Allemachtig

Tjonge, houdt die regen dan nooit op? Ik wilde deze week echt heel graag naar de tuin maar die ene poging die ik waagde strandde al snel: eerst al op het hoofdpad tot aan mijn enkels in het water, en vervolgens idem dito bij de paden op onze eigen tuin. Zelfs de paden in de kas stonden onder water. Ik heb nog wat opgeruimd, wat rucola voor de lunch en koolrabi voor het avondeten geoogst en ben maar snel weer naar huis gevlucht.

Ik had ook vandaag naar de tuin willen gaan: weer regen. En dat bovenop wat er al op de tuin lag, zonder zuidwester en lieslaarzen heb ik er niks te zoeken. Bovendien is windkracht 7 tot 8 toch niet heel handig om in de tuin te werken. Morgen ook regen, maandag ook, misschien kan ik zondag een uurtje maar het is echt zoeken naar wat droge momenten in deze weken.

Afijn, geen tuin: dan maar thuis een beetje aanstalten maken. Ik heb ondertussen alle paprika’s, pepers en aubergines verspeend. Bij een aantal begint zelfs het eerste echte blaadje al te verschijnen. Maar ik zag bij een aantal zaailingen omgekrulde blaadjes:

Hè getsie. Op de foto kun je ze ook al zien: luizen. Ze zuigen de sappen uit het blad waardoor het omkrult en de zaailingen het zwaar krijgen, slecht groeien, zelfs dood kunnen gaan. Ik weet al wat de oorzaak is, in een andere slaapkamer staan zaailingen, stekken en half dooie planten die ik probeer te redden. En hoe voorzichtig we dan ook zijn (“Deur dicht houden!!”), toch liften er altijd wel wat luizen mee, op een trui, aan een hand of via een gietertje.

Een bakje vol met overwinterde plantjes, ook met luis

Hè, dat is een slecht begin van de pepers en paprika’s. Het is nog in een redelijk vroeg stadium (op de foto bovenaan dit blog zie je dat het gros van de peper- en paprikazaailingen er best goed uitzien). Maar de zaailingen zijn nog jong, en kwetsbaar, en luis kunnen ze echt niet gebruiken. Bovendien vermeerdere luizen zich razendsnel. Dus ga ik proberen 2 keer per dag de luisjes die ik zie weg te halen. En de stekken/zaailingen/halfdooie planten zullen het huis uit moeten, naar de kas; de kou zal ze leren (de luizen dan, hoop ik, niet de plantjes). Als het niet lukt om de luizen voldoende met de hand weg te halen zal ik moeten gaan overwegen om rigoureuze maatregelen te treffen (in de vorm van heel voorzichtig vernevelen met water met biologische groene zeep). Maar liever niet, want ook dat is een belasting voor de babyplantjes.

Ondertussen haalde ik (met natte voeten doordat de paden weer/nog steeds onder water staan) even 2 zaaitray’s uit de kas op de tuin: om dan toch in huis maar alvast voor te zaaien. Het is niet de bedoeling dat ze daar mogen kiemen; ik wil gewoon zaaien en aangezien dat nu op de tuin eigenlijk geen optie is zaai ik thuis en neem ik de tray’s met zaaisels volgende week mee naar de tuin. Ik schreef al eerder dat ik dit jaar niet van plan ben/was om veel te zaaien en me door omstandigheden op de groenbemesters stort. Dat neemt niet weg dat ik wel graag Salvia’s wil zaaien, en toch ook wat bieten, Lathyrus, peterselie en selderij natuurlijk, snijbiet, sla, rucola, palmkool, goudsbloemen…… terwijl ik mijn zadenboxen doorloop groeit de stapel met wat ik wil zaaien gestaag :-). En dan staan er ook nog een stuk of 80 pootaardappelen in een aantal bakjes te spruiten.

Sterker nog…… het wordt al weer krap in de raamkozijnen van de 3 slaapkamers 🙂

Tot slot van dit blog een positieve tip en een vrolijke foto (een beetje ter compensatie van informatie over, en foto’s van regen en vretende beestjes):

De tip gaat over de Moestuinbeurs die na groot succes vorig jaar ook dit jaar weer wordt gehouden. Op 22, 23 en 24 maart, in Baarn (Landgoed Groeneveld). Meer informatie en kaartverkoop vind je hier: De Moestuinbeurs

En de vrolijke foto is van de eerste knopjes in de perzik in de kas. En ook de abrikoos (ook in de kas) gaat bloeien. En nu maar hopen op beter weer, geen strenge vorst tijdens de bloei en uiteindelijk een mooie oogst!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margriet.M

Hallo Diana,
Ja da weer is vreselijk, toch is het fantastisch om te zien hoe toch alles weer uitbot zoals jouw perzik. Daar wordt ik altijd zo blij van, hier de vijg loopt ook al weer zo mooi uit en de rabarber steekt ze’n kopje boven de grond. Het voorjaar komt eraan, ik heb gisteren het eerste daslook blaadje weer geproefd heerlijk.
Bij mij blijven zaailingen achter bij andere jaren, vermoedelijk gebrek aan zonlicht op de ramen, staan altijd op zuiden. Hopelijk snel mooier weer, voor tuin maar ook voor mezelf, ik heb ook zonlicht nodig.
Heel veel mooi weer gewenst komende week groetjes 👋🏻

Danny

Dag Diana,
yeps al voor het tweede jaar probeer ik een paar peperplanten binnenshuis te laten overwinteren. Dat was me vorig jaar voor het eerst gelukt.
Dit jaar maakte ik van bij het begin ook kennis met die ‘beestjes’ – heel moeilijk te zien, maar overal kwamen gaten in de bladeren op de meest mysterieuse manier eerst, want ik kon niets zien.
Ik heb een aantal planten verloren, en een aantal een paar keer buiten gezet in de koude en in de (plastic) serre en ook telkens een grondige douche gegeven… dat is blijkbaar het enigste dat helpt?
De resterende planten zien er niet echt super uit, maar probeer het experiment toch verder tot ik ze kan herplanten…
Als iemand nog andere (natuutlijke) tips heeft… graag !

Con

Hallo Danny, misschien heb je hier wat aan.
https://www.youtube.com/watch?v=3wo3bwp5uQA
er is ook nog een 2de fimpje
https://www.youtube.com/watch?v=U_C-60hC_d4&t=6s
sterkte

Danny

thanks ! – interessant als methode ; hij snoeit gewoon alles weg – kan ik wellicht volgend seizoen ook eens proberen

Con

Hallo Danny, heb vorig jaar een physalis plant zo door de winter gebracht en dat is goed gelukt.

Margriet.M

Hallo Danny
Ook ik wilde peper en paprika overwinteren binnen, De peper in keuken raam op zuiden kreeg luizen, uiteindelijk naar buiten gedaan ter bescherming van de andere planten. De paprika op koele slaapkamer op zuidkant heeft het goed overleefd en loopt nu weer mooi uit . Was hier ook experiment. Succes en groetjes

Con

Hoi Diana, wat sneu, luizen, wat vervelend in dit stadium (eigenlijk altijd).
Ik zou opnieuw zaaien hoe frustrerend dat ook is en alles weg. Het is gelukkig nog vroeg in het jaar. Denk niet dat dit gezonde stevige planten gaan worden. En heb je de luis eenmaal in huis dan is het een probleem.
Belangrijk is dat alles goed schoon is.
Ik gebruik hier “bio(zonder chemie)ethanol” voor (pure alcohol), vermengt met 25% water. Dit is hetzelfde mengsel wat gebruikt wordt om handen te desinfecteren. Zonder water zal het niet werken!

“Absoluter Ethanol (nahezu 100 %) ist dagegen weder gegen Bakterien noch gegen Viren wirksam, da zur Vermittlung seiner Wirk- samkeit eine bestimmte Wassermenge erforderlich ist.02.05.2016
Vermischt mit 10 bis 30% Wasser, sind Alkohole ein gutes Desinfektionsmittel. Dank des Wassers kann der Alkohol die Zellwand durchdringen und in die Bakterien eindringen, wo er eine Fällung der Proteine bewirkt und schliesslich die Bakterien zerstört.19.07.2023”

Te koop in elke bouwmarkt etc., als vloeistof voor bv kamervuurtjes. 
Makkelijk en effectief, maar hoogst BRANDBAAR, dus buiten gebruiken en niet drinkbaar!

Alles (ook de kap, onderbak) goed insprayen en laten verdampen. Wel de ethanol weer terug doen in een goed afsluitbare fles, het verdampt anders.
Kokend water gaat ook, maar niet alles kan daar tegen.
Als je de mogelijkheid hebt, kan je ook bij een producent van bv schnaps, navragen of je het eerste wat vrij komt kan krijgen, dat is ook zeer hoog alcohol en niet geschikt voor consumptie. Woelmuizen hebben een hekel aan deze geur.
Zelf gebruik ik het ook om mijn scharen schoon te houden en bij het snoeien van bomen de snijwond in te sprayen. Je kan ook pure alcohol in de apotheek krijgen, maar dan betaal je apothekers prijzen.
De aarde die ik binnen gebruik, gaat hier in de vriezer (onderste la) 3 maal. Hiermee dood je alles. Zo wordt het ook gedaan in de laboratoria waar met planten getest wordt.
Verder gebruik ik ook voor een deel bloemenaarde voor binnenplanten, die zijn op hoge temperatuur thermisch gereinigd. 
Maar als je pech hebt, komt er toch een luisje mee helaas.
Sterkte Diana,

Connie Van Loock

1 bol look schoon maken en koken in 1l water. 1 dag laten staan en dat op de planten sproeien. Stinkt wel even maar ik heb geen enkele luis meer op mijn rozen en kersenboom.

Priscilla

Hoi Diana,
Ook hier plagen, vanavond in de moestuin zag ik tot mijn grote schrik een invasie van jonge naaktslakken. Ze zaten op de boerenkool, palmkool, bloemkool, broccoli. Ik ben meteen met een emmertje en handschoenen alle planten afgegaan. Ik vreesde al voor veel slakken door het natte seizoen, maar…nu al?! Zijn er nog goede nieuwe tips om de slakken te ontmoedigen?
de aubergine, peper en paprika van jouw zaden zijn netjes ontkiemd en aan de groei. Heel blij mee!
Groetjes Priscilla

Tessa

Een paddenpoel(tje), strooisel en anderen schuilplekjes. Ik vond het ook even eng want dan kunnen slakken ook schuilen maar padden, kikkers en salamanders eten zoveel slakkeneitjes dat ik (afkloppen) relatief weinig schade heb. Helemaal super als er ook nog af en toe een egel langskomt 😉

Priscilla

Bedankt voor je reactie. Wij hebben al water in de tuin, en slootjes dichtbij. Er wonen veel kikkers, padden, salamanders en zelfs een ringslang en een egel in de tuin. En toch ook veel slakken. Tips blijven welkom. Ik blijf ze nu weghalen ‘s avonds in de hoop dat ik toename van slakken voorkom. Ik ben tegen het gebruik van (bio) slakkenkorrels.

Carine p

Dag Priscilla,
Hier dit jaar ook reeds een enorme hoeveelheid naaktslakken en huisjesslakken (escargot gris). Doe ik een sla plant uit, heb ik zonder overdrijven 30 kleine slakjes. Ik leg me erbij neer, en verzamel al de slakjes en geef dit aan de kippen. Ook zitten ze massaal in de koolplanten.
Ik had in de koude kast 4 rijen spinazie gezaaid, die 2 weken geleden stilaan begon boven te komen, nu niets meer. Trukjes zoals assen helpen bij mij absoluut niet. Dus, ik voeg wel slakkenkorrels toe aan mijn paprika en peperplantjes als ze in p9 potjes staan,, maar zorg dat ze in de groententuin niet terechtkomen. Doe ik dit niet, hou ik geen enkel plantje over. In de groententuin zal ik dit nooit gebruiken omwille van de vogels, egels etc. tja…..
Groetjes
Carine

Priscilla

Hi Carine,
Ja ik begrijp het. Eerlijk gezegd ken ik ‘assen’ niet als mogelijke oplossing. Is dat zo simpel als het klinkt: wat as uit de haard rond de plant strooien? De paksoy in mijn kas wordt ook al aangevallen. Ik heb eierschalen van mijn kippen gespaard om rond de planten te strooien. Ik zet as op het lijstje om te proberen. Het zijn nu inderdaad kleine slakjes. Ik hoop tegen beter weten in dat ik met het weghalen van deze jonge generatie voorkom dat het steeds erger wordt. Het is altijd een beetje geven en nemen, maar zo’n legertje slakken neemt wel erg snel erg veel. Sterkte met jouw planten en strategie om de slakken tegen te werken. Groetjes Priscilla

Con

Waarom geen slakkenkorrels? Als deze op basis van ijzerfosfaat zijn, is er geen risico dat andere dieren hier ziek / dood van gaan. Hier in Oostenrijk zijn de korrels die metaldehyde bevatten verboden in de handel, in Nederland niet?
Aanlokken met overrijpe banaan gaat goed.

Priscilla

Van de zogenaamde biologische slakkenkorrels gaan niet alleen naaktslakken dood maar ook huisjesslakken. Die laatste geven veel minder vreetschade, zijn nuttig bij het verwerken van dood materiaal en zijn heel belangrijk voedsel voor allerlei dieren. Bijvoorbeeld vogels en die hebben al zoveel moeite om genoeg kalk binnen te krijgen. Daarnaast blijken de regenwormen ook last te hebben van die bio korrels. En wormen in de grond zijn essentieel. Naar mijn mening moeten wij mensen niet alles wat ons in de weg zit vernietigen. Dat is wat er mis gaat. Daarom gebruik ik geen korrels en probeer handmatig slakken weg te halen. Het kost meer tijd maar ik veroorzaak in ieder geval geen andere schade. Denk ik.

Annemieke

Daar kan ik me helemaal in vinden. Laten we zuinig zijn op de natuur

Con

Ik ben geen voorstander van het ombrengen van levenswezens, gleich welke! 
En wil ook geen discussie opstarten over slakkenkorrels, maar de toon in dit blog bevalt mij niet!
Ik gebruik deze korrels selectief in mijn hoge bakken, en elk slak die ik handmatig kan verwijderen breng ik naar ons bos, uit de tuin, en voer ze niet aan de kippen!
Wie ben ik dat ik kan bepalen welk dier mag leven en welke niet? 
Naaktslakken hebben ook hun nut.
Elk slak die zich nu niet kan vermeerderen zijn 500 minder in de zomer. 
Mijn man was dol op aardbeien totdat hij zag hoe de boer met zijn gif over de aardbeivelden ging, waar in de zomer families met mandjes door heen kruipen, om deze vruchten te plukken.
Verbeter de wereld, begin met jezelf maar eet wel belaste vruchten die vol met gif bespoten zijn, nee, zo werkt het niet.
Ja, wij zijn zuinig op de natuur, hier mag de mol zijn gang gaan en zijn gangen graven waar hij wil, de muizen in de garage worden gevangen en uitgezet, het hangt hier vol met voerhuisjes voor de vogels, we laten de vogels hier hun nesten bouwen waar ze willen, een deel van tuin heeft een benjeshecke waar menig dier overwintert, een ander deel hebben zelfs helemaal laten verwilderen, met medewerking van de natuurbond hebben we deel beplant met struiken die waardevol zijn voor insecten en vogels, ons huis is duurzaam gebouwd, etc. 
Dus ja, wij leven met de natuur zijn er zuinig op en helpen deze waar het in onze mogelijkheden ligt.

Maar wat heeft het voor zin wat te zaaien waar we zelf niks aan hebben.
Click-and-collect voor de slakken?

Ik pauzeer een tijdje van dit blog.
Sorry Diana

Priscilla

Hoi Con,

Volgens mij deelt ieder gewoon zijn gedachten over de manier van omgaan met slakken. Ik vind het interessant om de verschillende afwegingen en redenen van anderen te lezen. Jammer als het voor jou voelt als een bepaalde ‘toon’. Volgens mij richt geen van de reacties zich tegen jouw aanpak. En alleen vanuit mij: ik veroordeel in ieder geval niemand, ik ben zoekend naar welke aanpak bij mij past en heb mijn eigen afweging daarbij gedeeld. Het helpt om te lezen wat anderen voor afweging maken. ik wens je vooral tuinplezier op de manier die bij jou past. Groet, Priscilla

Elisabeth

👍 vind ik ook Diana . Mooi alweer hoe je het verwoordt!

Elisabeth

Deze redenering en vooral de conclusie snap ik toch niet goed…

Margie

Koffieprut en gestampte eierschalen helpen goed tegen slakken Priscilla. Daar kruipen ze met een grote boog omheen. Ecologisch verantwoord voor slakken met én zonder huis 🤠

Pien W

Hoi Con, ik ben het bijna altijd met jou eens. Maar ijzerfosfaat is waarschijnlijk ook dodelijk voor wormen. En die hebben wij juist zo graag in de tuin…..Dus hou het gewoon op het lokken met die bananen! Groeten, Pien

Con

Pien, de eerste ooievaars zijn aangekomen, nog nooit zo vroeg waren ze hier. In de herfst zijn ze ook heel vroeg vertrokken, wat menig boer nerveus maakte, omdat ze vermoeden dat het een hele koude winter zou worden, niet dus, gelukkig. 
Hoewel hier nog geen sneeuwklokje zichtbaar is, denk ik toch dat de voor lente is aangekomen. Ik ben gisteren bij 14 graden toch begonnen met het snoeien van mijn ongeveer 100 rozen, hoewel bij mijn 99-jarige buurvrouw haar voorhoofd rimpel wel erg diep werd. Hopelijk ben ik eind volgende week er klaar mee. Ik ben gek op rozen, maar het snoeien is zoveel werk. Ik ken elke plant en weet hoe die groeit, dat kan ik niet aan een ander overlaten.
groetjes

Pien W

Hoi Con, lang geleden heb jij eens een foto geplaatst van jullie ooievaars. Ik was stikjaloers maar waarachtig…sinds een jaar of twee nestelen ze ook hier in de buurt. En geloof mij of niet, als ik ze zie vliegen, ook dan denk ik aan jou. Iedereen die dit blog trouw leest weet dat jij onwijs zorgvuldig met de natuur omgaat. En prima tips deelt waar wij allemaal profijt van hebben. Toen ik jouw ijzersulfaat tip las ging ik helemaal blij googelen en las dat wormenonderzoek. Verdorie, dat spul heeft dus helaas ook nadelen. Dat wist ik niet en dat wilde ik zelf hier toch delen. Ik snap dat je je aangevallen voelt en dat spijt mij. Ik herken dat gevoel door diezelfde slakken die ik (op advies van milieuorganisaties) in mijn vriezer een pijnloze dood bezorgde. De reacties deden mij toen pijn maar zette mij ook aan het denken. Die rotslakken hield ik vroeger keurig in bedwang met de loopeenden die ik in mijn vorig huis had. En toen vond ik opeens hondendrollen die dus niet meer werden opgegeten door de naaktslakken. En die ooievaars staan er om bekend dat ze veel kikkers eten. Kikkers die naaktslakken eten. En zo blijven wij dus ontdekken dat elke schakel een functie heeft. En misschien moeten wij als mens maar berusten in het feit dat wij niets meer of minder dan een schakeltje in de natuur zijn. Veel kennis vergaren en dan een beslissing nemen wat wij accepteren en wat toch maar niet. Een heel lang verhaal Con maar mijn boodschap is eigenlijk: sorry als ik jou het gevoel gaf dat je aangevallen werd. Dat was niet mijn bedoeling. En ik hoop dat je je pauze heel snel beeindigt (gewoon niet eens inlast!!) want ik wil jouw bijdragen niet missen en ik denk dat heel veel trouwe lezers daar exact hetzelfde over denken! Sta mij toe….dikke kus! Pien

Tessa

Super dat je die korrels niet gebruikt. Ik heb ook slootjes etc vlakbij maar pas echt minder slakken sinds ik pal naast (of in -> dikke mulchlaag) de bedden meer schuilplekken heb. 😕

Agnita

Slakkenkorrels strooi ik ook al lang niet meer, dan maar bier en andere lekkere hapjes. En dat leek te werken, hordes slakken. Alleen: slakken schijnen goed te kunnen ruiken. Ik heb links en rechts buren en ook tegenover mij. Op een gegeven moment had ik het idee, (door de hoeveelheid slakken), dat alle slakken uit de wijde omgeving naar het walhalla van mijn tuin kwamen. 🙂 Hebben jullie daar ideeën over? Ik maak nu wat vochtige schuilplaatsen zoals een stukje schors tussen de slaplanten en vang alles met de hand weg en kieper ze, net als Diana, over de sloot. Het is beheersbaar geworden, er blijft genoeg voor mij over en hopelijk zijn andere diertjes ook wat blijer.

lianne

ik wil zaden bij je bestellen maar via de link kom ik op een webshop met spullen voor kinderen en babies ?

Margie

Hoi Diana, nog een mooie aanvulling voor je lijst keukentuinplanten.nl
Natuurlijke groetjes en goede vrijdag 🤠

Margie
Bas

Hallo Diana,

Jammer dat het nog zo nat is. Mijn ouders is het oosten hebben hetzelfde (terwijl dat toch hoge zandgronden zijn… een paar jaar geleden stonden de sloten en plassen zelfs in de winter nog droog…en nu moeras…)
Hier in Friesland valt het gelukkig mee.. heb de tuinbonen erwten peulen en radijs al in de grond.. 😁
Peperplanten overwinteren hier ook wel eens gedaan met toch goed resultaat.
Ik heb ook wel een probleem met mijn paprika’s waarvoor ik je advies zou willen vragen als dat mag. Van sommige soorten blijft bij de zaailing het zaadje rondom de kiemblaadjes zitten en hoe voorzichtig ik ook ben, ik krijg ze er niet vanaf… wat resulteert in een wel zeer matige opbrengst. Heb jij hier nog tips voor??

Elisabeth

Diana, wat je luizen betreft, tenminste die van je zaailingen 😉 : je kan eens proberen wat lieveheersbeestjes te vinden en ze er bij te zetten! Zo doe ik het wanneer ik op mijn kamerplanten luizen ontdek.
Kan je dat trouwens ook niet in de handel verkrijgen, larven van lieveheersbeestjes ? Die zijn nog wilder van luizen dan hun ouders .
Groetjes, dank alweer voor je blog .

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties