Schoon

Vrijdagochtend:

 

Kas 2 vuil

 

Vrijdagmiddag

Kas 2 schoon

Ik weet niet of het heel duidelijk te zien is op de foto, maar we hebben 1 kas schoon. De tuin is klaar, winterklaar of misschien is klaar voor de lente ondertussen een betere uitdrukking. Maar de kassen moeten alle drie (plus 2 mini’s) nog worden gedaan.

Ze is niet streeploos schoon maar wat ons betreft schoon genoeg voor een nieuw tuinseizoen. Van binnen en buiten de ruiten gesopt, met gewoon koud water (want we hebben geen elektriciteit) uit de regenton, met een scheutje azijn (doet wonderen bij algenaanslag).

Iemand heeft me wel eens verteld dat 10% meer licht ook 10% meer opbrengst geeft. Dat zal vast niet wetenschappelijk bewezen zijn, maar ik begrijp wel dat meer licht zeker in voor- en najaar gewenst is voor zaailingen en stekjes en jonge planten.

Terwijl ik driftig aan het soppen was zorgde Ruud ervoor dat ook de 3 nestkasten die we op de tuin hebben weer schoon zijn:

Nestkast vuil

Alle drie de nestkastjes (2 voor koolmezen en 1 voor pimpelmezen) zijn gebruikt afgelopen jaar. En allemaal goed gegaan, geen achtergebleven dode kuikentjes gevonden. En er zaten ook wat bruine veertjes in, die moeten van een ander klein vogeltje zijn, misschien gebruikt een winterkoninkje de nestkast als schuil- of slaapplaats. Afijn, het nestje uit de kast gehaald en alles weer schoon opgehangen, een schoon huis voor nieuwe mezenkinderen.

Het is nu februari (ruim alweer zelfs) en dat betekent dat er onderhand in de kas eens voorgezaaid kan gaan worden. Ik verwacht nog wat zaden volgende week, en dan gaan we beginnen met het voorzaaien van kapucijners en doperwten.

De tuinbonen zijn gekiemd en gaan hopelijk binnenkort groeien:

Tuinbonen gekiemd en groeien

Als de plantjes zo’n 10 centimeter groot zijn gaan we ze buiten uitplanten, dan zal het al eind februari zijn. Volgende week de zadenbox maar eens van zolder halen en kijken wat er nog meer in de kas voor te zaaien is (zo uit mijn hoofd denk ik aan peterselie en rucola, aan wat andijvie en sla, aan wat vroege rodekool en spitskool, aan zaaiuien en prei, en februari is ook de maand dat we sjalotten buiten kunnen planten.

Ook de radijsjes die ik 2 weken geleden in de kas zaaide beginnen te kiemen:

Radijs kiemt

Het witte op de foto is niets anders dan wat zand. Als ik in de kas een rijtje zaai (radijs, rucola, pluksla of wat dan ook) bedek ik het rijtje met zaden graag met wat zand, de zaden kiemen wat makkelijker door het zand heen, en bovendien weet ik precies waar de zaden zijn want de streep zand markeert de zaden, is handig (want zichtbaar) met water geven en het wieden tussen de rijtjes. Onkruid groeit er trouwens nog niet echt, maar het zal niet heel lang meer duren voor ook dat na de winter weer in alle hevigheid losbarst 🙂

We genieten nog heel even van de rust en stilte en waterkou op de tuin. Want heel binnenkort gaan we nog meer genieten van een nieuw tuinjaar! Ik kan me al zo enorm verheugen op de soorten die ik ga zaaien, zowel de tomaten als de pepers als de bijzondere eenjarigen die in de planning staan. Ik maak al plannen van vrolijke kleuren bloemen die ik bij elkaar wil zetten, ik zie al randjes met afrikaantjes voor me, hoge zonnebloemen achterin de tuin. Ik weet waar dit jaar de doperwten komen, en welke bonen we gaan zetten (en dan is het al mei), eenjarige kruiden, wat er in de verhoogde bakken komt. Ik ga deze week de potten eens schoonmaken en bedenken wat ik in welke potten wil gaan zetten. Al die voorpret is echt al bijna net zo leuk als het tuinjaar zelf!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Royall

Hoi Diana,

Ik kon er weinig over lezen en hoop dat u mij misschien kan helpen 🙂
Vorige weekend heb ik een aantal peper en paprika zaden gezaaid volgens de deno methode (warm in de meterkast, vochtig keukenpapier).

Nou ging ik vandaag weer kijken en zag dat de eerste paprika’s beginnen te kiemen met een klein worteltje. Nou schrok ik een beetje van de kleur die sommige zaden hadden, want ze begonnen een beetje groen te worden (Ook een aantal die aan het kiemen zijn). Mijn gevoel zegt dat het een soort van rotten is? Er zijn ook kiem zaadjes die piepkleine haartjes op de wortel hebben wat misschien wel een soort vochtschimmel is?

Weet u wat dit kan zijn en of ik iets fout doe? Alvast bedankt 🙂

Royall

Bedankt voor uw uitgebreide antwoord!
Het is moeilijk uit te leggen, heb een fotootje geüpload (Weet niet of ik links kan plaatsen).
Uit een aantal groene begint ook een worteltje te kiemen.

http://www.mupload.nl/img/pzevqayhmyc.jpg

Tineke

Hoi Diana
Hoe wassen jullie de dakramen van de kas, van binnen en buiten?
Lukt het dan om tot in de nok te komen (van buiten)?
Wij hebben onze serre/kas al paar jaar niet echt goed schoongemaakt, vanwege het vele werk. Moet nu echt eens gebeuren.
Groet Tineke
NB. je zaadjes in goede orde ontvangen.

carla

Hoi Diana,
mijn dochter en ik volgen je al een aantal jaar en hebben veel aan je tips, voorbeelden en kennis.
Ik zie steeds op je foto van die grote water containers, daar hebben we er ook 1 van op de tuin. Wij worstelen altijd met de algen die er in grote dikke slierten inkomen. Hoe doe jij dat en hoe houd je je water schoon?
hartelijke groet Carla
en onze tuinbonen staan ook al in de kas…

carla

ahh die van ons staat in de schaduw. Elk voorjaar probeert mijn schoonzoon de algen eruit te vegen met een lange bezem… ok, dan blijven we dat doen. Dan beschouwen we de algen maar als groenbemester 🙂

Hilly Schäffer

Geweldige tip Diana om de kas schoon te maken. We wonen hier nu een jaar en ik heb de kas bij de moestuin nog niet schoongemaakt tot mij me op dit idee bracht.
Water en azijn werkt geweldig en is ook nog milieuvriendelijk.

Margriet

Hoi Diana,
Het verschil is goed te zien hoor! Ik heb de onze ook net een beetje schoongemaakt. Doperwtjes ga is zo nog voorzaaien. Ik vraag me nog af of, als ik ze tzt aan weerskanten van het hekwerk uitplant, de plantafstand dan niet beter iets ruimer kan. Ik zei dat op de verpakking staat dat de rijafstand ca 40 a 50 cm moet zijn. Dat zit er niet tussen als ik ze aan beide kanten uitplant. Denk je dat het helpt als ik ze iets verder uit elkaar plant, of maakt het niet uit dat ze zo dicht op elkaar komen?
Hier piept af en toe de zon er door, maar helaas voor de rest van de week de voorspellingen nog niet geweldig qua zon.

Groet Margriet

Heleen Dalenoort

Dag Diana,
Hoewel ik dit jaar geen bloemenzaden bij je heb besteld, wil ik je toch een vraag stellen.
Maar allereerst wil ik je complimenteren met al je informatie die je ons geeft. Heel interessant, maar ik moet bekennen, dat we je niet bij kunnen houden. We zijn 75/80 jarigen en toch willen we nog niet alles opgeven wat de tuin betreft. Dan maar op een laag pitje vinden we , dat is altijd beter dan helemaal de moestuin opgeven.
Nu de vraag. De laatste jaren blijft onze rabarber zo armetierig. We denken, dat we hem een andere plek moeten geven, we hebben al biologische aarde gekocht voor de plant.
Maar is het verstandig om er ook wat beender- of bloedmeel bij te doen. Wij gebruiken eigenlijk alleen culterra, toch merken we dat de opbrengsten wel steeds minder worden ook wat de andere groenten betreft.
Graag willen we van je horen, wat we het beste kunnen doen.
Met hartelijke tuingroeten,
Heleen

Heleen Dalenoort

Hallo Diana,
Dank voor je reaktie, we gaan het nu maar eerst met beender en bloedmeel proberen,
want inderdaad verzetten is ook weer zo’n klus.
Verder veel succes met al je tuinbezigheden, il denk niet dat iemand anders je dit allemaal
nadoet, gelukkig kunnen jullie het samen doen. Is ook nog gezelliger. Groetjes Heleen

AART Janssen

Dag Diana,
Een prachtig bericht over o.a. het schoonmaken van de kassen.
Maak je het dak en de wand(en), bij de wand(en) afhankelijk van zonlicht inval niet wit met Temperzon van Hermadix (zonwerende verf op waterbasis) om het felle zonlicht te temperen.

Trudie Jansen

Halo Diana,de kassen zien er weer moi uit,wat een hoop werk,maar wel de moeite waard.ik heb echter een vraag over iets anders,ik ben voor het eerst met de propagator bezig,en de paprika zaden die ik bij jou had besteld kwamen allemaal heel goed op,maar werden al snel heel lang en dun.
Kan het zijn dat ik teveel water heb gebruikt,ik deed dit elke dag met een spuitfles,en niet erg veel,zou het kunnen zijn dat dit de fout is die ik heb gemaakt,de rest heb ik allemaal volgens jou aanwijzingen gedaan,ik hoop dat je mij advies wil geven hierover,bij voorbaat veel dank,Trudie.

Trudie Jansen

Hallo Diana,ik heb het stukje lang en dun gelezen,en het is nu een stuk duidelijker,en ik ga je raad zeker opvolgen,dank je wel,Trudie Jansen.

Jolanda

Hoi Diana,
Je peper- en paprikazaden zitten in de stekgrond, lekker warm in de propagator. En tot mijn verbazing was de Big Jamaican (de enige Chinense-soort die ik heb) de snelste: de eerste stak zijn kopje al na een dag of 4, 5 boven grond. Helaas ook zijn worteltje, dus dat heb ik maar toegedekt met wat extra aarde.
Maar toch nog even over die aardperen, al kun je het woord misschien bijna niet meer zien… 😉 De gratin naar recept van Yvette van Boven kan ik je zonder meer aanbevelen. Was errug lekker! Daarom willen we onze resterende exemplaren in een speciekuip poten, maar ik neem aan dat ik dan toch wel gaatjes onderin moet maken voor overtollig water? Of woekert die aardpeer zelfs door die gaatjes naar buiten?
Groetjes, Jolanda

Betty

Hoi Diana,
Weer een heel leuk verhaaal over je tuin het is steeds weer genieten
en wat leren over tuinen.
Maat ik heb een vraagje over een propagator kan je hier ook
kruiden zoals peterselie en basilicum in voor zaaien en wat voor soorten
kan je er nog in zaaien
Lijkt me een geweldige bak ,hij kan mooi op een dakkapel waar nu toch
niet meer geslapen wordt, Weet ik gelijk iets voor m`n verjaardag
groetjes Betty .

Toos

cactussen kiemen heel goed bij gespannen lucht en veel warmte.

Heleen Dalenoort

Dag Diana,
Dank je wel voor je mail. We gaan het dan toch maar eerst even met de beender-en bloedmeel proberen, want inderdaad het verzetten van de rabarber is ook een hele klus.
We wensen je nog heel veel plezier met het tuinieren. Volgens mij is er niemand zo goed
met alles op de hoogte als jij. Gelukkig doen jullie het samen, anders was het beslist niet te
doen. Het waait nu hier behoorlijk, rukwinden, helemaal geen weer om buiten te zijn.
Groetjes,
Heleen

Angelique

Hallo Diana,
Opnieuw inspirend en motiverend allemaal!
Ik heb wat vragen : is er nog hoop als ik nu nog knoflook plant? Ik heb nu nog enkele ‘sprieten’, overblijvers, staan en ik vrees dat daar geen bollen meer uit zullen komen. Kunnen deze sprieten dan maar bij het tuinafval…

Verder ben ik van plan verschillende koolsoorten bij elkaar in de buurt te planten, ook wegens ruimtegebrek. Is dit een goed idee denk je?

Groeten en bedankt,
Angelique

Yffke Veneberg

hoi Diana

Ik heb ook een vraagje over de deno-methode. De zaden staan bij mij op de verwarmingsketel in de kast, maar is het daar dan niet veel te donker om te kiemen. Daar kom ik niet helemaal uit . Ik dacht zelf , ik laat ze daar een weekje staan en doen ze niets dan zet ik ze in het licht.
Ik leer veel van je berichten ,dus enorm bedankt.
Groetjes Yffke

Jacqueline burgerhart

Hoi Diana,

Hoe lang duurt het ongeveer totdat de paprika en peper is geklemd volgens de deno methode? Ik heb het nu ruim een week staan op de verwarming maar het doet nog helemaal niets. Dus afgelopen weekend nog wat er bij gedaan in een nieuw filter en voor alle zekerheid ook wat op een watje, maar er gebeurt nog niks.

Chantal

Hee Diana, ik had een wat teleurstellende ervaring gisteren qua tuinieren. Heb er even een verhaal over geschreven. Jij ooit zoiets meegemaakt?
groetjes!!
Chantal

http://ikmoestuinieren.blogspot.nl/2016/02/op-mijn-moestuinzieltje-getrapt.html

Yvonne

Wat een verhaal! Probeer je er niets van aan te trekken en tuinier op jouw manier. En ga gewoon door!! Misschien ken je mensen die het leuk vinden om je een paar uurtjes per week te helpen. Sterkte

Chantal

Dank voor je reactie! X

Zuhal

Hi Chantal,

Op de één of andere manier lukt het me niet om op je eigen blog een reactie te geven.. Dan maar zo

Ik heb moeten gniffelen en werd tegelijkertijd boos zeg toen ik het las. Zo te zien op de foto’s heb je een prachtige tuin! Je zou denken dat ook de wat oudere mensjes onder ons nog steeds op de hoogte willen blijven van de mooie hobby die we hebben maar daar lijkt het op jullie vereniging niet op.. Ik zou zeggen niks van aantrekken, hoe lastig dat ook zal zijn. Ieder tuiniert op z’n eigen manier en zolang je onkruid inderdaad niet torenhoog staat is het volgens mij jouw eigen keuze hoe je het dan doet. Sterkte ermee en geniet van je zwangerschap!

Groet,
Zuhal

Chantal

Dankjewel Zuhal!

Chantal

Hahaha, mooi gezegd Diana! Geeft de burger moed. Het is en blijft een idioot verhaal. Hopelijk wordt het nog wat makkelijker. Ik wil graag gewoon doorgaan, ondanks de tijdelijke beperkingen van m’n zwangerschap. Dit seizoen wordt het hem niet, maar volgend jaar gaan we weer knallen! Als ik tegen die tijd niet geroyeerd ben, hahaha! Liefs, Chantal

Diniedam

Wat komt me jouw verhaal bekend voor Chantal! Hier in oldenzaal hebben de “oudjes” ook veel moeite met verjonging op de moestuin. Het feit dat je naast tuinieren nog 40 uur werkt, een hond hebt, vrienden etc.. snappen ze niet.. En tja.. Ik ben er ook niet elke dag. Dat kan gewoon niet. Ik doe m’n best. Achteraf hoor je alle roddels.. Achter je rug om. Sneu… En nu hebben we een stuk tuin “gekregen” waar iedereen jaloers op is en iedereen wilde hebben… Nu voelt het alsof we ons moeten bewijzen. Ik ga m’n ding doen, of het is wat ze ervan verwachten… Geen idee…Maar ook hier … Gewoon doorgaan!;-))
Dus ook van deze kant, hoop dat het je allemaal lukt;-)) Groetjes vanuit oldenzaal!

Sonja

Hallo Chantal,
Ik volg je al een tijdje…en ik vind je gewoon geweldig!!!
Blijf aub zoals jij bent en geniet van je zwangerschap.
Jij doet het primá meid.

Marieke

Hoi Chantal,

Hoe herkenbaar. Ik heb nu voor het 5de jaar een moestuin. De eerste jaren liepen de oude mannen hoofdschuddend langs. Ik ben 8 juni 2014 bevallen van mijn derde kindje en werk 32 uur in de week. Gelukkig kon mijn schoonvader dat jaar veel helpen maar de opbrengst was mager omdat ik me zo zorgen maakte om het onkruid.

Ik heb om het hoofdschudden en het onbegrip te ‘bestrijden’ gewoon om tips gevraagd. En op dat moment uitgelegd waar ik me bezig was en waarom. Zo keken ze met argusogen toen ik stro aan het verspreiden was. En wat blijkt? Ligt er ineens op meerdere tuinen stro .

Gelukkig heb ik hier het bestuur mee en heb ik dus geen klachten gekregen. Het is eigenlijk van de zotte dat je je moet verdedigen maar ik heb gemerkt dat ze me nu met rust laten en soms zelfs tips vragen. Dus het even kost wat inzet maar dan heb je ook wat.

Ik kan namelijk heerlijk rondscharrelen in mijn tuintje, af en toe een praatje met de buurman en ‘zeuren’ over het weer. Maar vooral even rust van mijn drukke gezin, werk en sociaal leven, huishouden, enz, enz, enz…

Anja de vries

Prachtig verhaal Chantal en een prachtige tuin.
Sterkte in je strijd.
Groet Anja

Margriet

Hoi Diana,
Oepsgevalletje? Ik heb de doperwtjes voorgezaaid in trays vorig weekend. Nu kom ik op internet tot mijn schrik tegen dat doperwten voorgeweekt moeten worden voor het zaaien. Dat stond niet op de verpakking… Ik heb woensdag nog wel een deel bijgezaaid omdat ik nog niet helemaal genoeg had gezaaid. Die heb ik wel een avond en nacht voorgeweekt… Moeten ze echt voorgeweekt worden om goed te kunnen kiemen?
Groet Margriet

Margriet

fjoew. Gelukkig. Dank voor je reactie!

John

Hallo Diana ik ben ook begonnen met de kas. Wat een werk! Ik heb met een hogedrukreiniger temperzon proberen te verwijderen, maar er blijft nog een behoorlijke witte waas op het glas. Wat is de beste manier hiervoor?

Jeanette

Hallo Diana, ik ben beginnend kastuinierster en wil mn kas ook behandelen met een dunne(re) laag Temperzon, dus niet 1:1,5 zoals de verpakking aangeeft. Ik ga o.a. tomaten, komkommers en meloenen kweken in de kas en heb begrepen dat die allemaal niet van te felle zon houden. Dus idd zon n btje temperen, maar de laag Temperzon moet wel sterk genoeg zijn om een zomer te blijven zitten.
Welke verhouding houden jullie meestal aan?
Alvast dank voor het advies en ook voor je prachtige en super-informatieve site!

Jeanette

Ik zag idd dat mn prille zaaigoed niet blij was met de felle zon, dus vandaar het idee om al (dun) te gaan kalken. Maar ik ga je advies opvolgen, idd kunnen we alle warmte nog goed gebruiken, zeker op dagen zoals vandaag, brrrr… Dankjewel voor je uitgebreide reactie en tips! Groetjes, Jeanette

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties