Aankondiging

Na dagen van wachten, hopen en dromen,

is onze wens eindelijk uitgekomen.

Bij deze willen wij melden dat op 20 januari de eerste zaailingen van de denomethode zijn geboren. Hoera!

Deno paprika gekiemd

Beetje overdreven misschien :-).

Maar toch vind ik het altijd ook wel weer heel bijzonder. Zo’n klein zaadje, zo sterk, zo lang geslapen, en zo maar wakker geworden omdat de omstandigheden goed zijn.

Dit is ook waarom ik bij pepers en paprika’s en aubergines deze methode zo fijn vind, ik kan elk zaadje zien, zien wat er wel of niet goed gaat en daar wellicht nog op inspelen.

Gisteren elk zakje met koffiefilter eens open gemaakt, deze zaden heb ik op vrijdag 16 januari gezaaid (zie dit blog). En in een elektrische propagator op zo’n 26,5 graden kiemen de eerste zaden dus al na 5 dagen. Traditioneel kiemen de paprika’s en aubergines als eerste. En ook de jongste zaden, er zijn nu 4 paprikarassen gekiemd, 1 annuum-peper en zowaar ook al 1 chinensepeper. En 3 aubergines. Waarvan dit er 1 is:

Deno aubergine kiemt

Is nog wel heel erg piep natuurlijk, en nog heel kwetsbaar, maar toch wel gekiemd. Alle zaaisels van de soorten die zijn gekiemd mogen nog een paar dagen in hun ‘couveuse’ blijven, maar over een dag of 3 verwacht ik de eerste blaadjes en zal ik de eerste zaden moeten gaan verspenen. Ook altijd weer spannend, het overbrengen van het gekiemde zaadje van deze warme en beschermde omgeving naar een potje met grond in een slechts licht verwarmde kamer.

En dus vandaag niet naar de tuin (het is hier trouwens mistig en koud), maar vandaag de potjes schoonmaken, brekerzand, potgrond kopen en heel belangrijk; die alvast mengen en in huis zetten. Want het is natuurlijk vragen om moeilijkheden om zaailingen die zijn gekiemd bij 26 tot 27 graden te verspenen naar grond die slechts 2 of 4 graden koud is. Dus we warmen de grond alvast iets voor en geven na het verspenen ook gelijk lauw water in plaats van koud water.

Verder niets te melden? We zijn niet naar de tuin geweest maar hopen er volgende week regelmatig naartoe te kunnen (er wordt droog en niet te koud weer verwacht). Om de tuin nu eindelijk af te krijgen (de laatste kas spitten, en het laatste vak buiten schoon maken en bedekken met stro. We hopen het volgende week af te krijgen! En we hopen ook dat er dan weer meer peperzaden zijn gekiemd en over kunnen naar potjes in het raamkozijn. En we gaan dus de verspeende jonge zaailingen verzorgen. Dat voelt toch echt wel alweer een klein beetje als lente.

p.s.: gisteren nog een lekker dessert gemaakt met aardbeien uit de vriezer:

Tiramisu van aardbeien

Een ‘tiramisu’ van aardbeien met yoghurt, mascarpone, room, lange vingers en bestrooid met witte chocolade. Was erg lekker! Ik zal het recept straks even op de receptenpagina zetten.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Inge Wendrich

Hallo Diana,
Wat leuk!! Je hebt me weer uit mijn winterslaap gehaald!
Ik heb mijn kistje met zaden gelijk weer te voorschijn gehaald.
Het feest kan beginnen!!!
Groetjes, Inge

Jolanda

Beste Diana,

Van harte gefeliciteerd met deze voorspoedige geboorte van jullie zaailingen!
Dat ze maar snel groot en sterk mogen worden!! 😉

Groetjes,
Jolanda

Nienke

Wat leuk! En waat gaat het het snel joh.
Ik ben de 17e begonnen met pepers “zaaien” (jouw zaadjes trouwens) en de eersten zijn ook al gekiemd. De Orange Lantern was het eerst.
Ook probeer ik een passievrucht te laten kiemen, dat is iets lastiger. Heb jij dat al een geprobeerd?

Heb het recept van de tiramisu meteen opgeslagen, kan niet wachten!

Anne-Marijke

Hallo Diana,

Wat bijzonder om zo zaden te laten kiemen.
Ik heb nog niet zo heel lang een moestuin en leer veel van jou.
Al een paar keer lees ik dat mensen zaden bij je bestellen, hoe kan ik dat doen?
De paarse aubergines vind ik prachtig, heb je daar ook zaad van?

Hartelijke groet,
Anne-Marijke

ann

Altijd weer een wonder dat uit zo’n klein zaadje weer iets moois en eetbaars komt. Ben ook altijd happy als er weer iets kiemt.
Ann.

Marja

Beste Diana,
Ik volg je al een tijdje en vraag mij af , wie is Diana, een super vrouw, die zo mooi en duidelijk en vol passie over moestuinieren schrijft. Ik lees wel af en toe, dat je een partner Ruud hebt, maar kinderen? En een baan naast je hobby? Zo ja waar haal je de tijd vandaan om dit allemaal te realiseren.Misschien heb je wel al een keer geschreven over jezelf, maar ik heb het nog niet gelezen en vraag mij steeds maar af “wie is die super-vrouw” de duizenpoot. Knap hoor.Ga zo door, je bent een inspiratie-bron voor velen.

Mark

Inderdaad! Hoe flikt men dit allemaal, zelfs met groene tenen en hele dagen de tijd. Groots om dat vervolgens ook allemaal met ons te delen! Ik geniet ervan. Zo aanstekelijk ook, hier staat de kweekkas ook al weer klaar en met dit mooie weer krijg je vanzelf de lente in het hoofd. Beetje vroeg, misschien?

Marja

Wat een leuk stukje over jezelf en niet te vergeten je man Ruud. Ik blijf je een super-vrouw met gouden groene vingers vinden, zelf ben je bescheiden, maar dat siert je. Ikzelf ben vorig jaar een moestuin begonnen, wordt 10 september 68 jaar, een moestuin was al een kinderwens. Ik voel mij zo gelukkig met mijn tuin van 200 m2 meter met een kasje.ik doe het samen met mijn man, die moet afkicken van zijn werkzame leven, wat hem veel moeite kost (eigen bedrijf). Maar gelukkig vind hij ook zijn geluk in de moestuin en heeft hij er echt een mooie tuin van gemaakt, hij het technische gedeelte en timmerwerk, ik houd mij bezig met zaaiplannen en alles wat erbij hoort. Dit jaar zaai ik volgens de zaai-kalender van Maria Thun. Ben benieuwd. Ook ik ben een kook-fanaat. Dank tot dusver en weer veel plezier dit jaar in jullie tuin. Ik blijf je volgen.

Mayra

Hoi Diana

Gefeliciteerd met de eerste gekiemde zaden! Ik zit nog te wachten helaas.

De Smedt François

Hallo Diana, ik heb onlangs gelezen dat men doperwten in een parafinebad moet doen om het opgraven door muizen en vogels tegen te gaan zou dit kunnen kloppen en zo ja hoe moet dit gebeuren. Dank u voor uw advies.

Groetjes,
François

Ray

Oh Diana, je hebt me aangestoken. Ik was van plan om pas in de 2e week van februari mijn pepers en paprika’s voor te zaaien, maar ik kon me niet langer inhouden en heb vandaag mijn pepers gezaaid. Ze staan nu lekker warm in mijn kweekkasje. Kan niet wachten tot de lente en de zomer.

Groetjes,
Ray

nicole

Hoi Diane, bedankt voor leuke tip.Heb ook mijn paprikazaadjes in koffiezakjes in tvkast gezet en nu maar wachten

Maja

Proficiat met je boorlingen!
Hier in Groningen wacht ik nog even.(ervaring)
de natuur loopt hier zeker 14 dagen achter.

Maar ik verheug mij op volgende week,het lijkt echt tuin weer te worden.

Saskia

Hoi Diana,

Wat een passie heb je? Een feestje om te lezen.
Nu ik een tuinkas heb en zaad besteld bij jou sta ik ook te popelen om te beginnen. Op zoek naar een warm plekje in huis heb ik alleen een donkere plek gevonden. Kan ik daar ook de zaden laten ontkiemen op de denomethode?
Groetjes Saskia

Jeannette

Hoi Diana,

Gefeliciteerd met je kiempjes, altijd weer spannend hè! Ik heb 2 weken geleden al gezaaid (kon niet wachten) en er is al aardig wat opgekomen, de Jalapeno’s waren het eerst. Ik zit nu nog te wachten op de Chocolate Scorpion en de Trinidad Perfume. Deze heb ik van de week ook met de Denomethode op het tv modem gelegd, want ik denk niet dat ze nog in mijn kweekbakje op gaan komen.

Jeannette

Dank je wel voor de tips. Ik wacht geduldig af…

nadi

Hoi Diana,

Leuk dat het bij jou gekiemd is en dat je ze ook al deels kan planten :). Ik heb vorige week ook de deno methode gebruikt om mijn pepers en aubergines te zaaien met jou informatie pagina over de deno methode ernaast. En ze zijn zo goed als allemaal gekiemd en daar was ik erg blij mee. Alleen bij de pepers zijn er toch wel de helft gaan schimmelen 🙁 ik heb maar netjes de gezonde kiemen verwijderd en in een nieuwe koffiefilter gedaan en er weer nieuwe zaden bij gezaaid alleen heb ik toch het idee dat ik iets fouts doe. Ik dacht dat ik precies de instructies gevolgd heb. Ook heb ik dezelfde koffiefilters en heb ik ze ook netjes tussen een handdoek droog gedept zodat ze niet te nat zijn. De gripzakjes heb ik ook voor de helft open gelaten. Maar misschien heb je nog wel tips voor me? Of denk ik te snel dat ze geschimmeld zijn? De geschimmelde zaden zijn volgens mij zwart of donkerbruin en laten ook een donkere vlek achter op de filter. Vind het toch wel jammer die kiemen kwijt te zijn dus alle tips zijn welkom!
Alvast bedankt!

Groetjes,
Nadine

nadi

Hey Diana,

Dankjewel voor al de tips. De zaden heb ik bij jou besteld dus ik ga ervan uit dat het niet daaraan ligt gezien er nog geen signalen was daarover. De meesten zijn nu keurige kiemplantjes geworden in hun nieuwe koffie filter. Dus misschien waren de filters perongeluk vies geworden wie weet. Maar ik heb echt nu een hele hoop in potjes kunnen planten meer dan ik ooit in mijn tuin kwijt kan dus het is allemaal goed gekomen! Yay! Toch bedankt voor je tips!

Groetjes Nadine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties