Bijzonder

PreiplantenVoor wie het heeft gemist, en/of voor alle duidelijkheid; ik heb de recepten van de 2 verschillende aardbeiencakes en het recept van de aardbeien-chocoladejam op respectievelijk de pagina’s van aardbeien en inmaak gezet.

Nog steeds erg druk, alles komt nu tegelijk. Zaterdag eens een dagje plannen om te zaaien (worteltjes, nieuwe krootjes, knolvenkels, nieuwe poging sla en andijvie, eens even de zadenbox nakijken wat er nog gezaaid kan worden en waar er plaatsen vrij komen.

Vandaag de zomerprei geplant, wat aan de late kant maar door de koude maar droge lente zijn de planten nu pas dik genoeg om van hun zaaibed naar hun definitieve standplaats te gaan.

Ik heb ze met een riek uit het zaaibed gehaald en ze afgespoeld, de losse preitjes hebben we vandaag geplant (of beter gezegd, ze per stuk in gaatjes gezet die we in de grond hebben gemaakt – ik heb het met woord en beeld uitgelegd op de pagina over prei).

De winterprei is bijna net zo groot als deze zomerprei en mag ook ergens komende week worden uitgeplant. Maar morgen is het koel en bewolkt en regenachtig en dat maakt het een perfecte kasdag; tikken, dieven, toppen, opbinden, blad weghalen, wieden, water geven.

Vandaag natuurlijk ook getikt (alle tomaten, pepers, paprika’s en aubergines elke dag even tikken), en al wat bijzonder leuke soorten gezien:

Cafe Bule:

Tomaat Cafe Bule

Een soort peertomaatje maar zelf vind ik het net mini-kalebasjes 🙂

Ook mooi, Violet Jasper:

Tomaat Violet Jasper onrijp

Nu al volop streepjes, uiteindelijk rijpen deze kleine tomaatjes naar cognacbruin met bronsgroene streepjes.

En vandaag voor het eerst geoogst: Dragon Egg-komkommertjes:

Komkommer Dragon Egg

Kleine ovale, witgroene komkommertjes, er hangen er al een stuk of 10 in de planten en vandaag de eerste geproefd; lekker, een zachte frisse komkommersmaak, de schil is heel zacht en net zo lekker als het vruchtvlees.

Gisteren gegeten:

Erwten kapucijners en tuinbonen

De eerste tuinboontjes, kapucijners en doperwtjes geoogst. Het was een heerlijk maal! Van de tuinbonen zullen we maar heel weinig kunnen oogsten, maar de kapucijners en doperwtjes doen het buitengewoon goed, daar zullen we de komende 2 weken nog flink wat van kunnen oogsten (en eten en invriezen).

En vandaag sla (met tomaatjes uit de winkel – het zij zo :-)). Elke dag is er nu iets te oogsten uit de tuin, als we willen. Maar we maken ook de laatste restjes uit de vriezer op, zodat die schoongemaakt kan worden voor de oogst die hopelijk dit jaar gaat komen.

Tot slot nog een foto van een bloem, maar nu eens niet van een eenjarige, maar van een aardappel. Op de foto een bloem van de aardappel Bleue d’Artois.

Aardappel Bleu dArtois bloeit

De meeste aardappelen (van alle rassen) zijn maar matig opgekomen, maar wat is opgekomen staat er nu goed bij, en sommige soorten bloeien. Nog een maandje en we kunnen gaan oogsten. Leuk! En dat betekent ook dat ik volgende week eens zou kunnen gaan bedenken wat ik op de landjes die dan vrij komen zou kunnen gaan zetten. Zoals gezegd, morgen echt de zadenbox maar eens nakijken en eruit halen wat ik komend weekend en volgend weekend nog eens zou kunnen gaan zaaien :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
TSH

Hallo Diana,

Een vraagje over uw recept voor aardbeienlikeur:
(https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/alcohol-aardbeienlikeur/)
Is het per se nodig om gedroogde aardbeien te gebruiken (m.a.w. zijn verse niet geschikt)? Zo ja, wat is de handigste methode om de aardbeien te drogen?

Alvast bedankt!

De Mecheleer Barbara

Fijn om de dragoneggskomkommers te zien! De mijne zijn nog veel kleiner.

Margriet

Hoi Diana,

Leuk hoor al die aparte soorten. Hier houden we het nog bij de “normale’ vleestomaat, bonset, een trostomaat en black russian. Die laatste is de eerste iets afwijkende soort voor ons. Ze lijken het erg goed te doen. Eerste peper te zien en ook de eerste paprika’s. Moet ik de paprika’s overigens ook toppen? Er zitten heel veel bloempjes in. Ik kan me niet voorstellen dat die planten zo vol kunnen komen met paprika’s. De eerste mini snackkomkommer gisteren geoogst. Maar de schil is niet zo mooi glad, zelfs wat stekelig. Wel lijkt de rest wat gladder. Heb jij nog een goede tip voor een lekkere snackkomkommer voor volgend jaar? Stokboontjes bloeien al flink en een aantal “mini” courgettes geoogd. Ze waren me iets ontkomen dus hebben bijna een normaal formaat….

Geniet lekker van de tuin / kassen vandaag! Fijn weekend.

Groet Margriet

Mayra

Ik heb net genoeg tuinbonen kunnen oogsten om een maaltje voor 4 te maken, ze waren heerlijk!

Margriet V

Ik zie net al je recepten staan van aardbeienjam. Helaas moet ik nog wachten want hier heb ik nog geen aardbeien kunnen oogsten,ze zijn nog niet eens rood. En dat terwijl ik andere jaren begin juni al jam kon maken. Ik woon in het noorden dus lopen we altijd wat achter. Wel heb ik al 3 keer je frisse rabarbertaart met kwark gemaakt en die is echt heel lekker! Bij de aubergine plant moet ik daar die blaadjes in de oksel ook verwijderen? Ik heb vorig jaar ook 1 gehad en het lukt mij maar niet om mooie grote aubergines te krijgen. Heb je misschien nog tips voor mij wat belangrijk is bij aubergine teelt.

jozef van acker

Hallo, ik wou een reactie plaatsen op je artikel van zwarte bes, maar op die pagina vond ik geen mogelijkheid om te reageren.
Mijn zwarte bessen zijn nu bijna allemaal geplukt ondanks het minder goede weer, dus ik denk dat de pluk in juni moet zijn in plaats van juli, zoals in uw artikel. (Je hebt een prachtige site, met duidelijke en overzichtelijke informatie!)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties