Beproevingen

Allereerst iedereen in het Noorden sterkte met alle vorst en gladheid! We zien het hier op TV en kunnen ons er amper iets bij voorstellen, het regent hier warm water.

Mijn ijzeren (nou ja) zelfbeheersing wankelt. Het is niet mijn schuld, echt niet.

Eerst krijg ik een mailtje van Pieter, en hij mailt me zomaar dit:Schermafdruk Pieter peperplant

Met ook nog de opmerking erbij dat de Tazmanian Black-peper die hij een paar maanden geleden zaaide nog geen pepers heeft maar er wel goed bij staat en al bloeit.

Fijn, dankjewel, en dat bedoel ik ook echt zo, want ik word hier heel vrolijk van. Maar tegelijkertijd wankelt mijn zelfbeheersing enorm. Ik krijg direct de neiging om naar boven te lopen en de propagator van zolder te halen, en naar de gamma te rijden voor een zak zilverzand. Ik heb het niet gedaan. Knap, vind je niet?

En toen kwam beproeving 2, elk jaar ruil ik met Yves zaden. En hij mailde me zijn lijstje:

Schermafdruk zaden Yves

Even een schermafdruk van gemaakt. En dit is pagina 1 van de 5. Oei, nog meer beproevingen, ik heb mijn planning al klaar. Maar hier staan wel zoveel leuke soorten tussen dat ik zou kunnen overwegen om er ook nog wel wat van te zaaien. Maar welke soorten moet ik dan schrappen uit de al uitgekozen soorten? Want daar verheugde ik me ook al zo op. En daar gooi ik dan ook gelijk mijn planning mee overhoop. Maar misschien is dat het wel waard. Vanavond maar eens  goed over nadenken, wellicht wat websites bezoeken met informatie over die rassen.

Ik heb het dus best zwaar (dit alles relatief gezien natuurlijk!), het is 6 januari en ik wil echt nog niet zaaien. Ik hou me voor dat ik toch al lang heb ervaren dat zaaien begin januari niet heel goed is voor mijn zaailingen (ik heb het over mijn zaailingen en niet over zaailingen in het algemeen hoor, er is hier gewoon te weinig licht in deze donkere dagen achter het raam om gezond op te groeien, het geeft hier altijd lange dunne zaailingen).

En ik heb natuurlijk ook wel eens begin januari en eind januari gezaaid en die zaailingen en planten later met elkaar vergeleken, het maakt later echt niet veel meer uit in grootte, bloeitijd, etc. (uiteraard wel flinke verschillen tussen planten die in januari zijn gezaaid en planten die in maart zijn gezaaid, dus zo lang ga ik nou ook weer niet wachten met het zaaien van pepers, paprika’s en aubergines). Ik ga in de derde week van januari zaaien, echt waar (Ruud trekt één wenkbrauw op terwijl hij dit leest, ik zag het). Ik kan wel alvast labels maken, en zilverzand halen (dat heb ik nodig als bodembedekking in de propagator, als geleider van vocht en warmte). Het kan maar alvast in huis zijn, toch?

En dan nu nog wat huishoudelijke mededelingen:

Ik heb mijn eerste stukjes geschreven op de website van Pokon, een voorstelstukje en een eerste blogje. Mocht je willen lezen wat ik daar heb geschreven, kijk dan vooral hier: Pokon blog. Ik schrijf daar eigenlijk net als hier, gewoon over wat ik doe en zie en ervaar en proef in onze tuin. Ik doe dat samen met Floor (zij schrijft haar eigen stukjes in de even weken, en ik in de oneven weken). Op de pagina van de link zie je ons samen (ik ben de oudste van de twee, ik zeg het maar vast :-), en via het linkje bovenin onder het woord Blog kun je kiezen voor het lezen van Floor’s of mijn blogjes, mijn blogjes op rij vind je dan vervolgens via deze link: Blog Diana. Ik hoop dat jullie daar ook af en toe eens willen kijken wat ik er heb geschreven!

En dan nog (voor de allerlaatste keer) over de aanmelding van de nieuwsbrief. Rogier is erachter gekomen dat het probleem lag bij fouten in de records in de DNS en nog zo wat dingen die ik in de verte nog niet begrijp. In ieder geval heeft mijndomein het gerepareerd en heeft Rogier er voor gezorgd dat alles nu goed werkt. En daarbij gelijk een beveiliging tegen overbelasting ingebouwd. Er wordt vanaf het moment dat ik een tuindagboekmelding verstuur elke minuut 1 bericht verstuurd naar 1 persoon uit de lijst van mensen die zich hebben aangemeld. Dat betekent dus dat het zomaar eens kan dat je op de website kijkt en een nieuw tuindagboek ziet maar nog geen melding hebt gehad, dat komt dan omdat het, afhankelijk van het aantal aanmeldingen, wel een paar uur kan duren voor iedereen is gemaild. Maar het zou nu op deze manier wel allemaal helemaal goed moeten gaan zonder vertragingen, vastlopen van het programma, etc.. Ik ben benieuwd als ik zo op de knop ‘verstuur’ klik, ik hoop dat het nu allemaal goed gaat!!

En terwijl ik daarop wacht……. kan ik misschien al wel wat labeltjes gaan schrijven. Niet dat ik ga zaaien, maar het kan toch ook maar alvast klaar zijn, toch?

Tot slot nog even een foto van de kerstklimmer.

Kerstklimmer vruchtjes

Een deel van de vruchtjes nog groen, een deel ervan al rood. Vrolijk!! En dat terwijl de kerst al voorbij is.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Trudie Jansen

Hallo Diana,ook bij mij gaat het al kriebelen,vooral omdat ik morgen mijn propagator krijg,maar je noemde net zilverzand voor het geleiden van warmte naar de bakjes,zou dat ook met brekerzand kunnen,ik heb helaas geen auto,en die zakken wegen toch wel 25 kilo.
Ik zit elke keer weer te genieten van jou tuindagboek,er staan vaak hele leuke opmerkingen bij,en vaak gebeurt het dan dat ik hier in mijn eentje echt zit te schaterlachen,waar haal je die humor vandaan,ik vind het echt schitterend,en ik leer er nog heel veel bij,want ik ga nu mijn derde seizoen van groenten kweken,en heb er al zin in,maar houd nog even de handrem aangetrokken,je weet maar nooit wat het weer nog gaat doen,dus Diana,nog heel even geduld,vriendelijke groet uit een kil en donker Nijmegen,Trudie Jansen.

Trudie Jansen

Hallo Diana,ik zou nog even antwoorden op jou vraag wat er eventueel in de propagator kon, zilverzand of iets anders,maar helaas is de beschrijving in het engels,en kan niet echt iets vinden van zand of iets dergelijks.
Wat kan ik het beste doen volgens jou,het lijkt mij wel een goed idee om er toch wel iets van heel fijn zand in te doen,zou dat ook een soort van schelpenzand kunnen zijn,ook dat is heel fijn,en voor mij makkelijker te halen,hoop een berichtje te krijgen van jou,of een ander idee wat nog mogelijk is,vriendelijke groet,Trudie Jansen.

Trudie Jansen

Hallo Diana,het blijkt dat ik geen zand hoef te gebruiken,ik heb een propagator met 1 grote bak,en daar staan dan weer weer 7 kleine bakjes in,met deksel waar een ontluchtingsopening in zit,al met al ben ik er dan toch achter gekomen hoe het moet,ben ik ook blij mee,en nu maar wachten tot het moment dat we allemaal mogen zaaien,dus nog heel veel geduld hebben,maar we kunnen ok nog andere voorbereidingen treffen.
Diana,dank je wel voor de nuttige hulp,ben daar heel blij mee,vriendelijke groet,Trudie Jansen.

Els metman

Beste Diana, allereerst bedankt voor de inspiratie die opborrelt wanneer ik jouw artikelen lees. Nu zag ik op de foto van jouw Pokonside mooie zaaitrays. Waar zou ik die kunnen kopen? Ik heb ze wel eens in een plantencentrum gekocht, maar dat was echt waardeloos materiaal, dat viel onder je handen uit elkaar. Deze zien er stevig uit. Bij voorbaat dank,

Jolanda van Ees

Goedemiddag, ik heb ooit de zaaitrays uit de tuinwinkel gebruikt (groene plastic), maar na 1 seizoen vielen ze letterlijk uit elkaar. Bij de Lidl zijn 1x per jaar (wanneer ze tuin dingen in de reclame hebben) ook zaaitrays te koop. Dan heb je er 4 voor €7. Deze gebruik ik nu al ruim 2 jaar en doen het nog uitstekend, hebben zelf een verhuizing overleefd. Ze zijn wel van plastic en kwetsbaar maar voor dat geld ben ik toch zeer tevreden. Heb zelf in de zwarte binnebakjes gaatjes gemaakt. Op elkaar stapelen gaat ook prima.

Agnita

ik was al door je aangestoken hoor Diana, ik houd niet zo van tuinbonen (de lucht alleen al), maar het is een mooie teelt, dus dit jaar voor het eerst eens tuinbonen in potjes gezaaid, rara waar woon ik? in Leeuwarden, ze staan op mijn terrasje want het was zo warm en nu kun je op de potjes schaatsen. Nou ik zal ze maar gewoon laten staan, wie weet gebeurt er nog wat.
Het is hier trouwens fantastisch, overal een dikke laag ijs en ook erg verademend: bijna geen verkeer. Ik geniet ervan, (maar hoef dan ook niet beslist naar buiten.)

Maartje

Ik ben helaas al gezwicht… heb de pepers en paprika’s afgelopen weekend volgens de denomethode gezaaid! Gewoon, omdat ik dit eens wilde uitproberen . Als het niet lukt, is er genoeg tijd voor een tweede zaai.

Simone

Hallo Diana, Vorige week wenste ik nog wat vorst om van de slakken af te komen , maar kijk uit met wat je wenst want wij zitten al vanaf zondag opgesloten in de ijzel zal ik maar zeggen. Kan de voor en achterdeur niet uit zodat de staat van de inhoud van de kas nog een vraagteken is. De knoppen van de fruitbomen zitten wel mooi in de ijslaag ingepakt denk ik maar zaaien ? Hoef je hier nog niet aan te denken Morgen warm water ?? Ja graag

Vr.groet Simone

Linda

Hoi Diana, ik overweeg ook een propagator te kopen maar weet niet zo goed waar ik op moet letten en waar ik deze zou kunnen kopen. Graag je advies. Ook bij mij kriebelt het om te beginnen. Daarom ben ik lekker aan het werken aan een plannings/zaaikalender. Nog even een vraag t.a.v. pepers en paprika’s. Vorig jaar hen ik ook drie plantjes bij elkaar gezet in een pot van 5 liter. Op zich deden de planten het slecht maar de opbrengst was matig. Welke pot inhoud zou jij adviseren? En geldt de 3 in een pot eigenlijk ook voor aubergine. Ik heb bij de beschrijving gekeken maar kon het eigenlijk niet vinden. Alvast bedankt. Groetjes Linda, P.s: ik zit in het zuiden en hier is het heel zacht en kan me dus ook niets voorstellen bij het weer in het noorden.

Mattie

Hallo Diana.

Vandaag mijn bestelde zaadjes in goede staat ontvangen. Top!
Ook ik overweeg om de pepers etc. voor te kweken.
Ik heb een grote dakkapel op zolder met behoorlijk wat daglicht.
Kamertemperatuur zal zo’n 18 à 20 graden zijn.
Om een optimalere temperatuur (en eventueel licht) te krijgen zijn er meerdere opties, zoals:

Verwarmd kweekkasje Garland Super 7 € 44,95
Bron: Tuinkassenwinkel.nl

Propagator 64/50 verwarmde kweekbak € 69,50
Propagator 64/50 verwarmde kweekbak (temperatuur instelbaar) € 79,50
Romberg Maximus 2.0 Propagator Kweekbak (thermo timer en verlichting) € 173,00
Bron: Bol.com

In principe gebruik je deze hulpmiddelen toch alleen maar van medio januari tot medio maart?
Welke systeem gebruik je zelf of raad je aan?

Alvast bedankt voor je reactie

Josien

Ik heb vorig jaar bij wijze van experiment een warmtekussentje gebruikt. Zo een die je gebruikt bij zere en stijve spieren. Het zaaibakje met deksel er bovenop, kussentje op de laagste stand. Werkte perfect en kostte niets!

Mayra

Yay, ik heb een mail ontvangen van je nieuwe tuin dagboek! Hier in Brabant ook geen vrieskou, wel veel onkruid
En ook ik moet mijzelf bedwingen om alvast te zaaien , vandaag wel alvast zaden gekocht , o.a doperwten, zouden ze ook in een grote pot kunnen? Het zijn stam doperwtjes, Kelvedon wonder heten ze. De tuinbonen wil ik trouwens ook weer gaan zaaien.

Mayra

ah dankjewel!m

maaike van wijk

Hai Diana

De zaadjes zijn dinsdag al aangekomen. Dank je wel.
Wat is dit leuk, je dagboek. Had het nooit gezien, dom hoor.
Ik ga heel eigenwijs ( want dat ben ik volgens mijn beste vriendin, zij ook trouwens daar zijn we het over eens) buiten zaaien de kou-kiemers. Ben benieuwd.

Groetjes uit Frankrijk met veel regen en niet echt heel koud.

Maaike

Christa

hoi Diana,
Op 24 december de eerste tuinbonen gelegd, in trays.
Nu staan ze in de kas en beginnen boven de grond te komen, hoera!
Vorig jaar had ik zo’n pech met de weeuwenteelt: vreselijk verdronken in die natte winter.
Dus vandaar niet in oktober, maar pas eind december gezaaid.
Ik ben heel benieuwd hoe ze zich gaan ontwikkelen…
Voor het binnenspul bewaar ik nog even mijn geduld 🙂
groetjes, Christa

Emily

Hoi Diana,

Eigenlijk heb ik een andere vraag….op dit moment zit ik weer aan tafel om de planning voor 2016 goed uit te werken maar dit vind ik zo lastig! De “normale vruchtwisseling” is geen probleem. Maar dan! Vorig jaar heb ik een agenda gekocht en daar aan de hand van de zakjes van de zaden in geschreven wanneer ik wat moet zaaien maar ik kom dan op een gegeven moment in de knoop met de “vervolg” teelt en de nateelt en wat bij elkaar past en wat niet enz.enz. Tot ik op een gegeven moment totaal de kluts kwijt ben! Nu ben ik ook een redelijke controlefreak (en beginnend moestuinier) dus het resultaat is dat mijn moestuinseizoen veel te kort is en er stukken braak liggen omdat ik het overzicht niet meer heb… Dus mijn vraag: heb je hier een plan, tips voor? Alles is welkom…
Groeten,
Emily

Margriet

Hoi Diana, het schiet op. Het is alweer 11 januari… nog even geduld met zaaien. Ik heb je advies nodig. Hoeveel kilo pootaardappelen heb je ongeveer nodig per m2? Ik heb totaal 2x 12 m2 voor de aardappelen gereserveerd in mijn planning (1 vlak van 24 m2 die ik in tweeën wil splitsen) Op de helft wil ik de Tiamo AM ras (vroeg) proberen, die wordt per 1,5 kilo (ca 40 pootaardappelen) verkocht. De andere helft de Charlotte (middenvroeg). Die wordt per kilo verkocht (maat 25/35) Ik zou denken dat 1,5 Tiamo en 2 kg Charlotte ongeveer voldoende zou moeten zijn, maar ik vind het best lastig. Kun je me helpen?
Groet Margriet

Margriet

Dank je wel Diana. Hebben nog even gekeken bij Van der Wal en we kiezen ondanks het risico op ziekte toch voor een deel Nicola (die vinden we altijd erg lekker en is goed bewaarbaar). Die worden per 2,5 kg verkocht, ongeveer 40 poters per kg. En verder viel mijn oog nog op de biologische Vitabella. Per kg ongeveer 40 poters. Daar zouden we het volgens mij mee moeten redden. En zo niet, ach een andere soort is natuurlijk snel bijgekocht. Wel lastig kiezen hoor voor een eerste moestuinjaar. Het is toch een beetje uitproberen. Maar met hulp van jouw website komen we echt een heel eind. We hebben er zo’n zin in.
Nogmaals bedankt!

Betty Ruiten

Hallo Diana,
Ik heb je nieuwsbrief ook via de mail ontvangen ik ben er helemaal blij mee.
Het is elke keer weer genieten en natuurlijk geduldig blijven het is nog erg vroeg
voor het zaaien.
Maar ik heb even een vraagje .Ik heb gewone groene zaai bakken met een klepje
voor lucht. Kan ik hier ook voor schelpenzand gebruiken voor het uitdrogen ?.
Ik gebruik normaal stek en zaai grond dit kan nog wel eens uitdrogen

gr Betty.

.

Corrie en Fred

Hoi Diana,
Wij hebben de zoete aardappel ontdekt en willen die graag in onze moestuin zetten komend seizoen.
Jje verhaal over zoete aardappel telen in 2014 en 2015 is heel leerzaam. We zijn benieuwd naar je ervaringen in 2015 en hoe het is afgelopen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties