Aardperen

Wat een prachtig weer vandaag, het was heerlijk op de tuin!

Vorig voorjaar (het zal zo rond februari zijn geweest), vroeg ik aan Ruud of hij het er mee eens was dat ik eens aardperen ging telen. ‘Wat ga je daar mee doen dan?’. Nou, oogsten natuurlijk, ik noemde het rijtje van voordelen; ze zijn winterhard, zouden iets van asperge in de smaak moeten hebben en iets nootachtig, ze hebben weinig verzorging nodig, je kunt ze in de grond laten zitten tot je ze gaat eten. Ik heb Ruud pas verteld dat ze flink woekeren toen ik ze had gekocht, en dat was verstandig.

Maar ik beloofde Ruud dat ik ze in een speciekuip ging houden, dan konden ze niet verder woekeren dan de rand van de pot. Zo gezegd, zo gedaan. En zo groeiden de planten (ik heb een stuk of 5 knollen in de speciekuip met potgrond gepoot) afgelopen zomer prima:

Aardpeer plant zomer

De planten werden nog wel een meter of 2, misschien zelfs wel 2,5 meter hoog. Maar ik heb er verder niet veel naar omgekeken, ik geef het eerlijk toe, regelmatig wat water geven en ik heb ze alleen in april wat groene culterra als voeding gegeven.

Het gedoe begon toen we afgelopen herfst gezellig een avond met vrienden doorbrachten. Zij hadden wel eens aardperen geteeld en een keer gegeten maar hadden darmklachten gekregen. En toen was het met de liefde van Ruud (die toch al niet heel sterk was) voor de aardpeer gedaan. ‘Dan hoef ik ze niet’. Nou ja, het zal toch wel meevallen maar Ruud was niet te vermurwen. Er werd die avond door de mannen (die zijn daar toch wat beter in) nog wat gegrapt over wat er geproduceerd kan worden op een korstje brood, dus wat aardperen dan wel niet voor consequenties konden hebben.

En ik vond het vervolgens verstandig het onderwerp te laten rusten tot de oogst. En die tijd is nu wel zo ongeveer aangebroken, veel langer kan ik het niet meer uitstellen. Dus vanmorgen aan Ruud gevraagd (zonnetje schijnt, niet koud, heerlijk weer, vrolijke dag) of we misschien samen de aardperen konden oogsten. ‘Ik eet ze niet’, was het norse en enige antwoord. Ik opperde dat ze dan hoe dan ook uit de speciekuip moesten, het is geen optie om ze er nog 3 jaar in te laten staan als we ze toch niet eten.

Aardpeer winter pot

En begonnen we samen aan dit karweitje, de pot ondersteboven keren en de knollen oogsten (ze woekeren wel zo erg dat als je een stukje vergeet ze gewoon weer door gaat groeien en vrij snel weer een nieuwe en flinke plant maakt).

Ik heb ze zelf maar in een emmer gedaan en de meeste grond eraf gespoeld (met de gedachte ‘wie weet, misschien verandert Ruud nog van gedachten).

Aardperen wassen

De oogst viel helemaal niet tegen!! Niet heel goed te zien op de foto maar uiteindelijk hadden we 2 emmers vol met mooie knollen in flink formaat.

Aardperen oogst

En ik heb een deal gesloten met Ruud! Ik ga er morgen iets lekkers mee/van maken. De voorwaarden: mochten er darmklachten optreden, dan was het de laatste keer en beloof ik plechtig de knollen die we over hebben weg te gooien. Indien geen darmklachten, dan is voorwaarde 2 dat het wel ook nog lekker is.

Indien geen darmklachten, en wel lekker: dan worden er 5 of 6 geoogste knollen terug in de speciekuip met nieuwe potgrond gepoot, voor een nieuw jaar aardperen. Want zo simpel gaat het vermeerderen van aardperen, je plant gewoon wat knollen die je over hebt – belangrijk daarbij is wel te vermelden dat de knollen boven de grond niet lang goed blijven. Je oogst pas knollen als je ze gaat eten en ander laat je ze vooral in de grond, daar kunnen ze zelfs in de winter prima in overleven.

Dan is er dus nog één probleem, het moet wel lekker zijn. En dus ben ik dringend op zoek naar een beproefd en echt lekker aardperenrecept. Mocht iemand een lekker recept hebben dan hoor ik het graag! En ik wil niet zeuren maar wel ook graag zo snel mogelijk. Want morgen is mijn enige kans, Ruud heeft de emmer met aardperen al strategisch naast de groene kliko gezet.

 

104 reacties op Aardperen

Saskia 25 januari 2016 om 17:19

Hoi Diana,
Die Ruud is me er 1!
Ik heb geen recept er van maar ooit in een chique restaurant het volgende gegeten: aardperensoep met een ravioli gevuld met paddestoel en dan in een spiraal gespoten peterselie olie cirkels op het soepje.
We hebben het kommetje bijna uitgelikt ; )
Succes!
Groet,
Saskia

Hannah 25 januari 2016 om 17:38

Ravioli met aardperen zou vast ook lekker zijn, kennen jullie ook Crosne, Japans knolletje? Lijkt er een beetje op, maar dan lekkerder (en lastiger schoonmaken).

Diana 26 januari 2016 om 10:00

Hallo Hannah,
Ja, crosne is zeker ook lekker. Ook niet lang buiten de grond te bewaren overigens.
groetjes,
Diana

Diana 26 januari 2016 om 09:56

Hallo Saskia,
Dankjewel, dat klinkt heerlijk!!
Ik weet nog niet wat we eten maar de tip van de paddenstoelenravioli en peterselieolie bewaar ik zeker want lijkt me anders ook nog lekker in andere soepen.
groetjes,
Diana

Hannah 25 januari 2016 om 17:37

Aardperen zijn lekker! Maar geven wel een opgeblazen gevoel, tenminste bij mij, mijn man had er geen last van. de smaak is inderdaad nootachtig. Recepten die ik heb geprobeerd kan ik even niet vinden, vanavond even zoeken op andere computer, we hebben ze een keer kort gekookt en opgebakken als aardappel, en een keer uit de oven met knoflook en kruiden.
Bij ons groeien de planten boven het dak van ons huisje uit! In aprik kreeg ik drie piepkleine plantjes en eind van de zomer had ik een flinke bos, van mij mogen ze woekeren 🙂
Groet, Hannah

Diana 26 januari 2016 om 09:59

Hallo Hannah,
Ik las op de website van mme. Zsazsa dat zelf de schillen nog de neiging hebben om een gezin te stichten 🙂
groetjes,
Diana

Heidi 25 januari 2016 om 17:47

Ik hou absoluut niet van aardperen, zelfs niet als bloem: ik zie niet graag gele bloemen namelijk… Toch is er één recept dat mij (en de huisgenoten) kon bekoren. Ik kreeg ooit van Dorien Knockaert ( https://www.facebook.com/Jonge-Sla-216378515078265/?fref=ts of http://jongesla.com ) een bokaal kruidig-zure aardperen, ingemaakt dus. Het recept haalde ze uit het boek “Rijke oogst”, van Alys Fowler. Helaas heb ik het niet voor je, maar misschien kan je het via de links wel achterhalen? Succes!

Diana 26 januari 2016 om 10:08

Hallo Heidi,
Ik vind gele bloemen ook niet perse mooi, maar wel als ze bij blauwe of violette bloemen staan. Of samen met rode en oranje bloemen, niets zo zomers in de tuin als de combinatie van rood, oranje en warmgeel, zelfs als het regent :-).
Dankjewel voor de link en tip!
Lang leve google, ik heb het recept van de ingemaakte zoetzure aardperen gevonden van Alys Fowler uit het boek Abundance, voor wie er interesse in heeft:
http://www.leparfait.com/recipe/pickled-jerusalem-artichokes_558 Ik ga het recept zeker bewaren, en als alles vanavond goed gaat het wellicht gelijk eens proberen!
groetjes,
Diana

wilma 25 januari 2016 om 18:03

Aardpeer met selderij en cantharellen (of andere paddenstoelen).
gelijke hoeveelheid aardperen en selderijknol.

Aardperen wassen en schoonmaken en koken tot ze gaar zijn, dan kan je de schil er zo af trekken. Selderijknol schillen, in stukken snijden en koken tot het gaar is. Intussen de paddenstoelen in boter bakken, de hoeveelheid wat je zelf lekker vind.
van de aardperen en selderij met een beetje melk en boter een puree maken de de gebakken paddenstoelen hierdoor mengen.
eet ze
Groetjes, Wilma

Diana 26 januari 2016 om 10:09

Hallo Wilma,
Hartelijk dank voor het recept!
Diana

josien 25 januari 2016 om 18:04

Hallo Diana,
Wij zijn ook bang gemaakt voor de aardpeer. Ook ik mocht het een keer proberen, op een rustige avond. Totaal geen problemen gehad! Ik had pasta gemaakt met een roomsaus, aardpeer en walnoten,( recept van 24 kitchen) tomaatje voor de kleur…. Ben benieuwd naar jullie reactie. Het zal wel per persoon verschillen hoe de ingewanden erop reageren….

Diana 26 januari 2016 om 10:11

Hallo Josien,
Dankjewel voor de tip!
Gelijk even gegoogeld en gevonden, klinkt ook heerlijk!
groetjes,
Diana

Yvonne 25 januari 2016 om 18:09

Dag Diana,
Wij vonden de aardpeer heerlijk. Geen last van de darmen. Naar je e-mailadres heb ik een paar recepten gestuurd, kun je kiezen.

Diana 26 januari 2016 om 10:11

Hallo Yvonne,
Dankjewel!
Diana

Diana 26 januari 2016 om 10:12

Hallo Annemieke,
Dankjewel, klinkt ook al weer heerlijk, het wordt nog lastig kiezen 🙂
Diana

Trudie Doolaard 25 januari 2016 om 18:52

Hoi Diana,

Hier een recept waar het hele gezin van smult.
750 gr aardperen
300 ml groentebouillon
150 ml slagroom
1 teentje knoflook
6 à 10 blaadjes salie
80 gr oude kaas
beetje gemalen broodkruim

Oven voorverwarmen op 200 graden. De aardperen schillen en in de bouillon 8 min koken.
Giet ze af. Snij ze in plakjes en doe ze in een beboterde oven schaal.
Meng knoflook, salie,de helft van de kaas en zout en peper door de slagroom. Giet dit over de aardperen. Doe de rest van de kaas en de broodkruim erover en bak in een half uur de gratin gaar en bruin.

Ik vind aardperen echt een geweldige wintergroente. Het is leuk om midden in de winter met verse groente uit de tuin te komen.

Veel succes ermee.

Veel succes.

Diana 26 januari 2016 om 10:13

Hallo Trudie,
Hartelijk dank voor het recept, klinkt erg lekker!
groetjes, Diana

Diana 26 januari 2016 om 10:14

Hallo Madebykk,
Hartelijk voor de link, er staan leuke recepten bij!
Diana

jolien 25 januari 2016 om 20:53

Ook hier dit jaar voor het eerst aardpeer:)
Ik ben ergens te weten gekomen dat aardpeer inderdaad kan zorgen voor winderigheid, maar al een geluk zelf nog geen last van gehad.
Om dit te voorkomen zou je best geleidelijk aan wennen aan aardpeer heb ik ergens gelezen. Dus niet opeens een hele portie.
Vorig jaar vond ik aardpeer zelfs niet lekker, ik wilde ze gewoon ‘voor de sport’ zetten in de tuin. En nu vind ik ze super! Veel heb ik nog niet geprobeerd, maar ik voeg vaak een of twee knolletjes toe aan de soep (vb in combinatie met courgette en peterselie, of bij pompoen met wortel), ze geven een subtiele smaak en maken de soep een beetje smeuïg. Ook enkele heel dunne schijfjes rauw over de salade gestrooid zijn lekker!
Succes!
Ben zelf ook nog nieuwsgierig naar lekkere recepten.

Diana 26 januari 2016 om 10:22

Hallo Jolien,
Dankjewel voor de tips!!
Er staan hier ondertussen al heel veel heel erg lekkere recepten tussen, dus we kunnen er naar hartenlust mee gaan experimenteren!
groetjes,
Diana

Dickie 25 januari 2016 om 21:17

Hoi Diana,

Ik doe ze overal doorheen: gevulde wintersoepen, stamppotten, hartige taarten, etc.
Gewoon heerlijk en we hebben nergens last van.
En onze ezels zijn er ook dol op.

Diana 26 januari 2016 om 10:23

Hallo Dickie,
Ja, ik begreep dat eenden en ganzen ze ook lekker vinden, en ezels dus, en mensen, konijnen, allemansvrienden :-).
Ik ga proberen er iets lekkers van te maken!
Diana

Elisabeth 26 januari 2016 om 13:38

Hallo Dickie en Diana

Heel leuk dat ganzen en ezels en eenden aardperen lekker vinden, uit de oven? of rauw in stukjes / reepjes. Ik ben serieus, eerlijk. Vinden paarden en kippen ze ook lekker? En mussen, mezen, etc. etc. ? Nu nog even de Franse naam opzoeken, Poire de Terre ?
Wij deden ze wel door een soep.
Elisabeth

Diana 26 januari 2016 om 20:53

Hallo Elisabeth,
Ik heb geen idee hoor, ik ben ook nieuw met de aardperen, maar ik las het in de reacties op dit stukje. Misschien kunnen de mensen die het schreven je nog even duidelijk maken welke dieren ze lekker vinden en in welke vorm dan!
Poire de Terre is de Franse benaming voor Yacon, de Franse naam voor aardperen is Topinambour
groetjes,
Diana

yvonne hesseling 25 januari 2016 om 21:33

Hallo Diana,
Ik heb ook aardperen in mijn tuin en zal er niet meer zo makkelijk van af komen. Maar dat hoeft ook niet want ze zijn heel lekker. Alleen mijn man heeft er ook zo`n opgeblazen gevoel en veel gazen. Maar hij eet ze wel maar dan gewoon niet zo veel. De darmen wennen er ook aan. Bovendien zijn de aardperen heel gezond door het inuline dat daarin zit. Het wordt gebruikt als glucosevervanger bij diabetes en is een sterk prebioticum.
Ik gebruik ze net als aardappelen.
Maar ik zou bij de eerste keer even testen met een kleine hoeveelheid.

Diana 26 januari 2016 om 10:25

Hallo Yvonne,
Dankjewel voor de tip!
Ik ga ze zeker eerst maar eens voorzichtig proberen vandaag.
Het feit dat ze zo gezond zijn neemt wel iets van de weerstand van Ruud weg, maar hij zegt ook wel dat we het eerst een voorzichtig proberen in 1 gerecht of voorgerecht…. eerst proberen en onder darmen eraan laten wennen.
groetjes,
Diana

Elise Lin 26 januari 2016 om 13:26

Hoi Diana,

Precies wat Yvonne zegt, met een kleine hoeveelheid beginnen. Aardperen bevatten zoals ze zegt het prebiotische inuline, je darmen gaan dan juist goede bacterien maken, dat is wat die winderigheid etc. veroorzaakt. Langzaam laten wennen ja. (Misschien is het zelfs wel zo dat de mensen die er het meeste last van hebben ze juist het hardste nodig hebben.)

Hopelijk bevallen ze 🙂

Diana 26 januari 2016 om 20:50

Hallo Elise,
We hebben uiteindelijk gekozen voor een soepje, als vooraf, dus niet teveel, goed gekookt, met kruiden en een aardappel.
Lekker, en blijkbaar erg gezond.
groetjes,
Diana

Nina 25 januari 2016 om 21:36

Hoi Diana,

Aardperen zijn te lekker (en makkelijk in de tuin) om te missen!
Wat darmklachten betreft zou je twee leidraden kunnen volgen: 1) maak ze goed gaar – écht. Ik ben van de “bite” in groente, nou bij aardpeer moet je dat dus niet doen… en 2) gebruik kruiden die de spijsvertering vorderen en gasvorming tegen gaan: salie, komijnzaad, venkelzaad enz. Als je deze twee “regels” in gedachten houdt, is het veilig! 😉

Ik mis nog een (geproefd en bewezen) lekkere aardpeersoep-recept, dus als jij of iemand anders het voor mij heeft, graag!

PS. O ja, en de setting doet ook wonderen: kaarsjes aan, wijntje erbij… 🙂
Success!!!

Diana 26 januari 2016 om 10:28

Hallo Nina,
Dankjewel voor de tips!!
Ik weet nog niet wat ik ga maken maar ik ga er zeker kruiden in gebruiken en ook wat aardappel want dat wordt ook genoemd, als een soort absorberen.
Ik kreeg al meerdere aardpeersoeprecepten, ik ga proberen ze allemaal te noemen, ergens in alle reacties, in recept of link. Ik hoop dat je er ook iets lekkers tussen vindt!
Diana

Angelique 25 januari 2016 om 22:10

http://www.micook.nl/jamies-gebakken-aardperen/

Superlekker!! Helaas heb ik hier ook een ‘Ruud’ in huis en mag ik al m’n aardperen uitdelen aan buren, collega’s en familie. Manlief vindt ze echt niet lekker en heeft er ook last van. Gelukkig maak ik er wel veel andere mensen blij mee en dat is ook mooi 🙂

Diana 26 januari 2016 om 10:30

Hallo Angelique,
Dankjewel voor de tip/link!
Ik hoop maar dat we niet zo veel last van krijgen. Er worden in alle reactie ook veel tips genoemd die de mogelijke krampen wat kunnen verminderen, misschien zie je er ook nog een handige tip tussen!
Diana

natuurlijk-rijk 25 januari 2016 om 22:59

Ik heb ook veel zin om die van mij eruit te zwieren. Wij zijn de vriezer aan het leegmaken en de aardperensoep ging op de composthoop. Mme zsa zsa heeft onlangs op haar blog het recept voor de lekkerste aard^peersoep gezet, ik dacht toen nog wat wil ik nog wel eens proberen maar dat is er nog niet van gekomen. Misschien heb je er iets aan. http://madamezsazsa.blogspot.be/2016/01/over-een-lelijke-jas-lekkere-soep-en.html

Diana 26 januari 2016 om 10:34

Hallo,
Dankjewel voor de link! Wat een leuk stukje!!
Ik begreep dat het opwarmen van aardperen niet heel lekker of goed is, wellicht dat daarom je soep uit de vriezer niet lekker meer was.
Ik ga proberen er iets lekkers van te maken, maar ik ga ze vooralsnog maar niet invriezen.
groetjes, Diana

Hendrik jan Olijve 26 januari 2016 om 00:16

Even googelen ….aardpeersoep en dan kom je op de site van allerhande waarop je een recept van een heerlijke aardpeersoep met knoflook vindt.

Diana 26 januari 2016 om 10:34

Hallo Hendrik Jan,
Dankjewel voor de tip! Ik heb 3 leuke recepten op de website van Appie gezien, waaronder het soeprecept dat je noemt.
groetjes,
Diana

maaike van wijk 26 januari 2016 om 00:49

Aan Hannah

Laat de aardperen niet woekeren. Heb ik gedaan en ben 2 jaar bezig geweest met de buurman samen om ze weg te krijgen.
Doe anders net als de rest, in een grote kuip. genoeg oogst zoals je hier kunt lezen.

miep 26 januari 2016 om 07:26

Goedemorgen diana.
Kom ik vanochtend uit mijn winterslaap.
En dacht laat ik eens bij diana zien.
Het begon gister al te kriebelen toen ik in mijn moesttuin stondt.
En ja hoor je bent al begonnen.
Dus het wordt tijd dat ik mijn zaadjes uit de kast ga halen.
Maar wat mij op viel. Is dat je nu gesponsord wordt door pokon . In ieder geval zie ik reclame op je site.
En je houd daar een dag boek bij.
Hu mijn winterslaap was wel heel diep.
Nou was mijn vraag gebruik je pokon op je planten.
Of doe je alles puur natuur.
Ik zou het zelfs niet gebruiken.
En ook niet op mijn werk. Ben bloemiste maar heb niks met pokon.
Het is niet negatief bedoeld maar vroeg het me wel af.
Ik koop altijd zaden bij jou. Maar mijn moesttuin is biologische en dat wou ik graag zo houden.
Hopelijk heb je antwoord op mijn vraag.
En geniet van de aartperen.
Groetjes miep

Diana 26 januari 2016 om 10:45

Hallo Miep,
Goedemorgen :-).
Begonnen….., ik geloof dat ik niet ben gestopt 🙂
In ruil voor mijn schrijfsels krijg ik producten van Pokon dus die ga ik zeker proberen.
Maar dan weet je waarschijnlijk nog niet dat de nieuwe moestuinlijn van Pokon biologisch is, van biologische meststoffen, voedingskegels, biologische potgrond die is verrijkt met een deel houtvezel om het afgraven van turfgronden in Europa in ieder geval iets te beperken, tot de moestuinmix, etc..
Even gekopieerd van de website van Pokon:

Biologisch gecertificeerd
Niets is lekkerder en gezonder dan verse, onbespoten groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin. Kweken doe je het liefst in biologische grond en met biologische plantenvoeding. Alle Pokon verzorgingsproducten die te maken hebben met eten uit eigen tuin, voldoen aan de Europese norm voor de biologische land- en tuinbouw. Dit betekent dat zowel de potgronden als de meststoffen voldoen aan deze strenge Europese normen.

Dat geldt dan uiteraard (nog) niet of niet altijd voor de siertuinproducten die ze verkopen maar dus zeer duidelijk wel voor alle moestuinproducten.
groetjes en veel plezier en succes met de start van je nieuwe moestuinseizoen!
Diana

miep 26 januari 2016 om 16:44

Bedankt voor je uitleg. Top

Mikki 26 januari 2016 om 08:24

Hallo Diana, ici France..;o)

Over de flatulentie bij topi nambour is al veel gesproken..ik heb er zelf echt last van, met krampen zelfs en heb er ooit tips over gevraagd, en gekregen.
De beste tip (van een Frans blog) is geloof ik een aardappel mee koken samen met de aardperen. Hoe dat werkt weet ik niet precies, iets met enzymen en absorberen.
Ook het meekoken van salie of verwarmende zaden zoals komijn, kummel, venkel helpt.
Tip 2: Eet de aardperen rauw in een salade..geen problemen( ik heb het niet uit durven proberen)
Tip 3: Nooit opwarmen!

Nog een Nederlandse tip: pas oogsten in de vroege lente. De inuline (waarvan men zegt dat dat voor de winderigheid zorgt) in de aardpeer zet zich gedurende de winter voor een deel om in fructose..daardoor wordt de aardpeer zoeter.

Recepten krijg je al genoeg zie ( misschien een stukje gefrituurd proberen? Schijnt erg lekker te zijn)

Diana 26 januari 2016 om 10:49

Hallo Mikki,
Dankjewel voor alle tips!! Ik ga zeker iets maken vanavond waar ik en aardappelen en ook wat kruiden in ga gebruiken.
En ik begreep ook dat het helpt om je lichaam en darmen iets aan de aardperen te laten wennen, dus niet te veel tegelijk.
En ik ga ze eerst maar goed gaar maken, want dat zou ook betere zijn dan nog iets knapperig.
We gaan het zien en beleven 🙂
Diana

nadi 26 januari 2016 om 08:42

Hoi Diana. Ik heb ooit een ovenschaal gemaakt met aardperen. Helaas heb ik het een beetje terplekke verzonnen dus echt een recept heb ik niet. Maar wat ik toen had gedaan was wortels aardappelen aardperen voorgekookt en gesneden in grotere dobbelsteentjes. Room + creme fraiche ,een hoop lekker kruiden ( lijkt me goed om van de kruiden hierboven te gebruiken die tegen de buik klachten werken) en flink wat belegen of oud kaas erover heen en de oven in en eventueel een beetje paneermeel. Iets in die trant: http://cuisinevansabine.nl/gratin-van-aardpeer-en-wortel/ We vonden het hier heeeel lekker je kon de aardpeer goed proeven maar niet overheersend en ik kan me niet herinneren dat we buik klachten hadden terwijl we best wel gevoelig zijn daarvoor.

Diana 26 januari 2016 om 10:51

Hallo Nadi,
Dankjewel voor de tip en link en recept!
Ik weet nog niet wat ik ga maken maar zeker iets waar ok aardappel in zit, dus het wordt een soep of een ovenschotel (beiden zou voor de eerste keer teveel van het goede zijn 🙂
groetjes,
Diana

nadi 26 januari 2016 om 17:37

Super leuk zo een jacht naar de perfecte recept voor jullie! Geniet er van en eet smakelijk! Groetjes

Patrick 26 januari 2016 om 09:20

Ha, leuk, ik heb toevallig vorige week een emmertje gehad om te planten…..
Weet ook niet goed wat er mee te doen maar ze gaan toch binnenkort de grond in….in een emmer inderdaad!
Hoop dat je een lekker recept vindt….. hou ons op de hoogte!

Diana 26 januari 2016 om 10:54

Hallo Patrick,
Gefeliciteerd 🙂
Je kunt het hier allemaal lezen, mensen met veel klachten, mensen met weinig klachten, mensen zonder klachten.
Russische roulette, dat lijkt het te worden. We gaan het vanavond wel beleven :-).
En ik ga zeker nog noteren wat we hebben gegeten en hoe het smaakt en of we er last van hebben gehad.
groetjes,
Diana

Elisabeth 26 januari 2016 om 13:56

Re Diana,

Darmproblemen, opgeblazen gevoel, gas, winderigheid ed na het eten van aardperen, dat hoeft niet, maar kan gebeuren, maar dat krijgen sommige mensen ook na het eten van Bruine bonen, erwtensoep etc etc. Wij eten dat soort lekkere zaken een dag voorafgaand aan een echte vrije dag, geen bezoek en nergens naar toe moeten. Expirementeren met kleine hoeveelheden en kombineren met kruiden is altijd goed.

Diana 26 januari 2016 om 20:56

Hallo Elisabeth,
Ja, uien, bruine bonen, prei, kool, zeker als het dan ook nog van eigen tuin is.
Ik was meer bang voor darmkrampen als in echte buikpijn, voor wat winderigheid schrikken wij niet terug (niet thuis in ieder geval :-)).
groetjes, Diana

henriette Simons 26 januari 2016 om 09:59

Aardpeer soep van Anneke Bleeker?
1kilo aardperen
2 tenen knoflook
2 dl slagroom
keltisch zout
ongeveer 3/4 liter water
witte peper.

De pastinaaksoep in haar boek was heerlijk!

succes!

Henriette

Diana 26 januari 2016 om 10:55

Hallo Henriette,
Dankjewel voor je recept!
Ondertussen al zoveel recepten gekregen dat het nog lastig kiezen wordt 🙂
groetjes,
Diana

Modderbaard 26 januari 2016 om 10:01

De flatulentie wordt veroorzaakt door inuline, een koolhydraat dat we niet kunnen verteren. Dat doen bacterien voor je in de dikke darm.

Als je darmflora daar niet goed op ingesteld is, krijg je gasvorming wat leidt tot de ‘darmklachten’. Als je veel vezels eet (m.n. inuline) ga je er een stuk minder last van hebben.
Inuline vind je ook in asperge, schorseneer en haverwortel.

Hoe langer de aardpeer in de grond zit, hoe lager het inulinegehalte. Dus laat oogsten als je er gevoelig (of bang) voor bent. 🙂

Diana 26 januari 2016 om 10:56

Hallo Modderbaard,
Dankjewel voor de uitleg!
Handig voor mij, en zeker ook voor andere mensen die mee lezen!
Diana

Marjolein 26 januari 2016 om 10:20

Toevallig gisteren gegeten, voor de 2e keer, heel lekker recept, soort aardappel anders maar dan zelf gemaakt ipv uit een pot (bleh). Eigenlijk aardappel 2x anders 🙂 :

http://www.micook.nl/jamies-gebakken-aardperen

Enige dingetje is…. ik twijfel ook over het effect van die dingen op mijn lichaam… wilde juist vanochtend gaan googlen naar aardperen en allergische reactie of iets dergelijks na een enigszins onrustige nacht, toen ik eerst jouw blog even ging lezen. hahaha…… Laat Ruud dit maar niet lezen :D.

Maar 1x proberen dat moet gewoon! Ze zijn echt best lekker, en weer eens wat anders.

Diana 26 januari 2016 om 11:06

Hallo Marjolein,
Ook jij hartelijk dank voor de link/het recept!
Oei, een onrustige nacht, ik zal niets tegen Ruud zeggen en hem een extra glas wijn geven, wie weet, helpt het :-).
groetjes,
Diana

renee 26 januari 2016 om 10:37

Aardperen op zichzelf vind ik een beetje flauwig smaken, maar gemengd met aardappel geven ze een puree juist een verfijnde, iets zoetige smaak. Ook mengen met pastinaak is heerlijk. Als je ze pureert is het ook geen punt om ze flink gaar te laten koken, zoals de tip hierboven tegen winderigheid aangeeft.
Ons favoriete recept is pastinaak/aardpeer puree met zuurkool en stoofvlees.
Als tegenhanger van de zuurkool is de zoetige puree heerlijk en ik heb ook een stoofrecept gevonden met lamsvlees en pruimen dat er perfect bij past. Flinke pan maken en een paar bakjes in vriezen. Dan hoef je daarna alleen nog de puree te maken en de zuurkool op te warmen. Super snelle maaltijd dus!
http://allrecipes.nl/recept/5275/marokkaanse-lamsstoofschotel-met-zoete-aardappelen.aspx
(Ik laat de zoete aardappel dan weg)

Diana 26 januari 2016 om 11:04

Hallo Renee,
Dankjewel, klinkt ook weer erg lekker!
Ik weet nog niet wat ik ga maken maar zeker iets met aardappel, en kruiden, en niet gelijk heel veel aardperen, en goed gaar, en niet meer opwarmen.
Dat lijken de belangrijkste ingrediënten te zijn voor een rustige avond 🙂
groetjes,
Diana

Zuhal 26 januari 2016 om 12:05

Hoi Diana,

Ik heb gisteren met de aardperen een ovenschotel gemaakt. Dunne reepjes zoete aardappel, winterpeen, pastinaak en schijfjes aardpeer. Veel kruiden erover en in de oven. Niet zo heel veel aardperen want bang voor de darmen haha. Maar..het was een succes! Voor mij dus komend jaar aardperen in een speciekuip

Ben benieuwd wat het voor jullie gaat worden vanavond. Eet smakelijk vast!

Groet, Zuhal

Diana 26 januari 2016 om 20:39

Hoi Zuhal,
Klinkt ook lekker! En fijn dat jullie er geen last van hebben gehad :-).
Ik hoop dat je monchoutaart is gelukt! Nog gefeliciteerd trouwens!
Diana

Kristof 26 januari 2016 om 12:13

Ik vind aardperen lekker in een salade. Geeft dat extra pit zoals een radijs. Ik had ze ook gemaakt in een puree, maar dat vond ik geen success. Wel een werkje om ze te schillen. Maar wij hadden geen last van onze darmen. Ik gebruik aardperen in de moestuin als windbreker.

Diana 26 januari 2016 om 20:45

Hallo Kristof,
We hadden vroeger een meneer uit Koerdistan op onze volkstuin, hij had rondom zijn hele tuin van 150 vierkante meter aardperen staan, was een vrolijk gezicht met al die zonnebloemen, en hij had een lekker beschutte tuin (en héél veel aardperen :-).
Na het schillen bleken de aardperen heel erg knapperig te zijn, ik kan me zeker iets voorstellen bij het rauw eten in salades.
groetjes, Diana

Lenn 26 januari 2016 om 12:55

Wij eten geen aardperen meer, het is een blaasconcert hier, waar het Philharmonisch concert jaloers op is! 🙂

Brecht 26 januari 2016 om 12:56

Als gerecht met aardpeer ken ik enkel de aardpeersoep, zeer lekker.

Wat ook wel gekend is, zijn de aardpeerscheuten. Nog zelf niet geprobeerd maar schijnt een delicatesse te zijn (net zoals hoppescheuten enzo). In het voorjaar april – mei de nieuwe jonge scheuten ondergronds oogsten.

Diana 26 januari 2016 om 20:48

Hallo Brecht,
Dat las ik ook op de website van mme Zsazsa, dat je een bleekpot over de planten kunt zetten en dan de jonge scheuten kunt eten.
Wij hebben aardpeersoep gegeten, was inderdaad erg lekker!
Diana

cees 26 januari 2016 om 16:40

Ha die Diana.

Ik heb alle reacties snel gescand en volgens mij stond het er nog niet. Indien wel sorry voor het dubbele melden, maar als je aardpeer klaar maakt, zorg dan altijd ervoor dat je er bonenkruid bij doet. Dan heb je geen / nauwelijks klachten.

groetjes Cees

ps: bleek te koud hier in huis voor je pepers. Verdikkie. Denk je dat die zaadjes alsnog gaan kiemen, of is 25/27 graden echt noodzakelijk?

Diana 26 januari 2016 om 21:00

Hallo Cees,
Dankjewel voor de tip, 1 iemand noemde al eerder bonenkruid, maar beter een keer teveel dan te weinig.

Ik weet niet welke omstandigheden je de pepers kunt bieden en hoe lang je ze nu hebt staan en bij welke temperatuur dan. Voor de kieming is een minimale temperatuur van 18 tot 20 graden nodig, onder de 18 graden zullen de zaden niet wakker worden en wachten op meer warmte. En bij 20 graden kan de kieming wel een week of 3 duren. 27 graden is dus zeker niet noodzakelijk maar ik heb die mogelijkheid nu eenmaal en dan kiemen de zaden dus wel sneller. Ik hoop dat je een plekje van minimaal 20 graden (overdag in een zonnig raamkozijn wordt al snel nog warmer) voor ze hebt!!

groetjes, Diana

cees 27 januari 2016 om 17:27

Ah Mercie Diana.

Geeft veel duidelijkheid. Daar ging het denk ik fout. Inmiddels kan het niet meer fout gaan, want ik heb overal, maar dan ook echt overal, thermometers opgehangen. Voorheen deed ik alles op gevoel.

Kennelijk ben ik niet zo gevoelig voor warmte 😉

cees 27 januari 2016 om 22:18

Toch nog even een vraag diana. Als ik boven de 27 graden uitkom is dat erg?
Heb nu een provisorische opstelling gemaakt met aquarium verwarming, maar die neigt ernaar om bij 32 graden te blijven…

Diana 28 januari 2016 om 21:07

Hallo Cees,
Mijn ervaring is dat voor de denomethode temperaturen boven de 30 graden niet heel goed zijn. Dat heeft dan ook met de combinatie met het vocht te maken. Zaden kiemen prima maar de witte kiempjes zijn heel zwak en breken makkelijk (ze lijken ‘los te weken’), maar dat is mijn ervaring. Je kunt bijvoorbeeld proberen om de zaaisels iets minder nat te houden. Want uiteindelijk zaaien we natuurlijk ook wel in de kas, en daar wordt het nog wel meer dan 40 graden in. Dus het heeft iets met de directe warmte + vocht te maken. Maar ik ben benieuwd hoe het bij jou gaat, misschien heb jij die ervaring helemaal niet. Wil je het hier nog eens laten weten hoe het bij je gaat, of het wel goed kiemt en sterk blijft bij temperaturen boven de 30 graden?
groetjes, Diana

Diny 27 januari 2016 om 00:17

Hoi Diana,

de tip van het bonenkruid bij de aardperen heb ik ook ergens gelezen (Alice Fowler)
succes met je gerecht, wat het dan ook mag worden; ben wel benieuwd 🙂
groeten
Diny.

Diana 27 januari 2016 om 20:47

Hallo Diny,
Dankjewel voor de tip!
het was lekker, we hebben een soepje gemaakt, ik ga het nog melden, inclusief recept, in mijn eerstvolgende tuindagboek.
groetjes,
Diana

Hilly Schäffer 26 januari 2016 om 19:09

Ik heb ook een recept met aardperen op smulweb. Zo eten mijn man en ik aardperen het liefst.
nl. plakjes gesneden aardpeer met prei en hazelnoot.

Karin 26 januari 2016 om 19:48

Geweldige tip om het in een kuip te zetten! Ik oogst ze gewoonlijk in november, is dat dan te vroeg? Wij eten graag aardperen omdat ze goed zijn voor diabetici. Kan/mag je de recepten die je per mail kreeg aan mij doorsturen? Alvast bedankt!
groetjes
Karin

Diana 26 januari 2016 om 21:06

Hallo Karin,
Volgens mij mag je ze oogsten wanneer je wilt. Alleen zijn ze heel slecht boven de grond te bewaren, dus wat je niet oogst in november of december kun je gewoon de hele winter in de grond laten en oogsten wanneer je wilt (dan hoef je dus niet alles in één keer te oogsten en in te vriezen).
Ik bewaar in ieder geval alle recepten die ik kreeg en zal die allemaal melden met link of wat dan ook nog in een nieuw tuindagboek melden. Lukt dat niet, dan mail ik je (maar mocht ik het vergeten, ik probeer van niet, maar help het me dan herinneren).
groetjes,
Diana

Karin 27 januari 2016 om 21:20

Dankjewel voor je reactie! Ik wist dus niet dat ik ze kon laten zitten (hoewel ergens logisch…. ze vriezen blijkbaar niet stuk want ze woekeren verder – niet bij stilgestaan) Maar het was inderdaad niet echt haalbaar om ze lang te bewaren eens ze uit de grond zijn.
Recepten vinden was niet gemakkelijk maar dank zij jouw vraag is het hier nu echt een aadpeerkookboek, leuk! groetjes, Karin

nadi 27 januari 2016 om 23:33

Hooi, ik merk dat ik wel meer recepten kan vinden op de Engelse woord voor aardpeer: sunchoke. Misschien handig voor het zoeken 🙂 groetjes

Diana 28 januari 2016 om 21:08

Hallo Nadi,
Ook als je googelt op Jerusalem Artichokes vind je heel veel recepten.
groetjes,
Diana

Wendy Frehé 26 januari 2016 om 20:28

wat een toeval, ik kreeg vrienden aan de lijn die beide vreselijke buikkrampen hadden, en ja hoor van de aardpeer…
ik zal er zelf maar voorzichtig mee zijn en per keer een beetje gebruiken…

Diana 26 januari 2016 om 21:08

Hallo Wendy,
:-). Vooralsnog gaat het hier 3 uurtjes na het eten nog best goed.
het is hier net alsof we bruine bonensoep hebben gegeten, niks minder maar zeker ook niks meer dan dat.
We zijn blij dat we thuis zijn, dat dan weer wel 🙂
groetjes,
Diana

Mark 26 januari 2016 om 21:46

Haha, en ik maar aan alle kenners vragen wat die manshoge groene planten toch waren die de vorige bezitter van mijn moestuin mij had nagelaten! Geen bloem te zien, en de gezaagde bladeren smaken nergens naar. En jawel, Diana; jij zet mij nu op het spoor van de Helianthus tuberosus, oftwel de knolvormende zonnebloem alias Aardpeer. Jerusalemartisjok. Canadese truffels. Aangenaam! Wij gaan de inmiddels eveneens ontdekte knollen eens voorzichtig in een soepje verwerken. Winderigheid verder vermijden door: rauw te eten (geraspt aanmaken als salade), of samen met aardappel te bereiden (? ), nooit opnieuw verwarmen. De inuline in aardperen is een voor de mens onverteerbaar koolhydraat, goed voor de lijn maar niet goed voor de sociale omgang. De darmflora gaat ermee aan de slag. Sommige mensen hebben er trouwens helemaal geen last van, en het is sowieso een feest om er eens een flinke portie van aan de visite te geven. Ik vrees echter dat jouw Ruud lastig te vermurwen zal zijn…

Diana 27 januari 2016 om 20:45

Hallo Mark,
Zomaar aardperen in je tuin gevonden!
Wij vonden het lekker (zelfs Ruud). Ondanks de aardappelen en kruiden wel flink darmgerommel, maar geen buikpijn en geen diarree.
Komend weekend zal ik een deel van de recepten die ik heb gekregen (het zijn er wel ruim 30) in een word-documentje in mijn tuindagboek plaatsen, wellicht kun je er nog een leuk recept tussen vinden. Wij vonden het in ieder geval zeker voor herhaling vatbaar!
groetjes,
Diana

Diana 27 januari 2016 om 20:45

Dankjewel voor de link!!
Diana

Gea Huizing 27 januari 2016 om 14:18

hoi Diana
ik ben je mailadres kwijt en wil je heel graag een persoonlijk berichtje sturen. wil je mij mailen naar [email protected]? was eerst [email protected]
Alvast heel erg bedankt.
Groetjes
Gea Huizing
ps : heb helaas geen lekker recept over aardperen. sorry

nicolette van leijden 27 januari 2016 om 16:01

Aardperen….mijn lievelingsknollen! Je kan er echt van alles mee maken! Ik heb ze tientallen jaren geleden geplant omdat het goed voor mijn zogende konijnen was, maar zelf ben ik er zo verslaafd aan geworden, dat ik ze nog steeds heb. Geen konijnen meer, maar wel ingekuilde aardperen zodat ik er elk moment een paar kan pakken. Ook regelmatig bij Masterchef Australië te zien geweest!

Diana 27 januari 2016 om 20:53

Hallo Nicolette,
Leuk om te horen!
Ik kreeg ook een mailtje van iemand die een jager als kennis heeft, en de jager verspreidt de knolletjes zo links en rechts, ik neem aan als lokvoer (dat stond er niet bij maar denk ik er zelf bij).
groetjes en veel plezier met de oogst,
Diana

marjo van der burg 28 januari 2016 om 11:33

hallo Diana, wat een geweldige site heb je ik kijk er iedere dag op. ik heb een vraag , kun je beendermeel bij de knoflook strooien. mvg. marjo

Diana 28 januari 2016 om 21:13

Hallo Marjo,
Dankjewel! Beendermeel bevat vooral heel veel fosfor en ik niet zo snel het nut van zoveel fosfor in voor knoflook. het lijkt mij niet schadelijk maar zeker ook niet heel erg nuttig (tenzij je grond natuurlijk een fosforgebrek heeft). Een kleine beetje samengestelde (al dan niet organische) meststof voor de groei, en vervolgens zeker wat kali voor de groei van de knollen, at lijkt mij persoonlijk veel beter.
groetjes,
Diana

Carina Schoorl 28 januari 2016 om 16:37

hallo Diana,
heb je ze inmiddels al gegeten? Ik heb ze dit jaar ook voor het eerst gegeten, een gekregen maal van een tuinvriendin. Ik was niet echt enthousiast over de smaak van mijn gerechtje dus heb ik de rest laten fermenteren.
Hoe? Schoonmaken, schillen en in blokjes van een centimeter snijden. Beetje geraspte gember er bij, in een schone weckpot, water/zout verhouding een liter, 50 gram zout. Dit toevoegen tot het onder staat en na een week op kamertemperatuur is het heerlijk knapperig om in een salade te verwerken

Diana 28 januari 2016 om 21:17

Hallo Carina,
Ja hoor, als soepje, was heerlijk.
In mijn eerstvolgende tuindagboek zal ik het melden, en ook een word-documentje plaatsen met daarin alle recepten die ik heb gekregen.
Fermenteren, dat klinkt ook heel erg leuk! Gelijk even gekeken in het boek ‘Verrot lekker’ dat ik heb en daar staat ook een recept in, ook een pekelbadje, met geraspte gember. Ga ik zeker ook eens proberen. Dank voor de tip!!
Diana

Willemke 29 januari 2016 om 20:08

Dag Diana

Hoe denk jij over vermiculiet!
Ik hoor er van alles over maar ben sceptisch . Kan jij mij iets meer vertellen over dit spulletje vermiculiet!
Warme groet van Willemke uit Brabant

Diana 30 januari 2016 om 09:42

Hallo Willemke,
Ik ben zelf wel fan van vermiculiet (en ook van gewolkt perliet trouwens). Ik heb er ook wat over geschreven op deze pagina: http://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/algemene-zaai-informatie/. Zowel vermiculiet als gewolkt perliet zijn heel licht, luchtig, laten dus ook licht en lucht door op de zaailingen eronder, en het sluit de zaden dus niet af zoals een fijnere zandsoort wel kan doen. Het is wel prijzig, maar wij vinden het zelf zeker de moeite waard, en het is zuinig in gebruik (tenzij je het ook door grond gaat mengen, ik gebruik het vooralsnog alleen als afdekmiddel).
Beiden worden ondertussen ook via internet verkocht. Als ik geen vermiculiet in huis heb, dan gebruik ik brekerzand, dat is wel zwaar, maar vormt niet zo snel een dichte laag, en het wordt ook niet zo snel groen als fijnere zandsoorten.

groetjes,
Diana

Ignace 29 januari 2016 om 22:25

Dag Diana

Ik heb al meerdere keren een recept van Alys Fowler gevolgd om een aardpeersoufflé te maken. Mijn kinderen eten niet graag aardpeer, maar wél deze soufflé.
Hier is het recept:
ingrediënten
450 g aardperen, schoongemaakt, geschild en in blokjes
110 g stilton, in blokjes
1,25 dl slagroom
1 volle el bloem
2 eieren + 2 eiwitten (gebruik de resterende eierdooiers om zandkoekjes te maken)
30 g gesmolten boter
zout, peper en nootmuskaat naar smaak

werkwijze
Bak de soufflé in een grote, vrij diepe ovenschaal, want hij rijst tijdens het bakken tot de rand van de schaal. Verwarm de oven voor op 220° C.
Kook de aardperen, giet ze af en pureer ze in een blender (of druk ze door een zeef). Voeg de room, bloem, eieren (niet de eiwitten), boter en wat zout en peper toe en pureer het geheel nog eens. Giet het ontstane beslag in een grote kom. Klop de eiwitten stijf en schep ze door het beslag. Voeg de stilton toe en giet het beslag in een ovenschaal. De soufflé rijst flink, dus zorg dat je minstens 10-15 cm ruimte overhoudt tussen het beslag en de rand van de schaal.
Bak de soufflé 25-30 min.

Diana 30 januari 2016 om 09:44

Hallo Ignace,
Klinkt ook erg lekker!! Dankjewel voor het recept!
Ik hoop dat je het goed vindt dat ik ook dit recept in het word-documentje met verzamelde aardpeerrecepten heb gezet!
groetjes,
Diana

Brigitte 7 februari 2016 om 20:01

Ja! Een leuke uitdaging die mij nieuwsgierig maakt! Wanneer kan ik de bolletjes weer in speciekuip poten? Ik waag een poging met aardperen van de Lidl. Een zakje om nu te eten en de ander om te poten-planten. Dus…’n een stuk of 5 erin…hoeveel liter inhoud is jullie speciekuip?

Diana 7 februari 2016 om 20:54

Hallo Brigitte,
Leuk! Ik ben benieuwd of de aardperen van de Lidl het gaan doen maar ik denk niet dat die worden gegast of wat dan ook, dus dat moet gaan lukken!
Aardperen zijn helemaal winterhard en overleven slecht zonder grond, dus je poot ze nu. Wij hebben een gewone speciekuip van de gamma – https://www.gamma.nl/assortiment/bouwmaterialen/bouwbenodigdheden/emmers-kuipen/c/bouwmaterialen_bouwbenodigdheden_emmers-en-kuipen
Die is 65 liter en kost euro 8,19, je kunt voor die prijs geen pot in die maat kopen :-). Vergeet niet om een stuk of 5 tot 7 afwateringsgaten in de bodem te maken (heeft Ruud hier gedaan met een speedboor), grond erin, aardperen erin, een centimeter of 10 onder de grond. En dat mag gewoon gelijk buiten, vorst is geen probleem.
groetjes en succes ermee!
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties