Warm

Paprika Etkezesi PelsoHet wordt warm de komende week (natuurlijk wel eerst zien en dan pas geloven). En na het weekend ook steeds zonniger.

En dus hebben we eergisteren de kassen gekalkt. Voor wie het niet kent; het glas in een kas kan bij heel veel zon in het jaargetijde dat die zon het sterkst is bijna werken als een vergrootglas en heel veel (verbrandings)schade geven aan tomaten, komkommers, meloenen, paprika’s, etc.. En dus maken we de ramen wit, zodat het wel heel warm in de kas wordt, maar niet heel zonnig.

Wij gebruiken er graag temperzon voor, omdat dat een ‘kalk’ is die wit en ondoorzichtig is als het droog is, maar doorzichtig en dus helder wordt als het regent (en de planten graag zoveel mogelijk licht willen), het blijft ruim een seizoen prima zitten (het spoelt er dus niet af).

Maar er zijn ook mensen die de binnenkant van de kas kalken, met duivenkalk, dat zou wel er wel vanaf regenen als het aan de buitenkant zou worden gekalkt. En er zijn mensen die vitrage, vliesdoek, raffia of wat dan ook spannen, aan roetjes rijgen en ophangen, ter bescherming tegen de felle zonnestralen. Allemaal goed, werkt allemaal prima, als je nu maar zorgt voor de bescherming van de planten die in de kas staan.

Peper- en paprikaplanten varen er wel bij in de kas, hebben (hier) ook wel iets minder snel last van verbranden dan tomaten en komkommers (maar voorzichtigheid blijft natuurlijk geboden). Op de foto de eerste paprika’s van het ras Etkezesi Pelso.

Boon Cantare bloei en eerste boontjeVan mij hoeft die 30 graden niet zo, maar de tuin zal er niet tegen protesteren. Want dan zal alles weer een stukje sneller groeien en bloeien. Uiteraard voorzie ik wel flink water geven, vandaag de waterpomp mee om de kassen water te geven en de watertonnen te vullen voor de komende week. Maar dan komt er flinke oogst in het verschiet!

De eerste boontjes komen eraan. Pfff, het heeft lang geduurd (of zijn we gewoon ongeduldig?). Dit is het ras Cantare, een stamsperzieboon, en dan een Chinees boontje. En dat betekent kleine planten (30 centimeter), met korte, slanke boontjes. En dan in een oogst waarbij bijna alle boontjes tegelijk groeien. Dus kort maar hevig. Vandaar afgelopen week ook nog maar wat nieuwe stamsperziebonen gezaaid, in dit geval wat Cropper Teepee.

Ondertussen doen de pronkbonen het prima, zij beginnen te bloeien. En de stoksperzieboon Pastoral begint nu te groeien. En dus nu ook nog maar 6 dubbele stokken Terli stokspekbonen gezaaid. Wat die vinden we ook erg lekker. Veel bonen dus :-).

De foto van de boontjes is al een dag of 4 geleden gemaakt, ik verwacht de boontjes straks al 2 keer zo groot te zien, en dan zouden we ze (als het zo warm wordt als wordt beloofd) dus ergens volgende week al een keer kunnen oogsten/eten. Misschien maar eens een stoeltje nieuwe aardappelen rooien, want dat zou er toch wel erg lekker bij zijn.

We hebben ook de eerste knofloken geoogst. Pas 1 ras (van de 6 of 7), dit is de Shandong:

Knoflook Shandong vuilHet blad was zo geel, veel schimmel en de stelen werden slap. En dus alleen dit ras gerooid, de andere ras mogen nog even blijven staan (1 of 2 weken, tot het blad ook zo geel wordt. We nemen de knofloken zo trouwens niet meer naar huis, ik vind het vervelend om komende winter zo te moeten vieziken (is blijkbaar geen goed Nederlands woord?, maar het lijkt mij duidelijk wat ik er mee bedoel) om een teentje knoflook in de keuken te gebruiken.

En dus wassen we de knofloken, en verwijderen we het allerslechtste blad. En dan binden we het op een bosje bij elkaar.

Knoflook Shandong schoonEn zo mogen de knofloken mee naar huis. We hebben ze overdekt en dus in de schaduw in het houthok uitgespreid, daar mogen ze een paar weken liggen tot ze zijn gedroogd. En dan kunnen de wortels en het volledig verdorde blad worden verwijderd voor bewaring in de schuur voor de winter. En natuurlijk om in oktober/november weer een aantal tenen uit te planten voor oogst in juli 2016 (en zo is tuinieren ook altijd weer een vicieuze cirkel :-)).

Met de tomaten gaat het nog steeds heel matig, al zijn er ook planten die het prima doen (en die zullen voor ons ruim voldoende opbrengst geven). De nieuwe gezaaide soorten (nu 2 weken geleden gezaaid, denk ik?) hebben al weer 6 blaadjes. Nog een weekje en ze kunnen worden uitgeplant, ik ben erg benieuwd of het nog wat kan worden.

Wel heel leuk, er is paars en paars. Op de eerste foto het ras Fahrenheit Blues, een ‘blauwe’ tomaat. En dan is deze nog echt blauwpaars. Vorm, kleur en tros doen me een beetje denken aan de Dancing with Smurfs van vorig jaar. Ze gaat ongetwijfeld donkerrood met donkerpaarsbruin afrijpen.

Tomaat Fahrenheit Blues onrijpMaar een stukje verderop staat de Blue Pitts, ook een ras dat is gekweekt uit een blauwe tomaat:

Tomaat Blue Pitts onrijp

Spannend want die is bijna lila van kleur (vorm, grootte en hoeveelheid per tros is trouwens wel ongeveer hetzelfde als bij de Fahrenheit). En ze zal ongetwijfeld ook afrijpen naar een rood met donkerpaarsbruin, maar dan lichter van kleur misschien (de foto’s op internet lijken veelal gemanipuleerd, want rijpe zuurstokroze tomaten heb ik nog nooit gezien, en tomaten die qua kleur wel wat lijken maar dan met 40 tomaatjes in en tros kloppen duidelijk ook niet :-)). Ik ga (al dan niet geduldig) wachten tot ze gaat rijpen, en dan volgt er vast een nieuwe foto.

Tot slot nog een foto van de eenjarige Felicia heterophylla in een verhoogde bak, ze doet het er geweldig goed en bloeit zeer uitbundig:

Felicia heterophylla 3

Het wordt langzaamaan tijd dat ik de bakjes en zakjes en andere spullen op ga zoeken om zaden in te gaan oogsten en schonen en drogen :-).

 

 

11 reacties op Warm

miep 26 juni 2015 om 09:24

Ik heb mijn kas nog nooit gekalkt.
maar heb er ook bomen vlak achter.
waar de zon om heen moet. Dus heb niet constant de zon er op.
zomers werkt het perfect.
en mijn spersiebonen willen echt niet.
2 week geleden weer op nieuw gezaaid. Bijna niks boven.
slakke plaag er overheen.
Is dramatisch.
maar gelukkig gaat het met de rest goed.
De eerst baby tomaatje zitten al aan de tomaten plant.
ben benieuwd.
groetjes miep
en sus6 met water geven iedereen.

Diana 27 juni 2015 om 07:22

Hallo Miep,

Nee, als je kas in de halfschaduw staat, dan hoef je natuurlijk niet te kalken en dat scheelt wel werk. Het is een voordeel in de zomer en een nadeel in de andere jaargetijden omdat je in de vroege lente bijvoorbeeld dan waarschijnlijk ook heel weinig licht hebt (en minder licht/zon = minder warmte). Hier staat de kas van een tuinbuurman in de halfschaduw van de platanen die langs de weg staan, en hij heeft altijd een week of 2 later dan wij zijn eerste tomaten.
Hier gaan de sperziebonen ook niet heel geweldig, en ik hoor van heel veel andere mensen hetzelfde. Misschien dan een week 25+ graden ze zal leren….. 🙂
groetjes,
Diana

Thimo 26 juni 2015 om 17:55

Hallo Diana! Vandaag kwam ik er vol blijdschap achter dat ik een eerste bloem in de aubergine heb. Maar er is iets geks…. het is een bloem met 15 (!) Bloemblaadjes! Ik vind het heel bijzonder, weet je misschien wat er aan de hand is want oo Google staan alleen plaatjes met 7 bloemblaadjes. Groetjes Thimo!

Inge Wendrich 26 juni 2015 om 21:03

Hallo Diana,
Wat een mooie foto’s weer, jullie zijn ook weer druk zeg.
Ik ben ook lekker bezig met zaaien en ook al lekker aan het oogsten. Maar nu heb ik een vraagje Diana,…….
Kan ik op de plek waar peultjes en doperwten gestaan hebben, snijbonen zaaien?? Zou handig zijn want de erwten lopen op het eind, en dan kan ik de rekjes gebruiken.
Ik dacht dat je deze gewassen niet naast elkaar mag planten, maar misschien wel na elkaar??
B.v.d. En een fijn weekeind!
Gr. Inge

Edda 27 juni 2015 om 01:22

In hetzelfde seizoen mag jaar. Ik heb dat een keer uitgebreid opgezocht.

Diana 28 juni 2015 om 07:42

Hallo Inge,

Doperwten en peultjes, en bonen zijn allebei peulvruchten, maar zijn geen naaste familie (peulen/erwten en bonen behoren wel tot dezelfde plantenfamilie, maar niet tot dezelfde Genus – erwt = Pisum, bonen = Phaseolus). En dus kunnen ze voor of na elkaar geteeld worden (naar mijn mening). Ik ga hier zelf na de doperwten sojaboontjes zetten.

groetjes en ook jij nog een fijn weekend!
Diana

Diana 27 juni 2015 om 07:28

Hallo Thimo,

Geen idee, maar misschien zou het zoiets kunnen zijn als de ‘gedrochten’ bij tomaten, daarbij heeft de vorming van dat soort bijzondere bloemen en vervolgens bijzondere vruchten te maken met de kou in het voorjaar. Ik heb er hier iets over geschreven: https://www.mooiemoestuin.nl/tomaten-in-soorten-en-maten/

groetjes,
Diana

Maarten Peeters 27 juni 2015 om 22:25

Hallo Diana, ik moet je even complimenteren met je goede, handige en erg interressante site. Hier staan heel veel wetenswaardigheden op. ik wil je even een reactie geven op je artikel asperges, ik wil nm. dit najaar een proef gaan starten met witte en groene asperges onder een tunnel kweken. Ik kom zelf uit Limburg, NL, maar woon nu 15 km over de grens in Duitsland. Wij hebben hier ook zware klei. Ik weet dat asperge heel diep wortelt, dit kan op de klei niet, op zand wel. Ik ga 1 bed wit en 1 bed groen maken. Waar de bedden komen boor ik een gat van rond 100 om de 50 cm, tot op het “drijfzand”, ( Hier kun je al een grondwaterput maken tussen de 5-7 mtr diep. Na ong. 5-6 mtr ben je door de klei.) Deze gaten vul ik op met bemeste tuinaarde/ophoogzand. Het bed zelf graaf ik 20 cm uit en vul dit compleet op met dezelfde aarde. Ik maak GEEN aardewallen, maar plaats er een tunnel op. Zwart/Witte landbouwplastic voor de witte asperges en doorzichtige plastic voor de groene asperges. Ik heb al plaatsen in Limburg gezien waar ze ook onder tunnels kweken. Zo probeer ik op de klei ook te kweken. Tís een leuke uitdaging. Ik hoop dat ik je over 2 jaar een goed resultaat kan berichten. Voor de planten neem ik wortelstokken. Misschien nog ‘n leuk projectje voor jou ???
MvrGr, M. Peeters

Diana 28 juni 2015 om 07:57

Hallo Maarten,

Dankjewel voor je aardige woorden. Misschien is de klei in Duitsland anders dan de klei hier aan de kust (en omdat we aan de kust wonen denk ik dat wel). Twee jaar geleden zijn langs de weg waar we aan tuinieren nieuwe waterleidingbuizen (of zoiets) geplaatst en hebben we af en toe vol bewondering en ongeloof staan kijken, ruim anderhalve meter diep werd er gegraven en wat er naar boven kwam was echt blauwer dan blauw en kleier dan klei :-). Een brok kon je amper optillen en het kon niet eens in tweeën worden gedeeld, zo hard en vet was het. En daarbij komt nog dat we hier al ruim onder nap liggen, heel diep graven is hier eigenlijk nooit een optie. En tot slot, ik ben ook geen 20 meer :-). Ik zou heel graag asperges willen telen, maar het werkt hier gewoon niet, niet alleen door de grond maar we kregen ook nog veel last van aspergevlieg en andere ‘ongemakken’. En dus hebben we maar besloten ze voortaan te kopen.
Maar heel veel succes met je project! Het klinkt als heel zwaar maar wel heel bijzonder. Ik hoop dat je hier nog eens wilt laten weten hoe het gaat en of het werkt!

groetjes,
Diana

Jeannette 4 juli 2015 om 16:56

Hallo Diana
Ik ben blij met dit, gaat de boel eindelijk eens wat groeien. Mijn snijbonen zijn allemaal ter ziele gegaan, maar dat had ik verwacht en ik heb nieuwe gezaaid in de kas. Nu staan ze alweer bij de bamboestokken op. Mijn sperziebonen hebben het wel gered, ik heb twee soorten stambomen staan; de ene soort, gewoon bij de wegkoop gekocht, doen het prima. De tweede soort, die heb ik van een dorpsgenoten gekregen,deed het ook goed, maar nu worden de bladeren geel en sommige zelfs bruin. Ze staan op hetzelfde veldje als de eerste soort. Wat zou dat kunnen zijn? Is het misschien door de heftige weersomstandigheden of hebben ze gebrek aan het één of ander?
Jouw foto’s zien er weer prachtig uit en wat zijn jouw tomaten al groot. De foto’s van je etentje op de tuin doet me watertanden.
Wat heerlijk om zoveel lekkers van je eigen tuin te kunnen eten. Wij eten nu ook iedere dag van onze eigen groenten en dat maakt me zo blij en ook wel een beetje trots
Hartelijke groeten,
Jeannette

Diana 5 juli 2015 om 09:05

Hallo Jeannette,

Ik ben nooit zo blij met dit weer, want het duurt nooit lang en het wordt tegenwoordig wel erg vaak afgestraft door hevige buien met onweer en hagel en andere ellende. Maar warmte is voor nu wel erg fijn voor heel veel groenten die er tot nu toe wat slecht bij stonden, al moeten ze wel flink water hebben om ook tegen die warmte te kunnen. Ik hoop in ieder geval maar dat er vanmiddag niet al te veel hoosbuien of hagelstenen of wat dan ook vallen.

Ik durf niet te zeggen wat er mis is met je bonen, geel bruin blad kunnen op heel veel problemen duiden; teveel voeding, of juist te weinig voeding, kou, vochtgebrek en dan zijn er ongetwijfeld ook nog wel flink wat ziekten en plagen die er mee te maken kunnen hebben zoals bijvoorbeeld luis. En het ene ras is gevoeliger voor ziekten of kou of droogte dan andere rassen, dat kan ook nog. Hier zijn de planten ook geel geweest, met bruine plekken en dat kwam door de kou in mei en de planten hadden de hele maand juni nodig om daar wat van te herstellen. Pas nu komen ze bij en groeien ze door dat gele blad heen, alleen onderin blijven de bladeren wat geel, erboven beginnen de planten nu goed te groeien.

Ik hoop dat je uit kunt vinden wat er mis is met je planten, en dat je het nog kunt laten veranderen. Maar als je daar over twijfelt, dan is het ook heel handig om gewoon nog nieuwe planten voor te zaaien, want dat kan nog steeds.

groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties