Lente! (is wat overdreven)

Ik schreef het al in mijn vorige tuindagboek; ik waarschuwde de regen; als het niet snel op ging houden, dan zou ik gaan zaaien. Maar het leek niet te helpen. Dit was ons uitzicht op vrijdagochtend:

Palm in een plas water

En voor alle duidelijkheid, dit is niet de palm Trachycarpus in de achtertuin, maar de weerschijn ervan in de diepe plas water tussen de palm en de achterdeur. Die plas groeide en groeide die dag en  zorgde ervoor dat we niet naar buiten konden zonder regenlaarzen.

Wat heeft het gestortregend die dag, eerder centimeters dan millimeters. En donker, de sensorlamp bij de voordeur (die automatisch aangaat als het gaat schemeren en weer uitgaat als het dag wordt) heeft de hele dag gebrand, uit zichzelf welteverstaan.

En toen was ik er klaar mee. Vrijdagmiddag, 15.15 uur plaatselijke tijd, was mijn geduld op en heb ik de zaaispullen van zolder gehaald, de propagator gevuld en op 27 graden gezet. En ben ik gaan zaaien. Ik heb dezelfde avond mijn 2-wekelijkse stukje voor de website van Pokon al geschreven en dus ga ik hier niet laten zien wat en hoe ik heb gezaaid (het lijkt wel een cliffhanger :-)), want dat is nu op deze plaats te zien en te lezen; Diana’s blog op website Pokon.

Maar……. het heeft wel geholpen, toch? Zaterdagochtend toen we uit bed kwamen; Droog!! En ook nog zon!! Wel koud, maar van kou word je niet nat. En dus gingen we snel naar de tuin, met shawl en dikke jas aan.

Daar viel het reuze mee met de plassen water. Natuurlijk wel kletsnat, maar niet half onder water zoals wij tijdens de hevige buien al gingen vermoeden. Het was fijn om even buiten te zijn, maar het was wel te nat om echt iets te doen (als de grond zo nat is, is het hier op de vette klei verstandig om er niet op te lopen, want door erop te lopen trappen we het dicht, geen luchtigheid meer en geen vermogen meer om nog vocht op te nemen, dus nog verder van huis).

Maar ik heb wel even prei in de volle grond van de kas gezaaid (geen foto van gemaakt want het zijn zwarte zaden op bijna zwarte grond die ik afdek met ook bijna zwarte moestuingrond, ik kon zelf al amper zien waar ik zaaide). En 4 kleine rijtjes radijsjes in de kas. Met de zon op het glas was het al snel bijna 18 graden in de kas. Van bijna verzopen op vrijdag naar lente op zaterdag.

Nog meer lente:

Tuinboon kiemt

Ja, heel klein nog maar, maar toch….. de eerste tuinbonen kiemen, ik denk 3 weken geleden gezaaid, in potjes in de koude kas. Ook zij zijn blij met de zon op de ruiten!

Ook blij met de zon, de weeuwenteelt koolplantjes in de kas:

Kool in de kas

Ja, de slakken ook blij zo te zien. Maar de kool gaat de slakken overleven kan ik alvast beloven. Maar voor nu mogen ze wel wat blaadjes eten, er zijn er genoeg om de kool verder goed te laten groeien. Dit is trouwens spitskool, als alles goed gaat kunnen we ze rond maart/april oogsten.

En buiten loopt de knoflookbieslook al weer uit:

Knoflookbieslook loopt al uit

Dat is misschien wel al voorbarig, 1 dag zon en geen regen maakt nog geen lente, en het gaat nog best flink vriezen deze week, maar ik kan het toch niet tegen houden. Misschien kan ik het dan maar beter deze week afknippen, en het gewoon lekker opeten. Dan kan ze na de aanstaande kou weer gewoon opnieuw beginnen.

En zo begon vrijdag zo grijs en grauw en nat, en zo eindigt het weekend koud, maar droog en zonnig. En er is dus gezaaid, dus ik ga vanaf nu ook binnen tuinieren (want wat gezaaid is moet verzorgd worden). Ik hoop misschien volgende week om deze tijd al de eerste aanstaande zaailingen aan te kondigen.

Nog even een huishoudelijke mededeling: in alle regenachtige dagen heb ik de tijd gehad om iets aan de website te doen. Ik heb 2 pagina’s nagekeken, herschreven en aangevuld waar nodig en flink wat nieuwe foto’s geplaatst. Voor wie wil kijken hoe het is geworden: Eetbare bloemen en Tuinieren met zintuigen

 

21 gedachten over “Lente! (is wat overdreven)”

  1. Hallo Berber,
   Ja, wat een verschillen in één klein landje zijn er toch. Hier zijn vanmorgen zowaar de daken een beetje wit van de vorst, maar geen sneeuw, geen ijzel. En met -3 vannacht nu ook weer niet zo koud dat de grond echt goed bevroren is (en zeker niet onder het stro). Ik zag zojuist dat het in het noorden van het land -10 is geweest.
   Sterkte de komende dagen (over 3 dagen schijnt het alweer over te zijn)!
   Diana

 1. Hoi Diana,

  Ik kon ook niet langer meer wachten met zaaien en heb gisteren de paprika’s die ik dit jaar bij je besteld heb gezaaid. Ze staan nu in een kweekbak op de vensterbank met een warmtematje eronder, dus ze hebben het lekker warm, ondanks dat er buiten sneeuw ligt.

  Mijn weeuwenteelt is helaas mislukt dit jaar, want de slakken hebben mijn bloemkoolplantjes wel overmeesterd. Van de een op de andere dag waren ze kaalgevreten (maar ze waren toen ook nog niet zo groot als bij jou). Maar ja, dit jaar beter!

  Laat de lente maar komen hoor, dan kunnen ook alle andere zaden de grond in!

  Groetjes,
  Isabelle

  1. Hallo Isabelle,
   Ik ook :-). Ach, het is er toch ook best een mooie tijd voor, eer ze zijn gekiemd is het echt bijna februari.
   Jammer dat je weeuwenteelt is mislukt! Ja, slakken kunnen nog veel schade aanrichten aan jonge zaailingen in de herfst, ook slakken hebben duidelijk voorkeur.
   Maar het is 2016, nieuwe ronde, nieuwe kansen!!
   Veel plezier en succes met de start van het nieuwe tuinseizoen!
   Diana

 2. Hoi Diana
  Ik dacht ook dat de winter niet meer zou komen maar helaas voor mij, zondag sneeuwde het en vandaag is het steenkoud hier in Brabant.
  En ik heb ook al pepers gezaaid.

  1. Hallo Mayra,
   Zie je het, iedereen voelt de behoefte om binnen te gaan tuinieren als het buiten nog niet kan.
   Het is ook eigenlijk best prima om nu al pepers te zaaien, al kan dat zeker ook de hele maand februari nog.
   Hier geen sneeuw, mooi weer, -3 vannacht. Geen tuinweer maar een mooie dag om brekerzand, zilverzand en potgrond te halen…… voor als de zaden zijn gekiemd en de zaailingen over moeten naar potjes.
   groetjes en succes met de pepers!
   Diana

 3. Voor het eerst ben kapucijners aan het kweken en vanochtend na 6 dagen de eerste tekens van leven. Er zit al dagen een meesje tegen het raam te tikken. Die lust ze ook!

  1. Hallo Harry,
   Gefeliciteerd! Hier ga ik de kapucijners ergens begin februari zaaien, ga me verder hopelijk wel een klein beetje aan mijn planning houden 🙂
   Ja, veel vogels lusten ook graag kapucijners (lekker veel zetmeel), muizen trouwens ook.
   groetjes en veel plezier met de verdere opkweek!
   Diana

 4. Ik heb in een boekje gelezen dat het goed is om erwten te behandelen met parafine om het opgraven en wegnemen van het zaaigoed van muizen en vogels. Is dit goed en zou ik dit kunnen toepassen. Hartelijke dank.
  Groetjes,
  François.

  1. Hallo François,
   Ik heb er nog nooit van gehoord. Ik ken wel de methode om bonen en erwten in olie voor te weken, maar dat is dan vooral om rotting door teveel vocht tegen te gaan. Maar of parafine hongerige muizen en vogels tegenhoudt, durf ik niet te zeggen. Sterker nog, of een kiempje in een zaadje sterk genoeg is om door een laag parafine heen te breken durf ik ook niet te zeggen. En door de parafine kan er ook geen vocht bij om de kiemrust te doorbreken?
   Mocht je het gaan proberen, wil je dan hier nog eens melden of het een succes is?
   groetjes,
   Diana

 5. De tuinbonen zijn voor het grootste gedeelte opgekomen, wat een plezier! Zodra de vorst weer weg is mogen ze afharden in de koude bak en dan over een paar weken de grond in.
  Ben benieuwd hoe het dit jaar gaat!
  Gisteren vier verse serehstengels gehaald bij de toko om op te kweken. Zo goed gelukt vorig seizoen! Met dank aan jouw goede beschrijving (misschien iets voor je nieuwe pokon column?). Bij de toko waren ze in elk geval erg geïnteresseerd toen ik vertelde dat ik zelf sereh kweek. En het is zo leuk om te doen 🙂

  1. Hallo Christa,
   Gefeliciteerd! Ik hoop hier door de zon op de kas = warmte ook wat meer tuinbonen te zien kiemen over een paar dagen. maar hier blijven ze nog wel een tijdje in de kas, ik wil ze niet uit gaan planten voor ze een centimeter of 10 tot 15 hoog zijn.
   Leuk dat de teelt van citroengras zo goed gelukt is vorige jaar! Ik ga dit jaar geen citroengras zetten, niet omdat ik het niet leuk vind of omdat het niet goed is gegaan, maar om geen enkele andere reden dan dat de plaats waar ze zouden kunnen komen helemaal is volgeboekt door lage Balcony Wonder-tomaten, Mini Bell-paprika’s in geel, oranje, bruin en rood, en Aurora pepers :-). Maar daar ga ik ook blij mee zijn, en ik heb gelukkig nog wel ongeveer een kilo aan citroengrasstengels in de vriezer liggen
   Wel leuk om nu alvast weer te beginnen met stengels op water zetten (je brengt me aan het twijfelen :-))!
   Diana

 6. Hi Diana,

  Wat een leuk stuk het tuinieren met zintuigen! En de methode die je beschrijft in het Pokon stuk ga ik dit jaar zeker proberen. Heb zojuist ook het uitgebreidere stuk op je eigen website gelezen. Het kriebelt, kan niet wachten om weer heerlijk bezig te zijn in de tuin!

  Groetjes,
  Zuhal

  1. Hoi Zuhal,
   Dankjewel :-).
   Hier staan alle zakjes met de zaden van alle pepers (maar dat zijn er dit jaar niet zo veel) en paprika’s en aubergines al voor de derde dag lekker warm in de propagator. Ik ga komend weekend eens voorzichtig kijken of er al wat ontwaakt :-).
   Als je kas eenmaal helemaal klaar is kun je ook weer vooruit kijken en vooral op tijd gaan zaaien, ik zag dat jullie weer flink zijn opgeschoten!
   groetjes,
   Diana

   1. Na wat tegenslagen gaat het weer de goede kant op, maar nog niet snel genoeg naar mijn zin
    Ben heel hard aan het twijfelen of ik de voor en achterkant niet gewoon dicht moet maken met kasfolie. Dan kan ik eindelijk verder met de rest..
    Ik ben benieuwd hoeveel pepers, paprika’s en aubergines het voor jou gaan worden dit jaar!

    1. Hoi Zuhal,
     Ja, voor en achterkant zijn wel extra moeilijk want daar zal je broer meer glas moeten gaan snijden. Goed plastic lijkt mij persoonlijk ook heel handig en veilig en makkelijker. Misschien even aan Jan (onze nieuwe buurman) vragen? Die heeft wel meer kijk daarop (een technisch oog :-). Succes in je overwegingen!
     Ik ben ook benieuwd hoe het dit jaar gaat lopen. Eerst vandaag maar eens kijken of er al heel voorzichtig iets gaat leven, of te droog of te nat is.
     groetjes,
     Diana

 7. Wat een geweldige website heb je toch gemaakt, Diana! Ik geniet als beginneling elke dag van het lezen van al jouw ervaringen met het tuindersvak. Wij kunnen haast niet wachten om (voorzichtig) onze eerste stappen in de knollentuin te gaan zetten!

  Met het weinige dat we nu al kunnen inzaaien kijken wij vooralsnog echter uit over een vrij levenloze akker, witbepoederd en flink bevroren…

  1. Hallo Mark,
   Dankjewel voor je aardige woorden!
   Na het weekend wordt het overdag al weer ruim 8 graden, en in de nacht ook nog boven 0 graden. Neemt niet weg dat het nog wel echt iets te vroeg is, te koud, te donker, we moeten nog een paar weekjes geduld hebben, al is dat lastig :-).
   groetjes en succes met de start van jullie eerste tuinjaar)!
   Diana

 8. Hoi Diana
  In het noorden is de dooi in aantocht maar ik wacht nog even met zaaien. Ik kijk nu al uit naar je vervolg dagboeken en straks weer foto’s van de eerste zaailingen.
  Vandaag tegels naar de moestuin gepoogd te brengen om de paden te maken en de tuin in vakken te verdelen. We dachten dat de grond van het pad wel bevroren zou zijn maar mijn man zat al snel vast en zakte weg met de kar. Dus ze liggen nu halverwege het complex… De beheerder kon er gelukkig om lachen. Zaterdag maar verplaatsen. Wel vandaag bij vanderwal nog wat zaden besteld en pootgoed. Anders misschien niet alles meer op voorraad. Tweede helft februari levering.. … nog even geduld. En met smart wachten op de volgende tuin dagboeken.

  Groetjes

  1. Hallo Margriet,
   Hier heeft het ook niet hard genoeg gevroren om de grond echt tot verder dan de bovenste paar centimeters te bevriezen. En nu is het weer over. Het wordt de komende week weer warmer dan normaal. Dus kunnen we hopelijk vanaf het weekend ook weer wat meer op de tuin doen.
   Veel succes met het zware werk komend weekend!
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.