Aardbeien en nog eens aardbeien

Afgelopen week ruim 4 kilo aardbeien kunnen plukken (en dat ondanks de kou, moedige jongens, die aardbeien!). En daar moet dan ook wat mee worden gedaan natuurlijk :-).

Dus na de aardbeienchocoladejam nu ook nog aardbeienvlierbloesemjam en aardbeienlimoncellojam gemaakt. En gisteren meegenomen naar de tuin, 3 potten jam, pakje crackers onder de arm, en laten proeven aan wie er wilde proeven.

Eerst even voor alle duidelijkheid, alle drie de recepten heb ik gisteren al op de pagina van de inmaak gezet (sorry, ik had de laatste 2 recepten per ongeluk in mijn tuindagboek geplaatst, ze staan nu weer waar ze horen, op de pagina van de inmaak dus).

drie keer aardbeienjam

Uiteindelijk hebben 9 mensen de jammetjes geproefd, maar er kwam niet een duidelijke winnaar uit. Bij alle drie de jams konden mensen ook niet zeggen wat erin zat, maar vooral dat de ene jam frisser smaakte, of honingachtig, of er een bekend smaakje in zat waar ze niet op konden komen. En dat is maar goed ook, uiteindelijk moet het aardbeienjam zijn, en geen chocoladejam of vlierbloesemjam. Als ik vervolgens vertelde dat het chocolade was, of vlierbloesem, dan proefden mensen het wel, of ‘herkenden’ ze het is wellicht een beter woord.

Links op de foto met de 3 aardbeienjams zie je de aardbeienjam met Limoncello. Werd erg lekker gevonden, fris, de lichtste van kleur ook, zomeraardbeienjam, duidelijk een zuurtje, citroen.

In de midden de aardbeienvlierbloesemjam, werd ook lekker gevonden. En dan vooral door iets bloemig, honingachtigs, ‘lentejam’, volle smaak.

En rechts dan de aardbeienchocoladejam, de donkerste jam van de drie, een vleugje bruin in het rood. Werd ook lekker gevonden maar 1 persoon vond deze jam minder lekker. Het is ook niet echt een ontbijtjam, meer een theejam, op briochebrood bijvoorbeeld (dus meer een gebakjesidee :-)). Lijkt me ook heerlijk om als jam te gebruiken die je wel eens in taarten verwerkt.

Aardbei Sonata
Aardbei Sonata

Leuk om zo gezamenlijk eens te proeven en smaken en meningen te vergelijken.

Valt er dan nog iets te zeggen over de aardbeien zelf? We hebben dit jaar 7 rassen staan, van 2 van die rassen kunnen we nog geen aardbeien plukken, maar van 5 wel.

Ik heb alle 5 de rassen gefotografeerd en we hebben ze allemaal geproefd. Onze bevindingen: allemaal lekker :-). Maar de Induka en Florence werden hier iets minder smaakvol gevonden (maar dat kan ook heel erg goed aan onze smaak en natuurlijk onze omstandigheden (voeding, vocht, zon, etc.) liggen. Wij vonden de Elianny, Sonata en Senga Sengana (als nummer 1, 2 en 3 het lekkerst). Maar het waren echt heel kleine verschillen hoor, we hadden dat niet onafhankelijk van de verschillende rassen kunnen proeven, maar vooral omdat we de bakjes aardbeien met naam ombeurten proefden, dan haal je er die kleine smaakverschillen wel uit die we anders echt niet hadden geproefd.

Aardbei Senga Sengana
Aardbei Senga Sengana

Ik zou ook nog wel iets over de opbrengst van planten willen vertellen, maar dat kan pas als alles is geoogst, en dan kom ik daar zeker nog op terug.

Voorlopig ontlopen ze elkaar nauwelijks (in grootte van de vruchten, kleur, aantal aardbeien per plant, etc.). Opvallend is misschien wel dan de Induka de minste grote en minst mooie planten maakt, maar dat is te verklaren; ze was de vroegste en heeft vooral een meer dan prima oogst van aardbeien gegeven (ze is als vroegste bijna klaar, nog 1 keertje plukken). De Malwina geeft nu de grootste en mooiste gezonde planten, maar dat is logisch, die bloeit nu pas en heeft de afgelopen 4 weken nog flink door kunnen groeien, terwijl de Induka al bloempjes moest gaan maken. Pas als de hele oogst achter de rug is kan ik dus echt zeggen welke planten de beste opbrengst gaven en ook na de oogst nog steeds gezond zijn, veel of weinig uitlopers geven, etc.

Aardbeien rijpen aan plantVoor nu is dit het einde van het tuindagboek. Ik ga nog even naar de tuin, om doperwtjes te plukken voor het avondeten. En sla te zaaien, en nieuwe stokbonen (want we hebben nog een stukje grond over, bonen genoeg maar zonde om er niets te zetten :-). En waarschijnlijk ook nog wat aardbeien plukken…..

 

 

 

 

 

18 reacties op Aardbeien en nog eens aardbeien

miep 21 juni 2015 om 09:25

Diana het ziet er lekker uit. Ik ben u zelf pasta saus aan het maken.
kon niet wachten op mijn eigen tomaten dus heb bij bioweb 2 klasse tomaten gekocht.
hopelijk lukt het.
Groetjes miep

Diana 21 juni 2015 om 20:02

Hallo Miep,

Ik hoop ook dit jaar weer pastasaus te gaan inmaken, maar voorlopig is het nog even wachten op het eerste rijpe tomaatje.
Ongetwijfeld lukt het, als je maar zorgt dat potten goede schoon en heet zijn en de saus kokendheet de potten in gaat.

groetjes,
Diana

miep 22 juni 2015 om 06:49

Het is gelukt.
potjes zijn mooi vacuüm.
ben helemaal blij.
groetjes miep

Jeroen 21 juni 2015 om 12:35

Hoi Diana,

Interessant om te lezen welke rassen jij allemaal aan het uittesten bent. Wij doen een vergelijkbaar experiment, weinig overlap tussen de soorten. Bij ons staan Lambada, Korona, Sonata, Malwina en Ostara. Hoewel we nog geen Malwina hebben kunnen proeven is er tot nu toe toch wel een die er qua smaak met kop en schouders bovenuit steekt: Lambada!

Echt een aanrader. Misschien eentje voor een herhalingsexperiment volgend jaar? 🙂

Diana 21 juni 2015 om 14:23

Hallo Jeroen,

Een tuinvriend heeft, toen wij onze stekken/rassen kochten, zelf Induka’s en Lambada’s mee besteld. Ik hoop ze dus bij hem te kunnen proeven. Ik heb de Lambada toen zelf niet gekocht omdat ze een matige opbrengst zouden geven, maar als dat meevalt en de smaak zo spectaculair is als je zegt, dan ga ik maar stekken bietsen bij onze tuinvriend :-).

groetjes,
Diana

Jeroen 25 juni 2015 om 09:37

Hoi Diana,

Dat klopt ook wel, de planten dragen wat minder vruchten. De kwekers adviseren Lambada wat dichter op elkaar te zetten, zodat de opbrengst per vierkante meter toch goed blijft. Ik ben ze nu druk aan het stekken, want volgend jaar wil ik veel meer dan de huidige 10 planten 🙂

Diana 25 juni 2015 om 10:20

Hallo Jeroen,
En kwaliteit voor kwantiteit 🙂
Succes met stekken!
Diana

Cheryl 22 juni 2015 om 17:09

Hoi Diana,
Heb je wel eens de framberry, bubbleberry en ananas aardbei gehad? En wat zijn jouw ervaringen hiermee? Alvast bedankt!
Groetjes

Diana 23 juni 2015 om 08:02

Hallo Cheryl,

Ik heb de ananas-aardbei 2 jaar geleden gehad, toen was ze nog zo nieuw dat ik er nog niet zoveel informatie over kon vinden. Pas vorig jaar hoorde ik dat ze tot een andere Fragaria-species behoort en eenslachtig is, ze heeft daardoor meerdere tegelijkbloeiende aardbeienplanten van andere rassen nodig om een goede opbrengst te geven. En omdat ik dat toen nog niet wist, en de planten op een apart bed stonden, dacht ik gewoon dat de planten een slechte opbrengst gaven, en heb ik ze dus verwijderd. Wellicht ga ik er dit jaar stekken van nemen, om een nieuwe poging te wagen, en de planten dus vooral tussen de andere aardbeien in zetten :-).

De Framberry ken ik niet, ze lijkt heel veel op de Frau Mieze Schindler die ik heb, die wordt ook wel frambozenaardbei genoemd. Maar de framberry blijkt net als de ananasaardbei eenslachtig te zijn en dus een heel andere species. En dan vind ik waarschijnlijk mijn Frau Mieze handiger want die kan gewoon zichzelf bevruchten en heeft er geen andere planten voor nodig. De Frau Mieze is trouwens een heel oud ras, met erg lekkere aardbeien – haar enige nadeel is dat de vruchten zo teer zijn dat de aardbeien in een natte periode wel snel kunnen rotten.

De Bubbleberry ken ik ook niet, gezocht op internet en de kweker gevonden: http://www.beekersberries.nl/. Je kunt daar nog handige informatie vinden over die rassen. De Bubbleberry klinkt niet perse heel erg lekker maar wel erg bijzonder, leuk! 🙂

groetjes,
Diana

Carien 23 juni 2015 om 13:54

beste Diana,
Ik wil vanavond het recept van de rabarbertaart met stroopwafels maken, maar nu zie ik 2x zelfrijzend bakmeel staan in 2 verschillende hoeveelheden.
moet ik ze bij elkaar optellen of is een van de 2 voldoende.
alvast bedankt voor je reactie!

groetjes
Carien
Ps: ik vind je site een geweldige hulp bij tuinieren en koken!

Diana 24 juni 2015 om 07:39

Hallo Carien,

Sorry! Dat komt omdat iemand zich afvroeg of het 150 of 200 gram was en ik had zelf het recept al gebruikt en opgeschreven dus weggegooid. Dus toen twijfelde ik en heb ik de 200 gram eronder gezet en ben daarna gaan zoeken of het 150 of 200 is. Vervolgens heeft iemand het nagekeken en het is echt 150 gram. Maar vervolgens vergeten om de 200 weer weg te halen. In een notendop :-).

Maar het moet dus 150 gram zelfrijzend bakmeel zijn, ik heb de 200 gram gelijk verwijderd uit het recept, nu klopt het weer.
Ik hoop dat ik nog op tijd ben met mijn antwoord. Veel plezier met bakken!

Diana

Carien 24 juni 2015 om 12:46

hoi Diana,

Ik heb het recept gemaakt (met 150 gr), inderdaad een erg lekkere taart. Bij mij was het beslag wel heel plakkerig, waardoor ik best veel meel op mijn aanrecht moest leggen en op mijn deegroller. Misschien moet het toch 200 gr zijn 🙂
groetjes
Carien

Diana 25 juni 2015 om 08:23

Hallo Carien,

Nee hoor, het moest echt 150 gram zijn, in ieder geval volgens de ‘ontwerpster’ van het recept (Carin Leenders-de Vries in het Algemeen Dagblad). Ik weet niet op welke temperatuur je ingrediënten waren? – hier was het deeg ook behoorlijk plakkerig, ik heb het deeg toen nog een half uurtje extra in de koelkast teug gezet, en toen was het weer prima hanteerbaar en uitrolbaar (in deze tijd kan de boter wel koud uit de koelkast komen maar de suiker, het ei, zelfrijzend bakmeel, de keukenmachine of het aanrecht, etc. hebben dan nog steeds een temperatuur van 21 graden (in ons huis). Het duurt dan even voor het deeg na het kneden weer koud genoeg is om goed uit te kunnen rollen.
Ik zal in het recept even vermelden dat het deeg wellicht beter een uur dan een half uur in de koelkast kan rusten.

groetjes,
Diana

Rietje 23 juni 2015 om 17:01

Leuk!! Ik heb de aardbei Frau Mieze Schindler. Ik wist alleen niet dat deze aardbei zo heette. Sinds ik in 1976 de tuin van iemand overnam waarin deze aardbei stond, heb ik de plant via stekken steeds mee genomen. Ik vind dit de lekkerste aardbei en nu heeft ze een naam. Bedankt.

Diana 24 juni 2015 om 07:41

Hallo Rietje,

Ja, de Frau Mieze Schindler is één van de weinige aardbeien die heel gemakkelijk te herkennen is, aan de verzonken pitjes, de meer ronde dan puntige vorm, en de donkerrozerode kleur. En inderdaad de heerlijke smaak 🙂

groetjes,
Diana

Rietje 24 juni 2015 om 08:56

Beste Diana,
Van dit soort dingen word ik zo blij. Om via jouw blog achter een naam te komen, geweldig.
Ik had er nooit naar gezocht, en nu komt hij op een bordje geserveerd langs.
Ga door met je geweldig inspirerende blog, ik geniet ervan.
Met hartelijke groet,
Rietje

Simone 25 juni 2015 om 18:44

Hallo Rietje en Diana op de site http://www.zehelein-schemm.de kun je alle informatie vinden over Mieze Schindler die Lovestory van waarschijnlijk de lekkerste aardbei van de wereld zoals daar vermeld staat

Vr.gr Simone

Rietje 26 juni 2015 om 09:46

Hallo Simone,
Dank je wel voor de link, ik heb het stukje met veel plezier gelezen.
Met hartelijke groet
Rietje


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!