Lente! (is wat overdreven)

Ik schreef het al in mijn vorige tuindagboek; ik waarschuwde de regen; als het niet snel op ging houden, dan zou ik gaan zaaien. Maar het leek niet te helpen. Dit was ons uitzicht op vrijdagochtend:

Palm in een plas water

En voor alle duidelijkheid, dit is niet de palm Trachycarpus in de achtertuin, maar de weerschijn ervan in de diepe plas water tussen de palm en de achterdeur. Die plas groeide en groeide die dag en  zorgde ervoor dat we niet naar buiten konden zonder regenlaarzen.

Wat heeft het gestortregend die dag, eerder centimeters dan millimeters. En donker, de sensorlamp bij de voordeur (die automatisch aangaat als het gaat schemeren en weer uitgaat als het dag wordt) heeft de hele dag gebrand, uit zichzelf welteverstaan.

En toen was ik er klaar mee. Vrijdagmiddag, 15.15 uur plaatselijke tijd, was mijn geduld op en heb ik de zaaispullen van zolder gehaald, de propagator gevuld en op 27 graden gezet. En ben ik gaan zaaien. Ik heb dezelfde avond mijn 2-wekelijkse stukje voor de website van Pokon al geschreven en dus ga ik hier niet laten zien wat en hoe ik heb gezaaid (het lijkt wel een cliffhanger :-)), want dat is nu op deze plaats te zien en te lezen; Diana’s blog op website Pokon.

Maar……. het heeft wel geholpen, toch? Zaterdagochtend toen we uit bed kwamen; Droog!! En ook nog zon!! Wel koud, maar van kou word je niet nat. En dus gingen we snel naar de tuin, met shawl en dikke jas aan.

Daar viel het reuze mee met de plassen water. Natuurlijk wel kletsnat, maar niet half onder water zoals wij tijdens de hevige buien al gingen vermoeden. Het was fijn om even buiten te zijn, maar het was wel te nat om echt iets te doen (als de grond zo nat is, is het hier op de vette klei verstandig om er niet op te lopen, want door erop te lopen trappen we het dicht, geen luchtigheid meer en geen vermogen meer om nog vocht op te nemen, dus nog verder van huis).

Maar ik heb wel even prei in de volle grond van de kas gezaaid (geen foto van gemaakt want het zijn zwarte zaden op bijna zwarte grond die ik afdek met ook bijna zwarte moestuingrond, ik kon zelf al amper zien waar ik zaaide). En 4 kleine rijtjes radijsjes in de kas. Met de zon op het glas was het al snel bijna 18 graden in de kas. Van bijna verzopen op vrijdag naar lente op zaterdag.

Nog meer lente:

Tuinboon kiemt

Ja, heel klein nog maar, maar toch….. de eerste tuinbonen kiemen, ik denk 3 weken geleden gezaaid, in potjes in de koude kas. Ook zij zijn blij met de zon op de ruiten!

Ook blij met de zon, de weeuwenteelt koolplantjes in de kas:

Kool in de kas

Ja, de slakken ook blij zo te zien. Maar de kool gaat de slakken overleven kan ik alvast beloven. Maar voor nu mogen ze wel wat blaadjes eten, er zijn er genoeg om de kool verder goed te laten groeien. Dit is trouwens spitskool, als alles goed gaat kunnen we ze rond maart/april oogsten.

En buiten loopt de knoflookbieslook al weer uit:

Knoflookbieslook loopt al uit

Dat is misschien wel al voorbarig, 1 dag zon en geen regen maakt nog geen lente, en het gaat nog best flink vriezen deze week, maar ik kan het toch niet tegen houden. Misschien kan ik het dan maar beter deze week afknippen, en het gewoon lekker opeten. Dan kan ze na de aanstaande kou weer gewoon opnieuw beginnen.

En zo begon vrijdag zo grijs en grauw en nat, en zo eindigt het weekend koud, maar droog en zonnig. En er is dus gezaaid, dus ik ga vanaf nu ook binnen tuinieren (want wat gezaaid is moet verzorgd worden). Ik hoop misschien volgende week om deze tijd al de eerste aanstaande zaailingen aan te kondigen.

Nog even een huishoudelijke mededeling: in alle regenachtige dagen heb ik de tijd gehad om iets aan de website te doen. Ik heb 2 pagina’s nagekeken, herschreven en aangevuld waar nodig en flink wat nieuwe foto’s geplaatst. Voor wie wil kijken hoe het is geworden: Eetbare bloemen en Tuinieren met zintuigen

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Berber

Mijn tuintje hier in Groningen is nog onder een sneeuwdekentje bedekt. Voorlopig nog geen lente, helaas..

Isabelle

Hoi Diana,

Ik kon ook niet langer meer wachten met zaaien en heb gisteren de paprika’s die ik dit jaar bij je besteld heb gezaaid. Ze staan nu in een kweekbak op de vensterbank met een warmtematje eronder, dus ze hebben het lekker warm, ondanks dat er buiten sneeuw ligt.

Mijn weeuwenteelt is helaas mislukt dit jaar, want de slakken hebben mijn bloemkoolplantjes wel overmeesterd. Van de een op de andere dag waren ze kaalgevreten (maar ze waren toen ook nog niet zo groot als bij jou). Maar ja, dit jaar beter!

Laat de lente maar komen hoor, dan kunnen ook alle andere zaden de grond in!

Groetjes,
Isabelle

Mayra

Hoi Diana
Ik dacht ook dat de winter niet meer zou komen maar helaas voor mij, zondag sneeuwde het en vandaag is het steenkoud hier in Brabant.
En ik heb ook al pepers gezaaid.

Harry PJ Groothoff

Voor het eerst ben kapucijners aan het kweken en vanochtend na 6 dagen de eerste tekens van leven. Er zit al dagen een meesje tegen het raam te tikken. Die lust ze ook!

De Smedt François

Ik heb in een boekje gelezen dat het goed is om erwten te behandelen met parafine om het opgraven en wegnemen van het zaaigoed van muizen en vogels. Is dit goed en zou ik dit kunnen toepassen. Hartelijke dank.
Groetjes,
François.

Christa

De tuinbonen zijn voor het grootste gedeelte opgekomen, wat een plezier! Zodra de vorst weer weg is mogen ze afharden in de koude bak en dan over een paar weken de grond in.
Ben benieuwd hoe het dit jaar gaat!
Gisteren vier verse serehstengels gehaald bij de toko om op te kweken. Zo goed gelukt vorig seizoen! Met dank aan jouw goede beschrijving (misschien iets voor je nieuwe pokon column?). Bij de toko waren ze in elk geval erg geïnteresseerd toen ik vertelde dat ik zelf sereh kweek. En het is zo leuk om te doen 🙂

Christa

haha, herkenbaar! maar je kunt ze natuurlijk altijd weggeven, leuk kadootje, een serehplant 🙂

Zuhal

Hi Diana,

Wat een leuk stuk het tuinieren met zintuigen! En de methode die je beschrijft in het Pokon stuk ga ik dit jaar zeker proberen. Heb zojuist ook het uitgebreidere stuk op je eigen website gelezen. Het kriebelt, kan niet wachten om weer heerlijk bezig te zijn in de tuin!

Groetjes,
Zuhal

Zuhal

Na wat tegenslagen gaat het weer de goede kant op, maar nog niet snel genoeg naar mijn zin
Ben heel hard aan het twijfelen of ik de voor en achterkant niet gewoon dicht moet maken met kasfolie. Dan kan ik eindelijk verder met de rest..
Ik ben benieuwd hoeveel pepers, paprika’s en aubergines het voor jou gaan worden dit jaar!

Mark

Wat een geweldige website heb je toch gemaakt, Diana! Ik geniet als beginneling elke dag van het lezen van al jouw ervaringen met het tuindersvak. Wij kunnen haast niet wachten om (voorzichtig) onze eerste stappen in de knollentuin te gaan zetten!

Met het weinige dat we nu al kunnen inzaaien kijken wij vooralsnog echter uit over een vrij levenloze akker, witbepoederd en flink bevroren…

margriet

Hoi Diana
In het noorden is de dooi in aantocht maar ik wacht nog even met zaaien. Ik kijk nu al uit naar je vervolg dagboeken en straks weer foto’s van de eerste zaailingen.
Vandaag tegels naar de moestuin gepoogd te brengen om de paden te maken en de tuin in vakken te verdelen. We dachten dat de grond van het pad wel bevroren zou zijn maar mijn man zat al snel vast en zakte weg met de kar. Dus ze liggen nu halverwege het complex… De beheerder kon er gelukkig om lachen. Zaterdag maar verplaatsen. Wel vandaag bij vanderwal nog wat zaden besteld en pootgoed. Anders misschien niet alles meer op voorraad. Tweede helft februari levering.. … nog even geduld. En met smart wachten op de volgende tuin dagboeken.

Groetjes

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties