Aankondiging

Na dagen van wachten, hopen en dromen,

is onze wens eindelijk uitgekomen.

Bij deze willen wij melden dat op 20 januari de eerste zaailingen van de denomethode zijn geboren. Hoera!

Deno paprika gekiemd

Beetje overdreven misschien :-).

Maar toch vind ik het altijd ook wel weer heel bijzonder. Zo’n klein zaadje, zo sterk, zo lang geslapen, en zo maar wakker geworden omdat de omstandigheden goed zijn.

Dit is ook waarom ik bij pepers en paprika’s en aubergines deze methode zo fijn vind, ik kan elk zaadje zien, zien wat er wel of niet goed gaat en daar wellicht nog op inspelen.

Gisteren elk zakje met koffiefilter eens open gemaakt, deze zaden heb ik op vrijdag 16 januari gezaaid (zie dit blog). En in een elektrische propagator op zo’n 26,5 graden kiemen de eerste zaden dus al na 5 dagen. Traditioneel kiemen de paprika’s en aubergines als eerste. En ook de jongste zaden, er zijn nu 4 paprikarassen gekiemd, 1 annuum-peper en zowaar ook al 1 chinensepeper. En 3 aubergines. Waarvan dit er 1 is:

Deno aubergine kiemt

Is nog wel heel erg piep natuurlijk, en nog heel kwetsbaar, maar toch wel gekiemd. Alle zaaisels van de soorten die zijn gekiemd mogen nog een paar dagen in hun ‘couveuse’ blijven, maar over een dag of 3 verwacht ik de eerste blaadjes en zal ik de eerste zaden moeten gaan verspenen. Ook altijd weer spannend, het overbrengen van het gekiemde zaadje van deze warme en beschermde omgeving naar een potje met grond in een slechts licht verwarmde kamer.

En dus vandaag niet naar de tuin (het is hier trouwens mistig en koud), maar vandaag de potjes schoonmaken, brekerzand, potgrond kopen en heel belangrijk; die alvast mengen en in huis zetten. Want het is natuurlijk vragen om moeilijkheden om zaailingen die zijn gekiemd bij 26 tot 27 graden te verspenen naar grond die slechts 2 of 4 graden koud is. Dus we warmen de grond alvast iets voor en geven na het verspenen ook gelijk lauw water in plaats van koud water.

Verder niets te melden? We zijn niet naar de tuin geweest maar hopen er volgende week regelmatig naartoe te kunnen (er wordt droog en niet te koud weer verwacht). Om de tuin nu eindelijk af te krijgen (de laatste kas spitten, en het laatste vak buiten schoon maken en bedekken met stro. We hopen het volgende week af te krijgen! En we hopen ook dat er dan weer meer peperzaden zijn gekiemd en over kunnen naar potjes in het raamkozijn. En we gaan dus de verspeende jonge zaailingen verzorgen. Dat voelt toch echt wel alweer een klein beetje als lente.

p.s.: gisteren nog een lekker dessert gemaakt met aardbeien uit de vriezer:

Tiramisu van aardbeien

Een ‘tiramisu’ van aardbeien met yoghurt, mascarpone, room, lange vingers en bestrooid met witte chocolade. Was erg lekker! Ik zal het recept straks even op de receptenpagina zetten.

 

33 reacties op Aankondiging

Inge Wendrich 21 januari 2016 om 21:04

Hallo Diana,
Wat leuk!! Je hebt me weer uit mijn winterslaap gehaald!
Ik heb mijn kistje met zaden gelijk weer te voorschijn gehaald.
Het feest kan beginnen!!!
Groetjes, Inge

Diana 23 januari 2016 om 09:39

Hallo Inge,
Mooie tijd om uit je winterslaap te komen…. de kou lijkt voorbij en de dagen worden al wat langer licht 🙂
Heel veel plezier met de start van het nieuwe tuinseizoen!
Diana

Jolanda 22 januari 2016 om 13:11

Beste Diana,

Van harte gefeliciteerd met deze voorspoedige geboorte van jullie zaailingen!
Dat ze maar snel groot en sterk mogen worden!! 😉

Groetjes,
Jolanda

Diana 23 januari 2016 om 09:41

Hallo Jolanda,
Dankjewel :-)!
Ik ga morgen eens kijken hoe het met de baby’s is, of er nog bij zijn gekomen, of er al baby’s naar een potje met grond willen, of ze nog wat vocht willen, etc..
groetjes en een fijn weekend!
Diana

Nienke 22 januari 2016 om 18:50

Wat leuk! En waat gaat het het snel joh.
Ik ben de 17e begonnen met pepers “zaaien” (jouw zaadjes trouwens) en de eersten zijn ook al gekiemd. De Orange Lantern was het eerst.
Ook probeer ik een passievrucht te laten kiemen, dat is iets lastiger. Heb jij dat al een geprobeerd?

Heb het recept van de tiramisu meteen opgeslagen, kan niet wachten!

Diana 23 januari 2016 om 09:50

Hallo Nienke,
Leuk om te horen dat bij jou de zaden ook aal kiemen!
En wat bijzonder, de eerste kiemer bij jou een chinensepeper, dat zijn traditioneel de soorten die wat later kiemen (maar dit is dan de bekende uitzondering op de regel, en het zijn wel echt verse zaden, omdat ze zo laat is zijn de zaden zo rond half tot eind oktober geoogst en hebben dus amper de tijd gehad om te slapen :-).

Ik heb wel eens een passievrucht gezaaid, zowel de caerulea als de edulis, hier duurde de kieming een week of 3 bij zo’n 22 graden. Ik weet niet welke passievrucht je hebt gekweekt (er zijn heel veel soorten en rassen, van eetbaar tot heel bitter en vooral voor de sier), maar als googelt op passiflora vind je nog leuke websites met handige tips.

Succes met alle zaaisels en zaailingen!
Diana

Anne-Marijke 22 januari 2016 om 22:27

Hallo Diana,

Wat bijzonder om zo zaden te laten kiemen.
Ik heb nog niet zo heel lang een moestuin en leer veel van jou.
Al een paar keer lees ik dat mensen zaden bij je bestellen, hoe kan ik dat doen?
De paarse aubergines vind ik prachtig, heb je daar ook zaad van?

Hartelijke groet,
Anne-Marijke

Diana 23 januari 2016 om 09:53

Hallo Anne-Marijke,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Mijn zadenlijst kun je hier vinden: https://mooiemoestuin.nl/zadenlijst/
Ik heb heel toevallig de aubergine Japanese Pickling dit jaar weer gezaaid, dus ik heb er nu geen zaden van maar hopelijk wel aan het einde van dit jaar.
Ik vrees dat er al 2 aubergines zijn uitverkocht, de Vera en Striped Toga, ik heb nu alleen nog een paar zakjes van de aubergine Diamond in de zadenlijst/
groetjes,
Diana

ann 23 januari 2016 om 08:07

Altijd weer een wonder dat uit zo’n klein zaadje weer iets moois en eetbaars komt. Ben ook altijd happy als er weer iets kiemt.
Ann.

Diana 23 januari 2016 om 10:01

Hallo Ann,
Ja, echt altijd weer een wonder, en ook ik ben er elk jaar weer even blij mee!
groetjes en succes met je eigen zaaisels!
Diana

Marja 23 januari 2016 om 10:21

Beste Diana,
Ik volg je al een tijdje en vraag mij af , wie is Diana, een super vrouw, die zo mooi en duidelijk en vol passie over moestuinieren schrijft. Ik lees wel af en toe, dat je een partner Ruud hebt, maar kinderen? En een baan naast je hobby? Zo ja waar haal je de tijd vandaan om dit allemaal te realiseren.Misschien heb je wel al een keer geschreven over jezelf, maar ik heb het nog niet gelezen en vraag mij steeds maar af “wie is die super-vrouw” de duizenpoot. Knap hoor.Ga zo door, je bent een inspiratie-bron voor velen.

Mark 23 januari 2016 om 10:47

Inderdaad! Hoe flikt men dit allemaal, zelfs met groene tenen en hele dagen de tijd. Groots om dat vervolgens ook allemaal met ons te delen! Ik geniet ervan. Zo aanstekelijk ook, hier staat de kweekkas ook al weer klaar en met dit mooie weer krijg je vanzelf de lente in het hoofd. Beetje vroeg, misschien?

Diana 24 januari 2016 om 09:40

Hallo Mark,
Nou, het lukt hier dus ook niet altijd hoor :-).
Maar dankjewel voor je aardige woorden, leuk om te horen dat je graag de verhalen op de website leest!
Ja, te vroeg eigenlijk. Maar volgens mij heeft iedereen er altijd wel wat last van, de dagen worden langer en lichter, en dan krijgt men zin in tuinieren. Ik was vrijdag in een tuincentrum om een zak potgrond te halen, en ook daar zag je dat er al weer veel mensen waren die allerlei tuinplannen hadden voor 2016 :-).
groetjes en succes met de start van je moestuinjaar!
Diana

Diana 24 januari 2016 om 09:33

Hallo Marja,
Dat gaat echt veel te ver hoor, als er iets is dat ik niet ben dan is het wel een supervrouw, ook hier is de tuin wel eens een rommeltje, ook wij hebben wel eens luie dagen, ook hier gaat er wel eens wat mis, en ook ik kan dan wel erg chagrijnig zijn :-).
Ik moet die pagina nog nakijken en herschrijven waar nodig maar hier kun je in ieder geval een klein beetje lezen wie ik ben: https://mooiemoestuin.nl/tuinieren-overig/ik-en-onze-tuin/.
groetjes,
Diana

Marja 24 januari 2016 om 10:43

Wat een leuk stukje over jezelf en niet te vergeten je man Ruud. Ik blijf je een super-vrouw met gouden groene vingers vinden, zelf ben je bescheiden, maar dat siert je. Ikzelf ben vorig jaar een moestuin begonnen, wordt 10 september 68 jaar, een moestuin was al een kinderwens. Ik voel mij zo gelukkig met mijn tuin van 200 m2 meter met een kasje.ik doe het samen met mijn man, die moet afkicken van zijn werkzame leven, wat hem veel moeite kost (eigen bedrijf). Maar gelukkig vind hij ook zijn geluk in de moestuin en heeft hij er echt een mooie tuin van gemaakt, hij het technische gedeelte en timmerwerk, ik houd mij bezig met zaaiplannen en alles wat erbij hoort. Dit jaar zaai ik volgens de zaai-kalender van Maria Thun. Ben benieuwd. Ook ik ben een kook-fanaat. Dank tot dusver en weer veel plezier dit jaar in jullie tuin. Ik blijf je volgen.

Mayra 23 januari 2016 om 10:52

Hoi Diana

Gefeliciteerd met de eerste gekiemde zaden! Ik zit nog te wachten helaas.

Diana 24 januari 2016 om 09:46

Hallo Mayra,
Dankjewel! Ik hoop dat de zaden bij jou ook binnenkort gaan kiemen! (ik weet niet wat je hebt gezaaid maar als het paprika’s en pepers zijn, dan hebben ze vooral warmte en geduld nodig)
groetjes, Diana

De Smedt François 23 januari 2016 om 12:28

Hallo Diana, ik heb onlangs gelezen dat men doperwten in een parafinebad moet doen om het opgraven door muizen en vogels tegen te gaan zou dit kunnen kloppen en zo ja hoe moet dit gebeuren. Dank u voor uw advies.

Groetjes,
François

Diana 24 januari 2016 om 09:50

Hallo François,
Ik heb je ook al antwoord gegeven in je reactie op mijn vorige tuindagboek hoor. Ik plak het even hieronder en mail het ook wel even naar je mailadres:
Ik heb er nog nooit van gehoord. Ik ken wel de methode om bonen en erwten in olie voor te weken, maar dat is dan vooral om rotting door teveel vocht tegen te gaan. Maar of parafine hongerige muizen en vogels tegenhoudt, durf ik niet te zeggen. Sterker nog, of een kiempje in een zaadje sterk genoeg is om door een laag parafine heen te breken durf ik ook niet te zeggen. En door de parafine kan er ook geen vocht bij om de kiemrust te doorbreken?
Mocht je het gaan proberen, wil je dan hier nog eens melden of het een succes is?
groetjes,
Diana

Ray 23 januari 2016 om 15:20

Oh Diana, je hebt me aangestoken. Ik was van plan om pas in de 2e week van februari mijn pepers en paprika’s voor te zaaien, maar ik kon me niet langer inhouden en heb vandaag mijn pepers gezaaid. Ze staan nu lekker warm in mijn kweekkasje. Kan niet wachten tot de lente en de zomer.

Groetjes,
Ray

Diana 24 januari 2016 om 09:52

Hallo Ray,
Ik wil niemand opruien en tot zaaien dwingen hoor :-).
Het is wel vroeg, maar zo’n slechte tijd is het nog niet, over 7 dagen is het februari 🙂
Wel leuk dat je hebt gezaaid! Heel veel succes en plezier met de opkweek!!
Diana

nicole 23 januari 2016 om 16:55

Hoi Diane, bedankt voor leuke tip.Heb ook mijn paprikazaadjes in koffiezakjes in tvkast gezet en nu maar wachten

Diana 24 januari 2016 om 09:57

Hallo Nicole,
Leuk! Ik ben benieuwd of het je op deze manier bevalt!!
Veel succes en plezier met de kieming en opkweek!!
Diana

Maja 23 januari 2016 om 18:42

Proficiat met je boorlingen!
Hier in Groningen wacht ik nog even.(ervaring)
de natuur loopt hier zeker 14 dagen achter.

Maar ik verheug mij op volgende week,het lijkt echt tuin weer te worden.

Diana 24 januari 2016 om 10:02

Hallo Maja,
Ja, ik hoor wel vaker dat er zoveel verschil in zit, bijzonder hè, op toch maar 250 kilometer afstand of zoiets.
En ik ben nu eenmaal wel ook altijd vroeg. Omdat ik weinig geduld heb. Maar ook omdat ik elk jaar ook wel weer oudere zaden zaai. En als iets niet kiemt heb ik nog voldoende tijd om een tweede en eventueel derde zaaironde/poging te doen, en dat zou me niet meer lukken als ik pas in maart zou beginnen.
groetjes en veel plezier nog even met de stilte voor de storm :-)!
Diana

Saskia 24 januari 2016 om 08:03

Hoi Diana,

Wat een passie heb je? Een feestje om te lezen.
Nu ik een tuinkas heb en zaad besteld bij jou sta ik ook te popelen om te beginnen. Op zoek naar een warm plekje in huis heb ik alleen een donkere plek gevonden. Kan ik daar ook de zaden laten ontkiemen op de denomethode?
Groetjes Saskia

Diana 24 januari 2016 om 10:07

Hallo Saskia,
Je kunt zeker de denomethode ook op een donkere plaats doen hoor. De enige voorwaarde is dat je de zaaisels extra goed in de gaten houdt, wanneer ze zijn gekiemd en een blaadje krijgen gaan ze licht zoeken en dan moet je ze dus wel snel uit de donkere ruimte halen en in het licht zetten, desnoods wat koeler, maar zaden mogen in het donker, gekiemde zaden moeten echt snel het licht in (anders worden ze lang en dun en iel).
Gefeliciteerd met je kas!! Leuk in deze tijd om te verzinnen wat je er in kunt en wilt gaan zetten!
groetjes,
Diana

Jeannette 25 januari 2016 om 11:27

Hoi Diana,

Gefeliciteerd met je kiempjes, altijd weer spannend hè! Ik heb 2 weken geleden al gezaaid (kon niet wachten) en er is al aardig wat opgekomen, de Jalapeno’s waren het eerst. Ik zit nu nog te wachten op de Chocolate Scorpion en de Trinidad Perfume. Deze heb ik van de week ook met de Denomethode op het tv modem gelegd, want ik denk niet dat ze nog in mijn kweekbakje op gaan komen.

Diana 25 januari 2016 om 15:40

Hallo Jeannette,
Gefeliciteerd met je eerste peperbaby’s!
Ik moet op sommige pepers soms wel 3 weken wachten hoor, er is hier ongeveer 1/3e deel nu gekiemd, maar de rest dus helemaal nog niet.
En als ze na 3 weken nog niet zijn gekiemd leg ik de zaden in een potje op potgrond (die ik heb verluchtigd met brekerzand), afdekken met wat vermiculiet of perliet of zand, en dan kiemen daar soms toch ook nog gewoon zaden van. Soms is een verandering van omgeving, voedingsbodem, lucht, temperatuur ook net voldoende om zaden die niet willen kiemen toch nog wakker te schudden.
groetjes,
Diana

Jeannette 26 januari 2016 om 11:37

Dank je wel voor de tips. Ik wacht geduldig af…

nadi 31 januari 2016 om 10:47

Hoi Diana,

Leuk dat het bij jou gekiemd is en dat je ze ook al deels kan planten :). Ik heb vorige week ook de deno methode gebruikt om mijn pepers en aubergines te zaaien met jou informatie pagina over de deno methode ernaast. En ze zijn zo goed als allemaal gekiemd en daar was ik erg blij mee. Alleen bij de pepers zijn er toch wel de helft gaan schimmelen 🙁 ik heb maar netjes de gezonde kiemen verwijderd en in een nieuwe koffiefilter gedaan en er weer nieuwe zaden bij gezaaid alleen heb ik toch het idee dat ik iets fouts doe. Ik dacht dat ik precies de instructies gevolgd heb. Ook heb ik dezelfde koffiefilters en heb ik ze ook netjes tussen een handdoek droog gedept zodat ze niet te nat zijn. De gripzakjes heb ik ook voor de helft open gelaten. Maar misschien heb je nog wel tips voor me? Of denk ik te snel dat ze geschimmeld zijn? De geschimmelde zaden zijn volgens mij zwart of donkerbruin en laten ook een donkere vlek achter op de filter. Vind het toch wel jammer die kiemen kwijt te zijn dus alle tips zijn welkom!
Alvast bedankt!

Groetjes,
Nadine

Diana 31 januari 2016 om 22:04

Hallo Nadi,
Soms schimmelen zaden omdat het filter niet goed schoon is, of er al een schimmel in de omgeving zit (bijvoorbeeld in een propagator). Zaden schimmelen makkelijker als ze al ouder zijn, zaden die al ‘dood’ zijn schimmelen ook heel gemakkelijk. Maar natuurlijk ook als ze bij de oogst al schimmelsporen bij zich dragen. Hier schimmelen ook regelmatig zaden hoor, soms kiemen ze dan ook nog. Er zijn ook verschillende soorten schimmels, soms worden de zaden bruin en geven vlekken, soms bijna blauwzwart met wat dunne draden.
Dus welke schimmel je in je zaden hebt en hoe ze op de zaden komt is iets wat je zelf vooral zult moeten beredeneren. Er is wel een beproefd middeltje; de zaden een half uur weken in lauw water waar je een paar druppels chloor aan toe hebt gevoegd. Daarna goed spoelen en dan zaaien. Je kunt ook overwegen om de zaden die schimmelen in potgrond te zaaien in plaats van via de denomethode, dat wil ook nog wel eens helpen.
Ik hoop dat je hier mee vooruit kunt!
Diana

nadi 3 februari 2016 om 10:27

Hey Diana,

Dankjewel voor al de tips. De zaden heb ik bij jou besteld dus ik ga ervan uit dat het niet daaraan ligt gezien er nog geen signalen was daarover. De meesten zijn nu keurige kiemplantjes geworden in hun nieuwe koffie filter. Dus misschien waren de filters perongeluk vies geworden wie weet. Maar ik heb echt nu een hele hoop in potjes kunnen planten meer dan ik ooit in mijn tuin kwijt kan dus het is allemaal goed gekomen! Yay! Toch bedankt voor je tips!

Groetjes Nadine


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!