Ja, die aardperen….

Aardpeersoep

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, Ruud vond de aardperen lekker en heeft toegezegd (tsss, alsof ik toestemming moet vragen 🙂 ) dat er weer aardperen worden geteeld in 2016.

We vonden trouwens allebei de soep van aardperen erg lekker (en gaan komende week een aardperengratin maken). Mede dankzij alle reacties en tips en links die ik kreeg. Iedereen heel hartelijk dank!!

Hadden we geen last van onze darmen? Jawel hoor, maar geen diarree en geen buikpijn. Wel veel gas, denk in de trant van bruine bonensoep met uien van eigen tuin :-). En dus gaan we ze gewoon alleen eten als we nergens naartoe hoeven en er geen visite komt. Want het motto ‘Beter in de wijde wereld dan in een nauwe buik’ geldt toch vooral als niet heel veel andere mensen mee hoeven te genieten.

Maar ik kan het dus iedereen aanraden, aardperen zijn gezond en lekker, ze hebben iets van artisjok maar dan iets zoeter (hoewel dat ook nog deels met het late moment van oogsten te maken hebben).

Ik heb niet alleen heel veel reactie in dit tuindagboek gehad maar ook via de mail. Ik heb alle recepten in een word-documentje onder elkaar gezet. En dat kun je, als je interesse hebt, hieronder downloaden. Er staan 36 aardpeerrecepten in, van soep tot gratin, van salade tot gefermenteerde aardperen, en natuurlijk het recept van de soep zoals wij die maakten en aten (en dat was met pastinaak, aardperenchips en gebakken paddenstoelen, foto bovenaan de pagina).

Aardpeerrecepten

En op verzoek de recepten ook even op de website gezet, je kunt ze ook via de receptenpagina vinden (onder Overig) of via deze directe link: 35 aardpeerrecepten

Verder niets te melden? Jawel, ik heb de eerste peperzaailingen vanuit de deno-methode verspeend. Want de zaailingen groeiden al buiten hun koffiefilter:

Deno gekiemd

Paprika Kapia in een plastic gripzak met daarin een koffiefilter met zaden. De groene plukjes die je rechts buiten het filter ziet zijn de eerste blaadjes. Aanstaande maandag staat het verslagje van hoe ik ze heb verspeend en hoe ze er nu bij staan op mijn weblog op de website van Pokon. Maandag, zodra het stukje op de website staat, plak ik hier even de directe link. Het stukje over hoe de deno-methode werkt en hoe en wanneer ik deze zaden heb gezaaid kun je ook via de link hierboven vinden. En bij deze de link naar: de voortgang van de deno-methode.

En tot slot van dit tuindagboek dan nog even een foto van een deel van onze tuin. Meestal maak ik een foto van het achterste stuk van onze tuin (met het stro), of dit gedeelte, maar dan vanaf de andere kant gezien.

Maar nu stond ik op de tuin van buurvrouw Zuhal en zag dat dat ook nog wel een mooie plek is om onze tuin te laten zien.

Volkstuin vanaf Zuhal

Want dit is dus onze tuin vanaf een andere kant gezien. En dan zie je al onze kasjes op 1 foto, drie grotere kassen links en in het midden achterin, en de 2 kleine kasjes links en rechts vooraan, achter het gedeelte met de verhoogde bakken.

En als ik voor de deur van de kas die je links op de foto ziet ga staan (aan de rechterkant), dan is dit dus de rest van onze tuin.

Volkstuin 28-01-16

De tuin is klaar voor de winterrust (net op tijd 🙂 ). Er moet nog wel wat in de kassen gebeuren (opruimen, spitten, compost en mest erin). Het blijft er wat rommelig uitzien door het stro maar we zijn er nog steeds blij mee; het is niet zo nat als toen we nog geen stro hadden, er staan echt maar zelden plassen water op tuin (en als ze er plassen zijn, dan is het op de paden). Het houdt het onkruid goed tegen. Het verteert heel langzaam en voedt daarmee weer de grond eronder. De grond blijft zacht, vormt niet zo’n harde plaat als kale kleigrond kan doen, en daardoor hoeven we niet te spitten. Het herbergt heel veel leven, van schuilende muisjes tot spinnen, duizendpoten, en ook slakken ja. En dat lokt dan weer andere dieren naar onze tuin, vogels kunnen veel eten tussen het stro vinden

Nou, dat is dan onze tuin, op een mooie januaridag in de zon. Vandaag stortregent het dus zowel de tuin als wij krijgen een dag rust. Het eerstvolgende op het programma is het snoeien van alles wat nog niet is gesnoeid (nog 1 appelboom, de aalbessen, zwarte bes en jostabes), en de kassen in orde maken voor het nieuwe seizoen begint.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ingrid de Baat

Beste Diana,
Wat een geweldige reacties op de aardperen. Alleen jammer dat ik de recepten niet kan openen zonder een programma te kopen. Vandaar mijn vraag; kun je ze nog naar je site copieeren? Het tuinseizoen is gelukkig weer begonnen met in huis zaaien. Het zaaien op warmte lukt hier al jaren heel goed.
Lieve tuingroetjes Ingrid.

Rika ter Beek

Hallo Diana,

Zou je de recepten van de aardperen ook kunnen gebruiken voor de yacon knollen ?,

Groet Rika

margriet

Hoi Diana. Wat een prachtige tuin! En die kassen. .. jaloers. .. ik moet het doen met een muurkas. Maar ook best tevreden hoor. Jullie tuin zou veel te groot zijn.. ik werk namelijk fulltime. .. maar wat een heerlijke tuin!
Mijn man maakt nog wel een soort tomaten kas erbij van een houten frame met een doorzichtige afdak en zijkanten van dik plastic. De voorkant blijft denk ik open met optie om plastic ervoor naar beneden te rollen. Misschien geen perfecte kas maar niet duur en ruimtebesparing. . En er kunnen toch wel een stuk of 8 tomaten planten in grote potten onder. Ik kies daarvoor wel de iets kleinere soorten. Dan hoop ik in de kas ruimte genoeg te hebben voor de andere tomaten en de pepers paprika aubergine komkommer en meloen. .. Gisteren in weer en wind een middenpad in de moestuin gemaakt. Nu de paden nog tussen de vakken. Zin in het seizoen.
Komende week de doperwten tristar voorzaaien in trays in de koude kas. En volgende week denk ik ook de pepers en misschien al paprika. Vandaag nog wat labels gehaald en alvast wat potgrond en moestuinmest.

Ik kijk uit naar de volgende tuin dagboeken. Je bent een grote inspiratie!
Groetjes uit Drenthe

Mayra

Hahah, dat stukje over bruine bonen en uien uit eigen tuin!
Mijn snackpaprika’s beginnen nu ook langzaam te komen, net als de lombokpepers, dus ik ben blij!

Aria

Hallo Diana, Wat een heerlijk verhaal over aardperen en het commentaar van Ruud.
Na de kerst lagen er op de groenten afdeling van AH bakjes met aardperen afgeprijsd te koop. Ik heb zo´n bakje meegenomen, de knollen in een pot gedaan en deze pot in mijn koude kas gezet. Ben benieuwd.
Heb tevens mijn paprika’s, pepers en aubergines volgens de Deno methode, door mij reeds omgedoopt in de Diana methode, in de propagator gezet. Heerlijk om nu al met dat zaaigoed bezig te zijn.

Karin

Hallo Diana,
nog eentje om uit te proberen:
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/moussaka-met-aardpeer

groetjes,
Karin

Karin

Dankjewel om me er attent op te maken! Ga het direct bekijken.
groetjes,
Karin

Nina

Hoi Diana,
Probeer eens salie, komijnzaad, venkelzaad e.d. specerijen te gebruiken met aardpeer-gerechten om gasvorming tegen te gaan!
Groetjes,
Nina

Gaby

Beste Diana, mss. een tip, als ik schorseneren maak doe ik ze bij het schoonmaken direct in water met wat azijn [ tegen de verbruining] . ik zet ze op het vuur en zodra het water kookt giet ik dit af en ververs het water en kook ze tot ze beetgaar zijn. Dit trucje helpt bij ons tegen de winderigheid………..wie weet ook bij het koken van de aardpeer…………en sowhat iedere volwassenen maakt minimaal 600 ml gas aan per dag, en daar ligt niemand wakker van 🙂

groet Gaby vanuit Vlaanderen.

Mark

Wij hebben ook onwerkelijk genoten van de aardperensoep. Je moet er wat voor over hebben inderdaad, maar voortreffelijk gewoon, die aardperen! Ingedikt kan de soep ook uitsteken dienen als groentesaus over broccoli e.d.

Margriet

Hoi Diana,
Ik heb nog even een vraagje over goede buren/slechte buren… Ik lees hier en daar dat erwten prima naast bonen kunnen, maar nu lees ik ook ergens dat ze niet goed naast stokbonen gaan. Het zijn tegenstrijdige berichten. Kun jij me helpen? Anders moet ik weer mijn planning aanpassen 🙂
Groet Margriet

Margriet

dank je wel Diana! We gaan het gewoon proberen en we zien het wel.

Judith

Hallo Diana,

Ik wil je graag vertellen hoe enorm ik van je dagboek geniet. Ik ben vorig jaar met een moestuin begonnen, heel veel geoogst, maar er ging ook veel mis. Met jouw tips and tricks van de website kan ik veel gestructureerder te werk gaan. Ik heb inmiddels al enkele aubergine-, peper- en paprikazaadjes uitgebroed met de deno-methode en ze staan nu lekker in stekgrond verder te groeien. En met je stukjes als leiddraad weet ik wanneer ik wat kan zaaien en waar. Nogmaals veel dank, Judith

Kristof

Amaai ze komen echt uit de filters jouw kiemplantjes. Ik heb 25/01 via deno-methode jouw zaadjes gezaaid. De meeste toonde gisteren een eerste begin van leven. Hoe lang tijd gaat er over tussen begin ontkieming en de eerste kiemblaadjes? Mijn temperatuur schommelt tussen 21,5 en 18,5 (niet verwarmd bakje). Ook zag ik enkele zaadjes een zwart vlekje. Dus die hou ik extra in het oog ivm schimmels. Maar dan had ik ook 2 zaadjes die roze-paarse (fel)kleur afgeven. Enig idee wat dit kan zijn? Alvast bedankt voor al jouw info!!

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Wat heb je een leuke tuin zeg, ik ben een beetje jaloers op je kassen, 5 stuks?
Ik heb zelf één grote kas, ook al fijn hoor, maar ik heb gevraagd of ik er nog een bij mocht
Plaatsen, maar geen toestemming gekregen van de club, jammer! Ik vind het kas gebeuren het leukste. Maar verder ook een mooi plek hoor, midden tussen het boerenland!

Maar ik ben dus ieder jaar weer bang voor de tomatenziektes, omdat ik steeds dezelfde kas moet benutten, maar tot nu toe goed gegaan Ik moet tevreden zijn toch?

Diana, ik heb een gedeelte van het landje buiten ook bedekt met stro en hooi, vooraf wat mest en compost gegeven, maar ik had niet al te veel.
Hoe ga ik dit nu in het voorjaar nog bemesten, hoe ga jij dit aanpakken?
Moet dit stro er dan eerst weer af? Of strooi ik gewoon koemest korrels en kalk over het stro?
Het is nog niet zover, maar als het weer wat beter wordt, kan ik me niet beheersen ben ik bang. Ik heb er weer zo’n zin in! Maar jij ook weer heb ik de indruk.
Groetjes, Inge

Dees

Hallo Diana,

Prachtig die tuin van jullie.
Veel kassen wouw gaaf hoor.
Nu begrijp ik ook dat je altijd zoveel stekjes hebt.
Fijn zoveel ruimte, zelf heb ik een kleine kas maar voor ons ook voldoende hoor.
Ben ook bezig geweest met de pepers, paprika en aubergine ze staan op de cv ketel in een zakje zoals jij dat aan geeft op je eigen website en die van Pokon.
Ben benieuwd hoe het gaat het is de eerste keer dat ik het op deze manier probeer.
In de kas heb ik de reten en tuinbonen staan, vanwege het slechte weer nog niet gekeken of ze al ontkiemen. Het blijft maar regenen.
Ben me aan het verdiepen in een dehydrator je site heeft mij inspiratie gegeven om ermee aan de slag te gaan
Ik ga voor een wat goedkopere versie een Espressions als het goed bevalt kan ik altijd nog een andere kopen.
Wat droog jij allemaal hiermee?
Voorheen droogde ik veel op zolder zoals droogbonen-kruiden-pepers en appels. Lijkt me ook leuk om bananen en fruit te drogen voor in de muesli.
De tomaten droogde ik in de oven misschien een optie om gedroogde groente te maken voor in de soep.

Groet D’s

Francoise

Hallo Diana,
Dit is geen reactie op de blog.
Maar een vraag/ constatering:
Mijn amandelboompje staat al in bloei!!!???
Is dat niet veel te vroeg?
Maar niks aan te doen denk ik??

Groetjes Françoise

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties