beter woord.

Links op de foto met de 3 aardbeienjams zie je de aardbeienjam met Limoncello. Werd erg lekker gevonden, fris, de lichtste van kleur ook, zomeraardbeienjam, duidelijk een zuurtje, citroen.

In de midden de aardbeienvlierbloesemjam, werd ook lekker gevonden. En dan vooral door iets bloemig, honingachtigs, ‘lentejam’, volle smaak.

En rechts dan de aardbeienchocoladejam, de donkerste jam van de drie, een vleugje bruin in het rood. Werd ook lekker gevonden maar 1 persoon vond deze jam minder lekker. Het is ook niet echt een ontbijtjam, meer een theejam, op briochebrood bijvoorbeeld (dus meer een gebakjesidee :-)). Lijkt me ook heerlijk om als jam te gebruiken die je wel eens in taarten verwerkt.

Aardbei Sonata
Aardbei Sonata

Leuk om zo gezamenlijk eens te proeven en smaken en meningen te vergelijken.

Valt er dan nog iets te zeggen over de aardbeien zelf? We hebben dit jaar 7 rassen staan, van 2 van die rassen kunnen we nog geen aardbeien plukken, maar van 5 wel.

Ik heb alle 5 de rassen gefotografeerd en we hebben ze allemaal geproefd. Onze bevindingen: allemaal lekker :-). Maar de Induka en Florence werden hier iets minder smaakvol gevonden (maar dat kan ook heel erg goed aan onze smaak en natuurlijk onze omstandigheden (voeding, vocht, zon, etc.) liggen. Wij vonden de Elianny, Sonata en Senga Sengana (als nummer 1, 2 en 3 het lekkerst). Maar het waren echt heel kleine verschillen hoor, we hadden dat niet onafhankelijk van de verschillende rassen kunnen proeven, maar vooral omdat we de bakjes aardbeien met naam ombeurten proefden, dan haal je er die kleine smaakverschillen wel uit die we anders echt niet hadden geproefd.

Aardbei Senga Sengana
Aardbei Senga Sengana

Ik zou ook nog wel iets over de opbrengst van planten willen vertellen, maar dat kan pas als alles is geoogst, en dan kom ik daar zeker nog op terug.

Voorlopig ontlopen ze elkaar nauwelijks (in grootte van de vruchten, kleur, aantal aardbeien per plant, etc.). Opvallend is misschien wel dan de Induka de minste grote en minst mooie planten maakt, maar dat is te verklaren; ze was de vroegste en heeft vooral een meer dan prima oogst van aardbeien gegeven (ze is als vroegste bijna klaar, nog 1 keertje plukken). De Malwina geeft nu de grootste en mooiste gezonde planten, maar dat is logisch, die bloeit nu pas en heeft de afgelopen 4 weken nog flink door kunnen groeien, terwijl de Induka al bloempjes moest gaan maken. Pas als de hele oogst achter de rug is kan ik dus echt zeggen welke planten de beste opbrengst gaven en ook na de oogst nog steeds gezond zijn, veel of weinig uitlopers geven, etc.

Aardbeien rijpen aan plantVoor nu is dit het einde van het tuindagboek. Ik ga nog even naar de tuin, om doperwtjes te plukken voor het avondeten. En sla te zaaien, en nieuwe stokbonen (want we hebben nog een stukje grond over, bonen genoeg maar zonde om er niets te zetten :-). En waarschijnlijk ook nog wat aardbeien plukken…..

 

 

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
miep

Diana het ziet er lekker uit. Ik ben u zelf pasta saus aan het maken.
kon niet wachten op mijn eigen tomaten dus heb bij bioweb 2 klasse tomaten gekocht.
hopelijk lukt het.
Groetjes miep

miep

Het is gelukt.
potjes zijn mooi vacuüm.
ben helemaal blij.
groetjes miep

Jeroen

Hoi Diana,

Interessant om te lezen welke rassen jij allemaal aan het uittesten bent. Wij doen een vergelijkbaar experiment, weinig overlap tussen de soorten. Bij ons staan Lambada, Korona, Sonata, Malwina en Ostara. Hoewel we nog geen Malwina hebben kunnen proeven is er tot nu toe toch wel een die er qua smaak met kop en schouders bovenuit steekt: Lambada!

Echt een aanrader. Misschien eentje voor een herhalingsexperiment volgend jaar? 🙂

Jeroen

Hoi Diana,

Dat klopt ook wel, de planten dragen wat minder vruchten. De kwekers adviseren Lambada wat dichter op elkaar te zetten, zodat de opbrengst per vierkante meter toch goed blijft. Ik ben ze nu druk aan het stekken, want volgend jaar wil ik veel meer dan de huidige 10 planten 🙂

Cheryl

Hoi Diana,
Heb je wel eens de framberry, bubbleberry en ananas aardbei gehad? En wat zijn jouw ervaringen hiermee? Alvast bedankt!
Groetjes

Carien

beste Diana,
Ik wil vanavond het recept van de rabarbertaart met stroopwafels maken, maar nu zie ik 2x zelfrijzend bakmeel staan in 2 verschillende hoeveelheden.
moet ik ze bij elkaar optellen of is een van de 2 voldoende.
alvast bedankt voor je reactie!

groetjes
Carien
Ps: ik vind je site een geweldige hulp bij tuinieren en koken!

Carien

hoi Diana,

Ik heb het recept gemaakt (met 150 gr), inderdaad een erg lekkere taart. Bij mij was het beslag wel heel plakkerig, waardoor ik best veel meel op mijn aanrecht moest leggen en op mijn deegroller. Misschien moet het toch 200 gr zijn 🙂
groetjes
Carien

Rietje

Leuk!! Ik heb de aardbei Frau Mieze Schindler. Ik wist alleen niet dat deze aardbei zo heette. Sinds ik in 1976 de tuin van iemand overnam waarin deze aardbei stond, heb ik de plant via stekken steeds mee genomen. Ik vind dit de lekkerste aardbei en nu heeft ze een naam. Bedankt.

Rietje

Beste Diana,
Van dit soort dingen word ik zo blij. Om via jouw blog achter een naam te komen, geweldig.
Ik had er nooit naar gezocht, en nu komt hij op een bordje geserveerd langs.
Ga door met je geweldig inspirerende blog, ik geniet ervan.
Met hartelijke groet,
Rietje

Simone

Hallo Rietje en Diana op de site http://www.zehelein-schemm.de kun je alle informatie vinden over Mieze Schindler die Lovestory van waarschijnlijk de lekkerste aardbei van de wereld zoals daar vermeld staat

Vr.gr Simone

Rietje

Hallo Simone,
Dank je wel voor de link, ik heb het stukje met veel plezier gelezen.
Met hartelijke groet
Rietje

H.Rodink

Hallo Diana ,
Ik heb een vraag voor jou .
Moet je de aardbeien snoeien voor het volgende jaar ?
Zo ja wanneer doe je dat ?
en Hoe je dat

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties