Dit weer, en dan toch vrolijk

Heeft er überhaupt iemand kunnen tuinieren in de afgelopen week? Wij zijn al een hele week niet op de tuin geweest, met dank aan  regen, regen, regen en regen. Achtertuin staat blank, en dan weten we dat we niet naar de volkstuin hoeven want dan is het daar altijd nog ongeveer 2 tot 3 keer zo erg.

Jasminum nudiflorum

De Jasminum nudiflorum van de buurvrouw piept door de schutting heen en maakt voor ons ook een bloempje. De naam betekent (vrij vertaald vanuit het Latijn) ‘naakt bloeiende Jasmijn’ en dat is erg toepasselijk, in de zomer hebben de slingerplanten groene blaadjes, midden in de winter dragen de verder kale takken vrolijke kleine gele bloempjes.

Het lijkt vanaf het weekend iets minder regenachtig te worden dus dan staat er zeker een tuindag gepland. Want er is nog meer dan genoeg te doen. Tjonge, nog even en ik heb in januari al het idee dat ik achter loop omdat de tuin nog niet eens winterklaar is 🙂

En dan toch vrolijk? Ja, ik vind het zelf ook bijna knap. Maar zelfs dit weer heeft zo z’n voordelen. Want de planning is klaar! De zaden liggen in enveloppen apart, en de labels zijn geschreven en liggen al klaar. Wie wil zien welke tomaten, pepers, eenjarigen en kruiden ik dit jaar ga zaaien, hier kun je mijn planning zien: planning 2016. En het uitzoeken van de eenjarigen voor dit jaar is natuurlijk al erg leuk, ik kan me op al die soorten al verheugen en zie de tuin in de zomer al bijna voor me.

Ipomoea transvaalensis

Ik ga bijvoorbeeld binnenkort deze Ipomoea transvaalensis al voorweken. Heeft een lange tijd nodig om te kiemen en te groeien dus ik hoop zo ruim op tijd te zijn om haar komende zomer hier bloeiend in de tuin te zien.

En nog meer nuttige dingen gedaan. Het rek met alle inmaak eens nagekeken. Niks gevonden dat was gaan schimmelen of niet meer eetbaar leek. Alles was nog prima in orde. Gelijk eens goed uitgezocht (want in de tijd van het inmaken zelf hebben we het vaak te druk om het ook nog netjes op volgorde te zetten, het is dan meer gewoon de rekken opvullen), jam bij jam, moes bij moes, nieuw achteraan, oud als eerste om op te maken, netjes gelabeld.

Inmaak stoofpeer rabarber

De stoofpeertjes, rabarber-aardbeienmoes en stukjes appel in wijnsiroop op rij. Als je goed kijkt zie je in het rek eronder de ‘appelmoezen’, nog 3 met kaneel, nog 6 met vanille en citroen en nog 8 met sinaasappel en gember. Is hopelijk genoeg tot de nieuwe oogst in 2016.

Ik heb afgelopen zomer zelf gedroogde tomaatjes gemaakt en op olie gezet. Beetje hachelijk omdat bij het op olie zetten van groenten er wel een kansje op botulisme is, maar ik heb dat uitgesloten door de Ph onder de 4.5 te brengen met behulp van citroensap. Al 3 potjes leeg gemaakt en het is lekker, en blijft houdbaar.

Inmaak gedroogde tomaatjes

Het kan wel nog ietsje lekkerder, ik ga komende zomer wat sleutelen aan het recept en dan hoop ik helemaal tevreden te zijn. En dan  zet ik het recept natuurlijk ook bij de inmaakrecepten op de website. Maar deze laatste 4 potjes gaan ongetwijfeld ook gewoon lekker op hoor. Leuk om je eigen tomaatjes ook te herkennen, het gele tomaatje links vooraan is de Lollipop, het tomaatje ernaast de Rose Quartz.

Ook vrolijk; ik heb, terwijl de regen tegen het raam tikte (nou, eigenlijk meer kletterde) veel aan de website gedaan. De databases van paprika’s, pepers, aubergines en tomaten zijn helemaal bijgewerkt, alle soorten van afgelopen zomer toegevoegd met beschrijvingen en foto’s.

En ook de database van eenjarigen is eindelijk helemaal bijgewerkt, ik vind het zelf heel mooi en handig geworden, er staan nu al 93 eenjarigen in beschreven, en ik heb tientallen foto’s toegevoegd, ze wordt steeds groter: database eenjarigen

Terwijl ik druk was met de website heeft Ruud wel de regen getrotseerd en de dahliaknollen uitgegraven.

Dahliaknollen

Mooi groot! Ze gaan vanavond naar zolder, in een kratje met kranten mogen ze heel langzaam wat opdrogen. In april gaan we ze weer uitplanten. Want wie wil dit nu niet in zijn of haar tuin in de zomer: de bloemen wel ruim 20 centimeter groot!

Dahlia paars wit

En nu mag het mooie weer komen. Ik heb buiten om het hoekje de regen al gewaarschuwd; “Als er niet heel snel een wat drogere periode komt, dan zie ik mij genoodzaakt om binnen te gaan tuinieren!”.

Ik hoop dat het weer luistert want anders ben ik dit jaar weer een week te vroeg met het zaaien van pepers (en dat valt toch best mee, ik vind het eigenlijk al heel goed van mezelf). Komend weekend dus hopelijk een tuindagboek met ook echt iets over de tuin.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Agnita

hoi Diana,
nu het toch nog niet zulk mooi tuinweer is, is er inderdaad tijd voor andere dingen.
Ik ben erg benieuwd hoe het met je wijn is afgelopen. Ik zou je op de hoogte houden van mijn vorderingen. Nog even ter herinnering: ik heb wijn opgezet met de bedoeling ze niet over te hevelen, maar net zo lang te laten staan tot het klaar is. Dit moest kunnen volgens een collega wijnmaker en omdat ik overhevelen een hels karwei vind en besmetting snel op de loer ligt, leek mij dat wel wat. Voor de kerst kon het klaar zijn. Nou dat laatste is niet het geval, ik heb een tijd staan kijken en al duurt het lang, heel af en toe komt nog een belletje omhoog. Wel is de wijn in wording al mooi helder. Ik schat, dat het wel mei wordt voordat ik kan gaan bottelen. Ik houd hoop en houd je op de hoogte.

Sarah

Nou Diana, ondanks het grijze natte weer, word ik vrolijk van jouw schrijfsels .
Toch een beetje tuinieren vanuit de stoel, zeg maar. Ik ga gauw in de rest van de website snuffelen naar meer inspiratie !

desiree revet

heerlijk een rek vol keus, echter denk ik en weet ik ook bijna wel zeker dat jij de nieuwe achteraan zet en eerst je oude voorraad oppeuzelt.
ik wilde dit jaar pepers en knoflook op olie zetten, kan ik de kans voor botulisme hier ook verminderen met citroen? want omdat er veel over geschreven wordt heb ik het uiteindelijk niet gedurfd.
gr desirée

Renée van Esch

Hahahaha weer heerlijk om je stukje te lezen….zo herkenbaar… , dank je !!!!!!

Hanneke

Hee Diana, wat kan jij toch leuk schrijven, je moet echt eens een boek uitbrengen met al je tuinbelevenissen!

Ik ben trouwens momenteel juist beredruk in mijn tuin want ik heb het ‘winterzaaien’ ontdekt. Er gaan hier dagelijks bakjes en potjes en flessen met zaden de tuin in. Mijn picknicktafel staat al helemaal vol, vanaf morgen ga ik een tweede tuintafel in gebruik nemen. Ik heb nog iets van 20 soorten zaden te gaan, en dan staat alles behalve het echt tropische / subtropische spul buiten. Voortaan nooit meer zielige dunne sprietjes binnen voor het raam, maar – als ik de ervaringsdeskundigen mag geloven – supersterke zaailingen die niet moeilijk doen over sneeuw of vorst.

Vandaag zag ik het eerste plantje al kiemen: de korenbloemzaadjes (zonder deksel erop, gezaaid op 1 januari, en echt verzopen door de regen de afgelopen week, ik verwachtte er helemaal niks van), zijn dapper aan het kiemen.

Voor geïnteresseerden: google op ‘winter sowing’ en kijk hoe leuk dit is.

Anita

Nog geen week geleden kwam ik dit boeiende blog (en planning, en database, en foto-overzicht) tegen en nu al word ik er vrolijk van. Ik heb sinds een paar weken een huis met een grote tuin, met heesters en bloemen, maar zonder moestuin, dus ga ik hier zeker geregeld komen. Er is werk aan de winkel.
Een fijn tuinjaar toegewenst!

ton rensen

Hallo Diana,
Geregeld bezoek ik je mooie en wel zeer uitgebreide site. Ik haal er bijna elke keer weer antwoorden op mijn vragen van af, of lees weer van alles, waarvan ik denk: Hé, daar kan ik ook iets mee.
Ik zag dat je tomaten in de kas kweekt, dat heb ik vorig jaar ook gedaan in mijn nieuwe kas, werkt prima!
Maar nu hoor ik van collega-tuinierders, dat de grond in de kas moet worden vervangen, als je er tomaten op gekweekt hebt.
Is dit inderdaad noodzakelijk, en zo ja, hoe diep moet je dan de grond vervangen?
Of is één en ander een fabeltje?
Succes dit jaar met alles wat je zaait, bij mij begint het alweer te kriebelen.

Lotte

Hallo Diana,

Dank nog voor het sturen van de zaden. Ben er erg blij mee. En ook mijn vingers jeuken!
Nog een kleine vraag. Op de pagina van de zoete aardappel schreef je dat je vorig jaar wilde gaan proberen hoe eea zou gaan werken met aanhelen van de grond rondom de zoete aardappel. En nou was ik bijzonder benieuwd of dat dat wat geworden is. (Heb zojuist nl mijn hyacinth vaasjes binnen gekregen 😉
Mocht je kans zien om die ervaring te delen, zou dat super zijn.
En ook als kan wanneer je begonnen bent de aardappel in vaasje te koesteren.

Met veel dank alvast.
(En pokon blog is ook leuk om te lezen trouwens!)

vrgr,

Lotte

Lotte

Dank voor je antwoord, ben ik toch weer een stukje verder.
Ik ga ze idd ook in speciekuipen zetten dit jaar.
Als ‘t een daverend succes wordt, laat ik het zeker weten. 😉

Vrgr!

Lotte

Rika ter Beek

Hallo Diana,

Hoe is het gegaan met jou yacon?
Zoek een recept om siroop te maken.
Zelf heb ik ze geraspt en met sinaasappelsap en gelei suiker speciaal jam van gemaakt.
Niet te dik voor over de yoghurt
Groet rika

D's

Hallo Diana,

Zeg dat wel wat een weer, op mijn tuin is het ook erg nat het lijkt wel dat de prei vanzelf van het land drijft.
Net als jij ben ik ook bezig met de potten en wat er nog in de diepvries ligt.
Met dit natte weer heb van ik de pepers die uit de vriezer komen wat flessen met zoet zure chillisaus gemaakt lekker bij een oosters gerecht of over garnalen.
Mijn diepvriezer ligt nog goed vol en de potten worden wat minder.
Omdat ik het toch meer de diepvriezer vertrouw dan de weckpotten gaan de potten het eerste op, zo kan ik voor dit jaar de potten weer vullen.
Naast de weckpotten spaar ik de potten van de supermarkt die ik dan ook gebruik voor de inmaak.
Maar waar laat ik al deze potten?
Ik durf ze niet weg te gooien je zult net zien dan heb ik straks net die maten nodig.
Zo zie je maar ook al ben je niet in de tuin, je blijft toch bezig.
Is het niet met het ordenen van potten dan wel met de planning.
De Planning van jou is ook niet mis zeg poeh wat veel zaden moeten er gezaaid worden bij jullie.
Hopelijk gaat het dit jaar de tomaten bij jou beter, veel succes met de voorbereidingen.
groet D’s

Betty

Hallo Diana .
Bedankt voor je antwoord over het schelpenzand,
ga het natuurlijk uit proberen ben echt benieuwd
of dit nog beter gaat.,dat hoor je natuurlijk later van me.
groetjes Betty

Corine

Hoi Diana,

Nog bedankt voor de zaadjes, de paprika is al gezaaid (kon het niet laten!)
Indrukwekkende planning heb je, zoveel verschillende soorten, ik ben stikjaloers. helaas is mijn tuin te klein.
Succes met het zaaien volgende week 🙂

groetjes Corine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties