Warm

Paprika Etkezesi PelsoHet wordt warm de komende week (natuurlijk wel eerst zien en dan pas geloven). En na het weekend ook steeds zonniger.

En dus hebben we eergisteren de kassen gekalkt. Voor wie het niet kent; het glas in een kas kan bij heel veel zon in het jaargetijde dat die zon het sterkst is bijna werken als een vergrootglas en heel veel (verbrandings)schade geven aan tomaten, komkommers, meloenen, paprika’s, etc.. En dus maken we de ramen wit, zodat het wel heel warm in de kas wordt, maar niet heel zonnig.

Wij gebruiken er graag temperzon voor, omdat dat een ‘kalk’ is die wit en ondoorzichtig is als het droog is, maar doorzichtig en dus helder wordt als het regent (en de planten graag zoveel mogelijk licht willen), het blijft ruim een seizoen prima zitten (het spoelt er dus niet af).

Maar er zijn ook mensen die de binnenkant van de kas kalken, met duivenkalk, dat zou wel er wel vanaf regenen als het aan de buitenkant zou worden gekalkt. En er zijn mensen die vitrage, vliesdoek, raffia of wat dan ook spannen, aan roetjes rijgen en ophangen, ter bescherming tegen de felle zonnestralen. Allemaal goed, werkt allemaal prima, als je nu maar zorgt voor de bescherming van de planten die in de kas staan.

Peper- en paprikaplanten varen er wel bij in de kas, hebben (hier) ook wel iets minder snel last van verbranden dan tomaten en komkommers (maar voorzichtigheid blijft natuurlijk geboden). Op de foto de eerste paprika’s van het ras Etkezesi Pelso.

Boon Cantare bloei en eerste boontjeVan mij hoeft die 30 graden niet zo, maar de tuin zal er niet tegen protesteren. Want dan zal alles weer een stukje sneller groeien en bloeien. Uiteraard voorzie ik wel flink water geven, vandaag de waterpomp mee om de kassen water te geven en de watertonnen te vullen voor de komende week. Maar dan komt er flinke oogst in het verschiet!

De eerste boontjes komen eraan. Pfff, het heeft lang geduurd (of zijn we gewoon ongeduldig?). Dit is het ras Cantare, een stamsperzieboon, en dan een Chinees boontje. En dat betekent kleine planten (30 centimeter), met korte, slanke boontjes. En dan in een oogst waarbij bijna alle boontjes tegelijk groeien. Dus kort maar hevig. Vandaar afgelopen week ook nog maar wat nieuwe stamsperziebonen gezaaid, in dit geval wat Cropper Teepee.

Ondertussen doen de pronkbonen het prima, zij beginnen te bloeien. En de stoksperzieboon Pastoral begint nu te groeien. En dus nu ook nog maar 6 dubbele stokken Terli stokspekbonen gezaaid. Wat die vinden we ook erg lekker. Veel bonen dus :-).

De foto van de boontjes is al een dag of 4 geleden gemaakt, ik verwacht de boontjes straks al 2 keer zo groot te zien, en dan zouden we ze (als het zo warm wordt als wordt beloofd) dus ergens volgende week al een keer kunnen oogsten/eten. Misschien maar eens een stoeltje nieuwe aardappelen rooien, want dat zou er toch wel erg lekker bij zijn.

We hebben ook de eerste knofloken geoogst. Pas 1 ras (van de 6 of 7), dit is de Shandong:

Knoflook Shandong vuilHet blad was zo geel, veel schimmel en de stelen werden slap. En dus alleen dit ras gerooid, de andere ras mogen nog even blijven staan (1 of 2 weken, tot het blad ook zo geel wordt. We nemen de knofloken zo trouwens niet meer naar huis, ik vind het vervelend om komende winter zo te moeten vieziken (is blijkbaar geen goed Nederlands woord?, maar het lijkt mij duidelijk wat ik er mee bedoel) om een teentje knoflook in de keuken te gebruiken.

En dus wassen we de knofloken, en verwijderen we het allerslechtste blad. En dan binden we het op een bosje bij elkaar.

Knoflook Shandong schoonEn zo mogen de knofloken mee naar huis. We hebben ze overdekt en dus in de schaduw in het houthok uitgespreid, daar mogen ze een paar weken liggen tot ze zijn gedroogd. En dan kunnen de wortels en het volledig verdorde blad worden verwijderd voor bewaring in de schuur voor de winter. En natuurlijk om in oktober/november weer een aantal tenen uit te planten voor oogst in juli 2016 (en zo is tuinieren ook altijd weer een vicieuze cirkel :-)).

Met de tomaten gaat het nog steeds heel matig, al zijn er ook planten die het prima doen (en die zullen voor ons ruim voldoende opbrengst geven). De nieuwe gezaaide soorten (nu 2 weken geleden gezaaid, denk ik?) hebben al weer 6 blaadjes. Nog een weekje en ze kunnen worden uitgeplant, ik ben erg benieuwd of het nog wat kan worden.

Wel heel leuk, er is paars en paars. Op de eerste foto het ras Fahrenheit Blues, een ‘blauwe’ tomaat. En dan is deze nog echt blauwpaars. Vorm, kleur en tros doen me een beetje denken aan de Dancing with Smurfs van vorig jaar. Ze gaat ongetwijfeld donkerrood met donkerpaarsbruin afrijpen.

Tomaat Fahrenheit Blues onrijpMaar een stukje verderop staat de Blue Pitts, ook een ras dat is gekweekt uit een blauwe tomaat:

Tomaat Blue Pitts onrijp

Spannend want die is bijna lila van kleur (vorm, grootte en hoeveelheid per tros is trouwens wel ongeveer hetzelfde als bij de Fahrenheit). En ze zal ongetwijfeld ook afrijpen naar een rood met donkerpaarsbruin, maar dan lichter van kleur misschien (de foto’s op internet lijken veelal gemanipuleerd, want rijpe zuurstokroze tomaten heb ik nog nooit gezien, en tomaten die qua kleur wel wat lijken maar dan met 40 tomaatjes in en tros kloppen duidelijk ook niet :-)). Ik ga (al dan niet geduldig) wachten tot ze gaat rijpen, en dan volgt er vast een nieuwe foto.

Tot slot nog een foto van de eenjarige Felicia heterophylla in een verhoogde bak, ze doet het er geweldig goed en bloeit zeer uitbundig:

Felicia heterophylla 3

Het wordt langzaamaan tijd dat ik de bakjes en zakjes en andere spullen op ga zoeken om zaden in te gaan oogsten en schonen en drogen :-).

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
miep

Ik heb mijn kas nog nooit gekalkt.
maar heb er ook bomen vlak achter.
waar de zon om heen moet. Dus heb niet constant de zon er op.
zomers werkt het perfect.
en mijn spersiebonen willen echt niet.
2 week geleden weer op nieuw gezaaid. Bijna niks boven.
slakke plaag er overheen.
Is dramatisch.
maar gelukkig gaat het met de rest goed.
De eerst baby tomaatje zitten al aan de tomaten plant.
ben benieuwd.
groetjes miep
en sus6 met water geven iedereen.

Thimo

Hallo Diana! Vandaag kwam ik er vol blijdschap achter dat ik een eerste bloem in de aubergine heb. Maar er is iets geks…. het is een bloem met 15 (!) Bloemblaadjes! Ik vind het heel bijzonder, weet je misschien wat er aan de hand is want oo Google staan alleen plaatjes met 7 bloemblaadjes. Groetjes Thimo!

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Wat een mooie foto’s weer, jullie zijn ook weer druk zeg.
Ik ben ook lekker bezig met zaaien en ook al lekker aan het oogsten. Maar nu heb ik een vraagje Diana,…….
Kan ik op de plek waar peultjes en doperwten gestaan hebben, snijbonen zaaien?? Zou handig zijn want de erwten lopen op het eind, en dan kan ik de rekjes gebruiken.
Ik dacht dat je deze gewassen niet naast elkaar mag planten, maar misschien wel na elkaar??
B.v.d. En een fijn weekeind!
Gr. Inge

Edda

In hetzelfde seizoen mag jaar. Ik heb dat een keer uitgebreid opgezocht.

Maarten Peeters

Hallo Diana, ik moet je even complimenteren met je goede, handige en erg interressante site. Hier staan heel veel wetenswaardigheden op. ik wil je even een reactie geven op je artikel asperges, ik wil nm. dit najaar een proef gaan starten met witte en groene asperges onder een tunnel kweken. Ik kom zelf uit Limburg, NL, maar woon nu 15 km over de grens in Duitsland. Wij hebben hier ook zware klei. Ik weet dat asperge heel diep wortelt, dit kan op de klei niet, op zand wel. Ik ga 1 bed wit en 1 bed groen maken. Waar de bedden komen boor ik een gat van rond 100 om de 50 cm, tot op het “drijfzand”, ( Hier kun je al een grondwaterput maken tussen de 5-7 mtr diep. Na ong. 5-6 mtr ben je door de klei.) Deze gaten vul ik op met bemeste tuinaarde/ophoogzand. Het bed zelf graaf ik 20 cm uit en vul dit compleet op met dezelfde aarde. Ik maak GEEN aardewallen, maar plaats er een tunnel op. Zwart/Witte landbouwplastic voor de witte asperges en doorzichtige plastic voor de groene asperges. Ik heb al plaatsen in Limburg gezien waar ze ook onder tunnels kweken. Zo probeer ik op de klei ook te kweken. Tís een leuke uitdaging. Ik hoop dat ik je over 2 jaar een goed resultaat kan berichten. Voor de planten neem ik wortelstokken. Misschien nog ‘n leuk projectje voor jou ???
MvrGr, M. Peeters

Jeannette

Hallo Diana
Ik ben blij met dit, gaat de boel eindelijk eens wat groeien. Mijn snijbonen zijn allemaal ter ziele gegaan, maar dat had ik verwacht en ik heb nieuwe gezaaid in de kas. Nu staan ze alweer bij de bamboestokken op. Mijn sperziebonen hebben het wel gered, ik heb twee soorten stambomen staan; de ene soort, gewoon bij de wegkoop gekocht, doen het prima. De tweede soort, die heb ik van een dorpsgenoten gekregen,deed het ook goed, maar nu worden de bladeren geel en sommige zelfs bruin. Ze staan op hetzelfde veldje als de eerste soort. Wat zou dat kunnen zijn? Is het misschien door de heftige weersomstandigheden of hebben ze gebrek aan het één of ander?
Jouw foto’s zien er weer prachtig uit en wat zijn jouw tomaten al groot. De foto’s van je etentje op de tuin doet me watertanden.
Wat heerlijk om zoveel lekkers van je eigen tuin te kunnen eten. Wij eten nu ook iedere dag van onze eigen groenten en dat maakt me zo blij en ook wel een beetje trots
Hartelijke groeten,
Jeannette

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties